Θέσπις

Προσωπική δημιουργία, αναθεωρήσεις ιδεών και διαταράξεις ιδεοληψιών

Τι είναι το «Κοινό των Θεσσαλονικέων»;

Posted by Thespis στο 6 Δεκεμβρίου, 2008

SMALLP1180906web

Προμήθεια 2008: Παιγνίδια Νυμφών

Κατά την διάρκεια του 2008, με αφετηρία τις προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις των Προμηθείων, επιτεύχθηκε κάτι που για τα περασμένα χρόνια θα θεωρούνταν από ιδιαίτερα δύσκολο έως αδύνατο: Για πρώτη φορά πολλοί Θεσσαλονικείς ως πρόσωπα, ομάδες και σύλλογοι, προσήλθαν με διάθεση να προσφέρουν σ’  αυτή τη μεγαλειώδη γιορτή του ελληνισμού. Η φετινή (2008) μεγάλη κατά γενική ομολογία επιτυχία των Προμηθείων που διαφήμισε το χώρο και τη χώρα μας («τα καλύτερα Προμήθεια που έγιναν ποτέ» όπως δήλωσε ο ιδρυτής των Προμηθείων Τρύφων Ολύμπιος), επιτεύχθηκε χάρη σ’ αυτήν τη συστράτευση του ανθρώπινου δυναμικού.

Όλος αυτός ο κόσμος δεν επαναπαύθηκε μετά την επιτυχία των Προμηθείων αλλά εκδήλωνε την επιθυμία για συνέχιση των δραστηριοτήτων που θα αναδείκνυαν έτι περαιτέρω την ελληνική κοσμοθέαση στο σύγχρονο κόσμο. Η συνέχεια κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι το Φθινόπωρο υπήρξε πρωτοφανής: Με πρωτοβουλίες ατομικές και συλλογικές, τα πρόσωπα αυτά και οι ομάδες διοργάνωσαν την τέλεση γαμήλιων τελετών με το πατρώο αρχαιοελληνικό τυπικό στην Β. Ελλάδα, διοργάνωσαν την τελετή προς τιμήν της μάχης των Θερμοπυλών πρωτοστατώντας και επιτυγχάνοντας την ενωτική τέλεση της εορτής απ’ όλους τους φορείς του ελληνοκεντρικού χώρου, συμμετείχαν ενεργά στην εκδήλωση προς τιμήν των Μαραθωνομάχων, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση προς τιμήν της μάχης των Πλαταιών, ανέλαβαν πρωτοβουλία για την έκδοση Ημερολογίου Ελλήνων που να συμπεριλαμβάνει όλες τις εορτές που αναβιώνουν σήμερα ενώ παράλληλα, από τα τέλη Αυγούστου, καθιέρωσαν εβδομαδιαίες συναντήσεις για να συντονίζουν την περαιτέρω δράση αλλά και να απολαμβάνουν την κοινή συνεύρεση με συζητήσεις, συμπόσια, χιούμορ και χαλαρή ατμόσφαιρα.

SMALLΜΙΕΖΑ_ΓΑΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ_2__08_ (15)web

Η γαμήλια πομπή του Στεριανού και της Πηνελόπης

Η συνέχεια υπήρξε ακόμη πιο εντυπωσιακή αφού μέχρι τότε όλη αυτή η δραστηριότητα (είτε στα πλαίσια της Επιτροπής Προμηθείων 2008 είτε υπό την γενική ονομασία «Πολιτιστικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης» κλπ) μετέδιδε ενθουσιασμό συσπειρώνοντας ακόμη περισσότερο κόσμο, με αποτέλεσμα την καθιέρωση των Εορτών Ισημερίας στην Θεσσαλονίκη (με πρώτη την Φθινοπωρινή Ισημερία 2008), τον προγραμματισμό μιας σειράς μικρών και μεγαλύτερων εκδηλώσεων όπου περίοπτη θέση έχει αυτή για τον Άγγελο Σικελιανό, την έκδοση τελικά των Ημερολογίων 2009 που από μόνο του ως γεγονός είναι μια μεγάλη επιτυχία, το συμπόσιο προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου που απετέλεσε πόλο ευρύτερης συσπείρωσης, παρουσιάσεις βιβλίων σε κεντρικές αίθουσες της Θεσσαλονίκης, διαλέξεις και ομιλίες, την Εορτή του Χειμερινού Ηλιοστασίου στις 20 Δεκεμβρίου, τον προγραμματισμό για  την εκδήλωση προς τιμήν της Υπατίας στις 30 Ιανουαρίου, την ανάληψη διοργάνωσης αθλητικών δραστηριοτήτων (Μαραθώνιοι κ.α.) κλπ.

Η από κοινού συνεύρεση, συμμετοχή και συνδιοργάνωση αυτών των δραστηριοτήτων από πρόσωπα, ομάδες και συλλόγους, χωρίς την «πρωτοκαθεδρία» ή το «καπέλωμα» κανενός απ’ τους συλλογικούς φορείς ή τα άτομα που μετέχουν, απετέλεσε αυτό που αποκαλούμε «Κοινό των Θεσσαλονικέων» αφού ο όρος ανταποκρίνεται πλήρως σ’ αυτό το πολιτιστικό γίγνεσθαι που συντελείται στην Θεσσαλονίκη. Παράλληλα σ’ όλη αυτή την πορεία, οι μετέχοντες στις διεργασίες που εν συντομία περιγράφηκαν, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός νέου συλλογικού φορέα υπό την επωνυμία «Προμηθεύς Πυρφόρος» ούτως ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχεια κάτω από ένα νομικό πρόσωπο κοινής αποδοχής. Ο «Προμηθεύς Πυρφόρος» και οι άλλοι συλλογικοί φορείς και ομαδοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα σ’ αυτή την κοινή συμπόρευση αποτελούν το ζωντανό περιεχόμενο του όρου «Κοινό των Θεσσαλονικέων».

SMALLΑντίγραφο από IMG_4423cweb

Θερμοπύλεια 2008: Απότιση φόρου τιμής στους πεσόντες.

Οι πρωτοβουλίες αυτές που περιγράφηκαν συμβαίνουν για πρώτη φορά με τόσο ενθουσιασμό και με τέτοια μαζικότητα στην Θεσσαλονίκη – αν εξαιρέσουμε την περίοδο από το 1998 μέχρι τις αρχές της 10ετίας 2000 όπου παρόμοια συσπείρωση είχε δημιουργηθεί γύρω από τον σύλλογο ΑΠΟΛΛΩΝ. Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι, ο ΑΠΟΛΛΩΝ πέρασε τις δικές του περιπέτειες μετά από τον ισχυρό «τεκτονικό» σεισμό που δέχθηκε ο οποίος τον παρέλυσε για μερικά χρόνια. Καταφέρνοντας να ξεπεράσει με σθένος και μεγάλο κουράγιο εκείνη την περιπέτεια αποβάλλοντας πλήρως τα καρκινοκύτταρα που τον είχαν ακινητοποιήσει, ανέλαβε εκ νέου ενεργό δράση δίνοντας όλο τον εαυτό του στην διοργάνωση των Προμηθείων. Όχι μόνο διέσωσε το θεσμό σε μια χρονική στιγμή (2005) που όλοι φοβόντουσαν ότι θα διακοπεί μετά την δήλωση αδυναμίας του Τρύφωνα Ολύμπιου να συνεχίσει, αλλά τον (ανα)διοργάνωσε σε σημείο που τα Προμήθεια, εκτός από κορυφαία εκδήλωση της ελληνικής κοσμοθεάσεως, ν’ αποτελέσουν επίσης πόλο συσπείρωσης των ανθρώπων στη Θεσσαλονίκη. Όλων εκείνων των ανθρώπων που πάντοτε νοιάζονταν και ενδιαφέρονταν για την ελληνική θέαση αλλά έλειπε το στοιχείο εκείνο που θα τους ενεργοποιούσε δυναμικά και θα τους ωθούσε σε συλλογική δράση.

SMALLIMG_6733jweb

Στιγμιότυπο απο την τελετή της Φθινοπωρινής Ισημερίας.

Πού οφείλεται η ομοψυχία που  επικρατεί σ’ όλη αυτή την δραστηριότητα; Μάλλον σε δύο παράγοντες:
α) Αφενός στο ότι οι συμμετέχοντες (είτε ως πρόσωπα είτε ως επιμέρους ομαδικότητες) απέβαλλαν κάθε μικροπρεπή αλαζονεία του καθενός προς τους υπόλοιπους. Κυρίως όμως κάθε εγωιστική απαίτηση να αποδεχθούν «οι άλλοι» τις όποιες δοξασίες μπορεί να πρεσβεύει ο καθένας, κατανοώντας δύο μεγάλες αλήθειες: ότι οι επιδιώξεις είναι κοινές κι ότι η πολυμορφία είναι στοιχείο δηλωτικό του ελληνισμού. Με αποτέλεσμα την κατανόηση, την αποδοχή και την αγαστή συνύπαρξη μεταξύ π.χ. επικούρειων και πλατωνικών, λατρευτών και σκεπτικιστών, υποστηρικτών της ελληνικής γραμματολογίας και θιασωτών των καλλιτεχνικών και τελετουργικών εκδηλώσεων κλπ., προκρίνοντας την σύνθεση και την αλληλοσυμπλήρωση αντί για τον κερματισμό και την αντιπαράθεση. Πράγμα που οδήγησε εξ’ αρχής σε εκκλησίες (συνελεύσεις) απόλυτα δημοκρατικές στις διαδικασίες τους, με αποδοχή των απόψεων της πλειοψηφίας από την μειοψηφία και με σεβασμό των μειοψηφούντων εκ μέρους της πλειοψηφίας. Το πιο σημαντικό: όλη αυτή η διαδικασία οδήγησε στο να μπορούν, όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερο, να διαλέγονται αρμονικά τα άτομα μεταξύ τους αποδεχόμενα βασικούς καταστατικούς κανόνες συνύπαρξης, σεβαστούς απ’ όλους.

β) Αφετέρου, η ομοψυχία στην οποία αναφερθήκαμε οφείλεται στο ότι κάθε ομάδα, σύλλογος κλπ διατηρεί την αυτονομία του στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Κοινού των Θεσσαλονικέων, πράγμα που διατηρεί και ενισχύει την πολυμορφία και την ποικιλότητα απόψεων και επιμέρους δράσεων. Συνήθως όμως οι επιμέρους δραστηριότητες, εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες κλπ κάθε ιδιαίτερης ομάδας ενισχύονται απ’ όλους τους υπόλοιπους του Κοινού, πράγμα που και την απόδοση την κάνει πολλαπλάσια αποτελεσματικότερη αλλά και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ ατόμων και ομάδων.

SMALLP1190009web

Προμήθεια 2008: Στιγμιότυπο από τον βακχικό χορό του κόσμου.

Όποιοι απ’ όσους διαβάζουν αυτές τις γραμμές έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες εμπειρίες από παρόμοιες απόπειρες (που είναι το συνηθέστερο) και αναρωτιούνται ποια είναι η μαγική συνταγή, η απάντηση δεν βρίσκεται σε εσωτερικούς κανονισμούς και σε καταστατικούς κανόνες. Αυτά εννοούνται κι είναι αναγκαία έτσι κι αλλιώς. Η απάντηση πρέπει μάλλον να αναζητηθεί στην ποιότητα των ατόμων που επιδιώκουν να απαρτίσουν ένα τέτοιο σύνολο. Χωρίς την στοιχειώδη ποιότητα και την εσωτερική ευγένεια, χωρίς την κατανόηση του άλλου αλλά και την διάθεση να ξεπεράσεις τις αγκυλώσεις του εαυτού σου (όπως και την πρόκριση των συμφερόντων της μικροομάδας σου υπεράνω των κοινών σκοπών), είναι αδύνατον να συμπλεύσεις αρμονικά με ένα ολόκληρο σύνολο άλλων ανθρώπων.

Ο «Προμηθεύς Πυρφόρος», η νομική δηλ. μορφή που δίνεται στον νέο φορέα του οποίου ήδη ολοκληρώθηκε η σύστασή του, αποτελεί τη συνισταμένη όλων όσων προανέφερα πιο πάνω. Έτσι ώστε αξιοποιώντας τα περιθώρια που δίνει η ίδια η αστική νομολογία, να δοθούν οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της ευγενούς υπόθεσης που μας αφορά όλους.

SMALLIMG_6699 fweb

Στιγμιότυπο απο εκδήλωση του Κοινού των Θεσσαλονικέων.

Το Κοινό των Θεσσαλονικέων, σε ό,τι αφορά τις συλλογικότητες που χαλαρά (αλλά ουσιαστικά) μετέχουν έμπρακτα στις διάφορες δραστηριότητες που αναπτύσσονται, απαρτίζεται μέχρι αυτή τη φάση από τους εξής φορείς της Θεσσαλονίκης:

Πολιτιστικός Σύλλογος Προμηθεύς Πυρφόρος, Πολιτιστικός Σύλλογος ΑΠΟΛΛΩΝ, Αρχαιοπρεπές άγημα Οπλιτών ΑΡΕΣ ΑΝΑΞ,  Σύνδεσμος Σκεπτικιστών Ελλάδος, Ομάδα Έψιλον, Σύλλογος Μαραθωνίων Μακεδονίας, Οι Φίλοι του Επίκουρου (Κήπος Θεσσαλονίκης),  Κοινότης Ελλήνων ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ.
Έπεται συνέχεια.

…………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………..
Αναλυτική περιγραφή των μέχρι τώρα δραστηριοτήτων του Κοινού των Θεσσαλονικέων, απο τις πρώτες απόπειρες όσμωσης (μέσα Απριλίου 2008) μέχρι σήμερα, θα βρείτε στους συνδέσμους ΕΛΛΗΝΟΠΡΕΠΕΙΑ και ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 2008.

………………………………………………………………………………………………

8 Σχόλια προς “Τι είναι το «Κοινό των Θεσσαλονικέων»;”

 1. APOLLONIOS said

  ΧΑΙΡΕ ΣΥΝΕΛΛΛΗΝΕΣ

 2. […] περιοχή όπου βρίσκεται όπως και για την ημέρα που θα γίνει η τελετή καθοσιώσεως, θα δοθούν απο το Κοινό των Θεσσαλονικέων την Κρονία ημέρα («Σάββατο») 20 Δεκεμβρίου, κατά την διάρκεια της εορτής του Χειμερινού Ηλιοστασίου […]

 3. yperionas said

  καταρχας ειναι οτι το πιο ομορφο διαβασα.αλλα σας πληροφορω οτι στην ηλια ηλιου 32Β στην δαφνη στην αθηνα εχω αρχιση την κατασκευη του βωμου της δαφνιας αρτεμιδας.εινε σε εσωτερικο χωρο στο πατρικο μου και θα ειναι ετοιμος σε 2 μηνες.φυσικα και θα εινε επισκεψιμος σε ολους αρκη ενα τηλ στο 6970885608 για μια συνενοηση .πιστευω οτι θα ερθη καποιος και απο β.ελλαδα οταν θα γινουν τα εναρκτηρια.με πολλους συνελληνικους χαιρετισμους υπεριονας.επειδη κανω γλυπτικη ερασιτεχνικα αν θελετε σασ δωριζω μια κεφαλη διος αρκη καποιος να ελθη να την παραλαβη απο τον αγ.στεφανο που εινε το σπιτι μου και το εργαστηριο μου.ερρωσθαι .

 4. 12thespis said

  Αγαπητέ Υπερίωνα, με μεγάλη χαρά δεχόμαστε την είδηση. Όταν θα είναι έτοιμος ο βωμός στείλε μερικές φωτογραφίες κι ένα σχετικό ρεπορτάζ για να το αναρτήσουμε και να προβάλλουμε στο διαδίκτυο αυτή την τόσο σημαντική πρωτοβουλία σου. Με μεγάλη χαρά επίσης θα τιμήσουμε την καθιέρωση του βωμού.
  Ευπρόσδεκτη και συγκινητική η προσφορά σου για την κεφαλή του Διός. Με την πρώτη ευκαιρία που θα παρουσιαστεί, κατεβαίνοντας κάποιος από εμάς στην Αθήνα, θα επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά.
  Είθε να πολλαπλασιαστούν οι πρωτοβουλίες σαν την δική σου!

  Έρρωσο!

 5. Philippos Poulos said

  Καλημερα απο την Νεα Υορκη

  Τα νεα σας για την αποπερατωση του ναου των
  θεων των Ελληνων ειναι κατι που περιμεναμε ολοι
  οι Ελληνες.
  Το οτι ειναι μια πραγματικοτης και οχι απλως ενα
  ονειρο απο δειθεν ολιγους ονειροπολους, και ακομα
  τρελους λεει οτι υπαρχουμε και θελουμε να ζησουμε
  σαν Ελληνες με Ελληνικη σκεψη και συμπεριφορα.
  Ας εχουν συνειδηση αυτοι οι ανθελληνες,ρασοφοροι
  και οι κυβερνωντες οτι οι Ελληνες υπαρχουν δεν
  πεθαναν και θα υπαρχουν οσον θα ανατελει ο ηλιος
  ο λαμπερος.
  Με αγαπη και συνεση ας βαδισουμε ολοι μαζι για την
  ανακτηση του Ελληνικου μεγαλειου και ακοκατασταση
  των θεων των Ελληνων για μια καλυτερη ζωη ολης
  της ανθρωποτητας, που την ψαχνει και δεν δυναται
  διοτι εχει χασει τον Ελληνικο Λογο.
  Πολλα συγχαρητηρια σε οσους βοηθησαν και συνεδραμαν για το εργο αυτο.

  Με σεβασμο στους Ελληνες Θεους
  Φιλιππος Πουλος

 6. […] Την πρωτοβουλία, την ευθύνη και την  επιμέλεια της διοργάνωσης ανέλαβε ο σύλλογος  “Προμηθεύς Πυρφόρος”. Η εκδήλωση τελούσε υπό την θερμή αποδοχή και συμπαράσταση του Κοινού των Θεσσαλονικέων. […]

 7. […] Την πρωτοβουλία, την ευθύνη και την  επιμέλεια της διοργάνωσης ανέλαβε ο σύλλογος  “Προμηθεύς Πυρφόρος”. Η εκδήλωση τελούσε υπό την θερμή αποδοχή και συμπαράσταση του Κοινού των Θεσσαλονικέων. […]

 8. […] που θα γίνει η τελετή καθοσιώσεως, θα δοθούν απο το Κοινό των Θεσσαλονικέων την Κρονία ημέρα («Σάββατο») 20 Δεκεμβρίου, κατά την […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: