Θέσπις

Προσωπική δημιουργία, αναθεωρήσεις ιδεών και διαταράξεις ιδεοληψιών

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 2009 – Ανακοίνωση της Επιτροπής Προμηθείων

Posted by Thespis στο 23 Απριλίου, 2009

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ 2009
promitheia@gmail.com

Τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στον Όλυμπο19, 20 & 21 Ιουνίου

Language: in Fnglish in French

Προμήθεια 2009

Εκδηλώσεις τιμής

προβολής και ανάδειξης

της ελληνικής θέασης του κόσμου

nymphes2

….Οι προετοιμασίες για την τέλεση των Προμηθείων 2009, των πολιτιστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του ελληνικού πνεύματος έχουν ξεκινήσει.

….Τα Προμήθεια, ως πανελλήνιος θεσμός που σκοπό έχει να μας φέρει σ’ επαφή με τον πολιτισμό, το πνεύμα και τις αξίες των προγόνων μας, διανύουν ήδη το δέκατο τέταρτο έτος συνεχούς παρουσίας τους. Με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης Τρύφωνα Ολύμπιο, λαμβάνουν χώρα στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον του Άλσους Προμηθέως, στους πρόποδες του Ολύμπου, όπου χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα κι από το εξωτερικό συγκεντρώνονται κάθε χρόνο για να κατασκηνώσουν κάτω από τον καταγάλανο ουρανό του Όρους των Θεών. Να γνωρίσουν το ελληνικό πνεύμα και έθος, να τιμήσουν τους αρχαίους φιλοσόφους και τις φιλοσοφικές σχολές με δημόσιες συζητήσεις και εκδηλώσεις, να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικά, πολιτισμικά και τελεστικά δρώμενα, να μετάσχουν σ’ αυτά  ως αναζωογονητική μύηση στις αρχέγονες πηγές που μας γέννησαν, να έρθουν σ’ επαφή με την κοσμοθέαση των προγόνων μας.

….Η θέαση που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες για τον κόσμο και η οποία είχε απολύτως γνωσιολογικό και επιστημονικό χαρακτήρα, εκφράστηκε μέσα από τον τρόπο ζωής τους (ήθη και έθιμα πλήρως εναρμονισμένα με το σεβασμό τους για τη φύση), μέσα από τις κοινωνικές και πολιτισμικές αξίες, τη συμμετοχή στα κοινά και την ανάδειξη της έννοιας του πολίτη, τη μαχητικότητα για την προάσπιση των θεσμών που δημιούργησαν, τη φιλοσοφική αναζήτηση, την επιστημονική έρευνα, την Τέχνη καθώς και την αντίληψή τους για το θείον που απετέλεσε το μυθολογικό και ψυχολογικό υπόβαθρο της ελληνικής κοσμοθεάσεως και του ελληνικού πολιτισμού. Οι παράγοντες αυτοί, αλληλένδετοι για τους προγόνους μας και για όποιον σήμερα επιχειρεί να τους κατανοήσει, συναποτελούν ένα όλον η προσέγγισή του οποίου φρονούμε ότι αποτελεί ζητούμενο αλλά και αναγκαιότητα για το σύγχρονο γίγνεσθαι.

….Αυτή την ανασύνδεση με τον αρχαίο, παγκοσμίως σεβαστό και πάντοτε επίκαιρο πολιτισμό μας προβάλλουμε και αναδεικνύουμε στις εκδηλώσεις των Προμηθείων. Όχι σαν άγονη λατρεία ενός νεκρού παρελθόντος αλλά ως έκφραση του ζωντανού και ρέοντος Λόγου εκείνων στους οποίους αναγνωρίζει η σώφρων ανθρωπότητα ότι τους οφείλει τα πάντα. Ως έναυσμα επίκαιρου και γόνιμου προβληματισμού για διεξόδους στα αδιέξοδα του σήμερα, με άξονα σκέψης και πλαίσιο αναφορών την κοσμοαντίληψη εκείνων.

….Τα Προμήθεια 2009 θα τελεστούν στις 19, 20 και 21 Ιουνίου. Η επιμέλεια της διοργάνωσης έχει ανατεθεί στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Προμηθεύς Πυρφόρος» ως μόνιμο πλέον φορέα με θεσμοθετημένη διάσταση ευθύνης, ενώ στις εκδηλώσεις μετέχουν εμπράκτως φορείς, ομάδες και προσωπικότητες απ’ όλη την Ελλάδα. 

….Τα Προμήθεια είναι μια γιορτή για όλους όσους τιμούν την ελληνική παιδεία και τον ελληνικό πολιτισμό. Ευπρόσδεκτοι στις γιορτές των Προμηθείων είναι όλοι όσοι νιώθουν πως η διαύγεια σκέψης και οι αξίες των προγόνων μας, μπορούν ν’ αποβούν βατήρας πνευματικής παλιγγενεσίας και αντίστασης στους μαζικούς ισοπεδωτικούς μηχανισμούς της εποχής μας.

….Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων των Προμηθείων 2009 θα γίνει γνωστό με νεότερη δημοσίευση.

Οράτε το μέλλον, ευγένειαν ασκείτε, επαινείτε αρετήν

Έρρωσθε κι ευδαιμονείτε!

Επιτροπή Προμηθείων 2009

smallphoto45web

smallphoto23web

smallkklloojjjweb

smallphoto46web

smallanatolikonabcweb

smalltelikotatonweb

Στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις των Προμηθείων που τελούνται στον Όλυμπο.

Advertisement

5 Σχόλια προς “ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 2009 – Ανακοίνωση της Επιτροπής Προμηθείων”

 1. AIAS TARNARIS said

  Θά ειμαστε πάλι εκεί

 2. aZeus said

  Για όποιον πιστεύει ακόμα πως το να αναβιώνει κανείς τα ήθη και έθιμα των προγόνων του είναι παγανισμός και για όποιον ακούει και διαβάζει τους διαβολείς που τους αρέσει να επικολλούν ετικέτες όπως «δωδεκαθεϊστής» σαν βρισιά, έχω μόνο ένα να πώ.
  Ας κοιτάξουν το μαύρο χάλι τους οι δήθεν καλοί Χριστιανοί που σαν πρότυπο έχουν άρπαγες ανεξέλεγκτους Ιερείς μεσολαβητές μεταξύ του Θείου και των ανθρώπων. Μεσάζοντες για να αρπάζουν την γή και να την μετατρέπουν σε πλούτο ατομικό πιάνοντας κορόϊδα τους δεινοπαθούντες φουκαράδες.
  Το δικό μας πρότυπο ειναι ο αρχαίοΕλληνικός πολιτισμός και Φιλοσοφία. Αυτους τιμούμε διχως φανατισμό και δίχως να θέλουμε να υποβιβάσουμε τα πιστεύω των άλλων ωστε να αναδείξουμε αυτα που ηδη έλαμπαν κατα το παρελθον. Δεν το έχουμε αυτο ανάγκη. Κορόιδο Χριστιανέ. Πάρε μια γνώμη ιδίοις όμμασι πριν αποφανθείς τι είναι τα προμήθεια. Έλα να αναβιώσεις τις εποχές όπου η Ελλάδα δεν είχε τον σημερινό ξεπεσμό αλλά έλαμπε σαν τον Όλυμπο στα μάτια της υφηλίου. Ελα για ενα τριήμερο να επιτρέψεις στην ψυχή σου να εναρμωνιστεί με το περιβάλλον όπου εζησαν κινηθηκαν παρήγαγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Και μετά έχε την δική σου γνώμη δίκαια .

 3. ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ said

  Τα αποτελέσματα του αγώνα πότε θα βγούν? Αναμένουμε απο το προηγούμενο Σάββατο, εμείς οι Μαραθωνοδρόμοι, χαιρετούμε μετά τιμής !
  Ευχαριστούμε,

  Οι εκδηλώσεις ήταν πανέμορφες!
  Ευστάθιος

 4. Τραβηξα όσους περισσότερους μαραθωνοδρόμυς μπορούσα. Δεν εχω βαλει ολες τις φωτογραφίες ακόμα, αν και θα το κάνω στην συνέχεια.

  Ως τωρα δείτε αν ειστε καπου σ αυτες εδω

  http://www.toxolyros.gr/index.php?option=com_fireboard&Itemid=986&func=view&catid=1&id=8846&limit=6&limitstart=60#9220

 5. ELLAS_ADHS said

  Βρέθηκα στα Προμήθεια πρίν 5-6 χρόνια. Όλα καλά.
  Με την διαφορά οτι όταν τελούσαν οι αρχαίοι την ιεροτελεστία η Φύση ανταποκρινοταν. Δέν το είδα.
  Αρα κάτι δεν ήταν σωστό. Δέν ήταν η ΤΕΛΕΤΗ.
  Δέν με πείραξε. Ίσα ίσα που μου άρεσε ότι είδα
  και που συμμετείχα.

  Διαβάζω όμως παραπάνω το «χωρίς φανατισμό» και
  μετά το «Κορόιδο Χριστιανέ». Άκρως διφορούμενο.
  Και λέγω :Εναν ΝΕΟ ΕΜΦΥΛΙΟ
  χρειαζόμαστε τώρα για να εξαφανιστούμε για τα
  καλά. Μιά ζωή μεταξύ μας σκοτωνόμαστε και τα
  πιθήκια τρίβουν τα χέρια τους με τα χάλια μας.
  Αυτό χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα ρε αδέλφια;
  Ή να πάρουμε τα σκουριασμένα όπλα και να ξαναθυ-
  μηθούμε πώς τα κραδαίνουν προς τους εχθρούς που
  κατοικούν πλέον εδώ μέσα;

  Ειλικρινά δέν σας κατακρίνω. Αλλα ρε αδέλφια η
  διχόνια δέν έχει θέση τώρα. Ας καταφέρουμε να ξανακάνουμε τον τόπο και τους Έλληνες όπως ήταν
  τότε (όπως αυτό που αναβιώνετε εσείς και είναι
  όμορφο) και τότε θα έχουμε όλον τον χρόνο δικό μας.
  ΤΟΤΕ να σκοτωθούμε μεταξύ μας για θρησκεία, ιδέες,
  σκοπούς και προδοσίες. Στο κάτω κάτω ΕΥΧΗ και ΚΑΤΑΡΑ
  κουβαλάμε. Όλοι μας είμαστε ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ και γι’αυτό
  δέν μπορούμε να κάνουμε ΠΑΡΕΛΑΣΗ ο ένας δίπλα στον
  άλλον. Και γι’αυτό δέν συμφωνούμε ποτέ. Και γι’αυτό
  πάντα μεγαλουργούμε.

  Με Ελληνικη ειλικρινή αγάπη προς όλους σας,
  Αλέξανδρος Αλεξίου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: