Θέσπις

Προσωπική δημιουργία, αναθεωρήσεις ιδεών και διαταράξεις ιδεοληψιών

Προμήθεια 2008 – Μιχάλης Καλόπουλος «Περί Σκεπτικισμού» – video

Posted by Thespis στο 9 Αυγούστου, 2008

Το βράδυ της Αφροδιτίας ημέρας, πρώτης ημέρας των Προμηθείων

(ή «Παρασκευής» για όσους προτιμούν την ιουδαιογενή ονομασία εκ της προ-παρασκευής = προετοιμασίας της ανάπαυσης του Sabbat – Σαββάτου),

είναι η βραδιά του φιλοσοφικού συμποσίου όπου επιλέγεται να τιμηθεί μια φιλοσοφική σχολή της αρχαιότητας, με αφορμή την οποία διενεργείται γόνιμη συζήτηση απ’ όλους τους παρισταμένους. Οι φιλοσοφικές σχολές της αρχαιότητος είναι πάντοτε επίκαιρες, αφού κάθε σύγχρονη κατεύθυνση της σκέψης σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης αναζήτησης έχει τις ρίζες της σε ρεύματα της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας. Έχοντας τιμηθεί σχεδόν όλες οι μεγάλες σχολές και ρεύματα της φιλοσοφικής σκέψης στην αρχαία Ελλάδα κατά τα παρελθόντα έτη, αποφασίστηκε φέτος να τιμηθεί η σχολή των Σκεπτικών.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Βασικοί εισηγητές του θέματος ήταν η Σεμέλη Τραυλού και ο συγγραφέας Μιχάλης Καλόπουλος. Η Σεμέλη Τραυλού έκανε μια πλήρη και εμπεριστατωμένη αναφορά στις κατευθύνσεις της αρχαίας Σκεπτικής φιλοσοφίας. Ο Μιχάλης Καλόπουλος στη συνέχεια (πρόεδρος και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Σκεπτικιστών Ελλάδος), αναφέρθηκε στη σύνδεση των αρχαίων σκεπτικών με τους σύγχρονους σκεπτικιστές.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Με αφορμή την αρχαία ελληνική σκέψη, ο προβληματισμός που έθεσε και ανέπτυξε σε ό,τι αφορά το ζητούμενο των σύγχρονων σκεπτικιστών, εστιάστηκε στην Αντιπαλογνωσία όπως την αποκάλεσε – ένας όρος που πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα βρεθεί στο επίκεντρο του ελληνοπρεπούς κινήματος και θ’ αποβεί φορέας ουσιαστικών ζυμώσεων. «Η μέθοδος του Οδυσσέα» όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε την Αντιπαλογνωσία, έγινε αφορμή ενδιαφέρουσας δημόσιας συζήτησης στη συνέχεια απ’ τους παρισταμένους.

Ολόκληρη την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εισήγηση του Μιχάλη Καλόπουλου μπορείτε να την παρακολουθήσετε στα επόμενα 4 video που ακολουθούν, προσφορά του Ατρείδη Σεράπιου.

»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»’

Μιχάλης Καλόπουλος, Φιλοσοφικό Συμπόσιο, Προμήθεια 2008

ΑΝΤΙΠΑΛΟΓΝΩΣΙΑ – ΜΕΡΟΣ 1ον

Μιχάλης Καλόπουλος, Φιλοσοφικό Συμπόσιο, Προμήθεια 2008

ΑΝΤΙΠΑΛΟΓΝΩΣΙΑ – ΜΕΡΟΣ 2ον

Μιχάλης Καλόπουλος, Φιλοσοφικό Συμπόσιο, Προμήθεια 2008

ΑΝΤΙΠΑΛΟΓΝΩΣΙΑ – ΜΕΡΟΣ 3ον

Μιχάλης Καλόπουλος, Φιλοσοφικό Συμπόσιο, Προμήθεια 2008

ΑΝΤΙΠΑΛΟΓΝΩΣΙΑ – ΜΕΡΟΣ 4ον

Advertisement

2 Σχόλια προς “Προμήθεια 2008 – Μιχάλης Καλόπουλος «Περί Σκεπτικισμού» – video”

  1. Περσέας said

    Καλημέρα και συγχαρητήρια για το μπλογκ σας. Θέλω να ρωτήσω όμως γιατί παρουσιάζετε ένα σωρό links (ακόμα και του περιβόητου «Κλείτορα» που σκυλοβρίζει τα Προμήθεια) και όχι της πιο πολυπρόσωπης, παλαιάς και δραστήριας οργάνωσης των Ελληνιστών, δηλαδή του Υπατου Συμβουλίου των Ελλήνων Εθνικών (www.ysee.gr), καθώς και του περιοδικού ΔΙΙΠΕΤΕΣ (www.diipetes.gr). Έχετε κάποιο πρόβλημα μαζί τους;

  2. 12thespis said

    Ίσως θα παρατήρησες Περσέα ότι είναι πολλά τα αξιόλογα links που δεν έχω περάσει ακόμα λόγω έλλειψης χρόνου, παρά μόνο όσα πρόλαβα να βάλω στην αρχή όταν πρωτοάνοιξα το μπλογκ (ακόμη και τις εκδηλώσεις των Προμηθείων τις παρουσιάζω λίγο – λίγο και με καθυστέρηση). Ελπίζω να μη μ’ αρχίσουν όλοι στα παράπονα και στην γκρίνια και να μη μου λένε ότι «έχω κάποιο πρόβλημα μαζί τους» γιατί θα πρέπει να γίνω 40 κομμάτια για να τους ικανοποιήσω όλους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: