2500 χρόνια απο τη μάχη του Μαραθώνα. Εκδηλώσεις τιμής στη Δράμα, 27 & 28/3/2010
Posted by Thespis στο 22 Μαρτίου, 2010
Εκδηλώσεις τιμής για τα 2.500 χρόνια
από το κοσμοϊστορικό γεγονός της μάχης του Μαραθώνα
53ος Μαραθώνιος Μακεδονίας
Φίλιπποι – Δράμα
27 και 28 Μαρτίου 2010
Ο Σύλλογος Μαραθωνίων Μακεδονίας
και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Προμηθεύς Πυρφόρος»
με την υποστήριξη και χορηγία της Ομάδας «Ε» Ελλήνων (σύμφωνα με το άρθρο 2 εδάφιο Ι και άρθρο 3 εδάφιο Β του καταστατικού της)
διοργανώνουν εκδηλώσεις προς τιμή της Μάχης του Μαραθώνα με τη συμπλήρωση φέτος 2.500 χρόνων από το κοσμοϊστορικό γεγονός. Οι εκδηλώσεις συνοδεύονται με Μαραθώνιο δρόμο (53ος Μαραθώνιος Μακεδονίας, Φίλιπποι – Δράμα).
Σάββατο 27 Μαρτίου, ώρα 17:00
Ως απότιση φόρου τιμής για τα 2500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης προς τους λησμονημένους από τους ιθύνοντες της σημερινής πολιτείας, Μαραθωνομάχους.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει τελετή μνημοσύνης σύμφωνα με τα πατρώα ήθη προς τιμή των μαχητών του Μαραθώνα.
Τόπος των εκδηλώσεων: Άγαλμα της Ελευθερίας, κεντρικό πάρκο Δράμας.
Κυριακή 28 Μαρτίου
Αθλητικές εκδηλώσεις
α) Μαραθώνιος δρόμος τιμής Φίλιπποι – Δράμα (38,5 χλμ.
β) Δρόμος 21,3 χλμ. Φίλιπποι – Δράμα.
Οι δρομείς που δήλωσαν συμμετοχή στις δύο αθλητικές εκδηλώσεις συμπλήρωσαν ήδη τις 300 εγγραφές, γι αυτό και ο κύκλος των εγγραφών έχει πλέον ολοκληρωθεί. Όλοι οι δρομείς θα τιμηθούν με ένα μοναδικό χρυσό μετάλλιο, το οποίο αναπαριστά τον ήρωα Ημεροδρόμο Μαραθωνομάχο που μετά τη μάχη έφερε την αναγγελία της νίκης. Οι νικητές όλων των κατηγοριών του Μαραθωνίου θα βραβευθούν με χρυσό κύπελλο.
Ο Μαραθώνιος της Μακεδονίας σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομάδος «Ε» Ελλήνων, σε συνεργασία με τον φορέα της εκδήλωσης (τον Σύλλογο Μαραθωνίων Μακεδονίας), καθορίστηκε στην αυθεντική απόσταση των 38.500 μέτρων. Αυτή ήταν η απόσταση Μαραθώνα – Αθήνας την οποία έτρεξε ο ήρωας Μαραθωνομάχος φέρνοντας το άγγελμα της νίκης «Νενικήκαμεν», όπως επίσης και ο πρώτος Μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης το 1896 αλλά και οι Μαραθωνοδρόμοι στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1900 και του 1904. Ο αυθεντικός Μαραθώνιος θυσίας απορρίπτει την παραχάραξη της αυθεντικότητας από τους Άγγλους, οι οποίοι το 1908, για χάρη της βασίλισσάς τους (η οποία επιθυμούσε να παρακολουθήσει τη διαδρομή απο τα ανάκτορα), καθιέρωσαν την απόσταση των 42.195 μέτρων. Ο αυθεντικός Μαραθώνιος θυσίας αποτελεί διαμαρτυρία εναντίον κάθε παραχάραξης των ιστορικών μας δεδομένων, εναντίον της βεβήλωσης των ιδεών του αθλητισμού και των υψηλών αξιών του Ελληνισμού.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Μαραθωνίων Μακεδονίας προς τους αθλητές αναφέρει:
«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για όλους όσους συμμετέχουν σε αυτή την εκδήλωση οποία θα ενσαρκώσει το μύθο της μάχης, στην οποία οι πρόγονοί μας επέλεξαν τον ενδοξότερο θάνατο τιμώντας τα ιερά της Ελλάδας και προστατεύοντας το μέλλον της Ευρώπης αλλά και όλων των ανθρώπων, αφού από αυτή την σύγκρουση θα καθοριζόταν όχι μόνο η ποιοτική ζωή των Ευρωπαίων αλλά και η ίδια η ύπαρξή τους.
Δεν πρόκειται λοιπόν για μια εκδήλωση όπως οι καθημερινές, αφού εδώ δεν θα έρθετε απλώς να τρέξετε για να δείξετε τι πετύχατε από την συνετή ζωή της αθλητικής σας τακτικής, αλλά θα τρέξετε και θα ιδρώσετε για τους μεγάλους εκείνους δικούς μας προγόνους που ξεπέρασαν όχι μόνο τα δικά τους όρια αλλά ακόμα και τα όρια των ιδίων των θεών, καθότι αυτοί είχαν το πλεονέκτημα να πεθάνουν ένδοξα ενώ οι θεοί ως αθάνατοι στερούνται αυτής της δυνατότητας .
Το μοναδικό μετάλλιο που θα στολίζει την συλλογή σας, θα μηνύει την μεγάλη αυτή ασύγκριτη θυσία και τη δική σας μικρή αλλά έντιμη συμμετοχή για πρώτη φορά στον αυθεντικό Μαραθώνιο μόνο για την τιμή, μόνο για τον σεβασμό προς τις ανώτερες αξίες του Ελληνισμού και τα ιδεώδη του πραγματικού αγωνιστικού πνεύματος που κληρονομήσαμε από τον μεγάλο πρόγονό μας Αέθλιο, γιο της Πρωτογένειας, θυγατέρας του Δευκαλίωνα και αδερφής του Έλληνα.
Σας περιμένουμε λοιπόν να γράψουμε όλοι μαζί μια νέα σελίδα στην ιστορία του Ελληνισμού και του αθλητισμού. Εμείς που ξέρουμε τι σημαίνει αγώνας, τι σημαίνει θυσία, τι σημαίνει προσφορά και τι σημαίνουν αξίες και ιδανικά».
ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ said
Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί και οι άλλοι Πανελλήνιοι Αγώνες ήταν γιορτές ομοσπονδιών χωριών αυτάρκειας (αυτό εννοούσαν με τη λέξη πόλη, και όχι τις ανύπαρκτες στην τότε Ελλάδα βαβυλώνες), που πανηγύριζαν τη συλλογική άμυνά τους απέναντι στις γύρω μοναρχίες, χάρη στο ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο.
Με επιμονή στο συμφιλιωτικό ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ (που πρότεινε ο Ρήγας -άρθρο 37 στο Σύνταγμα- EΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ στις 3 πρώτες εκλογές και ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ στα 3 πρώτα ελληνικά Συντάγματα, την Ελβετία και από ΑΜΕΤΡΗΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ), μπορούμε να βελτιώσουμε την κοινωνία, με κυβερνήσεις αλληλεγγύης, χωρίς λαμόγια, μίζες και διχόνοια.
Μπορεί να αρχίσει πριν νομοθετηθεί, από πρωτοβουλίες ανά δήμο, βάζοντας ανεπίσημη κάλπη πριν τις εκλογές για να ψηφίζουν όσοι θέλουν, όσους από τους υποψήφιους θέλουν να αποτελούν το ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ, ώσπου να καταλάβουν όλοι πόσο καλύτερα είναι!
Το εφάρμοσαν στη Μελίβοια Αγιάς το 2002:
μαζεύτηκαν και έβαλαν σε ένα ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ τα ονόματα όσων ήθελαν να γίνουν δημοτικοί σύμβουλοι. Ύστερα ψήφισε ο καθένας όσους είχε δικαίωμα, σύμφωνα με τους κανόνες των επίσημων εκλογών.
Και όσους βγήκαν πρώτοι σε ψήφους, ανεξάρτητα από ένταξη σε κόμμα ή όχι, τους έβαλαν στο μοναδικό ψηφοδέλτιο των επίσημων εκλογών, και αποτέλεσαν το δημοτικό συμβούλιο που ήθελε το χωριό και όχι οι γραφειοκράτες!
http://enieopsifodeltio.wordpress.com
http://apps.facebook.com/causes/61685
http://antipariafwni.blogspot.com/2009/01/niki.html
http://www.kpad.gr/text/thesis/enieo1.htm
http://edrana.blogspot.com/2007/06/blog-post_05.html
http://troktiko.blogspot.com/2009/05/blog-post_5788.html