21 Μαρτίου, Εορτή Εαρινής Ισημερίας στην Θεσσαλονίκη
Posted by Thespis στο 13 Μαρτίου, 2010
απο το ιστολόγιο του “Προμηθέως Πυρφόρου” http://pyrrphoros.wordpress.com/
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΠΥΡΦΟΡΟΣ
σας προσκαλεί στην εορτή της Εαρινής Ισημερίας
η οποία θα τελεστεί την ημέρα Απολλωνία (Κυριακή)
21 Μαρτίου 2010, ώρα 12:00 το μεσημέρι
στο Ναό των Ελλήνων, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης
Οι εκδηλώσεις των Ισημεριών και των Ηλιοστασίων συμβάλλουν στη γνωριμία και συνάφεια με τις πολιτισμικές μας ρίζες, φέρνοντάς μας σ’ επαφή με την αύρα της φύσης και της προγονικής ψυχής.
Η καθιερωμένη εορτή της Εαρινής Ισημερίας θα τελεστεί μέσα στον καταπράσινο χώρο του Ναού των Ελλήνων, ανάμεσα στα αγάλματα των Θεών και Ηρώων της ελληνικής παράδοσης.
Είσαστε όλοι ευπρόσδεκτοι!
Πώς θα πάτε στο Ναό:
α) Με Ι.Χ.
Η κεντρική οδός που οδηγεί προς Ωραιόκαστρο, λέγεται οδός Φιλύρας. Τη διασχίζετε και όταν προσπεράσετε το συνοικισμό Γαλήνη, η Φιλύρας μετονομάζεται σε οδό Θεσσαλονίκης.
Καθώς διασχίζετε την οδό Θεσσαλονίκης, στο αριστερό σας χέρι θα δείτε το Σούπερ Μάρκετ Μασούτη. Στα φανάρια του Μασούτη θα κόψετε δεξιά (στη γωνία υπάρχει ανθόκηπος) και θα μπείτε στην οδό Κονταξοπούλου. Στα 150 μ. περίπου στρίβετε και πάλι δεξιά, στην οδό Σολωμού. Την κατεβαίνετε, στο τέρμα της στρίβετε αριστερά και μετά απο λίγα μέτρα θα οδηγηθείτε στον περίβολο του ναού.
β) Με την αστική συγκοινωνία
Θα πάρετε το λεωφορείο Νο 56 («Ωραιόκαστρο – Ν.Σ. Σταθμός»). Το λεωφορείο έχει αφετηρία το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, κάνει στάση στο Βαρδάρη (αρχή της οδού Λαγκαδά) και εν συνεχεία σε όλες τις στάσεις της οδού Λαγκαδά.
Θα κατεβείτε στη στάση «Παναθήναια» (μία στάση πριν από τον ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου).
Θα γυρίστε προς τα πίσω, θα προσπεράσετε την πρώτη κάθετο (οδός Καραβοπούλου) και θα στρίψετε αριστερά στην επόμενη κάθετο (οδός Κονταξοπούλου). Διασχίζετε την οδό Κονταξοπούλου και στα 150 μ. περίπου στρίβετε και πάλι δεξιά, στην οδό Σολωμού. Την κατεβαίνετε, στο τέρμα της στρίβετε αριστερά και μετά απο λίγο θα οδηγηθείτε στον περίβολο του ναού.
Το χάλκινο άγαλμα της Αφθονίας και το μαρμάρινο της Δήμητρας, συμβόλων των Ισημεριών,
δεσπόζουν στον περίβολο του Ναού των Ελλήνων στο Ωραιόκαστρο.
Γιώργος Σιδέρης said
Γειά σας,
Θα ήθελα να ερωτήσω εάν το σημείο του Ναού είναι τυχαίο η επιλεγμένο ως «κομβικό»
Ευχαριστώ
Γ. Σιδέρης
thespis said
Ο ναός κτίστηκε εκεί όπου υπήρχε η δυνατότητα να γίνει κάτι τέτοιο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί ιδιοκτησίας, δηλ. σε ιδιωτικό χώρο. Δεν ξέρω αν το σημείο είναι «κομβικό», σίγουρα πάντως είναι ιερό αφού κάθε χώρος της ελληνικής γης είναι ιερός.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ said
Και μιας και σήμερα έχουμε Εαρινή Ισημερία ταιριάζει να πούμε μερικά πράματα.
Αρχικά είχαμε τον κύκλο των εποχών και της φύσης. Η μυθολογία αυτή είναι στο πρόσωπο της Περσεφόνης.
1) Θερινό Ηλιοστάσιο, η Περσεφόνη είναι στον Όλυμπο μιας και όλα στην φύση το καλοκαίρι λάμπουν είναι γεμάτα ζωή και υπάρχει άφθονη τροφή και γίνεται η συγκομιδή των σιτηρών.
2) Φθινοπωρινή Ισημερία, η Περσεφόνη κατεβαίνει στην Γη. Παίζει με τα λουλούδια και την αρπάζει ο Άδης.
Είναι η εποχή όπου η φύση από την χαρά του καλοκαιριού παίρνει το μελαγχολικό της πρόσωπο, ο καιρός κατσουφιάζει και αρχίζουν τα πρώτα κρύα, σημάδια αφιλόξενα για την ζωή στην ύπαιθρο.
3) Χειμερινό Ηλιοστάσιο, η Περσεφόνη είναι στον Άδη και παντρεύεται τον Πλούτωνα. Τρώει το ρόδι και η επιστροφή μοιάζει αδύνατη. Ότι έγινε, έγινε η Περσεφόνη θα μείνει στον Άδη.
Για την φύση είναι η πιο άσχημη περίοδος. Κρύα, παγωνιές, χειμώνας και η φύση όλη γίνεται εχθρική για τον άνθρωπο.
4) Εαρινή Ισημερία (σήμερα!). Μετά την επέμβαση της Δήμητρας η Περσεφόνη θα ανέβει ξανά στην αγκαλιά της Γης της Δη-Μητηρ. Έχουμε την επιστροφή της Περσεφόνης από τον Άδη πίσω στην Γη. Η φύση όλη χαίρεται και ανθεί. Ξανά αρχίζει η διαδικασία της καρποφορίας.
5) Θερινό Ηλιοστάσιο. Η Περσεφόνη επστρέφει στον Όλυμπο. Τα πάντα λάμπουν. Και η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Αυτή την περιγραφή του κύκλου των εποχών της φύσης οι αρχαίοι τον παρατηρήσαν και τον θεωρήσαν ότι υφίσταται και για την ψυχή του ανθρώπου και ότι έτσι υπάρχει η μετενσάρκωση, και δημιουργήθηκε η θεολογία για την μετα θάνατο ζωή και τα Ελευσίνια μυστήρια.
Στο πρόσωπο της Περσεφόνης έχουμε την ανθρώπινη ψυχή. Και η ιστορία πάει βάσει της μυθολογίας της φύσης αλλά και των άστρων.
1) Θερινό Ηλιοστάσιο. Ο Ήλιος είναι στο πιο ψηλό σημείο του ουρανού η κυριαρχία του είναι στην πιο ένδοξη μέρα.
Γεννιούνται οι ψυχές από αυτόν και κατέρχονται στην ύλη (Γαία) προς ενσάρκωση. Οι Πλατωνικοι μιλάνε για την πρόοδο από το Εν.
2) Φθινοπωρνή Ισημερία. Οι ψυχές φτάνουν στην Γη και ενσαρκώνονται σε ανθρώπινα σώματα. Βυθίζονται μέσα στην ύλη ή αλλιώς τις απαγαγει ο Πλούτωνας και τις οδηγεί μέσα στην Γαία.
3) Χειμερινό ηλιοστάσιο. Η περίοδος από το φθινόπωρο μέχρι το χειμώνα είναι η ζωή του ανθρώπου από την γέννηση του σαν βρέφος μέχρι που γερνάει και πεθαίνει το σώμα του. Το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι ο θάνατος του ανθρώπου στην Γη.
Η ψυχή όμως είναι αθάνατη και ξεφεύγει του θανάτου. Όπως ο Ήλιος από τον θάνατο στο χαμηλότερο σημείο της ουράνιας σφαίρας ανακτά το ύψος του και σηκώνεται στο ουρανό και από το θάνατο περνά στην ζωή, έτσι και η ψυχή από τον θάνατο του υλικού σώματος ως αθάνατη υψώνεται προς τον Όλυμπο, προς τον Ήλιο και επιστρέφει πίσω στο Θείο.
Οι Πλατωνικοι μιλάνε για την λεγόμενη επιστροφή πίσω στο Εν.
4) Απαραίτητος σταθμός όμως είναι η Γη. Εαρινή Ισημερία. Η ψυχή βγαίνει από τον Άδη. Έχουμε ανάσταση της ψυχής από το πεδίο των νεκρών. Ανάσταση όχι σώματος αλλά ψυχής. Έξοδος από τον Άδη πίσω στην Γη. Όπως η Περσεφόνη βγήκε πίσω στην Γη, έτσι και η ψυχή-Περσεφόνη οδηγείται πίσω στην Γη για ορισμένο χρόνο μέχρι να επιστρέψει πίσω στον Ήλιο, στο Εν. Η επιστροφή της ψυχής στην Γη χαροποιεί όλη την φύση. Οι νεκροί δίνουν στους ζωντανούς την εύνοια τους και μια καλή αρχή για την σοδειά τους και την επιβίωση τους.
5) Επστροφή της ψυχής πίσω στην πηγή της, στο Εν, στον Ήλιο. Θερινό Ηλιοστάσιο. Οι ψυχές από την Γη επιστρέφουν πίσω στην πηγή τους. Στον Ήλιο, στο Εν. Και το Εν τις ξαναστέλνει πίσω στην Γη για ενσάρκωση.
Έτσι κάθε Φθινοπωρινή Ισημερία έχουμε συμβολικά τις μετενσαρκώσεις και γεννήσεις των ανθρώπων στο κύκλο της ζωής και της ψυχής.
από συζήτηση που έγινε στο
http://www.12830.gr/Forum/filosofia/metensarkwsh-metempsyxwsh-kata-tous-arxaious-ellhnes/Page-20.html