Θέσπις

Προσωπική δημιουργία, αναθεωρήσεις ιδεών και διαταράξεις ιδεοληψιών

Ομηρικός Κύκλος – Μια νέα ομάδα μελέτης για τα έπη του Ομήρου!

Posted by Thespis στο 15 Μαΐου, 2009

Ο Ομηρικός Κύκλος είναι μια ομάδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη που μελετά τα Έπη του Ομήρου. Μέλος της μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για μιά επισταμένη μελέτη γύρω από τα πανάρχαια, κι όμως, τόσο επίκαιρα και σύγχρονα, διδακτικά αυτά κείμενα. Από επιστήμονες και φιλολόγους, μέχρι απλούς φίλους της μελέτης, της γνώσης, της μάθησης.
Οι συναντήσεις του Κύκλου είναι ανοικτές σε όλους. Όποιος ενδιαφέρεται για μιά βουτιά στην αποκαλυπτική αυτή εμπειρία, μπορεί να επικοινωνήσει με τον Ομηρικό Κύκλο στην διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: kyklos@freemail.gr

Φανταστική προτομή του Ομήρου, ρωμαϊκό αντίγραφο (2ος αιώνας) του αυθεντικού ελληνικού (2ος αιώνας π.Χ.). Μουσείο του Λούβρου (Ma 440)

Φανταστική προτομή του Ομήρου, ρωμαϊκό αντίγραφο (2ος αιώνας) του αυθεντικού ελληνικού (2ος αιώνας π.Χ.). Μουσείο Λούβρου.

Παρακάτω ακολουθεί η ανακοίνωση του Ομηρικού Κύκλου πρός κάθε ενδιαφερόμενο:

« « «
 Γιατί μελετούμε ακόμη και σήμερα τον Όμηρο 3.000 χρόνια μετά την συλλογή και καταγραφή τους από τον Πεισίστρατο;
 Μιάμισι χιλιετία σκληρής προσπάθειας δεν κατάφερε να ξεπεράσει έναν ποιητή που έγραψε για γεγονότα που ανάγονται σε εποχές πριν από την εφεύρεση της γραφής και του νομίσματος;
 Η σύγχρονη ποίηση δεν προχώρησε πέρα από τα επιτεύγματα του ποιητή που έθεσε τα θεμέλια της ποίησης;
 Η τεχνική δεν προχώρησε πιο μακριά από τα επιτεύγματα της Ελληνικής αρχαιότητας ώστε να μήν χρειάζεται να διδαχθούμε τίποτε από αυτήν;
 Τα ποιητικά έργα που οι Έλληνες δημιούργησαν έχουν περισσότερο ενδιαφέρον πέρα από αυτό της αρχαιομάθειας;
Σ’ αυτά τα ερωτήματα βρίσκεται κανείς υποχρεωμένος να απαντήσει όταν μελετά τον μεγάλο Έλληνα ποιητή.
Ο Όμηρος συνέθεσε τα ποιήματα αυτά για μας. Είναι κείμενα που γράφτηκαν από έναν μεγάλο ποιητή και μιλούν για τον άνθρωπο στην ουσιώδη του σύσταση. Δεν είμαστε οι πρώτοι που ασχολούμαστε με το έργο αυτό που διέσωσε ο χρόνος, αλλά παρακινηθήκαμε από ένα όραμα ζωής και από την αιδώ. Αισθανθήκαμε πως δεν μπορούμε να παραμένουμε αδιάφοροι έχοντας στα χέρια μας αυτό το πολύτιμο έργο, παρασυρμένοι από τον σύγχρονο τρόπο ζωής που χαρακτηρίζεται από το γρήγορο και το εύκολο. Θελήσαμε να σταματήσουμε το εξοντωτικό καθημερινό τρέξιμο και να προσέξουμε αυτό που η τηλεόραση μάς αποστερεί: Την φαντασία, τον ηρωϊκό τρόπο ζωής, το συγκλονιστικό συναίσθημα.
Σήμερα είμαστε αποκομμένοι από την ποίηση. Ο αρχαίος Έλληνας ό,τι κι άν έκανε ήταν ποίηση και την ποίηση τήν θεωρούσε ιερή. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να μελετήσουμε τον Όμηρο, όπως δεν πρέπει να φοβόμαστε την αληθινή ποίηση και την αληθινή λογοτεχνία. Με τον Όμηρο συνδεόμαστε με την κληρονομιά μας, την αρχαία παράδοση που χάσαμε και είναι μιά σπουδαία εμπειρία που μάς κάνει υπερήφανους.

Η Αποθέωση του Ομήρου σε γλυπτό. Μαρμάρινο ανάγλυφο του Αρχίλαου της Πρήνης. 3ος αιώνας π.χ., Βρετανικό μουσείο.

Η Αποθέωση του Ομήρου σε γλυπτό. Μαρμάρινο ανάγλυφο του Αρχίλαου της Πρήνης. 3ος αιώνας π.χ., Βρετανικό μουσείο.

Συγκλονίζεται κανείς από την φρεσκάδα του κειμένου, ενός κειμένου που δεν τό αγγίζει ο χρόνος, που είναι πολύτιμο για τον σύγχρονο κόσμο, γιατί μιλά για τις ανθρώπινες σχέσεις, για τις συγκρούσεις, τα συναισθήματα, τα οράματα, την απώλεια, την επιθυμία, την εξουσία, τον ανταγωνισμό.
Η ποίηση του Ομήρου εκθέτει τα συναισθήματα αυτά με μιά καθαρή αντικειμενικότητα, χωρίς υποκειμενισμούς και υπεκφυγές. Αναγκάζει τον αναγνώστη να έλθει σε επαφή και να εμπλακεί με ένα κείμενο που επέζησε διά μέσου των αιώνων, ένα κείμενο που είναι πολύτιμο, μιά ανόθευτη αξία μέσα στον πολιτισμό.
Ο Όμηρος σχεδιάστηκε για να ακούγεται. Η ανάγνωσή του είναι μια πολύ προσωπική εμπειρία. Είναι ταυτόχρονα μιά αισθητική απόλαυση και μιά ανώτερη εκπαίδευση. Η μελέτη του κειμένου δημιουργεί μιά σχέση με το Εγώ και την ίδια την ποίηση. Είναι μιά μεταφορά διά μέσου των αιώνων στον ίδιο τον πυρήνα της ανθρώπινης ποίησης. Εκτός από την αισθητική του ωφέλεια είναι και μιά εμπειρία ψυχολογικά επωφελής.
Ο Αμερικανός ψυχαναλυτής Τζόναθαν Σουέϊ βεβαιώνει πως η μελέτη της Ιλιάδος και της Οδύσσειας βοηθά αποφασιστικά τους σύγχρονους βετεράνους στρατιώτες που βρίσκουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάλογα με αυτά των αρχαίων Ελλήνων ηρώων.

Η αποθέωση του Ομήρου. Στα πόδια του η Ιλιάδα και η Οδύσσεια

Η αποθέωση του Ομήρου. Στα πόδια του η Ιλιάδα και η Οδύσσεια

Ο Ομηρικός Κύκλος είναι μιά ομάδα μελέτης που αποτελείται από ανθρώπους από κάθε τομέα της σύγχρονης ζωής. Σ’ αυτόν συμμετέχουν μαθηματικοί, ιατροί, φυσικοί, ποιητές, νομικοί, δοκιμιογράφοι, λογοτέχνες, κ.λ.π. και αποφεύγει να περιοριστεί σε θέματα γραμματικής και συντακτικού. Μελετά κάθε τί που μπορεί να ερευνήσει μια επιστημονική ομάδα η οποία συναντά μια πολύτιμη πληροφορία σ’ ένα πανάρχαιο κείμενο.
Εάν επιθυμείτε να διευρύνετε τον Ομηρικό Κύκλο επικοινωνήστε: kyklos@freemail.gr

*Οι φωτογραφίες και οι λεζάντες τους είναι από την εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια.

Advertisement

Ένα Σχόλιο προς “Ομηρικός Κύκλος – Μια νέα ομάδα μελέτης για τα έπη του Ομήρου!”

  1. Μπράβο σε όλους τους Ελληνες και ελπίζω να έχουμε σύντομα νέα στοιχεία να μάθουμε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: