Θέσπις

Προσωπική δημιουργία, αναθεωρήσεις ιδεών και διαταράξεις ιδεοληψιών

ΘΕΑΤΡΟ: «Προμηθεϊκόν Πυρ – αείζωον και αεί υπάρχων»

Posted by Thespis στο 2 Ιουλίου, 2008

«Προμηθεϊκόν Πυρ – αείζωον και αεί υπάρχων» είναι ο τίτλος της παράστασης μουσικο – θεατρικών δρώμενων που δόθηκε στον Όλυμπο το Σάββατο 21 Ιουνίου, στις 9:30 το βράδυ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 2008.

Παρακολουθείστε υπό μορφή φωτογραφιών slide-show (μετά μουσικής) στιγμιότυπα απο την θεατρική παράσταση «Προμηθεϊκόν Πυρ – Αείζωον και αεί υπάρχων»

Σε κείμενα – σκηνοθεσία του Γιώργου Φωτεινού και αυθεντική μουσική επένδυση του Γιώργου Σουμελίδη, η παράσταση ήταν ενσωματωμένη αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον του Ολύμπου. Πρόκειται για ένα θέαμα που συνδυάζει αφενός την θεατρική και καλλιτεχνική δημιουργία και αφετέρου την μυητικών διαστάσεων γνωριμία και επαφή του θεατή με τα εθιμικά και λατρευτικά δρώμενα των αρχαίων Ελλήνων. Το κοσμογονικό ταξίδι της γενέσεως του Κόσμου μέσω της Ησιόδειας Θεογονίας, ο μύθος της Δήμητρας και της Περσεφόνης, τα Ελευσίνια Μυστήρια, οι παραδόσεις των Νυμφών, ο Προμηθεύς Δεσμώτης του Αισχύλου, είναι ορισμένα από τα θέματα τα οποία αναδείχθηκαν στο πολυθέαμα αυτό. Η παράσταση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή των ιδίων των θεατών που ενσωματώθηκαν στα δρώμενα με τη φυσική τους παρουσία, δια μέσου ζωντανής μουσικής και πολύωρου βακχικού χορού διονυσιακής μέθεξης.

Η οργάνωση της παραγωγής ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο ΑΠΟΛΛΩΝ της Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει πολυετή εμπειρία και παράδοση σε ανάλογες θεατρικές παραστάσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Κείμενα – Σκηνοθεσία Γιώργου Φωτεινού. Μουσική επένδυση Γιώργος Σουμελίδης – Παγκράτιος. Βοηθός Σκηνοθέτη Αφροδίτη Χαλδούτα. Κινησιολογία Σοφία Κυπριανίδου. Χορογραφίες Σοφία Ζώιρα. Σκηνογραφίες Δημήτρης Ξαρχάκος. Κοστούμια Βούλα Ανθοπούλου. Τεχνική αρωγή Νίκος Καμπέρ. Φωτισμοί Περσέας Τσεντίδης. Ηχοληψία Key Sound.

Αφήγηση: Γιώργος Φωτεινός

Τραγούδι: Κυβέλη Κώνστα.

Χορός Γαίας: Σοφία Μπέρκα.

Ζωντανή μουσική επί σκηνής: ο Γιώργος Σουμελίδης – Παγκράτιος (πλήκτρα, κρουστά) και οι ΑΝΑΣΕΣ: Δημήτρης Τσαλίκογλου (φυσητός πλαγίαυλος, άσκαυλος), Ιουλία Κιοσσέ (τύμπανα), Κλεάνθης Καρακώτσιος (άσκαυλος).

Το έργο πλαισιώθηκε από 32 ηθοποιούς, στην πλειοψηφία τους ερασιτέχνες. Στους βασικούς ρόλους εμφανίστηκαν:

Προμηθέας ο Γιώργος Αγρόδιος. Ωκεανός ο Μανώλης Σαραλής. Νύμφες η Κυβέλη Κώνστα, η Σοφία Ζώιρα, η Αγάπη Κοσμίδου, η Μαργαρίτα Ιακώβου, η Δήμητρα Σαραλή, η Νίκη Σισκοπούλου, η Κάλλη Σίσκου. Ιέρειες η Αφροδίτη Χαλδούτα και η Μάγδα Μαμούτου. Περσεφόνη η Σοφία Ζώιρα. Πλούτων ο Αντώνης Μιχαηλίδης. Δήμητρα η Ματίνα Μπαϊνούζη. Απόλλων ο Δημήτρης Κυπριανίδης. Τιτάν ο Νίκος Χαλδούτας. Δευκαλίων ο Ερμίων Καλλέας. Πύρρα η Κική Σιδηροπούλου. Νεαρός Διόνυσος Ζαγρεύς η μικρή Δανάη Μπαϊνούζη. Απόλλων και Άρτεμης σε νεαρή ηλικία οι μικροί Αντίοχος Γιαλαμάς και Ιοκάστη Γιαλαμά.

Η παράσταση δόθηκε δωρεάν για το κοινό, μέσα στο φυσικό περιβάλλον του άλσους Προμηθέως, στον Όλυμπο.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: