Θέσπις

Προσωπική δημιουργία, αναθεωρήσεις ιδεών και διαταράξεις ιδεοληψιών

Ναός του Απόλλωνος στην Κάλυμνο: Μία διαρκής ύβρις!

Posted by Thespis στο 29 Οκτωβρίου, 2009

Επιστολή που λάβαμε

Αυτή είναι η πρώτη μου δημοσίευση, γι’ αυτό θα ήθελα να μου συγχωρήσετε τυχών λάθος επιλογή στον χώρο δημοσίευσης.

Αφορμή γι’ αυτήν την δημοσίευση είναι ένα έγκλημα (συνεχές) το οποίο λαμβάνει χώρα στην νήσο Κάλυμνο. Σίγουρα δεν είναι το μοναδικό, ούτε το πρώτο και δυστυχώς ούτε το τελευταίο στον Ελλαδικό χώρο.

[Σύντομο Ιστορικό της νήσου: Η Κάλυμνος είναι ένα νησί με μακραίωνη ιστορία. Στην Ιλιάδα του Ομήρου (ραψωδία Β, στ. 676 – 680) αναφέρεται ότι η Κάλυμνος μαζί με την Κώ, την Νίσυρο, την Κάσο και τη Κάρπαθο συνεκστράτευσαν εναντίον της Τροίας με δύναμη 30 πλοίων και αρχηγούς τον Φείδιππο και τον Άντιφο, γιούς του Θεσσαλού.

Οι αρχαιότερες μαρτυρίες της ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας στην νήσο ανάγονται στην Νεολιθική Εποχή, σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα.
Ο Απόλλωνας ήταν προστάτης θεός της Καλύμνου, ενώ το Ιερό του (πρόκειται για μία μεγάλη έκταση μέσα στην οποία αναφέρεται και η ύπαρξη Ασκληπιείου) υπήρξε το πολιτικό και θρησκευτικό της κέντρο, καθ’ όλη την αρχαιότητα από τις αρχές της 1ης π.Χ. χιλιετίας έως και τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες.]

Επισκέπτομαι την Κάλυμνο επί σειρά ετών, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, στην αρχή λόγω της εντοπιότητος των πεθερικών μου. Έχω ταξιδέψει αρκετά στην ζωή μου και έχω γνωρίσει πανέμορφα μέρη στην Ελλάδα αλλά και εκτός αυτής. Το συγκεκριμένο νησί παρόλο που αντικειμενικά δεν είναι όμορφο, πρόκειται για έναν άγονο και άγριο τόπο, έχει κάτι το αδιευκρίνιστο, κάτι το διαφορετικό το οποίο τραβά τον επισκέπτη και τον αναγκάζει να επιστρέφει ξανά και ξανά χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζει το γιατί (μόνο οι υποψιασμένοι μπορούν να δουν μια στήλη φωτός να ξεπηδά από αυτό).

Από τα πρώτη στιγμή ασχολήθηκα με την αναζήτηση των Ιστορικών στοιχείων του τόπου. Κατόρθωσα να βρω πληθώρα στοιχείων, όσον αφορά στην χρονική περίοδο από το Βυζάντιο έως τις μέρες μας. Προσπαθώντας να βρω στοιχεία για την παρουσία της Καλύμνου την περίοδο της Αρχαιότητος το μόνο που κατάφερα ήταν μερικές επιγραμματικές αναφορές από εντόπιους Ιστορικούς συγγραφείς. Οι «Σουλτάνες του Αιγαίου» έκαναν πολύ καλή δουλειά στο πέρασμα των αιώνων.
Περιηγούμενος όλα αυτά τα χρόνια σε διάφορες περιοχές του νησιού, το μόνο που αντίκριζα ήταν οι επιγραφές της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που υποδήλωναν την ύπαρξη πρωτοχριστιανικών κτισμάτων, λουτρών, εκκλησιών κτλπ.

Μόλις τέσσερα χρόνια πριν, ανακάλυψα ότι κάτω από την πρωτοχριστιανική εκκλησία του Χριστού της Ιερουσαλήμ κρυβόταν (τι πρωτότυπο!!!) ένα σπουδαίος ιερός χώρος, το Ιερό του Δήλιου Απόλλωνα. Πρέπει να ομολογήσω ότι την ύπαρξη του Ιερού, δυστυχώς για μένα, μου την αποκάλυψε ένας πολύ καλός και αδελφικός φίλος, Άγγλος πολίτης μα Έλληνας στο πνεύμα.
Εκτιμώ βέβαια το ότι η τοπική  εκκλησία (πιστή το Τούρκικο Ίδρυμα του Πατριαρχείο) σημαιοστόλισε το Ιερό με Βυζαντινά πανυγηριώτικα σημαιάκια, αφού προηγήθηκαν πλήθος επισκέψεων μας και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, είναι εντελώς «τυχαίο».

Εντελώς ξαφνικά, δύο χρόνια πριν, όλος ο χώρος περιφράχθηκε επιμελώς έτσι ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα πρόσβασης στον οποιονδήποτε. Βέβαια δεν υπήρχε αναρτημένη κάποια πινακίδα που να προσδιόριζε τον σκοπό της συγκεκριμένης κίνησης. Εντελώς ξαφνικά και πάλι, ξεκίνησαν οι ανασκαφές στο Ιερό από «εξειδικευμένο» συνεργείου του Δήμου Καλυμνίων με την χρήση οχημάτων και εργαλείων «τελευταίας τεχνολογίας» (εκσκαφείς, τσάπες, φτυάρια κτλπ). Κάποια στιγμή, το φθινόπωρο που μας πέρασε, ο φίλος που σας προανέφερα επισκέφθηκε τον χώρο των ανασκαφών και αφού συστήθηκε ως Καθηγητής Αρχαιολόγος, έπιασε κουβέντα με τους «επιστήμονες» εργάτες του Δήμου και φωτογράφησε το χώρο (συννημένες φωτογραφίες στο παρών μήνυμα). Τα ευρήματα, όπως θα διαπιστώσετε και εσείς, είναι εκπληκτικής ομορφιάς και κυρίως τα ψηφιδωτά, τα οποία εάν ανήκουν στην περίοδο της Αρχαιότητος, τότε μιλάμε για κάτι πρωτοφανές και μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο (προσωπικά δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο). Εάν τελικά τα ψηφιδωτά ανήκουν στην πρωτοχριστιανική περίοδο κάτι μου λέει ότι θα τύχουν της ανάλογης προβολής. Τελικά το σημαντικότερο στοιχείο που προέκυψε από την επαφή που είχε ο «Επιστήμων» φίλος μου με τους ειδήμονες, ήταν ότι ο Αρχαιολόγος που ήταν επικεφαλής της ανασκαφής είχε πεθάνει έναν χρόνο νωρίτερα και από τότε οι έρευνες συνεχίζονται καθοδηγούμενες προφανώς από την χάρη του θεού.

Συγχωρήστε το μακροσκελές της επιστολής μου.

Μετά τιμής

Πρίν από λίγες ημέρες έμαθα ότι τα ψηφιδωτά έχουν καλυφθεί με τσιμέντο. Δεν έχω μπορέσει μέχρι τώρα να διασταυρώσω αυτήν την πληροφορία αλλά εάν είναι αλήθεια, τότε πρόκειτε για ένα ΕΓΚΛΗΜΑ άνευ προηγουμένου.
Επισυνάπτω δύο φωτογραφίες γιά δείγμα.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: