Θέσπις

Προσωπική δημιουργία, αναθεωρήσεις ιδεών και διαταράξεις ιδεοληψιών

Οι προηγούμενες εκδηλώσεις στο ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ

Posted by Thespis στο 20 Απριλίου, 2008

ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ

Ένας καινούργιος πολυχώρος διαλόγου, πολιτισμού και προβολής του ελληνικού πνεύματος άνοιξε στην Θεσσαλονίκη!

Για να δείτε τις τρέχουσες εκδηλώσεις στο ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ πατήστε εδώ

Προηγούμενες εκδηλώσεις στο ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ

Πέμπτη 4 Ιουνίου, ώρα 20:00

Ο μαθηματικός, συγγραφέας και ερευνητής Ελευθέριος Αργυρόπουλος θα μιλήσει με θέμα τη μαθηματική δομή της Ελληνικής γλώσσης, την πιθανότητα της προβλεπτικότητος των λεξαρίθμων  και την γνώση των κοσμικών νόμων μέσω των λεξαριθμικών ισοψηφιών.
Επιπλέον, ο κ. Αργυρόπουλος θα παρουσιάσει δύο ενδιαφέροντα πειράματα φυσικής, εκ των οποίων το ένα επιδεικνύει με μία απλή μηχανική διάταξη το φαινόμενον της μεταβλητότητος των μελλοντικών γεγονότων από μικρές αλλαγές των αρχικών συνθηκών και αποφάσεων που λαμβάνονται στο φαινομενικώς υπαρκτόν παρόν (φαινόμενον της πεταλούδας), ενώ το άλλο παρουσιάζει μία απλή πειραματική συσκευή φαινόμενης αντιβαρύτητος.
Στην διάλεξη θα αναφερθούν σημαντικά σημεία από τις συνέπειες που μπορεί να έχει το πείραμα του CERN, οι ανακαλύψεις που είναι δυνατόν να προκύψουν από αυτό, καθώς και η απόδειξις ότι η δομή της ύλης είναι πλήρως γνωστή διά της λεξαριθμικής θεωρίας.
Μετά το πέρας της διαλέξεως και των δύο πειραμάτων φυσικής, ο Ελευθέριος Αργυρόπουλος θα μας δώσει ένα δείγμα απο την μουσική που έχει συνθέσει παίζοντας μερικά δικά του κομμάτια με συνθεσάιζερ.
Κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως θα παρουσιαστεί και το πέμπτον βιβλίο του με τίτλο
«Η προβλεπτικότης της Ελληνικής γλώσσης».

Πυθαγόρειον Θεώρημα:

Είναι γνωστόν ότι σε κάθε ορθογώνιον τρίγωνον του επιπέδου το τετράγωνον της υποτεινούσης ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των δύο καθέτων πλευρών του.
Ο Ελευθέριος έχει ανακαλύψει 525 διαφορετικές αποδείξεις του Πυθαγορείου θεωρήματος σε χρονικό διάστημα 11 ετών και έξι μηνών (1986 – 1997).

Τελευταίον θεώρημα του Φερμά:

Το έτος 1637 ο Γάλλος μαθηματικός Πιέρ Ντε Φερμά διατύπωσε την εικασία ότι η Διοφαντική Εξίσωση χ^ν + ψ^ν = ζ^ν δεν έχει ακέραια λύση σε μη μηδενικούς ακεραίους, όταν ο εκθέτης n (φυσικός αριθμός) είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 3. Έξι μήνες πριν από την αποφοίτησή του από το Northeastern University (Σεπτέμβριος 2002), ο Ελευθέριος ανακάλυψε ένα νέο μαθηματικό τύπο υπολογισμού οριζουσών τετραγωνικών πινάκων. Επίσης απέδειξε το τελευταίο θεώρημα του Φερμά για την περίπτωση των αρτίων εκθετών.

Θεώρημα του Ναπολέοντος:

Επιπλέον ο Ελευθέριος γενίκευσε το θεώρημα του Ναπολέοντος στην Ευκλείδειο Γεωμετρία, ανακαλύπτοντας για μία ακόμη φορά το θεώρημα του Γερμανού μαθηματικού Kiepert με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο από αυτόν του Γερμανού μαθηματικού. Ο Ελευθέριος έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη δημιουργία μίας αντιβαρυτικής συσκευής. Μεταξύ άλλων στα πειράματά του χρησιμοποιεί και τη λεξαριθμική θεωρία ελπίζοντας ότι θα ανακαλύψει την πραγματική αιτία της δημιουργίας της βαρύτητος και επομένως να οδηγηθεί στην κατασκευή της αντιβαρυτικής συσκευής.

Για κρατήσεις, στα τηλέφωνα και στο ηλεκτρον. ταχυδρομείο του Καφέ Παλλάδιον

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΜΑΪΟΥ

Ποιητική βραδιά

Δώδεκα ποιητές της πόλης ένωσαν τους στίχους τους σε μια μοναδική εκδήλωση στο Καφέ Παλλάδιον Vienna Janni.

Στην εκδήλωση που έγινε “παρά θιν αλός” το βράδυ με τη συνοδεία μουσικής, απάγγειλαν ποιήματά τους:
η Πόπη Αντωνίου-Σφαλαγκάκου,
ο Γιάννης Τζανής,
η Μελίτα Τόκα-Καραχάλιου,
ο Ανδρέας Λίτος,
ο Γιάννης Καλιτζόγλου,
η  Ανδρομάχη Φιλιππίδου-Διαμαντοπούλου,
η Ελένη Καρασαββίδου,
ο Θανάσης Παμπόρης,
η Φανή Αναστασιάδου,
ο Ζαχαρίας Προδρόμου,
η Γεωργία Αλεξίου – Γοργώ
και ο Γιάννης Αρκέτος.

Τη βραδιά παρουσίασε η δημοσιογράφος Στελίνα Μαργαριτίδου και ο ποιητής Γιάννης Αρκέτος.

ΠΙΑΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΣΟΚΑ

Διοργάνωση: ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ


SMALL18_AFISSA NOYNIMATAweb

SMALL17_AFISSA DNA_40X65cmweb

SMALL16b_AFISSA PARAFYSIKAweb

SMALL15_AFISSA ENIGMA_40X65cm.web

SMALL14_AFISSA-KOSMOKRATORIA_40X65cmweb

SMALL13_AFISSA-ORYKTOS PLOUTOSweb

small12_afissa-arkadikaweb

small11_afissa-zourarisweb

small10_afissa-papaioannou-40x65cmweb

small09_afissa-lefakis-40x65cmweb

small07_afissa-argonaytes-40x65cmweb1

small08_afissa-obama-40x65cmweb1

small06_afissa-poulianos-40x65cmweb

Με μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση, ο γνωστός ανθρωπολόγος κ. Νίκος Πουλιανός αποκάλυψε τι κρύβεται πίσω από τη διαμάχη για το σπήλαιο των Πετραλώνων αλλά και όλα τα νέα συγκλονιστικά δεδομένα από την πολυετή έρευνα στο χώρο του σπηλαίου των Πετραλώνων!
Συντονισμός συζήτησης: Η δημοσιογράφος Στελίνα Μαργαριτίδου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η κα Τσουκαλά ως εκπρόσωπος του Α.Π.Θ. Η στάση της, απολογητική, δεν έπεισε το κοινό που απαιτούσε να μάθει τους λόγους για τους οποίους το Α.Π.Θ. συνεχίζει τη διαμάχη με τον ανθρωπολόγο Άρη Πουλιανό, μια διαμάχη με προεκτάσεις εθνικής πλέον εμβέλειας.

Στα ερωτήματα που τίθενται αμείλικτα, το Α.Π.Θ. συνεχίζει την αμήχανη σιωπή του!

Τετάρτη 15 Απριλίου

Αναστάσεις και μεταστάσεις στον αρχαίο κόσμο

ομιλία της κας Ευγενίας Κούκουρα

small04_afissa-kapsalas_40x65cmweb

Σάββατο 11 Απριλίου, ώρα 22.30

Ρεμπέτικη βραδιά

με τον Αγάθωνα Ιακωβίδη!

imagephp

Έλληνας στην κοσμοαντίληψη και το έθος, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΑΠΟΛΛΩΝ της Θεσσαλονίκης, έχει προσφέρει πάρα πολλά στις ελληνοπρεπείς εκδηλώσεις. Σταθερή και μόνιμη η παρουσία του στις τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ» του Ολύμπου όπου, αφιλοκερδώς, προσέφερε πάντοτε μαζί με την κομπανία του την ευχαρίστηση σε όλους της μουσικής και των υπέροχων τραγουδιών του.

Πέμπτη 9 Απριλίου

Από τη Γενετική στην Επιγενετική
Ένα επιπρόσθετο σύστημα κληρονομούμενων χαρακτηριστικών;

Πως κληρονομούνται τα χαρακτηριστικά μας και τι διαμορφώνει το χαρακτήρα μας;
Μπορεί η Γενετική να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν την κληρονομικότητα και τη διαμόρφωση ενός οργανισμού;
Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, αναφέρθηκε στις νέες ανακαλύψεις της ΕΠΙΓΕΝΕΤΙΚΗΣ και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην ίδια την ύπαρξή μας.
Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.
Τον συντονισμό και την παρουσίαση είχε η Στελίνα Μαργαριτίδου.

smallafissa-krasia_40x65cmweb

smallafissa-latin_40x65cmweb

smallafissa-savidisweb

belerefontiweb

Μέσα από κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και με πρωτότυπο οπτικό υλικό, η καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας και ερευνήτρια κα Ευγενία Κούκουρα προσέγγισε το θέμα «Βελερεφόντης» Η Ελληνική παρουσία στην Ιερά Πόλη¨

deipnosofistes_web

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

ο καθηγητής αστροφυσικής κ.  Χρίστος Γούδης

μίλησε με θέμα

«Τo γνωστό άγνωστο Σύμπαν»

Ο κ Γούδης είναι καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθυντής του Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής, Αστεροσκοπείου Αθηνών και Πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής, και επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος «Αρίσταρχος» .

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το

Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας 2009


smallafissa-web

small-08-003web-thumb.jpg

Στην φωτογραφία (άνω), μέλη του μουσικού σχήματος αρχαιοελληνικής μουσικής ΑΜΟΘΕΝ την βραδιά εορτής του Χειμερινού Ηλιοστασίου, που τελέστηκε απο το Κοινό των Θεσσαλονικέων με πρωτοβουλία του συλλόγου «Προμηθεύς Πυρφόρος».

smallafissa-koykoyra


petralonaweb

Ο άγνωστος προϊστορικός χώρος της Μακεδονίας

Η συγκλονιστική περιπέτεια του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων που άνοιξε νέους δρόμους στην παλαιοντολογική έρευνα, ο άγνωστος για το ευρύ κοινό αλλά σημαντικός για τα στάδια εξέλιξης των Ανθρωπίδων, Ουρανοπίθηκος της Μεσήμβριας, αλλά και οι ελέφαντες και τα θηρία που κάποτε έζησαν στη …ζούγκλα των Γρεβενών και της Κοζάνης , δεν απετέλεσαν μόνο μέρος της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ στον πολυχώρο «Παλλάδιον» (Vienna Janni στη Νέα Κρήνη). Ανοίγουν και για ένα συναρπαστικό κεφάλαιο στην ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπου και της ίδιας της ζωής στη Γη.

Άγνωστες πτυχές ενός πολυσυζητημένου θέματος όπως το θέμα της ηλικίας του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων, έδωσαν το ερέθισμα για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Ομιλητές της βραδιάς ήταν ο συγγραφέας του βιβλίου «Πετράλωνα , ένα σπήλαιο, μια Προ…ιστορία» και καθηγητής Παλαιοντολογίας του ΑΠΘ Γιώργος Κουφός και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του ΑΠΘ Ευαγγελία Τσουκαλά . Τη συζήτηση συντόνισε ο Σπύρος Παυλίδης, καθηγητής Γεωλογίας – Πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Ευχάριστη έκπληξη απετέλεσε η παρουσία του ανθρωπολόγου Νίκου Πουλιανού, ιδρυτού μαζί με τον Άρη Πουλιανό της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος. Η παρέμβασή του φώτισε άγνωστες πτυχές που σχετίζονται με το κρανίο των Πετραλώνων όπως και με την γνωστή αντιπαράθεση της επιστημονικής κοινότητας, δίνοντας τον τόνο της  πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης που επακολούθησε με το κοινό .

Θα ακολουθήσει σύντομα εκδήλωση για το ίδιο θέμα με ομιλητή τον ανθρωπολόγο κ. Νίκο Πουλιανό!

Για χαλαρή κουβέντα και συζητήσεις, για γόνιμους προβληματισμούς αλλά και ψυχαγωγία, για φιλική συντροφιά, για όλους όσους νοιάζονται για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού, για  όλα τα μέλη και τους φίλους του Κοινού των Θεσσαλονικέων, για όλους τους Θεσσαλονικείς!

PHOTO_01

Καφέ ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ

Νικ. Πλαστήρα 1, Ν. Κρήνη

τηλ. 2310 454444, 2310 029050
email:
palladion1@hotmail.com

Ένας χώρος για τους φίλους της ελληνικής κοσμοθέασης και των ελληνικών αξιών, για να συνευρίσκονται, να διοργανώνουν εκδηλώσεις, ομάδες συζητήσεων, φιλοσοφικές και καλλιτεχνικές βραδιές!

PHOTO_02A

Ένας χώρος φτιαγμένος από μέλη και φίλους του Κοινού των Θεσσαλονικέων, που απευθύνεται σε όλους τους Θεσσαλονικείς και σ’ όλους τους συνέλληνες!

SMALL02_ENTYPO_INweb

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων μέχρι τις 30 Μαρτίου (άνω φωτο).

smalldscf00221web

Ο χώρος διαθέτει πιάνο, εποπτικά μέσα ήχου και προβολής για εκδηλώσεις καθώς και πλούσια βιβλιοθήκη σε θέματα σύγχρονου προβληματισμού και διαχρονικών αξιών του ελληνισμού!

PHOTO_02

Τώρα τα μέλη και οι φίλοι του Κοινού των Θεσσαλονικέων έχουν το δικό τους στέκι στην Θεσσαλονίκη!

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: