Το Κοινό των Θεσσαλονικέων χαιρετίζει την γιορτή του Κοινού των Ευβοέων!
Posted by Thespis στο 10 Φεβρουαρίου, 2009
Το Κοινό των Θεσσαλονικέων στέλλει τις θερμότερες ευχές του προς τους συνέλληνες του Κοινού των Ευβοέων για την επιτυχία της εορτής που αφορά την ελληνική καταγωγή του καρναβαλιού.
Είναι καιρός να μάθουν οι νεοέλληνες ότι οι γιορτές του καρναβαλιού δεν σχετίζονται με την λατινική φράση «carnem levare» ή «carnis levamen» («διακοπή της κρεατοφαγίας») όπως ισχυρίζονται όσοι πασχίζουν να συνδέσουν την ετυμολογία της λέξης με την περίοδο των Απόκρεω (αποχή από το κρέας), αλλά ετυμολογούνται από το ομηρικό καρν (κεφαλή, κριός) και το «βάλλε» ή «άβαλε» («είθε» και «μακάρι»). Εντέλει δηλ. από τον πανάρχαιο, γονιμοποιό και κριόμορφο Θεό Κάρνο όπου το «είθε Θεέ Κάρνε» («Κάρνε βάλε») εκπλήρωνε τις γονικοποιητικές προσδοκίες για την αύξηση των γεννημάτων, κι όπου κατά τους ιστορικούς χρόνους τελούντο οι γιορτές προς τιμήν του Καρνείου Απόλλωνος. Γιορτές που σχετίζονταν με την γονιμότητα της Φύσης, των γεννημάτων, των αγρών, και τέλος των ανθρώπων για την αύξηση και την διαιώνιση των κοινωνιών.
Ο Μάριος Βερέττας, πραγματικός δάσκαλος και φυσιοδίφης της πανάρχαιας γλώσσας μας και των εθίμων μας, είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος γι αυτό το ταξίδι. Παράλληλα, με το ακατάβλητο χιούμορ και το κέφι που τον διακρίνει, θα προσδώσει στην γιορτή σας την ελληνικότατη και πηγαία ατμόσφαιρα του εν-θουσιασμού αυτών των ημερών.
Ακολουθώντας το παράδειγμά σας, τον προσκαλέσαμε κι εμείς για να διανθίσει την γιορτή μας με την ακατάβλητη ενεργητικότητα, τις γνώσεις του για το ελληνικότατο καρναβάλι και την ευθυμία του. Τον ευχαριστούμε για τη προθυμία του.
Να είστε καλά και να συνεχίζετε να εμπλουτίζετε την τοπική κοινωνία που δραστηριοποιείστε με τις πάντα διαχρονικές ελληνικές αξίες αλλά και με τις εθιμικές επιβιώσεις ευδαίμονων γιορτών και τελετών.
Ο Κάρνειος Απόλλων να σας συντροφεύει!
Έρρωσθε!
Εκ μέρους του Κοινού των Θεσσαλονικέων
ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Προμηθεύς Πυρφόρος»
Γεώργιος Αγρόδιος

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
«ΚΟΙΝΟΝ ΕΥΒΟΕΩΝ»

ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΣ «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ»
Οδός Α. Μηνά Δροσιά Χαλκίδας και ΩΡΑ 20:30 (πληροφορίες 6974057517)
όπου θα αναπτυχθεί το Θέμα «Η Ελληνική καταγωγή του καρναβαλιού»
με ομιλητή τον
Μάριο Βερέττα

”Xρόνια τώρα, πολλοί και διάφοροι προσπαθούν να μας πείσουν ότι δήθεν το Kαρναβάλι δεν έχει καμία σχέση με την Eλλάδα κι ότι πρόκειται μάλλον για κάποια… ρωμαϊκή γιορτή (!) η οποία διαμέσου της ημερολογιακής και μόνον σύνδεσής της με την χριστιανική Aπόκρεω διατηρήθηκε έως τις ημέρες μας ως ένα βαρβαρικό έθιμο που σκανδαλίζει με τον έντονο ερωτισμό του στην αρχή κάθε άνοιξης τους ολούθε σταυροκοπούμενους θρησκόληπτους.
Ωστόσο δεν είναι έτσι τα πράγματα. ..

Διότι αυτός ο υπέροχος τόπος κι ετούτος ο εξαίσιος λαός διαθέτουν μιαν υπέρλαμπρη ιστορία κι έναν πανάρχαιο πολιτισμό, και αρκεί μια στοιχειώδης αναγωγή στις ρίζες των πολυθεϊστικών παραδόσεων των προγόνων μας προκειμένου να φέρει στο φως τόσο την ελληνικότατη προέλευση του Kαρναβαλιού όσο και την ουσία της φύσης του, η οποία διαμέσου της αναγνώρισης όλων των αυθεντικών ιστορικών και προϊστορικών στοιχείων το αναδεικνύει, πέρα από κάθε αμφιβολία, ως μια σύγχρονη επιβίωση της απολλώνιας και προαπολλώνιας γονιμοποιητικής λατρείας.”
(Απόσπασμα από το βιβλίο του Μ. Βερέττα «Καρναβάλι, η αρχαιότερη ελληνική γιορτή»)
Ο Μάριος Βερέττας έχει πλούσιο συγγραφικό έργο που ξεκινάει το 1978 με τα «Χειρόγραφα της Νεκρής Θάλασσας» Εκδόσεις Δίβρης. Μερικά από τα έργα του: «Ιστιοπλοΐα και η Τέχνη της», «Μαρά-Σεν-Ζιστ-Ροβεσπιέρος», «Μέγα Ονομαστικόν», «Μέγα Εταιρικόν» και πολλά άλλα. Εκδίδει το περιοδικό «Ο κήπος του Επίκουρου» με θέμα την Επικούρεια Φιλοσοφία. Επίσης, ο Μάριος Βερέττας έχει μεταφράσει από τα αγγλικά και τα γαλλικά κάπου τριακόσια βιβλία, τα οποία έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Δίβρης, Κάκτος, Ωρόρα, Ψυχογιός, Μαλιάρης, Ντουντούμης, Χριστάκης, Χρυσή τομή, Αλεβιζόπουλος, Άπειρον, Πήγασος, Χελώνα, Δεληθανάσης, Άγκυρα, Πατάκης, Δελφίνι, Άλιεν, και άλλα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου κι έχει σκηνοθετήσει παιδικές παραστάσεις σε δημοτικές και σχολικές ομάδες. Εργάστηκε ακόμη στο Γ’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Το 1996 άνοιξε δικό του βιβλιοπωλείο όπου φιλοξενούσε διαλέξεις, θεατρικά δρώμενα και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Κάποιοι θερμοκέφαλοι το έκαψαν με δύο βόμβες μολότωφ. Έκτοτε, γράφει, εκδίδει και αγωνίζεται για τον εξανθρωπισμό της νεοελληνικής κοινωνίας διά μέσου της επαφής με τον πλούτο της αρχαίας Ελληνικής κληρονομιάς.
…………………………………………………………………………………………….

Μου αρέσει αυτό:
Μου αρέσει! Φόρτωση...
This entry was posted on 10 Φεβρουαρίου, 2009 στις 4:47 μμ and is filed under Uncategorized.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
You can leave a response, ή trackback from your own site.
Μηνάς Πατσουράκης said
Αγαπητέ φίλε Γιώργο Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, συμφωνώ και επαυξάνω σε όσα αναφέρεις για τον Μάριο Βερέττα, τέτοιους ανθρώπους έχουμε ανάγκη για την προσπάθεια της επανελλήνισης.
Τις καλίτερες μας ευχές μας για το Κοινόν Θεσσαλονικέων.
Μηνάς Πατσουράκης, από το Κοινόν Ευβοέων.