Με μεγαλοπρέπεια και καλαισθησία τελέστηκε η γιορτή του Χειμερινού Ηλιοστασίου. Πλούσιο Φωτορεπορτάζ!
Posted by Thespis στο 24 Δεκεμβρίου, 2008
Την Κρονία ημέρα, 20 Δεκεμβρίου, τελέστηκε η γιορτή του Χειμερινού Ηλιοστασίου στην Θεσσαλονίκη. Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, όπως και η συγκίνηση αλλά και ο ενθουσιασμός για την επαναφορά των προγονικών ηθών και εθίμων μας.
………………………………………………………………………………………………………………..
Την πρωτοβουλία, την ευθύνη και την επιμέλεια της διοργάνωσης ανέλαβε ο σύλλογος “Προμηθεύς Πυρφόρος”. Η εκδήλωση τελούσε υπό την θερμή αποδοχή και συμπαράσταση του Κοινού των Θεσσαλονικέων.
Ενεργό συμμετοχή στις αναπαραστάσεις και τα δρώμενα είχαν οι εξής φορείς:
Πολιτιστικός Σύλλογος ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΠΥΡΦΟΡΟΣ
Πολιτιστικός Σύλλογος ΑΠΟΛΛΩΝ
Κοινότης Ελλήνων ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ
Αρχαιοελληνικόν Άγημα ΑΡΕΣ ΑΝΑΞ
Μουσικό Σχήμα Αρχαιοελληνικής Μουσικής ΑΜΟΘΕΝ
Την αφίσα της εκδήλωσης του Χειμερινού Ηλιοστασίου θα την βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: Εορτή Χειμερινού Ηλιοστασίου, 20 Δεκεμβρίου, Θεσσαλονίκη
……………………………………………………………………………………………………………...
Εκτός από τους πιο πάνω αναφερόμενους φορείς που συμμετείχαν ενεργά στα δρώμενα, στην εκδήλωση παρευρίσκονταν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι και μέλη του Κοινού των Θεσσαλονικέων:
από την Ομάδα Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας «Ο Κήπος της Θεσσαλονίκης»,
από τον Σύλλογο Μαραθωνίων Μακεδονίας,
από τον Σύνδεσμο Σκεπτικιστών Ελλάδος,
από την Νομαρχιακή Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ανανεωτικού Ρεύματος,
από την Ομάδα Έψιλον,
από την Σχολή Αριστοτέλους Μίεζα
και από την Εθνική Ιστορική Εταιρεία Δευκαλίων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων Παχτίτη, Θερμαϊκού 17, Σταυρούπολη.
……………………………………………………………………………………………………………..
Ο Γιώργος Φωτεινός χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους, κάνοντας γενική αναφορά στους στόχους και τις επιδιώξεις του Κοινού των Θεσσαλονικέων και στην ελληνική πολιτισμική άνθιση που παρατηρείται στην Θεσσαλονίκη μέσα από την συνεργασία ελληνοπρεπών συλλόγων, ομάδων, φορέων και ατόμων.
Στη συνέχεια παρουσίασε το Μουσικό Σχήμα Αρχαιοελληνικών Οργάνων Αμόθεν που άνοιξε την εκδήλωση.
Οι εξαίρετοι καλλιτέχνες του Μουσικού Σχήματος Αρχαιοελληνικών Οργάνων Αμόθεν ερευνούν την αρχαία ελληνική μουσική, τους ήχους της, το μέλος της, και την αναπαράγουν μετά από 1700 χρόνια. Η παρουσία τους έδωσε τον τόνο και την αισθητική της γιορτής.
Η λέξη αμόθεν είναι επίρρημα. Την συναντούμε μόνο μια φορά στα έπη του Ομήρου, και πιο συγκεκριμένα στον 10ο στίχο της α΄Ραψωδίας της Οδύσσειας, όπου ο ποιητής απευθύνεται στην Μούσα λέγοντας:
τῶν ἁμόθεν γε, θεά, θύγατερ Διός, εἰπὲ καὶ ἡμῖν.
Τα μέλη του Μουσικού Σχήματος Αρχαιοελληνικών Οργάνων Αμόθεν έπαιξαν και τραγούδησαν τους Ορφικούς Ύμνους της Φύσεως, του Κρόνου και της Περσεφόνης.
Τα μέλη του Μουσικού Σχήματος Αρχαιοελληνικών Οργάνων Αμόθεν τα οποία συμμετείχαν στην γιορτή του Χειμερινού Ηλιοστασίου, ήταν ο Βασίλης Γαλανός (βάρβιτος και φωνητικά), η Ρόζα Φραγκοράπτη (λύρα) και ο Βασίλειος Πανούσης (κίθαρις σπαρτιατική).
Ο Αριστοτέλης Έλλην, βασικός παρουσιαστής του προγράμματος και της βραδιάς.
Ο Αριστοτέλης Έλλην παρουσιάζει τον κ. Αριστοτέλη Κακογεωργίου ο οποίος απηύθηνε χαιρετισμό στην εκδήλωση.
Ο Αριστοτέλης Κακογεωργίου είναι ο ιδρυτής του Ναού των Ελλήνων (του πρώτου σύγχρονου ελληνικού Ναού εν Ελλάδι), πρόεδρος του συλλόγου Μαραθωνίων Β.Ε. και εκπρόσωπος της Ομάδας Έψιλον.
Ο κ. Κώστας Καλεύρας, εκπρόσωπος της Ομάδας Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας «Ο Κήπος της Θεσσαλονίκης» απευθύνει χαιρετισμό.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Γεώργιος Αγρόδιος ο οποίος τόνισε την μεγάλη σημασία που έχει η επαναφορά των ελληνικών ηθών και εθίμων, όπως οι τελετές των Ισημεριών και των Ηλιοστασίων, στο πλαίσιο της επανελλήνισης.
Επόμενος ομιλητής ο Πανελλήνιος, αναφέρθηκε στα Ηλιοστάσια απ’ την επιστημονική προσέγγιση του θέματος, ώστε να γίνει κατανοητό για ποιους λόγους οι αρχαίοι λαοί γιόρταζαν με τόση μεγαλοπρέπεια αυτές τις μέρες.
Η ομιλία του Πανελλήνιου ήταν διανθισμένη με εποπτικά μέσα ώστε να γίνει άμεσα κατανοητό το αντικείμενο της αναφοράς του απ’ το ακροατήριο.
Ο Σωκράτης Σιδηρόπουλος αναφέρθηκε στις γιορτές των αρχαίων λαών κατα τις ημέρες του Χειμερινού Ηλιοστασίου, στα ήθη και τα έθιμά τους που επιβιώνουν πεισματικά μέχρι σήμερα παρά τις άοκνες προσπάθεις του θρησκευτικού κατεστημένου να τα εξαφανίσει ή να τα υποβαθμίσει.
Ο Γιώργος Φωτεινός ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τα δρώμενα της τελετής η οποία έπονταν, ώστε να είναι κατανοητό σε όλους τι σήμαιναν οι τελετές του Χειμερινού Ηλιοστασίου για τους προγόνους μας, τι συμβολίζουν και για ποιους λόγους απευθύνονται δεήσεις και επικλήσεις προς την Εστία, τον Απόλλωνα ή τον Διόνυσο Ζαγρέα.
Η είσοδος του Διονυσιακού Θιάσου έγινε με μεγαλοπρέπεια.
Προηγούνταν οι Ιέρειες κρατώντας τις στάμνες με το καθαρόν ύδωρ για τους καθαρμούς, οι Ιερείς με την φλόγα στα κεριά, οι αυλητές, οι μουσικοί κλπ.
Προετοιμασία του βωμού.
Απεύθυνση προς τις καθαρτηρίους δυνάμεις του σύμπαντος Κόσμου.
Αφή του βωμού της Εστίας.
Αφή του στύρακα.
Νυν απαλάττειν του άγους!
Επίκλησις της Ιέρειας προς την Εστία.
Σπονδή προς την Εστία.
Η χορωδιακή ομάδα της Κοινότητος Ελλήνων ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ άδει τον ύμνο της Εστίας.
Επίκλησις προς Διόνυσον Ζαγρέα.
Η υπερήφανη, απαστράπτουσα και καθάρια ελληνική ομορφιά!
Σπονδή προς Διόνυσον Ζαγρέα.
Ωδή προς Διόνυσον Ζαγρέα.
Επίκλησις προς Απόλλωνα.
Σπονδή προς Απόλλωνα.
Ωδή προς τον Απόλλωνα.
Απεύθυνση προς τους προγόνους.
Χοή υπέρ των προγόνων.
Το όνομα των προπατόρων εκ της στάχτης του θείου κόσμου ανασύρω και καλέω…
Ευοί ευάν!
Το κλείσιμο της τελετής…
με τα κάλαντα που διασώζονται στην Κύπρο και τραγουδήθηκαν με ενθουσιασμό απ’ όλους!
Καλήν εσπέραν άρχοντες,
αν είναι ορισμός σας
Ηλίου τη θεία γέννηση
να πω στ’ αρχοντικό σας.
Απόλλων άρχοντα Θεέ,
έλα ξανά κοντά μας
συ φωτοδότη Βασιλιά,
φώτισε την καρδιά μας…
Και να ξεκινήσει το συμπόσιο με πλούσια τα ελέη της μάνας γης, με άφθονο κρασί, ευθυμία και συζητήσεις μέχρι αργά!
Ήταν μια υπέροχη βραδιά που συγκίνησε και ενθουσίασε όλους τους παρευρισκόμενους συνέλληνες. Το σημαντικότερο εξ’ όλων είναι ότι μετά από την καθιέρωση των Ισημεριών με την Εορτή της Φθινοπωρινής Ισημερίας στις 29 Σεπτ., τέθηκαν τα θεμέλια και για τον θεσμό των Ηλιοστασίων στην Θεσσαλονίκη – θεσμός που συνίσταται στην αρχαιοελληνική οπτική και τελετουργικό – που από τούδε και στο εξής θα εορτάζονται με όλο και μεγαλύτερη μεγαλοπρέπεια.
Ευοί ευάν!
Ευχαριστίες
Ευχαριστούμε τον κ. Γιώργο Παχτίτη για την προσφορά του χώρου. Για το συμπόσιο που επακολούθησε βαθιά ευγνωμοσύνη οφείλουμε στην Βασιλική που επιλήφθηκε του κοπιώδους μαγειρέματος και σερβιρίσματος των υπέροχων εδεσμάτων, στον Αριστόφιλο για την προσφορά σε πλούσια ποσότητα των νόστιμων άρτων που ζύμωσε και έψησε ο ίδιος και στον Μιχάλη Γιάντση που συνεισέφερε πλουσιοπάροχα στα εδέσματα. Τον κ. Μαργαρίτη Αυγερινίδη επίσης που, όπως και στις προηγούμενες εκδηλώσεις του Κοινού των Θεσσαλονικέων, προσέφερε το υπέροχο κρασί, δικής του παραγωγής (Τοπικός Οίνος Ροδίτης, Νέα Μεσημβρία).
Καθοριστική η παρουσία της Άννας Πιάτου στην διακόσμηση του χώρου και η συνεισφορά της σε υλικά και προσωπική εργασία, όπως και της Αριάδνης που ανέλαβε συγκεκριμένα καθήκοντα για τις ανάγκες της εκδήλωσης. Τα μέλη της χορωδίας της Κοινότητος Ελλήνων ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ έδωσαν ξεχωριστό τόνο στην διάρκεια της τελετής με την εξαιρετική δουλειά τους στη μελοποίηση ορφικών ύμνων, ενώ στην επίκληση των ύμνων κόσμησαν την τελετή η παρουσία του συνθέτη Δημήτριου Μιχάκη – Αλέξανδρου και της πανέμορφης Καλλιόπης Σίσκου. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέλη του Διονυσιακού Θιάσου που η δημιουργία του ανήκει στον Σύλλογο ΑΠΟΛΛΩΝ και που τόσες φορές έχουν προσφερθεί δίνοντας τον τόνο της μεγαλοπρέπειας σε δεκάδες εκδηλώσεις (Γεωργία, Ερμίων, Αγάπη – Εσπερίδα, Μαργαρίτα κ.α.), θ’ ακολουθήσει ξεχωριστό αφιέρωμα αργότερα. Όπως και για τα μέλη των ΆΡΕΣ ΆΝΑΞ που μετείχαν στην εκδήλωση (Ορφέας, Σωκράτης, Αλέξανδρος κ.α.) αλλά και τον μικρό Λεωνίδα. Ευχαριστούμε επίσης τον δημοσιογράφο Βλαδίμηρο Θεοδωρίδη για τις φωτογραφίες που κοσμούν αυτό το αφιέρωμα.
Οι ευχαριστίες επεκτείνονται και προς όλους τους υπόλοιπους φίλους και συνέλληνες που δούλεψαν για την εκδήλωση αυτή και που μόνον όποιος έχει συμμετάσχει σε παρόμοιες διοργανώσεις, αντιλαμβάνεται το μέγεθος του μόχθου και του αριθμού ανθρώπων που απαιτείται για να τις φέρουν σε πέρας.
…………………………………
Αριστοφιλος said
Χαιρε Θεσπη! Ηταν μια απο της καλυτερες εκδηλωσεις που εχω παραβρεθει.Σε ευχαριστω για την ευκαιρια που μου εδωσες να συμμετασχω και εγω ενεργα στην εορτη αυτη !Μου αρεσαν τα τραγουδια και η μουσικη,και επισης οι ομιλητες ηταν αψογοι στους λογους τους για το ηλιοστασιο. Δεν μπορω να μην αναφερω τα ωραια μεζεδακια τα οποια ετοιμασε η Βασιλικη που ηταν πεντανοστιμα! Οσοι δεν μπορεσαν να ερθουν ,ευχομαι την αλλη φορα να τα καταφερουν !
pan elinios said
XHTML: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ετικέτες:
ΑΙΑΣ Α. ΤΑΡΝΑΡΗΣ said
Μήπως θά γίνει κάτι ανάλογο διά τήν εαρινήν ισημερίαν?
12thespis said
Η εορτή της Εαρινής Ισημερίας θα τελεστεί στην Θεσσαλονίκη, με ανάλογη μεγαλοπρέπεια, στις 21 Μαρτίου. Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για την γιορτή θα δοθούν μέσω διαδικτύου καθώς θα πλησιάζει ο καιρός.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΤΑΜΥΝΕΥΣ said
ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΟΣΤΗΤΡΖΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΜΑΣ.ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΑΣ.
Οι γιορτές του χειμερινού ηλιοστασίου | Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα said
[…] 12thespis […]
Γιορτές του χειμερινού ηλιοστασίου | Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα said
[…] Πηγή: 12thespis […]