Θέσπις

Προσωπική δημιουργία, αναθεωρήσεις ιδεών και διαταράξεις ιδεοληψιών

Για τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN – Αφορμή για διασπορά νέων μύθων;

Posted by Thespis στο 25 Αυγούστου, 2008

Παρόλο που οι γνώσεις μου στο σχετικό αντικείμενο είναι ελλιπείς, ανεβάζω την παρακάτω επιστολή του συγγραφέα Χιαμπή Κιατίπη γιατί την θεωρώ εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Και γιατί αρνούμαι να αντικατασταθούν τα ιερατεία των θρησκευτικών δογμάτων όπου κάποιοι αυτοαποκαλούνται «φωτισμένοι» και πλασάρονται ως οι ενδιάμεσοι της σχέσης μας με την «ακατάληπτη Γνώση» μεταφυσικών δοξασιών, αναπόδεικτων – αλλά και ακατανόητων για τον υπόλοιπο κόσμο – με νέα ιερατεία επιστημονικών δογμάτων αυτή τη φορά όπου κάποιοι ειδικοί πλασάρονται ως οι ενδιάμεσοι της σχέσης μας με την «άπειρη Γνώση» νεομεταφυσικών δοξασιών – και πάλι αναπόδεικτων και ακατανόητων για τον υπόλοιπο κόσμο.

Το 1994 άρχισε η ανέγερση του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider – LHC) στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (Centre Européen 04pour la Recherche Nucléaire – CERN) που βρίσκεται πάνω στα σύνορα Γαλλίας-Ελβετίας κοντά στη πόλη της Γενεύης. Μετά από 14 χρόνια κατασκευαστικών έργων και το ξόδεμα πάνω από 6 δισ. ευρώ, έγινε χθες 10/09/08 η έναρξη λειτουργίας του επιταχυντή αυτού, με την προσοχή όλου σχεδόν του κόσμου στραμμένη προς το γεγονός αυτό.

Λεπτομέρειες για το πιο πάνω γεγονός έχουν γραφτεί στις εφημερίδες και έχουν λεχθεί από ραδιοφώνων και τηλεοπτικών καναλιών ανά το παγκόσμιο. Στη Κύπρο υποθέτω πως ήταν πρωτάκουστο το γεγονός αυτό. Δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία των Κυπρίων για πρώτη φορά άκουε για την κατασκευή και την επικείμενη έναρξη λειτουργίας του. Και αυτό γιατί κανένας ειδικός δεν βρέθηκε να τον ενημερώσει. Μόλις χθες ο καθηγητής της φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Κύπρου και συνεργάτης επιστήμονας του CERN, κος Πάνος Ραζής, εδέησε να μας πληροφορήσει μετά που τον κάλεσαν να μιλήσει στο δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ.

Και τι μας είπε ο κος Ραζής; Μας είπε ότι τα πειράματα που θα γίνουν με τη χρήση του ΜΕΑ θα αποδείξουν, ανάμεσα σ’ άλλα, ότι το σύμπαν είχε δημιουργηθεί με μια μεγάλη έκρηξη πριν από 13.7 δισ. χρόνια. Μας είπε ακόμη κάτι συνταρακτικό ο κος καθηγητής της φυσικής:. Μας είπε ότι θα αποκαλυφθούν και πολλές άλλες διαστάσεις του χώρου, πέρα από τις γνωστές διαστάσεις (το ύψος, το μήκος, το πλάτος) και τη ψευτοδιάσταση του χρόνου. Μ’ άλλα λόγια πέρα από τον μύθο της Μεγάλης Έκρηξης θα μας ξεφουρνίσουν ακόμη μερικούς κοσμολογικούς μύθους ώστε να εμπλουτίσουν την μυθολογία τους με νέους μύθους, όπως έγινε και σε άλλους τομείς, π.χ. αρχαία Ελληνική Μυθολογία και τη Χριστιανική θρησκεία, ώστε να μην μπορεί κανείς να ξεδιαλύνει τα πράγματα, καθώς οι σύγχρονοι κοσμολόγοι φυσικοί επιστήμονες – που στην πραγματικότητα ασχολούνται περισσότερο με μεταφυσικά παρά με φυσικά φαινόμενα – να μπορούν να γαλεύουν τις κυβερνήσεις τους με όλο και μεγαλύτερα κονδύλια για να κ άνουν συνεχώς νέα πειράματα που θα σκοπεύουν να αποδείξουν τους μύθους τους.

03 Εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες οι φυσικοί έχουν πάρει τη σκυτάλη από τους αστροφυσικούς και τους αστρονόμους στη μετάδοση του κοσμολογικού μύθου της Μεγάλης Έκρηξης. Έχουν μπει τόσο βαθειά στο πέλαγος της μεταφυσικής κοσμολογίας που δεν υπάρχει γυρισμός. Έχει επικρατήσει η υπόθεση της Μεγάλης Έκρηξης και ταυτόχρονα το Καθιερωμένο Μοντέλο στη μικροφυσική (Standard Model) έτσι ώστε κάθε νέος επιστήμονας που εισέρχεται στο χώρο των φυσικών επιστημών, να είναι αναγκασμένος να ακολουθήσει αυτό το μοντέλο, αλλιώς δεν υπάρχει γι’ αυτόν θέση σ’ αυτόν το χώρο. Είναι αδύνατο να δημοσιεύσει κάποιος σε αναγνωρισμένα περιοδικά των φυσικών επιστημών άρθρα και μελέτες που ξεφεύγουν από τη επικρατούσα θεωρία. Είναι βέβαια και αδύνατο σε φυσικό επιστήμονα που διδάχθηκε και αποδέχθηκε τη θεωρία να βρει πνευματικές δυνάμεις να αντιταχθεί και να απομακρυνθεί απ’ αυτή τη θεωρία. Παρ’ όλες τις αρνητικές κριτικές που υπέστη η επικρατούσα κοσμολογική θεωρία από παλαιότερους φυσικούς επιστήμονες και υλιστές και διαλεκτικούς φιλόσοφους.

Ο κος Ραζής αναφέρθηκε στις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις ή αλληλεπιδράσεις, που ήταν λέει ενωμένες και μετά διασπάστηκαν, αλλά τώρα ενώθηκαν οι τρεις01 και έμεινε η βαρυτική δύναμη μόνη της και δεν γνωρίζουν για το στοιχειώδες σωματίδιο που την μεταφέρει, μας μίλησε για την άγνοια των φυσικών επιστημόνων ως προς το γιατί άλλα σωματίδια να είναι φορείς δύναμης ή ενέργειας και άλλα να είναι φορείς μάζας, και για μια σειρά άλλα ερωτήματα στα οποία, υποθέτουν και ευελπιστούν, να βρουν απαντήσεις κατά τα πειράματα στο ΜΕΑ.

Οι αντιλήψεις των μεταφυσικών κοσμολόγων για το τι είναι ύλη, ενέργεια, μάζα, χώρος και χρόνος καθώς και μια σειρά άλλες αντιλήψεις που κυριαρχούν στην μεταφυσική τους κοσμολογία, είναι λανθασμένες και γι’ αυτό πελαγοδρομούν και δεν πρόκειται κανένα πείραμα να τους δώσει τις απαντήσεις που προσμένουν, γιατί απλώς δεν είναι δυνατόν να αποδειχθεί ότι υπάρχουν ανύπαρκτα πράγματα. Δεν είναι δυνατόν να αποδειχθεί ότι έγινε μια μεγάλη έκρηξη κατά την οποία δημιουργήθηκε το Σύμπαν, γιατί απλώς το Σύμπαν είναι άπειρο στο χώρο και στο χρόνο και υπονοείται ότι ένα άπειρο Σύμπαν υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει παντού και πάντοτε και δεν έχει ανάγκη δημιουργίας από κανένα είτε θεό είτε έκρηξη. Μόνο τα μέρη του Σύμπαντος, οι υλικές μορφές και τα φυσικά φαινόμενα δημιουργούνται και βρίσκονται σε πορείες εξέλιξης, ανάπτυξης και καταστροφής. Υπάρχει δηλαδή ένας αέναος κύκλος δημιουργίας εξέλιξης και καταστροφής. Για περισσότερα όμως σχετικά με τα όσα αναφέρθηκαν εδώ σας συστήνω να διαβάσετε τα βιβλία μου:

1) Κοσμολογία και 2) Η Κοσμολογία της Μεγάλης Έκρηξης που βρίσκονται στο διαδίκτυο και μπορείτε να τα κατεβάσετε δωρεάν από εδώ: http://www.ch-kiatipis.com/e-books/index.htm

Χαμπής Κιατίπης

11 Σεπτεμβρίου 2008

Advertisement

3 Σχόλια προς “Για τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN – Αφορμή για διασπορά νέων μύθων;”

 1. xmmmm said

  Συνιστώ να μην χάσεις το παρακάτω βίντεο. Μπες στο http://www.conspiracy-channel.gr και ψάξε για cern-lhc Είναι must

 2. ioanna said

  Με αφορμή το παραπάνω κείμενο θα ήθελα να απαντήσω σε κάποιους προβληματισμούς.
  Αν κάποιοι από εσάς δεν γνωρίζετε περί φυσικής και πειραματικής απόδειξης θεωριών γύρω από θέματα Φυσικής τότε ίσως να έπρεπε να μορφωθείτε παρά να κρίνετε τις έρευνες τις Επιστήμης και να τις διαψεύδετε. Τα πειράματα που διεξάγονται στο CERN τυγχάνουν μεγάλης εξειδίκευσης και έτσι δεν είναι κατανοητά στον περισσότερο κόσμο. Τα χρήματα που δαπανούνται μπορεί να υπήρχε τρόπος καλύτερης χρήσης για άλλους ανθρωπιστικούς σκοπούς όμως γνωρίζουμε πως καμία χώρα δε θα έδινε χρήματα για τέτοιους λόγους. Επομένως, δεν αποτελεί καταξόδεμα η προσπάθεια των φυσικών να αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση για το σύμπαν. Οι συγκεκριμένες διεργασίες στο CERN δεν είναι της τάξεως των κατασκευών πανίσχυρων πυρηνικών όπλων που απειλούν τον πλανήτη και το ανθρώπινο είδος για να αξίζουν αρνητική κριτική. Αντίθετα, με αυτό το πείραμα καθώς και με πολλά άλλα θα ωφεληθούμε. Άλλωστε είναι στο CERN που δημιουργήθηκε ο παγκόσμιος ιστός και η προσφορά του εξείχε σε διάφορους τομείς όπως ο τομέας της ιατρικής.
  Οι αντιλήψεις των μεταφυσικών κοσμολόγων για το τι είναι ύλη, ενέργεια, μάζα, χώρος και χρόνος καθώς και μια σειρά άλλες αντιλήψεις που κυριαρχούν στην μεταφυσική τους κοσμολογία δεν γνωρίζουμε αν είναι λανθασμένες. Εάν δεν πειραματιστούμε τότε η λογική μας λέει πως ποτέ δε θα μάθουμε. Η τεχνολογική πρόοδος και η ανάπτυξη του ανθρώπου επήλθαν από την περιέργειά του. Επομένως, αν ο άνθρωπος ήταν κοντόφθαλμος και πίστευε ότι δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από αυτό που βλέπει δε θα μπορούσε ποτέ να εξευρευνήσει τις ιδιότητες της ύλης, τις δυνάμεις, τη γένεση του κόσμου, το διάστημα κλπ. Είναι παράλογο να απορρίπτουμε τις προσπάθειες επειδή δεν τις καταλαβαίνουμε.
  Ευχαριστώ.

 3. 12thespis said

  Δεν έχω κανένα λόγο να αντιπαρατεθώ στα όσα γράφετε. Ούτε και έδωσα καμιά λαϊκίστικη τροπή στο σχόλιό μου, π.χ. για τα ποσά που διατέθηκαν και για το πού αλλού θα μπορούσαν ενδεχομένως να αξιοποιηθούν κλπ. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις θεωρίες των φυσικών επιστημών και μένω με τις απορίες μου εφόσον, όπως προείπα, οι γνώσεις μου είναι ελλιπείς. Δεν μπορώ όμως να μη λάβω υπόψη ορισμένες από τις παρατηρήσεις του συγγραφέα του άρθρου, όπως λ.χ. την παρακάτω που αναφέρεται στους φυσικούς επιστήμονες:

  «Έχουν μπει τόσο βαθειά στο πέλαγος της μεταφυσικής κοσμολογίας που δεν υπάρχει γυρισμός. Έχει επικρατήσει η υπόθεση της Μεγάλης Έκρηξης και ταυτόχρονα το Καθιερωμένο Μοντέλο στη μικροφυσική (Standard Model) έτσι ώστε κάθε νέος επιστήμονας που εισέρχεται στο χώρο των φυσικών επιστημών, να είναι αναγκασμένος να ακολουθήσει αυτό το μοντέλο, αλλιώς δεν υπάρχει γι’ αυτόν θέση σ’ αυτόν το χώρο. Είναι αδύνατο να δημοσιεύσει κάποιος σε αναγνωρισμένα περιοδικά των φυσικών επιστημών άρθρα και μελέτες που ξεφεύγουν από τη επικρατούσα θεωρία…. Παρ’ όλες τις αρνητικές κριτικές που υπέστη η επικρατούσα κοσμολογική θεωρία από παλαιότερους φυσικούς επιστήμονες και υλιστές και διαλεκτικούς φιλόσοφους».

  Νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε ό,τι αφορά τη δογματική με οποιαδήποτε μορφή κι αν εμφανίζεται – ακόμη και με τον επιστημονικό μανδύα εφόσον πρόκειται για θεωρίες που μέχρι στιγμής εμφανίζουν αδυναμίες στην απόδειξη. Μην ξεχνούμε ότι, ειδικά στη χώρα μας, έχουμε γαλουχηθεί με δογματικούς μύθους της τελευταίας 150ετίας και μάλιστα από επιστήμονες μιας άλλης κατευθύνσεως: της Ιστορίας. Δογματικούς μύθους είτε για τον περίφημο «ελληνοχριστιανισμό» είτε για τους δήθεν μακραίωνους δεσμούς των Ελλήνων με την ορθοδοξία κλπ. Και γνωρίζουμε όλοι τις επιπτώσεις που υφίσταται στην καριέρα του κάποιος φιλόλογος, ιστορικός, κοινωνιολόγος κλπ που τολμά να αμφισβητήσει δημοσίως τις επικρατούσες θεωρίες για τα ζητήματα αυτά.

  Πέραν αυτού του σχολίου, σε ό,τι αφορά την καθαρά επιστημονική χροιά των αναφορών που κάνετε θα πρέπει μάλλον να απευθυνθείτε στον ίδιο τον συγγραφέα του άρθρου, η ιστοσελίδα του οποίου παρατίθεται στο σώμα του άρθρου.

  Φιλικά
  Θέσπης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: