Θέσπις

Προσωπική δημιουργία, αναθεωρήσεις ιδεών και διαταράξεις ιδεοληψιών

Η Τελετή Καθιερώσεως του Ναού των Ελλήνων!

Posted by Thespis στο 18 Ιουλίου, 2009

Από: Καλλίμαχος

SMALLΘΥΡΑΝΥΞΙΑ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 190web

Ιστορική και συγκινητική – άν μή τί άλλο – ήταν η Τελετή της Καθιερώσεως του Ναού των Ελλήνων στο Ωραιόκαστρο. Ιστορική, διότι μία τέτοια Τελετή δεν είχε γίνει για πολύ-πολύ καιρό, για πάνω από 1700 χρόνια… Συγκινητική, διότι έγινε από ανθρώπους με καθαρές, αγνές καρδιές, για ανθρώπους με αγάπη, σεβασμό και δέος για τα Ιερά των Ελλήνων.

SMALLΘΥΡΑΝΥΞΙΑ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 007web

Άς πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Στο Ωραιόκαστρο βρίσκεται η έκταση στην οποία χτίστηκε ο Ναός. Πρόκειται για έκταση που ανήκει στον κ. Αριστοτέλη Κακογεωργίου, πρόεδρο του Συλλόγου Μαραθωνίων Μακεδονίας και πρόεδρο της Αναγέννησης Ομάδος «Ε». Ώς άνθρωπος με Ελληνική ψυχή,  προχώρησε με δικά του έξοδα και με δική του, προσωπική εργασία για την κατασκευή του Ναού, προσφέροντας το έργο αυτό στον Ελληνισμό και τους ευγνωμονούντες ανά τον κόσμο Έλληνες!

SMALLΘΥΡΑΝΥΞΙΑ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 031web

Η Τελετή της Καθιερώσεως-Καθοσιώσεως του Ναού (ο οποίος είναι αφιερωμένος στις Θεές και τους Θεούς των Ελλήνων, αλλά και στις Ηρωϊδες και τους Ήρωες αυτών) έγινε την ημέρα Απολλωνία-Ηλιακή (Κυριακή) 05 Ιουλίου. Ήταν ένα πανέμορφο απόγευμα, ιδανικό για τους δρομείς που αγωνίσθηκαν και βραβεύθηκαν στο αθλητικό δρώμενο που προηγήθηκε. Το ίδιο ιδανικό όμως και για την Τελετή που αργότερα έλαβε χώρα εκεί, αλλά και για το θεατρικό δρώμενο της ομάδος «Ιδεοθέατρον» του κ. Αναστασάκη που έκλεισε τη βραδιά.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον αγώνα δρόμου 10 χλμ. ο οποίος κατέληξε στον περίβολο του Ναού. Κάθε αθλητής που τερμάτιζε, έπαιρνε κι ένα κλαδί ελαίας το οποίο αμέσως μετά κατέθετε στο άγαλμα της Θεάς Νίκης, λίγα μέτρα μακρύτερα, ώς σύμβολο της Τιμής κι ευγνωμοσύνης του για τον Δρόμο στον οποίο αγωνίσθηκε. Αμέσως μετά, ακολούθησαν οι απονομές, σε αθλητές αλλά και ανθρώπους που με τον αγώνα τους προσφέρουν στον Ελληνισμό, αλλά και ομιλία του κ. Κακογεωργίου με Ελληνικό και επίκαιρο για την ημέρα θέμα. Ακολούθησαν κι άλλες ομιλίες, όπως του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Προμηθεύς Πυρφόρος» κ. Γεώργιου Αγρόδιου. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος εκφώνησε χαιρετισμό.

Οι Ιέρειες και οι Ιερείς διασκορπίζονται στο Ναό, τον περιβάλλοντα χώρο και τους παρευρισκομένους. "Νύν απαλλάττειν του άγους", επικαλούνται...

Οι Ιέρειες και οι Ιερείς διασκορπίζονται πρός το Ναό, τον περιβάλλοντα χώρο και τους παρευρισκομένους. "Νύν απαλλάττειν του άγους", επικαλούνται...

Η Τελετή ξεκίνησε αμέσως μετά. Οι Ιέρειες και οι Ιερείς βγήκαν από το Ναό και, αφού, κατέβηκαν τα σκαλοπάτια του, κατέληξαν στον περίβολο, μπροστά στο Βωμό. Η Τελετή Καθιερώσεως μόλις ξεκινούσε. Οι Επικλήσεις, οι Ύμνοι πρός τους Θεούς, το ράντισμα του Ναού και του περιβάλλοντος χώρου από τους Ιερείς με κεκκαθαρμένο νερό για την «απαλλαγή από το άγος» όπως επικαλούνταν, όλα, συγκίνησαν και άγγιξαν βαθιά τους παρευρισκομένους στην Τελετή εκείνο το βράδυ… Πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς; Όλοι συνειδητοποιούσαν πως ήταν ιστορικές οι στιγμές εκείνες… Και όχι μόνον αυτό. Ήταν μοναδικές, ξεχωριστές. Στιγμές, που κανείς δεν είχε ξαναζήσει πιό πρίν… Στη συνέχεια, οι Ιέρειες και οι Ιερείς ολοκλήρωναν την Τελετή προχωρώντας και ραντίζοντας σε όλα τα σημεία του έν γένει περιβάλλοντος χώρου. Μία Τελετή λιτή αλλά όχι φτωχή, απλή αλλά όχι απλοϊκή, βαθιά πνευματική αλλά όχι απόκοσμη, δυσνόητη ή ξένη.

Επίκληση των Προγόνων

Επίκληση των Προγόνων

Για το κλείσιμο, η θεατρική ομάδα «Ιδεοθέατρον» του κυρίου Αναστασάκη ανέλαβε δράση! Με ένα πολύ όμορφο, καλαίσθητο και κομψό θεατρικό δρώμενο, με κείμενα από τα Ορφικά, τις Βάκχες και άλλα, παρουσίασε μία παράσταση που αιχμαλώτισε την προσοχή του κοινού και τό έκανε να ξεσπάσει σε ατέρμονα χειροκροτήματα στο τέλος!

Ο κύριος Ραδάμανθυς Αναστασάκης με δύο μέλη της ομάδος του

Ο κύριος Ραδάμανθυς Αναστασάκης με δύο μέλη της ομάδος του

Η θεατρική ομάδα "Ιδεοθέατρον"

Η θεατρική ομάδα "Ιδεοθέατρον"

Όταν τελείωσε το δρώμενο, είχε πλέον νυχτώσει. Η Σελήνη, που φαινόταν ολοκάθαρα στον ασυννέφιαστο, νυχτερινό ουρανό, έδινε μιάν ακόμη αίσθηση της Ιερότητας και της ομορφιάς της βραδιάς εκείνης…

SMALLΘΥΡΑΝΥΞΙΑ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 142web

Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση αποχώρησαν πλήρεις από την εμπειρία αυτή. Μόνο; Όχι. Ίσως να περιμένουν με ανυπομονησία κάποια επόμενα Θυρανοίξια Ναού…

SMALLΘΥΡΑΝΥΞΙΑ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 029web

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: