Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για τον Επίκουρο στην Θεσσαλονίκη! Πλούσιο Φωτογραφικό υλικό!
Posted by Thespis στο 18 Ιανουαρίου, 2009
Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της πόλεως (Διαγώνιος), έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Γιαπιτζάκη «Επικουρείων Δόξαι».
Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που στο Πανεπιστήμιό της δίδαξε ο Χαράλαμπος Θεοδωρίδης τις αρχές του Επικουρισμού και που πρώτος ο εκδότης Γιάννης Αβραμίδης εξέδωσε το έργο του Επίκουρου.
Για πρώτη φορά έγινε στην Θεσσαλονίκη, στην καρδιά της πόλης, μια τέτοια δημόσια εκδήλωση, ανοιχτή στο κοινό, μεταφέροντας τις Δόξες (διδάγματα) του Επίκουρου στην καθημερινή σφαίρα των πολιτών. Βγάζοντας την φιλοσοφία από τα σκονισμένα ράφια των φιλοσοφικών σχολών και μεταφέροντάς την εκεί όπου ανήκει: μέσα στην ίδια την ζωή!
Το πάν(ελ) των κυρίως ομιλητών.
Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η Σωτηρία Κυπριανίδου:
Φίλοι και φίλες, κυρίες και κύριοι. Καλώς ήρθατε.
Η αποψινή μας συνεύρεση είναι η πρώτη δημόσια εκδήλωση της Ομάδας Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας «Ο Κήπος της Θεσσαλονίκης». «Κήπος» λεγόταν η φιλοσοφική Σχολή του Επίκουρου, η Σχολή των Επικούρειων, που δημιουργήθηκε πριν από 2.300 χρόνια και διήνυσε μια πορεία 7 αιώνων αγκαλιάζοντας όλες τις χώρες της Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής, πριν αναγκαστεί να κλείσει για λόγους ανωτέρας βίας και απόλυτης απαγόρευσης…
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΠΥΡΦΟΡΟΣ, ο Γεώργιος Αγρόδιος. 

Εκπροσωπώντας με την παρουσία του και το Κοινό των Θεσσαλονικέων εκτός απο τον Προμηθέα Πυρφόρο, ο Γεώργιος Αγρόδιος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πολιτιστική παλιγγενεσία που συντελείται στην Β. Ελλάδα με τις συνεχείς δραστηριότητες των συνεργαζόμενων φορέων του ελληνοπρεπούς ρεύματος της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των οποίων ανήκε και η συγκεκριμένη εκδήλωση.
Ο εκπρόσωπος της Ομάδας Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας «Ο Κήπος της Θεσσαλονίκης», ο Αντώνης Μπιλίσης, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της ομάδας, τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε και στην αναγκαιότητα να γνωρίσει ο σύγχρονος Έλληνας τις αρχές και τον τρόπο σκέψης και ζωής της επικούρειας φιλοσοφίας.
……………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………….
Ο Γιώργος Φωτεινός απήγγειλε αποσπάσματα από το εκτενές φιλοσοφικό ποίημα του Επικούρειου ποιητή και φιλοσόφου Λουκρήτιου που φέρει τον τίτλο «Περί της φύσεως των πραγμάτων» (De Rerum Natura) καθώς και από την «Επιστολή προς Μενοικέα» του Επίκουρου.
……………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………
O Μάριος Βερέττας, εκδότης του βιβλίου του Χρήστου Γιαπιτζάκη, παρουσίασε τον συγγραφέα ενώ έκανε τιμητική αναφορά στον Θεσσαλονικιό εκδότη Γιάννη Αβραμίδη για την σημαντική του συμβολή στην ανάδειξη του έργου του Επίκουρου.
………………………………………………………………………………………..
Ο Χρήστος Γιαπιτζάκης, με αφορμή το βιβλίο του «Επικουρείων Δόξαι», μίλησε για το έργο του Επίκουρου και αναφέρθηκε εκτενώς στην επικούρεια φιλοσοφία.
………………………………………………………………………………………………….
Για πρώτη φορά έγινε δημοσίως στην Θεσσαλονίκη, στην καρδιά της πόλης, μια τόσο αναλυτική αναφορά και παρουσία της φιλοσοφικής Σχολής του Κήπου του Επίκουρου.
Μιας Σχολής των αρχαίων Ελλήνων που διήρκεσε 7 αιώνες και αναπτύχθηκε σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, για να κυνηγηθεί αγρίως και να εξοντωθεί απ’ τους εχθρούς του ελληνισμού κατά τα τέλη του 4ου μ.Χ. αιώνα.
Στο τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.
………………………………………………………………………..
Koupakia said
Δυστυχώς με ορισμένες εξαιρέσεις μόνο συνταξιούχους και οσονούπω συνταξιούχως βλέπω στην παρουσίαση!
12thespis said
Είναι αλήθεια ότι οι συνταξιούχοι έχουν την τάση να πιάνουν πρώτοι – πρώτοι θέσεις κι έτσι κερδίζουν τις εντυπώσεις στον φακό ενώ οι νέοι – τι να κάνουν κι αυτοί – προτιμούν όρθιοι στα σκοτεινά της γαλαρίας. Το καλό είναι ότι το μισό τουλάχιστον ακροατήριο ήταν αρκετά νέοι (πολύ νεότεροι κι απο εμάς – που λέει ο λόγος γιατί κι εμείς νέοι είμαστε).
Καλώς ήρθες Κουπάκια.
antithesi said
Δυστυχώς δεν μπόρεσα να παρεβρεθώ στην εκδήλωση αλλά έμαθα ότι ήταν καταπληκτική. Χαίρομαι που βλέπω πολλές γυναίκες στο ακροατήριο.Συγχαρητήρια στους οργανωτές και ελπίζω να έχουμε κι άλλες τέτοιες εκδηλώσεις
Nespa said
Αν χρειαζόμαστε κάτι σήμερα είναι να μάθουμε για την φιλοσοφία του Επίκουρου που με την εδραίωση του χριστιανισμού έμεινε στο περιθώριο και πολεμήθηκε όσο κανένα άλλο φιλοσοφικό ρεύμα.. και αυτό γιατί έθετε τις βάσεις του στον άνθρωπο και στο φυσικό κόσμο κι όχι στο υπερβατικό και στο Θεό όπως θέλησε να μας διδάξει ο χριστιανισμός.. που δυστυχώς το κατάφερε..
Μακάρι παρόμοιες εκδηλώσεις να γίνουν κι σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και να ενημερώνεται και ο τύπος..
prkls said
Πάντα τέτοια, εύχομαι!
Bill said
Υπόσχομαι την επόμενη φορά, να είμαι παρών…
Πέρσης Αργυρός said
Το αξιοσημείωτο σ’ αυτήν την εκδήλωση – παρουσίαση βιβλίου δεν ήταν η ηλικία των παρισταμένων αλλά η ποιότητα και η διασπορά των κοινωνικών χώρων απ’ όπου προέρχονταν. Ήταν Δικηγόροι (μάχιμοι) οικονομολόγοι, τραπεζικοί, βιοτέχνες, τεχνίτες, οικοκυρές, εργάτριες, φοιτήτριες, παλιννοστούντες Έλληνες, ασκούμενοι δικηγόροι και συνταξιούχοι. Η διαχρονικές διδασκαλίες του Επίκουρου δεν κάνουν διάκριση σε φύλα και ηλικίες. Αυτιά να υπάρχουν και όλα θα πάνε καλά…
Μπράβο στους διοργανωτές.
Επικούρειος Απόλλων said
Μια τέτοια μαγευτική βραδιά θα μπορούσαμε να την έχουμε σε βίντεο;
Ωστε και εμείς οι Αθηναίοι να την απολαύσουμε;
Anastasios said
Φως στην άκρη του τούνελ!
