Θέσπις

Προσωπική δημιουργία, αναθεωρήσεις ιδεών και διαταράξεις ιδεοληψιών

Εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζητά την ελάφρυνση του χρέους με στόχο να δοθεί ώθηση στην συνολική ανάπτυξη στην Ελλάδα

Posted by Thespis στο 21 Δεκεμβρίου, 2015

2521cid__1_149eb288149eaeb400576b4dc1257f16ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΑΘΗΝΑ/ΓΕΝΕΥΗ (8 Δεκεμβρίου 2015) – Έπειτα από πέντε χρόνια πολιτικών διαρθρωτικής προσαρμογής, οι δείκτες των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα δεν έχουν βελτιωθεί», δήλωσε ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για το εξωτερικό χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα, Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι, με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην υπερχρεωμένη χώρα.

Ο εμπειρoγνώμονας εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι ένας υπολογιζόμενος αριθμός 2,5 εκατ. ανθρώπων είναι χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και ότι οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας είναι συχνά υπερφορτωμένες για να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.

«Τα δικαιώματα στην εργασία και την κοινωνική ασφάλεια βρίσκονται σε κατάσταση αποδιοργάνωσης» είπε ο Μποχοσλάβσκι, σημειώνοντας ότι η ανεργία των νέων παραμένει στο 47,9%, ενώ μόνο ένας στους δέκα εγγεγραμμένους ανέργους λαμβάνει ταμείο ανεργίας, ενώ εκατομμύρια δεν έχουν τη βασική κοινωνική ασφάλεια.»

«Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που δεν έχουν ακόμη ένα εθνικό πλάνο κοινωνικής ασφάλισης ύστατης ανάγκης.»

Ο Μποχοσλάβσκι υπογράμμισε ότι περίπου 3,76 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα θεωρείται ότι βρίσκονται στα πρόθυρα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και ότι ο αριθμός όσων αντιμετωπίζουν τη στέρηση αγαθών έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2009 έως το 2014.

«Μπορούμε να μιλάμε για κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, δήλωσε Μποχοσλάβσκι προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.»

«Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να δράσουν τώρα με αποφασιστικότητα ώστε η κοινωνική κρίση να μην υπονομεύσει τις προοπτικές για μία επιτυχημένη οικονομική μεταρρύθμιση».

Ο Μποχοσλάβσκι υπογράμμισε η ελληνική κυβέρνηση και οι χώρες της Ευρώπης έχουν αναλάβει δεσμευτικές υποχρεώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εγγύηση της απόλαυσης ενός ελάχιστου επιπέδου οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν παραγκωνιστεί τόσο στον σχεδιασμό των πολιτικών προσαρμογής όσο και στην εφαρμογή των τόσο απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Μποχοσλάβσκι κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους δανειστές, να κάνουν μία συνολική αποτίμηση των επιπτώσεων που έχει το πρόγραμμα προσαρμογής στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και μία αποτίμηση του τι πήγε λάθος στο παρελθόν.

«Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ανακούφιση του χρέους προκειμένου να ξεκινήσει η κοινωνική ανάπτυξη» είπε. «Η ανακούφιση του χρέους πρέπει να εξελιχθεί σε ένα επενδυτικό πακέτο για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας μέσω των δημόσιων επενδύσεων στις υποδομές, την έρευνα και την εκπαίδευση».

«Η χώρα χρειάζεται ακόμη ένα μοντέρνο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που θα είναι δίκαιο, αποτελεσματικό, αρκούντως χρηματοδοτούμενο και θα βοηθά όσους βρίσκονται σε ανάγκη, ενώ θα προστατεύει τα βασικά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά δικαιώματα με έναν ολοκληρωμένο και χωρίς διακρίσεις τρόπο».

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα δύσκολο δομικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι τόσο εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά, αν φαίνεται ότι επιβάλλονται από τους δανειστές με μοναδικό σκοπό την αποπληρωμή τους χωρίς ταυτόχρονα να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις του ελληνικού λαού», κατέληξε ο εμπειρογνώμονας.

Ο κ. Μποχοσλάβσκι επισκέφτηκε τη χώρα έπειτα από πρόσκληση των ελληνικών αρχών. Συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, με αρκετά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου καθώς και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης, τους προέδρους του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, με μέλη του κοινοβουλίου και εκπροσώπους άλλων δημοσίων θεσμών. Είχε επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εθνικών οργάνων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την κοινωνία των πολιτών και με πανεπιστημιακούς.

Τα τελικά του συμπεράσματα και οι βασικές του συστάσεις θα υποβληθούν σε συνολική έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

(*) Διαβάστε τις πλήρεις δηλώσεις του Εμπειρογνώμονα έπειτα από το πέρας της αποστολής του στη διεύθυνση:
http://www.ohchr.org/Documents/Issues/IEDebt/EOM_Statement_Greece_IEForeignDebt_GR.pdf

ΤΕΛΟΣ

Ο Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι (Αργεντινή) διορίστηκε Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας για τις επιπτώσεις του εξωτερικού χρέους στην άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στις 8 Μαΐου του 2014. Είχε εργαστεί προηγουμένως ως Εμπειρογνώμονας για το Δημόσιο Χρέος στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) όπου και συντόνισε μία Ομάδα από Εμπειρογνώμονες για την Κρατική Χορήγηση και Λήψη Δανείων. Η θητεία του καλύπτει όλες τις χώρες και ανανεώθηκε πρόσφατα από το ψήφισμα με αριθμό 25/16 του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι ανεξάρτητος από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή οργανισμό και υπηρετεί υπό την ατομική του ιδιότητα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα: http://www.ohchr.org/EN/Issues/Development/IEDebt/Pages/IEDebtIndex.aspx

Οι Ειδικοί Εισηγητές αποτελούν μέρος των Ειδικών Διαδικασιών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι Ειδικές Διαδικασίες, το μεγαλύτερο όργανο από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είναι η γενική ονομασία που δίνεται στους ανεξάρτητους μηχανισμούς διερεύνησης και ελέγχου του Συμβουλίου. Οι κάτοχοι εντολών Ειδικών Διαδικασιών είναι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες οι οποίοι διορίζονται από το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με στόχο την αξιολόγηση είτε της κατάστασης σε μια συγκεκριμένη χώρα ή την αξιολόγηση θεματικών ζητημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν ανήκουν στο προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών ενώ είναι ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή οργανισμό, υπηρετούν υπό την ατομική τους ιδιότητα και δεν λαμβάνουν καμία αμοιβή για την εργασία τους.

ΟΗΕ- Ανθρώπινα Δικαιώματα – Ελλάδα:
http://www.ohchr.org/EN/Countries/ENACARegion/Pages/GRIndex.aspx

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε
Gunnar Theissen (+41 22 917 9321 / gtheissen@ohchr.org) ή στο ieforeigndebt@ohchr.org
Δημήτρης Φατούρος (+32 2 788 84 68 / fatouros@unric.org )

Για πληροφορίες σχετικά με άλλους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών:
Xabier Celaya, UN Human Rights – Media Unit (+ 41 22 917 9383 / xcelaya@ohchr.org)

Για τους ενημερωτικούς ιστότοπους σας και για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Τα σημαντικότερα νέα είναι διαθέσιμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που παρατίθενται.
Twitter: UNrightswire
Facebook: unitednationshumanrights
Google+: unitednationshumanrights
Youtube: unohchr

http://www.ohchr.org/Documents/Issues/IEDebt/EOM_Statement_Greece_IEForeignDebt_EN.pdf
http://www.ohchr.org/Documents/Issues/IEDebt/EOM_Statement_Greece_IEForeignDebt_GR.pdf

Ακολουθεί η Ανακοίνωση στα Αγγλικά;

UN human rights expert calls for debt relief to boost inclusive growth in Greece

ATHENS / GENEVA (8 December 2015) – «After five years of adjustment policies, indicators tracking economic, social and cultural rights in Greece have not improved», said the United Nations Independent Expert on foreign debt and human rights, Juan Pablo Bohoslavsky, concluding a visit to the highly indebted country.*

The expert voiced concern that an estimated number of 2.5 million people is without health insurance and that public health services are frequently overburdened to ensure affective access to health care.

«The rights to work and social security are in a state of disarray», said Bohoslavsky, noting that youth unemployment has remained at 47.9 per cent, while only 1 out of 10 of the registered unemployed persons receive unemployment benefits and that millions are left without basic social security. Greece is one of the few countries in Europe that does not yet have a nationwide social security benefit of last resort.

Bohoslavsky stressed that 3.76 million people in Greece are considered at risk of poverty and social exclusion, and that the number of people facing material deprivation has nearly doubled between 2009 and 2014.

«It is justified to speak about a human rights and humanitarian crisis in Greece» said Bohoslvasky, adding that the country is as well ill-equipped to deal adequately with the largest refugee crisis facing Europe since the end of the Second World War.

«Both the Greek Government and the Eurozone countries must act now decisively to prevent that the social crisis undermines prospects for a successful economic reform.»

Bohoslavsky stressed that Greece and European countries have assumed binding obligations to protect human rights and guarantee essential minimum levels of economic, social and cultural rights. However human rights have been side-lined both in the design of adjustment policies and the implementation of much needed structural reforms.

Bohoslavsky called upon the Government of Greece and its European lenders to undertake a comprehensive human rights impact assessment of the adjustment programme that should as well include an assessment of what had gone wrong in the past.

«Greece needs debt relief in order to trigger socially inclusive growth», said Bohoslavsky. «Debt relief should be turned into an investment package to boost the real economy through public investment in infrastructure, research, education.»

«The country needs a modern social welfare system that is just, efficient, sufficiently funded, targeted to those in need, and protecting core social, economic and cultural rights in a comprehensive and non-discriminatory manner.»

Greece is facing a challenging structural reform agenda. «It is hard to believe that such far-reaching reforms can be implemented effectively, if they appear to be imposed by lenders with the sole goal of repayment and the views of the Greek people are not seriously taken into consideration», concluded the expert.

Mr. Bohoslavsky visited the country at the invitation of the Greek authorities. He met the Deputy Prime Minister and several members of the Greek Cabinet, senior Government officials, the Presidents of the Supreme Court and Council of State, members of Parliament and of other public institutions. He held as well meetings with representatives of the European Commission and IMF, national human rights bodies, civil society and academic experts.

His final findings and key recommendations will be presented in a comprehensive report to the UN Human Rights Council.
(*) Read his comprehensive end-of mission statement at:
http://www.ohchr.org/Documents/Issues/IEDebt/EOM_Statement_Greece_IEForeignDebt_EN.pdf

ENDS

Juan Pablo Bohoslavsky (Argentina) was appointed as Independent Expert on the effects of foreign debt and human rights by the United Nations Human Rights Council on 8 May 2014. Before, he worked as a Sovereign Debt Expert for the United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) where he coordinated an Expert Group on Responsible Sovereign Lending and Borrowing. His mandate covers all countries and has most recently been renewed by Human Rights Council resolution 25/16. He is independent from any government or organization and serves in his individual capacity. Learn more, log on to:
http://www.ohchr.org/EN/Issues/Development/IEDebt/Pages/IEDebtIndex.aspx

The Special Rapporteurs are part of what is known as the Special Procedures of the Human Rights Council. Special Procedures, the largest body of independent experts in the UN Human Rights system, is the general name of the Council’s independent fact-finding and monitoring mechanisms. Special Procedures mandate-holders are independent human rights experts appointed by the Human Rights Council to address either specific country situations or thematic issues in all parts of the world. They are not UN staff and are independent from any government or organization. They serve in their individual capacity and do not receive a salary for their work.
UN Human Rights, Country Page – Greece:
http://www.ohchr.org/EN/Countries/ENACARegion/Pages/GRIndex.aspx
For more information please contact:
Gunnar Theissen (+41 22 917 9321 / gtheissen@ohchr.org) or write to ieforeigndebt@ohchr.org
For media requests please contact Dimitrios Fatouros (+32 2 788 84 68 / fatouros@unric.org)
For media inquiries related to other UN independent experts:
Xabier Celaya, UN Human Rights – Media Unit (+ 41 22 917 9383 / xcelaya@ohchr.org)

For your news websites and social media: Key messages about our news releases are available on UN Human Rights social media channels, listed below. Please tag us using the proper handles
Twitter: UNrightswire
Facebook: unitednationshumanrights
Google+: unitednationshumanrights
Youtube: unohchr

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: