Θέσπις

Προσωπική δημιουργία, αναθεωρήσεις ιδεών και διαταράξεις ιδεοληψιών

Η εκδήλωση για τον Άγγελο Σικελιανό – Ρεπορτάζ

Posted by Thespis στο 7 Νοεμβρίου, 2008

Μεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση για τον Άγγελο Σικελιανό, και από πλευράς προσέλευσης κόσμου και από πλευράς περιεχομένου, νοηματοδότησης και συγκίνησης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  απο το Κοινό των Θεσσαλονικέων με αιχμή τον υπό σύσταση πολιτιστικό σύλλογο Προμηθεύς Πυρφόρος. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ της εκδήλωσης για τον Άγγελο Σικελιανό
Για να δείτε video με την μελοποίηση του Πνευματικού Εμβατηρίου απο τον Μίκη Θεοδωράκη, μαζί με τους μελοποιημένους στίχους, κάντε κλικ εδώ: Άγγελος Σικελιανός – εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη

Σε ό,τι αφορά την προσέλευση του κόσμου, πρέπει να ήταν μακράν η πολυπληθέστερη εκδήλωση σε κλειστό χώρο του ελληνοπρεπούς ρεύματος που διοργανώθηκε στην Θεσσαλονίκη κατά τα τελευταία 6 – 7 χρόνια. Έκπληξη προκάλεσε ακόμη και στους διοργανωτές το ενδιαφέρον που προκάλεσε η εκδήλωση, παρόλο που η Αίθουσα Παχτίτη εδρεύει μακριά από το κέντρο της πόλεως.
Αν και τα καθίσματα στην Αίθουσα Παχτίτη θεωρούνταν πάρα πολλά, αν και φρόντισαν οι διοργανωτές να ενισχύσουν προληπτικά με επιπλέον καθίσματα την αίθουσα, ωστόσο υπήρχαν όρθιοι σε όλη την διάρκεια. Και όπως επίσης δεν θα περίμενε κανείς να συμβεί σε μια ποιητική βραδιά, όλος αυτός ο κόσμος παρέμεινε μέχρι το τέλος της εκδήλωσης κρεμάμενος στην κυριολεξία από τα χείλη των παρουσιαστών. Αλλά παρέμεινε ωστόσο και μετά το τέλος της εκδήλωσης, στο συμπόσιο που ακολούθησε.

getImage.do

Ο Άγγελος Σικελιανός (κέντρο) στην κηδεία του Κωστή Παλαμά. Αριστερά η ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη.

Η όλη εκδήλωση – αφιέρωμα στον Άγγελο Σικελιανό, μετατράπηκε σε σχεδόν μυσταγωγία χάρη στον τρόπο της παρουσίασής της. Απλά κι απέριττα, με ειλικρίνεια και με αυθεντικότητα ψυχής. Υπήρξαν στιγμές έντονης συγκίνησης, όπως π.χ. όταν ακούστηκε το ποίημα του Σικελιανού που είχε πρωτοαπαγγείλει ο ίδιος ο ποιητής με τη βροντερή φωνή του το 1943 εμπρός από το φέρετρο του Κωστή Παλαμά, μπροστά σε χιλιάδες κόσμο που είχε μετατρέψει την κηδεία σε αντικατοχική διαδήλωση ενώ στα γύρω κτίρια ήταν στημένα τα πολυβόλα των Γερμανών με το δάχτυλο στη σκανδάλη:

Ηχήστε οι σάλπιγγες… Καμπάνες βροντερές,
δονήστε σύγκορμη τη χώρα πέρα ως πέρα…
Βογκήστε τύμπανα πολέμου…
……………………..Οι φοβερές σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα !
……………………………………………………………………
Τι πάνωθέ μας, όπου ο άρρητος παλμός
της αιωνιότητας αστράφτει αυτήν την ώρα
Ορφέας, Ηράκλειτος, Αισχύλος, Σολωμός
την άγια δέχονται ψυχή την τροπαιοφόρα
………………………………………………………..

Ιδιαίτερη συγκίνηση υπήρξε όταν εμφανίστηκαν στο ημίφως, πίσω από το λιτό αρχαιοπρεπές σκηνικό, οι αρχαίοι οπλίτες σαν σκιές από το μακρινό παρελθόν ενώ ακούγονταν απ’ τον ηθοποιό τα λόγια του Άγγελου Σικελιανού:AA

…και σας κοιτάω με σφαλισμένα μάτια
…………………………….
και δεν χορταίνω, δεν χορταίνω να Σας βλέπω
……………………………
πολεμιστές αθάνατοι, αδερφοί μου
……………………………
νεκροί αδερφοί μου του βουνού, του πέλαου και του κάμπου….
…………………………….
και πως σιμά σας
………………………………….
τα σκότη του θανάτου είναι σαν ίσκιος μεγάλου δέντρου
…………………………………..
που κοντά κοντά απλωμένοι για την Ελλάδα κουβεντιάζουμε
.…………………………
καθώς Τη βλέπατε
…………………………..
την ώρα που τα μάτια Σας έκλειναν σ’ αυτόν τον κόσμο…
……………………………
μέσα στο φως της θυσίας Σας, αδερφοί μου…
…………………………..
πυρά νεκρών μεγάλη
………………………………
περιβόλι μαζί και κοιμητήρι
……………………………
σ’ ένα μόνο ρυθμό γυρισμού,
………………………………
τον χορό σας
……………………………….
τον αιώνιο χορό της Ελλάδας!

Στυγός Όρκος

Όπως επίσης ιδιαίτερη και έντονη συγκίνηση επικράτησε κατά την απαγγελία του Πνευματικού Εμβατηρίου:
…………………………………………………………………………………………………………

BB

…αναψυχώθηκε άξαφνα τρανή η κραυγή μου,
ως να ‘ταν όλο χαλκός το διάστημα
ή ως να ‘χα
τ’ άγιο κελί του Ηράκλειτου τριγύρα μου
όπου χρόνια για την Αιωνιότη εχάλκευε τους στοχασμούς του
και τους κρεμνούσε ως άρματα
στης Έφεσος το ναό…..
Κι είπα, το ξέρω, ναι το ξέρω που κι οι Θεοί Σου οι Ολύμπιοι
χθόνιο τώρα γίνανε θεμέλιο,
γιατί τους θάψαμε βαθιά βαθιά να μην τους βρούν οι ξένοι.
Και το θεμέλιο διπλοστέριωσε, κι ετριπλοστέριωσε όλο
μ’ όσα οι οχτροί μας κόκαλα σωριάσανε από πάνω.
Κι ακόμη ξέρω πως για τις σπονδές και για το τάμα του Νέου Ναού
που ονειρευτήκαμε για Σένα Ελλάδα
μέρες και νύχτες τόσα αδέλφια σφάχτηκαν ανάμεσά τους
όσα δε σφάχτηκαν αρνιά ποτέ για Πάσχα….
Ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε το Ήλιο πάνω απ’ την Ελλάδα
ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε το Ήλιο πάνω από τον Κόσμο!….
Ομπρός, οι δημιουργοί… Την αχθοφόρα ορμή Σας
στυλώστε με κεφάλια και με πόδια, μη βουλιάξει ο ήλιος…
………………………………………………………………………

46476

Ο κ. Ιωάννης Φουράκης

CC1

Ο Σωκράτης Χριστοδουλάρης

Όπως πολύ εύστοχα και με έκδηλη συγκίνηση παρατήρησε κάποιος από τους παριστάμενους, η όλη εκδήλωση και ο τόπος που γινόταν θύμιζε μύηση σαν σε κρυφό σχολειό, όπου έρχονται μεσ’ στο σκοτάδι δεκάδες άνθρωποι για να μυηθούν στα νάματα του ελληνισμού.

Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο κ. Ιωάννης Φουράκης, τιμώντας τους Θεσσαλονικείς για τις  ποικίλες δραστηριότητες που επιδεικνύουν  τους τελευταίους μήνες. Αειθαλής και ακμαίος πάντοτε, απηύθυνε χαιρετισμό από του βήματος και μάλιστα ανήγγειλε και την   δρομολόγηση σημαντικών εξελίξεων του ελληνοπρεπούς χώρου για την Θεσσαλονίκη. Η παρουσία του δασκάλου στην εκδήλωση ήταν μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη για όλους, όπως και η παρουσία του Σωκράτη Χριστοδουλάρη της Λακωνικής Αγωγής (Ανάβυσσος Αττικής). Παρών ήταν επίσης και ο εκδότης της εφημερίδας ΧΑΟΣ της Χαλκιδικής, κ. Αργύρης Δαγκίλας ενώ θερμές ευχές για την εκδήλωση απέστειλε απ’ την Αθήνα ο εκδότης και συγγραφέας κ.  Μάριος Βερέττας.
…………………………………………………………………………………………………………………………
Τον χώρο κοσμούσε Έκθεση Βιβλίου με το έργο του Άγγελου Σικελιανού καθώς και με μελέτες και αναφορές στον ποιητή. Την έκθεση επιμελήθηκε και παρουσίαζε το Βιβλιοπωλείο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ.

DD

Ο κ. Μιχάλης Καλόπουλος

EE

Ο Γεώργιος Αγρόδιος

Την εκδήλωση άνοιξε ο συγγραφέας – ερευνητής Μιχάλης Καλόπουλος με μια ενδιαφέρουσα εισήγηση, συνδέοντας τον Άγγελο Σικελιανό με τη διαχρονική  σημασία του ελληνισμού. Ο Γεώργιος Αγρόδιος στη συνέχεια, ο οποίος οργάνωσε και επιμελήθηκε το υλικό του όλου αφιερώματος, αναφέρθηκε αναλυτικά και παραστατικά στη ζωή, το έργο και την προσωπικότητα του Άγγελου Σικελιανού διανθίζοντας συγχρόνως με slides την αφήγησή του. Η παρουσίασή του ήταν εμπλουτισμένη με αποσπάσματα απ’ το ποιητικό έργο του Άγγελου Σικελιανού που απαγγέλνανε οι ηθοποιοί, συνδέοντας αρμονικά ορισμένες φορές την ποιητική τους απαγγελία με ζωντανά εικαστικά δρώμενα. Παρουσίασε επίσης τον σκηνοθέτη και δ/ντή του Θεάτρου «Δρομολόγιο» κ. Θεόδωρο Κοτανίδη ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή του Σικελιανού στις παραστάσεις αρχαίου δράματος στους φυσικούς του χώρους, προβάλλοντας παράλληλα σπάνια κινηματογραφικά ντοκουμέντα από τις Δελφικές Εορτές του 1927 και του 1930.

Στις απαγγελίες πήραν μέρος ο Γιώργος Φωτεινός, η Γεωργία Αλτιντασιώτου, η Σωτηρία Κυπριανίδου, η Μαργαρίτα Ιακώβου, η Αγάπη – Εσπερίδα Κοσμίδου καθώς και η Μαρία Βογιατζή, συνεργάτης του κ. Κοτανίδη.
Καθοριστική συμβολή στα εικαστικά δρώμενα είχαν ο Σωκράτης Σιδηρόπουλος και ο Νικόλας.
Την εξαιρετική διακόσμηση του χώρου και τον χειρισμό των slides ανέλαβε η Γεωργία Αλτιντασιώτου. Την τεχνική υποστήριξη, τον ήχο και τους φωτισμούς επιλήφθηκε ο Νίκος Καμπέρ.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης την είχε ο Γιώργος Φωτεινός.

Η άρτια οργάνωση της εκδήλωσης ενθουσίασε και συγκίνησε τον κόσμο, ενώ μετά την παρουσίαση ακολούθησε συμπόσιο με σπιτικά εδέσματα που ετοίμασαν οι διοργανωτές. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο κόσμος κάθισε μέχρι αργά απολαμβάνοντας την φιλοξενία και την ατμόσφαιρα, νιώθοντας τη συγκίνηση και τη χαρά αυτής της συνεύρεσης στις συζητήσεις και τα πηγαδάκια, περιερχόμενος στην Έκθεση Βιβλίου, ξεφυλλίζοντας τις εκδόσεις και συνομιλώντας με τους υπευθύνους του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ βιβλιοπωλείου ή προμηθευόμενος το dvd με τα κινηματογραφικά ντοκουμέντα του Σικελιανού που διατίθετο από τον κ. Κοτανίδη.

Αυτή η εκπληκτικά ζεστή και τόσο όμορφη εκδήλωση, προετοιμάστηκε και διοργανώθηκε από τους Θεσσαλονικείς που ήδη από τα φετινά Προμήθεια αλλά και σ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, πρωτοστατούν ενεργά σε μια σειρά εκδηλώσεων που αναδεικνύουν την ελληνική κοσμοθέαση και την ελληνική αντίληψη ζωής. Διαπνεόμενοι από ομαδικό πνεύμα αλλά ωστόσο με κυριαρχούσα την ιδιαίτερη προσωπικότητα του καθενός, ως άτομα ή ως σύλλογοι και ομάδες, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που πληθαίνουν όσο περνάει ο καιρός, μετέχουν με ενθουσιασμό σ’ αυτό το γίγνεσθαι που λαμβάνει χώρα στην Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά σε τέτοια ευρεία έκταση. Δίχως ανταγωνισμούς μεταξύ των ομάδων ή των συλλόγων, δίχως «συντροφικά μαχαιρώματα», δίχως «πισώπλατα χτυπήματα» όπως έχουμε συνηθίσει να κατηγορούμε τον εν γένει χώρο μας. Σύμπνοια και αλληλοαποδοχή είναι ίσως οι λέξεις που εκφράζουν αυτή την κοσμογονία που συντελείται σιωπηρά αλλά σταθερά στον ελληνοπρεπή ορίζοντα της Θεσσαλονίκης. Ενός ορίζοντα που διαμορφώνεται με σθένος αλλά και μεράκι από πολλούς ανθρώπους, που πάντα είναι εκεί για να συμβάλλει καθείς με το δικό του δυναμικό, με την δική του συμμετοχή, ή απλά και μόνο έστω με την παρουσία του.

Ευχαριστούμε τον κ. Γεώργιο Παχτίτη για την προσφορά του χώρου που καθιερώθηκε πλέον ως χώρος εκδηλώσεων του ελληνοπρεπούς ρεύματος στην Θεσσαλονίκη (Αίθουσα Παχτίτη).

Κάθε εκδήλωση απαιτεί τη συμβολή πολλών ανθρώπων και εκτός από τους εμφανείς, υπάρχουν πάντοτε και οι αφανείς συντελεστές κάθε δραστηριότητας. Ο Τρύφων Μανώλης για άλλη μια φορά επιλήφθηκε τον σχεδιασμό των εξαιρετικών αφισών. Ο Μιχάλης Γιάντσης για πολλοστή φορά προσέφερε καθίσματα και τραπέζια, καλύπτοντας πάγιες ανάγκες της αίθουσας. Ο Ερμίων Καλέας που παρά τον φόρτο εργασίας του, αφιέρωσε χρόνο και μέσα για την μεταφορά των αναγκαίων υλικών για την εκδήλωση. Ο Ιάσων που από νωρίς ήρθε για να βοηθήσει στις διάφορες δουλειές που προέκυπταν. Η Δήμητρα και ο Αλκαίος που επιλήφθηκαν της καθαριότητας του χώρου.

Για το συμπόσιο που επακολούθησε, ευχαριστούμε την Βασιλική, την Δήμητρα και την Αννούλα για την φροντίδα με την οποία μαγείρεψαν και ανέλαβαν να προσφέρουν τα υπέροχα εδέσματα. Τον Βλαδίμηρο Θεοδωρίδη για το κρασί που προμηθεύτηκε και μας έφερε. Τον κ. Μαργαρίτη Αυγερινίδη για το επίσης υπέροχο κρασί, δικής του παραγωγής και συσκευασίας (Τοπικός Οίνος Ροδίτης και Sauvignon Blanc, Νέα Μεσημβρία) με το οποίο για άλλη μια φορά κάλυψε τις ανάγκες εκδήλωσης του ελληνοπρεπούς χώρου.

Τα μέλη του υπό σύσταση πολιτιστικού συλλόγου ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΠΥΡΦΟΡΟΣ και το κοινό των Θεσσαλονικέων, απευθύνουν θερμά ευχαριστήρια σε όλα τα blogs και τις ιστοσελίδες που πρόβαλλαν την εξαιρετική αυτή εκδήλωση όλες τις προηγούμενες ημέρες.

Advertisement

2 Σχόλια προς “Η εκδήλωση για τον Άγγελο Σικελιανό – Ρεπορτάζ”

 1. dimitpis k said

  ena sxolio gia thn egdilosi ton thermopilon.kata thn gnomi polon episkepton den ixe kania sxesi me afto poy xekinisate na kanete kai xefigate telios apo to thema. ayto poy distixos kataferate itan mia anofeli proedrologia apo olous aftous tous taxa proedrous foβera bareti opou oli arxisan na feygoun.

 2. 12thespis said

  Θα ήταν προτιμότερο φίλε Δημήτρη να έγραφες το σχόλιό σου στη σελίδα της εκδήλωσης στην οποία αναφέρεσαι, δηλ. στα αντίστοιχα άρθρα των Θερμοπυλών ( ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΙΑ 08 – Video, Ευχαριστήριον διοργανωτών και ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΙΑ 2008 – Φωτογραφικό πανόραμα – slides ) για να μην προκαλούνται συγχύσεις.

  Σεβαστή η άποψή σου. Και συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό. Όντως κούρασαν οι πολλοί ομιλητές στην εκδήλωση των Θερμοπυλών, και όντως κάποιοι ξέφυγαν εντελώς. Θα έλεγα όμως ότι τα λάθη ή τα παθήματα εξυπηρετούν κι αυτά το σκοπό τους, όταν γίνονται μαθήματα για να μην επαναλαμβάνονται.

  Επέτρεψέ μου μια διαφωνία, σε κάτι που δεν έγινε αντιληπτό σε πολύ κόσμο: ΔΕΝ μετατράπηκε η εκδήλωση των Θερμοπυλών σε «ανώφελη προεδρολογία» όπως την χαρακτηρίζεις για έναν και μόνον λόγο: Διότι οι πρόεδροι ή οι εκπρόσωποι οργανώσεων, ομάδων κλπ που μίλησαν ήταν ελάχιστοι – μετρημένοι στα δάχτυλα. Όλοι οι υπόλοιποι που ανέβηκαν στο βήμα ήταν απλοί πολίτες που δεν σχετίζονταν με οργανώσεις, οι οποίοι εξέφραζαν τον εαυτό τους και οι οποίοι δήλωσαν το όνομά τους στον κατάλογο των ομιλητών. Οι διοργανωτές το αποδέχθηκαν για να μην αποκλείσουν κανέναν, κι αυτό ίσως ήταν το λάθος τους. «Λάθος» σε ό,τι αφορά την κούραση που προκαλείται στο ακροατήριο όταν οι ομιλητές είναι πολλοί – και ορισμένοι μάλιστα «ξεφεύγουν» εντελώς από το θέμα. Απλώς το ακροατήριο – όπως κι εσύ εν προκειμένω – έχει συνηθίσει να ταυτίζει όσους ανεβαίνουν στο βήμα για να μιλήσουν με «προέδρους». Πράγμα που δεν ίσχυε στην συγκεκριμένη εκδήλωση και θα ήταν άδικο να μην το διευκρινίσουμε.
  Αλλά είπαμε: τα παθήματα γίνονται μαθήματα.
  Καλά έκανες και το καυτηρίασες με το σχόλιό σου. Δεν αρκεί να λιβανίζουμε μόνο τον εαυτό μας σε ό,τι διοργανώνουμε. Κάποτε θα πρέπει ν’ αρχίσουμε επιτέλους να κάνουμε και την αυτοκριτική μας και να εκφράζει ο καθένας την διαφωνία του ή την αντίρρησή του σε ό,τι κρίνει ότι χωλαίνει. Πάντα με τρόπο κόσμιο βέβαια. Διότι οι λεγόμενοι «διοργανωτές» πολλών εκδηλώσεων δεν ανήκουν σε κάποια ιδιαίτερη τάξη ή συνομοταξία. Άνθρωποι «καθημερινοί» είναι οι περισσότεροι που έχουν το σθένος, την παλικαριά και το κουράγιο να αναλάβουν στις πλάτες τους το βάρος μιας διοργάνωσης. Και είναι φυσικό να κάνουν και λάθη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: