Θέσπις

Προσωπική δημιουργία, αναθεωρήσεις ιδεών και διαταράξεις ιδεοληψιών

11/9: Εκδηλώσεις για τα 2500 χρόνια απο τη Μάχη του Μαραθώνα!

Posted by Thespis στο 1 Σεπτεμβρίου, 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ

ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΝ ΚΑΛΕΣΜΑ!

Μαραθών: 2500 Έτη Φωτός!

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ

ΤΥΜΒΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΜΑΧΩΝ

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010, ώρα  20:30

βλ. και δημοσ. εφημ. ΕΘΝΟΣ: «Θησαυρός η κλασική παράδοση»

Στο βίντεο: το «Πανανθρώπινον Μαραθώνιον Κάλεσμα»
στα Προμήθεια 2010 απο τον Αλέξανδρο Χάχαλη

Ώ παίδες της Μητέρας Γης!

Ελάτε!

Ν’αποτίσετε Φόρο Μνήμης και Τιμής

εις τους πεσόντας εν Μαραθώνι,

Αθηναίους και Πλαταιείς!

Σας προσκαλεί η Μάνα Ελλάς!

Και με λαχτάρα σας προσμένει!

Ώ τέκνα του Φωτός σπαρμένα

απανταχού στην Οικουμένη!

O Δήμος Μαραθώνος στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 2500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα, διοργανώνει το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010 το «Πανανθρώπινον Μαραθώνιο κάλεσμα» εκδήλωση μνήμης & τιμής στον Τύμβο των Μαραθωνομάχων.

Η ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση, σύλληψη του συνθέτη κ. Αλεξάνδρου Χάχαλη

συγκεντρώνει δυνάμεις του καλλιτεχνικού και ακαδημαϊκού χώρου –όπως του Όξφορντ και του Παν/μίου της Νέας Υόρκης (NYU) – απ’ όλη την Γή για να εορτασθεί δεόντως η μία εκ των σπανιωτέρων στιγμών της Ιστορίας, η θεμέλιος λίθος του περιφήμου «Χρυσού Αιώνος» του Πολιτισμού μας, η οποία έδωσε την πολυπόθητη μα πλέον δυσεύρετη ευκαιρία στην Ιστορία να διαλαλήσει περίτρανα:

«Εκείνοι οι άνδρες δεν είναι μόνο πατέρες των σωμάτων μας, αλλά και πατέρες της ελευθερίας και της ιδικής μας και όλων όσοι κατοικούν στην ήπειρον αυτήν (την Ευρώπη)… απέδειξαν ότι δεν είναι ανίκητη η δύναμις των Περσών ή η οποιαδήποτε δύναμις, αλλά κάθε δύναμις και κάθε πλούτος υποτάσσεται τελικά στην Αρετή»   Πλάτων

Ο λόγος, η μουσική και η εικόνα δημιουργούν – γύρω από τον Τύμβο – μία  ατμόσφαιρα μοναδική στο κοινό, ένα πολυμεσικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο. Συνολικά, το έργο του Αλεξάνδρου Χάχαλη έχοντας ως βάση τον Αισχύλο και τον Λόρδο Βύρωνα, ταξιδεύει στον ανεξάντλητο πλούτο του ελληνικού πνεύματος και μέσα από τη δική του αισθητική και μουσική γλώσσα συνδιαλέγεται με την ιστορία και την φιλοσοφία, καλύπτοντας μουσικά ένα πλήρες φάσμα, αρχέγονο, κλασσικό, ηρωικό, συμπαντικό, διαχρονικό.

Πρόγραμμα

20:30 Τελετή Ενάρξεως

Απαγγελία του ποιήματος του κ. Χάχαλη “Πανανθρώπινον Μαραθώνιον Κάλεσμα”

20:45 Χαιρετισμοί

Εξέχουσες προσωπικότητες απ’ την Ελλάδα, αλλά κι απ’ όλο τον κόσμο, όπως ο Σπύρος Μερκούρης, η Bettany Hughes (φιλέλλην ιστορικός του BBC και History Channel από το Παν/μιο του Oxford) ο γλύπτης Masaaki Noda εξ Ιαπωνίας, η ζωγράφος Irma Villaroel απ την Βενεζουέλα, η σκηνοθέτις/ ηθοποιός Cristina Mantis απ την Κάτω Ιταλία κ.α. είτε επί σκηνής είτε μέσω διαδικτύου σε ζωντανή αναμετάδοση παγκοσμίως αναγγέλλουν:

α) την σημασία γι αυτούς της Μάχης του Μαραθώνος και την επιρροή της στο Παγκόσμιο Ιστορικό γίγνεσθαι·

β) τον σεβασμό στην Ελλάδα, την Αθήνα, την Δημοκρατία, τον Άνθρωπο.

21:30 Φωνές Ελευθερίας

Διαδικτυακό πολυμεσικό δρώμενο. Συνεργασία του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (New York University) υπό την διεύθυνση του κ. Dinu Ghezzo επί σκηνής (στην ΝΥ), με τον κ. Αλέξανδρον Χάχαλη, Δημ. Λαμπριανό επί σκηνής (στην Ελλάδα) και άλλων συνεργατών· χορευτές, μουσικοί.

10:00 Μαραθών: 2500 Έτη Φωτός!

Πολυμεσικό δρώμενο του κ. Αλεξάνδρου Χάχαλη. Μιά μουσική οπτικοαουστική πανδαισία, ανασκαλεύοντας την Ιστορία. Συμμετέχουν η υψίφωνος Μαρία Κανελλοπούλου, ο τενόρος Μιχάλης Δουκάκης, ο βαρύτονος Γεώργιος Ματθαιακάκης, οι κρουστοί Θοδωρής Βαζάκας & Θεόδωρος Μιλκόφ, οι ηθοποιοί Ειρήνη & Αλεξάνδρα Τσιάρα, Τίνα Αλεξοπούλου, Αγγελική Ρέρρα, Μαρία Υπατία Γερολυμάτου & Κώστας Γιαλίνης, ο χορογράφος/χορευτής Φάνης Καφούσιας με την ομάδα του, η Άννα Ομηρίδη με τους Acrodance,  αθλητές, οι πολεμιστές Σπαρτιατικές Μόρες!

Με την ευγενική χορηγία του δημάρχου Μαραθώνος κου Σπύρου Ζαγάρη, του προέδρου του τμήματος AHEPA HJ-10 ΠΕΡΙΚΛΗΣ κου Αναστασίου Καπασκέλη και την υποστήριξη του κου Σπύρου Μερκούρη.

Χορηγός επικοινωνίας ΔΟΛ.

Ο Αλέξανδρος Χάχαλης,

θεατρικός συνθέτης και ποιητής

γεννήθηκε στην Πάτρα, σπούδασε μουσική στις Η.Π.Α., όπου και εργάστηκε επί εικοσαετία.
Βραβευμένος στο Central Park της ΝΥ ως δημιουργός έργων για το θέατρο (ανάμεσά τους το διάσημο θέατρο LA MAMA της Νέας Υόρκης) και τον κινηματογράφο.
Πλούσια είναι και η δισκογραφική του δουλειά, παρουσιάζει δέ έργα του, συνήθως πολυμεσικά, παγκοσμίως.
Δημιούργησε τον μη κερδοσκοπικού χαρακτήρος πολιτιστικό σύλλογο “Απόλλωνος Ναός”,  www.apollotemple.com, με σκοπό την διάδοση της Ελληνικού Πολιτισμού παγκοσμίως. Στο Ευγενίδειο Πλανητάριο εόρτασε εφέτος την Εαρινή Ισημερία με το “διαστημικό” Ηρακλειτικό έργο του “ΠΥΡΑΕΙΖΩΟΝ”.

Αμέσως μετά τον Τύμβο θα μεταβεί στην Κύπρο να δώσει συναυλία στο συρματόπλεγμα (όπου θυσιάστηκαν για την Ελληνική Σημαία οι Σολωμός Σολωμού & Τάσος Ισαάκ), με φόντο την κατεχομένη Αμμόχωστο, για την έναρξη του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Αμμοχώστου – μία προσπάθεια του Ελληνισμού στην Κύπρο με σκοπό να συγκινηθεί η παγκόσμια κοινότητα για την απελευθέρωση του βορειοανατολικού τμήματος της μεγαλονήσου!

βλ. επίσης δημοσ. εφημ. ΕΘΝΟΣ για τον Αλ. Χάχαλη: «Η μικρή οθόνη στα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

Advertisement

2 Σχόλια προς “11/9: Εκδηλώσεις για τα 2500 χρόνια απο τη Μάχη του Μαραθώνα!”

  1. ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ said

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ , ΤΗΝ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΟΥ. ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ. ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ. ΣΥΝΤΑΞΙΔΕΥΑΜΕ ΣΤΟ ΠΟΥΛΜΑΝ. ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΜΟΥ 6983-701 610. ΘΑ ΧΑΡΩ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ. ΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΘΑ ΕΡΘΩ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΤΙΣ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ , ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ.

  2. […] Τον περασμένο Οκτώβριο ο Θεοδωράκης έστειλε  μια επιστολή  στους διοργανωτές  της εκδήλωσης  “Πανανθρώπινον Μαραθώνιον Κάλεσμα”.  Σε αυτήν  την επιστολή  φαίνεται ξεκαθαρα  η αγάπη του σε αυτές τις νεοειδωλατρικές  λατρευτικές εκδηλώσεις, οι οποίες για να προσελκύσουν ανύποπτα θύματα έβαλαν   το ένδυμα του πατριωτισμού και τις αρχαιολατρείας. Το παρακάτω  κείμενο και την επιστολή του  «Σπιθάρχη»την αλιεύσαμε  απο  ένα  γνωστό για τις δωδεκαθεϊστικές του θέσεις ιστολόγιο (βλ. εδώ): “Ο Μαραθώνας ξανάναψε μέσα μου τη σβησμένη σπίθα, την χαμένη ελπίδα. Χαίρομαι γι’ αυτό. Σας συγχαίρω. Σας ευχαριστώ. Και δηλώνω «παρών».” «…Ο Μίκης χρειάζεται την έμπρακτη στήριξη όλων μας. Η σχέση μας μαζί του είναι σχέση αμφίδρομη. Χρειάζεται να νοιώσει ότι ο λόγος του δεν πέφτει στο κενό, ότι δεν είναι  «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» αλλά ότι η κάθε του φράση πιάνει τόπο και αγγίζει τις καρδιές εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων.. Την επιστολή του αυτή ο Μίκης την έγραψε στις 25/8/2010 με αφορμή την πρόσκλησή του από τον μουσικοσυνθέτη Αλέξανδρο Χάχαλη για τις εκδηλώσεις της επετείου των 2500 χρόνων από την Μάχη του Μαραθώνα. Οι εκδηλώσεις, γνωστές ως “Πανανθρώπινον Μαραθώνιον Κάλεσμα” που τελέστηκαν στον Τύμβο των Μαραθωνομάχων, προαναγγέλθηκαν στα Προμήθεια 2010 (βλ. εδώ: Εκδηλώσεις για τα 2500 χρόνια απο τη Μάχη του Μ…). […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: