Θέσπις

Προσωπική δημιουργία, αναθεωρήσεις ιδεών και διαταράξεις ιδεοληψιών

Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για τον Επίκουρο στην Θεσσαλονίκη! Πλούσιο Φωτογραφικό υλικό!

Posted by Thespis στο 18 Ιανουαρίου, 2009

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 163web

Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της πόλεως (Διαγώνιος), έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Γιαπιτζάκη «Επικουρείων Δόξαι».

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 076web

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που στο Πανεπιστήμιό της δίδαξε ο Χαράλαμπος Θεοδωρίδης τις αρχές του Επικουρισμού και που πρώτος ο εκδότης Γιάννης Αβραμίδης εξέδωσε το έργο του Επίκουρου.

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 081web

Για πρώτη φορά έγινε στην Θεσσαλονίκη, στην καρδιά της πόλης, μια τέτοια δημόσια εκδήλωση, ανοιχτή στο κοινό, μεταφέροντας τις Δόξες (διδάγματα) του Επίκουρου στην καθημερινή σφαίρα των πολιτών. Βγάζοντας την φιλοσοφία από τα σκονισμένα ράφια των φιλοσοφικών σχολών και μεταφέροντάς την εκεί όπου ανήκει: μέσα στην ίδια την ζωή!

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 011web

Το πάν(ελ) των κυρίως ομιλητών.

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 016web

Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η Σωτηρία Κυπριανίδου:

Φίλοι και φίλες, κυρίες και κύριοι. Καλώς ήρθατε.
Η αποψινή μας συνεύρεση είναι η πρώτη δημόσια εκδήλωση της Ομάδας Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας «Ο Κήπος της Θεσσαλονίκης». «Κήπος» λεγόταν η φιλοσοφική Σχολή του Επίκουρου, η Σχολή των Επικούρειων, που δημιουργήθηκε πριν από 2.300 χρόνια και διήνυσε μια πορεία 7 αιώνων αγκαλιάζοντας όλες τις χώρες της Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής, πριν αναγκαστεί να κλείσει για λόγους ανωτέρας βίας και απόλυτης απαγόρευσης…

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 024web

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΠΥΡΦΟΡΟΣ, ο Γεώργιος Αγρόδιος. SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 023webSMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 017web

Εκπροσωπώντας με την παρουσία του και το Κοινό των Θεσσαλονικέων εκτός απο τον Προμηθέα Πυρφόρο, ο Γεώργιος Αγρόδιος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πολιτιστική παλιγγενεσία που συντελείται στην Β. Ελλάδα με τις συνεχείς δραστηριότητες των συνεργαζόμενων φορέων του ελληνοπρεπούς ρεύματος της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των οποίων ανήκε και η συγκεκριμένη εκδήλωση.

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 032web………………………………………………………………..

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 199 (2)webΟ εκπρόσωπος της Ομάδας Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας «Ο Κήπος της Θεσσαλονίκης», ο Αντώνης Μπιλίσης, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της ομάδας, τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε και στην αναγκαιότητα να γνωρίσει ο σύγχρονος Έλληνας τις αρχές και τον τρόπο σκέψης και ζωής της επικούρειας φιλοσοφίας.

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 201 (2)web……………………………………………………………………………………..

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 002web…………………………………………………………………………………….

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 050web SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 046web

Ο Γιώργος Φωτεινός απήγγειλε αποσπάσματα από το εκτενές φιλοσοφικό ποίημα του Επικούρειου ποιητή και φιλοσόφου Λουκρήτιου που φέρει τον τίτλο «Περί της φύσεως των πραγμάτων» (De Rerum Natura) καθώς και από την «Επιστολή προς Μενοικέα» του Επίκουρου.

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 013web……………………………………………………………………………………..

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 092web (2)……………………………………………………………………………………..

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 060web………………………………………………………………………………………………………..

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 061web SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 066web…………………………………………………………………………………

O Μάριος Βερέττας, εκδότης του βιβλίου του Χρήστου Γιαπιτζάκη, παρουσίασε τον συγγραφέα ενώ έκανε τιμητική αναφορά στον Θεσσαλονικιό εκδότη Γιάννη Αβραμίδη για την σημαντική του συμβολή στην ανάδειξη του έργου του Επίκουρου.

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 055web………………………………………………………………………………………..

smallceb5cf80ceb9cebacebfcf85cf81ceb9ceb9cebfcf85-ceb4cebfcebeceb1ceb9-cf80ceb1cf81cebfcf85cf83ceafceb1cf83ceb7-ceb2ceb9ceb2cebbceaf

Ο Χρήστος Γιαπιτζάκης, με αφορμή το βιβλίο του «Επικουρείων Δόξαι», μίλησε για το έργο του Επίκουρου και αναφέρθηκε εκτενώς στην επικούρεια φιλοσοφία.

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 120 (2)web SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 139web………………………………………………………………………………………………….

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 109webΓια πρώτη φορά έγινε δημοσίως στην Θεσσαλονίκη, στην καρδιά της πόλης, μια τόσο αναλυτική αναφορά και παρουσία της φιλοσοφικής Σχολής του Κήπου του Επίκουρου.

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 166web SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 155webΜιας Σχολής των αρχαίων Ελλήνων που διήρκεσε 7 αιώνες και αναπτύχθηκε σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, για να κυνηγηθεί αγρίως και να εξοντωθεί απ’ τους εχθρούς του ελληνισμού κατά τα τέλη του 4ου μ.Χ. αιώνα.

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 001web……………………………………………………………………………
smallceb5cf80ceb9cebacebfcf85cf81ceb9ceb9cebfcf85-ceb4cebfcebeceb1ceb9-cf80ceb1cf81cebfcf85cf83ceafceb1cf83ceb7-ceb2ceb9ceb2cebbceaf1

Στο τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.

smallceb5cf80ceb9cebacebfcf85cf81ceb9ceb9cebfcf85-ceb4cebfcebeceb1ceb9-cf80ceb1cf81cebfcf85cf83ceafceb1cf83ceb7-ceb2ceb9ceb2cebbceaf2

smallceb5cf80ceb9cebacebfcf85cf81ceb9ceb9cebfcf85-ceb4cebfcebeceb1ceb9-cf80ceb1cf81cebfcf85cf83ceafceb1cf83ceb7-ceb2ceb9ceb2cebbceaf3………………………………………………………………………..

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 176web…………………………………………………………………..

SMALLΕΠΙΚΟΥΡΙΙΟΥ ΔΟΞΑΙ. Παρουσίαση βιβλίου 089web

Αν και οι ερωτήσεις όπως και οι τοποθετήσεις απ’ το κοινό ήταν πολλές, η εκδήλωση αναγκάστηκε να λάβει τέλος λόγω της περασμένης πλέον ώρας.

smallceb5cf80ceb9cebacebfcf85cf81ceb9ceb9cebfcf85-ceb4cebfcebeceb1ceb9-cf80ceb1cf81cebfcf85cf83ceafceb1cf83ceb7-ceb2ceb9ceb2cebbceaf4

Advertisement

14 Σχόλια προς “Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για τον Επίκουρο στην Θεσσαλονίκη! Πλούσιο Φωτογραφικό υλικό!”

 1. Koupakia said

  Δυστυχώς με ορισμένες εξαιρέσεις μόνο συνταξιούχους και οσονούπω συνταξιούχως βλέπω στην παρουσίαση!

 2. 12thespis said

  Είναι αλήθεια ότι οι συνταξιούχοι έχουν την τάση να πιάνουν πρώτοι – πρώτοι θέσεις κι έτσι κερδίζουν τις εντυπώσεις στον φακό ενώ οι νέοι – τι να κάνουν κι αυτοί – προτιμούν όρθιοι στα σκοτεινά της γαλαρίας. Το καλό είναι ότι το μισό τουλάχιστον ακροατήριο ήταν αρκετά νέοι (πολύ νεότεροι κι απο εμάς – που λέει ο λόγος γιατί κι εμείς νέοι είμαστε).
  Καλώς ήρθες Κουπάκια.

 3. antithesi said

  Δυστυχώς δεν μπόρεσα να παρεβρεθώ στην εκδήλωση αλλά έμαθα ότι ήταν καταπληκτική. Χαίρομαι που βλέπω πολλές γυναίκες στο ακροατήριο.Συγχαρητήρια στους οργανωτές και ελπίζω να έχουμε κι άλλες τέτοιες εκδηλώσεις

 4. Nespa said

  Αν χρειαζόμαστε κάτι σήμερα είναι να μάθουμε για την φιλοσοφία του Επίκουρου που με την εδραίωση του χριστιανισμού έμεινε στο περιθώριο και πολεμήθηκε όσο κανένα άλλο φιλοσοφικό ρεύμα.. και αυτό γιατί έθετε τις βάσεις του στον άνθρωπο και στο φυσικό κόσμο κι όχι στο υπερβατικό και στο Θεό όπως θέλησε να μας διδάξει ο χριστιανισμός.. που δυστυχώς το κατάφερε..
  Μακάρι παρόμοιες εκδηλώσεις να γίνουν κι σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και να ενημερώνεται και ο τύπος..

 5. prkls said

  Πάντα τέτοια, εύχομαι!

 6. Bill said

  Υπόσχομαι την επόμενη φορά, να είμαι παρών…

 7. Πέρσης Αργυρός said

  Το αξιοσημείωτο σ’ αυτήν την εκδήλωση – παρουσίαση βιβλίου δεν ήταν η ηλικία των παρισταμένων αλλά η ποιότητα και η διασπορά των κοινωνικών χώρων απ’ όπου προέρχονταν. Ήταν Δικηγόροι (μάχιμοι) οικονομολόγοι, τραπεζικοί, βιοτέχνες, τεχνίτες, οικοκυρές, εργάτριες, φοιτήτριες, παλιννοστούντες Έλληνες, ασκούμενοι δικηγόροι και συνταξιούχοι. Η διαχρονικές διδασκαλίες του Επίκουρου δεν κάνουν διάκριση σε φύλα και ηλικίες. Αυτιά να υπάρχουν και όλα θα πάνε καλά…
  Μπράβο στους διοργανωτές.

 8. Επικούρειος Απόλλων said

  Μια τέτοια μαγευτική βραδιά θα μπορούσαμε να την έχουμε σε βίντεο;
  Ωστε και εμείς οι Αθηναίοι να την απολαύσουμε;

 9. Anastasios said

  Φως στην άκρη του τούνελ!

 10. Αμφικτύων said

  Ερώτηση : Γιατί οι επικούριοι δεν επιτρεπόταν να μετέχουν στα μυστήριο στην αρχαιότητα ;;
  Έτσι… για να υπάρχει και λίγος προβληματισμός, μιας και προβάλετε ΤΟΣΟ πολύ η Επικούρια…. «φιλοσοφία»!

 11. Αγαπητέ Αμφικτύων,
  Επειδή τον τελευταίο χρόνο έχω γνωρίσει τον Επίκουρο και παράλληλα προσπαθώ να καταλάβω τι συνέβαινε εκείνο τον καιρό από κοινωνικής και πολιτικής άποψης. Σε αυτό με βοήθησε αρκετά και το βιβλίο «ΑΝΤΙΓΝΩΣΗ» της Λιλής Ζωγράφου και το οποίο υπήρξε το αίτιο να αγαπήσω τον Επίκουρο.

  Έχουμε λοιπόν κάποια σημεία που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας:

  1ον Σύμφωνα με τον Ελευθέριο Διαμαντάρα η συμμετοχή στα εκάστοτε μυστήρια αξιολογήτο από επιτροπές αφού εξέταζαν το βιογραφικό του καθενός ενδιαφερομένου.
  2ον Είναι γνωστό ότι τα διάφορα μυστήρια εκτελούντο από ιερείς που εξέφραζαν την εκάστοτε άρχουσα τάξη.

  Συνεπώς, ένα θέμα που θα έπρεπε να σε προβληματίσει, είναι αν οι Επικούρειοι εξέφραζαν τις απόψεις της Άρχουσας τάξης, αυτό θα απαντούσε από μόνο του την ερώτηση σου.

  Είναι δε γνωστές οι διώξεις των Επικουρείων από τους Μακεδόνες άρχοντες καθώς και τους Ρωμαίους. Και αυτό διότι η φιλοσοφία τους ήταν κατά των τυράννων.

  Τους χειρότερους όμως διωγμούς τους έκαναν οι Βυζαντινοί (οι Χριστιανοί) (δυστυχώς εδώ έχω έλλειψη βιβλιογραφίας) για όλα αυτά τα οποία υποστήριζαν και ήταν κίνδυνος απέναντι στον ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ και τον ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟ του Χριστιανισμού.

  Ελπίζω να σε κάλυψα, αν όχι θα επανέλθω.

 12. Προς τι ο προβληματισμός βρε φίλε

  Κατ αρχην και να τους παρακαλούσαν δεν πηγέναν στα μυστηρια, και για να μιλησω συνχρονα, δεν μας ενδιαφέρουν τα μυστήρια και το βιολογικο η ψυχικο επεκεινα. Μας απασχολει μόνο το πνευματικο μελλον στο βαθος του χρονου, και η προοδος των ανθρωπων και του κοσμου.

  Εμεις ως προσωπικοτητες δεν θα υπαρχουμε, ακόμα και με αλλες φιλοσοφικες ερμηνιες και θεωρείες (πχ το στοικισμο).

 13. Όπως πάντα Φίλε μου Ηετίων
  τα λες χύμα και σταράτα.

  Δεν ξέρω ποιος είναι ο Αμφικτύων αλλά θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν είχε εμπάθεια απέναντι σε κάποιους που είναι δικαίωμα τους να έχουν προτίμηση προς τον ΕΠΙΚΟΥΡΟ.

  Θα τα πούμε πάνω.

 14. Γιατί οι επικούριοι δεν επιτρεπόταν να μετέχουν στα μυστήριο στην αρχαιότητα ;;
  ————————————————————————————————-
  διότι ήταν μυστήριοι και την χάλαγαν στους μύστες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: