Θέσπις

Προσωπική δημιουργία, αναθεωρήσεις ιδεών και διαταράξεις ιδεοληψιών

Press-Bank 4 – Η δεύτερη επιστολή της Επιτροπής Προμηθείων

Posted by Thespis στο 21 Ιουλίου, 2008

Αναρτώ την δεύτερη επιστολή της Επιτροπής διότι οι «συντάκτες» της PressBank, ψελλίζοντας διάφορα ακατανόητα – όποιος θέλει ας επισκεφθεί τη σελίδα τους http://www.press-bank.com/ μήπως και καταφέρει να καταλάβει τι εννοούν – δεν τόλμησαν να την αναρτήσουν ολόκληρη. Επέλεξαν μόνο ορισμένα σημεία στα οποία επεχείρησαν με τη γνωστή διάλεκτο που χρησιμοποιούν – me Tarzan you Jane – να ανασκευάσουν όπου νόμιζαν ότι τους έπαιρνε να το κάνουν.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ 2008
www.promitheia.gr

info@promitheia.gr

Αγαπητοί κύριοι,

Δεν συνηθίζουμε να σπαταλάμε το χρόνο μας σε κόντρες, ούτε εντός ούτε εκτός του διαδικτύου, γι αυτό θα επιχειρήσουμε ορισμένες όσο το δυνατόν πιο σύντομες και περιεκτικές απαντήσεις στα σχόλια που γράφτηκαν στην ιστοσελίδα σας υπό τον τίτλο «Απάντηση της PressBank».

Δεν θα εστιάσουμε ούτε στο χλευαστικό σας ύφος, ούτε στις προσβλητικές εκφράσεις από τις οποίες κατά κόρον βρίθει το κείμενό σας, ούτε σε νεολογισμούς του τύπου «διπλογαμίες» κλπ, μιας που όλ’ αυτά στερούνται παντελούς σοβαρότητας.

Αν επιμένετε να αποκαλείτε τις εκδηλώσεις γαμήλιων τελετών ως «αναπαραστάσεις αρχαίου γάμου», δεν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας γι αυτό. Άλλωστε τι άλλο είναι η αναπαράσταση παρά η συνεχής και επίμοχθη προσπάθεια να ερευνηθεί το μακρινό παρελθόν, θαμμένο μέχρι πρόσφατα κάτω από αιώνων μπάζα και προκαταλήψεις, να ξαναβγεί με προσοχή και σεβασμό στην επιφάνεια, να συναρμολογηθεί κομμάτι – κομμάτι από τα σπαράγματα που έχουν διασωθεί, ώστε να μεταφερθεί όσο γίνεται πιο πιστά και αληθινά ως προς την αρχαιοπρεπή αυθεντικότητά του στις τελετές που ακολουθούμε;

Αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία πάνω απ’ όλα όπως αναφέρουμε και στην προηγούμενη επιστολή μας, είναι η ευγένεια των προθέσεων αλλά και το θάρρος που σηματοδοτεί η συνειδητή επιλογή των ζευγαριών αυτών να τελέσουν γαμήλια τελετή σύμφωνα με το τυπικό της πατρώας ελληνικής παράδοσης. Επιλογή που προκύπτει ως ελεύθερη έκφραση της επιθυμίας τους να μετάσχουν ψυχικά, νοητικά αλλά και με την φυσική τους παρουσία, σε μια ελληνική τελετή που αντιπροσωπεύει τα ιδανικά τους και τα ιδεώδη τους, ανεξαρτήτως οποιασδήποτε γραφειοκρατικής διαδικασίας «αναγνώρισης».

Το να μην συμφωνείτε με την επιθυμία των συμπατριωτών μας να τελέσουν τους γάμους των σύμφωνα με το πατρώο τυπικό, όταν έχουν ήδη πρωτίστως επιληφθεί των νομικών και πολιτειακών διατυπώσεων, είναι δικαίωμά σας και ως τέτοιο είναι σεβαστό. Το να αποκαλείται όμως «έκνομες» (δηλ. «παράνομες»!!) τις γαμήλιες τελετές που διοργανώνουμε, συγχωρείστε μας για την έκφραση αλλά είναι απλώς ανοησία κενής περιεχομένου και επομένως δεν χρήζει ανταπάντησης. Το να τις αποκαλείται δε «διπλογαμία», ας το εκλάβουμε ως μία φιλότιμη αν και αποτυχημένη εκ μέρους σας απόπειρα χιούμορ.

Επιτρέψτε μας όμως να πούμε ότι προκειμένου να προχωρήσουμε σε μια τέτοια τελετή, δεν πρόκειται βεβαίως να ζητήσουμε την γνώμη του οποιουδήποτε, είτε άσχετου είτε αδιάφορου στην επαναφορά των καθ’ αυτό ελληνικών αξιών. Διότι ελάχιστη σημασία έχει η γνώμη του καθενός άσχετου με τον ιδεολογικό μας χώρο και με την τελετή, μπροστά στην επιθυμία του ιδίου του ενδιαφερόμενου ζεύγους.

Επαναλαμβάνουμε ωστόσο και πάλι ότι όταν ένα ζεύγος επιθυμεί να συνδέσει τη γαμήλια τελετή με την νομική αναγνώριση, μπορεί ν’ απευθυνθεί στον σύλλογο ΕΛΛΗΝΑΪΣ ο οποίος – σύμφωνα με τα λεγόμενα των εκπροσώπων του – διαθέτει αυτήν τη δυνατότητα.

Όταν λοιπόν οι τελετές των γάμων που διοργανώνουμε δεν προκαλούν ουδεμία ενόχληση, αντίρρηση ή ένσταση – σύμφωνα με πρόσφατες μάλιστα δηλώσεις των εκπροσώπων του – ούτε στον σύλλογο ΕΛΛΗΝΑΪΣ ούτε σε κανένα άλλο ελληνοπρεπές σωματείο, φρονούμε ότι δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να σπαταλά την πολύτιμη φαιά ουσία του ο κάθε άσχετος με τον ιδεολογικό μας χώρο, ώστε να μας κάνει με δηκτικό και κραυγαλέο ύφος υποδείξεις. Ούτε βεβαίως δικαιολογείται να τραβάει τέτοιο ζόρι ώστε να κόπτεται και να ωρύεται για τις επιλογές μας!

Την φωτογραφία των ομογενών μας από την Αμερική, σας παρακαλέσαμε να την αφαιρέσετε μονάχα από ένα σημείο της ιστοσελίδας σας: Από τη θέση του σημειώματος με τα προσβλητικά σχόλια, διότι σε κανέναν δεν αξίζει – πόσο μάλλον όταν πρόκειται γι ανθρώπους αγνούς που τους κινητοποιεί με ζέση η αγάπη τους για την Ελλάδα – να εισπράττει λοιδορίες και εμπαιγμούς. Αφού δεν το καταλαβαίνετε αυτό, δεν μπορούμε δυστυχώς να κάνουμε τίποτα. Καθείς πράττει σύμφωνα με την αντιληπτική ικανότητά του και με το ήθος που τον χαρακτηρίζει.

Με τον σύλλογο ΕΛΛΗΝΑΪΣ δεν «τα βάζουμε» όπως διατείνεστε. Αντιθέτως μάλιστα, με τον εν λόγω σύλλογο διατηρούμε άριστες σχέσεις όπως και με κάθε άλλον σύλλογο, και μάλιστα ήταν προσκεκλημένος επισήμως στις εκδηλώσεις, και τις περσινές και τις φετινές των Προμηθείων.

Εμείς απλώς, μετά από τα εντελώς άστοχα και ανεδαφικά σχόλια που δημοσιεύσατε στο πρώτο σημείωμά σας, αναφερθήκαμε στη στοιχειώδη αυτοπροστασία μας απέναντι σε οποιονδήποτε έχει ενδεχομένως την φαντασίωση ότι μπορεί να μας απαγορεύσει να τελούμε τις οποιεσδήποτε τελετές ή εκδηλώσεις. Ό,τι γράψαμε επ’ αυτού στην προηγούμενη επιστολή μας ισχύει στο ακέραιο και το διατυμπανίζουμε προς κάθε κατεύθυνση: Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επικαλείται το οποιοδήποτε επιχείρημα για ν’ απαγορεύσει σε οποιονδήποτε να τελεί εκδηλώσεις, όταν οι εκδηλώσεις αυτές είναι σύννομες με τα άρθρα του συντάγματος, με τους κείμενους νόμους και με τη σύμβαση της Ρώμης περί δικαιωμάτων του ανθρώπου που ψηφίστηκε από το εθνικό κοινοβούλιο το 1974. Ούτε κανένας είναι σε θέση να επιβάλλει νομικά την επικυριαρχία του επί άλλων τμημάτων, φορέων και μεμονωμένων ατόμων του ελληνοκεντρικού χώρου. Συνεπώς, τα όσα γράψατε στο πρώτο σημείωμά σας περί «εκνόμων πράξεων» κλπ, είναι τελείως ανυπόστατα.

Ούτε επίσης «τα βάλαμε» ποτέ με την κα Πέππα όπως διατείνεστε, με την οποία διατηρούμε άριστες σχέσεις όπως άλλωστε και με τους εκπροσώπους όλων των συλλογικών φορέων.

Απλώς, κριτική ασκήσαμε στα όσα αφήσατε να διαφανεί ότι δήλωσε η ίδια με αφορμή τις γαμήλιες τελετές τις οποίες διοργανώνουμε. Παρόμοιες δηλώσεις όπως αυτές που εσείς προβάλλατε στο σημείωμά σας, απαιτούν σκληρή ανταπάντηση και κριτική παρόμοια με αυτήν την οποία ασκήσαμε.

Το κυρίαρχο ερώτημα όμως βρίσκεται στο αν πράγματι η κα Πέππα προέβη σ’ αυτές τις δηλώσεις. Διότι η ίδια, σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, ξεκαθάρισε ότι ΠΟΤΕ δεν δήλωσε τα όσα ισχυριστήκατε και προβάλλατε με τέτοια ένταση στο αρχικό (και ιδιαίτερα προσβλητικό στο ύφος του) σημείωμά σας!

Ήταν βαρύ το ατόπημα το οποίο διαπράξατε αγαπητοί κύριοι, το ότι δηλ. προβήκατε στην απαράδεκτη και δημοσιογραφικά αντιδεοντολογική ενέργεια να εκθέσετε την εκπρόσωπο του σωματείου ΕΛΛΗΝΑΪΣ γράφοντας ΨΕΥΔΩΣ ότι είναι δικές της οι απόψεις που δημοσιεύσατε. Δηλώσεις στις οποίες ουδέποτε προέβη και που πάντως ουδέποτε απηύθυνε με αφορμή τις δικές μας τελετές και εκδηλώσεις.

Η κα Πέππα λοιπόν δήλωσε ευθαρσώς ότι ουδέποτε προέβη στις δηλώσεις αυτές τις οποίες παρουσιάσατε ως δικές της. Κι όμως, παρ’ όλ’ αυτά, εσείς προβάλλατε ως είδηση την δήθεν ευθεία αμφισβήτηση εκ μέρους της των τελετών που διοργανώνουμε! Γράφοντας επί ημέρες – και μέχρι σήμερα που σας στέλλουμε την επιστολή αυτή – στην αρχική σελίδα σας (τίτλοι ειδήσεων της 12/7/08): «ΑΚΥΡΟΙ ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΘΡΗΣΚΩΝ. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ κ. ΝΤΟΡΕΤΤΑΣ ΠΕΠΠΑΣ, αρχηγού της αναγνωρισμένης αρχαιοθρησκης λατρείας»! Αυτό κύριοι, αν δεν συνιστά διασπορά ψευδών ειδήσεων, συνιστά τουλάχιστον παραπλάνηση του διαδικτυακού κοινού των αναγνωστών σας!

Δεν μείνατε όμως μόνον σ’ αυτό αλλά επιμένατε να απαντήσουμε σ’ αυτές τις ανύπαρκτες «δηλώσεις» της. Επιμένατε όχι μόνο στη δική σας ιστοσελίδα (γράφοντας: «Κατόπιν όλων αυτών… αναμένουμε να δούμε τους συντελεστές τέτοιων… αίολων αρχαιόθρησκων γάμων τι θα πουν… Περιμένουμε!»), αλλά περιφέροντας την απαίτηση αυτή με μηνύματά σας και σε άλλους δικτυακούς τόπους (όπως λ.χ. στο το autenergos.blogspot του κ. Γιάννη Ζωχιού) όπου προτρέπατε: «Τρέξτε στην σημερινή ειδησεογραφία μας όπου θα βρείτε σοβαρότατη ένσταση για τη νομιμότητα των γάμων (αρχαιοπρεπούς τυπικου) από την κ. Ντορέττα Πέππα και θέλουμε απάντηση για λόγους δημοσιογραφικής ισορροπίας».

«Για λόγους δημοσιογραφικής ισορροπίας» λοιπόν σας στείλαμε απάντηση (μέσω της προηγούμενης επιστολής μας) αφορούσα τα όσα υποστηρίζατε και προβάλλατε ως δηλώσεις της κας Πέππα. Αποδείχθηκε ότι μας εξαπατήσατε, κι εμάς αλλά και τους αναγνώστες σας, διότι καμία σχέση δεν είχαν τα όσα υποστηρίζατε ότι δήλωσε η κα Πέππα με την πραγματικότητα!

Στον βαθμό που ήμασταν προσβλητικοί απέναντί της εξ’ αιτίας της εξαπάτησης που δεχθήκαμε, κάθε φράση μας που πιθανόν να έχει προσληφθεί ως προσβλητική στο πρόσωπό της, την διαγράφουμε ως μηδέποτε γενόμενη. Διότι εφόσον δεν έχει κάνει τις δηλώσεις αυτές τις οποίες με περισσή ανευθυνότητα της αποδώσατε – εκθέτοντάς την με την ενέργειά σας αυτή βάναυσα και αδίκως – τότε οι εκφράσεις μας δεν απευθύνονται με κανέναν τρόπο στην ίδια και στην προσωπικότητά της. Εμάς μας αρκεί η ξεκάθαρη δήλωσή της ότι ποτέ δεν μίλησε με κανέναν συντάκτη σας για τις γαμήλιες τελετές που διοργανώνουμε, κι ότι ποτέ δεν αναφέρθηκε σ’ εμάς με τις προσβλητικές εκφράσεις που εσείς ή κάποιος συντάκτης σας παρουσιάσατε ως δήθεν δικές της!

Είναι κρίμα διότι είχαμε όντως την εντύπωση ότι εκπροσωπείτε έναν εναλλακτικό φορέα ειλικρινούς και έντιμης πληροφόρησης. Ένας τέτοιος δημοσιογραφικός φορέας όμως, δεν θα έφτανε ποτέ σ’ αυτό το σημείο της ηθικής αυθαιρεσίας, να αποδώσει δηλ. δηλώσεις σ’ ένα δημόσιο πρόσωπο όταν αυτό έχει πλήρη άγνοια!

Κι όμως όχι μόνον το αποτολμήσατε, όχι μόνον μετά από μια τέτοια αιολόβουλη πράξη αποκαλείτε εμάς… «αίολους», αλλά με περισσό θράσος και ιδιαίτερα προσβλητικές εκφράσεις… μας κριτικάρετε κιόλας και μας «υποδεικνύετε» για το πώς θα πρέπει να τελούμε ή για το πώς θα πρέπει να ονομάζουμε τις εκδηλώσεις μας και τις τελετές μας!

Σε παρόμοιες περιπτώσεις θρασύτητας και αναίδειας, οι αρχαίοι ημών πρόγονοι απαντούσαν συνήθως με την ομηρική φράση «Αιδώς Αργείοι»!

Εκ μέρους της Επιτροπής Προμηθείων 2008

Μανώλης Σαραλής – Ηράκλειτος

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: