Θέσπις

Προσωπική δημιουργία, αναθεωρήσεις ιδεών και διαταράξεις ιδεοληψιών

To Πρόγραμμα των Προμηθείων 2009!

Posted by Thespis στο 18 Μαΐου, 2009

Το Πρόγραμμα των Προμηθείων ανακοινώθηκε! Απο την Επιτροπή εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ 2009
promitheia@gmail.com

18/5/09

Πρόγραμμα Προμηθείων 2009

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των Προμηθείων 2009, διαμορφώθηκε με κριτήρια αφενός τη διατήρηση του χαρακτήρα του θεσμού και αφετέρου τις προτάσεις που δέχθηκε η Επιτροπή για κοινές και ομαδικές συνεργασίες στα επιμέρους δρώμενα. Το κλίμα σύμπνοιας και ομοψυχίας που εκδηλώθηκε από όλους τους φορείς, αποτελεί στοιχείο που δεν χαρακτηρίζει απλώς τα φετινά Προμήθεια αλλά θέτει τις βάσεις για τη μελλοντική πορεία του ελληνοπρεπούς χώρου.

Το κλίμα αυτό της ομοψυχίας είναι αλήθεια ότι αμαυρώνεται από ορισμένα δυσφημιστικά δημοσιεύματα που καταφέρονται κατά των διοργανωτών – όχι μόνον αλλά δυστυχώς και κατά συλλογικών φορέων. Θέλουμε να επισημάνουμε ωστόσο ότι είναι γνωστό πως κάθε πολυετής δραστηριότητα στην οποία εμπλέκονται πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι (όπως είναι οι γιορτές των Προμηθείων), είναι φυσικό να προκαλεί κατά καιρούς και ορισμένες προσωπικές προστριβές. Ως ανθρώπινη αδυναμία, είναι κατανοητή η πικρία ορισμένων ατόμων ακόμη κι αν έχουν άδικο, έστω κι αν την όποια υποκειμενική αίσθησή τους την εκδηλώνουν με τρόπο αδόκιμο, αντιδεοντολογικό ή ακόμη και κραυγαλέο. Εκείνο που δεν είναι κατανοητό, είναι το να εκδηλώνει κανείς τις όποιες αντιθέσεις του χρησιμοποιώντας το ψέμα και τη συκοφαντία.

Ως Επιτροπή Προμηθείων δεν θα εμπλακούμε στην περιπτωσιολογία διαφόρων φημών που τις τελευταίες ημέρες διασπείρονται στο διαδίκτιο. Σε ένα μόνο σημείο θα σταθούμε στο οποίο έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία, τονίζοντας ότι κανένα μέλος της Επιτροπής Προμηθείων και κανένας υπεύθυνος οποιουδήποτε τομέα – μηδέ των καλλιτεχνικών εξαιρουμένων – δεν χρηματίζεται ούτε «αμείβεται» κατ’ ουδένα τρόπο. Όπως και ότι κανένας «πρόεδρος», έστω και άτυπος, δεν επιβάρυνε ποτέ το θεσμό με προσωπικά του έξοδα. Διασπορά παρόμοιων φημών, δίχως την παραμικρή απόδειξη και κυρίως δίχως αιδώ,  είναι αήθης και είναι κρίμα για το θεσμό των Προμηθείων να βάλλεται δημοσίως με τέτοια χαρακτηριστική ανευθυνότητα. Στοχοποιώντας μάλιστα ανθρώπους που έχουν προσφέρει επί τόσα χρόνια και πολλοί απ’ αυτούς συνεχίζουν να προσφέρουν με αμείωτο προσωπικό κόστος (κόπο, μόχθο και χρήμα) για τη συνέχεια του θεσμού.
Οι εύρωστοι και υγιείς θεσμοί που στηρίζονται στην εμπιστοσύνη του κόσμου δεν κινδυνεύουν σχεδόν ποτέ από τον ιδεολογικό αντίπαλο, τραυματίζονται όμως όταν συκοφαντούνται με τέτοιο τρόπο. Ελπίζουμε ότι η αυξανόμενη συνειδητοποίηση του χρέους και των ευθυνών που θα πρέπει να διακατέχει τον ελληνοπρεπή χώρο, θα οδηγήσει ώστε να καταφέρει κάποτε να απομονώσει νοοτροπίες που τον διαφθείρουν με παρόμοιου τύπου κακοήθειες.

Παρόλα αυτά και επειδή ως κυρίαρχο πλαίσιο αναφορών τοποθετούμε την ενότητα του χώρου, καλούμε για άλλη μια φορά τους (ελάχιστους) φορείς που εμφανίζουν την οποιαδήποτε αντιδικία, να προσέλθουν στα Προμήθεια. Παραβλέπουμε τα όποια λυπηρά δημοσιεύματα έχουν προηγηθεί ως μη γενόμενα και τους καλούμε να συνεισφέρουν ως φίλοι, συνεργάτες και ομοϊδεάτες. Είναι κρίμα να απέχουν από τη μεγαλειώδη αυτή γιορτή των ελληνικών ιδεωδών, στην οποία μετέχει (είτε με την παρουσία του είτε με ανάληψη έργου) όλο σχεδόν το φάσμα των ελληνοπρεπών οργανώσεων. Ειδικά τούτη τη χρονιά που οι εκδηλώσεις λαμβάνουν τέτοια ευρεία έκταση αλλά και διαστάσεις μέθεξης και μυσταγωγίας, θα είναι άτοπο να επιμένουν στην άρνηση. Οι δυνατότητες συμμετοχής τους είναι αρκετές, στις προτάσεις είμαστε επίσης δεκτικοί και οπωσδήποτε με τη δέουσα τιμή και προβολή που τους αρμόζει, πάντα στα πλαίσια της συνεργασίας και της αρμονικής συνύπαρξης με όλους τους άλλους φορείς.

Το πόσο σημαντικός παράγων είναι η διάθεση αμοιβαίας συνύπαρξης, η αποδοχή των άλλων ως ισότιμων και οι αρμονικές συνεργασίες, διαφαίνεται από το Πρόγραμμα των Προμηθείων που ακολουθεί παρακάτω. Τα Προμήθεια πλέον έχουν απαγκιστρωθεί από την τεχνητή απομόνωση που διάφοροι ιθύνοντες της δημόσιας ζωής επεδίωκαν επί χρόνια να τα καθηλώσουν και ήδη αποτελούν κορυφαίο γεγονός με πολλαπλούς αποδέκτες και νοηματοδοτήσεις.

Επιτροπή Προμηθείων 2009

Το αναλυτικό πρόγραμμα των Προμηθείων 2009

Παρασκευή 19 Ιουνίου

ώρα 17:30, Χώρος: Αρχαιολογικός τόπος ΔίονΑφή Προμηθεϊκού Πυρός
Τελετουργική Αφή του Προμηθεϊκού Πυρός από τις Ιέρειες στην Ιερή πόλη των Μακεδόνων Δίον. Παραλαβή του Πυρός από αθλητές.

ώρα 19:30, Χώρος: Άλσος Προμηθέως – Έλευση Προμηθεϊκού Πυρός
Τελετουργική έναρξη των εκδηλώσεων του τριημέρου με την έλευση του Προμηθεϊκού Πυρός από τους αθλητές.

ώρα 21:00, Μελοποίηση Ορφικών Ύμνων
Μελωδός: Βασίλης Γαλανός.

ώρα 21:30, Φιλοσοφικό Συμπόσιο. Θέμα: Σοφιστές και Σοφιστική
Θα προηγηθούν εισηγήσεις επί του θέματος και θ’ ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή των παρευρισκομένων.
Εισηγητές: Γεώργιος Κλήμης – Καλλίμαχος, Ιστορικός, Πολιτισμολόγος
Στέφανος Κολέττας – Μέλανθος, Συγγραφέας, Εκπαιδευτικός
Συντονισμός: Σεμέλη Τραυλού

ώρα 23:50, “BLACK ΜΠΕΕΕ…” Προβολή της κινηματογραφικής ταινίας του Θεόδωρου Μαραγκού.
Θ’ ακολουθήσει συζήτηση του σκηνοθέτη με το κοινό.

Σάββατο 20 Ιουνίου

ώρα 10:00, Β΄ Πανελλήνια Συνάντηση Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας

Θέμα: Επίκουρος και Πολιτική.

ώρα 13:30, ΠΑΙΑΝ, επικολυρική ποίηση της Γεωργίας Αλεξίου – Γοργούς με τη συνοδεία αυλού.

Απόγευμα, Διανομή του Κυκεώνα
(αρχαιοελληνικό έδεσμα μαγειρεμένο από ποικιλία δημητριακών).

ώρα 16:30, Δίον: Εκκίνηση Προμηθεϊκού Δρόμου 14,5 χλμ.
Προς τιμήν της Προμηθεϊκής και Ολύμπιας συνύπαρξης. Με αφετηρία το Δίον, η διαδρομή των αθλητών οδηγεί δια μέσου του ορεινού δρόμου και του Λιτόχωρου στο Άλσος Προμηθέως.

..ώρα 17:00, Δαφνοστέφανοι, επικολυρική ποίηση της Γεωργίας Αλεξίου – Γοργούς για το αρχαίο αθλητικό πνεύμα.

ώρα 17:30, Αθλητικά δρώμενα με την ελεύθερη συμμετοχή των παρευρισκομένων
Δρόμου (ανδρών, γυναικών και παίδων), Οπλιτοδρομίας (ανδρών). Στεφάνωση των νικητών με κότινο, δάφνη, κυπάρισσο.

ώρα 18:00, Αφίξεις των πρώτων αθλητών του Προμηθεϊκού Δρόμου
Τιμητική στεφάνωση με κότινο, απονομές χρυσών μεταλλίων και αναμνηστικών διπλωμάτων.

ώρα 18:30, Επίδειξη αρχαίας ελληνικής πάλης

ώρα 18:45, Απονομή κυπέλων στους νικητές του Προμηθεϊκού Δρόμου

ώρα 19:00, Ωδές
Ερμηνεύει συνθέσεις του ο Αλέξανδρος ο Αχαιός (Αλέξανδρος Χάχαλης).

ώρα 19:20, Συναυλία του μουσικού σχήματος Δειπνοσοφιστές

ώρα 20:00, Ες Παγάν
Ερμηνεύει συνθέσεις του ο μουσικοσυνθέτης του «Ες Παγάν» Δημήτρης Πάνας. Συνοδεύει το μουσικό σχήμα Ανάσες (άσκαυλος, πλαγίαυλος, κρουστά).

ώρα 20:15, Συναυλία του μουσικού σχήματος Κάβειρος

ώρα 21:00, Ελαία ζείδωρος, Ελαία Αθηνά
Ερμηνεύει συνθέσεις του ο μουσικοσυνθέτης Δημήτριος Μιχάκης – Αλέξανδρος

ώρα 21:15, Χαιρετισμοί, Τιμώμενα πρόσωπα
Παρουσίαση: Σεμέλη Τραυλού.

ώρα 21:30, Έναρξη μυσταγωγικών δρώμενων υπό τον τίτλο:

«Προμηθεϊκόν Πυρ. Αείζωον και αεί υπάρχων»

ώρα 23:15, Βακχεύεστε!
Βακχική μουσική και διονυσιακός χορός με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων, ευωχία, έκσταση και ψυχική ανάταση. Μουσική: Ανάσες και Δημήτρης Πάνας.

Κυριακή 21 Ιουνίου

ώρα 9:00, Τελετή θερινού ηλιοστασίου

ώρα 10:30, Ονοματοδοσίες με το τυπικό της πατρώας παράδοσης

ώρα 11:30, Κοινό των Ελλήνων
Προτάσεις και ελεύθερη ανάπτυξη απόψεων περί των πεπραγμένων στον ελληνοπρεπή χώρο.

ώρα 14:00, Λήξη των Προμηθείων 2009

Χώρος εκδηλώσεων: Άλσος Προμηθέως, Όλυμπος

Διοργάνωση: Επιτροπή Προμηθείων 2009

Επιμέλεια διοργάνωσης: Πολιτιστικός Σύλλογος ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΠΥΡΦΟΡΟΣ

* Ενδέχεται να υπάρξουν συμπληρώσεις στο πρόγραμμα κατα τη διάρκεια των επομένων ημερών.

Advertisement

9 Σχόλια προς “To Πρόγραμμα των Προμηθείων 2009!”

 1. δεν έχω τίποτα καινούργιο να πω
  ειμαι καλά πολύ καλά ευχαριστώ
  φευγω απο το σήμερα που μοιάζει με χθες
  κάπου στο αύριο θα είμαι αν με θες

  Καλή επιτυχία εύχομαι και καλή δύναμη. Θα τα πουμε στον Όλυμπο

 2. Καλή επιτυχία και καλή δύναμη.

  Ελπίζω να τα πούμε στον Όλυμπο

  Εύχομαι να είναι όλοι εκεί.

 3. Αντιδραστικός said

  Ολοι πιθανόν οχι αλλα αυτοι που πρέπει σίγουρα!

 4. Συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Προμηθεύς Πυρφόρος», συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της Επιτροπής Προμηθείων 2009, συγχαρητήρια κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και σε όλους που εργάστηκαν και εργάζονται με το φιλότιμο, τη φιλοπονία και την καλαισθησία τους για την επιτυχία των φετεινών Προμηθείων.
  Θα είναι όλα εξαιρετικά και θα περάσουμε υπέροχα, διευρύνοντας τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τις γνωριμίες, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας.
  Φίλοι μου, μην πικραίνεστε που κάποιοι σας βρίζουν και σας κακολογούν. Είναι τιμή για σας η κακεντρέχεια των μικρόψυχων. Άλλωστε η ιστορία αυτή είναι γνωστή από παλιά, από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων»… σας θυμίζω. Ας κάτσουν λοιπόν οι «Λακεδαιμόνιοι» να παίζουν στη δικιά τους παραλία γεμίζοντας τα κουβαδάκια τους με τις στάχτες των «δαιμονογιάννηδων».
  Άλλωστε η αιτία του «πλην Λακεδαιμονίων» είναι κι αυτή γνωστή. Έπρεπε να είναι αυτοί ηγέτες, αλλιώς δεν!.. Κανείς ωστόσο δεν τους έχει ανάγκη…
  Μια χαρά λοιπόν θα είναι τα φετεινά Προμήθεια με όλους εσάς, που δουλέψατε τόσο πολύ όλον τον χειμώνα, κι ας μην ανήκετε στην εκλεκτή φυλή των… εκ γενετής ηγεμόνων.
  Όλοι εμείς που απολαμβάνουμε κάθε χρόνο τα Προμήθεια και συμβάλλουμε, όσο μπορεί ο καθένας στην επιτυχία τους, δεν επιδιώκουμε να είμαστε ηγέτες κανενός. Φίλοι θέλουμε να είμαστε μεταξύ μας, επιδιώκοντας μέσα από την εμπειρία της υπέροχης ετήσιας γιορτής των Προμηθείων, την ανάταση του ψυχικού μας κόσμου, που αργά ή γρήγορα θα βρει και τον αντίκτυπό της στην κοινή επιθυμία για την βελτίωση της ελληνικής κοινωνίας…
  Να είστε όλοι και πάντα καλά. Θα τα πούμε στα Προμήθεια!..

 5. antithesi said

  Τα τελευταία χρόνια έρχομαι στα Προμήθεια και έχω καταλάβει ότι είναι τριήμερες εκδηλώσεις που προωθούν την αρμονική συνύπαρξη διάφορων φορέων του ελληνοπρεπούς χώρου. Άρα δεν χρειάζεται κανένας να είναι αρχηγός ούτε κάποια τελετή να καπελωθεί από άλλους. Μπορούν όλοι να συνυπάρξουν για τρεις μέρες στα πλαίσια μιας γιορτής όπου όλοι περνάμε καλά και ας έχουν διαφορετικές πολιτικές, φιλοσοφικές ή θρησκευτικές απόψεις. Κανείς δεν τους ζητάει να αλλάξουν ή να ασπαστούν τις απόψεις των άλλων. Άλλωστε το μεγαλείο του δημοκρατικού ανθρώπου αυτό είναι να μπορείς να συνευρίσκεσαι, να συνομιλείς και να συνεορτάζεις και με ανθρώπους με διαφορετική άποψη. Αν όχι, τότε μόνο δημοκρατικός δεν είσαι αλλά κάτι άλλο πιο ακραίο…..

  Υ.Σ Και κάτι άλλο, μέχρι πέρυσι τα Προμήθεια ήταν καλά και ωραία και φέτος η συμμετοχή προσβάλλει το αξιακό σύστημα κάποιων; δηλαδή μέχρι πέρυσι δεν είχαν αξίες; είναι φετεινό απόκτημα;

 6. Άλλωστε το μεγαλείο του δημοκρατικού ανθρώπου αυτό είναι να μπορείς να συνευρίσκεσαι, να συνομιλείς και να συνεορτάζεις και με ανθρώπους με διαφορετική άποψη. Αν όχι, τότε μόνο δημοκρατικός δεν είσαι αλλά κάτι άλλο πιο ακραίο…..
  ———————————————————————————————–
  έτσι ακριβώς.

 7. Αριστόβουλος Θεοδόσιος Χίντζογλου said

  Ας μην ξεχνά κανένας μας ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει Ολύμπιοι, Καλή συνάντηση.

 8. πειράζει που εγώ δεν είμαι εν δυνάμη Ολύμπιος και παραμένω ένας κοινός θνητός; Δεν σε πειράζει έτσι;

 9. Άργος said

  η επιτυχία ειναι εξασφαλησμένη όχι γιατι ενεργοποιουμαστε εμεις αλλα γιατι το Ελληνικό πνεύμα παραμένει ασβεστο και αθάνατο.
  Έσεται ήμαρ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: