Θέσπις

Προσωπική δημιουργία, αναθεωρήσεις ιδεών και διαταράξεις ιδεοληψιών

Ποια ήταν η Υπατία. Γιατί την τιμούμε στις 30 Ιανουαρίου

Posted by Thespis στο 22 Ιανουαρίου, 2009

Στις 30 Ιανουαρίου, ημέρα της ελληνικής Παιδείας και των ελληνικών Γραμμάτων,
τιμούμε τις αξίες αυτές στη μνήμη της μάρτυρος της ελληνικής Παιδείας και των ελληνικών Γραμμάτων

της μαθηματικού και φιλοσόφου Υπατίας της Αλεξανδρινής.

βλ. επίσης εδώ: 30 Ιανουαρίου, ημέρα της Παιδείας. Εκδηλώσεις Τιμής στην Υπατία την Φιλόσοφο!

και εδώ: Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης.


Ποια ήταν η Υπατία

Η γυναίκα θρύλος, η τελευταία Ελληνίδα, η πανέμορφη παρθένος, το σοφό και γόνιμο γυναικείο μυαλό της ύστερης αρχαιότητας. Η γυναίκα δάσκαλος, η γυναίκα φιλόσοφος, η γυναίκα μαθηματικός, η γυναίκα εκπρόσωπος της αρετής, η διευθύντρια της Αλεξανδρινής βιβλιοθήκης, και τέλος η γυναίκα μεγαλομάρτυρας της επιστήμης. Αυτή είναι η Υπατία.

Πηγές της ιστορίας για την Υπατία

Σημαντικά στοιχεία για την ζωή της Υπατίας μας δίνει ο μαθητής της, ο Επίσκοπος Πενταπόλεως Συνέσιος ο Κυρηναίος, ο οποίος έγραψε 156 επιστολές από τις οποίες λίγες έχουν διασωθεί. Πρέπει να σπούδασε κοντά της μεταξύ των ετών  390-393.

Στοιχεία επίσης για την Υπατία έχουμε από την μεγάλη βυζαντινή εγκυκλοπαίδεια Σουίδα, όπως επίσης και από τον επίσκοπο απολογητή Ιωάννη Νικίου κατά τον 7 αιώνα μ.Χ. του οποίου τα κείμενα είναι εχθρικά προς αυτήν.

Στοιχεία ακόμα για την Υπατία έχουμε από τον Φιλοστόργιο, τον Ησύχιο, τον Δαμάσκιο, τον Σωκράτη τον Σχολαστικό και τον Νικηφόρο Κάλλιστο.

Η επιστημονική κατάρτιση της Υπατίας

Η Υπατία γεννήθηκε γύρω στο 370 π.χ. και έφτασε στο απόγειο της καριέρας της  στην διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αρκαδίου (395-408).

Ως κόρη του μεγάλου μαθηματικού και αστρονόμου Θέωνα (395-400), είχε τον κατάλληλο δάσκαλο για να διδαχθεί τα μαθηματικά και την αστρονομία. Μεταξύ των επιστημονικών συνεργατών του Θέωνος η Υπατία είχε την σημαντικότερη θέση και εκτιμάται από τις πηγές ότι ξεπέρασε στα μαθηματικά τις ικανότητες του πατέρα της.smallypatia123web

Ο Φιλοστόργιος, ο Ησύχιος, ο Δαμάσκιος και ο Νικηφόρος Κάλλιστος την θεωρούν προικισμένη στα μαθηματικά και γράφουν γι αυτήν με τα καλύτερα λόγια.

Η Υπατία, εκτός από τον σχολιασμό στα Κωνικά του Απολλώνιου του Περγαίου επάνω την τριγωνομετρία, σχολίασε επίσης εκτενώς την Αριθμητική του Διόφαντου. Ο Διόφαντος είχε βάλει τις βάσεις της άλγεβρας που αργότερα ανέπτυξαν οι Άραβες και θεωρείται ο πιο δύσκολος μαθηματικός της αρχαιότητας, ο πρώτος που όρισε τον αλγεβρικό κανόνα – x – = +, (πλην επί πλην ίσον συν), + x – = – (σύν επί πλην ίσον πλην) «λήψις επί λήψιν πολλαπλασιασθείσα ποιεί ύπαρξην, ύπαρξης δε επί λήψιν ποιεί λήψιν».

Από τα δεκατρία βιβλία του πρωτοτύπου του Διόφαντου έχουμε σήμερα έξη βιβλία στα Ελληνικά και τέσσερα στα Αραβικά. Η διάσωση του όγκου της Αριθμητικής του οφείλεται στην ποιότητα των σχολίων και τις διορθώσεις της Υπατίας σύμφωνα με τις μελέτες των T.L. Heath Diophantus of Alexandria – A Study in the History of Greek Algebra (Νέα Υόρκη 1964), από την μελέτη Histoire des mathematigues (Paris 1799) του J.F. Montycla  καθώς και από τον Cameron το 1993.

Ο Καμερον, ο Τούνερ και ο Κνόρ που ασχολήθηκαν εμπεριστατωμένα με τα έργα των Ελλήνων μαθηματικών, θεωρούν την συμβολή της Υπατίας καθοριστική στην Iστορία των μαθηματικών και της αστρονομίας, όχι μόνο από τους τίτλους των έργων της αλλά κυρίως για το περιεχόμενό τους.

Στον τομέα της αστρονομίας, η Υπατία σχολίασε την Αλμαγέστη (Μεγίστη σύνταξη της αστρονομίας) του Πτολεμαίου. Τα διασωθέντα κείμενα της Αλμαγέστης και του Προχείρου Κανόνος του Πτολεμαίου πιθανόν να είχαν προετοιμαστεί από την ίδια. Ασχολήθηκε επίσης σε μία νέα έκδοση του Προχείρου Κανόνος του Πτολεμαίου τον οποίο ο Ησύχιος αναφέρει με τον τίτλο Αστρονομικός Κανών. Προχώρησε στην κατασκευή οργάνων που παρουσίαζαν τις θέσεις των άστρων και των πλανητών (τον γνωστό αστρολάβο). Μάλιστα, με τις υποδείξεις της κατάφερε ο Συνέσιος να κατασκευάσει έναν μικρό αστρολάβο που τον προόριζε ως δώρο σε έναν φίλο του, τον Παιόνιο στην Κωνσταντινούπολη.

Το μαρτυρικό τέλος της Υπατίας

Τον Οκτώβριο του 412, στο πατριαρχείο Αλεξανδρείας εκλέγεται ο Κύριλλος. Γρήγορα διαπίστωσε ο νέος επίσκοπος ότι την πολιτική και κοινωνική ζωή της Αλεξάνδρειας την επηρέαζε μια γυναίκα προικισμένη με δυνατή προσωπικότητα και σοφία η οποία μαγνήτιζε το περιβάλλον της και τους ανθρώπους γύρω της.

Στον αντίποδά της ο Κύριλλος, ήταν αντιπαθής και ανεπιθύμητος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την αρχιεπισκοπή. Οι πηγές τον περιγράφουν σαν βίαιο και αρχομανή που επεδίωξε την απόκτηση της εξουσίας με τον πιο αδιάλλακτο τρόπο από τον προκάτοχο και θείο του, προκαλώντας δυσφορία και διαφωνίες στις εκκλησιαστικές ομάδες.

419net40melΗ προπαγάνδα του Κύριλλου άρχισε να παρουσιάζει την Υπατία στις μάζες ως μάγισσα που ασκούσε μαύρη μαγεία γιατί τα μαθηματικά ταυτιζόταν στον χριστιανικό κόσμο με την μαγεία – γι’ αυτό αργότερα τα έργα των μαθηματικών παραδίδονταν στην πυρά σύμφωνα με την νομοθεσία του Ανατολικού ρωμαϊκού Κράτους και οι διδάσκοντες την μαθηματική επιστήμη εξορίζονταν.

Τον Μάϊο του 415, ένας φανατισμένος όχλος με επικεφαλής οργισμένους καλόγερους που οδηγούσε κάποιος Πέτρος ο Αναγνώστης, συνέλαβε την Υπατία την  ώρα που δίδασκε. Την έσυραν στην εκκλησία Καισάριον όπου έσκισαν τα φορέματά της και την κατακρεούργησαν με φρικτό τρόπο: με όστρακα (θραύσματα) αγγείων («οστράκοις ανείλον»). Αδυνατώντας να συγκρατήσουν το μένος τους παρά το φοβερό λιντσάρισμα, έσυραν το νεκρό κορμί της και το έκαψαν σε μια τοποθεσία με το όνομα Κίναρον.

Κατά τον Ησύχιο, διαμέλισαν το σώμα της και διασκόρπισαν τα μέλη του στην πόλη.

Η φρικτή περιγραφή του θανάτου της διασώθηκε από τον Ιωάννη Νικίου, τον Σωκράτη τον Σχολαστικό, τον Ιωάννη Μαλλάλα , τον Ησύχιο και λίγους τολμηρούς λογογράφους.

Ο Δαμάσκιος αναφέρει ότι είναι πεπεισμένος πως ο Κύριλλος σχεδίασε την δολοφονία της Υπατίας και την πραγματοποίησε με την βοήθεια των ανθρώπων του.

Για τον Σωκράτη τον Σχολαστικό, ο φθόνος της εκκλησιαστικής άρχουσας τάξης για την επιτυχία και το γόητρο της Υπατίας, ήταν ο αποφασιστικός παράγων της δολοφονίας της (Maria Dzielska σ. 183)

Ο Κύριλλος στερέωσε στη συνέχεια την θέση του στην Αλεξάνδρεια, κι έτσι το έγκλημα αποσιωπήθηκε επιμελώς από τις εξουσίες για να καλυφθεί η ντροπή και η ευθύνη του χριστιανικού φανατισμού.

Η Υπατία, η Αλεξανδρινή φιλόσοφος και μαθηματικός, η ευγενέστερη μορφή της ελληνικής παιδείας, έγινε μάρτυρας της ελληνικής σκέψεως και των ελληνικών γραμμάτων με τον φρικτότερο τρόπο που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.

Οι φανατισμένοι καλόγεροι και το αφιονισμένο πλήθος συνέχισαν να λυμαίνονται την ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας, τρομοκρατώντας κάθε έναν που συνέχιζε να σκέφτεται ελληνικά.

Ο Κύριλλος, ηθικός αυτουργός της δολοφονίας, επιβραβεύθηκε για το ανοσιούργημα που διέπραξε με το να ανακηρυχθεί άγιος. Επιβραβεύθηκε μάλιστα διπλά αφού η μνήμη του γιορτάζεται από την εκκλησία δύο φορές τον χρόνο: στις 18 Ιανουαρίου και στις 9 Ιουνίου!

Για το έγκλημα δεν τιμωρήθηκε ποτέ κανείς.

Καλούμε όλους τους συνέλληνες, απανταχού της Ελλάδος, να διοργανώσουν στις 30 Ιανουαρίου εκδηλώσεις προς τιμήν της Υπατίας ως συμβολικής εκπροσώπου της ελληνικής Παιδείας και των ελληνικών Γραμμάτων.

Εκδήλωση τιμής αφιερωμένη στην Υπατία

θα γίνει από το Κοινό των Θεσσαλονικέων

την ημέρα της ελληνικής Παιδείας και των ελληνικών Γραμμάτων

30 Ιανουαρίου, ώρα 19:30

Αίθουσα εκδηλώσεων (ημιόροφος)

Ξενοδοχείου ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΑΣ

(Πλατεία Αριστοτέλους και Μητροπόλεως, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης)

Πρωτοβουλία για την διοργάνωση:
Πολιτιστικός Σύλλογος Προμηθεύς Πυρφόρος

Είσαστε όλοι προσκεκλημένοι!

smallceb7cebcceb5cf81ceb1-cf84ceb7cf83-cf85cf80ceb1cf84ceb9ceb1cf83web

78 Σχόλια to “Ποια ήταν η Υπατία. Γιατί την τιμούμε στις 30 Ιανουαρίου”

  1. NA EOΡΤΑΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΙΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

  2. Αριστόβουλος Θεοδόσιος Χίντζογλου said

    Να γίνει οπωσδήποτε και στην Αθήνα την γενέτειρα της Δημοκρατίας. Το στυγνό δολοφονικό μίσος κατά μιας γυναικός πνευματικού ανθρώπου, της Υπατίας και κατά της απέριττης Ελληνικής γνώσεως με κορύφωση αργότερα το κάψιμο της βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας από τους συγγενείς λόγω παλαιάς διαθήκης μωαμεθανούς, έκτοτε δεν παύει να αφήνει ιστορικά ίχνη με Μοροζίνι, Σταυροφορίες και μανιακά πρότυπα κατά του Ελληνικού γεμάτου αρμονία πολιτισμού. Εκσυγχρονισμένο μίσος όπως το (πολυσχιδές) σύγχρονο ντοπάρισμα από το 1896 δήθεν Ολυμπιακό Sitius Altius Fortius – Ψηλότερα Μακρύτερα Δυνατότερα, που κακοποιεί όλες τις εναπομείνασες αξίες της εποχής μας, προτρέποντας τον άνθρωπο προς κάθε είδους υπερβολή στην υποκοσμιοποίηση που ζούμε.

  3. ΜΕΛΑΝΘΟΣ said

    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας!
    Δίνετε μαθήματα οφειλόμενου χρέους όλων μας για απότιση τιμής σ’ εκείνους που πύργωσαν κάστρο τις αξίες τους για την Ελληνική Παιδεία σε χρόνους χαλεπούς. Η Υπατία ροβόλησε ιστορικούς ογκολίθους σε μια εποχή που ο μετέπειτα μεσαιωνισκός ζόφος προετοίμαζε τον δρόμο της βίαιης επιβολής του πάνω στο ελεύθερα σκεπτόμενο και κριτικά διαλεγόμενο αθάνατο Ελληνικό πνεύμα.
    Κανένας Γυναικείος Σύλλογος δεν φιλοτιμήθηκε να φέρει έστω συμβολικά το όνομά της.
    Κανένα από τα σημερινά Πανεπιστήμια της χώρας μας δεν σκέφτηκε να καθιερώσει ως έμβλημά του την κατακρεουργηθείσα και μεληδόν διασπαρείσα πρόμαχο του Ελληνισμού Υπατία, η οποία φύλασσε τις δικές της πνευματικές Θερμοπύλες στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και διαμελίστηκε με «όστρακα» από τους φνατισμένους κι εμπαθείς καλόγερους του Κυρίλλου.
    Εύγε σας!

  4. Αυγερινός Βασίλειος said

    Φιλόλογος εγώ κατ’επάγγελμα και κλασικός μάλιστα, λάτρης της αρχαιότητας…αναρωτιέμαι όμως μήπως κάποιοι αισθάνονται σύγχρονοι «Ιουλιανοί»! Ειλικρινά δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς τη «σύμπτωση» της εκδήλωσης αυτής προς την Υπατία, που – ναι – δολοφονήθηκε από θερμοκέφαλους χριστιανούς, την ημέρα ακριβώς που τιμώνται οι Τρεις Ιεράρχες από την Εκκλησία. Εμφαντικότερο δε είναι ότι τιμάται ως προστάτιδα των Ελληνικών Γραμμάτων…λες και ο Μέγας Βασίλειος ήταν υπονομευτής της Ελληνικής Παιδείας…ΦΕΥ!!!!

    Υ.Γ. Η χρήση της καθαρεύουσας δεν κάνει κάνενα περισσότερο Ελληνα από κάποιον άλλον. Είναι παρωχυμένο το γλωσσικό ζήτημα εν έτει 2009….!!!!!

  5. 12thespis said

    Απάντηση αγαπητέ φίλε στα ενδιαφέροντα ερωτήματά σου θα βρεις στα σχόλια του θέματος με τίτλο «30 Ιανουαρίου, ημέρα της Παιδείας. Εκδηλώσεις Τιμής στην Υπατία την Φιλόσοφο!» https://12thespis.wordpress.com/2009/01/21/ypatia1/
    και πιο συγκεκριμένα στο σχόλιο αριθμ. 4.

  6. aristofilos said

    Χαιρε Αυγερινε! Δεν μας τα λες καλα για τον Βασιλειο ,και τους αλλους ιεραρχες.Αλλιως μας τα λεει ο Μαριος Πλωριτης! Τα στοιχεια μπωρεις να τα βρεις στον ιστοχωρο του Ιασονα Σχιζα.Οσο για την γλωσσα δεν εχες δικαιο γιατι οσο μας απομακρυνουν απο την γλωσσα των προγονων μας τοσο πιο αγραμματοι γινομαστε.Και γιαυτο φερνετε ευθυνη και εσεις οι φιλολογοι διοτι μας κανατε να μησισουμε την γλωσσα μας.Θα χαιρομουνα πολυ εαν ειχα της δικες σου γνωσεις στην γραμματικη!!Αλλα χαιρομε που με αυτο το λιγο μυαλο που εχω δεν μπερδευω την ΕΛΛΗΝΙΚΗ γραμματία με τήν εβραική. Ελπίζω να βρεθει κάποιος να σου παραθέσει τα στοιχεία για αυτά που σου γράφω,για να μην χρειαστή να ψάξεις!!

  7. ΠΑΝ ΕΛΛΗΝΙΟΣ είπε
    Ιανουαρίου 30, 2009 στο 9:52 πμ
    ΝΑ Η ΕΛΛΑΔΑ! Από την εποχή του Εφιάλτη αυτή η πατρίδα συρρικνώνεται,πώς!

    Μετά την κατάληψη της Ελλάδος από τις ρωμαϊκές λεγεώνες, η μεγάλη πατρίδα της φιλοσοφίας, της πολιτισμικής ιδέας, της μουσικής, της παιδείας, της καλλιέργειας, και της συνειδητής ευταξίας, κομμάτι-κομμάτι συρρικνώνεται. Η πνευματική μητέρα της οικουμένης, αφανίζεται ανυπεράσπιστη, υπό την καθοδήγηση ξενόφερτων δογμάτων. Συχνά μάλιστα, κάποιοι διαμαρτύρονται και για τα μνημόσυνα όπως τώρα και της μαθηματικού φιλοσόφου Υπατίας!
    Οι εκάστοτε Εφιάλτες, κατάφεραν να παραδώσουν στο πουθενά, την Κάτω Ιταλία, την Σικελία, τον Καύκασο, την Ιωνία, τα βόρεια παράλια της Αφρικής, την Ρωμυλία και Θράκη, καθώς την Βόρεια Ήπειρο, κομμάτια της Μακεδονίας και της Κύπρου. Από καιρό ο λόγος για το υπόλοιπο της Μακεδονίας, που περιμένει με την ρομφαία καρφωμένη στην καρδιά των χιλιετιών, να παραδοθεί από τον δικό της Εφιάλτη, στην παγίδα της παγκοσμιοποίησης! Να η πραγματικότητα που φωνάζει, με φωνή που βοά στην έρημο, όπως:

    7. ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΩΔΙΟ, ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΤΗΣ Ζ΄ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. 1. Αυτούς που αποδέχονται τα Ελληνικά διδάγματα, ως αληθινά. ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ! 2. Αυτούς που, υιοθετούν και διδάσκουν ότι, οι Ελληνικές αλήθειες, προέχουν του ορθοδόξου δόγματος. ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ! 3. Αυτούς που, μαζί με άλλα μυθικά πλάσματα, αποδέχονται και τις ιδέες του Πλάτωνα και άλλων φιλοσόφων. ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ! 4. Αυτούς που, λένε ότι, οι σοφοί των Ελλήνων, προηγούνται των ιεραρχών και των άλλων αγίων πατέρων της ορθοδοξίας. ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ! 5. Αυτούς που, προτιμούν την μωρίαν των Ελλήνων φιλοσόφων, αρνούμενοι την μετεμψύχωση, την ανάσταση και την κρίση, για την αιώνια ζωή. ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ! 6. Αυτούς που, επαγγέλονται τους ευσεβείς και προβάλλουν τα ασεβή διδάγματα των Ελλήνων, ως σοφότερα της ορθοδόξου και καθολικής εκκλησίας. ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ! 7. Αυτούς που, αποδεχόμενοι την Ελληνική μυθολογία, αποδίδουν το σύμπαν στην φύση, και αποποιούμενοι το ορθόδοξο δόγμα, κινδυνεύουν να περιπέσουν σε αθεΐα.

    ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΟ
    – Ψαλμοί, ρλε΄ 21, «Ευλογητός ο Κύριος εκ Σιών, ο κατοικών εν Ιερουσαλήμ. Αλληλούϊα».
    – Ματθαίος, α΄ 1. «Της γεννεαλογίας του Ιησού, υιού του Δαβίδ, υιού του Αβραάμ…,Ιακώβ δε εγέννησε τον Ιωσήφ τον άνδρα της Μαριάμ, εξ ης εγεννήθη ο Ιησούς, ο λεγόμενος Χριστός…».
    – Ιωάννης ιβ΄ 15. Μη φοβού θυγάτερ Σιών, ιδού ο βασιλεύς σου έρχεται καθήμενος επί πόλου όνου.
    – Ζαχαρίας, Θ΄ 13, «κι εξήγειρα τα τέκνα σου Σιών, κατά των τέκνων σου Ελλάς».
    Αυτά για του τυφλούς στον νου τα αυτιά και τα μάτια!
    ΠΑΝ ΕΛΛΗΝΙΟΣ

  8. Αυγερινός Βασίλειος said

    Θέτετε όλοι τόσα θέματα που θα μου χρειάζονταν σελίδες για να απαντήσω.
    1)Γλώσσα: Η γλώσσα – γενικά το γλωσσικό φαινόμενο – είναι ζωντανός οργανισμός, εξελίσσεται μόνη της! Δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε με τη βία στη χρήση της, ανάλογα με το τι θεωρούμε λογιότερο, ωραιότερο κλπ, γιατί τότε χάνετε ο βασικός λόγος ύπαρξής της, Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ! Με φαντάζεστε εμένα τώρα, στο όνομα του αρχαιοελληνικού μεγαλείου, να γράφω εδώ με δοτικές, απαρέμφατα, μετοχές, ευκτικές…εεε οι περισσότεροι δε θα καταλάβαιναν λέξη! Δικαιολογημένα γιατί η γλώσσα από το 5ο π.χ. αιώνα υπέστη εξελίξεις, που δεν ειναι κακόβουλες. Δεν καταλαβαίνω γιατί να χρησιμοποιούνται μόνο το ευφωνικό «ν», οι καταλήξεις «-ις» και άλλα συναφή ενδεικτικά τις καθαρεύουσας. Εγώ λέω να γυρίσουμε και στη Δοτική και στα Απαρέμφατα…εεε έτσι δε βγαίνει άκρη όμως…θα υπάρξει κάποιος «πιο Ελληνας» που θα ζητήσει να γυρίσουμε στη γλώσσα του Ομήρου…και πάει λέγοντας!!!

  9. Αυγερινός Βασίλειος said

    Εκκλησία vs Ελληνισμός: Παραθέτετε τους αναθεματισμούς το μεγάλου Βασιλείου. Εγώ τον Πλάτωνα το θαυμάζω και βρίσκω χριστιανικότατο το «ουδείς εκών κακός». Δεν μπορώ όμως να θαυμάσω το διαχωρισμό που κάνει στους ανθρώπους σε ωραίους και μη ωραίους στην Πολιτεία, το ότι πρέπει να αναπαράγονται ΜΟΝΟ οι ωραίοι, το ότι πρέπει να υπάρχει κοινοκτημοσύνη γυναικών…εκτός κι αν κάποιος δέχεται η γυναίκα του να είναι και δική μου! Εγώ δεν το δέχομαι!!! Αυτά καταδικάζει ο Μ.Βασίλειος σε έναν Πλάτωνα που στο κάτω κάτω της γραφής ομολογεί στο τέλος της Πολιτείας ότι περιέγραψε μια ουτοπία!
    Μιλάτε για πόλεμο της Εκκλησίας στα ελληνικά γράμματα, αλλά τη θέση της Εκκλησίας για τον Αριστοτέλη δεν την αναφέρει κανείς…!
    Κι αν η Εκκλησία πολεμάει τον ελληνισμό μέσα από τον Πλάτωνα τότε σίγουρα το ίδιο κάνει και…ο Αριστοφάνης (π.χ. Νεφέλες)ή ο Λουκιανός («Βίων Πράσις»). Μήπως τελικά υπερασπιζεστε, όχι το αρχαίο πνεύμα,αλλά…τον Πλατωνισμό;;;
    Η’ μήπως λίγα υπέφεραν οι χριστιανοί από εθνικούς τα πρωτοχριστιανικά χρόνια. Εχει νόημα όμως μια συζήτηση ποιος έκανε τα χειρότερα;

  10. Αυγερινός Βασίλειος said

    ΣΤΟΝ ΠΑΝ ΕΛΛΗΝΙΟ ΣΕ ΤΟΝΟ ΕΝΤΟΝΟ: Καλό θα ήταν να ήξερες ποιος το είπε και που το «τυφλός στα μάτια, τα αυτιά και το νου» γιατί από τον τρόπο που το χρησιμοποιείς αμφιβάλλω! Εγώ δόξα τω Θεω τα μάτια μου τα έχω…!
    Ο φανατισμό ώθησε τους μοναχούς να σκοτώσουν την Υπατία, ο φανατισμός ώθησε και τους εθνικούς να διώκουν τους χριστιανούς…
    Φανατίσου αλλά ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης μακριά βρίσκονταν από κάτι τέτοιο…

  11. 12thespis said

    Μόνον προληπτικά το θέτω χωρίς μομφή στο πρόσωπο κανενός επι του παρόντος:
    Επειδή «είθισται» σχετικές διαφορές απόψεων να προκαλούν εντάσεις στα ιστολόγια, θα παρακαλέσω τους σχολιαστές να γράφουν τις απόψεις τους σεβόμενοι την προσωπικότητα του συνομιλητή τους. Αντιπαράθεση επιχειρημάτων ναι, προσβολές κατά της προσωπικότητας οποιουδήποτε – είτε συμφωνώ με τις απόψεις του είτε όχι – δεν θα ανεχθώ.

  12. aristofilos said

    Χαίρε σε ομοούντες και μη!Εαν ο Πλάτωνας εχει ουτοπία τοτε ο Χριστός τι εχει??Οταν σε ραπίσει ενας να του γυρνάς το άλλο μάγουλο.Οταν λέει να απαρνηθείτε τους γονείς σας ,να αγαπάτε τους εχρούς σας; Αυτά ειναι παρά την φύση του ανθρώπου.Οι αρχαίοι δεν λένε οτι είναι θεοί ,αλλά έν οίδα οτι ουδέν οίδα!!Ενώ ο χριστός αφού μας έκανε έτσι κατά φύση(υποτιθεται)μας ζηταει να πράξουμουμε εναντίον της φύσεως μας.Είναι λίγο παράλογο δεν νομίζετε???Εγώ λέει δεν ήρθα να σας…….. ήρθα να σας διχάσω,κάπως ετσι νομίζω.κ.λ.π……Και υποτίθεται είναι θεος και τα ξέρη ολα ,ρωτάει τους μαθητές του,ποίοι είναι οι προσηλιτοι???? Αυτές της αντιφάσεις δεν της βλέπετε η εγώ είμαι εκτός πραγματικότητας??? ΕΡΡΩΣΟ!!

  13. I KAT IMAS ANATOLI said

    ΚΟΙΤΑΞΤΕ.Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΗΜΕΡΑ ΑΦΙΕΡΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ 3 ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ.ΟΙ 3 ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΣΥΝΔΙΑΣΑΝ ΤΗ ΑΡΧΙΑΟΛΛΕΝΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΙΚΟ ΛΟΓΟ.ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΚΑΟΙΩΝ ΘΕΡΜΟΚΕΦΑΛΩΝ ΧΡΙΤΙΑΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ.ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΛΟΓΟ.Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ.ΩΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΑΖΕΤΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΚΡΑΙΟΥΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΩΣ ΔΑΣΚΑΛΟ.Η ΔΙΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΗΝ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ.ΥΑΧΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΔΩ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ?
    ΔΕΥΤΕΡΟΝ,ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕ ΛΙΓΟ ΟΣΑ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ.ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΤΙΑΣ.ΑΥΤΟ ΔΙΑΠΡΑΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΑΖΑ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΩΝ ΑΚΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.
    ΕΠΙΣΗΣ,ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΚΑ ΦΡΟΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΙΔΕΩΔΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΖΕΙΠΡΑΞΕΙΣ ΒΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΩΝ.
    ΤΡΙΤΟΝ,ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΤΡΑΜΕ ΘΥΜΑΤΑ.ΜΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΔΙΩΓΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΤΙΑΝΩΝ Η ΕΚΛΗΣΙΑ ΑΡΙΘΜΕΙ 12000000 ΓΝΩΣΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΕΣ.ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ.ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΖΥΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΜΕ ΠΟΣΑ ΘΥΜΑΤΑ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ?
    ΤΕΤΑΡΤΟΝ.Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ Ο ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΤΟΥ ΕΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.ΟΥΕ Η ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙΚΑΘΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΛΑΧΟΦΩΝΟΙ,ΣΛΑΒΟΦΩΝΟΙ,ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΟΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΦΩΝΟΙ.Η ΠΙΣΤΗ ΑΥΤΗ ΣΥΝΟΔΕΥΣΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΑΥΤΟ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΑΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΕ,ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΕΝΝΕΣΙΑ ΤΟΥ 1821,ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΕΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΤΟΥ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΗ ΜΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΨΥΧΗΣ?
    ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ,ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΛΑΟΥΣ Η ΠΙΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΒΑΘΥΑ ΡΙΖΩΜΕΝΗ.ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΘΕΙΣΜΟΥ ΤΟ 1917 ΕΠΙ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΝΑΝ ΥΠΑΡΝΑΘΡΩΠΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΘΕΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΑΠΟ ΙΣ ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.ΝΕΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΣ.35000 ΝΕΚΡΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ,ΙΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΟΙ,ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΑΝ ΟΠΩΣ ΓΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΡΕΡΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΣΟΥ,ΑΥΤΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΞΑΝΑΧΙΣΤΗΚΕ.ΕΠΙ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΔΑΣΚΟΤΑΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ.ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ?Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ 1991 ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΦΘΑΡΕΙ ΑΛΛΑ ΒΓΗΚΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ,ΠΟΛΛΑΠΑΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ.ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΟΣΧΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΠΡΙΝ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΑΣΝ 140000 ΠΙΣΤΟΙ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑ!!!ΜΑΛΛΟΝ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΩΓΜΩΝ ΤΩΝ ΑΘΕΙΣΤΩΝ ΟΙ ΝΑΟΙ ΗΤΑΝ ΓΕΜΑΤΟΙ.ΚΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ?ΓΙΑΤΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΡΚΑ ΤΟΥΣ.ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΘΕΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ.ΒΛΕΠΕ 30 ΓΕΝΑΡΗ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ,ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΡΤΕΜΙΟΥ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ,ΤΟΥ ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΑ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ,ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ,ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΟ,ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ,ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΤΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ,ΤΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ!ΕΠΕΙΤΑ Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ.ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ?

  14. I KAT IMAS ANATOLI said

    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟΝ ΑΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ.ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Η ΑΝΡΩΠΟΤΗΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΑΛΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΤΙΑΣ ΜΕ ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΦΡΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ.ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΣΑΛΟΔΟΞΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΕΘΑΝΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΞΥΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ.ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΔΕΝ ΑΜΑΥΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  15. aristofilos said

    Φίλε ικατιμασ ανατολή! Καλά αυτά που λες αλλά την μια μου λές Ο Χρστός είπε να μην σκοτώνης,και απο την άλλη ευλογάτε τα οπλα εναντίον των εχθρών σας.Λιγο να σκέπτεστε Ελληνικά,και να μήν λέτε οξύμωρα πράγματα.Και ειμαι σίγουρος οτι εισαι Χριστιανός χωρίς να έχεις διαβάσεις τα ευαγγέλια Διότι εαν τα διαβάσεις θα αλλάξεις την πίστη σου.(ειδικά την βιβλο).Ειναι πολύ κακό να εισαι Ελληνας και να ασπάζεσαι την εβραικη μυθολογία,και θρησκεία.Η προπαγάνδα 1700 χρόνων δεν σβύνει εύκολα,και είναι στο χέρι σου να τα ξεδιαλύνης!!!ΕΡΡΩΣΟ!

  16. aristofilos said

    Υ.Γ. Η δασκαλεια του Χριστού λέει πουθενά να θυσιαστής για την πατρίδα σου για τους φίλους σου για την γυναίκα σου??? ΟΧΙ!!! Θυσιάζεσαι μονο για τον Χριστό.Αυτη ειναι μία απο τις πολλές διαφορές που έχει η Ελληνική γραμματεία απο την Χριστιανική!

  17. Αυγερινός Βασίλειος said

    Κατ’ αρχάς χαίρομαι που δεν υπάρχει ένταση στη συζήτησή μας!
    Αναφέρατε ότι ο Χριστιανισμός διδάσκει την απάρνηση των γονέων.Από πού συνάγεται αυτό; Το «τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου…» δείχνει το εντελώς αντίθετο! Σχολιάσατε ότι ο Χριστός δε μιλάει για υπεράσπιση της πατρίδας. Σωστά, μιας και ο Χριστός μιλούσε για ειρήνη, ο λόγος του απευθυνόταν «εις πάντα τα έθνη…»!!!!
    Η συζήτηση όμως είναι άτακτη γιατί συχνά συγχέεται η Εκκλησία με το Χριστιανισμό.
    Η Εκκλησία ως θεσμός διέπραξε και διαπράττει και θα διαπράττει εγκλήματα…γιατί άνθρωποι τη στελεχώνουν. Τα εγκλήματα δεν ήταν σε βάρος μόνο Ελλήνων…αρκεί να θυμηθούμε τι υπέφεραν οι ιθαγενείς της Αμερικής στο όνομα του Χριστιανισμού. Αυτή η Εκκλησία όμως η εγκληματική βοήθησε πολλαπλά στην ανόρθωση του γένους σε χρόνους δύσκολους (π.β. Τουρκοκρατία)! Ο Χριστιανισμός λοιπόν εδώ (μέσω της Εκκλησίας) λειτούργησε ως συνεκτικός κρίκος και ΕΣΩΣΕ ένα έθνος από τον αφανισμό.
    Ο Χριστιανισμός τώρα ως θρησκεία δεν πολεμάει την αρχαιοελληνική σκέψη. Γονιμοποιήθηκε από αυτήν. Πολλά από όσα δίδασκε ο Σωκράτης αποτέλεσαν αργότερα το λόγο του Χριστού. Με την πάροδο των χρόνων εκπρόσωποι του Χριστιανισμού και σημερινοί Αγιοι σχολίασαν την ελληνική φιλοσοφία και εν πολλοίς τη δέχτηκαν (ακόμα περιμένω απάντηση γιατί ο Χριστιανισμός αφού πολεμάει το Ελληνικό πνεύμα, αναγνωρίζει τον Αριστοτέλη)! Στο κάτω κάτω δεν μπορείς να συμφωνείς με όλα τα φιλοσοφικά ρεύματα της αρχαιότητας, αφού συχνά αλληλοσυγκρούονται οι απόψεις τους.
    Υ.Γ. Περιμένω απάντηση ακόμα για τον Αριστοφάνη. Στις Νεφέλες,που καταγελοιοποιεί το Σωκράτη,πολεμάει το ελληνικό πνεύμα;
    «Ρώννυμαι!Το αυτό εύχομαι και δι’ εσέ»

  18. I KAT IMAS ANATOLI said

    ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΡΙΣΤΟΦΙΛΕ!

    ΠΡΩΤΟΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΑΝ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ.ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙΣ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.ΑΣΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΝΑ ΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΞΕΡΕΙ.
    ΤΩΡΑ,ΕΚΦΡΑΖΕΙΣ ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΔΙΔΑΞΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ Η ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ.ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΒΣΗ ΠΩΣ Η ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.ΟΤΑΝ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΡΩΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΝΕΟ ΠΩΣ ΘΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ «ΑΓΑΠΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟ ΣΟΥ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΞΣ ΨΥΧΗΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΣΟΥ ΩΣ ΕΑΥΤΟΝ».ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΑΘΡΩΠΟ ΣΟΥ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ.
    Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΙΔΑΞΕ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΣΟΥ ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΕΝΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΓΕΙΑΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΚΤΕΣ ΤΟΥ.
    ΟΤΑΝ ΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΘΕΛΗΣΑΝ ΝΑ ΛΙΘΟΒΟΛΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΤΡΕΨΕ.Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ ΤΙΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΦΤΩΧΩΝ?Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΔΙΑΞΕ ΟΤΙ ΠΟΡΝΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ?Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ?ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ!ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΟΤΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΜΟΝΟ.ΔΕΝ ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ ΤΑ ΕΘΝΗ ΟΜΩΣ.ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΑΓΑΠΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΙΝΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΣΑΙ ΚΟΙΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΡΩΣΟ,ΕΝΑΝ ΣΕΡΒΟ,ΕΝΑΝ ΟΥΚΡΑΝΟ,ΕΝΑΝ ΓΕΩΡΓΙΑΝΟ,ΕΝΑΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟ?
    ΕΠΕΙΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΥΟΓΕΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ.ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΕΣ ΑΥΤΟ?ΤΟ ΕΙΔΕΣ ΜΗΠΩΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΓΜΟΥΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ?ΕΙΔΕΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ,ΝΕΑΡΗ ΚΟΠΕΛΑ,ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΣΑΝ ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΡΟΧΟ ΜΕ ΚΑΡΦΙΑ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΚΤΕΣ ΤΗΣ?ΕΙΔΕΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΝΕΑΡΗ ΚΟΠΕΛΑ,ΟΤΑΝ ΤΗΣ ΒΑΖΑΝ ΠΥΡΑΚΤΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ?ΕΙΔΕΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΓΕΡΟΝΤΑ 100 ΕΤΩΝ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΒΙΑΙΑ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΔΕΣΑΝ ΣΕ ΔΕΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΣΤΙΓΩΝΑΝΕ?Η ΜΗΠΩΣ ΕΙΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ ΔΙΓΩΜΟΥΣ ΤΟΥ 20 ΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΒΙΑΙΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ?12000000 ΓΝΩΣΤΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΔΙΩΓΜΩΝ ΚΑΙ 3500 ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ.ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ,ΜΟΝΑΧΟΙ ΛΑΙΚΟΙ ΣΤΑΛΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΣΙΒΗΡΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΝΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ.ΕΙΔΕΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΒΙΑΙΑ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ Ο ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΒΙΑΙΑ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΕΣΤΗΝΑΝ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ?ΕΙΔΕΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΒΙΑΙΑ Η ΑΓΙΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΥΚΙΣΑ Η ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΤΗΣΕ ΤΑ ΠΑΛΑΤΙΑ ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ,ΦΤΩΧΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΑΙ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΟΙ ΜΠΟΛΣΕΝΙΚΟΙ?ΕΙΔΕΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΒΙΑΙΑ Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΕΠΙΣΚΠΟΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ Ο ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ?ΚΑΙ Ο ΠΙΣΤΙΣ ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΒΙΑΙΑ.ΑΠΛΑ ΕΠΕΣΕ ΣΤΙΣ ΡΑΓΕΣ ΤΟΥ ΤΡΑΙΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΟΝ ΤΑΠΕΙΝΟ ΠΟΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ.ΕΙΔΕΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΒΙΑΙΑ Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΕΣΤΕΛΝΑΝ ΣΤΗ ΕΞΟΡΙΑ ΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ?
    Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΗΝ ΜΗ ΒΙΑ.ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣ ΒΙΑΙΑ ΟΥΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥΣ.ΤΟΣΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΟΥ ΕΔΩΣΑ.
    ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΕΙΠΕΣ.ΚΑΠΟΤΕ ΠΗΓΕ ΜΙΑ ΑΡΧΟΝΤΙΣΑ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΡΩΣΟ ΓΕΡΟΝΤΑ,ΤΟΝ ΣΤΑΡΕΤΣ(ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΡΩΣΙΚΑ)ΑΓΙΟ ΖΩΣΙΜΑ.ΤΟΥ ΛΕΕΙ ΓΕΡΟΝΤΑ ΑΓΑΠΑΩ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΛΛΑ ΚΙΣΩ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΤΡΙΑ ΜΟΥ.ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΖΩΣΙΜΑΣ ΑΠΑΝΑΤΕΙ»ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΣ ΚΑΝΕΝΑΝ».ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ.ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΠΑΥΛΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΑΣ ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ.ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΓΑΠΗ.
    ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ.

  19. I KAT IMAS ANATOLI said

    ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΓΑΠΗ.ΣΥΓΧΩΡΕΣΤΕ ΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΘΟΣ

  20. I KAT IMAS ANATOLI said

    ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΓΑΠΗΣ.ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΙΩΣΕΙ.ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΤΟΥ.Ο ΦΟΝΙΑΣ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΟΥΣΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΕΕΙ»ΓΕΡΟΝΤΑ ΚΡΥΨΕ ΜΕ,ΜΕ ΚΥΝΗΓΑΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑΤΙ ΣΚΟΤΩΣΑ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ ΤΟΝ ΣΙΓΟΥΡΟ!»ΗΤΑΝ Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ!ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΤΟΝ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΡΥΨΕ ΚΙΟΛΑΣ!ΠΟΙΟΝ?ΤΟΝ ΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΔΕΡΦΟΥ ΤΟΥ!!!ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ.

  21. ΠΟΣΟ ΑΝΤΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ!

    Είτε μας αρέσει, είτε όχι, είτε μας ξινίζει ή μας γλυκίζει, τόσο οι «Εφιάλτες», όσο και οι «Τυφλοί τα τ’ ώτα τον τε νουν τα τ’ όμματ’ ει», υπάρχουν και κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Όπως αυτοί που έγδαραν ζωντανή την Υπατία, που κατέσφαξαν κατά χιλιάδες τους Έλληνες, που έκλεισαν την ακαδημία του Πλάτωνα, που ακύρωσαν τους Ολυμπιακούς για 1.500 χρόνια, που κατεδάφισαν την Ολυμπία, τους Δελφούς και τον Παρθενώνα, και κάθε άρπαγας Έλγιν! Εάν λοιπόν κάποιος νιώθει την ανάγκη να ταυτίζει εαυτόν με τα καταγραφόμενα, συνειδησιακά τοποθετείται, εκεί που ταιριάζει. Τα γραπτά μνημεία όμως, αυτό αποδεικνύουν, ότι εδώ υπάρχει θέμα, υφίστανται τεκμήρια που αν κανείς από την μια ταυτίζεται με αυτά και από την άλλη τα αρνείται, ή τα ωραιοποιεί, χαρακτηρίζει μόνο τον εαυτό του. Διότι κανείς δεν προσδιόρισε και δεν χρεώνει σε κάποιον τις ατασθαλίες της ιουδαϊκής μυθολογίας που κάποιοι τις αποδέχτηκαν και με αυτές καταστρέφουν επί χιλιετίες, ότι σημαντικό κατάφερε η ανθρωπότητα, δια του Ελληνικού τρόπου σκέψης ζωής και συμπεριφοράς, τον Ελληνισμό, Εύγε!

    ΠΑΝ ΕΛΛΗΝΙΟΣ

  22. Αυγερινός Βασίλειος said

    Φίλε ΠΑΝ ΕΛΛΗΝΙΕ, εγώ έθεσα συγκεκριμένα ερωτήματα και αντί απάντησης…βάζεις την κασέτα και παίζει ό,τι εσύ επιθυμείς να ακουστεί. Οπως κατέβαλα προσπάθεια να απαντήσω εγώ στο πρώτο σου μήνυμα, προσπάθησε κι εσύ έστω να πεις μια γνώμη σε ό,τι απορίες έθεσα.Το να μην απαντάς δηλώνει αδυναμία. Και επανέρχομαι…θα ήθελα ένα σχόλιο για τη θέση της Εκκλησίας προς τον Αριστοτέλη, για τον Αριστοφάνη και πως αντιμετωπίζει τους φιλοσόφους και για τη συμβολή της εκκλησίας στην Τουρκοκρατία

  23. aristofilos said

    Φιλοι ομοουσιοι και μή!Δεν μπορείτε να καταλάβετε οτι αυτά που είπε ο Χριστός είναι ουτοπία? Φαντάζεστε τον Λεωνίδα να ήταν Χριστιανός? Απο την μία είστε υπερήφανοι οτι είστε Ελληνες απο την άλλη είστε ταπεινοί δούλοι του Γιαχβε.Δέν ξέρω σε αυτήν την χώρα γιατί μπερδέυουμε της έννοιες, η συμβαίνη κατι άλλο στο οποίο πρέπει να υπάρχη μια εξήγηση! Ισως τα μάθατε έτσι και δεν μπορείτε να απαγκιστρωθείτε,γιατί δεν θέλετε να κουράζετε το μυαλό σας.Τα παραμυθάκια που μας γράφη ο Ι Κατιμας, ε΄ναι ωραία αλλά ορισμένα οπως με το δολοφόνο του αδερφου ειναι παρμένα απο την Ελληνική γραμματεία.Παρ’όλα αυτά, οι προγονοι μας είπαν ΜΕΜΝΗΣΟ ΑΠΙΣΤΗΝ!!Αυτο ισχυει και για το προσωπο του Χριστού,και σας παραπέμπω στο you tubewww.The zeitgeist εκεί τα εξηγεί με λεπτομέρεια απο που πήρε ο Χριστιανισμος. Πόσες θρησκείες αντεγραψε. Εκτός αυτα η δέχεσαι την Ελληνικη κοσμοθεωρία ,η την εβραική,δεν μπορείς να τα έχεις και τα δύο είναι ασυμβίβαστα.Αυτα για τώρα, ΕΡΡΩΣΘΕ!

  24. Αυγερινός Βασίλειος said

    Στα ερωτήματα που θέτω…απαντήσεις δεν παίρνω. Επιμένω όμως και θέτω και επιπλέον! Θαυμάζουμε όλοι τα αριστουργήματα της αρχαίας γραμματείας. Αναρωτηθήκαμε όμως ποτέ πώς έφτασαν αυτά στα χέρια μας; «Υπηρέτες του Γιαχβε» που έζησαν στο «σκοτεινό Μεσαίωνα» – απλοί καλόγεροι με άλλα λόγια έταξαν τη ζωή τους στη λεπτομερή αντιγραφή όλων αυτών των έργων, ήταν ένα είδος εκδοτών της εποχής απαραίτητο για να μελετούμε εμείς σήμερα αυτά τα έργα. Αν η Εκκλησία πολεμάει την Ελληνική γραμματεία…γιατί να τη ΔΙΑΣΩΖΕΙ!
    Ακούω αυτή την περιβόητη σύγκρουση Σιών Δελφών. Δείξτε μου 1 ΚΕΙΜΕΝΟ, ΜΟΝΟ ΕΝΑ, από την ελληνική γραμματεία(!!!!) που να μιλά για αυτή τη σύγκρουση!!!!
    Περιμένω απαντήσεις! Οσα αναφέρετε προσπαθούν να αποδείξουν ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι αληθινή πίστη. Μα δεν είναι αυτό το θέμα.Ας συμφωνήσουμε ότι δεν είναι! Μπορείτε να μου αποδείξετε ότι πολεμάει το αρχαίο πνεύμα; Εγώ παραθέτω επιχειρήματα για το αντίθετο (αρκεί να διαβάσετε τα προηγούμενα)! ΕΜΠΡΟΣ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΤΕ ΜΕ!

  25. Μετρον said

    Απο την Βικιπεδια

    Ο Τζέτζης αναφέρει αρκετούς αιώνες αργότερα ότι ο Καλλίμαχος κατέγραψε 400.000 μικτούς παπύρους (πιθανώς αυτοί που περιείχαν πάνω από ένα κεφάλαιο, έργο ή συγγραφέα) και 90.000 αμιγείς. Σε αυτούς βέβαια θα πρέπει να προσθέσουμε και 42.000 παπύρους που βρίσκονταν στο Σαράπειο.

    Το αντίστοιχο διασωθέν ποσοστό από του Χριστιανούς είναι ποιό αλήθεια??
    4 – 5 της εκατό και γιαυτό πρέπει σας ευγνωμονούμε κιόλας? Φυσικά θα αστειεύεσθε αγαπητέ!
    Δεν με ενδιαφέρει η πίστη σου διότι είναι είναι κάτι αυλο και προσωπικό αλλά οι αρχαία γραμματεία ήταν καθόλα υλική και πραγματική και το διασωθέν ποσοστό ανήκει επίσης κατά αρκετά μεγάλο μέρος στους Άραβες. Διασώσατε από την Ελληνικά γραμματεία μόνοι ότι σας βόλευε και αυτά ήτανε Ιδεαλιστές Φιλόσοφοι που τους λεηλατήσατε για να στηρίξετε Ιδεολογικά περιτυλίγοντας με ένα μανδύα φιλοσοφίας τα του Οίκου σας ! Αρα δεν είναι καθόλου τυχαίο το οτι διασωθήκαν σχεδόν πλήρης ο Πλάτωνας και ο Σωκράτης και άλλοι φιλόσοφοι που είχανε την ίδια αφετηρία.

    Γιατί δεν διασώθηκαν τα έργα τον Αβδηριτών Λεύκιππου του Δημόκριτου και του Πρωταγόρα? Γιατί μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του Επίκουρου? Τον Ιώνων φιλοσόφων του Θαλή του Αναξίμανδρου του Ηράκλειτου παρά μόνο κάτι λίγα σπαράγματα που συγκλονίζουν παγκόσμια ακόμη τα θεμέλια της φιλοσοφίας!
    Τα τον Σοφιστών και άλλων υλιστών Φιλοσόφων? Αφού λές ότι τα διασώσατε γιατί αυτό που προβάλει είναι ότι διασώσατε επιλεκτικά?
    Με ομιλίες του Χρυσόστομου όπως {εις προς κορινθίους» Κάποιοι απο αυτούς δεν πίστευαν πολύ οτι υπάρχει ανάσταση σωμάτων, γιατί έπασχαν ακόμη από την Ελληνική τρέλα. Και ολα αυτά προέρχονται απο την Φιλοσοφία τον Εθνικών και αυτή είναι μητέρα τον κακών. } δεν εισται ιδιαίτερα πειστική.
    Ένα άλλο παράδειγμα είναι πως διασώθηκαν τα έργα του Γαληνού και αυτό επειδή βαπτίσθηκε Χριστιανός άλλα έως τον έβδομο αιώνα εξαλείφθηκε η Ιατρική επιστήμη πέραν της φλεβοτομής σε όλη την Ευρώπη και στο Βυζάντιο !
    Έρχεσαι τώρα εσύ εδώ και μιλάς στο σπίτι του κρεμασμένου για σκοινί και θέλεις να σε αντικρούσουμε κιόλας ?? Μιλάς για σύγκρουση Δελφών και Σιών αλλά για πιο πράγμα αναφέρεσαι ? Η Σιών τα κατατρόπωσε τα έκαψε και τα διέλυσε σχεδόν όλα αλλά αυτά που της διέφυγαν ξαναφέρανε την αναγέννηση του Ανθρώπου. Στο όνομα της πίστης σου λοιπόν έγιναν αυτό και όμως «E pur si muove” όπως είπε ο Γαλιλαίος.
    Στην ζυγαριά της Θέμιδας το κακό που έχει γίνει είναι άκρως μεγαλύτερο από το καλό αλλά ουδέν κακό αμιγές καλού γιαυτό πάμε τουλάχιστον εμείς παρακάτω.
    Τα Ελλήνων «φληναφήματα» λοιπόν έναντι του σκοταδισμού.
    Αυτά εν τάχει και από σένα αναμένουμε «εις αυριον τα σπουδαίαν».

    Φιλικά..

  26. aristofilos said

    Φιλε Αυγερινέ! Μας γραφης να σου δείξουμε ενα κείμενο της Ελληνικής γραμματείας που να λέει εναντίον της Σιών .ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΗ!!!Αντιθέτος στην βιβλο λεει εγερθήτω τεκνα μου σιων εναντίον τεκνα σου Ελλάς!Πόσες φορές πρέπη να σου το πούμε για να το καταλάβης??Σου απάντησε και ο Μέτρονας και ο παν-Ελλήνιος,τους οποίους τους ευχαριστώ!Εγώ είμαι αγράμματος λόγω συγκυρίας αλλά εσύ δεν δικαιολογείσαι να μην καταλαβαίνης αυτά που σου τα αποδικνείουν με γραπτά κείμενα που υπάρχουν και στήν βίβλο. ΕΡΡΩΣΟ!

  27. ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ
    Όταν η χαώδης σύγχυση αλλοιώνει τα νοήματα, χάνεται η ουσία!

    Επειδή η λέξη φανατισμός παρανοήθηκε, θα πω μερικές λέξεις για την αποκατάσταση της κατανόησης των δεδομένων.
    Φανατισμός δεν είναι, η καταγραφή γεγονότων, όσο έντονα και αν περιγράφονται, όταν εκφράζουν και αναπαριστούν την πραγματικότητα.
    Αντίθετα, φανατισμός είναι όταν κανείς εμμένει, ισχυριζόμενος για πρόσωπα και καταστάσεις χωρίς υπόσταση και τεκμηριωμένη οντότητα.
    Βεβαίως και υπήρχαν μεμονωμένα άτομα, που αν και παγιδευμένα στο ξενόφερτο δόγμα, ωφέλησαν την Ελλάδα κατά την τουρκοκρατία, ακόμα και σαν καλόγεροι. Αυτό όμως, δεν ακυρώνει το γεγονός ότι, όταν η πόλις εάλω, με τον Παλαιολόγο να αμύνεται στις επάλξεις της, με 7.500 χιλιάδες παιδιά και γέρους, στις 40 μονές του Άθω,συνωστίζονταν 72 000 μοναχοί, και στα 180 μοναστήρια της επικράτειας 500 000 καλόγεροι, για να μην στρατευτούν και φυλάξουν την πατρίδα.
    Βεβαίως και σε κάποια από τα υποσχετικά κηρύγματα, του ιουδαϊκού μύθου, χρησιμοποιούνται λέξεις και φράσεις όπως αγάπη και ειρήνη. Δεν έχουν όμως κανένα αυθεντικό δικό τους έρεισμα, αντίθετα είναι πλαστά λόγια, κλεμένα από την Ελληνική γραμματεία.
    Στις δυο χιλιετίες παρουσίας του, τι άλλο από σφαγές, σκοτωμούς και αφανισμούς μπορεί να μετρήσει κανείς, στο όνομα κάποιας αγάπης και ειρήνης;
    Το να λέμε και να ακούμε υποσχετικά κηρύγματα, χωρίς αντικειμενικό περιεχόμενο, είναι απλό, πόσο αληθινό είναι όμως, όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι νιώθει Ελληνικά, δοξάζοντας μοιρολατρικά τον φανερά μεθοδευμένο καταστροφέα της Ελλάδος;

    παν ελλήνιος, κοσμοερευνητής και συγγραφέας. τηλ. επικοινων. 2310 93 97 83
    http: panelinios.blogspot.com, http: users.otenet.gr/~elinios/, elinios@otenet.gr

  28. Βασίλειος Αυγερινός said

    Κατ’αρχάς καλό θα ήταν να συμφωνήσετε πρώτα μεταξύ σας! Εδώ τώρα διάβασα ότι ο «Μέτρων» αναφέρει ότι επιλεκτικά οι Χριστιανοί διέσωσαν κείμενα του Πλάτωνα και του Σωκράτη (αν και δε γνωρίζω εγώ να έγραψε ο Σωκράτης ΚΑΝΕΝΑ έργο). Σε μηνύματα άλλων ημερών που παραθέτονται παραπάνω, ο ΠΑΝ ΕΝΝΗΝΙΟΣ μιλάει για πολεμική των Χριστιανών σε βάρος του Πλάτωνα. Τελικά τι ισχύει; Μακροσκελέστατες οι απαντήσεις σας, αλλά για τον Αριστοτέλη ούτε κουβέντα. Φαντάζομαι ότι αγνοείτε ότι στη μονή Ιβήρων υπάρχει αγιογραφία του Αριστοτέλη με φωτοστέφανο!
    Ενα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι όσα μου γράφετε προέρχονται από εντελώς αναξιόπιστες πηγές. Π.χ. wikipedia! Συγγνώμη αλλά τώρα άν θέλω μπαίνω στη wikipedia και γράφω ό,τι θέλω για όποιον θέλω…χωρίς αυτό που θα γράψω να ελεγχθεί από κανέναν για την ορθότητά του.
    Ο Μέτρων έκανε μια αναφορά και στο Γαληνό. Το παράξενο με αυτό τον άνθρωπο είναι ότι του αποδίδουν ότι ήταν Χριστιανός ενώ ποτέ δεν ΕΓΙΝΕ! (μπορώ να το αποδείξω με κείμενα του ίδιου του Γαληνού αν ζητηθεί). Το πιο παράξενο δε, είναι ότι οι Χριστιανοί έχουν βαλθεί να τον «εκχριστιανίσουν» μετά θάνατον και δέχονται σφοδρές επιθέσεις και καλά παθαίνουν, αφού δεν ήταν χριστιανός. Τώρα έρχεστε εσείς και υποστηρίζετε με πάθος ότι ήταν. Μην ερίζετε…ΔΕΝ ΗΤΑΝ!
    Περνάμε στο θέμα «φιλολογία»! Ο Μέτρων μιλάει για Αραβες…μα οι Αραβες μέτεφραζαν τα έργα των αρχαίων στην Αραβική…εγώ μιλάω για πρωτότυπα! Να σχολιάσω την αναφορά στον Καλλίμαχο…ε η λογική φτάνει για να απαντήσει…δηλαδή όσα αρχαία κείμενα σώζονται σήμερα σώζονται από παπύρους της ύστερης αρχαιότητας!!! Αυτό αντικρούει στη λογική μου – ιδιαίτερα αν σκεφτώ και τον παράγοντα πυρκαιά στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
    Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι εντοπίζεται σε αυτό που λέει ο ΠΑΝ ΕΛΛΗΝΙΟΣ για κλεμμένες φράσεις. Ποιος διεκδίκησε το copyright δεν κατάλαβα. Εγώ μόνος ανέφερα παραπάνω, ότι διδαχές του Σωκράτη επαναλήφθηκαν αργότερα από το Χριστό. Η Εκκλησία μάλιστα χαρακτηρίζει το Σωκράτη προ Χριστού Χριστιανό…!
    Οσο για το φίλο Αριστόφιλο, να πεισθώ αλλά θέλω επιχειρήματα και απαντήσεις σε όσα καταθέτω. Ακόμα περιμένω για τον Αριστοτέλη και τον Αριστοφάνη…ΦΕΥ

  29. aristofilos said

    Φίλε Αυγερινέ! Σου έγραψα οτι τα επιχειρηματα θα τα βρής στην βίβλο, και στο you tube www the zeitgeist.com .Εγω δεν τα βγαζω απο το μυαλό μου αυτά που σε γράφω, τα παίρνω η απο την βιβλο η απο τα ευαγγελεια άρα κατα τα λεγόμενα σου αυτα δεν είναι αξιόπιστες πηγές. Σε ευχαριστώ που με επαληθεύης!Μην πιάνεσε στα ψιλά γράμματα αλλά να κοιτάς την ουσία!Το οτι ο Χριστιανισμός είναι μεσα σε όλα δεν σε προβληματίζη?Την μια καταδικάζη την φιλοσοφία ,την άλλη την παινεύη. Την μια απαγορέυη να σκοτωνης απο την άλλη ευλογή τα όπλα ,την μια σε λέει αγάπα τον πλισίον σου απο την άλλη σε καταριέται,την μια σώζη την ελληνική γραμματεία απο την άλλη την λέει οτι είναι για μωρά.Τέτειο yo-yo θα το ζήλεβε και ο μεγαλύτερος παραμυθάς του κόσμου!Και μια που λέμε για διάσωση της Ελληνικής γραμμ.,ας θυμηθούμε το παλιμψιστο του Αρχιμήδους στο οποίο είχαν γράψη επάνω του οι καλοί καλόγεροι,αλλά ευτυχώς οι επιστήμονες βρήκαν μια τεχνική για να μπορούν να το διαβάσουνε.Και επειδή εμείς δεν συμφωνούμε μεταξύ μας,ας συμφωνήσετε εσείς πότε γεννήθηκε ο Χριστός σε χρονολογία και μήνα,και μετα τα λέμε.Και εχεις δικαιο οΧριστιανισμός δεν πολεμάει τον Ελληνισμο,μονον αλλά όλους όσοι δεν είναι Χριστιανοί,Βλέπε Ινδιάνους, Φιλλιπινέζους,Εσκιμώους κ.λ.π……ΦΕΥ!!!!!

  30. Βασίλειος Αυγερινός said

    Πάλι θα μιλήσω για αξιόπιστες πηγές! Συγγνώμη αλλά ούτε το youtube αποτελεί αξιόπιστη πηγή. Εγώ μπαίνω σε αυτό το site για να ακούσω τραγούδια! Επικαλείστε «Ευαγγέλια»! Σε κανένα «Ευαγγέλιο» δε γίνεται επίθεση στο Ελληνικό Πνεύμα. Πείτε μου σε ποιο και σε ποιο χωρίο να το δω για να πειστώ!
    Μιλάτε για yo-yo που άλλοτε βοηθάει και άλλοτε πολεμάει…το ότι βοηθάει εγώ το απέδειξα! Το ότι πολεμάει εσείς το λέτε και ζητώ αποδείξεις χειροπιαστές! Εσείς αντί αυτών προτιμάτε να αρκείστε σε γενικόλογες αναφορές ή σε κείμενα των οποίων η γνησιότητα αμφισβητείται! Εδώ θέλω να τονίσω ότι μιλάμε για μια ιδιαίτερη εποχή, όπου ήταν σύνηθες φαινόμενο να γράφει κάποιος κάτι και για να πουλήσει αυτό το κάτι να το αποδίδει σε κάποια γνωστή πρωσοπικότητα. π.χ. έγραφα εγώ ένα κείμενο και για να πουλήσει το απέδιδα στον Ιούδα για παράδειγμα. Τέτοια κείμενα έχουν σωθεί πάρα πολλά σε όλους τους τομείς!
    Σε ό,τι αφορά τη γέννηση του Χριστού υπολογίζεται ότι έγινε κάπου στο 2-3μ.Χ. Δεν ενδιαφέρει ακριβής ημερομηνία και δεν είναι δυνατό να βρεθεί. Μήπως ξέρουμε πότε ακριβώς πέθανε ο Πλάτων ή ο Θουκυδίδης ή ο Ηρόδοτος; Μήπως ξέρουμε πότε γεννήθηκε ο Σωκράτης; Δε μας ενδιαφέρει κιόλας η ακριβής χρονολογία!

  31. ΛΕΑΙΝΑ said

    Καλησπέρα,

    Όσον αφορά τα στοιχεία που ζητήθηκαν σας τα παραθέτω.

    ΠΗΓΗ: Η ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ (ΙΩΑΝΝΟΥ Θ. ΚΟΛΙΤΣΑΡΑ)

    ΙΕΖΕΚΙΗΛ κε΄11- κστ4
    ΗΣΑΙΑΣ θ΄7-16
    ΣΟΦΟΝΙΑΣ κεφ. α΄18- β΄7
    ΖΑΧΑΡΙΑΣ κεφ. θ΄10-17
    ΑΡΙΘΜΟΙ κεφ. λα΄13-26
    ΛΕΥΙΤΙΚΟΝ κεφ. κε΄55- κστ΄12
    ΛΕΥΙΤΙΚΟΝ κεφ. κστ΄13-25
    ΕΞΟΔΟΣ κεφ. λδ΄8-16
    ΑΡΙΘΜΟΙ κεφ. λγ΄36-54
    ΑΡΙΘΜΟΙ κεφ. λγ΄55 – λδ΄10

    ΛΕΑΙΝΑ

  32. aristofilos said

    Χαιρε σε όλους! Ευχαριστώ σέ Λεαινα,γιά τά στοιχεία που παρέθεσες!Καλά γεννήθηκε ο θεός και δεν ξέρουμε πότε?Γιατί ξέρουμε πότε γεννίθηκε ο μέγας-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ μηπως είταν θεός και δέν το ξέρουμε?? Εγώ περισσοτερο λυπάμαι που ακόμα και τώρα υπάρχουν Ελληνες που δοξάζουν ξένες προς την Ελληνικη κοσμοθεώρηση θρησκείες. ΕΡΡΩΣΩ!!!

  33. Βασίλειος Αυγερινός said

    Ανέτρεξα σε όλα τα χωρία που μου αναφέρατε! Ειλικρινά δε βρήκα κάτι τι μεμπτόν. Βασικά δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε Ελληνες, Ελλάδα ή κάποιο παράγωγο. Υποψιάζομαι ότι θέλετε να αναφερθείτε στον «εκδικητικό» χαρακτήρα του Θεού. Δε θα μπω σε θεολογική συζήτηση…δεν είμαι Θεολόγος. Φιλόλογος είμαι και εδώ και μέρες προσπαθώ να εντοπίσω αυτή την πολεμική στο αρχαίο Ελληνικό πνεύμα πλην όμως εις μάτην!
    Σε όλο αυτό το κατεβατό που παραθέσατε από χωρία της Π.Δ. (εγώ ζήτησα από το Ευαγγέλιο και αγνοήθηκα επιδεικτικά βέβαια) ΜΟΝΟ 1 στίχος λέει το περιβόητο και «ήγειρα τα τέκνα σου Σιών…κλπ»! Πιθανώς προς μια κίνηση εντυπωσιασμού σημειώσατε και πλήθος άλλων που ουδεμία σχέση έχουν με την Ελλάδα. Συγχαρητήρια διότι επιτύχατε. Ο φίλος Αριστόφιλος εντυπωσιάστηκε και σας ευχαρίστησε.
    Ας έρθουμε τώρα στο επίμαχο στίχο! Μιλάει ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ Ζαχαρίας προς τους Ισραηλίτες και τους προειδοποιεί:(!) ότι θα έρθουν σε επαφή με την Ελλάδα, με το ελληνικό πνεύμα, πλουσιότατο, σε πλήρη ακμή και πρόοδο αλλά ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΚΟ! Εξεγείρει λοιπόν τα παιδιά της Σιών να κυριαρχήσουν όχι σε βάρος του πνεύματος αλλά της ειδωλολατρείας των Ελλήνων. Αλλά όπως είπα θεολόγος δεν είμαι. Σε αντίθεση με εσάς δε θα εμπλακώ σε χωράφια που δεν κατέχω σε υψηλό επίπεδο. Θα αποδεχτώ ότι είναι εχθρικό προς το Ελληνικό πνεύμα. Μα μιλάμε εδώ και 4μέρες και το μόνο αποδεικτικό στοιχείο που μου προσκομίσατε είναι αυτός ο Στίχος. Εγώ έχω αναφέρει πλήθος άλλα παραδείγματα που ο Χριστιανισμός τίμησε το ελληνικό πνεύμα και απάντηση δεν πήρα. Αντιθέτως έρχονται και παρέρχονται συνρομιτές του blog διαβάζουν, αποπειρώνται να απαντήσουν, αποτυγχάνουν και φεύγουν! Περιμένω ακόμα. Φτάνει ένας στίχος; Εδώ εγώ σας αναφέρω τον Αριστοτέλη πόσο τον αγκάλιασε η Εκκλησία και κανείς δε δίνει απάντηση. Προσπερνάτε! Σας αναφέρω τον Αριστοφάνη τι γράφει για το Σωκράτη και δε σχολιάζετε. Αν τα έγραφε αυτά κάποιος Χριστιανός θα ήταν η σημαία σας. Συνασπίσατε Πλατωνικούς Επικούρειους Προσωκρατικούς ότι θίγονται από το Χριστιανισμό και έγινε ένας αχταρμάς. Εδώ πρώτα πρώτα αυτοί μεταξύ τους δεν τα είχαν καλά εσείς κάνατε ποτ-πουρί την Ελληνική φιλοσοφία. Ελεος! Σας είπα είμαι Φιλόλογος δεν μπορώ να δεχθώ επιχειρήματα που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα!

  34. ΠΑΝ ΕΛΛΗΝΙΟΣ είπε
    Φεβρουαρίου 3, 2009 στο 4:35 μμ
    ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑ
    Επειδή λέγονται, πολλά ακατανόητα και αλλοπρόσαλλα περί ειδωλολατρίας. Για να μπουν σε μια σειρά και τάξη, οι σκέψεις, τα νοήματα και η πραγματικότητα, υπογραμμίζεται ότι.
    Κάθε φωτογραφία, ζωγραφιά, σκιαγραφή και ομοίωμα του καθενός μας, αποτελεί είδωλο του προτύπου του.
    Επομένως, οι εικόνες, τα αντικείμενα και τα αγάλματα που προσκυνούν οι πιστοί όποιας δοξασίας, είναι τα είδωλα των προτύπων τους;
    Δεν γίνεται λοιπόν φανερό ότι, αυτή η συκοφαντική παραποίηση της πραγματικότητας, που στην μια περίπτωση αποκαλούνται ειδωλολάτρες και στην άλλη όχι είναι ψεύτικη μομφή; Δεν είναι προφανές ότι, οι χαρακτηρισμοί αυτού του είδους, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά, είτε για να υποβαθμιστεί μια επιλογή κάποιων, είτε από άγνοια της σημασίας των εννοιών; Κάτι φυσικά πολύ συνηθισμένο για τα Ελληνικά δεδομένα, που, μετά από δυο χιλιετιών αλλοιώσεις: ηθών, εθίμων, προτύπων, φιλοσοφικών διδαγμάτων, και αληθειών της Ελληνικής γραμματείας, επικρατεί ημιμάθεια. Μια σύγχυση που καλλιεργείται από τους Εφιάλτες και τους «Τυφλούς τα τ’ ώτα τον τε νουν τα τ’ όμματ’ ει». Η εμμονή αυτή στην ανεπίδεκτη άρνηση, για την άρνηση, είναι φανερό πόσο κατάστρεψε κάθε πολιτισμική ιδέα και φιλοσοφική αντίληψη του Ελληνικού τρόπου. Το δείγμα της σημερινής κατάντια!

    – Ψαλμοί, ρλε΄ 21, «Ευλογητός ο Κύριος εκ Σιών, ο κατοικών εν Ιερουσαλήμ. Αλληλούϊα».

    ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ
    – Ευαγγέλιο Ματθαίου, α΄ 1. «Της γεννεαλογίας του Ιησού, υιού του Δαβίδ, υιού του Αβραάμ…». «Ιακώβ δε εγέννησε τον Ιωσήφ τον άνδρα της Μαριάμ, εξ ης εγεννήθη ο Ιησούς, ο λεγόμενος Χριστός…».
    – Ευαγγέλιο Ιωάννη ιβ΄ 15. Μη φοβού θυγάτερ Σιών, ιδού ο βασιλεύς σου έρχεται καθήμενος επί πόλου όνου.
    ΠΑΝ ΕΛΛΗΝΙΟΣ

  35. aristofilos said

    Φίλε Αυγερινέ!Πώς τίμησε ο Χριστιανσμός το Ελληνικό πνεύμα? Λέγοντας ο Χριστός,εγώ δεν ήρθα να σας μονιάσω αλλά να σας διχάσω,φέρτε μπροστά μου τους εχθρούς μου να τους σφάξω στο γόνατο μου,η διδασκαλεία μου είναι για τους αρρώστους και γιά τα μωρά και τους πτωχούς εν πνεύματι,να κάνετε φίλο τον μαμωνά κλπ; Οταν η συκιά δεν καρποφόρισε γιατί ήταν εκτός εποχής την ξέρανε,οταν ήρθαν μερικοί Ελληνες να τον δούνε και είπαν οι μαθητές του ήρθαν οι προσήλιτοι ,αυτός ο θεός ρώτησε ποίοι είναι οι προσήλιτοι? Αμμάν πιά τί άλλο να σου πώ? Τωρα άν μου πής οτι άνθρωποι τα γράψανε και αμόρφωτοι μάλιστα (τα ευαγγέλια) τότε συμφωνούμε, άρα Ελληνικώς σκεπτόμενοι αναρωτιόμαστε ,είναι αληθινά??? Αυτά τα παραμυθολογήματα είναι καλά μόνον γιά τά μωρά και ΟΧΙ για σκεπτόμενους ανθρώπους.Εάν εσύ ο πανεπιστήμονας πιστεύεις τέτοια παραφιλολογία τί να περιμένουμε απο τον απλό λαό? Δεν βλεπεις γιατί η Ελλάδα παραπαίει, γιατι δυστυχώς το 90% του λαού έχει φάει το παραμύθι που μας σερβίρανε οι ιουδαίοι! Ξανακοίταξε της σπουδες που έκανες μέ Ελληνικό μάτι. Φιλικά, Αριστόφιλος!Υ.Γ. ξέρω οτι ίσως είναι δύσκολο, σου έυχομαι καλή επιτυχία!

  36. Βασίλειος Αυγερινός said

    Νομίζω ότι έχει χαθεί κάθε έννοια επικοινωνίας! Εγώ ζητάω αποδείξεις για τον πόλεμο που ασκεί ο Χριστιανισμός στην αρχαία γραμματεία και λαμβάνω: 1) μάθημα περί του τι είναι «είδωλο» 2) αποσπάσματα από γραφές που μιλούν για την καταγωγή του Χριστού. Σε όλα αυτά που ΒΛΕΠΕΤΕ να πολεμάται ο Πλάτων και οι αρχαίοι φιλόσοφοι;
    Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι μάλλον ενοχλεί που ο Θεός του Χριστιανισμού προήλθε από τους Ισραηλίτες. Δε θα μπω σε περαιτέρω σχολιασμό αυτού, αν και η επιθυμία είναι μεγάλη, αλλά δε βλέπω πώς αυτό το γεγονός θίγει τον αρχαίο ελληνικό πνεύμα και το πολεμά όπως παρουσιάζετε, χρησιμοποιώντας ως αιχμή του δόρατος την Υπατία…!
    Εγώ εδώ είμαι! Αναζητήστε και περιμένω να μου παραθέσετε χωρία…όχι για τη γενεαλογία του Χριστού…για τον πόλεμο στους Ελληνες. Γιατί με αυτή τη λογική οι Εβραίοι πέρα από τους Ελληνες, νίκησαν τους Ιταλούς, Ισπανούς, Γάλλους…κλπ και όλο τον κόσμο που πιστεύει στο Χριστιανισμό. Τι μανία στην Ελλάδα που βλέπετε δεν μπορώ να καταλάβω! Τελικά δεν ξέρω αν εγώ είμαι Οιδίποδας ή εσείς Δον Κιχώτες…

  37. aristofilos said

    Χαιρε Αυγερινέ! Είναι αυτά το οποία ζητάς απο το ευαγγέλιο, σου γράφω, αυτά που δίδαξε ο θεός.Γιατι δεν απαντάς επάνω στο θέμα? πώς τίμησε ο Χριστιανισμός τον Ελληνισμο??Με αυτά που αναφέρεις; Φυσικά με ενοχλεί οτι οι νεο-Ελληνες προσκυνούν ξένους θεούς! Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσες να δόσης Ελληνικο ονομα στο παιδι σου, εαν αυτός δεν είναι πόλεμος τοτε τί είναι? Την κυριακή της ορθοδοξίας γιατι αναθεματίζονται οι Ελληνες φιλόσοφοι? Εαν οι αρχαίοι ηταν ειδωλάτρες οπως λέει η εκκλησία, τότε οι χριστιανοί είναι οικονολάτρες,ποία η διαφορά??τα ευαγγέλια ειναι ιστορία των ιουδαίων, εμείς η Ελληνες τι σχέση εχουμε? Εαν θέλεις να λέγεσαι Ελληνας τότε δεν επιτρέπεται να υπακούς σε ξένο δόγμα!Θέλεις να αποκαλείσαι Χριστιανός, δικαίωμα σου, δεν μπορείς να τα έχεις όλα.Ή Χριστιανός η Ελληνας, και τα δύο δεν ταιριάζουν ,είναι μέρα με την νύχτα.Τα ευαγγέλια μαθΑΊνουν την υποταγή αλλά ο Ελληνας είναι ελέυθερος και ανΥπόταχτος είναι τόόόσο απλό, δέν χρίζη άλλης επεξήγησης. Ερρωσο!

  38. Βασίλειος Αυγερινός said

    Ποιος απαγόρεψε να πάρεις Ελληνικό όνομα; Δεν απαγορεύεται τίποτα τέτοιο!!! Ποιος αναθεματίζει τους Ελληνες την Κυριακή της Ορθοδοξίας; Που το βρήκες αυτό; Γιατί προσπαθείτε να με πείσετε ότι ο Χριστιανισμός είναι ψεύτικη θρησκεία; Εδώ δεν κρίνουμε την αλήθεια του Χριστιανισμού. Εδώ εγώ ρωτώ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ; ΠΩΣ; Ρωτώ εδώ και μέρες και μου απαντάτε άλλα αντί άλλων. Εκτός θέματος!!! Αυτό που βλέπω είναι ότι σας ενοχλεί που ο θεός προέρχεται από το Ισραήλ. Μα ο Θεός δεν έχει καταγωγή! Αλλά δε θα μπω σε Θεολογική συζήτηση. Είναι από το Ισραήλ, εντάξει. Πώς πολεμάει αυτό τον Ελληνισμό;;;;;;!!!! Εγώ σας λέω ότι τιμάει τον Ελληνισμό!! Ο Χριστιανισμός θεωρεί τον Αριστοτέλη το μεγαλύτερο φιλόσοφο! Πείτε μου ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ πώς τον πολεμάει!

  39. 12thespis said

    Προς τον φίλο Αυγερινό:

    Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να ξεπερνάς έτσι τους αναθεματισμούς που αναφέρθηκαν από τους σχολιαστές, γράφοντας απλώς ότι «Αυτά καταδικάζει ο Μ.Βασίλειος σε έναν Πλάτωνα». Οι αναθεματισμοί δεν έχουν στόχο μόνο τον Πλάτωνα αλλά το σύνολο της ελληνικής φιλοσοφίας, «την μωρίαν των Ελλήνων φιλοσόφων» όπως την αποκαλούν στην Ζ΄Οικουμενική.
    Και βεβαίως κάνεις λάθος όταν αναφέρεσαι σε «αναθεματισμούς του μεγάλου Βασιλείου». Οι αναθεματισμοί που παρατέθηκαν από τον Πανελλήνιο ΔΕΝ είναι του Μ. Βασιλείου. Είναι οι επίσημοι αναθεματισμοί κατά της ελληνικής φιλοσοφίας που ενστερνίστηκαν στην Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο και διαβάζονται μέχρι σήμερα, κάθε χρόνο, κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας! Δηλ. σε κάνα μήνα από τώρα, θ’ ακουστούν και πάλι σε όλες τις εκκλησίες.
    Αναρωτιέμαι, ως φιλόλογος που είσαι, αν συμφωνείς με αυτή την πρακτική που αιώνες τώρα και μέχρι σήμερα συνεχίζεται απ’ την εκκλησία.

    Πόλεμος της εκκλησίας κατά των ελληνικών γραμμάτων υπήρξε μόνιμος, συνεχής και ακατάβλητος. Μέχρι και μετά την επανάσταση του 1821! Κατόπιν έριξε νερό στο κρασί της, αφού όμως φρόντισε πρωτίστως να κατοχυρώσει τη θέση της μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία έτσι ώστε να διαστρέφει στις ψυχές των ελληνοπαίδων τις ελληνικές αξίες ανακατώνοντάς τες με τις ορθόδοξες παραδοξολογίες, κι αφού φρόντισε να εφεύρει και να μπολιάσει το νεοσύστατο κράτος με τον γελοίο νεολογισμό «ελληνοχριστιανισμός».

    ΄Αναρωτιέμαι όμως για ποιο λόγο γράφεις «τη θέση της Εκκλησίας για τον Αριστοτέλη δεν την αναφέρει κανείς»; Σίγουρα θα είχες λάβει απάντηση από κάποιον μέχρι τώρα αν είχες κάνει τον κόπο να εξηγήσεις τι εννοείς, διότι κανένας δεν μπορεί ν’ απαντήσει σε ερωτήματα που στερούνται νοήματος. Μπορείς λοιπόν να μας διαφωτίσεις σχετικά; Ποια είναι αυτή η «θέση της εκκλησίας»; Κατά ποίον τρόπο «αγκάλιασε», όπως γράφεις παρακάτω, τον Αριστοτέλη η εκκλησία; Διότι θετική στάση απέναντι στον Αριστοτέλη εκ μέρους της εκκλησίας, σημαίνει π.χ. ότι συνέχισε η λειτουργία της σχολής του από τους επιγόνους της Περιπατητικής Σχολής καθ’ όλη την διάρκεια του βυζαντίου. Γνωρίζεις να υπήρχε Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλους στη διάρκεια της κυριαρχίας της εκκλησίας; Αν ναι, να το επικροτήσουμε. Αν όχι, τότε πώς τον «αγκάλιασε»; Απαγορεύοντας την συνέχεια ύπαρξης της σχολής του; Ή μήπως εννοείς ότι απλώς τον χρησιμοποίησε τον Αριστοτέλη η εκκλησία, λόγω ανικανότητας να παράγει η ίδια φιλοσοφική σκέψη με στοιχειώδη λογική;
    Τι σημαίνει ότι «αγκάλιασε» τον Αριστοτέλη, εφόσον αρνήθηκε πολλές απ’ τις ιδέες του; Π.χ., γνωρίζουμε όλοι την θετικότατη στάση του Αριστοτέλη απέναντι στο δράμα ως θεατρική πράξη. Το θέατρο όμως απαγορεύτηκε πλήρως από την εκκλησία. Μπορείς να αγκαλιάζεις κάποιον αλλά να απαγορεύεις τις ιδέες του; Τι είδους «αγκάλιασμα» είναι αυτό, αν όχι σφιχταγκάλιασμα μέχρι θανάτου από ασφυξία;

    Απορώ με ποια λογική εμπλέκεις τον… Αριστοφάνη ή τον Λουκιανό σ’ αυτή τη συζήτηση.
    Πιστεύεις ειλικρινά ότι έχει κάποια σχέση ο Αριστοφάνης ο οποίος σατιρίζει τον Σωκράτη στις Νεφέλες, με τις θέσεις και την πρακτική της εκκλησίας ως προς την ελληνική φιλοσοφία; Ως φιλόλογος που είσαι, και άρα θα έπρεπε να γνωρίζεις πέντε πράγματα περισσότερα από τον μέσο όρο των συμπολιτών μας, ειλικρινά θέτεις τέτοιου είδους ερωτήματα; Απαγόρευσαν ποτέ ο Αριστοφάνης ή ο Λουκιανός ή οι οπαδοί τους την ελληνική φιλοσοφία; Έκλεισαν ποτέ ο Αριστοφάνης ή ο Λουκιανός ή οι οπαδοί τους τις φιλοσοφικές σχολές όπως έκανε η χριστ. εκκλησία με τις Ακαδημίες, με την Περιπατητική Σχολή, με τις Στοές του Ζήνωνος; Κυνήγησαν και εξόντωσαν ο Αριστοφάνης ή ο Λουκιανός ή οι οπαδοί τους, τους φιλοσόφους όπως έκανε η χριστ. εκκλησία λ.χ. με τους Επικούρειους ή με τους Κυνικούς; Αποκάλεσαν ποτέ ο Αριστοφάνης ή ο Λουκιανός ή οι οπαδοί τους, συλλήβδην την ελληνική φιλοσοφία «μωρία των Ελλήνων φιλοσόφων»;
    Τι απάντηση λοιπόν περιμένεις να λάβεις σε ένα τέτοιο εντελώς άσχετο ερώτημα; Σάτιρα έκανε ο Αριστοφάνης, το ίδιο κι ο Λουκιανός, κι αυτό δείχνει το ελεύθερο πνεύμα των Ελλήνων που μπορούσαν να σατιρίσουν τα πάντα, να κρίνουν τα πάντα και να αμφισβητούν τα πάντα δίχως καμία επίπτωση. Αντιθέτως, η κριτική αποτελούσε αφορμή για γόνιμους προβληματισμούς στον ελληνικό κόσμο.

    Η χριστ. εκκλησία όμως, με την αρωγή της κρατικής καταστολής, απαγόρευσε με την ποινή του θανάτου κάθε δραστηριότητα που σχετιζόταν με το ελληνικό πνεύμα. Είτε αφορούσε φιλοσοφία, είτε τέχνες, είτε αθλητικές διοργανώσεις, είτε θέατρο, είτε επιστήμες. Αν δεν γνωρίζεις τα πάμπολλα σχετικά αυτοκρατορικά διατάγματα, αν δεν γνωρίζεις τις καταστροφές βιβλιοθηκών, αν δεν γνωρίζεις το όργιο της τρομοκρατίας από τα μέσα του 4ου αι. μέχρι και έξι ή επτά αιώνες αργότερα, αν δεν γνωρίζεις τις ποινές που προβλέπονταν για όσους δεν βαφτίζονταν χριστιανοί, λυπάμαι αλλά ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος δεν μου επιτρέπει την παράδοση μαθημάτων ιστορίας. Θα πρέπει να ερευνήσεις μόνος σου. Οι πηγές είναι πάμπολλες γύρω σου.

    Γράφεις: «Αναφέρατε ότι ο Χριστιανισμός διδάσκει την απάρνηση των γονέων.Από πού συνάγεται αυτό; Το “τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου…” δείχνει το εντελώς αντίθετο!»
    Προφανώς δεν έχεις ανοίξει ποτέ να διαβάσεις την Καινή Διαθήκη, γιατί αλλιώς δεν θα έκανες τέτοιες ερωτήσεις. Πώς είναι δυνατόν όμως να εμφανίζεσαι ως αμφισβητών δίχως να κάνεις καν τον κόπο να αποκτήσεις την στοιχειώδη γνώση ώστε να μην είναι ο καθένας υποχρεωμένος ν’ απαντάει σε -συγνώμη για την έκφραση – παιδιάστικες ερωτήσεις; Προφανώς δεν γνωρίζεις το «ει τις έρχεται προς με και ου μισεί τον πατέρα εαυτού και την μητέρα και την γυναίκα και τα τέκνα και τους αδελφούς και τας αδελφάς, έτι δε και την εαυτού ψυχήν, ου δύναταί μου μαθητής είναι» (ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ΙΔ΄ 26).
    Όπως προφανώς δεν γνωρίζεις και το «ήλθον γαρ διχάσαι άνθρωπον κατά του πατρός αυτού και θυγατέρα κατά της μητρός αυτής και νύμφην κατά της πενθεράς αυτής• και εχθροί του ανθρώπου οι οικιακοί αυτού. Ο φιλών πατέρα ή μητέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος• και ο φιλών υιόν ή θυγατέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος» (ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ Ι΄ 35 – 37).
    Θα προτιμούσα ν’ αποφύγεις αντίστοιχου τύπου τοποθετήσεις όσο δεν ανοίγεις να διαβάσεις σχετικά ώστε να γνωρίζεις πού αναφέρεσαι, γιατί δεν έχω τον χρόνο ν’ απαντάω για πράγματα στοιχειώδη. Σου είπα: Διάβασε, ερεύνησε. Μόνον τότε μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Με κάποιον ο οποίος τρέφει άγνοια ακόμη και για τα στοιχειώδη, τι συζήτηση να γίνει;

    Μιλάς για «τη συμβολή της εκκλησίας στην Τουρκοκρατία». Ούτε αυτό το γνωρίζεις; Τον αντεθνικό ρόλο της ιεραρχίας σε όλη την διάρκεια της τουρκοκρατίας; Τον εγκληματικό της ρόλο στο πάρσιμο της Πόλης; Την λυσσαλέα αντίδρασή της απέναντι στον Ελληνικό Διαφωτισμό, στον Ρήγα Φεραίο, στον Κοραή; Το βιβλίο «Ελληνική Νομαρχία», εκδοθέν το 1799 – 1800, δεν το έχεις ακουστά; Όπου αυτά που γράφει για τον αντεθνικό, φιλότουρκο και ανθελληνικό ρόλο της τότε (1800) εκκλησίας, είναι κόλαφος; Δεν μπορώ δυστυχώς να απαντάω σε πράγματα τα οποία, το μόνο που απαιτούν για να διευρύνεις την γνώση σου ώστε να υπάρχει στοιχειώδης βάση για συζήτηση, είναι να στρωθείς να μελετήσεις. Αν σ’ ενδιαφέρει βεβαίως. Διότι αν δεν σ’ ενδιαφέρουν τα θέματα αυτά, τότε κακώς τα θέτεις υπό μορφή τοποθετήσεων στο μπλογκ.

    Γράφεις με κεφαλαία «ΕΜΠΡΟΣ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΤΕ ΜΕ»! Σε τι; Στο ότι η χριστ. εκκλησία πολέμησε το ελληνικό πνεύμα; Τα στοιχεία που σου παρέθεσε ο Μέτρον δεν σου αρκούν; Πιάστηκες από λεπτομέρειες για ν’ απαντήσεις στον Μέτρον αγνοώντας επιδεικτικά τα όσα σου παρέθεσε. Το θέμα αγαπητέ μου δεν είναι το αν τα στοιχεία της Βικιπαίδεια επιδέχονται κριτικής. Διότι, αν ήμουν εγώ στη θέση σου και μ’ ενδιέφερε πραγματικά να μάθω, με αφορμή τα στοιχεία της Βικιπαίδεια θα έμπαινα σε άλλες ιστοσελίδες για να τα ερευνήσω, να τα διασταυρώσω, θα έψαχνα για βιβλία στις βιβλιοθήκες για να καταλάβω τι γίνεται. Δεν θα περιέφερα την άγνοιά μου τόσο επιδεικτικά, με το πρόσχημα μάλιστα του «αμφισβητούντος». Για να αμφισβητείς, πρέπει να γνωρίζεις. Μάθε λοιπόν, γνώρισε, δείξε πραγματικό ενδιαφέρον κι εδώ είμαστε για ουσιαστικές συζητήσεις. Το να απαντούμε όμως – μιλάω για μένα αλλά νομίζω ότι ισχύει για τους περισσότερους που μπαίνουν στο ιστολόγιο – σε πράγματα που θα ρωτούσε ένα 12χρονο παιδί ή ένας αγράμματος άνθρωπος, πίστεψέ με είναι τόσο πολύ κουραστικό που αδυνατώ να το κάνω. Γιατί πρέπει να ξεκινήσει κανείς ν’ απαντάει από το μηδέν. Πράγμα που είναι απαράδεκτο όταν έχει απέναντί του κάποιον που δηλώνει φιλόλογος.

    Τι να σου απαντήσουμε όταν μας αναφέρεις, όχι πληροφοριακά αλλά ως θέση σου, ότι «η εκκλησία χαρακτηρίζει το Σωκράτη προ Χριστού Χριστιανό»! Πίστεψέ με, το να καταδείξω το γελοίο τέτοιων απόψεων που φέρει η εκκλησία και τα παιδιά των κατηχητικών, το θεωρώ εντελώς χαμένο χρόνο και με κουράζει αφάνταστα και μόνον η σκέψη να το κάνω. Όπως υποθέτω ότι κουράζει και άλλους. Με τόσες εκατοντάδες ιστοσελίδες που βρίθουν από πληροφορίες, το να αρνείσαι εσύ να τις επισκεφτείς για να μάθεις πέντε πράγματα αλλά αντιθέτως, να έρχεσαι εδώ και να «απαιτείς» να σε «αντικρούσουμε», είναι αστείο! Όχι, δεν μπορώ να σε αντικρούσω στα περισσότερα από τα θέματα που θέτεις. Γιατί είναι σαν να έρχεται κάποιος να υποστηρίξει ότι η γη είναι επίπεδη και να προκαλεί μάλιστα να τον αντικρούσουμε! Μόνον ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να αναλύσει κάποιος το ηλιοκεντρικό σύστημα, τις κινήσεις των πλανητών, τις ελλειπτικές της γης, την πολικότητά της κλπ, κι όλα αυτά για να καταλάβει ο «αμφισβητών» τα στοιχειώδη, πραγματικά δεν αξίζει τον κόπο.

    Μακάρι να βρεθεί κάποιος που να έχει την υπομονή να σου απαντήσει. Εγώ δυστυχώς αδυνατώ. Παρενέβην μόνο και μόνο για να μην νομίζεις ότι σε αγνοώ, αλλά και για να μην υπάρχει η εντύπωση ότι έβαλες ερωτήματα τόσο δύσκολα που… αδυνατούμε να απαντήσουμε! Το πρόβλημα είναι ότι όταν τα απλοϊκά ερωτήματα είναι καταιγιστικά, σου φεύγει κάθε διάθεση. Ιδίως όταν ο ερωτών – καλή ώρα – αφενός δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον να εμπλουτίσει τις γνώσεις του ερευνώντας ο ίδιος, αφετέρου προβάλλει κραυγαλέα, επιδεικτικά και προκλητικά την άγνοιά του με συνεχείς… απλοϊκές ερωτήσεις.

    Συγνώμη για το ύφος μου. Οφείλεται στο ότι, παρόλο που ξεκίνησα με διάθεση να σου δώσω απάντηση, διαβάζοντας όμως τις συνεχείς τοποθετήσεις σου και με τον απόλυτο τρόπο που τις θέτεις, μ’ έπιασε αφάνταστη κούραση και βαρεμάρα. Μου προκλήθηκε η εντύπωση ότι αν σου απαντούσα – σε ένα έστω θέμα απ’ αυτά που έβαλες – με εμπεριστατωμένα στοιχεία όπως το συνηθίζω, θα επανερχόσουν ξανά και ξανά αρπαζόμενος από τη μια ή την άλλη λεπτομέρεια. Πράγμα που εν πολλοίς οφείλεται στην άγνοια που έχεις στοιχειωδών πραγμάτων πάνω στα θέματα που θίγεις. Δεν έχω καμιά διάθεση να μπω σ’ ένα τέτοιο λούκι. Σε συζητήσεις είμαι ανοιχτός, δεν γίνεται όμως συζήτηση όταν πρέπει να ξεκινήσουμε από την Αλφαβήτα κι από το στράτα – στρατούλα. Ούτε από το να εξηγούμε το γιατί η γη είναι σφαιρική και όχι επίπεδη.

    Το ξαναλέω, μακάρι να βρεθεί κάποιος που έχει την υπομονή και την διάθεση να σου απαντήσει. Δεν τρέφω όμως και μεγάλες ελπίδες όσο κρατάς αυτήν την στάση του δήθεν γνώστη που θέτει με ύφος ερωτήματα, ενώ στην πραγματικότητα έχεις μια πολύ θολή εικόνα για τα θέματα στα οποία αναφέρεσαι. Με άλλα λόγια, κανείς δεν έχει την διάθεση να μπλεχτεί με τύπους που δείχνουν προκλητική και αλαζόνα συμπεριφορά.

  40. aristofilos said

    Χαίρε σε όλους! Φίλε θέσπη ,θα πώ ότι και ο Νίτσε!! Τά είπες όλα ,και δέν άφησες τίποτα γιά μένα. Εγω δέν θά μπορούσα να τα εξηγήσω με τόσο σαφήνεια όσο εσύ.Σέ ευχαριστώ πού έκανες τον κόπο να παρέμβης γιά να δώσεις απάντηση εμπεριστατωμένη στον φίλο Αυγερινό. ΕΡΡΩΣΟ!!

  41. I KAT IMAS ANATOLI said

    ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΠΙΟ ΑΝΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.ΣΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ»ΕΥΧΑΙ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΣΙ ΘΕΜΕΛΙΑ ΟΙΚΩΝ».ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΕΞΕΧΟΥΣΑ ΘΕΣΗ.
    ΛΕΤΕ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.ΜΑΣ ΠΩΣ?Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΕΥΛΟΓΗΣΕ»ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΚΑΙΝΟΝ»ΣΤΗΝ ΚΑΝΑ?Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΕΥΛΟΓΗΣΕ ΤΟΝ ΓΑΜΟ?
    Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΥΧΕΤΑΙ ΥΠΕΡ «ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΔΟΧΩΝ»?Η ΜΕΓΑΛΗ ΡΩΣΙΔΑ ΑΓΙΑ ΜΑΤΩΡΝΑ Η ΤΥΦΛΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΖΗΣΕ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΘΕΙΣΜΟΥ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ»ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΣΥΝΤΡΟΦΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΧΑΡΑ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΟΝΤΕΣ».
    ΕΠΕΙΤΑ ΤΟ ΠΙΟ ΕΞΕΧΩΝ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΛΑΤΡΕΙΑ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ?ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ.
    ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΥΚΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ.ΟΤΑΝ ΛΕΕΙ ΝΑ ΑΠΑΡΝΗΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟ.ΚΑΙ ΕΙΝΑΙΦΥΣΙΚΟ ΑΦΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ Η ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΑ ΠΕΡΑΤΑΤΗΣ ΓΗΣ.
    ΔΕΥΤΕΡΟΝ.ΜΑΛΛΟΝ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΟΣ ΚΑΤΑ ΣΑΡΚΑ.ΤΟ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΙΠΟΤΑ.ΣΤΟΟ ΚΥΡΗΓΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΤΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ.Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΗΤΑΝ ΘΕΟΣ.ΔΕ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ.ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ.ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΙ.ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΩΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ,ΕΛΛΗΝΕΣ,ΡΩΣΟΥΣ,ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ,ΣΕΡΒΟΥΣ,ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ,ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΥΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΚΟΙΚΟ ΣΚΟΠΟ.Η ΜΑΛΛΟΝΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ?
    ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΑΡΒΑΡΟΣ ΛΑΟΣ Η ΑΟΛΙΤΙΣΤΟΣ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΘΕΟΙ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ?ΩΠΟΤΕ ΑΠΕΥΘΥΝΟΤΑΝ ΜΟΝΑΧΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ?ΜΑ ΤΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ?ΚΑΙ ΘΑ ΠΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΣΟΚΑΡΕΙ.Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΠΑΤΡΙΔΑ!ΜΕΓΑΛΥΡΕΡΗ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΘΡΑΣ!ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΠΟΛΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΒΕΒΑΙΑ ΤΑΥΤΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ.ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΣ ΠΟΥΜΕ,ΣΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ,Ο ΑΡΧΙΜΑΔΡΙΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ Η ΑΛΛΙΩΣ ΠΑΠΑΦΛΕΣΑΣ.ΙΕΡΑΕΑΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ?ΤΟΝ ΑΠΟΡΙΠΤΕΤΑΙ ΓΙΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ?ΔΕΝ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ?Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ ΠΟΥ ΠΑΣΑΛΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΛΑΜΑΝΑ?ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑΣ?ΙΕΡΕΑΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ?Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΑΛΩΝΩΝ ΗΣΑΙΑΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥΣΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ?ΙΕΡΕΑΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ?Ο ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ ΣΑΜΟΥΗΛ ΠΟΥ ΑΝΑΤΙΝΑΞΕ ΤΟ ΚΟΥΓΓΙ?ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ?ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙΑΣΕ Ο ΟΧΛΟΣ?ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ?Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΔΩΝΙΩΝ?ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΕΤΣΙ?ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΑΙ ΟΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΣΥΜΠΟΡΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.ΠΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ?
    ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ!ΜΑ ΤΙ ΦΟΒΕΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ!
    ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΠΟΡΑ Ο ΟΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ?
    ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΟΛΕΜΙΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ?
    ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΥΑ ΡΙΖΩΜΕΝΗ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΑΛΙ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΠΩΣ ΘΑΓΕΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ,ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΝΕΟΛΑΙΑ.ΤΟ ΒΑΨΙΚΜΟ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ,Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ ΣΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ,Η ΓΕΝΙΚ ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΕΝΘΟΥΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΚΑ ΤΕΛΟΣ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ,ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ.ΤΙ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ?ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ?ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΑΥΤΟ.ΒΕΒΑΙΑ,ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΦΕΤΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ Ο ΠΑΠΑΣ ΣΑΣ,Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ,ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΜΕ ΕΠΙΜΟΝΗ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗ.ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ,ΘΑ ΔΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ 450000000 ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΛΑΔΙΒΟΣΤΟΚ ΝΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΣΙΒΗΡΙΑ ΤΟ ΦΩΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ.ΑΛΗΘΕΙΑ,Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝ ΑΥΤΩ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 450000000 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ?Η ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΥΑΤΑ ΤΑ 450000000 ΟΛΟΙ ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΙ?

  42. I KAT IMAS ANATOLI said

    Α ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ.ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΩΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΙΔΕΑ.Η ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ.ΟΛΑ ΤΑ ΕΘΝΗ ΕΙΝΑΙ ΙΣΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΝΑΖΩΡΑΙΟΥ.ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΑΥΤΟ?

  43. I KAT IMAS ANATOLI said

    ΚΑΙ Ο ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΣΑΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.ΑΝ ΑΠΟΡΙΠΤΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ?ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑΤΕ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΠΡΟΣΒΑΛΑΤΕ.ΣΑΣ ΕΞΗΓΕΙ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΕ ΟΥΣΙΑΤΙΚΑ ΑΝΙΔΕΟ!ΠΟΙΟΝ?ΕΝΑΝ ΦΙΛΟΛΟΓΟ???Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΕΥΝΟΝΤΑΣ ΑΡΧΑΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ?ΛΟΙΠΟΝ,Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΡΙΣΤΟΤΕΛΗ.ΑΠΟΔΕΙΞΗ, Η ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΣΕΙ ΤΟΥ ΣΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ.ΤΕΛΟΣ!
    ΔΕΥΤΕΡΟΝ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΖΕΙ «ΤΗΝ ΠΛΑΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΚΕΣ ΠΛΑΝΕΣ,ΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΚΤΗΜΟΣΥΝΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ,ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΩΡΑΙΩΝ,ΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ.ΑΥΤΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΖΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ.ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΔΕΧΕΣΤΕ?ΔΕΧΕΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΠΡΑΓΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΩΡΑΙΑΟΙ?ΤΟΤΕ ΟΜΟΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΥ ΘΗΡΙΩΔΟΥΣ ΚΑΙ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΚΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ!ΔΕΧΕΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΚΤΗΜΣΥΝΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ?ΤΟΤΕ ΟΜΟΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΛΑΝΗ ΤΟΥ ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΘΕΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ!ΔΕΧΕΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ?ΑΥΤΑ ΑΠΟΡΙΠΤΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΛΥΨΑ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΥΣ.Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΛΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ?

  44. 12thespis said

    1. Ζητώ συγνώμη από τον Αυγερινό αν ο τρόπος μου ήταν σκαιός.
    Με την ευκαιρία, να αναφέρω ότι μου αρέσει πολύ το όνομά του και πρέπει να είναι υπερήφανος γι αυτό αφού αποτελεί εννοιολογική ταυτοποίηση του ονόματος ενός πανάρχαιου και ωραιότατου ελληνικού Θεού/Δαίμονα (Αυγερινός = Εωσφόρος). Βλ. και το σχετικό άρθρο μου: Εωσφόρος, ένας αρχέγονος νέος αναζητά την δικαίωσή του.
    2. Όχι, ο Χριστός δεν ευλόγησε τον γάμο της Κανά. Ο χριστός ευλόγησε μόνο το κρασί στον γάμο της Κανά. Το σχετικό ευαγγέλιο λοιπόν δεν έχει σχέση με γάμο, θα μπορούσε το πολύ – πολύ να διαβάζεται άνετα στα εγκαίνια καμιάς κάβας.
    3. Το πιο εξέχων πρόσωπο στη χριστιανική λατρεία ΔΕΝ είναι μια γυναίκα. Είναι δύο άντρες (πατέρας, γιος) και ένα ακόμη «πρόσωπο»(;) ασαφές(;) ως προς το φύλο. Καμία γυναίκα ΔΕΝ βρίσκεται μέσα στα εξέχοντα πρόσωπα, δηλ. στην αγία τριάδα.
    4. Αν μιλάει στους μαθητές του όπως λες στα αποσπάσματα που παρέθεσα, τότε τους προτρέπει να μισήσουν τον πατέρα τους, την μητέρα τους, τα αδέλφια τους, τα παιδιά τους και την ψυχή τους. Αν θεωρείς θεμιτό και θεάρεστο την πρόκληση του μίσους στους μαθητές του για τους οικείους τους, συ είπας.
    5. Δεν μ’ απασχολεί η εθνικότητα του Χριστού. Αυτό που απεχθάνομαι είναι η εκθεμελίωση του ελληνικού πολιτισμού που προκάλεσαν οι οπαδοί του.
    6. Δεν απορρίπτουμε κανέναν με κριτήριο τις μεταφυσικές/θρησκευτικές του δοξασίες αλλά από τα έργα του. Παπαφλέσσας, Αθ. Διάκος και τόσοι άλλοι αγωνιστές προσέφεραν στον ελληνισμό και τους τιμούμε.
    7. Η εκκλησία ΔΕΝ συμπορεύτηκε στους αγώνες του έθνους. Τους πολέμησε λυσσαλέα. Οι δυο – τρεις ιεράρχες (αλλά και πολλοί απλοί παπάδες) που μετείχαν στους αγώνες του έθνους δεν μπορούν να δώσουν άλλοθι στην αντεθνική και αντικοινωνική συμπεριφορά του Οργανισμού Εκκλησία Α.Ε.
    8. Το ότι σε μοναστήρια βάζουν «αγιογραφίες» αρχαίων Ελλήνων εκείνοι οι οποίοι πολέμησαν λυσσαλέα το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, αποτελεί την μεγαλύτερη ύβρη για τον ελληνισμό.
    9. Μπορείς να είσαι υπερήφανος που το Πεσάχ («Πάσχα»), μια κατεξοχήν εβραϊκή γιορτή, γιορτάζεται στην Ελλάδα αντί των Ανθεστηρίων. Τι να ευχηθώ; Και σ’ ανώτερα! Άντε και του χρόνου να γιορτάζουμε και τη Χάνουκα!
    10. Όλα όσα αναφέρεις ως ιδιοσυγκρασία του Έλληνα, εκφράζονταν πλήρως με τα Ανθεστήρια. Απόδειξη, ότι κανένας Έλληνας δεν πιστεύει στην ανάσταση νεκρών που συμβολίζει η «ανάσταση» του λεγομένου «θεανθρώπου». Ευκαιρία απλώς για γιορτή και γλέντι βρίσκει ο Έλληνας.
    11. Δεν υπάρχει κι ούτε υπήρξε ποτέ στην ελληνική ψυχή η «ορθοδοξία». Ο Έλληνας παραμένει παγανιστής σ’ όλες τις εκδηλώσεις του.
    12. Ο κ. Καλόπουλος δεν είναι παπάς μας. Δεν είχε ποτέ «παπάδες» ο ελληνισμός.
    13. Ο κ. Καλόπουλος όντως θ’ αποδείξει για άλλη μια φορά απ’ τις οθόνες των ΜΜΕ την απάτη και κοροϊδία του θεάτρου σκιών των Ιεροσολύμων.
    14. Το ότι θ’ αποδείξει για άλλη μια φορά την απάτη, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πρόβατα που θα συνεχίζουν να τρων κουτόχορτο. Γι αυτό άλλωστε αποκαλεί πρόβατα (ποίμνιο) τους οπαδούς της η εκκλησία.
    15. Δεν μας ενοχλεί η ισότητα. Μας ενοχλεί η προβατοποίηση. Γι αυτό διαχωρίζουμε την θέση μας απ’ το μαντρί.
    16. Δεν τον πρόσβαλα τον Αυγερινό σε ό,τι αφορά τον Αριστοτέλη. Διευκρινίσεις του ζήτησα για να καταλάβω τι εννοεί.
    17. Με κανένα «επιστημονικό» κριτήριο δεν κατέδειξε ο Αυγερινός ότι ο χριστιανισμός δεν πολεμά τον ελληνισμό. Σκόρπια ανεμομαζώματα αράδιασε.
    18. Δεν έκανα κριτική στον Αυγερινό σχετικά με τις γνώσεις του για τα αρχαία κείμενα (που άλλωστε δεν αναφέρθηκε περί αυτού). Τον κριτίκαρα αυστηρά για τις ελλιπείς του ιστορικές του γνώσεις, που ωστόσο τις παρουσίαζε ως αξιώματα.
    19. Και τον Σοφοκλή έχουν σε αγιογραφία στο άγιο Όρος. Τα έργα του όμως απαγορεύτηκαν να παίζονται επί ποινή θανάτου.
    20. Η εκκλησία αναθεματίζει το σύνολο της ελληνικής γραμματείας και φιλοσοφίας κι όχι επιλεκτικά. Αφού γνωρίζεις ανάγνωση ρίξε άλλη μια ματιά στους Αναθεματισμούς για να το διαπιστώσεις.
    21. Για τον Βασίλειο και τον Γρηγόριο διάβασε το άρθρο μου «Τρεις Ιεράρχες: Ντροπή μας να ταυτίζονται με την ελληνική παιδεία».

  45. Βασίλειος Αυγερινός said

    Θα παρακάμψω την προσωπική επίθεση που μάλλον σύγχυση δείχνει και αμηχανία. Θα απαντήσω ένα προς ένα σε όλα όσα λέτε! Να θυμάστε πάντως ότι η ημιμάθεια είναι πολύ μεγαλύτερο ελάττωμα από την αμάθεια!
    Μιλάτε για διωγμούς των μη Χριστιανών ή των Εθνικών κατά τη διάρκεια του Βυζαντίου. Μάλιστα αναφέρετε και το πλήθος των αυτοκρατορικών διαταγμάτων. Δεν τα αμφισβητώ, αλλά μπορώ να προσθέσω κι άλλα τόσα παραδείγματα αλλά με αντίθετη φορά. Περιπτώσεις δηλαδή που ο Χριστιανισμός διωκόταν από το αρχαίο πνεύμα ή ακόμα και περιπτώσεις σύγχρονων διώξεών του. Αποτελεί όμως γνώρισμα πολιτισμένων ανθρώπων η σύγκριση για το ποιος έχει κάνει τα ειδεχθέστερα εγκλήματα ή αυτά με τη μεγαλύτερη έκταση; Εχει νόημα να συγκρίνουμε τα εγκλήματα του Θεοδοσίου Β’ με αυτά του Διοκλητιανού ή του Νέρωνα; (Προλαβαίνω μια ένσταση ότι οι εν λόγω αυτοκράτορες είναι Ρωμαίοι, αλλά ως γνωστόν οι Ρωμαίοι ενστερνίστηκαν απόλυτα το ελληνικό πνεύμα. Ελπίζω σε αυτό να συμφωνούμε!)
    Αναφέρατε την πολεμική της Εκκλησίας καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας μέχρι το 1821. Δε μου το αποδεικνύετε όμως. Αντίθετα για αποδείξεις προτιμάτε να ειρωνευτείτε. Εγώ θα μιλήσω με στοιχεία. Το «κρυφό σχολείο» που έμαθε τα ελληνικά σε τόσους και τόσους υπόδουλους κρυφά, μοναχοί και απλοί ιερείς το οργάνωναν. Ο κορμός της Εκκλησίας, η βάση έσωσε το γένος από τον αφανισμό. Το αποκορύφωμα την πρόκλησης είναι η αναφορά στον νεοελληνικό διαφωτισμό. Υπερασπίζεστε με σθένος τον Κοραή και το Ρήγα, ενώ αυτοί πρέσβευαν τη στροφή στη δυτική σκέψη κι όχι στην αυστηρή προσκόλληση στα αρχαία κείμενα!!! Επειτα ένας από τους χαρακτηριστικότερους εκπροσώπους του κινήματος αυτού ήταν ο Ευγένιος Βούλγαρης. Κανονικά λοιπόν θα περίμενε κανείς να θεωρείτε ότι ο νεοελληνικός επιβουλεύεται το ελληνικό πνεύμα…!
    Περνάμε στο κεφάλαιο Βυζάντιο! Γνωρίζω πολύ καλά την πτώση της Πόλης και τι έφταιξε. Γνωρίζω πολύ καλά το γεγονός ότι το Βυζάντιο αριθμούσε περισσότερους μοναχούς από στρατιώτες. Δεν τα αμφισβητώ. Αλλωστε πάντοτε κάτι πάει στραβά για να καταρρεύσει ένα κράτος. Αυτό όμως δεν ήταν μια συνειδητή προσπάθεια να αφανιστεί ο Ελληνισμός! Αντίθετα από χειρόγραφα της Βυζαντινής περιόδου σώζεται το μεγαλύτερο μέρος της σωζόμενης ελληνικής γραμματείας. Αν ειλικρινά επιβουλεύονταν την αρχαία σκέψη γιατί διέσωζαν τα λαμπρότερα δείγματά της αντιγράφοντάς τα! (Επισημαίνω εδώ ότι μιλάω για πρωτότυπα κείμενα, όχι για μεταφράσεις. Γιατί κάποιος μίλησε για Αραβες! Απλά οι Αραβες είναι φυσικό να τα διέσωζαν για τους εαυτούς τους και άρα τα μετέφραζαν!).
    Για λόγους στενότητας χρόνου θα απαντήσω στα υπόλοιπα στο άμεσο μέλλον!
    Υ.Γ. Κάντε ένα κόπο και διαβάστε ξανά το κείμενό σας. Βρίθει ειρωνειών και προσωπικών επιθέσεων. Αυτό δηλώνει έλλειψη επιχειρημάτων και το πιο ανησυχητικό…αγωγής! Γιατί το ύφος σας δεν αρμόζει με το ύφος που πρέσβευε ο Πλάτων, που με τόσο πάθος υπερασπίζεστε.
    To be continued λοιπόν…

  46. aristofilos said

    Φιλε κατιμας! Επιδή πολεμήσαν πολλοί χριστιανοι το 1821 αυτό δεν σημένει οτι η εκκλησία στήριζε τον αγώνα τον Ελληνων.Αυτοι θέσαν εαυτό τους εκτός εκκλησίας διοτι παρακούσανε της εντολές που έδωσε ο κύριος σας ο Χριστός ο οποίος είπε ρητά ,ΟΥ ΦΟΝΕΥΣΗΣ! Επειδή ο καθένας σας ερμηνεύη τις γραφές οπως τον βολευει!Οσο για την ισότητα ,δέν υπάρχη στην φύση γιατί όλοι είμαστε διαφορετικοί.Ο Βασίλιος και ο Γρηγόριος γιατί σπουδάσαν στην Αθήνα, γιατί δεν διαβάσανε της γραφές για να αποκτησουν γνώσεις φιλοσοφίας? Αφου τα είπε όλα ο Χριστός στα ευαγγέλια! Απλούστατα μόνον οι Έλληνες φιλοσοφούσαν,και είχαν γνώσεις περί πάντων. Και αντί να πούν ευχαριστώ για της γνώσεις που αποκτησανε, τα οικιοποιήθηκαν για να χτυπησουν τον ελληνισμο.Εάν αυτό δεν λέγετε αχαριστία τότε τί να πούμε? Και ο Χριστός καταδικάζει την αχαριστία σαν το μεγαλυτερο αμάρτημα,αλλά ποίος τον ακούει?Τι ωραια που έρχονταν στο αγιο όρος οι βούλγαροι αδερφοί σας πρίν 60 χρόνια, μας σφάζανε μέ χριστιανική αγάπη, μήπως το ξέχασες?

  47. I KAT IMAS ANATOLI said

    ΑΡΙΣΤΟΦΙΛΕ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΜΟΝΟ ΣΕ
    ΕΝΑ ΑΠ ΟΣΑ ΕΙΠΕΣ.ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ.ΕΑΝ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ Η ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΕΜΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 2 ΠΛΕΥΡΕΣ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΣΤΑΡΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ.ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΕΝΕΞΗ.ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟ ΝΙΩΘΩ ΑΔΕΡΦΟΣ ΚΑΘΟΤΙ ΚΟΙΝΩΝΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΤΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΘΡΑ.ΤΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΙΝ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΟΛΕΜΗΣΑΜΕ.ΘΑ ΜΙΣΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ?ΤΟ ΒΡΙΣΚΩ ΑΚΡΑΙΟ.
    ΑΓΑΠΗΤΕ ΘΕΣΠΗ.ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΑΝ ΚΑΙ ΜΙΛΑΣ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΣΑΙ.ΘΑ ΑΠΝΑΤΗΣΩ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΟΥ ΕΝΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΣΟΥ ΟΜΩΣ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙΣ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΟΥ ΟΠΩΣ ΕΓΩ ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ.ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙΑ ΡΙΘΜΗΜΕΝΕΣ ΜΕ ΝΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΡΙΘΜΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΣΟΥ.
    2.Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΗΣ ΚΑΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΕΥΛΟΓΗΣΕ.
    3.ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΙΣΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΚΑΘΟΤΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΦΩΤΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΦΟΣΙΩΘΟΥΝ ΑΠΟΚΛΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ.
    4.Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.Η ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΓΧΗ ΚΑΘΕ ΝΑΟΥ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΤΕΜΠΛΟ ΚΑΘΕ ΝΑΟΥ.ΤΗΝ ΤΙΜΑΜΕ 6 ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΛΑΤΡΕΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ,Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΑΧΩΡΗΤΟΥ,Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΩΝ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΩΝ.ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΜΟΥ ΩΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΝΑ ΞΕΡΩ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΣΥ.ΑΝΕΦΕΡΕΣ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ.ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΩ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΤΗΣ ΤΡΙΑΔΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ 3 ΘΕΟΙ ΟΠΩΣ ΙΣΩΣ ΧΑΙΡΕΣΕ ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ.ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ.
    5.ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ.ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΚΡΗ
    6.ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΝΑ ΤΙΜΑΤΑΙ ΩΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ «ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΕΝΟΣ ΕΒΡΑΙΟΥ»ΟΠΩΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΘΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ.ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΠΟΛΕΜΙΣΑΝ ΓΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟ.ΕΣΕΙΣ ΣΕ ΧΡΙΣΤΟ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ.ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΣ ΤΙΜΑΤΑΙ ΚΑΤΑ 50%?
    7.ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΣ ΠΟΣΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΧΕΤΕ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΟΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ.ΕΙΝΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΜΕ ΕΙΡΩΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙΣ.ΤΟ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΒΑΣΤΟ.ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΟΥ ΑΥΤΑ ΠΕΡΙ ΑΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΥΝΗΣΙΜΑ!
    8.ΤΟ ΠΕΣΑΧ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΓΙΟΡΤΑΖΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ.ΕΝ ΣΥΝΟΛΩ ΤΟ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 1500000000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΤΟ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΟΡΑ ΝΑ ΣΕ ΠΕΙΣΩ ΓΙΑΥΤΟ.
    9.Α)ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ ΤΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΚΟΛΛΥΒΑ,ΤΟΥ ΚΑΝΕΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ,ΤΙΜΑ ΤΑ ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΑ,ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΖΩΝΤΩΝ Η ΚΕΚΟΙΜΗΜΕΝΩΝ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΝΕΙ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.Β)ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥΧ ΡΙΣΤΟΥ ΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΤΑΚΛΥΖΟΝΤΑΙ.ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΩ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ ΕΣΥ Η Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΑ ΑΠΟ ΜΑΣ.ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΘΕΣΗ.ΣΕΒΑΣΟΥ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!Γ)ΠΗΓΑΙΝΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ ΚΙΑ ΔΕΣ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΡΙΣΑΓΙΟ.ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ? Δ)ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΠΤΑΝ ΑΝΑΦΕΡΕΣΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΕΙΡΩΝΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΟΠΩΣ «θεανθρωπος».ΜΠΟΡΩ ΝΑΙ ΕΓΩ ΕΞΙΣΟΥ ΝΑ ΕΙΡΩΝΕΥΤΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΕΣΥ.ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΡΧΩΝ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΕΙΜΑΙ!
    11.ΤΟ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΑΝΙΣΤΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣΕΓΩ ΗΜΟΥΝ ΝΑΤΙΘΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ.ΔΕΣ ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΟΣΟΙ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΜΑΧΟΙ ΑΥΤΟΥ.ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΓΑΝΙΣΤΕΣ?ΝΑ ΕΙΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΗΣ.ΠΙΣΤΕΥΕ ΩΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ.ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΖΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ.Η ΣΥΝΤΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ!
    12-14.Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΡΗΚΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΜΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΠΤΙΚΟ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ 4500000000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΡΩΝΕ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ.ΕΠΕΙΤΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΘΕΟΣ!ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΑΘΕΟΙ.ΑΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΔΙΑΦΩΤΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣ ΤΑ ΔΙΟΧΕΤΕΥΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ.ΒΓΑΖΕΙΚΕΡΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟ???ΕΠΕΙΤΑ ΔΕΝ ΣΕ ΕΝΟΧΕΛΙ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΗΔΕΝ?ΠΑΛΙ ΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΤΑΜΕΣΤΟΙ ΤΙΣ ΑΓΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΥΤΩ ΘΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ!
    15.ΔΕΝ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΖΩ.
    16.ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΒΑΛΕΣ ΥΠΟΔΥΚΝΕΙΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥ.ΕΙΣΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ?ΑΝ ΝΑΙ ΚΑΛΩΣ.ΑΝ ΟΧΙ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΕΒΑΣΟΥ ΤΟΝ ΩΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟ.ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ.
    17.ΕΣΥ ΜΙΛΑΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ?Η ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΜΙΛΟΥΝ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ?ΤΟ YOUTUBE ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ?
    ΥΠΗΤΞΑΝ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 21?ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ?
    18.ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΩΠΟΤΕ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ.ΕΧΕΙΣ ΤΕΛΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ Η ΚΑΠΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ?ΑΝ ΝΑΙ ΚΑΛΩΣ,ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ.ΑΝ ΟΧΙ ΟΜΩΣ…..
    19.ΠΟΤΕ ΣΥΝΕΒΗ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΟΦΙΚΛΗ ΕΠΙ ΠΟΙΝΗ ΘΑΝΑΤΟΥ?ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΝΑ ΝΑΤΡΕΞΩ.
    20.ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΓΝΩΡΙΖΩ.ΕΝΑ ΟΜΩΣ ΞΑΝΑΕΠΙΤΕΘΕΙΣ ΜΕ ΥΦΟΣ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΗ ΘΑ ΠΡΑΞΩ ΑΝΑΛΟΓΩΣ.ΤΟ ΞΑΝΑΕΙΠΑ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ.ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΜΑΙ.ΜΠΟΡΩ ΑΝΕΤΑ ΝΑΣΑΣ ΠΡΟΣΒΑΛΩ ΚΑΙ ΕΓΩ.ΑΠΛΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΟΥ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ.ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΤΣΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΕΣ ΟΠΩΣ ΕΣΕΙΣ.ΣΟΥ ΕΙΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΑ ΑΝΘΕΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΟΤΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ.Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΟΕΕΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ.ΘΕΣ ΝΑ ΣΟΥ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΕΙΣ?ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ.
    21.ΚΑΙ ΣΥ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΩΝ 3 ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ.

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΗΣ!ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΠΙΟ ΕΥΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕΒΕΣΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΤΗ ΣΟΥ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ ΣΟΥ!ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣΟΥ ΕΙΜΑΙ.ΕΙΡΩΝΙΚΟΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ.ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΣ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΗΕΣ ΣΟΥ.ΜΑ ΟΥΤΕ ΟΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΚΑΘΓΗΤΕΣ ΜΙΛΑΝΕ ΕΤΣΙ.ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΣΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΥ!

  48. 12thespis said

    Προς τον Αυγερινό:

    1. Ζήτησα ήδη συγνώμη αν το ύφος μου σε προσέβαλε.
    2. Χαίρομαι που δεν αμφισβητείς τους διωγμούς των Ελλήνων.
    3. Δυστυχώς, ΔΕΝ μπορείς να παραβάλλεις ΚΑΝΕΝΑ παράδειγμα διωγμού του χριστιανισμού απ’ τον ελληνισμό. Διότι δεν θα βρεις γιατί ΔΕΝ υπάρχει και ΔΕΝ έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο.
    4. Συμφωνώ στο ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης όταν μιλούμε για θηριωδίες.
    5. Το ότι οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες ελάμβαναν και ελληνική κουλτούρα, δεν σημαίνει ότι τις όποιες διαφορές είχαν με τους Ρωμαίους οι χριστιανοί θα έπρεπε να τις πληρώσουν οι Έλληνες. Το ότι λαμβάνουμε εμείς σήμερα και αμερικάνικη κουλτούρα, δεν σημαίνει ότι ευθυνόμαστε για τα εγκλήματα του Μπους.
    4. Ο Διοκλητιανός ή ο Νέρων προχώρησαν σε μικρής κλίμακας διώξεις των ταραξιών που απειλούσαν την έννομη τάξη και την συνοχή της αυτοκρατορίας τους. Εμείς δεν μιλούμε απλώς για διώξεις: Μιλούμε για την πλήρη εκθεμελίωση ενός πολιτισμού σε όλες τις μορφές της έκφρασής του (Τέχνες, φιλοσοφία, επιστήμες, θέατρο, αθλητισμός, λατρεία, κοσμοθέαση, αξίες)…
    5. ΔΕΝ υπήρξε ποτέ «κρυφό σχολειό». Αποτελεί μύθευμα του 19ου αιώνα – τότε που η εκκλησία κατασκεύαζε τον μύθο του «ελληνοχριστιανισμού» για ν’ αποκτήσει προσβάσεις και πάλι στην κοινωνία – που ενισχύθηκε απ’ τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, τον Γκύζη κλπ. Δεν υπήρχε ανάγκη για κρυφό σχολειό γιατί οι Οθωμανοί δεν εμπόδισαν ποτέ τα σχολεία, χωρίς βέβαια να ενδιαφέρονται να τα ενισχύσουν. Σχολές άρχισαν να ιδρύονται σε όλες σχεδόν τις μεγάλες εμπορικές πόλεις από τα τέλη του 17ου αιώνα με χορηγίες μεγαλεμπόρων.
    6. Ο κορμός της εκκλησίας δεν ήταν η βάση της, δηλ. οι παπάδες στα πεδινά χωριά (τα ορεινά ήταν ελεύθερα από την μάστιγα αυτή κατά τους αιώνες της τουρκοκρατίας). Ο κορμός της εκκλησίας ήταν το Πατριαρχείο και οι επίσκοποι των μητροπόλεων που απομυζούσαν με την δυσβάστακτη φορολογία τους τα όσα ψίχουλα απέμεναν στους ραγιάδες μετά το χαράτσι των Οθωμανών. Δεν «έσωσε» λοιπόν αυτή η βάση το έθνος απ’ τον αφανισμό. Αυτή η βάση ήταν που έσπρωχνε το έθνος στον αφανισμό.
    7. Σαφώς υπερασπίζομαι τον Κοραή και τον Ρήγα. Εσύ, ως φιλόλογος, αντιμάχεσαι το έργο του Αδαμάντιου Κοραή και του Ρήγα Φεραίου;
    8. Η στροφή στην δυτική σκέψη της εποχής εκείνης πρέσβευε την απελευθέρωση απ’ τον σκοταδισμό και την αμάθεια. Η εκκλησία από πλευράς της, καλά έκανε και μαχόταν με πάθος για την παραμονή μας στην ανατολική σκέψη, διότι ανατολική σκέψη σήμαινε προστασία του σουλτάνου προς αυτήν, συνέχιση της αφαίμαξης του λαού απ’ αυτήν και παραμονή της απόλυτης εξουσίας της πάνω στους Ρωμιούς.
    9. Τα όσα αρχαία κείμενα διασώθηκαν κατά την βυζαντινή περίοδο, αποτελούν ένα απειροελάχιστο ποσοστό (για λιγότερο από 0,5% έκαναν λόγο σε Διεθνές Συνέδριο πριν τρία χρόνια) του συνόλου της ελληνικής γραμματείας. Όσους παπύρους ή περγαμηνές δεν έκαψαν μαζικά κατά τους πρώτες αιώνες της κυριαρχίας τους οι καλόγεροι με την σύμφωνη γνώμη των επισκόπων, τους χρησιμοποίησαν αργότερα ως παλίμψηστα, δηλ. ως γραφική ύλη(!) ξύνοντας το αρχαίο κείμενο για να γράφουν ψαλμούς του Δαβίδ, προσευχές, εξορκισμούς κλπ. Ακόμη παιδεύονται και θα παιδεύονται για δεκαετίες στα εργαστήρια του εξωτερικού σβήνοντας προσεκτικά τις σαχλαμάρες των μοναχών για ν’ ανακαλύψουν τους κρυμμένους από κάτω θησαυρούς!
    Για το ότι υπήρξαν και κάποιοι ευσυνείδητοι άνθρωποι που φορώντας ως κάλυψη το μοναχικό σχήμα, διέσωσαν ό,τι μπόρεσε να πέσει στα χέρια τους, θα πρέπει να ευγνωμονούμε την εκκλησία γι αυτό;
    10. Το ξέρω ότι βρίθει ειρωνείας το προηγούμενο κείμενό μου και αναφέρθηκα σ’ αυτό.
    11. Δεν υπερασπίζομαι με πάθος τον Πλάτωνα αλλά το σύνολο της ελληνικής γραμματείας.

  49. aristofilos said

    Φιλε αυγερινε! Τα διέσωσαν τα γραμματα γιατι στα Ελληνικα ειναι γραμμένα τα ευαγγέλια ,εάν ηταν στα εβραικά δέν θα τα σώζανε!Εάν θέλεις αποδείξεις για αυτά που σου γράφη ο Θέσπις,απλά να παρακολουθής αυτά που λένε οι θεολόγοι σας,στη τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.Πάντως με τόση μόρφωση που έχεις δεν επιτρέπεται να μήν μπορεις να ξεχωρίσης απλά πράγματα.Εφόσον δέν ακουλουθής τους κανόνες της εκκλησίας και του Χριστου δεν λέγεσαι Χριστιανός!Παράδηγμα 1-ον,Απαγορεύοταν στους πρωτους γνησίους Χριστιανους να πιάνουν όπλα και να πολεμούνε,2-ον δεν επιτρεπότανε το επάγγελμα του,στρατιωτικού,του ιατρού,δασκάλου,ιδιαιτερα του φιλόλογου, του επιστήμονα,του αστυνόμου,αστρονόμου,κ.λ.π…. Τι σόι χριστιανοί είστε?? Ολα αυτά τα γράφετε στα παλιά σας υποδηματα,δηλαδή σε λόγια να βρισκόμαστε. 1+1=2 ,αλλά εσείς το βγάζετε 22.Η φιλοσοφία είναι γνώρισμα μόνο των Ελλήνων! Οι Ελληνες δεν προσκυνούν,αντίθετα με τους χριστιανούς.3-ον Δεν επιτρέπεται στον χριστιανισμό να αισθάνεσαι υπερηφανος,ποίος απο εσας δεν λέει ,είμε υπεριφανος διότι είμαι Ελληνας (ορθόδοξος).Αρα εαν υπακούσεις στης εντολές είσαι καλός χριστιανός ,αλλά δέν λέγεσαι Ελλην.Εάν δέν υπακούς τότε λέγεσαι Ελλην αλλά οχι χριστιανός!Είνε τόσο απλά τα πράγματα που απορώ γιατι δεν τα καταλαβαινετε?

  50. aristofilos said

    Φιλε Κατιμας! Γιατι μονο σε μια ερωτηση απαντάς??Σε κανω μια απλη ερωτηση,Εαν χριαστει να πολεμισης εναντιον τον γειτονων μας χριστιανων, θα πολεμισης?

  51. 12thespis said

    Προς I KAT IMAS ANATOLI

    2. Ο Χριστός παρευρέθηκε στον γάμο της Κανά και ευλόγησε μόνον το κρασί (για την ακρίβεια, ευλόγησε το νερό που έγινε κρασί). Ξαναδιάβασε το σχετικό εδάφιο του Ιωάννη για να μην το κουράζουμε το πράγμα.
    3. Οι προτροπές στο συγκεκριμένο εδάφιο του Λουκά μιλούν ξεκάθαρα για μίσος. Να υποθέσω ότι συμφωνείς στο ότι οι «φωτιστές της οικουμένης» θα πρέπει να μισούν τους γονείς τους και τα παιδιά τους;
    4. Καμία αντίρρηση. Πάντως η κυρίαρχη θεότητα είναι αρσενική. Η Παναγία, σύμφωνα με το δόγμα, είναι κατώτερη κι απ’ τους αγγέλους. Απλώς της κάνουν την χάρη να είναι πιο πάνω απ’ τους αγίους. Για να μην πω για την μάχη που δόθηκε επι τρεις ολόκληρους αιώνες ώσπου να γίνει δεκτό να τιμάται κι αυτή (το γνωστό θέμα της Μαριολογίας) γιατί ως γυναίκα θεωρούνταν ακάθαρτη απ’ τους χριστιανούς.
    Της έκαναν όμως την χάρη να της δώσουν αυτή την θέση όταν διαπίστωσαν ότι οι λαοί είχαν ανάγκη από μια γυναικεία μορφή. Η Ίσιδα, η Άρτεμις, η Αθηνά, έπρεπε να αντικατασταθούν.
    6. Τους αγωνιστές αυτούς τους τιμάμε 100% γιατί εμείς δεν θέτουμε θρησκευτικά κριτήρια για να τιμήσουμε κάποιον. Μην μας συγχέεις με τον χριστιανικό φονταμενταλισμό.
    7. Αναφέρθηκα με θετικά λόγια στον κατώτερο κλήρο. Απορώ πού είναι η ένστασή σου.
    Όποιος νομίζει ότι τα γραπτά μου σηκώνουν μήνυση, ας υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά. Ας φροντίσει βεβαίως να στοιχειοθετήσει γερά την υπόθεση. Γιατί ενδεχόμενη αθώωση σε χαρακτηρισμούς που η εκκλησία θεωρεί προσβλητικούς, θα κάνει τον γύρο όλων των ΜΜΕ και θ’ ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου γι αυτήν.
    8. Και τα καρναβάλια τα γιορτάζουν τριπλάσιοι αριθμοί ανθρώπων σ’ όλο τον κόσμο απ’ ότι το Πάσχα. Τι σημαίνει αυτό, ότι πιστεύουν στον θεό Καρνάβαλο;
    Ευκαιρία να ξεδώσει αναζητά ο κόσμος. Είτε με καρνάβαλους είτε με το Πάσχα.
    9. Α) Πολύ σωστά. Αυτά έκαναν ανέκαθεν οι άνθρωποι για τους νεκρούς τους, χιλιετίες πριν εμφανιστεί ο χριστιανισμός.
    Β) Απορώ πού την είδες την προσβολή. Όσο για την εβραϊκή γιορτή Χάνουκα που ανέφερα, θα το θεωρούσα πολύ φυσικό να την γιορτάζουν οι χριστιανοί αφού το ιερό τους βιβλίο (Βίβλος) συμπεριλαμβάνει ως ιερό κείμενο το βιβλίο των Μακκαβαίων. Από τους Μακκαβαίους προήλθε το Χάνουκα. Εκτός αν δεν το γνωρίζεις.
    Από το να θεωρείς κάτι ως ιερό βιβλίο μέχρι να αρχίσεις να γιορτάζεις το περιεχόμενό του, η διαφορά είναι απειροελάχιστη.
    Γ) Ο κόσμος πηγαίνει και πήγαινε ανέκαθεν στα νεκροταφεία για να δεηθεί για τους νεκρούς του, πολύ πριν υπάρξει ο χριστιανισμός. Αν νομίζεις όμως ότι η πλειονότητα των ανθρώπων πηγαίνουν στα νεκροταφεία επειδή πιστεύουν ότι οι νεκροί τους θα… αναστηθούν κάποτε από τον τάφο, είσαι βαθιά γελασμένος.
    Δ) Αν κατάλαβα καλά, σ’ ενοχλεί το «θεάνθρωπος» εντός εισαγωγικών.
    Μάλλον δεν έχεις καταλάβει κάτι: ότι για οποιονδήποτε όρο ενέχεται αμφισβήτηση, δεν μπορείς να επιβάλλεις στον γράφοντα να τον γράφει όπως αρέσει σ’ εσένα. Διότι καταπατάς το δικαίωμα του γράφοντος να υποδηλώσει διακριτικά την αμφισβήτησή του, διακινδυνεύοντας έτσι στην παρανόηση του αναγνωστικού κοινού σε ό,τι αφορά την προσωπική τοποθέτηση του συγγραφέα.
    Με άλλα λόγια, μην μπερδεύεις την δημοκρατικότητα με τα εισαγωγικά. Τα εισαγωγικά δεν υποδηλώνουν πάντοτε ειρωνεία.
    11. Ναι συμφωνώ, έτσι νομίζουν οι περισσότεροι συμπατριώτες μας. Ότι είναι ορθόδοξοι.
    12 – 14. Βρε το ξέρω ότι τα μαντριά θα κατακλυστούν και πάλι φέτος, για νέο μου το λες; Είπαμε ότι τα πρόβατα είναι για να ταϊζονται κουτόχορτο. Αν ταϊζονταν πετρέλαιο δεν θα ήταν πρόβατα, θα ήταν τούρμπο.
    Όσο κέρδος κι αν βγάζει ο Καλόπουλος απ’ τα βιβλία του, σίγουρα ως ποσοστό αντιστοιχεί στο 0,0000000000000000000000% μπροστά σ’ αυτά που βγάζουν τα μαντριά απ’ τον δίσκο στον οποίον καταθέτουν τα πρόβατα τον οβολό τους. Οπότε τι το κάνεις θέμα;
    16. Ως φιλόλογο τον Αυγερινό τον σεβάστηκα απολύτως. Ως ιστορικό τον αμφισβήτησα έντονα.
    17. Η έκφραση «επιστημονικά κριτήρια» δεν είναι δική μου. Σε δική σου φράση αναφέρθηκα.
    18. Τι θέλεις να κάνουμε τώρα, να αραδιάσει ο καθένας από εμάς τα πτυχία του; Κι όποιος έχει περισσότερα να υπερισχύσει; Αδυνατώ να καταλάβω τι εννοείς.
    19. Να ανατρέξεις στο βιβλίο του Μάριου Πλωρίτη «Το θέατρο στο Βυζάντιο» εκδ. Καστανιώτη (μη μου ζητάς και αριθμούς σελίδας, διάβασέ το όλο, ίσως αποβεί πολλαπλά ωφέλιμο). Δεν απαγορεύτηκε βεβαίως ειδικά ο Σοφοκλής αλλά ως σύνολο το θέατρο και οι παραστάσεις έργων των αρχαίων τραγωδών.
    20. Βρε συ, μήπως έχεις μανία καταδιώξεως; Πότε σου επιτέθηκα;
    Για τον «Μέγα» Βασίλειο σου είπα να κοιτάξεις το σχετικό άρθρο, ας μην επαναλαμβανόμαστε.
    Οι Αναθεματισμοί διαβάζονται την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Τώρα που έγιναν βούκινο, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν εγκύκλιοι τα τελευταία τρία τέσσερα χρόνια μεταξύ των Μητροπόλεων και των ενοριών για να πάψουν να διαβάζονται. Κάποιες επισκοπές υπάκουσαν, οι περισσότερες όχι ακόμη. Αν είσαι τυχερός θα τους απολαύσεις.
    21. Όσα χρόνια ζω το ακούω το «έργο» των τριών ιεραρχών. Τα εισαγωγικά στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ειρωνικά.

    Γνωρίζω ότι δεν είμαι παντογνώστης. Και επαναλαμβάνω: Μην είσαι μυγιάγγιχτος.

  52. I KAT IMAS ANATOLI said

    ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΦΙΛΟ.ΕΑΝ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΓΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΩ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ.ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕ ΠΑΝΤΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΗΚΩΣΩ ΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΗΝ ΣΟΦΙΑ!ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ Ο ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΡΦΟΣ ΜΟΥ,ΚΑΘΩΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΘΕΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ.

    ΑΓΑΠΗΤΕ ΘΕΣΠΗ ΑΟΡΙΣΤΟΛΟΓΕΙΣ ΣΥΝΕΧΩΣ!ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΤΙ ΚΑΤΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ?ΤΩΡΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ?ΔΗΛΑΔΗ ΠΩΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ Η ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ Η ΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΡΥΚΟΚΡΑΤΙΑΣ?ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΣ ΟΤΙ ΑΠΛΟΙ ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΕΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ?ΑΥΤΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΑΠΟΔΟΜΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΕΤΕ ΠΟΛΛΑ ΚΟΙΝΑ.ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙ Ο ΓΥΖΗΣ ΠΟΛΕΜΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝ ΕΤΣΙ?
    ΜΙΛΑΣ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΑΚΑΘΑΡΤΗ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ?ΠΩΣ?ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΓΙΟΥΣ?Η ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ,ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ.ΛΟΕΣ ΟΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΘΕΩΡΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΓΕΛΟΥΣ?ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ «ΜΕΤΑ ΘΕΟΝ ΘΕΟ»!ΟΛΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ.ΣΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ»ΤΙΜΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΟΥ ΟΠΩΣ ΑΓΑΠΗΣΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ».Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ»Ο ΘΕΟΣ ΕΠΛΑΣΕ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟΝ,ΟΥΤΕ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΟΥΤΕ ΑΝΩΤΕΡΗ»!Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ»ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΑ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ».ΟΛΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΣΟΙ ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΓΙΑΖΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ»ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟΤΕΡΟ ΠΛΑΣΜΑ ΠΟΥ ΦΤΙΑΞΕ Ο ΘΕΟΣ».ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΜΙΣΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΕΤΣΙ?ΜΑ ΕΙΣΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΤΕΛΙΚΑ!!!
    ΣΑΣ ΜΑΘΑΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΝΑ ΛΕΤΕ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ.ΕΙΣΤΕ ΑΣΤΕΙΟΙ!
    ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΑΝΤΡΙΑ ΩΠΟΥ ΣΥΝΟΣΤΙΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΓΡΑΦΙΚΟΙ.ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΕΙΣΤΕ ΑΠΛΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ!ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΕΣΤΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥΛΟΝΤΑΣ ΒΙΒΛΙΑ.ΓΙΝΕΣΤΕ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟΙ ΔΙΟΤΙ ΠΑΡΑΣΕΡΝΕΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕ ΑΠΕΙΡΟΥ ΚΑΛΟΥΣ ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΠΟΝΑΕΙ ΠΟΥ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΛΗ,ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ ΠΡΟΒΑΤΑ,ΣΑΣ ΘΕΩΡΕΙ ΓΡΑΦΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΔΙΑΤΑΡΑΓΜΕΝΟΥΣ.ΠΑΡΑΔΕΧΕΣΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΟΤΙ «ΤΑ ΜΑΝΤΡΙΑ»ΘΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ!ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΛΙΘΙΟΙ?ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΓΝΩΡΙΣΑΤΕ ΤΟ ΦΩΣ ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΣΩΣΤΟΙ?ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟΝ ΦΡΟΥΝΤ.ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΙΓΟΥΡΑ.
    Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΟΡΓΙΑΖΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΝΑ ΓΕΛΑΜΕ.ΜΗΠΩΣ Η ΤΑΤΙΑΝΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΘΑΥΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ?ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗΣ..ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΣΑΣ ΠΟΝΑΕΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ.70000 ΡΩΣΟΙ ΠΗΓΑΝ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΠΕΡΥΣΙ.ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 140000000 ΡΩΣΟΙ ΘΑ ΕΟΡΤΑΣΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΩΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ.140000000 ΠΡΟΒΑΤΑ ΕΤΣΙ?ΕΣΕΙΣ ΠΟΣΟΙ ΕΙΣΤΕ?ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ?ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΤΡΗΜΑ!
    ΠΑΝΤΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΤΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΕ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΣΩ.Η ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ Ο ΑΘΕΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΙΣΕ ΕΠΙ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.35000 ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΙΕΡΕΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ.ΕΞΕΧΟΥΣΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΣΤΑΛΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ.ΜΠΑΙΝΑΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΑΝ ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΛΕΓΟΤΑΣ» ΕΓΩ ΣΟΥ ΔΙΝΩ ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ,ΩΠΟΤΕ ΜΕ ΒΛΕΠΕΙΣ,ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ.Ο ΘΕΟΣ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΚΑΤΙ?ΟΧΙ.ΤΟΝ ΒΛΕΠΕΙΣ?ΟΧΙ.ΑΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ».ΜΟΙΑΖΕΤΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥΣ.ΤΕΛΙΚΑ ΟΜΩΣ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ?ΝΑ ΤΟΝΩΣΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.ΓΚΡΕΜΙΣΑΝ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ,ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΤΗΝ ΛΑΤΡΕΙΑ,ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΙΕΡΕΙΣ.ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ?40000 ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΑΛΕΞΙΟ,ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ,Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΑ ΠΟΥ ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΕ ΞΑΝΑΧΤΙΣΤΗΚΕ ΠΕΡΙΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΑΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΙ!!!
    ΦΙΛΕ ΘΕΣΠΗ,ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΘΑΝΑΤΩΣΕ 12000000 ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ!ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ!Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΚΥΝΗΓΗΣΕ ΛΥΣΑΛΕΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.ΣΚΟΤΩΣΕ,ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΕ,ΓΚΡΕΜΙΣΕ!ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ!!!
    ΘΑ ΤΟΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ?ΠΑΡΕ ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΡΚΕΤΟ ΜΑΡΞ ,ΙΣΩΣ ΠΑΡΕΙΣ ΙΔΕΕΣ!
    ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΠΡΟΒΑΤΑ.ΠΡΟΒΑΤΟ ΗΤΑΝ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΛΖΕΝΙΤΣΙΝ ΟΠΑΔΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΡΩΣΙΑΣ?ΑΥΤΟΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙΓΟΤΑΝ ΕΠΙ ΑΘΕΙΣΜΟΥ?ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΜΕ ΝΟΜΠΕΛ?ΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΞΟΡΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΤΟΥ?ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΑΙ ΔΙΑΤΡΑΝΩΝΕ ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ «ΤΣΑΡΟΣ-ΛΑΟΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»!!! ΠΡΟΒΑΤΟ Ο ΣΟΛΖΕΝΙΤΣΙΝ ΕΤΣΙ???
    ΠΡΟΒΑΤΟ Ο ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ?ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ?Η ΜΑΣ ΧΑΛΑΕΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΡΩΣΟΣ,ΑΡΑ ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΑΣΑΡΑ ΒΑΡΒΑΡΟΣ???Ο ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΤΟ «ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ» ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ?Ο ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ ΔΗΛΩΣΝΕΙ»ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΗΡΧΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ.ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΘΑ ΗΜΟΥΝ».Ο ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΗΕΜΙΩΝΕΙ»ΜΙΛΟΥΣΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΘΕΟ.ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΙΣΧΥΡΙΖΟΤΑΝ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΑΡΧΙΖΩ ΜΕ ΚΛΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΩ,ΥΠΑΡΧΕΙ,ΥΠΑΧΡΕΙ,ΥΠΑΡΧΕΙ,ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΑΚΟΥΩ ΤΙΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΝΑ ΧΤΥΠΟΥΝ ΚΑΙ ΝΙΩΘΩ ΟΤΙ ΜΕ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ Η ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ».
    ΠΡΟΒΑΤΟ Ο ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ ΕΤΣΙ?
    ΠΡΟΒΑΤΟ Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΒΟΙΝΟΓΙΑΣΕΝΕΣΤΣΚΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΥΝΦΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΚΡΙΜΑΙΑΣ
    ΕΠΙ ΑΘΕΙΣΜΟΥ,ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΧΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΑΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ?Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΣΕ ΔΩΡΕΑΝ.ΠΡΟΒΑΤΟ ΕΤΣΙ?
    ΠΡΟΝΑΤΟ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΕΡΜΝΑΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ CHRISTIAN FRIEDRICH VON SCHILLER Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ?
    Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΥ ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΛΖΕΝΙΤΣΙΝ,ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ,ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΙΛΛΕΡ ΕΤΣΙ?
    ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ!!!ΠΑΡΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ ΚΑΙ ΞΥΠΝΑ!!!ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ,ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΟΙ ΑΘΕΟΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΕΣΕΙΣ?ΕΝΑ ΜΑΤΣΟ ΓΡΑΦΙΚΟΙ??????ΒΕΒΑΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΓΑΡΦΙΚΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ.ΜΙΛΗΣΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ.ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΡΓΟ.ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ.ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣΤΗΣ.ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΙΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΡΓΟ!ΒΟΗΘΑΝ ΦΤΩΧΟΥΣ,ΝΑΡΚΟΜΑΝΕΙΣ,ΠΟΡΝΕΣ!ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΡΙΝ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΤΡΑΒΑ.ΣΥΝΦΩΝΩ.ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ!ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙΣ?ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΧΙ.ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΤΑ ΠΕΙΣ ΑΥΤΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΠΡΟΒΑΤΑ ΙΣΩΣ ΣΟΥ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΤΡΙ ΣΟΥ Ε?ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΛΙΓΟΙ ΜΕΤΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ?ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ?ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΠΑΔΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΑΙΖΟΥΝΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΚΟΣΜΟ?ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΠΑΔΕΣ ΠΟΥ ΧΤΙΖΟΥΝ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΑ?ΞΕΡΕΙΣ ΠΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΠΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ ΑΚΙ ΑΠΟΡΟΥΣ?ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΠΑΔΕΣ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΦΤΩΧΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΙ,ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ.ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΦΩΛΙΑΖΕΤΑΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΚΡΑΣ ΔΕΞΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ!
    ΓΙΑΤΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΣ ΤΟ ΠΙΟ ΑΡΡΩΣΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΡΥΣΕ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ.ΤΟΝ ΝΑΖΙΣΜΟ!
    Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ.ΕΙΤΕ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ!ΔΕΝ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΣΜΟ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΕΣΕΙΣ?ΘΑ ΠΑΝΤΡΕΥΟΣΟΥΝ ΠΟΤΕ ΞΕΝΗ?Η ΘΑ ΦΟΒΟΣΟΥΝ ΜΗΝ ΜΟΛΥΝΘΕΙ ΤΟ DNA ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ!?!?!?!
    Ε ΛΟΙΠΟΝ ΑΚΟΥ ΑΥΤΟ!ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΕ DNA.ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.ΚΑΙ ΟΣΟ ΚΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ,ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ,ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ.ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΕΚΛΥΝΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟ.
    ΣΤΗΡΙΖΕΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΒΙΒΛΙΑ!ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΕ ΚΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΕ ΑΣΤΕΙΟΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ!ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΙΕΛΥΣΑΝ.ΘΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ???????!!!!!??????
    ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΟΜΩΣ ΟΧΙ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΟ,ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΚΡΙΜΑΙΣ ΤΟΝ ΑΝΑΡΓΥΡΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ,ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ»ΩΨΟΜΕΘΑ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΚΑΘΩΣ ΕΣΤΙ»,ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ»ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΓΚΟΥΛΑΦΚ»ΤΟΥ ΣΟΛΖΕΝΙΤΣΙΝ,ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ «ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ».ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ.ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΙΛΟΥΣΑ ΕΤΣΙ,ΑΛΛΑ ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΣΤΟ ΥΦΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟΣ.

  53. 12thespis said

    1. Η γλώσσα συνεχίστηκε στα χρόνια της τουρκοκρατίας με τον ίδιο τρόπο που συνεχιζόταν, μετεξελισσόμενη, επι αιώνες: από γενιά σε γενιά. Τι χρεία υπήρχε των καλογέρων για να… μιλούν απλώς οι άνθρωποι μεταξύ τους;

    2. Η γραφή συνεχίστηκε από τους γνωρίζοντες γραφή και μεταδίδοντες αυτήν μέσω των σχολείων τα οποία ΔΕΝ απαγόρευσαν ποτέ οι Οθωμανοί.
    Ας σου παραθέσω ορισμένα στοιχεία μήπως και γίνει κατανοητό το ότι «Κρυφό σχολειό», δηλ. σχολειό όπου πήγαιναν δήθεν κρυφά τα παιδιά επειδή δήθεν απαγόρευαν την παιδεία οι Οθωμανοί, ΔΕΝ υπήρξε ποτέ:
    Η Πατριαρχική Σχολή δημιουργείται αμέσως μετά την Άλωση της Πόλης ενώ από το 1550 και εν μέσω της ταραχώδους πολεμικής εποχής, αρχίζουν να λειτουργούν σχολεία στην Αδριανούπολη και στην Αγχίαλο. Ο Γερμανός καθηγητής Μαρτίνος Κρούσιος που δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Τυβίγκης και αλληλογραφούσε με Έλληνες λόγιους της εποχής του (16ος αιώνας), στο βιβλίο του Turcograecia που εκδόθηκε στα 1584, αναφέρει ότι εκείνη την εποχή σε πολλές πόλεις της Ελλάδας λειτουργούσαν τα κοινά σχολεία όπου τα παιδιά διδάσκονταν γραφή και ανάγνωση.
    Αποδεδειγμένα στοιχεία έχουμε για το 1600 όπου λειτουργεί σχολείο στην Καλλίπολη και από τό 1613 (μετά δηλ. την ηρεμία από τις αναστατώσεις του 16ου αιώνα με τις μετακινήσεις πληθυσμών που προηγήθηκαν), όπου αρχίζουν και ιδρύονται μαζικά τα πρώτα σχολεία με μεγαλύτερες αξιώσεις. Τα πιο ονομαστά ήταν τα σχολεία της Κωνσταντινουπόλεως (τα οποία οδήγησαν στην Μεγάλη του Γένους Σχολή το 1625) και της Χίου, της Αίνου το 1652, της Φιλιππούπολης το 1692 (ενώ το 1770 κτίζεται στην ίδια πόλη η Ελληνική Κεντρική Σχολή, Μέσης Εκπαιδεύσεως), του Διδυμοτείχου το 1745, της Ραιδεστού το 1760, του Αρμπανάσι Τυρνόβου το 1779 (ενώ στο ίδιο το Τύρνοβο λειτουργούσε ήδη από τον 17ο αι. ονομαστό σχολείο), της Τυρολόης το 1780, της Μαδύτου το 1784, του Μυριόφυτου το 1788, της Σιλύβριας το 1799 κλπ κλπ.
    Οι πρώτες ανώτερες σχολές δημιουργούνται από το 1699 στά Ιωάννινα, στό Μέτσοβο, στην Αθήνα, στα Αμπελάκια Θεσσαλίας, στη Ζαγορά του Πηλίου, στη Δημητσάνα, στην Πάτμο, στη Σμύρνη, στην Καισάρεια, στο Ιάσιο κλπ. Τα πλείστα των σχολών γενικής, μέσης ή ανώτερης εκπαίδευσης που αναφέρθηκαν, χρηματοδοτούνταν κυρίως από τον εμπορικό κόσμο των περιοχών αυτών και από τις κοινότητες.
    Σου φαίνονται όλα αυτά για κλίμα τρομοκρατίας και απαγόρευσης των σχολείων ώστε να υπάρχει ανάγκη ύπαρξης «κρυφού σχολειού»; Το λεγόμενο «κρυφό σχολειό» δεν είναι παρά ένα παραμύθι που έφτιαξε η εκκλησία στα μέσα του 19ου αιώνα προκειμένου να καλύψει τις πομπές της (συνεργασία με τους σουλτάνους και τους Οθωμανούς καθ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, εξ’ ου και τα δώρα τεράστιων εκτάσεων γης που έπαιρνε απ’ τον Σουλτάνο μέσω φιρμανίων, τις επιπτώσεις των οποίων μέχρι σήμερα πληρώνουμε, βλ. μονή Βατοπεδίου κλπ), για να μας πείσει ότι δήθεν συνεισέφερε κι αυτή στα δύσκολα χρόνια.

    3. Ο Νικόλαος Γκύζης είναι ένας μεγάλος καλλιτέχνης του οποίου τα έργα ανήκουν στην αιωνιότητα. Σου είπα ότι εμείς δεν κρίνουμε τους ανθρώπους με βάση θρησκευτικά κριτήρια γιατί ο Έλληνας ουδεμία σχέση έχει με τον χριστιανικό φονταμενταλισμό. Το ότι ο Γκύζης, με τον πίνακά του αυτόν, ξεπλήρωσε την υποχρέωσή του στην Εκκλησιαστική Επιτροπή της Τήνου για ένα ευεργέτημα που του έκανε, δεν σημαίνει ότι θα τον κακιώσουμε.
    4. Ο χριστιανισμός θεωρεί ακάθαρτη την γυναίκα λόγω των εμμήνων γι αυτό και της απαγορεύει να ιερουργεί. Θα έπρεπε να το γνωρίζεις. Ιέρειες είχαν πάντοτε όλες οι θρησκείες – εκτός από τις μισογύνικες μονοθεϊστικές.
    5. Γράφεις ότι το άγιο Όρος είναι αφιερωμένο σε μια γυναίκα, στην Παναγία, αλλά παρόλ’ αυτά… απαγορεύεται η είσοδος στις γυναίκες(!) Καταφανέστατο σε πόσο μεγάλη «εκτίμηση» έχει η χριστιανική εκκλησία την γυναίκα!
    6. Μας δουλεύεις βρε; Απ’ τους γέροντες του αγίου Όρους θα μάθουμε αν η γυναίκα είναι «το τελειότερο πλάσμα που έφτιαξε ο θεός»; Από μπακούρια δηλαδή που δεν έχουν πάει ποτέ με γυναίκα, που δεν ξέρουν καν τι εστί γυναίκα και δεν επιτρέπουν ούτε θηλυκιά γάτα;
    Προφανώς δεν καταλαβαίνεις πόσο γελοίες ακούγονται τέτοιες απόψεις.
    7. Ποιο είναι το πρόβλημά σου στο ότι αποκαλώ τις εκκλησίες «μαντριά»; Η ίδια η εκκλησία αγαπητέ μου αποκαλεί επισήμως αρχι-μανδρίτη αυτόν που προΐσταται της «πνευματικής μάνδρας». Ή δεν το γνωρίζεις ούτε αυτό;
    Εγώ απλώς αναπαράγω την ορολογία της ίδιας της εκκλησίας.
    8. Μην παρασύρεσαι απ’ τον εκνευρισμό σου, ψυχραιμία, θα γεράσεις γρήγορα.
    9. Χαίρομαι αν γελάς με τον κ. Καλόπουλο κάθε φορά που αποδεικνύει την ετήσια απάτη του θεάτρου των ρασοφόρων. Συνέχισε να γελάς κι άσε μας εμάς να συνεχίζουμε να αποκαλύπτουμε και να επιδεικνύουμε τις απάτες στον κόσμο.
    10. Δεν ξέρω πόσοι είμαστε σε αριθμό. Ο προηγούμενος Αρχιεπίσκοπος πάντως, μάκαρ πλέον κ. Χριστόδουλος, είχε γράψει σε άρθρο του στην Απογευματινή (το 2006) ότι μας υπολόγιζε γύρω στα 500.000 άτομα σ’ όλη την Ελλάδα.
    Ή θα το δεχθείς το νούμερο αυτό ή θα παραδεχθείς ότι δεν ήξερε τι έλεγε. Τι αποφασίζεις;
    11.Γράφεις: «Η ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ Ο ΑΘΕΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΙΣΕ ΕΠΙ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.35000 ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΙΕΡΕΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ.ΕΞΕΧΟΥΣΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΣΤΑΛΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ… ΤΕΛΙΚΑ ΟΜΩΣ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ?… ΓΚΡΕΜΙΣΑΝ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ,ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΤΗΝ ΛΑΤΡΕΙΑ,ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΙΕΡΕΙΣ».
    Δηλαδή εν ολίγοις, μου λες ότι οι κομμουνιστές έκαναν ότι ακριβώς έκαναν και οι Χριστιανοί στους Έλληνες. Εντάξει, όχι ακριβώς γιατί οι Χριστιανοί έκαναν τρισχειρότερα. Τελικά όμως τι κατάφεραν; Εν έτει 2006, να μας υπολογίζει ο προηγούμενος αρχιεπίσκοπος στα 500.000 άτομα, δηλ. ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο στο σύνολο του πληθυσμού.
    Περιμένουμε ν’ ακούσουμε με ενδιαφέρον σε τι αριθμούς μας υπολογίζει ο νέος αρχιεπίσκοπος.
    12. Πόσους… χριστιανούς θανάτωσε η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία;!! Σιγά βρε, κόψε κάτι! Αυτά σας μαθαίνουν στο κατηχητικό; Τα παραμύθια της Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Ευσεβίου;
    Προσπάθησε να ξεκολλήσεις λίγο από ψέματα που σας σερβίρουν και θα καταλάβεις για ποιο λόγο αποκαλούμε κουτόχορτο τις ιστορίες των λαμόγιων που έγραψαν τέτοια τερατώδη παραμύθια για να φανατίζουν το ποίμνιό τους.
    13. Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία δεν είχε κανένα λόγο να εξαφανίσει τον χριστιανισμό, αντίθετα, είχε κάθε λόγο να τον ενστερνιστεί όπως και το έκανε όταν διαπίστωσε ότι εξυπηρετούσε απόλυτα τα σχέδιά της. Πού θα έβρισκε πιο αυταρχικό, φανατικό, απόλυτα εξουσιαστικό στις δομές του και εντελώς αλλοπρόσαλλο αλλά και τρομολάγνο στην θεολογία του σύστημα για να καθυποτάξει τους λαούς της;
    14. Μην μπερδεύεις πράγματα και καταστάσεις. Ο Σολτζενλίτσιν κινήθηκε από αντιστασιακά ελατήρια απέναντι στο αυταρχικό σοβιετικό σύστημα, ο Ντοστογιέφσκι κάτω από την ιδεοληψία του πανσλαβισμού, ο Σίλερ από ρομαντισμό. Οι Πολωνοί από αντίσταση στους Ρώσους, οι Ιρλανδοί από αντίσταση στους Άγγλους. Πάντα υπάρχει κάποιο κυρίαρχο αίτιο που για να προβληθεί, χρησιμοποιείται ως όχημα η θρησκευτική πλατφόρμα. Από κει και πέρα, σαφώς υπάρχει και το θρησκευτικό συναίσθημα που πολλές φορές μετατρέπεται σε κυρίαρχο όσο τα πραγματικά αίτια συνεχίζουν να υφίστανται.
    15. Ήρεμα βρε, θα σ’ ανέβει η πίεση! Μην σε παρασέρνει το πάθος όταν γράφεις, θα μου πάθεις τίποτα και θα το’ χω τύψεις στη συνείδησή μου.
    Άμα είναι να μου χαλιέσαι έτσι, άστο καλύτερα, ξέχασε τι είπα για την περιουσία της εκκλησίας. Εσύ συνέχισε να δίνεις τον οβολό σου στον δίσκο κάθε Κυριακή και μην ακούς εμένα.
    16. Δεν διαφωνώ στο ότι μέσα στην εκκλησία υπάρχουν και παπάδες που βοηθούν κόσμο με τις αγαθοεργίες τους. Αυτούς άλλωστε χρησιμοποιεί ως άλλοθι ο Οργανισμός Εκκλησία Α.Ε. για να στραβώνει τα μάτια του αγαθού και αφελούς ποιμνίου. Ακόμη και ανάμεσα στους Ναζί υπήρχαν ορισμένοι καλοί και έντιμοι άνθρωποι, γιατί λοιπόν να αρνηθώ ότι υπάρχουν και ανάμεσα στους κόλπους της εκκλησίας;
    17. Παρόλο που δεν μου αρέσει να επιτίθεμαι στο πρόσωπο του συνομιλητή μου, βαρέθηκα όμως το συνεχές μοτίβο σου με συνεχείς κατακραυγές σε δεύτερο πρόσωπο που μου κοτσάρεις, π.χ. «ΓΙΑΤΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΠΙΟ ΑΡΡΩΣΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΡΥΣΕ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ.ΤΟΝ ΝΑΖΙΣΜΟ» κλπ χαριτωμένα.
    Με αναγκάζεις λοιπόν να πω κι εγώ ότι άνθρωποι σαν κι εσάς δημιούργησαν το πιο άρρωστο πράγμα που αντίκρισε ποτέ αυτός ο κόσμος. Τον χριστιανισμό!
    Διότι ο Ναζισμός τουλάχιστον υπήρξε και δυνάστευσε όλο κι όλο μια δεκαετία. Η πανούκλα όμως του εβραιοχριστιανισμού, καταδυναστεύει δυστυχώς την ανθρωπότητα επί 17 συνεχείς αιώνες.
    18. Το μίσος αγαπητέ, δεν ήταν ποτέ χαρακτηριστικό του Έλληνα, άρα ούτε και δικό μας. Αντιθέτως, είναι χαρακτηριστικό της χριστιανικής δοξασίας που μισεί όποιον δεν καταφέρνει να προσηλυτίσει.
    Άλλωστε κηρύγματα μίσους δεν θα βρεις στην ελληνική γραμματεία. Κηρύγματα μίσους βρίσκεις μόνο στα λεγόμενα ευαγγέλια:
    «Όποιος θέλει να έρθει κοντά μου και δεν μισήσει τον πατέρα του, την μητέρα του, την γυναίκα του, τα παιδιά του και τις αδερφές του, και ακόμη και την ίδια την ψυχή του, δεν μπορεί να είναι μαθητής μου» (ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ΙΔ΄ 26).
    «Όποιος αγαπάει την ψυχή του, θα την χάσει. Κι όποιος μισεί την ψυχή του σ’ αυτό τον κόσμο, θα την φυλάξει στην αιώνια ζωή» (ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ ΙΒ 25).
    «Ήρθα να διχάσω τον κάθε άνθρωπο κατά του πατέρα του και την κόρη κατά της μητέρας της, και την νύφη κατά της πεθεράς της. Εχθροί του κάθε ανθρώπου πρέπει να γίνουν οι οικείοι του. Όποιος αγαπάει τον πατέρα του ή τη μητέρα του περισσότερο από μένα, δεν είναι άξιος για μένα. Κι όποιος αγαπάει τον γιο ή την κόρη του περισσότερο από μένα, δεν είναι άξιος για μένα» (ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ Ι΄ 35 – 37).
    «Όμως τους εχθρούς μου, εκείνους δηλαδή που δεν θέλησαν να βασιλεύσω επί αυτών, φέρτε τους εδώ και κατασφάξτε τους μπροστά μου»!! (ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ΙΘ΄ 27).
    κλπ κλπ.
    Αυτές είναι οι εντολές με τις οποίες γαλουχείσαι ως καλός χριστιανός, έτσι δεν είναι;
    Φίλε μου, πρέπει να σε διακατέχει μεγάλο θράσος για να κατηγοράς τους άλλους για… μίσος!!
    19. Τι ανόητες ερωτήσεις κάνεις; Με ρωτά στα ίσια αν θα δεχόμουν να παντρευτώ μια ξένη επειδή θα φοβηθώ μην… μολυνθεί το DNA του Έλληνα;(!)
    Καλό μου παιδί, χάνεις καμιά βαλβίδα; Μήπως σας ποτίζουν τίποτα εκεί που πας;
    Σου απαντώ λοιπόν ότι εγώ έχω ήδη παντρευτεί ξένη. Ολόξενη, από άλλη χώρα και με άλλη γλώσσα. Απάντα μου κι εσύ λοιπόν στο ίδιο ερώτημα. Εσύ που δήθεν «πιστεύεις στον άνθρωπο» όπως τελείως υποκριτικά διατείνεσαι, απάντα στα ίσια: Θα δεχόσουν να παντρευτείς μία γυναίκα που είναι Μάρτυρας του Ιεχωβά;
    20. Κάποιο πρόβλημα πρέπει να έχεις εσύ με τα βιβλία. Συνεχώς μου το κοπανάς ότι «κάποιοι πουλάνε βιβλία» λες κι είναι κακούργημα κάτι τέτοιο! Μετά γράφεις ότι δεν διαφωνείς να διαβάζουν όποιοι θέλουν βιβλία αλλά… προτείνεις να τα διαβάζουν απ’ τις βιβλιοθήκες κι όχι να τα αγοράζουν γιατί… δεν είναι ωραίο να κάνεις εμπόριο!
    Δεν καταλαβαίνω τίποτα, έχω χάσει την μπάλα μ’ αυτές τις ανοησίες που γράφεις. Αναρωτιέμαι: Πας καλά;
    21. Γράφεις ότι αποτελούμε… κίνδυνο για τη Δημοκρατία!! Εμείς!
    Τι να σου πω καλό μου παιδί… Πάντως, κίνδυνο για την δημοκρατία δεν προκάλεσε μέχρι σήμερα κανένας με το σύνθημα «Ελλάς Ελλήνων Δωδεκαθεϊστών». Κίνδυνο για την δημοκρατία προκάλεσαν μόνον εκείνοι που είχαν το σύνθημα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών»!
    22. Γράφεις ότι δεν αποτελούμε κίνδυνο για την εκκλησία γιατί «την πολέμησαν αυτοκράτορες και φιλοσοφικά ρεύματα και δεν την διέλυσαν. Θα την διαλύσετε εσείς»;
    Να σε διορθώσω γιατί κάνεις ένα λάθος: Την εκκλησία δεν την πολέμησαν φιλοσοφικά ρεύματα. Η εκκλησία είναι αυτή που πολέμησε φιλοσοφικά ρεύματα. Και τα εξόντωσε πλήρως. Τα εξόντωσε με «αγάπη» βεβαίως βεβαίως.
    23. Έχω διαβάσει και το «Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ» όπως μου προτείνεις, και το Έγκλημα και Τιμωρία» όπως μου ξαναπροτείνεις. Και ναι, οφείλω να συμφωνήσω μαζί σου ότι δεν έπαθα τίποτα.
    Είχες την εντύπωση ότι αρνιόμουν να τα διαβάσω επειδή… νόμιζα ότι θα πάθω κάτι;

    Δεν φταις εσύ φίλε μου. Εγώ φταίω που έκανα το λάθος να σε πάρω στα σοβαρά. Αργά διαπίστωσα, προχωρώντας στη συνέχεια του κειμένου σου καθώς σου απαντούσα, ότι είσαι περιβόλι! Τόσες ανοησίες μαζεμένες δεν θυμάμαι να έχω ξαναδιαβάσει.
    Δεν πρόκειται να συνεχίσω την αλληλογραφία λόγω παντελούς έλλειψης χρόνου. Άλλωστε ότι ουσιώδες υπήρχε, νομίζω ότι το εξαντλήσαμε.

  54. ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ
    Ό,τι τελεί-υπόκειται, στους απαράβατους φυσικούς νόμους!

    Αν πάρουμε πειραματικά ένα παράδειγμα της ζωής, όπως αυτή λειτουργεί, και συγκροτήσουμε μιαν ομάδα, από έναν ηγέτη, αρχηγό, ιδεολόγο ή και μέντορα, κάθε τάσης, θα διακρίνουμε πολλά κοινά μεταξύ τους. Οι εκπρόσωποι, όποιου δόγματος: θρησκείας, παράταξης, αίρεσης και ομίλου, ενεργούν με τον ίδιο περίπου τρόπο. Εκτός από την φιλοσοφική προσέγγιση της ζωής, που αυτοανανεώνεται!
    Εκείνο που με πολύ ευκρίνεια θα παρατηρήσουμε, είναι ότι, όλοι τους προσπαθούν να πείσουν πως, τα δικά τους πιστεύω και υποσχόμενα είναι καλύτερα, ο δικός τους θεός αληθινότερος, η δική τους σκέψη σοφότερη, ο δικός τους κόσμος ωραιότερος.
    Χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων είναι, που, δεν αφήνουν καμιά ευκαιρία στον διαφορετικά σκεπτόμενο, να διαλογιστεί, να συγκρίνει, και να επιλέξει, κάποιον από όλους, ή και κανέναν. Αντίθετα τον θέλουν ανεπιφύλακτα, παραδοτέο άνευ όρων, που αποδέχεται και εισχωρεί στο δικό τους ποίμνιο, με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Το πιο σημαντικό για όλους, ίσως είναι που, η εμμονή τους ακυρώνει την ελεύθερη βούληση κάθε συνομιλητή, με σκοπό να τον υποτάξουν στην δική τους ομήγυρη.
    Όμως, αυτό είναι νομοτελειακή συμπεριφορά της ζωής, που προσπαθεί πάντα να επιβάλλει την παρουσία της, σε όποιους συναπαντά, είτε να τον καταβροχθίσει για να παρατείνει την δική του ζωή, είτε να τον υποτάξει στις προσδοκίες, άρα και τις προτιμήσεις του. Κάτι που λειτουργεί ανάλογα με το αποτύπωμα της εγκεφαλικής δομής του καθένα.
    Αυτό προσπαθούσε να εμπεδώσει στο κοινωνικό σύνολο, η πολιτισμική ιδέα των στοχαστών φιλοσόφων, η οποία πηγάζει μόνον από την Ελληνική γραμματεία, προσπαθώντας να μεταπλάσσει τον άνθρωπο σε συνειδητό πολίτη. Είναι κάτι που δεν μπορούν ακόμα να κατανοήσουν η αρνητές του! ΠΑΝ ΕΛΛΗΝΙΟΣ

    παν ελλήνιος, κοσμοερευνητής και συγγραφέας. τηλ. επικοινων. 2310 93 97 83
    http: panelinios.blogspot.com, http: users.otenet.gr/~elinios/, elinios@otenet.gr

  55. I KAT IMAS ANATOLI said

    ΕΧΕΤΕ ΠΛΑΚΑ ΤΕΛΙΚΑ!

    ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΩΤΟΝ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΧΟΜΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΩ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΔΟΓΜΑ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ.Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΓΑΠΗΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΕΧΩΡΗΣΕ.ΚΑΙ Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΤΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΤΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙ ΓΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ.
    ΔΕΥΤΕΡΟΝ.ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ ΤΟΝ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΟ ΠΑΝΣΛΑΒΙΣΤΗ?ΕΙΣΑΙ ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΟΣ!ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΩ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩ ΤΟΝ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΟΥ.Ο ΡΩΣΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΓΚΟΛΙΘΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗΣ.ΤΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΩ ΜΕ ΕΝΑΝ ΦΑΝΑΤΙΣΜΕΝΟ ΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ?
    ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΑΙ,ΓΕΜΟΜΕΝΟΣ ΑΣΤΕΙΟΣ,ΟΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΘΕΩΡΕ ΜΟΛΥΣΜΕΝΗ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ?ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΑΥΤΟ ΠΑΛΙ?ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ?ΚΑΛΑ ΠΙΑ ΤΟΣΟ ΕΜΟΝΗ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ ΚΕΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ?ΠΑΡΕ ΕΝΑ ΧΑΠΑΚΙ,ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ.ΔΙΑΒΑΣΕ ΛΙΓΟ ΦΡΟΥΝΤ ΙΣΩΣ,ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΟΣ.ΠΡΟΣΟΧΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ,ΘΑ ΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΝ ΤΟΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ!!! ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΜΠΑΚΟΥΡΙΑ ΜΗ ΣΕΒΟΜΕΝΟΣ ΤΟ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΣΕ ΕΝΟΧΛΗΣΑΝ ΠΟΤΕ.ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΠΑΚΟΥΡΙΑ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ ΣΥΡΡΕΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΥΝ.ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΣΕΡΒΟΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙ!ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΡΩΣΩΝΚΑΤΑΦΘΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΟΥΝ!ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ ΕΤΣΙ?ΑΣΧΗΜΟ ΠΡΑΓΜΝΑ Η ΖΗΛΕΙΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ!Ο ΟΡΟΣ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΟΣΜΟ ΕΜΠΝΕΙΕ ΣΕΒΑΣΜΟ.ΜΟΝΟ ΕΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ.
    ΤΟ «ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ» ΗΤΑΝ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΑΣ ΔΕΞΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΓΑΠΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΥΣΙΑ,ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΔΕΧΕΤΑΙ.ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑΚΗ ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΚΑΝ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.
    ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΤΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΕΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΚΟΓΡΑΜΕΝΝΑ ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΑ.
    ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΕΣΤΕ ΕΤΣΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ?!?!?!?!
    ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ.ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΡΘΟΥΝ?

  56. aristofilos said

    Φίλε κατιμας! έχεις χάση την ψυχραιμία σου.Οι κομμουνιστες είναι και αυτοί οικουμενικοι,και πανγκοσμιοποιητές λεγοντας «προλεταριοι ολου του κοσμου ενωθείτε».Ποία η διαφορά απο τον Χριστινισμο?Αυτοι σκοτωσανε χιλιάδες κόσμου οπως και οι Χριστιανοι σκοτωσανε 25 εκατομυρια Ελλήνων στην Σκυθούπολη.Και οι δυο είναι εβραικά κατασκευάσματα.Οταν νυμφευεσαι σε λέει ο παπας «και η γυνη να φοβατε τον άνδρα» η μιπος το ονειρέυομαι??Ο αποστολος Πετρος αποκαλεί την γυναίκα σκύος ηδονής στην επιστολή Α’. Εγώ παντως σε φαντάζομαι οτι είσαι καλογερος η κληρικός, πιθανόν παλαιοημερολογίτης.Σε αυτή την περίπτωση δικαιολογώ την ανθ-Ελληνικότητα σου. Διάβασε στον Νιτσε τι είπε για τους Ελληνες!Και μια που το παιειης Χριστιανός – διοτι δέν είσαι – ο Κύριός σου και θεός σου είπε να αγαπάς τους εχθρους σου.Δεν σου μάθανε οι δάκαλοι σου ταπεινοφροσύνη??Αντί να μελετάς της γραφές και να ασχολιέσαι με τα του οίκου σου θέλεις και να κάνης μάθημα στον Θέσπη ο οποίος σου τα λέει ξεκάθαρα ,πιό ξεκάθαρα δέν γίνεται.Στην προηγούμενη επιστολή σου μου απαντάς οτι και βέβαια θα πολεμήσης εαν επιτεθουνε στην πατρίδα σου,ξεχνώντας οτι ο Χριστινισμός δέν έχει πατρίδα είναι οικουμενικός.Τί απο όλα ισχύει??Βλέπεις οτι συγχαίεις τα πράγματα γι’ αυτο ξεκαθάρισε τα μέσα σου πρώτα!! φιλικά Αριστόφιλος!

  57. 12thespis said

    Ποια σχέση έχει η λογοτεχνική αξία του Ντοστογιέφσκι, που όντως είναι ιδιαιτέρως υψηλή, με τις ιδεολογικές και ψυχολογικές ανασφάλειες του συγγραφέα; Προφανώς τρέφεις πλήρη άγνοια για τον πανσλαβισμό του Ντοστογιέφσκι, μια ιδεοληψία που άρχισε να τον κατατρέχει μετά την επιστροφή του απ’ τη εξορία, κι όπου ονειρευόταν ως ηγέτιδα δύναμη πασών των Σλάβων την Ρωσία. Ένα όραμα που τον οδήγησε σταδιακά σε σχεδόν θρησκοληπτικές αναζητήσεις στην ορθοδοξία λόγω του ότι αυτή αποτελούσε συνεκτικό παράγοντα των Σλάβων.

    Δεν καταλαβαίνω επίσης για ποιο λόγο εξοργίζεσαι επειδή αποκαλώ μπακούρια τους «γέροντες» του Όρους. Δεν είναι μπακούρια; Τι σχέση έχουν όλα αυτά που μου αραδιάζεις για Ρώσους και Σέρβους που ξεκινούν απ’ την πατρίδα τους με… τα πόδια(!) για να πάνε να τους δουν (αλήθεια, γιατί με τα πόδια; Δεν βρέθηκε κανένας χριστιανός να τους πληρώσει ένα εισιτήριο λεωφορείου; Ήμαρτον παναγία μου)!
    Ας μη τους αποκαλέσουμε λοιπόν μπακούρια τους καλόγερους αφού σε πειράζει. Ας τους αποκαλέσουμε γεροντοκόρους αν σ’ αρέσει. Ας τους αποκαλέσουμε ανέραστους. Όπως και να ’χει το πράγμα, είναι δυνατόν να περιμένουμε απο έναν ανέραστο γεροντοκόρο να μας δώσει συμβουλές για τις γυναίκες; Τι να μας πει ο άνθρωπος; Αφού τη μισή του ζωή την πέρασε πασχίζοντας εναγωνίως και με συνεχείς προσευχές να καλμάρει τις σεξουαλικές του ορμές, γεμάτος ενοχές και μετάνοιες για τις νυχτερινές του ονειρώξεις που τον ταλαιπωρούσαν και γεμάτος οράματα γυναικών που ποθούσε ανομολόγητα καθ’ όλη την νεότητά του και τις ξόρκιζε με τις μετάνοιες. Αυτοί είναι οι «γέροντές» σου και το ξέρεις πολύ καλά. Η λέξη μπακούρια σε στράβωσε;

    Το «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» μπορεί να ήταν έμπνευση της άκρας δεξιάς, αλλά η ιεραρχία της εκκλησίας τα έκανε πλακάκια μαζί της, έτσι δεν είναι; Χουντική αντικανονική Ιερά Σύνοδος εξέλεξε αντικανονικά χουντικό αρχιεπίσκοπο, τον αντικατέστησε άλλος επιλεγείς από τη χούντα αρχιεπίσκοπος εκλεγμένος κι αυτός αντικανονικά από αντικανονική σύνοδο, ο δε τρίτος κατά σειρά αρχιεπίσκοπος δεν πήρε χαμπάρι για όλα αυτά τα σφιχταγκαλιάσματα ορθοδοξίας και χούντας γιατί εκείνη την περίοδο… διάβαζε!…
    Φυντάνια όλοι τους, ιεροσυνοδικοί επίσκοποι και «εκλεγμένοι» αρχιεπίσκοποι! Προφανώς όλα αυτά τα μαγειρέματα με την χούντα, τα έκαναν οι άγιοι πατέρες με «ευαγγελικό λόγο, χριστιανική αγάπη, θυσία και ανεκτικότητα» όπως γράφεις. Να τους χαίρεσαι!

    Γράφεις: ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΑΥΤΟ ΠΑΛΙ?ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ?ΚΑΛΑ ΠΙΑ ΤΟΣΟ ΕΜΟΝΗ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ ΚΕΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ?ΠΑΡΕ ΕΝΑ ΧΑΠΑΚΙ,ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ.

    Επειδή δεν έχω κανένα λόγο να παίρνω χαπάκια (υγιής είμαι) κι επειδή είσαι θρασύς ισχυριζόμενος ότι… δεν υπάρχουν τα εδάφια που παρέθεσα, τα παραθέτω για άλλη μια φορά. Και αυτό του Λουκά και τα υπόλοιπα. Έτσι ώστε ο καθένας που μπαίνει στο ιστολόγιο και του προξενεί αμφιβολία για το αν υπάρχουν ή όχι, με ένα απλό φυλλογύρισμα στις σελίδες του ευαγγελίου να το διασταυρώνει. Εσύ μπορείς να συνεχίζεις να ισχυρίζεσαι ότι… δεν υπάρχουν.

    «Όποιος θέλει να έρθει κοντά μου και δεν μισήσει τον πατέρα του, την μητέρα του, την γυναίκα του, τα παιδιά του και τις αδερφές του, και ακόμη και την ίδια την ψυχή του, δεν μπορεί να είναι μαθητής μου» (ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ΙΔ΄ 26).
    ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ: «ει τις έρχεται προς με και ου μισεί τον πατέρα εαυτού και την μητέρα και την γυναίκα και τα τέκνα και τους αδελφούς και τας αδελφάς, έτι δε και την εαυτού ψυχήν, ου δύναταί μου μαθητής είναι» (ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ΙΔ΄ 26).

    «Όποιος αγαπάει την ψυχή του, θα την χάσει. Κι όποιος μισεί την ψυχή του σ’ αυτό τον κόσμο, θα την φυλάξει στην αιώνια ζωή» (ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ ΙΒ 25).
    ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ: «ο φιλών την ψυχήν αυτού απολέσει αυτήν, και ο μισών την ψυχήν αυτού εν τω κόσμω τούτω, εις ζωήν αιώνιον φυλάξει αυτήν» (ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ ΙΒ 25).

    «Ήρθα να διχάσω τον κάθε άνθρωπο κατά του πατέρα του και την κόρη κατά της μητέρας της, και την νύφη κατά της πεθεράς της. Εχθροί του κάθε ανθρώπου πρέπει να γίνουν οι οικείοι του. Όποιος αγαπάει τον πατέρα του ή τη μητέρα του περισσότερο από μένα, δεν είναι άξιος για μένα. Κι όποιος αγαπάει τον γιο ή την κόρη του περισσότερο από μένα, δεν είναι άξιος για μένα» (ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ Ι΄ 35 – 37).
    ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ: «ήλθον γαρ διχάσαι άνθρωπον κατά του πατρός αυτού και θυγατέρα κατά της μητρός αυτής και νύμφην κατά της πενθεράς αυτής• και εχθροί του ανθρώπου οι οικιακοί αυτού. Ο φιλών πατέρα ή μητέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος• και ο φιλών υιόν ή θυγατέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος» (ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ Ι΄ 35 – 37).

    «Όμως τους εχθρούς μου, εκείνους δηλαδή που δεν θέλησαν να βασιλεύσω επί αυτών, φέρτε τους εδώ και κατασφάξτε τους μπροστά μου»!! (ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ΙΘ΄ 27).
    ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ: «πλήν τους εχθρούς μου εκείνους, τους μη θελήσαντάς με βασιλεύσαι επ’ αυτούς, αγάγετε ώδε και κατασφάξατε αυτούς έμπροσθέν μου»!! (ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ΙΘ΄ 27).

    Το καταλαβαίνω το να προσπαθείς να αντιμετωπίσεις την αμηχανία σου απ’ την ύπαρξη αυτών των εδαφίων με τον τρόπο που το κάνεις σ’ αυτό το ιστολόγιο: Δηλ. με αυθάδεια και θρασύτητα. Αποτελεί φυσιολογικό μηχανισμό άμυνας.
    Αυτό που δεν καταλαβαίνω, είναι πώς αντέχεις στον εαυτό σου τη συνύπαρξη της δήθεν «αγάπης» των ευαγγελίων με τα κηρύγματα μίσους όπως αυτά που σου παραθέτω (δεν βάζω άλλα επί του παρόντος). Πώς εξισορροπείς μέσα σου αυτές τις φοβερές αντιφάσεις; Πώς αντέχεις να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου, κλείνοντας τα μάτια και κάνοντας ότι δεν τα βλέπεις; Πώς αντέχεις με άλλα λόγια να υποκρίνεσαι στον ίδιο σου τον εαυτό!

  58. Καλλίμαχος said

    Χαίρετε!
    Προς τους σχολιαστές του ιστολογίου «I KAT IMAS ANATOLI» και «Αυγερινός Βασίλειος»:
    Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για τα ανωτέρω. Ο Θέσπης νομίζω είπε ήδη αρκετά… Θα ήθελα όμως να εγείρω κάποια ερωτήματα και προβληματισμούς προς τους «I KAT IMAS ANATOLI» και «Αυγερινός Βασίλειος».
    Νομίζω είναι φανερό στη μέχρι τώρα συζήτηση, πως όλοι οι σχολιαστές του ιστολογίου είναι Έλληνες και οι «I KAT IMAS ANATOLI» και «Αυγερινός Βασίλειος» είναι Χριστιανοί. (Για να σας προλάβω, να διευκρινίσω πως με τον όρο «Έλλην» εννοούμε εκτός από την Εθνική ταυτότητα επίσης και την Θεολογική προσέγγιση που έχει επιλέξει κάποιος. Αυτό συμβαίνει επίσης με τους Ιουδαίους. Ώς προς την Εθνική τους ταυτότητα είναι Ιουδαίοι, από την Ιουδαία, ώς προς την θρησκευτική είναι Ιουδαιστές). Θα ήθελα λοιπόν να μού επιτραπεί η εξής ερώτηση: γιατί κάποιοι είναι Χριστιανοί; Ειδικά κάποιοι, αφού γνώρισαν (έστω και στον απειροελάχιστο βαθμό) τον Ελληνισμό; Μην βιαστείτε παρακαλώ να με κρίνετε ως εριστικό. Θέλω να καταλήξω κάπου.
    Με την ερώτησή μου, θέλω να δείξω ότι δεν υπάρχει καμμία απολύτως διαφορά μεταξύ Ελληνισμού-Χριστιανισμού. Και είμαι πρόθυμος να αναφερθώ σε μερικά στοιχεία:
    Πνευματικά:
    – Ο Απολλώνιος Ο Τυανεύς έκανε θαύματα. Ο Χριστός έκανε θαύματα.
    – Ο Διόνυσος αναστήθηκε. Ο Χριστός αναστήθηκε.
    – Ο Απόλλων είναι το Φώς της Γνώσεως και της Νοήσεως. Αυτό είπε και ο Χριστός.
    – Ένα επίθετο του Διός είναι «Σωτήρ» (Σωτήρ Ζεύς). Ο Χριστός είναι σωτήρας.
    – Ένα επίθετο της Ήρας είναι «Ποτνία». Υπάρχει εκκλησία με το όνομα «Παναγιάς Ποτνίας».
    – Όλα τα Μυστήρια των Ελλήνων τά συναντάμε αυτούσια στον Χριστιανισμό.
    – Ο Κυκεώνας είναι πλέον η «Θεία Κοινωνία».
    Κλπ.
    Τυπικά:
    – Η αρχιτεκτονική του Ελληνικού Ναού (με την δεξιά πλευρά, την αριστερή και τον κεντρικό διάδρομο) συναντάται επακριβώς στον Χριστιανισμό.
    – Η «Μεγάλη Είσοδος» στον Χριστιανισμό γίνεται ακριβώς όπως στα Ελληνικά Μυστήρια. Οι λαμπάδες, τα εξαπτέρυγα, ο Σταυρός και ο Ιερεύς βγαίνουν με την ίδια σειρά. Ο δε Ιερεύς κρατά τα Τίμια Δώρα στο ύψος του μετώπου όπως ακριβώς ο Έλλην Ιερεύς.
    – Όλες σχεδόν (εκτός από τις καθαρά επινοήσεις των Ιουδαίων) οι προσευχές και οι Ύμνοι είναι κατά λέξη αντεγραμμένες από τα Ελληνικά Μυστήρια. (Όπως το: «Τα Άγια Τοις Αγίοις»).
    Κλπ.
    Πρακτικά:
    – Η Νηστεία και η Εξομολόγηση συναντώνται πρώτα στην Ελληνική Λατρεία. Έπειτα, τά βλέπουμε και στον Χριστιανισμό.
    Κλπ.
    Θα μπορούσα να συνεχίσω. Μα, νομίζω πως καταλάβατε τι εννοώ.
    Μετά απ ‘όλα αυτά όμως, δεν αναρωτιέται εύλογα κανείς πώς ο Χριστιανισμός είναι «διαβολικά» συμπτωματικά όμοιος με τον Ελληνισμό; Δεν δημιουργούνται προβληματισμοί;
    Γιατί λοιπόν κάποιος να επιλέξει τον Χριστιανισμό από τον Ελληνισμό;
    Έναν Ελληνισμό αυθεντικό, πλούσιο σε νοήματα και φιλοσοφία; Έναν Ελληνισμό που πρώτος μίλησε με την ίδια και ανώτερη ενάρετη διάθεση για τα ίδια και περισσότερα θέματα που μίλησε και ο Χριστός; Έναν Ελληνισμό που δεν είναι δογματικός ή φανατίζει, παρά αφήνει το Πνεύμα ελεύθερο να αναζητά και να επιλέγει; Έναν Ελληνισμό που τιμά τη Γυναίκα, τον Άνθρωπο, τη Φύση;
    Κλείνοντας, να αναφέρω πως, πράγματι, υπάρχει κάποια διαφορά ανάμεσα σε Ελληνισμό και Χριστιανισμό. Ο Χριστιανός πλησιάζει τα μυστήρια με την πίστη μοναχά ότι συμβαίνει κάτι μυστηριακό, χωρίς στοιχεία. Ο Έλλην στα Μυστήρια, όπου ζούσε φρικτές και αναζωογονητικές εμπειρίες, δεν είχε ανάγκη να πιστέψει αόριστα σε τίποτε. Τά ζούσε όλα. Έπειτα, ο Έλλην, μετά τα Μυστήρια, και λόγω αυτής ακριβώς της εμπειρίας και Μυήσεως, δεν φοβόταν καθόλου τον θάνατο. Όπως ο Αλέξανδρος ο Γ’ ο Μακεδών, ο Μέγας.
    Έρρωσθε και Ευδαιμονείτε!

    Υ.Γ.: Αναφέρθηκε κάπου κάτι για «άκρα δεξιά». Μα, αγαπητέ μου, ο Έλλην δεν είναι ρατσιστής ή εξουσιαστικός ή ολοκληρωτικός. Είναι φιλάνθρωπος και φίλος της Φύσεως. Θέλει να μοιράσει το Φώς του Ελληνισμού σε όλη την ανθρωπότητα, σε όλο τον πλανήτη. Θέλει να ελευθερώσει από δεσμά. Θέλει να εξυψώσει το Πνεύμα ολόκληρης της ανθρωπότητος.

  59. Βασίλειος Αυγερινός said

    Για προσωπικούς λόγους έχασα πολλά επεισόδια από τη συζήτηση. Βασικά δεν έχω σκοπό και να ξαναπαρέμβω γιατί δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης, όταν αμφισβητούνται ή κατηγορούνται προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους σε αυτό τον κόσμο. Είδα μια επίθεση στο Ντοστογιέφσκυ απείρου μίσους. Ας είμαστε σοβαροί όμως! Ο Ντοστογιέφσκυ θεωρείται παγκοσμίως ίσως ο μεγαλύτερος λογοτέχνης όλων των εποχών. Δεν πρέπει να μιλάμε στην Ελλάδα για μυθιστορήματα και να κρίνουμε γιατί δε βγάλαμε ούτε ΕΝΑ που να αναγνωρίζεται διεθνώς. Πόσο μάλλον δεν πρέπει να κρίνουμε τη Ρωσία στο χώρο αυτό. Απλά είναι σαν να ασκεί κριτική ένας Ρώσος σε κάποιον Ελληνα φιλόσοφο…τόσο εξοργιστικό!
    Από την όλη συζήτηση πάντως οδηγήθηκα σε 2 συμπεράσματα.
    1) Προσπαθείτε να αποδομήσετε οτιδήποτε προέρχεται από άλλον λαό και μάλιστα με τρόπο αγενή. Πάλι θα αναφέρω το σχόλιο του Θέσπιδος για τον Ντοστογιέφσκυ. Πρέπει να προσέχουμε πως μιλάμε για άτομα τα οποία, αν και πέρασαν χρόνια ή και αιώνες από το θάνατό τους, ακόμα και σήμερα συζητώνται με θαυμασμό παγκοσμίως. (Δε νομίζω ότι προσπάθησα να αποδομήσω εγώ κάτι αδιαμφισβήτητο, όπως π.χ. την αξία του Πλάτωνα ή του Διογένη ή όποιου άλλου!) Αυτό ή «Ελληνοκεντρική Θεωρία» του τίποτα καλό δεν υπάρχει που να μην ξεκινάει από το ελληνικό έθνος…συγγνώμη φίλε Καλλίμαχε μα είναι ρατσιστική. Κι ο Χίτλερ για υπέρτατη φυλή μιλούσε και αγωνιζόταν. Κατηγορείται τους Εβραίους ότι θέλουν να κυριαρχήσουν στον κόσμο, αλλά το ίδιο στην ουσία επιθυμείτε κι εσείς μηδενίζοντας μάλιστα την προσφορά των υπολοίπων εθνών. Είναι μια άλλη μορφή «περιούσιου λαού»! Θυμηθείτε ότι όλοι οι ακροδεξιοί στην ιστορία πάνω σε τέτοιες αρχές στηρίχτηκαν με διαφορετικά κριτήρια ο καθένας.
    2) Το δεύτερο σημείο που θέλω να σταθώ είναι ότι έχετε συνθέσει όλοι ένα Συνασπισμό του Αρχαίου Ελληνικού Κόσμου, μια dream team για να χαριτολογήσω, που σαλαμοποιεί την αρχαιότητα (ειδικά τη φιλοσοφία) μόνο και μόνο για να δείξετε μανία στο Χριστιανισμό. Πιο συγκεκριμένα: Τόσες μέρες έγραψαν αρκετοί στο blog, άλλοι πλατωνιστές, άλλοι Επικούρειοι, τώρα έγραψε ένας Πυθαγόρειος κι αν συνεχίσουμε θα εμφανιστεί και κάποιος κυνικός κάποιος υποστηρικτής του Θαλή, του Ηράκλειτου κ.ο.κ. Ολοι εσείς πάντα επιχειρηματολογείτε ενάντια στο Χριστιανισμό χρησιμοποιώντας επιχειρήματα όμως πολλές φορές στρέφονται κατά άλλων φιλοσοφικών θεωριών της αρχαιότητας. Για παράδειγμα μιλήσατε για ουτοπία του Χριστιανισμού. Μα συγγνώμη ο Πλάτων είναι πραγματιστής; Θα τρίζουν τα κόκκαλά του ρε παιδιά! Βλέπετε σχέση Κυνισμού και Πλατωνισμού; Εγώ καμία! Ε συνασπίσατε Πλάτων και Διογένη! Βλέπετε σχέση Επίκουρου και Πλάτωνα; Τους συνασπίσατε και ειλικρινά δεν αισθάνονται άνετα με αυτά που βλέπουν. Πρώτα λοιπόν θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε το θρησκευτικό σας υπόβαθρο, να συμφωνήσετε σε ένα ενιαίο και μετά να συζητήσουμε. Εδώ ο φίλος Καλλίμαχος μου μιλάει για Θεό Διόνυσο, τη στιγμή που κανένας φιλόσοφος δεν αποδεχόταν το 12θεο.
    Τελειώνοντας θα επαναλάβω ότι βγάζετε μανία μιλώντας για το Χριστιανισμό και προσβάλλοντας ή χλευάζοντας πράγματα που για εκατομύρια ανθρώπων είναι ιερά. Αν παρατηρήσατε σε καμια περίπτωση δεν έβρισα ή δε μείωσα αλαζονικά κανένα αρχαίο φιλόσοφο. Πολύ απλά γιατί αν και διαφωνώ με αρκετούς από αυτούς, τους θαυμάζω για τη σκέψη τους και ΣΕΒΟΜΑΙ ότι αιώνες μετά η μνήνη τους παραμένει ζωντανή. Σας προτρέπω, όχι μόνο εδώ αλλά και σε κάθε ανάλογη συζήτηση, να κάνετε το ίδιο. Το επιβάλλει το θέμα της συζήτησης (δε μιλάμε για το ματς της Κυριακής) αλλά πολύ περισσότερο τα διδάγματα της αρχαίας ελληνικής σκέψης

  60. aristofilos said

    Φίλε Αυγερινέ! Αφού εμείς είμαστε ρατσιστές τότε τί έχεις να πής γιά τόσους και τόσους ξένους στοχαστές και φιλοσοφους που είπαν γία τους αρχαίους Ελληνες τόσο κολακευτικά λόγια??Μήπως είνε ρατσιστές? προγονόπληκτοι? 2-ον οι φιλόσοφοι μας απλές σκέψεις κάνανε και της εκφράζανε γραπτώς,ποτέ δεν είπαν οτι είναι θεοι και οποιος δέν τα πιστέυει θα πάει στην κόλαση όπως κάνουν οι Χριστιανοί.3-ον Να μου δειξης έναν Χριστιανό φιλόσοφο που να μήν αντέγραψε απο την Ελληνική γραμματεία.4-ον Πέσ μας έναν φιλόσΟφο πρίν το Χριστό που να μήν Ήταν Ελλην.5-ον Εάν θέλης ρατσιστικά κείμενα κοίτα την βίβλο,θα βρής πολλά!(στο σπίτι του κρεμασμένου δέν μιλούν για σκηνή).6-ον Στην Ελληνική γλώσσα δέν υπάρχει η λέξη ρατσιστής,είνε ξενικής προελεύσεως.7-ον Δέν σε βλέπω να έχεις πάρει διδάγματα απο την Ελληνική σκέψη γιατι αλλιως, θα σκεπτόσουν διαφορετικά. Φοβαμαι οτι οι Χριστιανικά σκεπτόμενοι δέν έχουν ξεκαθαρίσει μέσα τους τί είναι.Είναι παριώτες?Οικουμενιστές?δ Διεθνιστές?.Μιλουν γιά αγάπη,ελεημοσυνη,ανοχή,ταπεινοφροσυνη την οποία ουδέποτε την εφαρμόζουν.Λυπάμαι που εγώ ο αγράμματος πρέπη να υποδεικνυω την διαφορά μεταξυ πατριωτισμού και διεθνισμού.Δέν μπορεις να είσαι Ελλην πατριωτης και Χριστιανός οικουμενιστής. Φιλικά!

  61. ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΑ Οι δογματικές εξουσίες οδηγούν στην μοιρολατρική κατάντια!
    Η έλλειψη της αντικειμενικής κριτικής ικανότητας των εξουσιαζόντων, κάθε διάστασης και προσανατολισμού, διαμορφώνει την κοινωνική βάση. Οι τρόποι προβολής των γεγονότων, αποπροσανατολίζουν και τους πιο εξειδικευμένους στα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτισμικά δρώμενα της οικουμενικής σκακιέρας. Οι θολές κοινωνικές δυσπραγίες, σε παγκόσμια εμβέλεια, καταδεικνύουν τις αιτίες των οικονομικών ατασθαλιών. Είναι τα δρώμενα που μεθοδεύονται πάντα από τους «αόρατους» διαχειριστές των νομισματικών αξιών της γης, τον έλεγχο των Μ.Μ.Ε. και την μοιρολατρική κατάντια των δογματικών δοξασιών, οδηγώντας και τους τελευταίους αιώνες, στις σκοτεινές ιστορικές παρωδίες του Μεσαίωνα. Οι οποίες, ενοχλούν μεν φανερά τους πάντες, συναινούν δε όλοι στην συνέχισή τους! Αυτά είναι μερικά από τα κύρια στοιχεία που διαμορφώνουν τα σύγχρονα τεκταινόμενα και οδηγούν στις οικονομικές κρίσεις, όπως του 1910, η οποία εκτονώθηκε με τον Α΄ παγκόαμιο του 1914-18, του 1930 που οδήγησε στον Β’ παγκόσμιο του 1940-45, και του 1970 που έστησε την εξαήμερη σύρραξη του 1973, σαν εισαγωγή του Γ΄ παγκόσμιου. Στα οποία συμμετέχουν δραστήρια με κάθε δύναμη και τα κατευθυνόμενα δοξαστικά δόγματα εξυπηρετώντας το κατεστημένο που τα συντηρεί. ΠΑΝ ΕΛΛΗΝΙΟΣ

  62. ΟΙ ΘΕΟΙ
    Ο λόγος για την θεογονία-καταγωγή και προέλευση των θεών!

    Επειδή λέγονται πολλές ανευθυνότητες περί θεοτήτων, αγάπης ειρήνης βοηθείας προστασίας και ότι άλλο ευχαριστεί τον καθένα, θα διατυπωθούν τα εξής:
    1.Ο ορισμός του θεού είναι Ελληνικός, και σημαίνει, ο θεών, ελέγχων, κατευθύνων, και ρυθμίζων τα πάντα, εξ ου και το «πανταχού παρών».
    2. Το πρώτο πράγμα που θεοποιήθηκε από τους στοχαστές φιλοσόφους, ήταν η Γαία, πιο πριν υπήρχαν μόνον μάντες, προφήτες, και μάγοι.
    3. Ανάγκη του ανθρώπου να επινοήσει τους θεούς, ήταν η ζωική ανασφάλεια, που προκύπτει από τον ορατό σκληρό και αναπόφευκτο θάνατο.
    4. Κανείς ποτέ και πουθενά δεν συναπαντήθηκε με κάποιον θεό, διότι, όλοι τους είναι αποκυήματα αναγκών, αβεβαιότητας και φαντασιώσεων.
    5. Όλοι οι άλλοι θεοί, έπονται της Γαίας και του Ουρανού, είτε σαν απόγονοι, είτε ως αντιγραφές, απομιμήσεις και πλαστογραφίες.
    6. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με τους θεούς της ανατολής, του χριστιανισμού, και του μωαμεθανισμού, των οποίων κανένα πρόσωπο δεν είναι ούτε ιστορικό, ούτε πραγματικό.
    Διότι, τα ιστορικά πρόσωπα, έχουν ταυτότητα, έχουν δηλαδή καταγεγραμμένη ημερομηνία γεννήσεως από την ιστορία. Της οποίας η εγκυρότητα, απαιτεί κάποιες προϋποθέσεις που είναι, χρόνος, τόπος και πρόσωπα. Διαφορετικά είναι ιστορήματα, διηγήσεις, διηγήματα, μυθιστορίες και παραμύθια. ΠΕΡΙΚΛΗΣ

  63. 12thespis said

    Λόγω της προσωπικής αιχμής και μόνο κάνω τούτη την παρέμβαση: Αγαπητέ Αυγερινέ, πού την είδες την «επίθεση στο Ντοστογιέφσκυ απείρου μίσους»;

    Επειδή ενδέχεται να κοίταξες βιαστικά τα κείμενα και άρα να σχημάτισες επιπόλαια γνώμη, σου ξαναδίνω την ευκαιρία να διαβάσεις προσεκτικότερα τι έγραψα για τον Ντοστογιέφσκι. Ειδάλλως θα σχηματίσω την εντύπωση ότι συνειδητά διαστρεβλώνεις τα γραπτά μου χάριν εντυπώσεων, κάτι που δεν τιμά καθόλου έναν φιλόλογο αλλά αντίθετα, τον καθιστά χαμερπή και άρα ανάξιο να ξανασχοληθεί κανείς σοβαρά μαζί του.
    Κανένας δεν έγραψε εδώ μέσα ούτε μια προσβλητική αράδα για τον Ντοστογιέφσκι του οποίου το έργο μόνο σε ηλιθίους (σαν τον τίτλο του μυθιστορήματός του) δεν είναι γνωστό. Όπως, μόνο σε ηλιθίους ταιριάζει να κλείνουν σφαλιστά τα μάτια και να αρνούνται να δουν τις αγωνίες ή τις ιδεοληψίες που ταλανίζουν κάποιον άνθρωπο, μόνο και μόνο επειδή τυγχάνει μεγάλος λογοτέχνης.
    Αν βέβαια ως φιλόλογος εσύ, δεν έχεις ιδέα για τις μεταφυσικές ανησυχίες και τις προσωπικές αγωνίες του Ντοστογιέφσκι που τον οδήγησαν στην ιδεοληψία του πανσλαβισμού (όπως π.χ. οι μεταφυσικές ανησυχίες και οι προσωπικές αγωνίες του Καζαντζάκη τον οδήγησαν σε άλλες μεταφυσικές και ιδεοληπτικές διαδρομές κι όπως έχει συμβεί σε δεκάδες λογοτέχνες αυτών των αναστημάτων), τότε αναρωτιέμαι… τι σόι «φιλόλογος» είσαι; Έκανες κοπάνες απ’ τα μαθήματα; Ποιοι είναι αυτοί που έδωσαν πτυχίο φιλολόγου σε έναν άσχετο και ανίδεο που αγνοεί στοιχειώδη πράγματα για έναν συγγραφέα αυτού του μεγέθους; Θυμώνω, όχι γιατί διαστρεβλώνεις αυτά που έγραψα, αλλά γιατί αν επιμένεις σ’ αυτό, αναρωτιέται κανείς για το επίπεδο των «πτυχιουχων» φιλολογίας στη χώρα μας!

    Δεν θα σχολιάσω καθόλου τις αναφορές σου σε Πλατωνιστές, Επικούρειους, Κυνικούς κλπ που έγραψαν σ’ αυτό το ιστολόγιο και όλοι καταφέρονται κατά του χριστιανισμού. Αν ακόμη δεν έχεις καταλάβει ότι ο χριστιανισμός πολέμησε και κυνήγησε άγρια όλες αυτές τις σχολές και παραδόσεις, εξοντώνοντας τους εκπροσώπους τους και τους μαθητές τους, το συμπέρασμα είναι ίδιο με το παραπάνω: Αναρωτιέται κανείς με απορία για το επίπεδο των «πτυχιουχων» φιλολογίας στη χώρα μας!

    Ποιος σου είπε ότι «κανένας φιλόσοφος δεν αποδεχόταν το 12θεο»; Μάλλον το επίπεδο των «σπουδών» σου ήταν τέτοιο ώστε δεν έχεις ακούσει ποτέ το ότι π.χ. ο Επίκουρος πρόκρινε τη συμμετοχή της σχολής του σε όλες τις εκδηλώσεις δημόσιας λατρείας στους βωμούς του 12θεου. Όσο για τον «σεβασμό» σου για τα «διδάγματα της αρχαίας ελληνικής σκέψης», θα προτιμούσα από έναν φιλόλογο όχι τις ρητορικές κορώνες σαν κι αυτήν, αλλά την πραγματική ενασχόλησή του με την αρχαία ελληνική σκέψη. Ώστε ν’ αποκτήσει πραγματική εικόνα για την αρχαία ελληνική σκέψη κι όχι να πετάει απλώς ρητορείες για δήθεν «σεβασμό» της, τρέφοντας απόλυτη άγνοια για το τι πράγμα μιλάει.

  64. Βασίλειος Αυγερινός said

    Οταν χαρακτηρίζεις έναν Ντοστογιέφσκυ θρησκόληπτο δεν μπορώ να αξιώσω εγώ καλύτερης συμπεριφοράς. Σε χαρακτηρίζουν τα λόγια σου πάντως. Ειλικρινά, όταν μιλάς έτσι μην περιμένεις ποτέ να σε πάρει κανείς στα σοβαρά. Γιατί εγώ πάνω από όλα έμαθα από την Αρχαία Ελλάδα να είμαι άνθρωπος. Με τον τρόπο σου αποδεικνύεται ότι δε χρειάζεται κάποιος να μην είναι Ελληνας για να είναι «βάρβαρος»!
    Το προκλητικότερο του πράγματος είναι ότι εξανίστασαι που «διαστρεβλώνονται» οι απόψεις σου-υποτίθεται. Εγώ τότε θα έπρεπε να βρίζω εδώ όλους όσους μου απηύθυναν το λόγο…
    Επειδή ακριβώς φιλόλογος σημαίνει πνεύμα κι όχι βίαιη παλινόρθωση του αρχαίου κόσμου ή απόδειξη υπεροχής των Ελλήνων εγώ δεν πρόκειται να μπω στη λογική των ύβρεων…

  65. 12thespis said

    Δεν αγωνιώ μήπως και δεν με πάρουν στα σοβαρά άνθρωποι που διαστρεβλώνουν τα γραπτά μου μόνο και μόνο για την πρόκληση εντυπώσεων. Όπως και δεν αγωνιώ μήπως και δεν με πάρουν στα σοβαρά άνθρωποι που την φράση μου που απηύθυνα στον I KATIMAS ANATOLI ότι τον Ντοστογιέφσκι, μετά την επιστροφή του από την εξορία, τον κατέτρεχε η ιδεοληψία του πανσλαβισμού μέχρι του σημείου που «τον οδήγησε σταδιακά σε σχεδόν θρησκοληπτικές αναζητήσεις στην ορθοδοξία λόγω του ότι αυτή αποτελούσε συνεκτικό παράγοντα των Σλάβων», την εκλαμβάνουν ως… προσβλητική για τον συγγραφέα! Προφανώς τέτοιοι άνθρωποι δεν έχουν διαβάσει ούτε ένα γραπτό Ρώσων, Ελλήνων και Ευρωπαίων φιλολόγων, κριτικών λογοτεχνίας και βιογράφων που λένε ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο πράγμα.
    Ως «φιλόλογος» – όπως δηλώνεις – θα έπρεπε να το γνωρίζεις αυτό κι όχι να προβάλλεις την φράση μου ως «επίθεση στο Ντοστογιέφσκυ απείρου μίσους»(!), να την χρησιμοποιείς για να μου καταλογίσεις ότι «Προσπαθείτε να αποδομήσετε οτιδήποτε προέρχεται από άλλον λαό και μάλιστα με τρόπο αγενή» (!!) να την χαρακτηρίζεις ως «ρατσιστική»(!). Κι όχι μόνον αυτά, αλλά να χρησιμοποιείς την φράση αυτή για να μας εξομοιώσεις με τον… «Χίτλερ»(!!!) και με θεωρίες για… «υπέρτατη φυλή»!!!
    Μετά απ’ όλη αυτή την ακατάσχετη υβρεολογία προς το πρόσωπό μου αλλά και εν γένει προς τον ελληνοπρεπή χώρο, τολμάς να λες για τον εαυτό σου ότι «δεν πρόκειται να μπω στη λογική των ύβρεων»!!!

    Μάλλον δεν έχεις επίγνωση του τι γράφεις!

  66. Καλλίμαχος said

    Φίλε Αυγερινέ Βασίλειε!
    Μάλλον δεν γνωρίζεις ανάγνωση, απ’ ό,τι καταλαβαίνω…!
    Πού είδες αγαπητέ ρατσιστικές αναφορές μου;
    Η δική μου παρέμβαση αφορούσε καθαρά πνευματικά θέματα… Παρεπιμπτόντως, δεν βλέπω να σχολιάζεις τίποτε απ’ αυτά… Υποθέτω, παραδέχεσαι το δίκαιό μου…
    Μίλησες για επιβολή. Αυτό πάλι από πού συνάγεται; Ο Έλλην ποθεί να μοιράσει το Φώς δίχως να εξαναγκάζει… Πιστεύοντας απόλυτα στην ελευθερία της βουλήσεως… Όπως έκανε κι ο Αλέξανδρος ο Γ’ ο Μακεδών, ο Μέγας. Μού φαίνεται πως τά διαστρεβλώνεις όλα όπως σε βολεύουν.
    Ποιος σού είπε αγαπητέ ότι το Δωδεκάθεο είναι αυτό που νομίζεις; Κάνε τον κόπο να διαβάσεις Αλτάνη να δείς ποια θέση κατείχαν στην Ελληνική κοινωνία… Δεν τους τιμούσαν ως Θεούς όπως εσείς τον Χριστό, παρά τιμούσαν στο πρόσωπό τους τη Ζωή και τη Φύση… Που είναι από μόνη της κάτι το Θεικό. Εάν διαβάσεις τα Δελφικά Παραγγέλματα, το πρώτο είναι το «Έπου Θεώι». Να σέβεσαι τον Θεό. Τον Έναν.
    Ασφαλώς και υπάρχουν διάφορα φιλοσοφικά ρεύματα… Μα όλα έχουν ένα κοινό σημείο. Την επιδίωξη της Αρετής.
    Έρρωσθε και Ευδαιμονείτε!

  67. Καλλίμαχος said

    Φίλε Αυγερινέ Βασίλειε.
    Από τα μηνύματά σου (όταν αναφέρεις π.χ. για «συνασπισμό», «μόνο και μόνο για να δείξετε μανία στον Χριστιανισμό», κλπ.) έχω καταλάβει ότι εσύ και ο «I KAT IMAS ANATOLI» έχετε μιάν άποψη για εμάς του είδους: «Αυτοί οι αρχαιολάγνοι ειδωλολάτρες είναι κομπλεξικοί. Τόσο μεγάλο είναι μάλιστα το κόμπλεξ τους, ώστε, αφήνοντας κατά μέρος τις μεταξύ τους φιλοσοφικές διαφορές, επιτίθενται με μένος στον Χριστιανισμό. Κάτι που για μιάν ακόμη φορά, επιβεβαιώνει την υπεροχή και αλήθεια του Χριστιανισμού».
    Μήν κολακεύεσαι, Χριστιανέ. Δέν είσαι εσύ ο εχθρός μας. Είναι η γενέτειρά σου, η Σιών. Απλά, τυχαίνει να σέ παίρνουν και ‘σένα τα σκάγια, σαν γόνο της. Φροντίζετε μάλιστα να τό αποδεικνύετε με τον «I KAT IMAS ANATOLI» ότι είστε γόνοι της, με τις θρασύτατες και γεμάτες φανατισμό και δογματισμό επιθέσεις σας είς βάρος μας.
    Ζητώ συγγνώμη εάν κάποιος ή κάποιοι από τους σχολιαστές του ιστολογίου προσβάλλαμε εσάς ή τις Ιδέες σας… Μιά συγγνώμη που, θα τολμήσω να παρατηρήσω, ίσως θα έπρεπε να ζητήσετε κι εσείς, ειδικά ο «I KAT IMAS ANATOLI»…
    Σάς προτρέπω, μάλιστα, με κάθε καλή διάθεση, να διαλέξετε στρατόπεδο. Η επιλογή είναι εύκολη: με το Φώς ή με το Σκότος; Με τους Δελφούς ή με τη Σιών;
    Σάς χαιρετώ φιλικά.
    Έρρωσθε και Ευδαιμονείτε!

    Υ.Γ.: Ίσως θα έπρεπε να σε γοητεύει αυτός ο «συνασπισμός», όπως τον λές… Πολύ απλά, γιατί είναι από τις σπάνιες φορές (και, μάλιστα, σε τόσο πολύ σοβαρά θέματα) που οι Έλληνες αποδεικνύονται ενωμένοι…

    Ζήτω το Φώς! Ζήτω η Αρετή!

  68. ΟΞΥΜΩΡΑ
    Μωραίνει ο νους, όπου η πνευματική πενία, κυριαρχεί!

    Σχετικά με την προβολή του καθένα, σαν πιο: λόγιος, ξύπνιος, αλάθητος, μέχρι και σοφός. Χωρίς εσωτερική δύναμη κρίσης των λεγομένων. Διότι, οι πράξεις δεν συνάδουν με την λογική που μανιωδώς προτάσσει, όπως:
    1. Ενώ προεκλογικά ακούει από τους αυτούς υποψήφιους, τις ίδιες υποσχέσεις, τους επιλέγει πάλη για να συνεχίσουν την ταλαιπωρία του. Συνήθως, παραπονούμενος για τους άλλους, ποτέ για την επιλογή του!
    2. Δεν μελετά το περιεχόμενο του δόγματος, ή παράταξης που υπηρετεί, προσδοκώντας να υλοποιηθούν ασυζητητί, οι ευσεβείς πόθοι που ονειρεύεται!
    3. Αποδέχεται σαν αληθινές τις «θεόπνευστες» διδασκαλίες, χωρίς να τις έχει διαβάσει. Φτάνει που, έστω, του υπόσχονται μεταθανάτια συνέχεια!
    4. Κι ενώ, ο θεός που δοξάζει, με μια λέξη φτιάχνει κόσμους ολάκερους, δεν πλάθει και μια σύντροφο να γεννά τα παιδιά του, σαν κοινωνικό παράδειγμα. Αντίθετα αναρτεί εντολές όπως, «μη μοιχεύσεις» κι εγγαστρώνει Μαριγούλες για να φέρει τον κανακάρη του στη γη, σαν δάσκαλος που δίδασκε. . .!
    5. Και ενώ κανένας ιστορικός δεν καταγράφει την «θεογέννηση», οι διαφημιστικές παραστάσεις επαναλαμβάνονται πυρετωδώς, για να παραμείνει η ανθρωπότητα υποταγμένη, σαν ποίμνιο στον δεσπότη του!
    6. Παράλληλα, ενώ ο προβαλλόμενος θεός, σαν πανάγαθος πατέρας παντοκράτορας, διαλαλεί «ειρήνη υμήν», αδιαφορεί για τα «παιδιά του» που αλληλοσφάζονται σαν κοτόπουλα στον βωμό εξουσίας των εκπροσώπων του!
    «Μακάριοι οι φτωχοί τω πνεύματι, κληρονόμοι της βασιλείας των ουρανών»!

  69. I KAT IMAS ANATOLI said

    ZHTΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΣ ΣΑΣ ΠΡΟΣΕΒΑΛΑ.ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΜΟΥ.ΟΥΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ. ΑΠΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΕΝΟΧΛΗΣΑΝ.ΟΧΙ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΚΑΛΛΙΜΑΧΕ.ΑΛΛΩΝ.ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ.ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΧΕΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ.

    ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ

  70. I KAT IMAS ANATOLI said

    ΕΓΡΑΨΑ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΓΝΩΜΗΣ ΠΡΙΝ ΔΙΑΒΑΣΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΣΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ.

    ΦΙΛΕ ΚΑΛΛΙΜΑΧΕ,ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΩΣ ΜΑΡΙΓΟΥΛΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΧΟΛΙΑ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΧΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΣΤΕΙΟ!
    ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΑΕΙ ΕΤΣΙ?ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.ΦΑΙΝΕΤΕ ΚΑΛΛΙΜΑΧΕ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΕΔΩΜΕΣΑ
    ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ?
    Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΖΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΣΥΜΠΑΝ.ΤΙ ΝΑ ΠΩ?
    ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ.ΑΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ.ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΟ ΔΙΟΧΕΤΕΥΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ,ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΝΩ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΩΣ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΕΝΟΣ ΜΠΛΟΓΚ?
    ΜΑ ΤΙ ΑΣΤΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΑΡΙΟ!

    ΕΧΩ ΑΔΙΚΟ ΚΑΛΛΙΜΑΧΕ?

  71. 12thespis said

    Οι συζητήσεις επί θεμάτων ιδεολογικής φύσεως, κυρίως δε όταν εμπλέκονται και μεταφυσικές δοξασίες (θρησκεία), είναι φορές που εκτραχύνονται. Αποτέλεσμα κι αυτό των ανθρώπινων αδυναμιών.

    Δεν θα δικαιολογήσω τον Πανελλήνιο εφόσον θεωρείς προσβλητική την έκφρασή του για τα πιστεύω σου, η οποία ωστόσο είναι βέβαιο ότι δεν είχε ως αποδέκτη εσένα προσωπικά. Θα την αιτιολογήσω όμως και ίσως την αιτιολογήσεις κι εσύ αν σκεφτείς ότι τα πιστεύω του κάθε Έλληνα όπως ο Πανελλήνιος, καθυβρίζονται καθημερινά από τον επισημότερο εκφραστή της χριστ. θρησκείας: από την ίδια την Εκκλησία της Ελλάδος –και όχι μόνον. Γαλουχηθήκαμε όλοι και μεγαλώσαμε σε ένα περιβάλλον (σχολικό, κοινωνικό) όπου μαθαίναμε ότι π.χ. οι αρχαίοι Έλληνες ήταν «ειδωλολάτρες». Η δε λέξη «ειδωλολάτρης», εκτός από το ψευδές του πράγματος, εκφερόταν και συνεχίζει να εκφέρεται ως μομφή για τους προγόνους μας.

    Αν έχεις συνηθίσει τόσο πολύ αυτή την έκφραση («ειδωλολάτρες») από την συνεχή επανάληψή της ώστε να μην καταλαβαίνεις πόσο προσβλητική είναι, τότε κάνεις λάθος. Διότι δεν εξαντλείται απλώς στην καθύβριση των προγόνων μας αλλά περιλαμβάνει και τους χιλιάδες σημερινούς συμπατριώτες μας που προβάλλουν και αναδεικνύουν το ελληνικό πνεύμα και τις ελληνικές αξίες. Μην ξεχνάς ότι το συνέδριο που διοργανώθηκε από την εκκλησία στην Θεσσαλονίκη πριν λίγα χρόνια είχε τον τίτλο «Φαινόμενα Νεοειδωλολατρίας» όπου «νεοειδωλολάτρες» αποκαλούνταν όσοι σαν τον Πανελλήνιο ή εμένα ή τόσους άλλους ασχολούμαστε με την ανάδειξη του ελληνικού πνεύματος.

    Δεν θα σου περνούσε βέβαια ποτέ απ’ το μυαλό να διαμαρτυρηθείς για την εξύβριση τόσων χιλιάδων ανθρώπων ως «νεοειδωλολάτρες». Πρέπει να γνωρίζεις όμως ότι η δράση γεννά αντίδραση. Όσο συνεχίζουν να καθυβρίζονται σε κάθε ευκαιρία οι αρχαίοι Έλληνες ως «ειδωλολάτρες» και οι σημερινοί ως «νεοειδωλολάτρες», κανένας οπαδός ή πιστός της χριστ. θρησκείας δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να διαμαρτύρεται για την αντίδραση που γεννά αυτή η πρακτική. Διότι όταν η ίδια η εκκλησία, τα βιβλία της, τα σχολικά εγχειρίδια των θρησκευτικών, οι θεολόγοι της και οι οπαδοί της συνεχίζουν να προσβάλλουν βάναυσα και τους αρχαίους προγόνους και τους σημερινούς Έλληνες με αντίστοιχες εκφράσεις, φυσικό κι επόμενο δεν είναι το να περιμένουν και την ανάλογη αντίδραση στις προσβολές; Όσο συνεχίζουν να το πράττουν λοιπόν, προσβάλλοντας βάναυσα τα πιστεύω των άλλων, δεν νομίζω ότι έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα να διαμαρτύρονται.

  72. aristofilos said

    Φίλε Κατιμας! Τί κακό σε έκανε ο Παν-Ελλήνιος , επιδή μίλησε λογικά? Εάν εσύ θέλης να σκέπτεσε παράλογα δέν σε φταίει ο άλλος.Η μαριγούλα σε πείραξε, τα άλλα που σου έγραψε, τα κατάλαβες? Δέν χαίρεσαι που θά είσαι κληρονόμος τής βασιλείας των ουρανών?? Γιατι όπως ξέρεις η διδασκαλεία του Χριστού δέν απευθυνεται σε ελέυθερους!!!!

  73. ΠΟΣΟ ΑΝΤΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ! «παλαιότερη ανάρτηση» Υπενθύμιση, στους ψιττακίζοντες απερίσκεπτα, σχετικά με την Μαριγούλα!

    Είτε μας αρέσει, είτε όχι, είτε μας ξινίζει ή μας γλυκίζει, τόσο οι «Εφιάλτες», όσο και οι «Τυφλοί τα τ’ ώτα τον τε νουν τα τ’ όμματ’ ει», υπάρχουν και κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Όπως αυτοί που έγδαραν ζωντανή την Υπατία, που κατέσφαξαν κατά χιλιάδες τους Έλληνες, που έκλεισαν την ακαδημία του Πλάτωνα, που ακύρωσαν τους Ολυμπιακούς για 1.500 χρόνια, που κατεδάφισαν την Ολυμπία, τους Δελφούς και τον Παρθενώνα, και κάθε άρπαγας Ελγίνος!
    Εάν λοιπόν κάποιος νιώθει την ανάγκη να ταυτίζει εαυτόν με τα καταγραφόμενα, συνειδησιακά τοποθετείται, εκεί που ταιριάζει.
    Τα γραπτά μνημεία όμως, αυτό αποδεικνύουν, ότι εδώ υπάρχει θέμα, υφίστανται τεκμήρια που αν κανείς, από την μια ταυτίζεται με αυτά και από την άλλη τα αρνείται, ή τα ωραιοποιεί, χαρακτηρίζει αυτόματα μόνο τον εαυτό του. Διότι κανείς δεν προσδιόρισε προσωπικά και δεν χρεώνει σε κάποιον τις ατασθαλίες της ιουδαϊκής μυθολογίας που κάποιοι τις αποδέχτηκαν και με αυτές καταστρέφουν επί χιλιετίες, ότι σημαντικό κατάφερε η ανθρωπότητα, δια του Ελληνικού τρόπου σκέψης ζωής και συμπεριφοράς, τον Ελληνισμό, Εύγε λοιπόν στους αδαείς!

    Σχετικό με την Μαριγούλα, από το ευαγγέλιο του Ματθαίου, α΄ 20, για όσους φυσικά έχουν διαβάσει, έστω μερικές σειρές, χωρίς αναμασήματα!
    «ΤΟΥ δε Ιησού Χριστού η γέννησις ούτω ήτο, αφού ηραβονίσθη η μήτηρ αυτού Μαρία μετά του Ιωσήφ, πριν συνέλθουσιν, ευρέθη εν γαστρί, έχουσα εκ πνεύματος αγίου. Ιωσήφ δε ο ανήρ αυτής δίκαιος ων, και μη θέλων να θεατρίση αυτήν ηθέλησε να απολύση αυτήν κρυφίως. Ένώ δε αυτός διελογίσθη ταύτα, ιδού άγγελος Κυρίου εφάνη κατ΄όναρ εις αυτόν, λέγων, Ιωσήφ, υιέ του Δαβίδ, μη φοβηθής να παραλάβεις Μαρίαν την γυναίκα σου, διότι το εν αυτή γεννηθέν είναι εκ πνεύματος αγίου» Βοήθειά σας!

  74. trofonios said

    Βρήκα κάποια βιντεάκια στο youtube και τα ένωσα για να ανεβάσω ολοκληρωμένη την ομιλία. Δεν ξέρω αν έχει γίνει από άλλον ή υπάρχει κάποιο άλλο βίντεο της εκδήλωσης. Εγώ το ανέβασα εδώ:
    http://video.google.com/videoplay?docid=2361891448730940718

  75. 12thespis said

    Συγχαρητήρια φίλε μου! Έχεις συγκεντρώσει όλες τις σχετικές πληροφορίες της εκδήλωσης αυτής και τις πληροφορίες για την Υπατία σε μια σελίδα!
    Συνιστώ την σελίδα σου σε όλους!

    Εύγε!

  76. cnikol said

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ

    Άγιος που εορτάζει στις: 08/02/2010

    Ὢν Θεόδωρος ἀξίαν Στρατηλάτης,
    Ὑπῆρξε τμηθεὶς τοῦ Θεοῦ Στρατηλάτης.
    Ὄμβριμον ὀγδοάτῃ Θεοδώρου αὐχένα κόψαν.

    Βιογραφία
    O Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης καταγόταν από τα Συχάϊτα της Γαλατίας και κατοικούσε στην Ηράκλεια του Εύξεινου Πόντου. Στρατιωτικός στο επάγγελμα, διακρίθηκε για την γενναιότητά του και γρήγορα προήχθη στους υψηλότερους βαθμούς της στρατιωτικής ιεραρχίας. Αθλητής γενναιότατος ο Θεόδωρος, ήταν συγχρόνως και υπόδειγμα σεμνότητας όπως αρμόζει σε έναν γνήσιο Χριστιανό.

    Όταν το 320 μ.Χ. ο Λικίνιος διέτριβε στη Νικομήδεια, άκουσε περί του Θεοδώρου ότι είναι Χριστιανός και βδελύσσεται τα είδωλα. Αμέσως απέστειλε στην Ηράκλεια ανώτερους αξιωματούχους, για να τον συνοδεύσουν με τιμή στη Νικομήδεια. Αλλά ο Θεόδωρος διεμήνυσε διά των ιδίων απεσταλμένων στον Λικίνιο, ότι για πολλούς λόγους η παρουσία του στην Ηράκλεια ήταν συμφέρουσα και τον προέτρεπε να μεταβεί εκεί. Αποδεχθείς την πρόταση ο Λικίνιος μετέβη στην Ηράκλεια, όπου τον προϋπάντησε με λαμπρότητα ο Θεόδωρος, προς τον οποίο ο Λικίνιος άπλωσε το χέρι, ελπίζοντας ότι διά του Θεοδώρου θα προσείλκυε τους Χριστιανούς στη θρησκεία των ειδώλων. Κάποια ημέρα, ενώπιον του λαού, ο Λικίνιος προέτρεψε τον Θεόδωρο να θυσιάσει στα είδωλα. Ο Θεόδωρος αρνήθηκε και ζήτησε να του δοθούν τα χρυσά και αργυρά αγαλματίδια των θεών, για να προσφέρει αυτά θυσία στον οίκο του ιδιωτικά και μετά να προσφέρει δημόσια τις θυσίες. Πράγματι, ο Θεόδωρος έλαβε τα αγαλματίδια τα οποία κομμάτιασε και μοίρασε τα χρυσά και αργυρά αυτών στους πτωχούς. Ο εκατόνταρχος Μαξέντιος είδε την κεφαλή της θεάς Αφροδίτης στα χέρια ενός πτωχού και κατέδωσε το γεγονός στον Λικίνιο, ο οποίος θεώρησε τον Θεόδωρο ως εμπαίκτη και καταφρονητή των ειδώλων. Για τον λόγο αυτό τον συνέλαβαν και αμέσως άρχισαν να τον υποβάλλουν σε πολυειδείς τιμωρίες. Τον κτυπούσαν, έκαιγαν και έγδερναν το σώμα του Μάρτυρος. Στην συνέχεια οι δήμιοι τον σταύρωσαν και διαπέρασαν τα πόδια, τα χέρια και τα κρυφά μέλη του διά περόνης, τόξευσαν το πρόσωπό του με τέτοιο τρόπο ώστε να εκχυθούν τα μάτια του και τον άφησαν επάνω στον σταυρό. Ο Λικίνιος, φοβούμενος την οργή του όχλου, διέταξε να τον αποκεφαλίσουν. Έτσι ο φόβος παρεχώρησε την θέση του στη χαρά και η λύπη και ο κόπος στην ανάπαυση.

    Το σεπτό σκήνωμά του μετετέθη, στις 8 Ιουνίου, από την Ηρακλεία στο προγονικό κτήμα του Αγίου, στα Ευχάιτα, κατά την επιθυμία του Αγίου την οποία εξέφρασε προ της εκτομής αυτού στον γραμματέα του Ούαρο. Η Εκκλησία μας εορτάζει στις 8 Ιουνίου την ανακομιδή των λειψάνων του.

  77. fotios fanourakis said

    Εντροπη, φιλολογε, και λατρη… (τινος τωρα λατρης ουτε συ – ο ιδιος – θα γνωριζεις… παρολο που αυτο ειναι ολοφανερο…) εντροπη, να ξεπερνας τοσο ανωδυνα και αναλαφρα, σαν πεταλουδα, ενα τοσο οικτρο και βαρβαρο θανατο, οφειλομενο, και μονο, στην αμαθεια και το φανατισμο` λεγοντας και γραφοντας: «που -ναι – δολοφονηθηκε απο θερμοκεφαλους χριστιανους…» και τα λοιπα καταπτυστα, αλλα «ιδεωδη» και καταδηλα του κοσμου σου!
    Θεωρεις χριστιανους αυτους που εποιησαν αυτα, και νομιζεις οτι απαλυνεις τη θεση τους, χαρακτηριζοντας τους «θερμοκεφαλους.»
    Μα αυτο ειναι το λιγωτερο ευτραπελο και, το ξαναλεω (επαναλαμβανω), δειχνει ξεκαθαρα τον εσωτερικο σου κοσμο και φυσικα το ποιον σου.

    (Ερχονται χριστιανοι [ετσι λες] και προκαλουν φρικαλεοτητες…και του βλεπεις ετσι…»θερμοκεφαλους»; Αξιοζηλευτη αποψη!)

    Δε μιλαμε για κεινο: «Ειμαι φιλολογος και κλασσικος λατρης κ,λπ.», κοινο για ολους, να αποκτηθει, με καποια στοιχειδη μορφωση και αναλογη σχετικη ευμαρεια προωθησης μαθησης και σπουδων…σημερινου επιπεδου.
    Αλλα για εκεινο, το ποιόν, που καταφαινεται αμεσως μετα, με την παραθεση αυτων των ολιγων
    που εξεφρασες για ενα κλασσικο, οντως, δραμα και αποτροπαιο γεγονος…

    Υ.Γ. Για τον Αυγερινο, φιλολογο και κλασσικο λατρη…

  78. ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΩΛΕΝΙΟΣ said

    ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΩΛΕΝΙΟΣ
    Μακροσκελή κείμενα από τους χριστιανούς χωρίς να απαντούν σε τίποτα , κατι σαν τους περιβόητους ομολογητές που δέν ξέρουν κάν τι ομολογούν, αλλά καί δέν εξηγούν γιατί χρειάζεται να ομολογήσουν και να αποδείξουν άνθρωποι όντες την ύπαρξη του θεού τους. Χριστιανοί απλά πέστε μας οι σφαγές των Ελληνων οι καταστροφές των μνημείων μας το κάψιμο των βιβλίων μας το στρατοπεδο της Σκυθούπολης οι μεταξύ σας σφαγές λόγω αιρέσεων (Αρειος Νεστόριος Εικονομαχία κ.λ.π) οι σταυροφορίες ο μεσαίωνας Ευρώπης καί βυζαντίου σε πόση αρμονία βρίσκονται με το αγάπα τον πλησίον σου και άν σε ραπίσουν από τή μια γύρνα κι από τήν άλλη. Κι αφού τελειώσουμε μ αυτό με τεκμηριωμένες απαντήσεις οχι αερολογίες ας ΄ερθουμε στό σήμερα που διαγωνίζεστε με τους καθολικούς και τις άλλες αιρέσεις σας ποιός θα καταφέρει να πάρει με τό μέρος του περισσότερους εξαθλιωμένους εκεί οπου δέν υπάρχει γνώση , με δέλεαρ ενα κομάτι ψωμί, Αφρική πρώην κουμουνιστικές χώρες , ενώ ταυτόχρονα χάνετε έδαφος εκεί που η σκέψη αφυπνίζεται. Βέβαια τη χασούρα αυτή την έχουν αντιλήφθεί τα μεγάλα πλουμιστά (κατά τα άλλα ταπεινα) κοκορόμυαλα αφεντικά σας κι άρχισαν να προσεγγίζουν ο ένας τον άλλον ,μάλλον ετοιμάζουν κάποιο νέο δόγμα λίγο παραλαγμένο μήπως καταφέρει να επιβιώσει κι άλλο . Να είστε σίγουροι όμως το τέλος σας είναι κοντά και θα έρθει από μέσα από εσάς

Σχολιάστε