Αμφικτύων said
Ερώτηση : Γιατί οι επικούριοι δεν επιτρεπόταν να μετέχουν στα μυστήριο στην αρχαιότητα ;;
Έτσι… για να υπάρχει και λίγος προβληματισμός, μιας και προβάλετε ΤΟΣΟ πολύ η Επικούρια…. «φιλοσοφία»!
Επικούρειος Απόλλων said
Αγαπητέ Αμφικτύων,
Επειδή τον τελευταίο χρόνο έχω γνωρίσει τον Επίκουρο και παράλληλα προσπαθώ να καταλάβω τι συνέβαινε εκείνο τον καιρό από κοινωνικής και πολιτικής άποψης. Σε αυτό με βοήθησε αρκετά και το βιβλίο «ΑΝΤΙΓΝΩΣΗ» της Λιλής Ζωγράφου και το οποίο υπήρξε το αίτιο να αγαπήσω τον Επίκουρο.
Έχουμε λοιπόν κάποια σημεία που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας:
1ον Σύμφωνα με τον Ελευθέριο Διαμαντάρα η συμμετοχή στα εκάστοτε μυστήρια αξιολογήτο από επιτροπές αφού εξέταζαν το βιογραφικό του καθενός ενδιαφερομένου.
2ον Είναι γνωστό ότι τα διάφορα μυστήρια εκτελούντο από ιερείς που εξέφραζαν την εκάστοτε άρχουσα τάξη.
Συνεπώς, ένα θέμα που θα έπρεπε να σε προβληματίσει, είναι αν οι Επικούρειοι εξέφραζαν τις απόψεις της Άρχουσας τάξης, αυτό θα απαντούσε από μόνο του την ερώτηση σου.
Είναι δε γνωστές οι διώξεις των Επικουρείων από τους Μακεδόνες άρχοντες καθώς και τους Ρωμαίους. Και αυτό διότι η φιλοσοφία τους ήταν κατά των τυράννων.
Τους χειρότερους όμως διωγμούς τους έκαναν οι Βυζαντινοί (οι Χριστιανοί) (δυστυχώς εδώ έχω έλλειψη βιβλιογραφίας) για όλα αυτά τα οποία υποστήριζαν και ήταν κίνδυνος απέναντι στον ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ και τον ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟ του Χριστιανισμού.
Ελπίζω να σε κάλυψα, αν όχι θα επανέλθω.
Ηετίων said
Προς τι ο προβληματισμός βρε φίλε
Κατ αρχην και να τους παρακαλούσαν δεν πηγέναν στα μυστηρια, και για να μιλησω συνχρονα, δεν μας ενδιαφέρουν τα μυστήρια και το βιολογικο η ψυχικο επεκεινα. Μας απασχολει μόνο το πνευματικο μελλον στο βαθος του χρονου, και η προοδος των ανθρωπων και του κοσμου.
Εμεις ως προσωπικοτητες δεν θα υπαρχουμε, ακόμα και με αλλες φιλοσοφικες ερμηνιες και θεωρείες (πχ το στοικισμο).
Επικούρειος Απόλλων said
Όπως πάντα Φίλε μου Ηετίων
τα λες χύμα και σταράτα.
Δεν ξέρω ποιος είναι ο Αμφικτύων αλλά θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν είχε εμπάθεια απέναντι σε κάποιους που είναι δικαίωμα τους να έχουν προτίμηση προς τον ΕΠΙΚΟΥΡΟ.
Θα τα πούμε πάνω.
Κλείτωρ said
Γιατί οι επικούριοι δεν επιτρεπόταν να μετέχουν στα μυστήριο στην αρχαιότητα ;;
————————————————————————————————-
διότι ήταν μυστήριοι και την χάλαγαν στους μύστες.