Θέσπις

Προσωπική δημιουργία, αναθεωρήσεις ιδεών και διαταράξεις ιδεοληψιών

Τελέστηκε η εορτή της Φθινοπωρινής Ισημερίας στη Θεσσαλονίκη (φωτογραφικό υλικό)

Posted by Thespis στο 1 Οκτωβρίου, 2009

Απο το ιστολόγιο του «Προμηθέως Πυρφόρου»

SMALLΦθινοπωρινό Ηλιοστάσιο 2009 046web

Την Απολλωνία ημέρα (Κυριακή) 20 Σεπτεμβρίου 2009, γιορτάστηκε μέσα στον καταπράσινο χώρο του Ναού των Ελλήνων (Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης) η Φθινοπωρινή Ισημερία.

Αναλυτικότερη αναφορά για την εκδήλωση αυτή και εξαίρετο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε στην Ιστοσελίδα του Ωραιοκάστρου Ο ΤΡΟΧΟΣ.

Την πρωτοβουλία της διοργάνωση είχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Προμηθεύς Πυρφόρος», κάνοντας έναρξη με την εκδήSMALLΦθινοπωρινό Ηλιοστάσιο 2009 008webλωση αυτή των δραστηριοτήτων της νέας παραγωγικής χρονιάς που ξανοίγεται μπροστά μας.


Η εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκε πλήθος φίλων γνωστών και καινούργιων, ξεκίνησε με ομιλίες σχετικά με το γεγονός της ημέρας και θεατρική απαγγελία (Ύμνος του αρχαίου ποιητού Καλλίμαχου προς Δήμητρα), συνέχισε με την τελετή της Φθινοπωρινής Ισημερίας σύμφωνα με το πατρώο τυπικό από το τελεστικό τμήμα του «Προμηθέως Πυρφόρου», και ολοκληρώθηκε με κεράσματα και κρασί προς όλο τον κόσμο, μουσική, συζητήσεις σε πηγαδάκια και περιπάτους στον πανέμορφο χώρο.


Χαιρέτησε ο πρόεδρος του «Προμηθέως Πυρφόρου» Γεώργιος Αγρόδιος (άνω φωτο), ο οποίος εκτός των άλλων, αναφέρθηκε στην ανάγκη επανασύνδεσης με το πνεύμα των προγόνων μας, κλείνοντας την παρέμβασή του με το ποίημα του Κ. Καβάφη «Ποσειδωνιάται».


SMALLΦθινοπωρινό Ηλιοστάσιο 2009 007web

Ο συγγραφέας – κοσμοερευνητής και μέλος του Δ.Σ. του «Προμηθέως Πυρφόρου» Παν Ελλήνιος (πλαϊνή φωτο) αναφέρθηκε στην επιστημονική αλλά και τη συμβολική πλευρά των Ισημεριών, κάνοντας τη σύνδεση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος με την εποχή μας. Η ομιλία του, μεστή και εμπεριστατωμένη, κέρδισε το ειλικρινές χειροκρότημα του κόσμου.


Ο υπεύθυνος του Τμήματος Εκδηλώσεων του Συλλόγου, Γιώργος Φωτεινός, είπε κατά την προσφώνησή του στον κόσμο που τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις:

SMALLΦθινοπωρινό Ηλιοστάσιο 2009 004 (2)web«Όπως είναι γνωστό, ο σύλλογός μας, Προμηθεύς Πυρφόρος, καθιέρωσε από πέρυσι και πλέον τελεί σταθερά τις εορτές των Ισημεριών και των Ηλιοστασίων. Δεν είμαστε οι μόνοι βέβαια, τελετές εδώ και πολλά χρόνια τελεί σταθερά η ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ, παλαιότερα δε και ο Δευκαλίων. Πράγμα που σημαίνει ότι στη Θεσσαλονίκη έχει μπει ήδη το νερό στ’ αυλάκι, κι ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα, έχοντας οργανωθεί ακόμη καλύτερα, θα προχωρήσουμε σε πλήθος κοινών τελετών και εορτών. Μεταξύ των διαφόρων ομάδων και φορέων της Θεσσαλονίκης επικρατεί σύμπνοια, κάθε σύλλογος και φορέας έχει τους δικούς του επιμέρους στόχους κι όλοι μαζί αποτελούμε μια κοινή συνισταμένη, μια δύναμη με σκοπό την ουσιαστική επανελλήνιση του τόπου. Αυτές είναι οι αρχές με βάση τις οποίες συγκροτείται και αποκτά σταδιακά υπόσταση το Κοινό των Θεσσαλονικέων. Αντίπαλος όλων μας είναι μόνον ο σκοταδισμός, απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Μετά τη χαλάρωση του καλοκαιριού, με αφορμή τη σημερινή τελετή επανερχόμαστε και πάλι στην ενεργό δράση. Γνωρίζετε οι περισσότεροι ότι ο σύλλογός μας, στη διάρκεια του περασμένου έτους, έκανε πάρα πολλά και σημαντικά πράγματα. Υποσχόμαστε ότι ακόμη πιο ενεργοί και αποτελεσματικοί θα είμαστε τη φετινή χρονιά. Προς τούτο ζητούμε τη συνδρομή, μικρή ή μεγάλη, όλων σας. Ξέρουμε ότι για να είστε εδώ, μια φλόγα υπάρχει μέσα σας που σας κινητοποιεί. Αυτή τη φλόγα μπορούμε να την κάνουμε δημιουργική φωτιά, έφτασε πλέον ο καιρός! Η ύπαρξη αυτού του χώρου κι αυτού του ναού δεν είναι παρά η κορυφή του όρους που δείχνει ότι ανεξάντλητες είναι οι δυνάμεις που έχουμε, φτάνει να πιστέψουμε στον εαυτό μας. Ευχαριστούμε τον Αριστοτέλη Κακογεωργίου και την Ομάδα «Ε» Ελλήνων που τον παραχωρούν για τις εκδηλώσεις των ελληνοπρεπών συλλόγων, ώστε ο ναός αυτός να είναι πράγματι ο ναός όλων των Ελλήνων»!

Τον εξαίρετο ύμνο του Καλλίμαχου «Εις Δήμητραν» όπως απαγγέλθηκε σε νεοελληνική απόδοση, μπορείτε να τον βρείτε στην ιστοσελίδα του Ωραιοκάστρου ΤΡΟΧΟΣ

SMALLΦθινοπωρινό Ηλιοστάσιο 2009 019web

SMALLΦθινοπωρινό Ηλιοστάσιο 2009 021web

SMALLΦθινοπωρινό Ηλιοστάσιο 2009 041web

SMALLΦθινοπωρινό Ηλιοστάσιο 2009 023web

SMALLΦθινοπωρινό Ηλιοστάσιο 2009 030web
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: