Θέσπις

Προσωπική δημιουργία, αναθεωρήσεις ιδεών και διαταράξεις ιδεοληψιών

ΔΑΥΛΟΣ – Σκέψεις απ’ αφορμή την αναστολή της έκδοσης

Posted by Thespis στο 4 Δεκεμβρίου, 2008

319

Το τεύχος Δεκεμβρίου 2008 του ΔΑΥΛΟΥ

Μία ιστορία 27 χρόνων ολοκληρώνει την παρουσία της. Μία ιστορία που ξεκίνησε σε καιρούς τραχείς και δύσκολους, δημιουργώντας χρόνο με το χρόνο την μαγιά, το υπόβαθρο κι εντέλει τα θεμέλια πάνω στα οποία κτίστηκε αυτό που όλοι απολαμβάνουμε σήμερα: την Γνώση για την βαθύτερη ουσία του ελληνικού πολιτισμού και τους υπαίτιους για την εκθεμελίωσή του, όπως και το Δικαίωμα ν’ αναφερόμαστε σ’ αυτά χωρίς «να μας σκιάζει η φοβέρα». Ποιος αλήθεια θα μπορούσε ν’ αναφερθεί πριν από την έκδοση του ΔΑΥΛΟΥ σ’ όλη αυτή τη θεματολογία και φιλολογία για την οποία άνετα σήμερα ανοίγονται δημόσιοι διάλογοι; Και ποιος θ’ αμφισβητήσει την τεράστια συνεισφορά του περιοδικού αυτού που με παρρησία, εξ’ αρχής, άνοιγε αυτά τα θέματα στη δημόσια σφαίρα;

Όλοι οφείλουμε στον ΔΑΥΛΟ, ακόμη κι αυτοί που δεν έτυχε ποτέ να τον ξεφυλλίσουν. Γιατί τα θέματά του αναπαράγονταν ή εμπλουτίζονταν είτε σε άλλα περιοδικά είτε μέσα από συζητήσεις, διαχέοντας τη θεματολογία του μέσα στην κοινωνία. Αργά και βασανιστικά στην αρχή, σταθερά όμως, άρχισε ν’ ανοίγει ο νους μας σε αλήθειες που ούτε να φανταστούμε δεν μπορούσαμε την εποχή εκείνη πολλοί από εμάς που σήμερα ασχολούμαστε ενεργά με την ελληνική υπόθεση και την θέαση των αρχαίων προγόνων. Ο ΔΑΥΛΟΣ έθεσε τις βάσεις χάρη στην αποφασιστικότητα, το κουράγιο, την θέληση, την ευφυΐα, το γνωσιολογικό υπόβαθρο, την διαφωτιστική αυταπάρνηση αλλά και την ποιότητα ως ανθρώπου και Έλληνος του εκδότη του περιοδικού, του Δημήτρη Λάμπρου. Το ότι υπήρξαν διαφορές σε κάποια χρονική στιγμή με άλλες τάσεις του ελληνοπρεπούς ρεύματος (που πολλοί εκ των φορέων τους  οφείλουν πολλά σ’ αυτόν), είναι δευτερεύον. Τάσεις, διαφορετικές προσεγγίσεις κι ακόμη και πολεμική ιδεών πάντοτε θα υπάρχει ως κινητήρια δυναμική στην κοινωνία, κι αλίμονο αν ήταν αλλιώς. Όποιες διαφορές κι αν υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν, ουδόλως μειώνουν την τεράστια συνεισφορά του περιοδικού αυτού, του εκδότη του και των συνεργατών – αρθρογράφων του προς τον ελληνισμό.

Παρόλο το συναίσθημα κενού ή λύπης που μπορεί να νοιώσει κανείς απ’ την αναγγελία της αναστολής της έκδοσης, ωστόσο δεν νομίζω ότι αρμόζει η εκδήλωση τέτοιων συναισθημάτων αφού αποτελεί απόφαση του ίδιου του εκδότη. Ασχέτως με τους λόγους τους οποίους δεν γνωρίζουμε, σεβόμαστε ωστόσο την απόφασή του, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να την κρίνουμε. Και η έκφραση δημόσιας «λύπης» ενέχει εμμέσως ψήγματα κριτικής.

Δεν αποτελεί «νεκρολογία» τούτο το σημείωμα για έναν απλό λόγο: ο ΔΑΥΛΟΣ παραμένει και θα παραμείνει ζωντανός, κι ίσως κάνοντας αισθητή την παρουσία του ακόμη περισσότερο από πριν: Ο εκδότης δήλωσε ότι από 1/1/09 εισάγονται και είναι προσβάσιμα ελεύθερα και δωρεάν για οποιονδήποτε, όλα τα άρθρα, οι έρευνες, οι αναλύσεις, οι ειδήσεις, η γενική κριτική, τα σχόλια, οι συνεντεύξεις, οι διάλογοι, ακόμη και οι επιστολές, τα οποία έχουν δημοσιευθή από το πρώτο τεύχος του Ιανουαρίου του 1982 μέχρι και το τελευταίο τεύχος του Δεκεμβρίου του 2008. Κι όχι μόνο αυτά αλλά και τα σημαντικότερα βιβλία που έχουν εκδοθεί. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ξεκάθαρη απόδειξη της ύπαρξης εσαεί ενός ολοζώντανου και πλήρους ευεξίας οργανισμού από αυτήν εδώ, όταν εκατοντάδες άνθρωποι θα εντρυφούν στα αρχεία του πλουτίζοντας τις πληροφορίες και τις γνώσεις τους και μεταδίδοντας την αποθησαύριση αυτών των γνώσεων σε πολλαπλάσιους αποδέκτες, διαχέοντας την ψυχή της θεματολογίας του σχεδόν σε κάθε ελληνικό σπίτι. Μετά από αυτή τη δήλωση τα λόγια περιττεύουν. Τον ευχαριστούμε γι αυτήν τη μοναδική στα ελληνικά χρονικά προσφορά.
…………………………………………………………………………………………………………

Έχει ωριμάσει η στιγμή να τιμηθεί επισήμως ο εκδότης του ΔΑΥΛΟΥ Δημήτρης Λάμπρου για τη συνολική προσφορά του στον ελληνοπρεπή χώρο. Όχι επειδή αναστέλλεται η έκδοση του περιοδικού (οι σκέψεις και οι προτάσεις, τουλάχιστον εδώ στην Θεσσαλονίκη, πέφτουν συνεχώς και από πολλούς «στο τραπέζι» εδώ και τουλάχιστον μια διετία – ασχέτως με τις όποιες διαφορές ιδεών υπήρχαν μεταξύ ημών και των θέσεων του περιοδικού). Ούτε επειδή έχει ανάγκη ο ίδιος από κάτι τέτοιο. Ανάγκη έχουμε όλοι εμείς ανά την Ελλάδα, που γαλουχηθήκαμε μέσα από τις σελίδες του ΔΑΥΛΟΥ, να τιμήσουμε επισήμως τον εκδότη για όσα έχει προσφέρει. Κι ακόμη περισσότερο τώρα πλέον, για όσα θα συνεχίσει εσαεί να προσφέρει μέσα από το Ανοιχτό Ψηφιακό Μουσείο του ΔΑΥΛΟΥ που δημιουργείται. Ακόμη κι αν ο ίδιος, για όποιους λόγους, αρνηθεί μια τέτοια επίσημη τιμητική αναφορά, χρέος δικό μας είναι να κάνουμε την χειρονομία που οφείλουμε. Δεν νοείται η όποια διάσταση απόψεων σε επιμέρους ζητήματα να επικαλύπτει το χρέος όλων απέναντί του και τη συναίσθηση δημόσιας αναγνώρισης του ανδρός.

Η πρόταση απευθύνεται προς όλους τους ελληνικά σκεπτόμενους.

Για την ανακοίνωση αναστολής της έκδοσης του ΔΑΥΛΟΥ κάντε κλικ εδώ.

6 Σχόλια προς “ΔΑΥΛΟΣ – Σκέψεις απ’ αφορμή την αναστολή της έκδοσης”

 1. Η ΜΙΚΡΗ ΤΕΡΕΖΑ said

  Nαι – ναι παιδιά!

  Βάλτε τις χλαμύδες και πάρτε τον τηλέφωνο
  να του πείτε να έρθει να τον τιμήσετε.

  Θα χαρεί πολύ!
  Θα τσακισθεί να έρθει!

  Παναγιά η Δωδεκαθεούσα

  (ΥΓ. Δυστυχώς, διαβάζατε Δαυλό και δεν καταλαβαίνατε καν τι σας έλεγε.)

 2. Η ΜΙΚΡΗ ΤΕΡΕΖΑ said

  Nαι – ναι, να τον καλέσετε να τον τιμήσετε!

  Να έχετε φορέσει τις χλαμύδες όμως πρώτα…

  Θα χαρεί πολύ!

  Παναγιά η Δωδεκαθεούσα

 3. Μακεδνος said

  Πολύ ωραία τα λές βρε Θέσπι αλλά οπως βλέπεις υπάρχουν κάποιοι που μόλις βλέπουν να γράφονται καλά λόγια για τον Λάμπρου θέλουν να τα λερώσουν με κοροϊδίες. Λες και το κάνουν επίτηδες για να τον μειώσουν. Τόση «εκτίμηση» τον έχουν!

 4. kleitor said

  Μακεδνέ τα καλά λόγια για τον Λάμπρου είναι να τον καλέσετε εν μέσω θιάσου με εψιλονιστές χλαμυδοφόρους και αγήματα γραφικών να τιμηθεί από τον Φουράκη; αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα θα έχει καλεσμένους και απο το άλφα του κενταυρου; Τα βριλ θα έρθουν;

 5. Ελλανοδίκης said

  Είθισται όταν τιμάς κάποιον να σέβεσαι τις θέσεις του και τις απόψεις του, αν λοιπόν το τιμώμενο πρόσωπο δυσανασχετεί π.χ. με τον κ. Φουράκη ή με τον κ. Φωτεινό ή με τον κ. Αγρόδιο ή με τον κ Καλόπουλο κτλ είναι επόμενο να μην του αποδώσουν τιμές οι κύριοι αυτοί αλλά κάποιοι άλλοι τους οποίους το τιμώμενο πρόσωπο θεωρεί δεκτούς. αν επίσης τα «αγήματα γραφικων» ή οι τσολιάδες ή τα μπαλέτα μπολσόι δεν συνάδουν με την αισθητικη του τιμώμενο προσώπου είναι επόμενο να μην είναι τέτοιου περιεχομένου η εκδήλωση. Είναι φανερό εξάλλου ότι η πρότασις απευθυνεται σε κάθε έναν που ενδιαφέρεται για τις ελληνικές ιδέες και όχι σε «αγήαματα γραφικών» ή στον κ. Φουράκη κτλ. Νομίζω ότι αυτά λιγο πολύ ενοούνται και δεν εννοούσε κατι διαφορετικό ο Θέσπης με την προτασή του.
  Η ουσία όμως είναι άλλη. Το κείμενο του Θέσπη για το έργο και την προσωπικότητα του κ. Λάμπρου είναι έξοχο και δεν ξέρω αν έχει γραφτεί ποτέ κάτι αναλογο και με τόση βαθιά εκτιμηση για τον εκδότη του Δαυλου. Πιστεύω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στον Θέσπη για την νηφαλιότητα και την αξιοπρέπεια που το έγραψε. Διαβάζοντάς το ένας αναγνώστης που δεν γνωρίζει ούτε τον κ. Λάμπρου ούτε το περιοδικό αντιλαμβάνεται το μέγεθος της προσφοράς του ανδρός αυτού και την προσφορά του περιοδικού. Τα σχόλια που έπονται του άρθρου δεν μειώνουν την αξία του κειμένου του Θ’εσπη, αμαυρώνουν όμως στα ματια του αναγνώστη το τιμητικό περιεχόμενο του άρθρου που αφορά τον κ.Λάμπρου. Όταν μουντζουρώνεις με σπρέι μία προτομή δεν εκτίθεται ο καλλιτέχνης που την εφτιαξε αλλα το πρόσωπο που τιμάται στην προτομή. Δεν γνωρίζω τις προθέσεις των σχολιαστων του άρθρου, είναι όμως λυπηρο να εκθετουν με τρόπο βάναυσο θα έλεγα μια τιμητική αναφορά στον εκδότη του Δαυλού. Στον άνθρωπο αυτό θα άξιζε να δείξουμε όλοι περισσότερο σεβασμό για το εργο που παρήγε μέχρι τωρα. Κάποτε θα πρέπει να μάθουμε να σεβομαστε την προσφορά των άλλων και να την δεχόμαστε χωρίς πάθη.

 6. APOLLONIOS said

  ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΑΥΛΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: