Θέσπις

Προσωπική δημιουργία, αναθεωρήσεις ιδεών και διαταράξεις ιδεοληψιών

Ελληνικό Αλφάβητο – Ένας Ύμνος για το Φώς και την Ψυχή!

Posted by Thespis στο 22 Μαΐου, 2009

Starbust-Sun-Above-Clouds-in-Blue-Sky-Photographic-Print-C13062857

Πανάρχαια προσευχή-επίκληση υπάρχει και λειτουργεί μυστικά στο Ελληνικό Αλφάβητο από καταβολής του. Η διαδοχή των γραμμάτων στην πλήρη εκφώνηση τους (Άλφα, Βήτα, Γάμα, κλπ.) δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά πίσω από αυτήν υπολανθάνει μία πλήρης γραμματική, συντακτική και νοηματική συνέχεια, ανωτέρας συλλήψεως. Σύμφωνα με αυτήν την γνωστή μας εκφώνηση, τα Ελληνικά γράμματα (αφού προσθέσουμε και το εξαφανισμένο σήμερα έκτο γράμμα: Στίγμα ή Δίγαμμα «F») ακούγονται και γράφονται ως εξής:

ΑΛΦΑ -ΒΗΤΑ-ΓΑΜΑ -ΔΕΛΤΑ-ΕΨΙΛΟΝ -ΣΤΙΓΜΑ-ΖΗΤΑ -ΗΤΑ-ΘΗΤΑ -ΙΩΤΑ-ΚΑΠΠΑ -ΛΑΜΒΔΑ-ΜΙ -ΝΙ-ΞΙ -ΟΜΙΚΡΟΝ-ΠΙ -ΡΟ-ΣΙΓΜΑ -ΤΑΥ-ΥΨΙΛΟΝ -ΦΙ-ΧΙ -ΨΙ-ΩΜΕΓΑ

Αποκωδικοποιώντας την γνωστή αυτή διάταξη, που έγινε σύμφωνα με τις αρχές της Ερμητικής Επιστήμης και Φιλοσοφίας, έχουμε τα ακόλουθα:

ΑΛ ΦΑ, ΒΗ ΤΑ ΓΑ, (Α)ΜΑ ΔΕ (Ε)Λ ΤΑ ΕΨ ΙΛΩΝ, ΣΤ(Η) ΙΓΜΑ, ΖΗ ΤΑ, Η ΤΑ, ΘΗ ΤΑ ΙΩΤΑ ΚΑ ΠΑΛΑΜ, ΔΑ, ΜΗ ΝΥΞ Η, Ο ΜΙΚΡΟΝ, ΠΥΡΟΣ ΙΓΜΑ ΤΑΦΗ (Ε)Ψ ΙΛΩΝ, ΦΥ ΨΥΧΗ Ο ΜΕΓΑ.

Έν συνεχεία, αφού προσθέσουμε τα εννοούμενα συνδετικά και ρήματα που παραλείπονται, έχουμε την ανάδυση μιάς θαυμάσιας κοσμογονικής προσευχής – επίκλησης προς την πηγή του Φωτός και της Ψυχής:

ΑΛ, ΦΑ, ΒΗ ΤΑ ΓΑ!
ΑΜΑ ΔΕ ΕΛ ΤΑ ΕΨΙΛΩΝ!
ΣΤΗ ΙΓΜΑ (ΙΝΑ) ΖΗ ΤΑ, Η ΤΑ, ΘΗ ΤΑ, ΙΩΤΑ ΚΑ (ΤΑ) ΠΑΛΛΑΝ ΔΑ.
(ΙΝΑ) ΜΗ ΝΥΞ Η, Ο ΜΙΚΡΟΝ (ΕΣΤΙ).
ΠΥΡΟΣ (ΔΕ) ΙΓΜΑ ΤΑΦΗ ΕΨΙΛΩΝ.
ΦΥ(ΟΙ) ΨΥΧΗ, Ο ΜΕΓΑ (ΕΣΤΙ).

Η επίκληση αυτή είναι καταγεγραμμένη από αιώνες στο υποσυνείδητο των Ελλήνων. Αμέσως πιο κάτω αποκαλύπτουμε τη σημασία των λέξεων της προσευχής αυτής:

7375mv4

Άλ = ο Νοητός Ήλιος.
Φά-ος = το Φώς.
Βή = προστακτική του ρήματος βαίνω ( = βαδίζω, έρχομαι).
Τά = δοτική άρθρου Δωρικού τύπου, τή, είς τήν.
Γά = Γή (Δωρικός τύπος).
Άμα = (επιρρ.) συγχρόνως.
Έλ = ο Ορατός Ήλιος, ο Ερχόμενος.
Έψ = ρήμα έψομαι, εψ-ημένος = ψημένος.
Ιλών = ιλύς (ουσ.) = λάσπη, πηλός.
Στή = προστακτική ρήματος ίστημι.
Ίγμα = καταστάλαγμα, απόσταγμα.
Ζή = προστακτική ρήματος ζώ.
Ή = προστακτική ρήματος ειμί, είμαι.
Θή = προστακτική ρήματος θέτω.
Ιώτα = τα Ιώγα, τα Εγώ (πρβλ. αγγλ. I = Εγώ).
Παλλάν = ρήμα πάλλω (= δονούμαι, περιστρέφομαι), επίθετο, παλλάς = πάλλουσα, περιστρεφόμενη (πρβλ. Παλλάς Αθηνά).
Δά = άλλος τύπος της Γά, Γής (πρβλ. Δα-μήτηρ > Δημήτηρ > Δήμητρα = Μητέρα Γή).
Νύξ = (ουσ.) νύκτα.
Ό = (αναφ.) το οποίο, που.
Φύ(οι) = ευκτική ρήματος φύω (φυτρώνω, αναπτύσσομαι).

Απόδοση:

Άλ (Νοητέ Ήλιε), εσύ που είσαι το Φώς, έλα στη Γή!
Και εσύ Έλ (Ορατέ Ήλιε), ρίξε τις ακτίνες σου στην λάσπη που ψήνεται (που βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού)!
Άς γίνει ένα καταστάλαγμα (μία ξηρά) για να μπορέσουν τα Εγώ (εμείς, τα πλάσματα της Γής) να ζήσουν, να υπάρξουν και να σταθούν πάνω στην παλλόμενη Γή.
Για να μήν επικρατήσει η νύκτα, που είναι το μικρόν (η συρρίκνωσή μας).
Και κινδυνεύσει να ταφεί (να σβήσει, να χαθεί) το καταστάλαγμα του πυρός μέσα στην αναβράζουσα λάσπη.
Και άς αναπτυχθεί η Ψυχή, που είναι το μέγιστο (η απεραντοσύνη μας), το σημαντικότερο όλων.

Η εκφώνηση της επίκλησης αυτής, στον αρχαϊκό της τύπο, έχει μια ισχυρή δονητική επίδραση στους αισθανόμενους Ανθρώπους του Φωτός, σε όποιο σημείο αυτού του Πλανήτη κι αν ίστανται, διότι πάνω απ’ όλα είναι μια Μυστηριακή κρούση στον Ιερό Σπόρο της Ψυχής τους…

 Orange_Sun_Backdrop

*Τις πληροφορίες για το άρθρο αυτό τίς αντλήσαμε από αρχεία του Αρχιτέκτονα Μηχανικού κυρίου Ιωάννη-Πέτρου Μακρίδη και από τα ιστολόγια www.skepseis.blogspot.com/…/blog-post_11.html και http://oistros-reportaz1.blogspot.com/2006/08/blog-post_03.html.

 

Καλλίμαχος

80 Σχόλια to “Ελληνικό Αλφάβητο – Ένας Ύμνος για το Φώς και την Ψυχή!”

  1. antithesi said

    Τρία πουλάκια κάθονταν………..
    Καλά δεν πάμε καθόλου καλά……

  2. prkls said

    Πολύ ωραίος ύμνος!!!

    Σε ποιά γλώσσα είναι γραμμένος?
    :-)

  3. 12thespis said

    Θα συμφωνήσετε πάντως οτι είναι χαριτωμένο, όπως γράφει κι ο Οίστρος απ’ όπου ο πολύ καλός φίλος και εκ των διαχειριστών Καλλίμαχος μετέφερε το παραπάνω άρθρο:

    «Άντε να βάλω και υποσημείωση: Δεν το ενστερνίστηκα, απλά χαριτωμένο το βρήκα»…

  4. χαριτωμενιές δηλαδή…. ναι πλάκα έχει. Κάτσε να δω μόνο τα φωνήεντα τι «νόημα» βγάζουν…

  5. Καλλίμαχος said

    Χαίρετε, φίλοι!

    Μόλις διάβασα τα σχόλιά σας στο άρθρο αυτό…

    Αντιλαμβάνομαι πως σίγουρα έχετε δίκαιο να αμφιβάλλετε για την αλήθεια του κειμένου. Κάποιες φορές, όταν μετριάζω τον (προφανώς έκδηλο!) ενθουσιασμό μου, αμφιβάλλω και ο ίδιος… Πώς να μήν αμφιβάλλει άλλωστε κανείς όταν δεν έχει στην διάθεσή του τις αδιάσειστες αποδείξεις που θα στηρίζουν ακλόνητα μία θέση; Έχετε λοιπόν δίκαιο, και δεν είμαι σε θέση ούτε εγώ που ανέβασα το άρθρο να τό υπερασπιστώ με στοιχεία…

    Πρέπει, όμως, νομίζω, να παραδεχθείτε πως έχει μία γοητεία το κείμενο αυτό… Έπειτα, θα μπορούσαν να είναι αλήθεια τα όσα αναφέρει, εξίσου, όπως και να είναι ψέμματα.

    Εγώ τό ανέβασα ώς άρθρο στο ιστολόγιο του Θέσπιδος γοητευμένος από την ομορφιά του και την πιθανότητά του να ισχύει.

    Ελπίζω με την ίδια γοητεία να τό διαβάσατε κι εσείς…

    Έρρωσθε, φίλοι!

    Καλή συνέχεια στον όμορφο αγώνα μας!

  6. Δημητρης said

    Αλφ (ο εξωγηινος), βη τα γα κλπ κλπ. Ειναι προφανης προσφωνηση στον συμπαθεστατο γατοβορο εξωγηινο να ξαναερθει στη γη, ισως αυτη τη φορα οχι απο την ΕΤ1.

    Αλ Φαβιτ α γκαμαα (ο Φαβιτ στην ομορφη). Μια αφιερωση ενος Αραβα προς το κοριτσι των ονειρων του.

    Και σιγουρα μπορουμε να βρουμε κι αλλα, εξισου ευφανταστα και εξισου ασχετα με την πραγματικοτητα, οπως και η αρχικη δημοσιευση.

  7. evangelos- loukadakis said

    os anthropos ekana afta pou ediedaxtika kai afta pou esynithizan stin geitonia mou mexri pou arxisa na geinome pereiergos geia alles geitoneies tora vlepo afta pou mou emathan den eitane ta eidia me tous progonous mou alla me tous progonous tou yahve.

  8. Καλλίμαχος said

    Χαίρετε και πάλι!

    Δεν μπορώ ειλικρινά να καταλάβω για ποιό λόγο συνεχίζονται τα ειρωνικά σχόλια…

    Εάν δεν έχει κάποιος στοιχεία για να αποδείξει τα λεγόμενά του και όμως σχολιάζει και μάλιστα ειρωνικά, αυτό δεν μπορεί παρά να είναι κακοήθεια… Εάν ήταν τόσο προφανές το ψεύδος και η μή αλήθεια του κειμένου θα τό είχατε ήδη καταρρίψει με φιλολογικά και γλωσσικά επιχειρήματα, τά οποία δεν είδα πουθενά…

    Δεν λέω πως εγώ παρουσίασα τις ακράδαντες αποδείξεις των λεγομένων μου (κάτι που ανέφερα και στο προηγούμενο σχόλιό μου), όμως το υπόμνημα που δίδεται και εξηγεί τις λέξεις μία προς μία είναι νομίζω ελπιδοφόρο στοιχείο. Στοιχείο βέβαια όχι αποδεικτικό, σε κάθε περίπτωση όμως ενδεικτικό…

    Προσθέτοντας λοιπόν τις πληροφορίες από το κείμενο αυτό με τα στοιχεία που δίδουν άλλοι συγγραφείς στα βιβλία τους όπως ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης στο βιβλίο: «Οι Ελληνικές Λέξεις Στην Αγγλική Γλώσσα» και ο Σταύρος Θεοφανίδης στο: «Τα Αγγλικά Είναι Ελληνική Διάλεκτος», όπως επίσης και ο Ph.D. Myron Stagman στο: «Το Αρχαίο Ελληνικό Μυστικό Του Σαίξπηρ», στα οποία αποδεικνύεται ότι η Αγγλική γλώσσα είναι μία εξελιγμένη και μεταλλαγμένη με τα χρόνια Ελληνική διάλεκτος (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν λέξεις όπως: I=Εγώ, Am=Ειμί, Will=Βούλομαι, Do=Τίθημι, κ.ά.). «Ακραίο», θα πείτε. «Από πού κι ως πού;», θα πείτε. Μα, προφανώς ξεχνάτε ότι η Αγγλία (όπως και πολλές άλλες χώρες του κόσμου) ήταν κάποτε αποικίες Ελλήνων (βλέπε το βιβλίο: «Η Ελλάδα Είς Όλον Τον Κόσμον» του Βαρθολομαίου Χ. Λάζαρη, και το: «Ελλάδα Είναι Όλη Η Γή» της Πέπης Σκαρλή) και μάλιστα την Αγγλία τήν ονόμαζαν «Κασσιτερίδες Νήσοι», αφού από εκεί έπαιρναν τον κασσίτερο.

    Επίσης, έχουμε και το εξαφανισμένο σήμερα βιβλίο του Joseph Yahuda: “Hebrew Is Greek”, από τις εκδόσεις Oxford Becker Publications, όπου αποδεικνύεται ότι η Εβραϊκή γλώσσα προέρχεται κι αυτή από τα Αρχαία Ελληνικά.

    Εάν προσθέσουμε και τις πληροφορίες από άλλα βιβλία, όπως της Άννας Τζιροπούλου – Ευσταθίου: “Έλλην Λόγος – Πώς Η Ελληνική Γονιμοποίησε Τον Παγκόσμιο Λόγο” και “Ο Έν Τήι Λέξει Λόγος”, αλλά και του Δρ. Παναγιώτη Ι. Κυριακόπουλου: “Η Ελληνική Γλώσσα, Η Πατρίδα Του Πολιτισμού”, όπως επίσης και του Γεωργίου Γ. Αϋφαντή: “Ενημέρωσις” (στην ενότητα “Γραφή-Αλφάβητον”), αλλά και το τεύχος του περιοδικού “Ελλήνων Ιστορία” με τίτλο “Ελληνική Γραφή, 7000 Έτη Ιστορίας” (αριθμός φύλλου 5, Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου 2003), που υπογράφει ο Παντελής Δ. Καρύκας (τα σχέδια είναι του Στέλιου Νιγδιόπουλου), στα οποία αποδεικνύεται το μεγαλείο της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Αλφαβήτου, έχουμε πλέον πολλά στοιχεία.

    Στοιχεία που μας δίδουν να καταλάβουμε πως μπορούμε να περιμένουμε πολλά από την Ελληνική Γλώσσα και το Ελληνικό Αλφάβητο που θα μάς εξέπλητταν, όπως το περιεχόμενο αυτού του κειμένου…

    Έτσι, λοιπόν, υπό το φώς των ανωτέρω γνώσεων, μπορούμε να δούμε με άλλο μάτι το κείμενο αυτό. Άς τό θεωρήσουμε ένα πολύ ενδιαφέρον, όμορφο και γοητευτικό κείμενο, με τα στοιχεία του να αποτελούν ενδείξεις (και όχι αποδείξεις, επαναλαμβάνω) της αλήθειάς του, κι άς αποτελέσει εφαλτήριο για προβληματισμούς και πιό ανοικτούς ορίζοντες για νέες πληροφορίες που διαφορετικά θα θεωρούσαμε ακραίες… Άς δεχθούμε λοιπόν το κείμενο αυτό σαν μία ακόμη πληροφορία, μία ακόμη ένδειξη για το μεγαλείο της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Αλφαβήτου, ελπίζοντας να είναι αληθές, κι άς τό αφήσουμε να μάς φουσκώσει την καρδιά από υπερηφάνεια (και όχι βεβαίως το μυαλό από ξιπασιά!) και να μάς συσπειρώσει και ενώσει ακόμη περισσότερο…

    Έρρωσθε, φίλοι!

    Καλή συνέχεια και δύναμη στον όμορφο αγώνα μας!

  9. Δημητρης said

    Καλλιμαχε, σε τιμω για την προσφορα σου στο χωρο, και ακριβως για αυτο θα σου απαντησω συγκεκριμενα. Η βασικη μου ενσταση ειναι οτι αν δεν παιρνουμε εμεις τον εαυτο μας στα σοβαρα, πολυ δυσκολα θα μας παρουν οι απ’ εξω. Και τετοιες προσπαθειες να βγαλουμε τα παντα ελληνικα δειχνουν οτι αντι να βαδιζουμε με αυτοπεποιθηση και σιγουρια, ειμαστε γεματοι ανασφαλειες.

    Στον «υμνο» τωρα. Αλ, το φως. Ναι, στις σημιτικες γλωσσες ειναι οντως ετσι. Και για αυτο οι μεν λεγαν το Θεο τους Ελ, δηλαδη φως, οι δε Αλ Ιλαχ (Αλλαχ), δηλαδη ο φωτεινος. Φα-ος? Τοτε γιατι το γραμμα να ειναι αλφα και οχι αλφαος? Βη? Τι τυπος ειναι αυτος? Προστακτικη του βαινω παντος, δεν ειναι, ουτε ηταν ποτε, απο τοτε που σωζεται η ελληνικη γλωσσα. Αντιστοιχα, ολες οι αλλες «προστακτικες» του κειμενου υπαρχουν μονο στη φαντασια του δημιουργου του ποιηματος. Τα γα? Αν ηταν δωρικα ελληνικα, θα ηταν ταν γαν, αιτιατικη. Παρεμπιπτοντως, παρακατω χρησιμοποιει τη μορφη δα. Μονο που οι δυο τυποι ποτε δεν συνυπηρξαν την ιδια περιοδο, ειτε ο ενας χρησιμοποιουνταν, ειτε ο αλλος. Αντιστοιχα λαθη εχει ολο το υποτιθεμενο ποιημα. Επιπλεον, τα γραμματα μι, νι, ξι, αν γραφοντουσαν οπως τα αποδιδει το ποιημα για να βγαλει τις λεξεις που θελει, μη, νυ, ξει, θα προφεροταν μεε, νου, ξεϊ. Στο τελος υπαρχει αλλο ενα χοντροκομμενο λαθος, το χι ειναι πριν το ψι κανονικα, αλλα για λογους ποιητικης αδειας, αναδιαταχτηκαν. Επισης, το ποιημα βολικα αγνοει τα γραμματα γιοντ, κοππα και σαμπι (αυτο ειναι το βυζαντινο του ονομα, το κανονικο του αγνοειται), αν και υπηρχαν σε διαφορες μορφες μεχρι τουλαχιστον το τελος της αρχαικης εποχης (πχ, Qορινθος).

    Υπαρχει αλλη μια παραμετρος που το ποιημα αγνοει επιδεικτικα. Τα ελληνικα γραμματα, ακομα και μετα απο τοσες χιλιαδες χρονια, ακουγονται σχεδον ολοιδια με τα αντιστοιχα φοινικικα, με δυο η τρεις εξαιρεσεις μονο. Δες τη λιστα, και πες μου αν αναγνωριζεις τη συσχετιση:
    αλεφ, μπεθ, γκιμελ, νταλεθ, ε, βαβ (το αρχικο ονομα του στιγμα, που αντιστοιχουσε και στην προφορα του ως w), ζαγιν, ητ, θητ, γιοντ, καπ, λαμεδ, μεμ, νουν, ξαμεχ, ογιν, πε, σαντε, κοφ (στην ιδια θεση με το κοππα), ρες, σιν, ταου. Ολα, ενα προς ενα, και με τη σωστη σειρα, θυμιζουν ελληνικα ονοματα. Αυτες οι λεξεις στις σημιτικες γλωσες κατι σημαινουν (αλεφ= βοδι, μπεθ = σπιτι κλπ). Αντιθετα, στα ελληνικα δεν σημαινουν κατι, εκτος και αν μπορεις να βρεις μια πειστικη ετυμολογιση της λεξης αλφα.

    Εκτος των φιλολογικων, υπαρχει και το εννοιολογικο. Σε ποια περιοδο οι Ελληνες λατρευαν το φως ως αυτονομη οντοτητα? Υπηρχε λατρεια του Απολλωνα, του Ηλιου, ακομα και του Υπεριωνα και του Φαεθωνα, αλλα παντα προσωποποιημενα, παντα στο πλαισιο ενος Θεου που ειχε συγκεκριμενη θεση στο πανθεον. Το ιδιο και ολες τις αφηρημενες εννοιες που θεοποιησαν, παντα τις θεοποιουσαν προσωποποιημενα σε καποιον συγκεκριμενο Θεο. Για αυτο δεν υπαρχει λατρεια του δικαιου, αλλα του Δια, της Θεμιδας, της Αθηνας κλπ. Ποσο μαλλον οταν το κειμενο σιωπηλα υποθετει οτι αυτος ο υμνος δημιουργηθηκε στη μυκηναικη εποχη, απο την οποια ολες οι ενδειξεις που εχουμε ειναι οτι οι Θεοι τους ηταν τελειως προσωποποιημενοι, με κανονικη αλληλεπιδραση με το θνητο κοσμο, και οχι ιδεες.

    Οσο για τις αποικιες των Ελληνων στην Αγγλια κλπ, ειναι οντως χαριτωμενιες και δεν αξιζει καν να αναλυθουν.

  10. Γεώργιος said

    Ωραιότατος ύμνος!
    Ενδιαφέρουσα , αληθοφανής και προς διερεύνηση η ερμηνεία!
    Θα την απορρίψουμε ή θα την δεχθούμε απόλυτα μόνο άν στο μέλλον βρεθεί σε ανασκαφές κάποιο CD με φωνητικές καταγραφές του -15.000!

    Χαλαρρά!
    Ευδαιμονείτε!

  11. evangelos- loukadakis said

    Loipame pou den Katalavenete to proto grama mou isos katalavete etouto kai geia olous osous exoun amfivolia tote poigenete ston filo mou ton xhristo http://www.avgerinos.no ekei the na anoiksis ta matia kai ta gnostika sou yparxonta efxaristo vaggos ekouritios pantote..

  12. aristofilos said

    Φίλε Δημητράκη! Δέν τα ξέρεις καλά τα πράγματα ,γιατί οι Σημιτοφοίνικες δέν είχαν φωνίεντα,εκτός εάν τους μπερδέυης μέ τους Φοίνικες που ήταν Ελληνικό φίλο. Να μας πείς τί συμένη Σημιτοφοινικικά ο ( Φοίνιξ )Εάν διάβαζες Ελληνική γραμματεία θά ήξερες ποιοι είναι οι προπάτορες των Φοινίκων.Αυτά που μας παρουσιάζεις για Σημιτιφοινικικά είναι κακή αντιγραφή από τα Ελληνικά,γιατή μόνον οι Ελληνες έχουν γλώσσα ,μουσική,μαθηματική,και Θεική !!!Αυτά που μαθαίνετε στα πανεπιστήμια είναι για κλάμματα.Εάν έβαζες το μυαλό σου να δουλέψη λίγο, θά καταλάβενες το αυτονόητο!!!Για περισσώτερα μαθήματα ρώτα την Τζιροπούλου, και την Μαριάννα Μακντόναλντς,τόν Γεωργιάδη,Αντωνάκο,Πλέυρη,Καψάλα,Καλόπουλο,Γρηγορομιμαλάκη,και τόν Παν-Ελλήνιο κ.λ.π………………………………..

  13. Δημητρης said

    Α, αλλο οι «Σημιτοφοινικες» και αλλοι οι Φοινικες? Οπως αλλο οι Κελτοι και αλλοι οι Γαλατες, αλλο οι Λακεδαιμονιοι και αλλο οι Σπαρτιατες? Τι μου θυμιζει, τι μου θυμιζει… Ο Φουρακης δεν την ελεγε αυτη τη θεωρια? Το ξερω, γιατι μικρος με ειχε φαει η φουρακια και φουρακιζομουν πολυ…

    Οσο για τα γραμματα, δεν ξερω αν ειναι τα ελληνικα τα μονα που ειναι μουσικα. Αλλα ξερω το αδιαμφισβητητο γεγονος οτι τα ελληνικα γραμματα μοιαζουν υπερβολικα πολυ, στο ονομα, το σχημα και την αλληλουχια, με τα φοινικικα. Το αστειο ειναι οτι ολες αυτες οι λεξεις στα ελληνικα δεν σημαινουν τιποτε (μπορεις να μου ετυμολογησεις το καππα, το λαμβδα η το δελτα?), ενω στα φοινικικα και στις συγγενεις τους γλωσσες (αραβικα και εβραικα) σημαινουν. Αυτο, σε οποιον εχει ματια, σαφεστατα δειχνει πολλα.

    Οσο για τους συγγραφεις που μου προτεινεις, να σου δωσω μερικες ετυμολογησεις που προτεινουν, για να δεις τη σοβαροτητα τους (οχι ολων, καποιοι, οπως ο Καλοπουλος, ειναι εξαιρετικα μυαλα). Λεει, λοιπον, η Τζιροπουλου, οτι το τσουναμι, που στα ιαπωνικα ειναι συνθετη λεξη, οτι βγαινει απο το κινουμαι με παραφθορα. Το καρατε (που οπως ξερει καθενας που εχει κανει καρατε, κυριολεκτικα σημαινει χερι και ποδι) απο το παν-καρατιον ο ποταμος Μισσισσιππης απο το «μισος ιππος». Η λιστα συνεχιζεται επι μακρον φυσικα, και δειχνει αυτο που ειπα στην αρχη. Αν δεν παιρνουμε εμεις οι ιδιοι τον εαυτο μας στα σοβαρα, κανεις δεν θα μας παρει. Ποσο μαλλον οταν κυκλοφορουμε τετοια αντιεπιστημονικα πονηματα που μονο γελια προκαλουν.

  14. 12thespis said

    Απομακρύνω το προηγούμενο σχόλιο από την κοινή θέα και παρακαλώ τον σχολιαστή του να το ξαναγράψει αν θέλει, χωρίς όμως ΚΑΝΕΝΑΝ προσωπικό χαρακτηρισμό! Το αν οι σκέψεις κάποιου είναι ή όχι ελληνικές ή αν η σκέψη κάποιου ταιριάζει με «χριστιανική» ή «κομμουνιστική» κλπ, δεν θα επιτρέψω να κριθεί εν θερμώ από κανέναν για κανέναν.

    Στα επόμενα σχόλια θα επιτρέπω μόνο όσα παραμένουν σε αυστηρά επιστημονικά επιχειρήματα, χωρίς ούτε ψήγμα υπόνοιας για προσωπικούς χαρακτηρισμούς έναντι αλλήλων μεταξύ των σχολιαστών.

  15. Δημητρης said

    Αριστοφιλε, μου φαινεται πραγματικα αστειο οτι μετα απο τοσα χρονια στο «χωρο», ακομα παραμενει ο ιδιος, και ακομα οι πρωτες προσβολες που σκεφτεται να πει καποιος ειναι οτι καποιος ειναι χριστιανος. Θυμαμαι οταν τσακωνομουν μικρος με εναν συμμαθητη μου, και οταν ειχαμε αναλωσει ολες τις αλλες προσβολες, αποκαλουσαμε ο ενας τον αλλο κουτο και παλιοπαιδο.

    Για το θεμα τωρα. Το Thesaurus Linguae Graeca, το οποιο αναφερες (στο σβησμενο μηνυμα), το εχω και το μελετω συχνα. Μαλιστα, ημουν απο τους πρωτους μη επαγγελματιες του «χωρου» που το απεκτησαν. Ειναι ενα εξαιρετικα χρησιμο βοηθημα. Και ο πλουτος κειμενων που εχει βοηθαει τον ανεξαρτητο μελετητη να ψαξει αποσπασματα οπως το αρχικο. Και δυστυχως, ουτε οι λεγομενες προστακτικες που αναφερει απαντωνται ποτε, ουτε ο υμνος αυτουσιος. Επισης, δεν κανει αναφορες σε αποικιες στη βορεια Ευρωπη και την Αμερικη, οσο ανοιχτομυαλα και να διαβασουμε καποια κειμενα.

    Στο θεμα του ελληνικου αλφαβητου, ολοι οι γλωσσολογοι και οι ιστορικοι ανεξαιρετως δεχονται οτι η τωρινη του μορφη προερχεται απο το φοινικικο αλφαβητο. Αν, οπως λες, οι Φοινικες ηταν Ελληνες, τοτε που ειναι το κακο? Απλα θα σημαινει οτι οι Ελληνες πριν παρουν το ιωνικο αλφαβητο, πηραν το εξισου ελληνικο (κατα την αποψη σου) φοινικικο. Αν δεν ειναι ελληνικο φυλλο οι Φοινικες, παλι, που ειναι το κακο? Οι Ελληνες πηραν ενα εργαλειο που δεν ηταν καλης ποιοτητας, το αναπτυξαν και το τελειοποιησαν, χρησιμοποιωντας το για να παραγουν αξεπεραστα εργα. Στο τελος τελος, οταν δουλευεις με ενα εργαλειο, δεν εχει σημασια απο που το πηρες, αλλα τι παραγεις με αυτο. Ετσι και το αλφαβητο, ενα εργαλειο ειναι. Αν δεν ειχαμε αυτο, θα ειχαμε καποιο αλλο. Δεν εκανε το αλφαβητο την ελληνικη γραμματεια, αλλα η ελληνικη γραμματεια ηταν αυτη που εδωσε κυρος και αιγλη στο αλφαβητο.

  16. πρκλς said

    Φίλοι, να ξεκαθαρίσουμε κάτι:
    Εξαιτίας της γνωριμίας μου με ανθρώπους που έχουν παράξενα ενδιαφέροντα, είμαι σε θέση να ξέρω ότι το επίμαχο κείμενο είναι ένα -καλό ή κακό- δημιούργημα ενός ανθρώπου που ενώ συνήθως έμενε αφανής, απ’ όσο έχω καταλάβει υπήρξε από τους θεμελιωτές -καλών ή κακών- ελληνοχριστιανικών θεωριών όπως «η λεξαριθμική θεωρία», ή η θεωρία περί του «Ιησού [Τζήζας] εν Αθήναις»
    -ο Θέσπις ίσως θυμάται τι εννοώ, ίσως έχει διαβάσει κάτι σχετικό σε κάποιο μαύρο φόρουμ του παρελθόντος-
    και εν γένει κάτι τέτοιων μυητικών θεωριών.
    Ο άνθρωπος αυτός λεγόταν Παύλος Κυράγγελος (και δεν ζει πλέον).

    Το πως τον αξιολογεί ο καθένας, είναι άλλο θέμα, αλλά μιας και κάνετε εδώ αυτή την κουβέντα, καλό είναι να αναφερθεί και ο αρχικός εμπνευστής του όλου ζητήματος, -δεν ξέρω αν το όνομά του φαίνεται στα αρχικά παρατεθέντα λινκ, εγώ πάντως δεν το είδα.

    Σχετικές πηγές από δυο μαθήτριές του:
    http://fotinivavi.blogspot.com/2008/08/blog-post_30.html
    και το ίδιο κείμενο αναδημοσιευμένο από την Ατάργατις, που έχω λόγους να εμπιστεύομαι την ειλικρίνειά της:
    http://ellinikiglossa-lexarithmoi.blogspot.com/2008/10/blog-post_2767.html

    Τέλος, να σημειώσω ότι αρκεί κάποιος να έχει διαβάσει τον Κρατύλο του Πλάτωνα, για να εντοπίσει το ότι τα γράμματα Ε,Υ,Ο και Ω, δεν διαβαζόντουσαν ως «έ-ψιλον», «ύ-ψιλον», «ό-μικρον» και «Ω-μέγα», αλλά ως σκέτο ηχητικό «ε», «υ» «Ο» («ου» για την ακρίβεια) και «ω».

    Πράγμα που σημαίνει ότι -τουλάχιστον στην εποχή του Πλάτωνα- ο παραπάνω ύμνος δεν μπορούσε να σταθεί. Δεν θα είχε νόημα.
    Τόσο το χειρότερο για την εποχή του Πλάτωνα -θα μπορούσε να ανακράξει κάποιος…
    «ΟΙ κλασικοί Έλληνες έχαναν τα καλύτερα», θα του ανταπαντούσε ένας άλλος.

    Το απόσπασμα από τον Κρατύλο:
    «… τῶν στοιχείων ὀνόματα λέγομεν ἀλλ’ οὐκ αὐτὰ τὰ στοιχεῖα, πλὴν τεττάρων, τοῦ Ε καὶ τοῦ Υ καὶ τοῦ Ο καὶ τοῦ Ω.
    Τοῖς δ’ ἄλλοις φωνήεσί τε καὶ ἀφώνοις περιτιθέντες ἄλλα γράμματα λέγομεν, ὀνόματα ποιοῦντες:
    οἷον τὸ “βῆτα”: ὁρᾷς ὅτι τοῦ ἦτα καὶ τοῦ ταῦ καὶ τοῦ ἄλφα προστεθέντων οὐδὲν ἐλύπησεν, ὥστε μὴ οὐχὶ τὴν ἐκείνου τοῦ στοιχείου φύσιν δηλῶσαι ὅλῳ τῷ ὀνόματι οὗ ἐβούλετο ὁ νομοθέτης: οὕτως ἠπιστήθη καλῶς θέσθαι τοῖς γράμμασι τὰ ὀνόματα».

    Μετά, βέβαια, «ηπιστήθη καλύτερα θέσθαι τοίς γράμμασι τα ονόματα» και μας προέκυψαν προσευχές σαν την παραπάνω, ή και οι διάφοροι έψιλον, αν θέλετε.
    Πάντως, αν μη τι άλλο, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο αριθμός των αιώνων όπου «η επίκληση αυτή είναι καταγεγραμμένη στο υποσυνείδητο των Ελλήνων», δεν μπορεί να είναι παραπάνω από 25.

  17. Καλλίμαχος said

    Φίλοι!

    Δέχομαι με σεβασμό τα σχόλιά σας…

    Κατ’ αρχήν, τα «Άλ», «Έλ», «Ήλ», έχω την εντύπωση ότι πάντα αναφέρονταν στο Φώς, όπως Ηλ-ύσια Πεδία (κάτι που είπε ο συγγραφέας Γιάννης Σπυρόπουλος σε ομιλία του στο Παλλάδιον) και Ελ-Λάς…

    Όσο για τις σοβαρές παρατηρήσεις και ενστάσεις σχετικά με την καταγωγή και ιστορία του Ελληνικού Αλφαβήτου, έχω να μοιραστώ μαζί σας τα εξής:

    Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη τού εφόρου αρχαιοτήτων Α. Σαμψών όπου μιλάει για ύπαρξη πρωτοελληνικής γραφής σε αγγεία τής Μήλου την 3η χιλιετία π.Χ. όπως και για την ξύλινη πινακίδα της Καστοριάς το 5.260 π.Χ. Πολλά στοιχεία προέκυψαν και από την ανασκαφή στα Γιούρα της Αλοννήσου, το 1992, όπου βρέθηκε αγγείο, ένα κεραμικό όστρακο του 5.000 π.Χ., το οποίο έφερε πάνω του εγχάρακτα σύμβολα. Αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να είναι διακοσμητικά στοιχεία, γιατί ο τρόπος που γινόταν η διακόσμηση ήταν γνωστός. Την περίοδο εκείνη η διακόσμηση ήταν γεωμετρική και είχε κανονικότητα. Τα εγχάρακτα σύμβολα που φέρει θυμίζουν αυτά της ξύλινης πινακίδας που βρέθηκε στην περιοχή της Καστοριάς το 5.260 π.Χ.). Μάλιστα πρόσφατα στην ίδια περιοχή βρέθηκε και ένα εγχάρακτο όστρακο, το οποίο φέρει τα ίδια σύμβολα. Βέβαια οι επιστήμονες ακόμα είναι επιφυλακτικοί αφού τα ευρήματα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό μελέτη.

    Επιστημονικά περιοδικά και διατριβές που έγιναν από γλωσσολόγους, καταλήγουν στο γεγονός ότι οι πινακίδες που βρέθηκαν στην Καστοριά και πιό συγκεκριμένα στο Δισπηλιό (χρονολογήθηκαν περί το 6000 π.Χ.), ο καθηγητής Γ. Χουρμουσιάδης αλλά και ο διεθνούς φήμης καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας Πώλ Φώρ (Nestor έτος 16ον, 1989,σελ .2288 πανεπιστήμιο της Ιντιάνα) που μελέτησε εγχάρακτες πινακίδες που βρέθηκαν στην Ιθάκη και χρονολογήθηκαν γύρω στο 2700 π.Χ., ότι έχουν να κάνουν με αμιγώς Ελληνική γραφή σε πρώιμη μορφή, αλλά σαφώς επρόκειτο για Αλφάβητο φωνητικό και όχι με σύμβολα, που κάθε «γράμμα» αντιστοιχεί σε ήχο και όχι σε συλλαβή ή σε λέξη όπως συμβαίνει με το Φοινικικό Αλφάβητο, το οποίο και είναι πολύ μεταγενέστερο ακόμα και των πινακίδων της Ιθάκης.

    Άλλα σημαντικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί στο σπήλαιο του κύκλωπα στην νησίδα Γιούρα Αλλονήσου, από τον καθηγητή Ν. Σαμψών και έχουν εγχάρακτα σύμβολα που χρονολογήθηκαν με τις ίδιες μεθόδους στο 5500-6000π.Χ. διαπιστώθηκε ότι έχουν γράμματα πανομοιότυπα με εκείνα του σημερινού Ελληνικού Αλφαβήτου. Ο ίδιος αρχαιολόγος διενεργώντας το 1995 ανασκαφές στη Μήλο, ανεκάλυψε «πρωτοκυκλαδικά αγγεία» των μέσων της 3ης χιλιετίας π.Χ., που έφεραν πανομοιότυπα τα γράμματα του Ελληνικού Αλφαβήτου Χ, Ν, Μ, Κ, Ξ, Π, Ο, Ε. Είναι πρόδηλο, ότι οι αρχαιολογικές αυτές ανακαλύψεις όχι απλώς προσέδωσαν ήδη το χαρακτήρα του κωμικού στη λεγόμενη «Φοινικική Θεωρία» περί ανακαλύψεως της γραφής, αλλά ανατρέπουν εκ βάθρων ολόκληρη την επίσημη χρονολόγηση της Ελληνικής Ιστορίας, όπως αυτή διδάσκεται, αλλά και την επίσημη παγκόσμια Ιστορία του Πολιτισμού.

    Στο βιβλίο «Ιστορία Γενέσεως της Ελληνικής Γλώσσας -Από τον έλλοπα θηρευτή μέχρι την εποχή του Διός- Η αποκωδικοποίηση του Ελληνικού Αλφαβήτου» από τον ερευνητή Ηλία Λ. Τσατσόμοιρο, που χάθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1991, αποδεικνύεται με θαυμαστό τρόπο, ότι κάθε γράμμα του Ελληνικού Αλφαβήτου περιέχει μιά σταθερή κωδική σημασία, τήν οποία εισάγει κυριολεκτικά ή μεταφορικά ώς επί μέρους έννοια στην γενική έννοια κάθε Ελληνικής λέξεως στην οποία ανήκει και αποτελεί συνέχεια και ολοκλήρωση της λησμονημένης Πλατωνικής προσεγγίσεως του προβλήματος της γλώσσας («Κρατύλος»):
    1. Διαλύει οριστικά την θεωρία, ότι η ελληνική Γλώσσα προήλθε από άλλη (την δήθεν «Ινδοευρωπαϊκή»), δεδομένου ότι αποδεικνύεται ώς η μόνη μή συμβατική γλώσσα του κόσμου, η μόνη γλώσσα δηλαδή που παρουσιάζει αιτιώδη σχέση μεταξύ του σημαίνοντός της (λέξεως) και του σημαινομένου της (του πράγματος που ονομάζει η λέξη).
    2. Κατ’ επέκτασιν αποδεικνύει, ότι είναι η πρώτη και η μόνη δημιουργηθείσα γλώσσα του ανθρωπίνου είδους, από την παραφθορά της οποίας απέρρευσαν οι συμβατικές γλώσσες (δηλαδή αυτές όπου υπάρχει αναιτιώδης σχέση μεταξύ σημαίνοντος και σημαινομένου), όπως είναι όλες ανεξαιρέτως οι λοιπές γλώσσες του πλανήτη.
    3. Αποδεικνύει κατά μή επιδεχόμενο καμμία λογική αμφισβήτηση τρόπο, ότι το Αλφάβητο έγινε από τους Έλληνες, για να αποδώσουν με τα κωδικά τους 24 ή 27 γράμματα τις έννοιες των Ελληνικών λέξεων -και μόνον αυτών.
    4. Δείχνει συγκριτικά, ότι τα σύμβολα της Φοινικικής γραφής και οι ονομασίες τους («άλεφ»=βόδι, «μπεθ»=καλύβα, «γκιμέλ»=καμήλα κ.λπ.) όχι μόνο δεν περικλείουν κωδικές ονομασίες, αλλά συνάπτονται ή παραπέμπουν σε πρωτόγονες ζωικές καταστάσεις.

    Η επιβολή του επιστημονικού δόγματος, ότι το Ελληνικό Αλφάβητο προήλθε από το φοινικικό, το οποίο όχι μόνο δεν είναι Αλφάβητο, αλλά είναι μία ατελέστερη γραφή από τις Ελληνικές Γραμμικές Γραφές Α και Β τείνει να αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Για τους λόγους αυτούς κατά τον προσφάτως εκλιπόντα πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων Παν. Γεωργούντζο ο χαρακτηρισμός που έδωσε ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης στη Φοινικική γραφή «οιονεί συλλαβικό αλφάβητο» (;!) απορρίπτεται και πρέπει να αντικατασταθεί με το ορθό «καθαρώς συνεπτυγμένο συλλαβικό» σύστημα γραφής.

    Η θεωρία ότι το Αλφάβητο είναι εφεύρεση των Φοινίκων συντηρήθηκε εκτός των άλλων με το επιχείρημα ότι ορισμένα σύμβολα της Φοινικικής γραφής μοιάζουν με τα Αλφαβητικά γράμματα, π.χ. το ?(άλεφ) είναι αντεστραμμένο ή πλαγιαστό το Ελληνικό Α κλπ. Το επιχείρημα αυτό φαινόταν ισχυρό μέχρι προ 100 ετών περίπου, όταν οι γλωσσολόγοι και οι ιστορικοί ισχυρίζονταν ακόμη ότι οι Ελληνες δεν εγνώριζαν γραφή προ του 800 π.Χ.! Γύρω στο 1900 όμως ο Αρθούρος Εβανς ανέσκαψε την Ελληνική Μινωική Κρήτη και ανεκάλυψε τις ελληνικές Γραμμικές Γραφές, τών οποίων σύμβολα ήταν ώς σχήματα πανομοιότυπα προς τα 17 τουλάχιστον εκ των 24 γραμμάτων του Ελληνικού Αλφαβήτου. Με δεδομένα
    α) ότι τα αρχαιότερα δείγματα των Ελληνικών αυτών γραφών (Γραμμική Α και Β), που στη συνέχεια ανακαλύφθηκαν και στην Πύλο, στις Μυκήνες, στο Μενίδι, στη Θήβα, αλλά και βορειότερα, μέχρι τη γραμμή του Δούναβη και χρονολογήθηκαν τότε πριν από το 1500 π.Χ. και
    β) ότι οι Φοίνικες και η γραφή τους εμφανίζονται στην ιστορία όχι πριν το 1300 π.Χ. Ο Εβανς στο έργο του Scripta Minoa διετύπωσε, πρώτος αυτός, αμφιβολίες για την αλήθεια της θεωρίας ότι οι Ελληνες έλαβαν τη γραφή από τους Φοίνικες, εκφράζοντας ταυτόχρονα την επιστημονική υποψία ότι μάλλον συνέβη το αντίθετο.

    Όλοι οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς που αναφέρονται στο Αλφάβητο («Γράμματα», όπως τό έλεγαν), τό θεωρούν πανάρχαια Ελληνική εφεύρεση (του Προμηθέα, του Παλαμήδη, του Λίνου κλπ.).

    Συμπερασματικά, μπορεί κανείς να πεί με πόνο ότι οι μεγαλύτεροι ανθέλληνες του κόσμου είναι οι Έλληνες. Όταν παγκοσμίως έχει λυθεί το θέμα της καταγωγής της Ελληνικής γλώσσας και Αλφαβήτου, είμαστε ο μόνος λαός που διδάσκει στα σχολεία του ότι το αλφάβητο είναι Φοινικικό!

    Συμπληρωματικά, δείτε επίσης κι αυτό: http://taperman.blogspot.com/2008/05/blog-post.html.

    Τα ανωτέρω, αποτελούν πληροφορίες από σχόλια και σχόλια αυτούσια των αναγνωστών “ria” και “blogoulis» που αναρτήθηκαν στο wwwskepseis.blogspot.com!…!blog-post_11.html (εάν αντέγραψα σωστά την διεύθυνση), σε συζήτηση που διενεργήθηκε στις 11 με 15 Μαϊου του 2008.

    Επιπρόσθετα, έχω να καταθέσω πως για τους τύπους «Ζή», «Ή», «Θή», «Ιώγα», δεν μπορώ να έχω γνώμη, διότι δεν γνωρίζω… Τους «Δά», «Γά», όμως, τούς δέχομαι ώς σωστούς Δωρικούς τύπους, χωρίς πάλι να γνωρίζω εάν πράγματι είναι οι σωστοί Δωρικοί τύποι, αφού μπορούμε να τά παραλληλίσουμε με τα «Φά» (= Φώς), «Μά» (= Μητέρα), (βλέπε και την ιστοσελίδα του Δρ. Θεολόγου Σημαιοφόρου http://www.ramafa.gr). Ειδικά για το “Δά”, δεν θα έπρεπε να υπάρχει αμφιβολία, αφού αποτελεί σταθερό συνθετικό σχετικών λέξεων, όπως “Δά-πεδο”, “Έ-δα-φος”, επομένως, μπορεί κανείς να υποθέσει την πανάρχαια συνέχεια της ρίζας… Επίσης, είναι και η θεά Δήμητρα, που αναφέρεται στο υπόμνημα του κειμένου…

    Όσο για τις αποικίες των Ελλήνων, οι πηγές που δίνω είναι νομίζω σοβαρότατες. Υπάρχουν μάλιστα ακόμη και χάρτες στο βιβλίο «Η Ελλάδα Είς Όλον Τον Κόσμον» του Βαρθολομαίου Χ. Λάζαρη, με ακριβή γεωγραφικά στοιχεία (μήκος και πλάτος) για την κάθε πόλη… Και είναι πολλές, περίπου 6000 σε όλο τον κόσμο… Ο άνθρωπος έκανε άν μή τί άλλο έρευνα!

    Τέλος, θα ήθελα να δηλώσω πως είμαι γοητευμένος από το κείμενο, αλλά δεν έχω σκοπό να τό υπερασπιστώ εάν αποδειχθεί απάτη, και μάλιστα, από σκοτεινές πηγές και για σκοτεινά συμφέροντα… Είπαμε, είμαστε πάντα με το Φώς! Θα ήθελα λοιπόν να σάς παρακαλέσω, αφού δεν γνωρίζω την προέλευσή του και την πιθανότητα αλήθειάς του ή μή, να μέ διαφωτίσετε με ό,τι στοιχεία έχετε προκειμένου να διελευκανθεί η υπόθεση και να ξεκαθαριστεί η αλήθεια…

    Άς ελπίσουμε το κείμενο να είναι αλήθεια…!

    Εδώ, αισθάνομαι την ανάγκη να σάς ευχαριστήσω όλους για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση και στα στοιχεία που παραθέσατε… Νομίζω πως βρισκόμαστε μερικά βήματα πιό κοντά στην αλήθεια… Εάν συνεχίσουμε λίγο ακόμη, νομίζω πως θα τά καταφέρουμε, φίλοι!

  18. Δημητρης said

    Παρα πολυ ενδιαφερον σχολιο, Καλλιμαχε, και με εβαλες να ψαχνω βραδιατικα, για το οποιο σε ευχαριστω. Για να δουμε τα επιμερους.

    «Κατ’ αρχήν, τα «Άλ», «Έλ», «Ήλ»….»

    Εμφανιζονται ως συνθετικα αλλων λεξεων, ποτε μονα τους. Αυτο καθιστα την ετυμολογηση τους προβληματικη, ενω δεν ειναι παντα σαφες οτι σημαινει «φως» μεσα στη λεξη. Ωστοσο, η υπαρξη αυτων των τυπων αυτουσιων στις σημιτικες γλωσσες, αν μη τι αλλο, ειναι συμβατη με τη θεωρια περι φοινικικης επιρροης στο αλφαβητο. Ας μην ξεχναμε οτι υπαρχουν και αλλες «βασικες» λεξεις ξενης προελευσης στα αρχαια ελληνικα, οπως το Fυδωρ, το πυρ κλπ.

    «Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη…… πολύ μεταγενέστερο ακόμα και των πινακίδων της Ιθάκης.»

    Καταρχην, το οτι ο αλφα η ο βητα ειπε κατι, οσο σημαντικος και να ειναι, δεν λεει τιποτε απο μονο του. Υπαρχει συγκεκριμενη διαδικασια με την οποια δημοσιευονται οι επιστημονικες εργασιες που εχουν κυρος, σε ειδικα περιοδικα του χωρου. Η εργασια στο Nestor που αναφερεις ειναι επιστημονικη, η συνεντευξη οχι.
    Επι της ουσιας, κανεις δεν ειπε οτι το ελληνικο αλφαβητο ειναι ΜΟΝΟ φοινικικο. Κατι προυπηρχε, και μεσα στα ταξιδια τους στη Μεσογειο, οι Ελληνες ειδαν οτι υπηρχε και κατι αλλο που τους βολευε. Ομως, ειναι γεγονος οτι τα τωρινα μας γραμματα δεν εχουν το ονομα των μηκυναικων η των προγενεστερων, αν υπηρχαν. Αυτο απο μονο του δειχνει οτι, αν μη τι αλλο, η αλληλεπιδραση ηταν εκτεταμενη. Και οι δυο γραμμικες γραφες που εχουν βρεθει ηταν συλλαβικες, ενω το τωρινο αλφαβητο δεν ειναι. Απο τα αρχαιολογικα ευρηματα που εχουμε, φαινεται οτι η μεταβαση απο το ενα στο αλλο εγινε μετα την εισοδο του φοινικικου αλφαβητου στον ελλαδικο χωρο. Αυτο δεν σημαινει οτι το φοινικικο αλφαβητο ηταν απαραιτητα φωνητικο, αλλα οτι ηταν η μαγια για την μετεξελιξη του ελληνικου.
    Και μια σημειωση για τις χρονολογησεις που παραθετεις. Ενα συχνο λαθος που γινεται και σε αλλου ειδους ευρηματα ειναι να συγχεεται η χρονολογηση του υποστρωματος και του περιεχομενου. Το οτι η πινακιδα ειναι απο ξυλο 6000 ετων δεν σημαινει οτι η επιγραφη επανω εχει την ιδια ηλικια. Αντιστοιχα, το οτι βρεθηκε στον ελληνικο χωρο δεν σημαινει απαραιτητα οτι περιεχει ελληνικο κειμενο. Για την επιγραφη του Δισπηλιου, για παραδειγμα, οι περισσοτεροι ειδικοι υποστηριζουν οτι ανηκε στον νεολιθικο πολιτισμο της Βιντσα (Vinca), στη σημερινη βορεια Ελλαδα, Βουλγαρια, Σκοπια και Αλβανια. Το τι ηταν αυτος ο πολιτισμος μονο να το υποθεσουμε μπορουμε, αλλα δεν εχει νοημα να τους αποκαλεσουμε Ελληνες η οτιδηποτε αλλο, αφου δεν υπηρχε εθνικη συνειδηση τοτε.

    «…που χρονολογήθηκαν με τις ίδιες μεθόδους…»

    Απο περιεργεια, επειδη ασχολουμαι με το θεμα, ξερεις με ποιες μεθοδους?

    «Διαλύει οριστικά την θεωρία…»

    Παρα πολυ μεγαλη κουβεντα. Στην επιστημη δεν υπαρχει τιποτε το οριστικο. Ποσο μαλλον στο συγκεκριμενο θεμα, που προς το παρον δεν εχει καταφερει να βρει τη θεση του σε σοβαρες επιστημονικες εργασιες.

    «η μόνη γλώσσα δηλαδή που παρουσιάζει αιτιώδη σχέση μεταξύ του σημαίνοντός της (λέξεως) και του σημαινομένου της (του πράγματος που ονομάζει η λέξη).»

    Αυτη τη φραση την εχω ακουσει παρα πολλες φορες, εξισου διχως νοημα μου φαινεται. Αν παρεις την τζιροπουλεια προσεγγιση, οτι οι βασικες νοηματικες μοναδες της γλωσσας ειναι οι συλλαβες, σημαινει οτι καθε λεξη ειναι συνθετη. Καθε συνθετη λεξη ομως, σε ολες τις γλωσσες, ειναι αυτο που οριζουν τα συνθετικα της. Και βεβαια, προκυπτει το απλο θεμα, οι συλλαβες πως απεκτησαν το νοημα τους? Σε καποιο επιπεδο, ειτε συλλαβης ειτε λεξης, αναγκαστικα προκυπτει θεμα ορισμου. Ακριβως οπως στην ευκλιδεια γεωμετρια αναγκαστικα θα βαλεις καποια αξιωματα ωστε να προχωρησεις, ετσι και στη γλωσσα, οσο και να την κατατμησουμε, καποια στιγμη πρεπει να πεις οτι, πχ, το «ν» σημαινει «νους», και οτι αυτο ειναι εξ ορισμου. Βεβαια, το κατεξοχην αντιεπιστημονικο αυτης της μεθοδου ειναι οτι τα κομματια των λεξεων δημιουργουνται αυθαιρετα, κατι που δημιουργει πρωθυστερο.

    Αν, παλι, ακολουθησεις την πιο ορθοδοξη προσεγγιση να βλεπεις τις λεξεις με βαση το θεμα τους και το ετυμο τους, αυτη η σχεση υπαρχει τουλαχιστον σε ολες τις ευρωπαικες γλωσσες, και σιγουρα σε πολλες αλλες. Παραδειγματα απο τα αγγλικα: tray (δισκος σερβιρισματος),προκυπτει απο το σκανδιναυικο treig, που κυριολεκτικα σημαινει μικρο ξυλο. Το οποιο με τη σειρα του βγαινει απο το treow (τη ριζα της λεξης tree), που στα μεσαιωνικα δανεζικα σημαινε το δεντρο. Γιατι οντως, ο δισκος ηταν ενα μικρο κομματι ξυλο, και η χρησιμοποιουμενη λεξη αυτο ακριβως δειχνει. Δευτερη λεξη, car. Απο το λατινικο carrum, που χρησιμοποιηθηκε για ενα κελτικο πολεμικο αρμα. Το carrum, με τη σειρα του, προκυπτει απο το κελτικο ρημα kers, που σημαινει τρεχω. Και οντως, τοσο το πολεμικο αρμα, οσο και το αυτοκινητο, ειναι κατι που τρεχει, αν συγκρινεις την ταχυτητα του με ενος πεζου. Απο την ιδια ριζα, η λεξη career, που αρχικα σημαινε τον αγωνιστικο στοιβο, δηλαδη καπου που τρεχεις (ακομα και η λεξη σταδιοδρομια, εχει εντονο το στοιχειο του τρεξιματος). Αλλη μια, το war, οπως και η γαλλικη guerre και η ιταλικη και ισπανικη guerra, προκυπτουν απο τη μεσαιωνικη γερμανικη ριζα werran, που σημαινει αναστατωνω, ανακατευω. Γιατι τι ειναι ο πολεμος, αν οχι μια μεγαλη αναστατωση?

    Αν αυτη η ιδιοτητα υπαρχει σε μια «μπασταρδη» γλωσσα, οπως τα μοντερνα αγγλικα, ποσο μαλλον σε «καθαροτερες». Οποτε δεν εχει νοημα να μιλαμε για σημαινον και σημαινομενο με αυτο τον τροπο, καθως οποια απο τις δυο αναλυσεις και να κανουμε θα δουμε μια ιδιοτητα κοινη σε ολες τις γλωσσες.

    «Ο Εβανς στο έργο του…»

    Ο Εβανς δεν ηταν ουτε αρχαιολογος, ουτε φιλολογος. Και, εμπασει περιπτωσει, απο τοτε εχουν περασει πολλα χρονια, σιγουρα η επιστημη εχει προχωρησει αρκετα ωστε να μη χρειαζομαστε τις αποψεις ενος ερασιτεχνη επι του θεματος. Οσο για την ιδια τη γραμμικη, ολα τα αρχαιολογικα ευρηματα μεχρι τωρα δειχνουν οτι απο την πτωση του μυκηναικου πολιτισμου το 1200 ΠΚΕ μεχρι, χοντρικα, το 800 ΠΚΕ, δεν εχουν καταφερει να βρουν αποδειξεις υπαρξης γραφης στον ελλαδικο χωρο. Ειναι πιθανο οτι η «τεχνη» του αλφαβητου πεθανε με το μυκηναικο πολιτισμο και για αυτο ηταν προσφορο το εδαφος για την εισοδο του φοινικικου αλφαβητου, με το οποιο αλληλεπιδρουσαν λογω του εμποριου.

    «παγκοσμίως έχει λυθεί το θέμα της καταγωγής της Ελληνικής γλώσσας και Αλφαβήτου»

    Αχεμ. Πως γινεται, απο τη μια να εχει λυθει το θεμα, παγκοσμιως, υποθετω υπερ της αυτοχθονιας των ελληνικων γραμματων, και απο την αλλη να κατηγορουμε τα ξενα πανεπιστημια για ανθελληνισμο? Αυτη τη στιγμη ολη η σοβαρη αρχαιολογικη και γλωσσολογικη κοινοτητα αποδεχονται οτι το τωρινο αλφαβητο ειναι μετεξελιξη του φοινικικου. Εκτος και αν αναφεροσουν σε αυτη την παγκοσμιως αποδεκτη λυση, οποτε πασο.

    «Τους «Δά», «Γά», όμως, τούς δέχομαι ώς σωστούς…»

    Σωστοι ειναι. Αλλα πρωτον, δεν υπηρξαν την ιδια εποχη στην ιδια περιοχη, ειτε ο ενας χρησιμοποιουνταν, ειτε ο αλλος, ποτε και οι δυο παραλληλα. Και δευτερον, στο κειμενο ηθελε αιτιατικη, οποτε «ταν γαν», οχι «τα γα».

    «Όσο για τις αποικίες των Ελλήνων, οι πηγές που δίνω είναι νομίζω σοβαρότατες.»

    Σου αναγνωριζω το οτι οντως τις εψαξες και τις παρεθεσες, κατι που εγω δεν εχω κανει. Ομως οχι, δεν τις θεωρω σοβαρες, για πολλους λογους που ξεφευγουν απο το θεμα. Επιγραμματικα, να πω οτι η σοβαροτητα τους βλαπτεται πολυ οταν ετυμολογουν τη Χιλη απο το χιλος=πρασινος, δηλαδη χωρα των λιβαδιων, οταν ειναι μια ορεινη χωρα της οποια το νοτιο κομματι ειναι (αντ)αρκτικα φιορδ και το το βορειο ειναι παγωμενα βουνα και ερημος. Η οταν αρνουνται το ιστορικα κατεγεγραμμενο, οτι η λεξη Britannia δωθηκε οταν οι Ρωμαιοι συναντησαν τη φυλη Pritani, και θεωρουν οτι ειναι «βορεια + τανω»

    Αυτα και συγγνωμη για το σεντονι.

  19. 12thespis said

    Είναι πολύ ενδιαφέρουσες και οι δύο απόψεις περί της καταγωγής του ελλ. αλφαβήτου και χαίρομαι που αναπτύσσονται ισχυρά επιχειρήματα απο τον Καλλίμαχο και από τους σχολιαστές γιατί συμβάλλετε στη γνώση και στην πληροφόρηση όσων σας διαβάζουν, ώστε να διαμορφώσουν γνώμη. Προσωπική θέση δεν έχω επί του θέματος.

    Να θυμίσω απλώς ότι λίγο πιο πάνω (γιατί με τον καταιγισμό μεγάλων σχολίων ξεχνούμε καμιά φορά τα προηγούμενα), ο αγαπητός Πρκλς διαλεύκανε το μυστήριο της καταγωγής του επίμαχου κειμένου. Αντιγράφω από το σχόλιο Νο 16:

    Εξαιτίας της γνωριμίας μου με ανθρώπους που έχουν παράξενα ενδιαφέροντα, είμαι σε θέση να ξέρω ότι το επίμαχο κείμενο είναι ένα -καλό ή κακό- δημιούργημα ενός ανθρώπου που ενώ συνήθως έμενε αφανής, απ’ όσο έχω καταλάβει υπήρξε από τους θεμελιωτές -καλών ή κακών- ελληνοχριστιανικών θεωριών όπως “η λεξαριθμική θεωρία”, ή η θεωρία περί του “Ιησού [Τζήζας] εν Αθήναις”
    ………………………………..
    Ο άνθρωπος αυτός λεγόταν Παύλος Κυράγγελος (και δεν ζει πλέον).
    ………………………………..
    Σχετικές πηγές από δυο μαθήτριές του:
    http://fotinivavi.blogspot.com/2008/08/blog-post_30.html
    και το ίδιο κείμενο αναδημοσιευμένο από την Ατάργατις, που έχω λόγους να εμπιστεύομαι την ειλικρίνειά της:
    http://ellinikiglossa-lexarithmoi.blogspot.com/2008/10/blog-post_2767.html

  20. Καλλίμαχος said

    Ένα «τυπογραφικό» μου λάθος, μία διόρθωση και μία συμπλήρωση πάνω στο τελευταίο μου σχόλιο:

    «Τυπογραφικό» μου λάθος:
    Εκεί που αναφέρω την διεύθυνση στο skepseis, αντί για «!», χρησιμοποιείται φυσικά «/».

    Διόρθωση:
    Εκεί που αναφέρω τον τύπο «Μά» ώς «Μητέρα», εάν θέλετε, αγνοήσ’τε το. Ο Δρ. Θεολόγος Σημαιφόρος στο http://www.ramafa.gr δίνει άλλη εξήγηση (όπως ενδεχομένως είδατε) κι εγώ δεν έχω ίσως άλλο ερέθισμα ώστε να τό στηρίξω, εκτός από την αναφορά του Γεωργίου Γ. Αϋφαντή στο βιβλίο του «Ενημέρωσις», σε λεζάντα κάτω από μία εικόνα που δείχνει τη Ρέα να νανουρίζει το Θείο βρέφος Δία στην αγκαλιά της και δύο Κουρήτες φύλακες δεξιά και αριστερά της, όπου τήν αναφέρει (τυπογραφικά τό μεταφέρω όπως και στο βιβλίο) ώς ΜΑνα-ΡΕΑ. Τον δέ Δία τόν αναφέρει ώς «ΔΙΑ», επίσης με κεφαλαία.

    Συμπλήρωση:
    Την αιτιολόγηση της λέξεως «Δά» με παραδείγματα τα «Δάπεδο» και «Έδαφος», τά μετέφερα ακριβώς όπως τά ανέφερε κάποτε ο εκλειπών σήμερα Ανέστης Κεραμυδάς σε μία εκπομπή του στην τηλεόραση.

  21. Να επικροτήσω και τους δύο σας (κρίμα που ο Καλλίμαχος στις εκπομπές που τον βλέπουμε δεν έχει χρόνο να αναπτύξει τόσο ωραία πράγματα) για τα τόσο σημαντικά που αναφέρατε.

    Σχετικά με τον κύριο Θεολόγο Σημαιοφόρο είχα την ευκαιρία να τον ακούσω σε διήμερο συμπόσιο για την Αρχαία Ελλάδα στον Δήμο Πετρουπόλεως πριν 2-3 μήνες και είπε πολύ ωραία πράγματα, τώρα αν αποδεικνύονται αυτά είναι ένα ζήτημα για το οποίο δεν έχω προβληματίζομαι ακόμα.

    Τέτοια θέματα προάγουν το Ελληνικό Πνεύμα. Εύγε

  22. Δημητρης said

    Καλλιμαχε, εχεις δικιο στο οτι δεν εβαλα πηγες. Συνηθως, στα κοινως αποδεκτα απο την επιστημονικη κοινοτητα δεν βαζω. Αλλα επειδη πραγματικα μου αρεσε ο τροπος που επιχειρηματολογησες, μια συντομη βιβλιογραφια:

    Για τη φοινικικη προελευση του ελληνικου αλφαβητου, Coulmas, 1996. The Blackwell Encyclopedia of Writing Systems, Blackwell Publications, Oxford και Daniels & Bright, 1996, The World’s Writing Systems, Oxford University Press, Oxford. Ειναι απο τα βασικα διδακτικα βιβλια στο τμημα κλασσικων σπουδων της Οξφορδης και απο τα πιο εγκριτα παγκοσμιως.

    Για τις εσφαλμενες προστακτικες που εχει ο αρχικος «υμνος», Morwood, 2001, Oxford Grammar of Classical Greek, Oxford University Press, Oxford.

    Για το οτι η πινακιδα του Δισπηλιου αποδιδεται στο νεολιθικο πολιτισμο της Βιντσα και οχι σε εναν (προ)ελληνικο πολιτισμο, Chapman, 1981. The Vinča culture of South-east Europe: studies in chronology, economy and society. Oxford: British archaeological reports , BAR international series 117.

    Για την ελλειψη αποικιων των Ελληνων σε εξωπραγματικους τοπους δεν θα βαλω κατι, συμφωνα με το ξυραφι του Οκαμ, το βαρος της πειστικης αποδειξης πεφτει σε αυτον που εισαγει μια καινοφανη ιδεα, οχι σε αυτον που λεει οτι δεν ισχυει. Και οταν λεω πειστικη αποδειξη, δεν εννοω Λαζαρη, Γεωργιαδη, Πλευρη και Γρηγορομιχελακη, αλλα ειτε πανεπιστημιακες εκδοσεις, ειτε πρωτοτυπο κειμενο που να μην επιδεχεται αλλη ερμηνεια.

    ΥΓ: Θεσπη, γιατι καποια μηνυματα, οπως το τελευταιο του Καλλιμαχου στο οποιο λεει οτι δεν εχω βιβλιογραφια, τα βλεπω στο μειλ μου, αλλα οχι στη σελιδα?

  23. Καλλίμαχος said

    Δημήτρη!

    Οφείλω να παραδεχτώ πως παρεξήγησα κάποια πράγματα που έγραψες στο τελευταίο μήνυμά σου… Γι’ αυτό, έσβησα ο ίδιος το σχόλιο που έγραψα και στο οποίο αναφέρεσαι, αντιλαμβανόμενος την πλάνη…

    Οι πηγές που αναφέρεις είναι λοιπόν πολύ καλές… Μόλις λεπτά πρίν το τελευταίο σου αυτό σχόλιο, πρέπει επίσης να γνωρίζεις, είχα κάποιες καινούργιες ενημερώσεις που συμπλήρωσαν αυτές του Πρκλς σχετικά με την υπόθεση του Ύμνου. Ενημερώσεις που τείνουν να δικαιώνουν εσένα και τον Πρκλς… Φαίνεται πως τελικά οι πιθανότητες να είναι αληθές το κείμενο εκμηδενίζονται.

    Όσο για το θέμα των αποικιών των Ελλήνων στον πλανήτη, θα μού επιτρέψεις να διατηρώ τις θέσεις μου… Θεωρώ αξιόπιστες τις πηγές που ανέφερα.

    Επίσης, θα μού επιτρέψεις επίσης να διαφωνώ και με την θεώρησή σου για προ-Ελληνικό πολιτισμό. Μιλάμε για πρωτο-Ελληνικό πολιτισμό… Σε παραπέμπω στα πορίσματα των ερευνών του Άρη Πουλιανού και του Δ. Θεοχάρη Αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, ότι η έμφρονος ζωή γεννήθηκε σ’ αυτή τη γωνιά του πλανήτη. Μαζί και με τις άλλες πηγές για την Ελληνική Γραφή που προανέφερα σε άλλα σχόλιά μου νομίζω πως έχουμε περισσότερους από αρκετούς λόγους να πιστεύουμε στην αυθεντικότητα του Ελληνικού Αλφαβήτου και την αυτοχθονία των Ελλήνων στην περιοχή αυτή.

    Τέλος, να ευχαριστήσω πολύ τον Επικούρειο Απόλλωνα για τα καλά του λόγια… Ελπίζω να τά αξίζω, αλλά δεν είμαι εγώ αυτός ο Καλλίμαχος που υποψιάζεται, μάλιστα, δεν τόν γνωρίζω καν…

    Σημειώνω και πάλι (όπως ανωτέρω σε άλλο σχόλιό μου) την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους σχολιαστές για τα στοιχεία που παρέθεσαν, όπως του Δημήτρη και του Πρκλς. Τελικά, φαίνεται να κλείνει ο κύκλος της αναζητήσεώς μου για την αλήθεια του Ύμνου…

    Καλή δύναμη στη συνέχιση του όμορφου αγώνα μας!

    Έρρωσθε, φίλοι!

  24. Αγαπητέ Καλλίμαχε,

    Συνδύασα το Καλλίμαχος με το όνομα που είναι δίπλα στο πρόγραμμα των Προμηθείων.

    Αν δεν είσαι αυτός δεν πειράζει. Τα συγχαρητήρια ισχύουν και για τους δύο σας. Αν είσαι κάτι είχαμε πει (και σου ζήτησα) παλιά μετά την εκπομπή του Χαρδαβέλλα (για τον Μ. Αλέξανδρο) που γνωριστήκαμε.

    Το βιβλίο: Η Ελλάδα Είς Όλον Τον Κόσμον του Βαρθολομαίου Χ. Λάζαρη, κυκλοφορεί; Αν ναι από ποιες εκδόσεις;

  25. aristofilos said

    Εάν ρωτήσεις όλους αυτούς τους ξένους στα πανεπιστήμια, ξέρουν ελάχιστα Ελληνικά! Ξέρετε ότι όλα τα πανεπιστήμια Εβραιοκρατούντε για να ρίχνουν λάσπη στον Ελληνισμό! Δημήτριε, για πες μας κανένα Σημητοφοίνικα επιστήμονα,μαθηματικό,αστρονόμο,φιλόσοφο,λογοτέχνη,γλωσσολόγο,ποιιτή,καλητέχνη,φuσικό,εάν βρεις γράψε με!!Ετση απλά χωρίς πολλές γνώσης σου καταρρίπτω την θεωρεία σου,και την θεωρεία τον ξένων πανεπιστημιακών! Έτσι σκέπτονται οι Έλληνες ακόμα και οι πιο αγράμματοι ,σαν και εμένα .Περιμένω απάντηση ,για να δούμε πώς θα βρεις τους ανύπαρκτους Σημητοφοίνηκες ,με τα ονόματα τους παρακαλώ!!!!!!!!!

  26. Δημητρης said

    Αριστοφιλε, δεν ξερω κανεναν, και πιθανοτατα δεν υπηρξε κανενας σημαντικος. Εμποροι ηταν οι Φοινικες, και στο πλαισιο των εμπορικων τους ταξιδιων, γυρισαν τη Μεσογειο. Και οι Ελληνες εμποροι ηταν, και υπηρχε μεγαλη αλληλεπιδραση, την οποια εχουν καταγραψει οι Ελληνες ιστορικοι. Και επειδη οι Ελληνες ηταν πρακτικοι ανθρωποι, ειδαν οτι οι Φοινικες ειχαν κατι χρησιμο, και το πηραν. Δεν μειωνει την αξια των ελληνικων επιτευγματων το οτι τα δημιουργησαν με ενα αρχικα ξενο εργαλειο.

    Για το αν τα ξενα πανεπιστημια «εβραιοκρατουνται», πρωτον δεν νομιζω οτι ισχυει, και δευτερον δεν με ενδιαφερει, δεν κρινω το προσωπο, αλλα το εργο που παραγει. Και ειδικα η Οξφορδη ειναι αυτη στην οποια χρωσταμε το συνολο της αρχαιοελληνικης γραμματειας, την οποια διεσωσαν με μερακι και σχολαστικοτητα. Δεν θα βρεις μερη με περισσοτερους και καλυτερης ποιοτητας φιλελληνες απο αυτο το πανεπιστημιο. Οσο για αυτους που αναφερω, ο πρωτος ειναι Ελληνας, καθηγητης στην Οξφορδη και ο Morwood, τον οποιο εχω την τιμη να γνωριζω προσωπικα, ειναι εραστης της αρχαιας Ελλαδας με την κυριολεκτικη σημασια. Μιλαει αψογα ελληνικα, ενδεχομενως καλυτερα απο μενα, και εχει αφιερωσει ολη την καριερα του στη μελετη και αναδειξη της Ελλαδας. Χωρις υπερβολη, ειναι απο τα ατομα στα οποια η Ελλαδα (θα επρεπε να) χρωσταει ευγνωμωσυνη για το εργο του.

    Καλλιμαχε, ευχαριστω για τα καλα σου λογια. Φυσικα εχουμε το δικαιωμα να διαφωνουμε, αυτο ειναι που μας κανει ωραιους σαν Ελληνες, το οτι εχουμε ισχυρες αποψεις. Αλλωστε, απο τη διαφωνια βγαινει η παραγωγη νεων ιδεων.

  27. Καλλίμαχος said

    Επικούρειε Απόλλωνα,

    δεν γνωριζόμαστε κι όμως, μέ καταγοήτευσαν τα καλά σου λόγια για ‘μένα… Αισθάνομαι ιδιαίτερα κολακευμένος από τα σχόλιά σου.

    Εάν λοιπόν υπάρχει τρόπος να σού ανταποδώσω την τόσο φιλική αυτή διάθεσή σου, ελπίζω να σού φανώ χρήσιμος, κάνοντάς σου γνωστό πως το βιβλίο του Βαρθολομαίου Χ. Λάζαρη «Η Ελλάδα Είς Όλον Τον Κόσμον» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Γεωργιάδη»…

    Έρρωσο, φίλε!

  28. Καλλίμαχος said

    Δημήτρη,

    χαίρομαι πολύ που φαίνεται να λήγει τόσο όμορφα η συζήτησή μας… Πολλές στιγμές αμφέβαλλα για τις υγιείς προθέσεις σου, άλλες στιγμές ανησύχησα μήπως σέ προσέβαλα και γενικά συχνά αισθάνθηκα άσχημα μήπως μέ παρεξηγούσες από το μήνυμα που τόσο άκριτα έγραψα κι ευτυχώς πολύ γρήγορα έσβησα…

    Παρ’ όλες τις διαφωνίες μας, μού φέρθηκες γενικά άψογα, κι όχι μόνο σε ‘μένα, αλλά σε όλους τους σχολιαστές του άρθρου αυτού.

    Δεν ξέρω εάν συμφωνώ με αυτό που είπες για τη φιλοσοφία σου σχετικά με τη διαφωνία, πάντως, ελπίζω να είμαστε πράγματι ωραίοι και, κυρίως, άξιοι ώς Έλληνες…

    Έρρωσο, φίλε Δημήτρη!

  29. Φυσικα εχουμε το δικαιωμα να διαφωνουμε, αυτο ειναι που μας κανει ωραιους σαν Ελληνες, το οτι εχουμε ισχυρες αποψεις.
    ——————————————————————————————————

    Διαφωνώ (πως το ‘παθα;)! Άυτό μας κάνει ωραίους ΩΣ. Όλα τ’ άλλα μας κάνουν ωραίους ΣΑΝ.

  30. @ Καλλίμαχος
    Δεν πειράζει Φίλε μου,

    Σε ευχαριστώ για την πληροφορία. Όσο για τους Βυζαντινοπληκτους δεν μου αρέσει να τους ενισχύω.

    Ελπίζω να το βρω στην Πολιτεία.
    Συνέχισε πάντως έτσι. Θα ήθελα πάντως μια άποψη για τις θεωρίες του Σημαιοφόρου.

    Πάντως αρκετοί χρησιμοποιούν το όνομα αυτό. Τώρα θυμήθηκα ένα Βυζαντινοπληκτο που είχα έλθει σε κόντρα πριν λίγο καιρό σχετικά με ένα ντοκιμαντέρ της ΕΤ3 και όταν ειδα το σενάριο είχα συγκρατήσει με δυσκολία την Οργή μου.
    Νομίζω ότι έχει και ένα blog.

  31. aristofilos said

    Φίλε Δηνήτριε! Θα είμαι λακωνικός! Ο Ορφέαςς οταν περιέγραφε τα άστρα το 11380 παλιά εποχή οι Σήμιτες ακόμα δεν ξέραν ακόμα αν θα τους γεννήση η μάνα γαία. Διάβασε τα Ορφικά και θα δεις το φως στο τούνελ!! Ερρωσο!

  32. aristofilos said

    Πέμπτη, 28 Μάϊος 2009
    ΦΟΙΝΙΚΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ!
    Η ευτυχία, άδηλη άγνοια των παραπληροφορημένων!

    Στο πλαίσιο των μεθοδευμένων λεηλασιών ενάντια σε κάθε πολιτισμική πρόοδο του Ελληνισμού, οι αοριστίες που διοχετεύονται μέσα στις κοινωνίες, επί δύο χιλιετίες τουλάχιστον, σαν ιστορία, παραπλανούν και τον πιο ψύχραιμο. Έτσι, παραμορφώνουν ακόμα και ορατά τεκταινόμενα, τόσο τέλεια, ώστε να βλάπτουν τον κόσμο ανεπανόρθωτα. Είναι πλέον ολοφάνερο πως κυοφορού-νται συστηματικές παρωδίες γεγονότων, για τον αποσυντονισμό της παγκό-σμιας κοινής γνώμης, η οποία κατάντησε μοιρολατρική. Κι επειδή αυτή υπομένει τις γνωσιακές στερήσεις στο σύνολό τους, την οδηγούν σε πλήρη σύγχυση.
    Αντικειμενικός στόχος της συμπαιγνίας, με το τέλειο σύστημα παραπλη-ροφόρησης που εφαρμόζεται, είναι, να απομακρύνει τις σκέψεις ακόμα και πολ-λών ερευνητών, από την απτή πραγματικότητα. Ειδικότερα επενεργεί σε «γραμ-ματιζούμενους», οι οποίοι, ενώ προβάλλουν «πατριωτική» έπαρση, με δήθεν αναπτυγμένη νοοτροπία, γίνονται παρωδοί των λεγομένων τους, προκειμένου να ωφεληθούν. Κι έτσι υπηρετούν, συνειδητά ή ασυνείδητα, την παγκοσμιο-ποίηση. Κάτι που πετυχαίνετε σχετικά εύκολα, αφού η επιβίωση κατάντησε σχεδόν αδύνατη στην πλειονότητα, λόγω εισοδηματικής δυσπραγίας.
    Το ζητούμενο σε τούτη την πρωτογενή αναφορά, είναι η καταγωγή και προέλευση της Ελληνικής Αλφαβήτου, και σε προέκταση όλης της διανοητι-κής καλλιέργειας. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του επιτεύγματος, το οποίο οφεί-λεται σε όλη την Ελληνική γραμματεία της αρχαιότητας, αποδίδεται και στους Φοίνικες. Είναι κάτι που ταλανίζει πολλούς επιφανειακούς αναζητητές, των εύκολων απαντήσεων. Κάποιοι μάλιστα φτάνουν σε σημείο να παρουσιάζουν τους κατοίκους όλης της Φοινικικής περιοχής σαν Σημίτες. Μεταξύ όλων αυ-τών αναφέρουν φυσικά και τον Κάδμο, ως Φοίνικα, άρα… Σημίτης.
    Ο Κάδμος όμως, ξεκινώντας από την μυθική Σιδώνα, Ελλήνων χώρα, αναζήτησε την αδελφή του Ευρώπη, διατρέχοντας, την έτσι επονομασθείσα κατόπιν Ήπειρο, από όπου και το όνομά της. Με χρησμό δε του Μαντείου των Δελφών, θεμελίωσε μετά, και την πόλη των Θηβών κατά την αναζήτηση της αδελφής τους Ευρώπης. Κάπως έτσι ίδρυσαν αντίστοιχα και οι αδελφοί του, Φοίνικας την Φοινίκη και Κίλικας την Κιλικία. Διότι, σύμφωνα με την εντολή του πατέρα τους Αγήνορα, δεν μπορούσαν να επιστρέψουν πλέον στην πατρίδα τους την Σιδώνα, χωρίς να βρουν και να φέρουν μαζί τους πίσω την αδελφή τους Ευρώπη, την οποία τους συνέστησε να προσέχουν πριν εξαφανιστεί.
    Τα παιδιά επομένως των μυθικών βασιλιάδων της Σιδώνας, του Αγήνορα και της Τηλεφάσης, ήταν αδέλφια της Ευρώπης, αλλά και σημαντικά πρόσωπα της Ελληνικής Μυθιστορίας. Πατρίδα τους η Σιδώνα, η σημερινή Σαΐδα της Συρίας. Από κει ο Ζευς, σαν ξανθόμαλλος ταύρος, οδήγησε την Ευρώπη στην Κρήτη. Από την συνεύρεση των οποίων προέκυψαν οι δύο κριτές του Άδη, Μί-νωας και Ραδάμανθυς, ως παιδιά του πατέρα των θεών και ανθρώπων Διός. Στην αναφορά όμως μπαίνει και ο Διόνυσος, διότι και αυτός είναι Φοινικικού γέ-νους και καταγωγής, από την μητέρα του Σεμέλη, η οποία ήταν κόρη του Κάδμου και της Αρμονίας. Σημίτες λοιπόν και η Ευρώπη και ο Βάκχος;
    Η Φοινίκη εξελίχθηκε σε λαμπερή πόλη-κράτος, Ελλήνων χώρα, η οποία ήκμασε για μεγάλα διαστήματα, σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Προ-όδευσε ακόμα πάρα πολύ στις τέχνες, στο εμπόριο και στα γράμματα, συμμε-τέχοντας ενεργά, λογικά, και τελείως φυσιολογικά, στην ανάπτυξη και της Ελ-ληνικής γραμματείας. Όπως εξ άλλου και όλες οι άλλες περιοχές της δημιουρ-γικής Ελλάδος, παίρνοτας μέρος και στην διαμόρφωση της Αλφαβήτου. Η οποία, σημειωτέον, ήταν βασικό στοιχείο γενικότερης αναβάθμισης της ανθρω-πότητας, για την κατανόηση, τόσο της ύπαρξής της, όσο και του σύμπαντος. Εξ άλλου, αυτή η έφεση των πόλεων-κρατών της Ελληνικής επικράτειας, εξελίσσονταν σε όλο τον περίγυρο της Μεσογείου, ως μια σιωπηλή άμιλλα. Που είναι λοιπόν το παράδοξο που μπορεί να προκαλεί τόση ανούσια φλυαρία και άσκοπο θόρυβο; Διά των οποίων φυσικά μεγαλώνει συνεχώς και η σύγχυση, αλλά και η παραπληροφοριακή παραπλάνηση των «φωστήρων»!
    Φαίνεται πως, τα σημαντικότερα πράγματα διαφεύγουν από πάρα πολλούς, γι’ αυτό και χάνονται στα επιφανειακά και περιθωριακά. Διότι, σε όλα γενικώς τα παράλια της Μεσογείου, από τις Ηράκλειες Στήλες μέχρι και τον Καύκασο, ευ-δοκιμούσαν όλο εκείνο το διάστημα, μόνον Ελληνικές πόλεις! Οι ονομασίες των οποίων εξακολουθούν να ηχούν και να προβάλλονται με όλο το Ελληνικό τους μεγαλείο. Τέτοια τοπωνύμια υπάρχουν ακόμα, όπως, η Μαυριτανία στην περιοχή του σημερινού Μαρόκου και Αλγερίας. Η Καρχηδόνα στην θέση της Τυνησίας, η οποία κτίσθηκε από Φοίνικες, υπό την αιγίδα μάλιστα της Διδούς, αρχοντοηγέτιδα της Τύρου. Καθώς, η Λιβύη του Δαναού με την Τρίπολη, που εξακολουθεί να φέρει το πρωταρχικό της όνομα. Ακόμα η Αίγυπτος ιδρυθείσα από τον Αίγυπτο και η Βαβυλώνα των κρεμαστών κήπων, η οποία παρέμεινε χα-ρακτηρισμένη ως ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Και ακριβώς αυτό είναι το λανθάνον σημείο που ξέφυγε από την υποταγμένη διανόησης.
    Να σημειωθεί ακόμα ότι, από Έλληνες πρωτο-οικοδομήθηκαν ο Λίβανος, τα Άδανα, η Πέργαμος, η Αλλικαρνασός, η Τροία- Ίλιον, η Σμύρνη, η Κερασούς και Τραπεζούς του Πόντου, η Γεωργία, η Κριμαία, η Οδυσσός και πολλές άλλες ονομαστές περιοχές των παραλιών της Μεσογείου. Γνωστές πόλεις-κράτη, με τοπωνύμια Ελληνικής έκφρασης και γραφής υπάρχουν ακόμα, όπως: Η ΦΟΙΝΙΚΗ, με όμικρον-γιώτα, η ΒΑΒΥΛΩΝΑ με ύψιλον και ωμέγα. Όπως και το ΣUΕΖ, το πορτ ΣΑΙD και το ΑΣΟΥΑΝ, που αν διαβαστούν αριστερόστροφα, όπως εξακολουθούν να γράφουν εκεί ακόμα, δίνουν αντίστοιχα τα ονόματα: ΖΕUΣ, ΔΙΑΣ και ΝΑΟΥΣΑ. Περιοχές που επίσης ήκμαζαν από χιλιετίες, αφήνοντας τα πολιτισμικά τους σημάδια. Τα οποία φανερώνουν την περίοδο της ακμής τους, μέχρι και σήμερα.
    Το δράμα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, όταν στην άκρατη φλυαρία εμ-πλέκονται και οι Πλούταρχος 46-127, και ο πατέρα της ιστορίας Ηρόδοτο -484 -410. Οι οποίοι λένε απερίφραστα και δίχως παλινδρομήσεις ότι, οι Έλληνες της Φοινίκης, ως τμήμα του ευρύτερου πολιτισμικού στοιχείου συμμετείχαν στην σύνθεση κάθε ίχνους πνευματικής ανάπτυξης. Άρα και της αλφαβήτου!
    Από όσα έχουν καταγραφεί ως εδώ γίνεται φανερό πώς, η πολύπλευρη σύγχυση που μεθοδεύεται ενάντια σε κάθε πολιτισμικό στοιχείο στην περιοχή, σημαδεύει το Ελληνικό πνεύμα. Και φυσικά γίνεται για την εξοστράκιση των Ελλήνων κατοίκων της περιοχής, «με θεϊκή εντολή» από τους κατασκευαστές του γιαχβέ. Διότι εκεί εγκαταστάθηκαν με «προτροπή του», σημιτικά στοιχεία, σαν δικοί του απόγονοί. Τα οποία προωθεί κατά την βίβλο, δια του Αβρααμισμού στην γη Χαναάν-Παλαιστίνη, μέχρι και σήμερα. Μια Παλαιστίνη που όπως λέει, τους την κληροδοτεί αυθαίρετα, με το έτσι θέλω. Γι’ αυτό και την υφαρπάζουν οι υιοί Ισραήλ, μαζί με το «γάλα και μέλι πού ρέει». Οι δε παθόντες ήταν όλοι τους Ελληνικά φύλα της Σιδώνας, της Βαβυλώνας, της Φοινίκης, της Κιλικίας και όλου του περίγυρου, τον οποίο σφετερίζονται από τόσο παλιά.
    Κάποιοι «πολυγνώστες» μάλιστα, και μετά τα γεγονότα που εξελίσσονται στην περιοχή τελευταία, τις παραχωρούν άνευ όρων στις ιουδαϊκές πανουργίες. Τις οποίες, αν μελετήσει κανείς έστω κι επιφανειακά, διαπιστώνει το φοβερό δράμα που ξετυλίγεται στην περιοχή από τότε. Βλέπε: Βίβλος, έξοδος, ιγ΄ 5. «Όταν λοιπόν ο Κύριος σε φέρει εις την γην των Χαναναίων και των Χετταίων…». Αμώς, θ΄ 15. «Και θέλω φυτεύσει αυτούς, επί την γην αυτών…». Ησαΐας ιδ΄ 24, «Κύριος ώμοσεν των δυνάμεων, να συντρίψει τον Ασσύριον…». Ησαΐας, ιθ΄. «Ο κύριος θέλει επέλθει εις την Αίγυπτον, η καρ-δία της οποίας θέλει διαλυθεί…»!
    Όλες αυτές οι αυτόνομες πόλεις-κράτη των Ελλήνων, δημιουργούσαν απρόσκοπτα πολιτισμικό έργο επί δεκάδες χιλιετιών, συμβάλλοντας στη γενική εξέλιξη. Επειδή λοιπόν, για κάποιο χρονικό διάστημα οι περιοχές κατοικήθηκαν δόλια, καί από σημιτικά φύλα, δεν δικαιούνταν τότε να συνέβαλλαν, εν δυνάμει, και οι Ελληνο-Φοίνικες στην συγκρότηση του πολιτισμικού Ελληνικού τρόπου σκέψης, ζωής και συμπεριφοράς; Των οποίων ένα κομμάτι είναι καί η Ελληνική γραμματεία, άρα και η Αλφάβητος, που αποτελούσε γνήσιο Ελληνικό έργο;
    Κάποιοι μάλιστα θέλουν να ξεχωρίσουν τις φαυλότητες της παλαιάς διαθή-κης από την καινή. Τα γραφόμενά τους όμως είναι εδώ παρόντα, όπως: Πράξεις αποστόλων, ιγ΄ 17 που μας λένε, «Ο θεός του Ισραήλ, εξέλεξε τους πατέρας ημών…εν Αιγύπτω…Και αφού κατέστρεψεν επτά έθνη εν γη Χαναάν, διεμέρισεν εις αυτούς την γην αυτών…» Άλλοι πάλιν θέλουν να διαφοροποιήσουν τον Σιωνισμό από τον χριστιανισμό. Κι εδώ όμως φαίνεται η πλάνη. Ψαλμοί, ρλε‘ 21, «Ευλογητός ο Κύριος εκ Σιών, ο κατοικών εν Ιερουσαλήμ. Αλληλούϊα». Καθώς και στο, Κατά Ιωάννην ευαγγέλειο, ιβ‘ 15. «Μή φοβού θυγάτερ Σιών, ιδού ο βασιλεύς σου έρχεται, καθήμενος επί πόλου όνου…».
    Τα δε τελευταία γεγονότα, που έχουν μια τελείως διαφορετική εξέλιξη, διδάσκουν στην ανθρωπότητα την πιο αλλοπρόσαλλη παρωδία της ιστορίας. Γι’ αυτό και παρατηρείτε το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης σύγχυσης που μαστίζει τους πολίτες της γης. Είναι μια παγκόσμια κατάσταση η οποία ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χιλιετίες και σήμερα λέγεται παγκοσμιοποίηση. Η οποία συνεχί-ζει τόσο μεθοδευμένα την τακτική της, ώστε, να απολύει ο άνθρωπος τον εαυτό του, ακόμα και στον ίσιο δρόμο.
    Ανάμεσα στα πολλά φαύλα, συμπλέουν και κάποιες ολοφάνερες ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι οποίες καταμαρτυρούν αυτή την συστηματική αλλοτρίωση της πραγματικότητας. Μεταξύ τους βρίσκεται φυσικά και η καταγωγή του Ελληνικού αλφαβήτου. Είναι κάποιοι τύποι, όπως ο πολωνο-ιουδαίος Φαλμεράϋερ, οι Γερμανο-σήμίτες Βόλφ και Λάχμαν και τελευταία κάποιος Σεργκέϊ Γκρόςς, Γαλλοεβραϊκής προέλευσης. Όλοι μαζί αυτοί οι «καλοθελητές», ενεργούν σαν ανιστόριτοι και αδαείς «φωστήρες», χρησιμοποιώντας σκόπιμα συστήματα ιδεολογικού αποπροσανατολισμού. Έτσι βοηθούν στην μεθοδευμένη σύγχυση της παγκόσμιας κοινής γνώμης, σχετικά με τις γλωσσικές διαδρομές. Να λοιπόν οι γραπτές και πρακτικές τους εφαρμογές. Οι οποίες οδηγούν όλες μαζί, στην παγκόσμια κατάντια που την μαστίζει. Γι’ αυτό και η επιλογή μένει στην κρίση του κάθε σκεπτόμενου Έλληνα, τι να δοξάζει και τι να ακυρώνει!

    παν ελλήνιος, κοσμοερευνητής και συγγραφέας. τηλ. επικοινων. 2310 93 97 83
    http: panelinios.blogspot.com, http: users.otenet.gr/~elinios/, elinios@otenet.gr Sorry για το σεντόνη!!!!!

  33. Δημητρης said

    Αχ, θελει κανεις να αγιασει και δεν τον αφηνουν… Τι να πρωτοσχολιασω εδω? Για την ακριβεστατη χρονολογια του Ορφεα που εβλεπε τα αστρα, αλλα εγραφε τα κειμενα σε αψογη αττικη διαλεκτο του 6ου αιωνα ΠΚΕ? Για την παγκοσμια συνωμοσια που αλλη σκασιλα δεν εχει απο το πως θα κανει τον ελληνικο πολιτισμο να εχει λιγοτερες χιλιετιες? Για τις απολυτως ολες τις πολεις της Μεσογειου που ηταν ελληνικες, παρα το οτι οι περιοχες δεν ηταν ακατοικητες πριν τον αποικισμο τους? Για τις δεκαδες χιλιαδες χρονια του ελληνικου πολιτισμου που οδηγουν στο προφανες συμπερασμα οτι και οι ΝΕαντερταλ, οπως και τοσοι αλλοι, ηταν Ελληνες? Για το προφανες οτι ΠΡΩΤΑ υπηρχε ο λαος μιας περιοχης και ΜΕΤΑ πλαστηκε ο μυθος που εξηγουσε την προελευση του, και οχι το πρωθυστερο που αναφερεται? Για το οτι στα «αναγραμματισμενα ελληνικα» τοπωνυμια που παραθετεις επιδεικνυεις προφανη ιστορικη εθελοτυφλια για την προελευση τους, που ειναι καταγεγραμμενη? Για το οτι παλι μπλεκεις τους Εβραιους και τους χριστιανους σε μια κουβεντα που δεν εχουν θεση?

    Οχι, δεν θα σχολιασω κανενα απο αυτα. Θα ξαναπω παλι αυτο που ειπα ηδη, οτι αν θελουμε (συλλογικα και ατομικα) να μας παιρνουν στα σοβαρα και να μας σεβοντε, πρεπει πρωτα και κυρια να παιρνουμε εμεις τους εαυτους μας στα σοβαρα και να εχουμε αυτοσεβασμο. Δεν ειναι τυχαιο οτι τα τελευταια 10-15 χρονια οι απεξω μας θεωρουν ολους γραφικους και αναξιους σημασιας, καπως ξεκινησε και καπου οφειλεται.

  34. πρκλς said

    Φίλε Αριστοφιλε,
    η αλήθεια είναι πως ο Ορφέας περιέγραφε όντως τα άστρα.
    Στα Αργοναυτικά του Ορφέα συμβαίνει αυτό, νομίζω…

    Αλλά για το 11380 δεν θα έπαιρνα και όρκο,
    δεδομένου πως στο λεξικό Σούδα υπάρχει μια παράξενη αναφορά:

    [Ὀρφεύς͵ Κροτωνιάτης͵ ἐποποιός· ὃν Πεισιστράτῳ συνεῖναι τῷ τυράννῳ Ἀσκληπιάδης φησὶν ἐν τῷ βιβλίῳ τῶν Γραμματικῶν. Δεκαετηρίδα͵ Ἀργοναυτικά· καὶ ἄλλα τινά].

    Δηλαδή:
    [«Ο Ασκληπιάδης λέει στο βιβλίο των Γραμματικών, πως υπήρξε κάποιος Ορφέας από τον Κρότωνα, φίλος του τύραννου Πεισίστρατου. Αυτός ο Ορφέας από τον Κρότωνα, συνέγραψε την Δεκαετηρίδα, τα Αργοναυτικά, και κάποια άλλα βιβλία»].

    Επομένως, τα «Αργοναυτικά του Ορφέα», υπάρχει μια περίπτωση να είναι τα «Αργοναυτικά κάποιου Ορφέα που έζησε την εποχή του Πεισίστρατου».
    Γύρω στο 560 π.Χ, δηλαδή.
    Πράγμα που εξηγεί και την «αψογη αττικη διαλεκτο του 6ου αιωνα» που αναφέρει και ο Δημήτρης.

  35. Καλλίμαχος said

    Χαίρε, φίλε Επικούρειε Απόλλωνα!

    Δυστυχώς, δεν μπορώ να σού φανώ χρήσιμος…

    Για τον Δρ. Θεολόγο Σημαιοφόρο γνωρίζω πολύ λίγα και, παρ’ ότι μέ γοητεύουν και ενθουσιάζουν οι θέσεις του, δεν είμαι σε θέση να τίς επιβεβαιώσω ή απορρίψω…

  36. Καλλίμαχος said

    Χαίρε επίσης, Δημήτρη!

    Διαβάζοντας το τελευταίο σχόλιό σου, στέκομαι στο πολύ σοβαρό θέμα του Ανθρώπου του Νεάντερταλ.

    Ελπίζω να γνωρίζεις, πως όλες κι όλες οι ανακαλύψεις των επιστημόνων σχετικά με τα της Ανθρωπολογίας, με σκελετούς πλήρεις ή όχι πλήρεις και άλλα ευρήματα, «δεν γεμίζουν ούτε την καρότσα ενός αυτοκινήτου «Pick-Up» «, όπως χαρακτηριστικά ελέχθη σε ένα ντοκυμανταίρ του «History Channel» (νομίζω) που είδα στο ΣΚΑΪ ή στη ΕΤ1…

    Επομένως, η εξέλιξη του ανθρώπου από τον πίθηκο και τα σχετικά με την καταγωγή του ανθρώπου, της ζωής, του πολιτισμού, δεν στηρίζονται, παρά σε σκελετούς που ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τα δάκτυλα του ενός χεριού. Έχει, λοιπόν, κάθε λόγο να τό αμφισβητήσει κανείς…

    Όσο για το θέμα της παγκόσμιας συνομωσίας και των Εβραίων, νομίζω, πως με μόνα επιχειρήματα την ιδιότητα του Ελληνικού Πνεύματος να διατηρεί τον άνθρωπο πνευματικό, ελεύθερο, μακρυά από δογματισμούς και πολώσεις, ανέξαρτητο και δημιουργικό, σ’ έναν κόσμο που σήμερα είναι τόσο έξυπνα σχεδιασμένος ώστε να δημιουργεί πολώσεις και αντιθέσεις (αφού πρέπει να διαλέξεις και να φανατιστείς -δύσκολα ξεφεύγεις από το τρυπάκι της επιλογής- με μία ποδοσφαιρική ομάδα, έναν πολιτικό σχηματισμό, μιά θρησκεία, και τόσα άλλα), σχεδιασμένο να εγκλωβίζει τον άνθρωπο σε στενά όρια και να τόν φέρνει ξαφνικά εντελώς απέναντι από τον συνάνθρωπό του, και, άρα, να τόν κρατά δυστυχισμένο και απασχολημένο μόνο με τα εφήμερα, έχεις πολλούς λόγους να υποψιάζεσαι γνωστούς σκηνοθέτες και σεναριογράφους στο παγκόσμιο δράμα της Ανθρωπότητας και, γενικά, της Φύσεως…

  37. «Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»,Βαρθολομαίου Λάζαρη.
    Κεντρική διάθεσις εκδόσεις «ΛΟΓΟΘΕΤΗ».
    Ακαδημίας 57 (Στοά Όπερα),Αθήναι.
    Τηλ.210 3638435-210 3628976

  38. Δημητρης said

    Καλλιμαχε, εκτος του οτι ο αριθμος των πληρων σκελετων ειναι πολυ μεγαλυτερος, και μαλιστα απο τους Νεαντερταλ εχουμε αρκετο γενετικο υλικο ωστε να εχει ξεκινησει η αποκωδικοποιηση του γονιδιωματος τους, η αμφισβητηση μιας επιστημονικης θεωριας μπορει να γινει μονο απο οσους εχουν αρκετο υποβαθρο στη συγκεκριμενη επιστημη ωστε να καταλαβαινουν πληρως και την υπο εξεταση θεωρια, και τις συνεπειες της αποδοχης η μη, και την αλυσιδα των στοιχειων που οδηγησαν στη δημιουργια αυτης της θεωριας. Και βεβαια, ενα ντοκυμαντερ ειναι ενας εξαιρετικος τροπος να περασει κανεις το απογευμα του, πολυ καλυτερος απο πολλους αλλους, αλλα δεν ειναι αρκετο για να μαθει και να κατανοησει τις λεπτομερειες μιας περιπλοκης επιστημονικης θεωριας.

  39. Με αφορμή την αναφορα του πλατων Πισατιδη, θα ηθελα μονο να πω, πως απ οσο μπορω να γνωριζω το βιβλιοπωλειο Λογοθετης και οι ανθρωποι του ειναι αξιολογοι, αν και καπως βυζαντινιστες, και θα ηταν καλο να το στηριζουμε.

  40. 12thespis said

    Δεν θέλω να στεναχωρήσω κανέναν. Όμως, θα ήθελα να σας θέσω υπόψη ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο όπου καταρρίπτονται οι θεωρίες σχετικά με την εννοιολογική αξία των γραμμάτων του αλφαβήτου, το οποίο δημοσίευσε ο Κώστας Σκανδάλης στην αξιόλογη αγορά «Αφύπνισις Ελλήνων».

    Το άρθρο θα το βρείτε σ’ αυτόν το σύνδεσμο: http://www.afipnisis.gr/agora/viewtopic.php?p=3391#p3391

    Είναι πολύ αναλυτικό και αρκετά επεξηγηματικό, διαφωτίζει αρκετά κατα τη γνώμη μου και αποκαλεί τις σχετικές θεωρίες «Ραμούφα» (παίζοντας με τις λέξεις «μούφα» και το όνομα των εκδόσεων «Ραμάφα» του κ. Σημαιοφόρου).

  41. Καλλίμαχος said

    Δημήτρη,

    έχεις απόλυτο δίκιο. Ούτε εγώ, και, υποψιάζομαι πως κανείς από εμάς, δεν μπορεί να μιλήσει για αυτή την θεωρία, γιατί είμαστε ανάξιοι -επιστημονικά- να τήν στηρίξουμε ή απορρίψουμε…

    Αυτό που είπα όμως, ήταν άλλο: όπως εσύ χρησιμοποίησες την θεωρία του Νεάντερταλ ώς πιθανή να ισχύει, επιχειρηματολογώντας σε απάντησή σου, ακριβώς έτσι κι εγώ, έπρεπε να υπενθυμίσω πως αυτή η θεωρία είναι εξίσου πιθανό να μήν ισχύει, θέτοντας ώς επιχείρημα τον σκανδαλωδώς μικρό αριθμό των ευρημάτων.

    Επομένως, κι αφού όπως είπες είναι νωρίς για την επιστημονική κοινότητα να καταλήξει συμπερασματικά για την αλήθεια της θεωρίας ή όχι, δεν είναι λίγο σκανδαλώδες να κυριαρχεί εν τώι μεταξύ η αντίληψη ότι ισχύει;

    Ειδικά, όταν θίγει άλλα -εξόχως σοβαρά- επιστημονικά ευρήματα, όπως αυτά του κυρίου Άρη Πουλιανού στα Πετράλωνα;

  42. Καλλίμαχος said

    Αναφερόμενος στο μήνυμα του Πλάτωνα Πισατίδη για το βιβλίο του Λάζαρη:

    Υπάρχει το «Η Ελλάδα Σε Όλο Τον Κόσμο» από τον Λογοθέτη, και το «Η Ελλάδα Είς Όλο Τον Κόσμον» από τον Γεωργιάδη. Απλώς, προτείνω τη δεύτερη έκδοση, σαν βελτιωμένη.

  43. aristofilos said

    Οπος σωστά είπε ο Καλλίμαχος ,Ασχολιόμαστε με τα νεατερνταλ, και όχι με τον Πουλιανό που το δικό του κρανίο είναι 1000000 ετών Όσο για τα Ορφικά στο βιβλίο του Ι. Πασσά ο Χασάπης ο αστρονόμος λέει ότι ο Ορφέας βάση αστρονομικών μετρήσεων είναι του 11860 παλιά εποχή Τώρα εάν και αυτόν τον βγάλετε ψεύτη τότε τα λόγια δεν έχουν νόημα! Οτι πουν οι ξένοι είναι σωστό ,και ότι πουν οι Έλληνες επιστήμονες είναι λάθος.(ξενολαγνία) Μια ζωή τέτοιοι είναι μερικοί ,αναφέρουν ανύπαρκτους λαούς ,παραιστορια και παραφιλολογία, το είπε ο τάδε και ο τάδε και ο φίλος μου ο ψεύτης Όσο για τα Ορφικα,εαν τα εκδώσουμε στα νέο-Ελληνικά τώρα τί συμενη ,οτι εγραφε στα νεο-Ελληνικα? Οταν τα μεταγραψανε τα γραψανε στην Αττικη διαλεκτο,τό……….σο απλά!!!

  44. Καλλίμαχος said

    Εάν μού επιτρέπεις και ένα συμπληρωματικό σχόλιο στο προηγούμενό μου (#41), φίλε Δημήτρη, να σού τονίσω πως ο κύριος Άρης Πουλιανός και ο γυιός του, κύριος Νίκος Πουλιανός, δέχονται αμείλικτο πόλεμο και υποχρεώνονται έτσι να προχωρούν τις εργασίες, μελέτες, ανακαλύψεις τους με θλιβερά αργό ρυθμό…

    Όπως είπε με Στωϊκότητα που λυγίζει και τον πιό άκαρδο, ο Νίκος Πουλιανός: «νοιώθω σαν να πρέπει να τρέξω σε βάλτο…».

    Παίρνεις, λοιπόν και μιάν ακόμη απάντηση στην αντίρρησή σου σε προηγούμενα σχόλιά σου για το εάν και από ποιούς γίνονται και ποιά συμφέροντα εξυπηρετούν, επιθέσεις στον Ελληνισμό, σαν πνευματική ιδεολογία, αλλά και στις ανακαλύψεις και αποκαλύψεις Ελλήνων και ξένων που γκρεμίζουν τις θέσεις που θέλουν αυτοί να προωθήσουν…

    Επιθέσεις στις προσπάθειες και το κύρος ανθρώπων όλων των ειδικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο, που είναι ελεύθεροι, ανεξάρτητοι, δημιουργικοί, που ενδιαφέρονται μονον για τη Γνώση και τη Μάθηση, αλλά και για την εξύψωση της Επιστήμης, της Ανθρωπότητος, της Φύσεως, του πλανήτη…

    Στην συγκεκριμένη περίπτωση, της οικογενείας Πουλιανού, κρατικοί φορείς και υπηρεσίες τούς φράζουν το δρόμο και μόνον κάποιοι Έλληνες και ξένοι ερευνητές, τόν καλούν να μελετήσει μαζί τους, να σχολιάσει τις μελέτες τους…

    Τούς δένουν όμως τα χέρια, και δεν μπορούν να προχωρήσουν, παρά με τόσο αργό ρύθμο που θα τσάκιζε το ηθικό οποιουδήποτε δεν έχει μάθει να είναι στρατιώτης, τόσο γενναίος και ακλόνητος, όπως τα άτομα της οικογενείας Πουλιανού…

    Άς ευχηθούμε λοιπόν για δύναμη, κουράγιο, αλύγιστη διάθεση σε αυτούς και όλους μας στον τόσο όμορφο (όσο και σκληρό) αγώνα μας…

    Έρρωσθε!

  45. Δημητρης said

    Ας ανακεφαλαιωσουμε, συνοψιζοντας. Το ενα ενδεχομενο ειναι να ειναι ο ελληνικος πολιτισμος υπερπαναρχαιος, τουλαχιστον απο την εποχη των Νεαντερταλ, ενδεχομενως και πιο παλιος, και ολοι οι ανα τον κοσμο ειδικοι επιστημονες της αρχαιολογιας, της γλωσσολογιας, της παλαιοντολογιας, της γενετικης και βεβαια της ιστοριας, λενε ψεμματα, οργανωμενα, με σκοπο να μειωσουν το κυρος του ελληνισμου. Το δευτερο ενδεχομενο, κατ’ αντιδιαστολη, ειναι να μην λενε ολοι αυτοι ψεμματα και να μην ειναι τοσο παναρχαιος οσο θελουν να πιστευουν καποιοι Ελληνες ερευνητες και «ερευνητες».

    Ας παρουμε το υποθετικο ενδεχομενο οτι οντως, οι επιστημονες τοσων ειδικοτητων δεν λενε ψεμματα, ουτε καναν καποιο λαθος, και οτι ο ελληνικος πολιτισμος ειναι της ηλικιας που λενε, απο περιπου το 1500 ΠΚΕ. Για ποιο λογο αυτο ειναι μειωτικο? Ισα ισα, εγω το θεωρω τιμητικο, οτι ξεκινησαμε απο την ιδια αφετηρια με τους αλλους, αλλα παρολα αυτα, με την αξια μας, βγηκαμε πρωτοι. Διοτι, ετσι οπως το βλεπω, η μαγκια δεν ειναι να ξεκινησεις να τρεχεις πριν τους αλλους και να βγεις πρωτος, αλλα να αγωνιστεις με τους ιδιους ορους και οτι προκυψει, ποσο μαλλον οταν προκυψει πρωτια, οπως στην Ελλαδα.

    Οσο για τον Πουλιανο, ειχα γραψει πριν μερικα χρονια μια εργασια, κυκλοφορει στο ιντερνετ. Αν δεν βαριεσαι, ψαξ’ την, αλλα ισως να μη σου αρεσει το περιεχομενο της ιδιαιτερα.

  46. Καλλίμαχος said

    Τό σκέφτεσαι πράγματι πολύ έξυπνα όταν εξυψώνεις τον Ελληνισμό με αυτές τις σκέψεις, τις παραλληλισμένες με αγώνα δρόμου… Είναι όμορφες σκέψεις, αλήθεια. Είπες «δεν είναι μειωτικό». Δεν είπα ότι είναι μειωτικό. Δεν συζητάμε αυτό νομίζω… Αλλά συζητάμε το αξιοπερίεργο και σκανδαλώδες της επίθεσης στήν οποία αναφερθήκαμε. Αυτή η επίθεση είναι που μας δίνει το ερέθισμα να πιστεύουμε στην αλήθεια των λόγων μας οι οποίοι αποκρύπτονται και στο σκοτεινό υπόβαθρο της υποκίνησής της…

    Εγώ, πάντως, εμμένω στους συλλογισμούς που επανέλαβα:

    εάν δεν υπαρχει οργανωμένη επίθεση, σαν κι αυτή στήν οποία αναφερθήκαμε νωρίτερα, για ποιό λόγο το έργο μερικών ερευνητών δυσκολεύει τόσο πολύ; Είναι τόσο κατάπτυστοι επιστημονικά που αξίζουν τόσα βασανιστήρια; Μά, αυτό είναι η Επιστήμη; Να τιμωρεί τους “άχρηστους” ή έστω, τους ανάξιους;

    Από την άλλη, εάν δεν είναι τόσο “άχρηστοι”, δεν είναι σκανδαλώδες το ότι “έγκριτοι” επιστήμονες τούς φράζουν το δρόμο; Ειδικά, όταν οι πρώτοι έχουν συγκλονιστικά ευρήματα και μελέτες να δείξουν;

  47. aristofilos said

    Εμείς ζητάμε την αλήθεια και η αλήθεια είναι ότι είμαστε οι ποιό αρχαίοι από όλα τα αλλά έθνοι,γιαυτο ακόμα δεν έχουν καταφέρει να σπάσουν το D.N.A.μας. Εάν μερικοί από εσάς, δεν θέλετε να καταλάβετε, είναι πρόβλημα σας.Τωρα που 17 ξένα πανεπιστήμια είπαν για το Ελληνικό D.N.A.oτι είναι καθαρό,παλη κάποιοι θα αμφιβάλλουν. Τί να κάνουμε ,μερικοί η και πολλοί εγκέφαλοι δεν μπορούν να συλλάβουν την αλήθεια ας είναι και επιστήμονες οι και μορφωμένοι .Η μαγκιά είναι να μπορείς να ξεχωρίζεις την αλήθειες από τα ψέματα!! !Αυτό ειναι πρόβλημα γενετικό και όχι ρατσιστικό! Όπως είχα γράψει και παλιότερα γιατί δεν χρονολογούν της Ελληνικές Πυραμίδες? Γιατί, ξέρουν ότι είναι παλιότερες των Αιγυπτιακών άστο εάν και οι αιγυπτιακές είναι και πάλη Ελλήνων έργο Χωρίς το Φ 3,14 και το Π 6,28 δεν χτηζης ούτε καλύβα! http://mail.live.com/default.aspx?&ip=10.4.73.8&d=d1783&mf=0&rru=inbox Για όποιον ενδιφέρετε για γνώση!!!

  48. Δημητρης said

    Και να που φτασαμε και στο dna. Εντυπωση μου κανει οτι αργησαμε τοσο. Αν μη τι αλλο, υπαρχει καποια βελτιωση. Γιατι τελικα, ολα εκει καταληγουν, στη βασικη ανασφαλεια του Ελληνα, μηπως δεν ειναι «καθαρος» αλλα «μιασμα». Κατσε να δω, ποιοι αλλοι εχουν ακριβως τετοιου ειδους ανασφαλειες? Χμμ, απο Τ αρχιζουν και μενουν ανατολικα μας, αλλα δεν μου ερχεται. Ταταροι? Τευκροι? Αυτοι μωρε που ειχαν μια αυτοκρατορια. Ορχομενοι? Ομορφονιοι? Δεν μου ερχεται.

    Αυτοι λοιπον, μεταξυ πολλων αστειοτητων που εχουν πει, ειχαν βγαλει τη θεωρια της γλωσσας-ηλιος, δηλαδη της γλωσσας που ακτινοβολησε σε ολο τον κοσμο (ξεκινωντας απο την κεντρικη Ασια) και δημιουργησε ολες τις τοπικες γλωσσες. Πχ, οτι η πολη Κεντ της Αγγλιας προερχεται απο τη λεξη kent, που στη γλωσσα τους σημαινει πολη, εμφανης αποδειξη οτι ειχαν αποικισει τη νοτια Αγγλια. Επισης για την Αγγλια, το Birmingham κατ’ αυτους προκυπτει απο το bir bin ham, δηλαδη μια χιλιαδα χαμαμ και το Edinburgh απο το Aydin burda, αποικια του Αϊδινιου που κυριολεκτικα σημαινει Αϊδινιο εδω. Αντιστοιχα για το Turku της Φινλανδιας και για τα νησια Turk and Caicos, της Καραιβικης. Που συμφωνα με αυτους, και οι δυο λεξεις ειναι εμφανως δικες τους (kayik = βαρκα), και εμφανως δειχνουν την παρουσια τους στην Καραιβικη. Προφανως, κανουν λαθος, πως γινεται να ειναι αυτοι οι αρχαιοτεροι? Εμεις ειμαστε!

    Α, και κατι αλλο. Οταν αναφερεσαι σε μαθηματικες σταθερες, προσπαθησε τουλαχιστον να γραφεις τη σωστη τιμη τους, αλλιως φαινεται πολυ ασχημο. Ενταξει, προφανως πληκτρολογωντας μπερδεψες τα φ και π, αλλα η τιμη του φ δεν ειναι ουτε 3,14, ουτε 6,28, αλλα 1,618. Παρεμπιπτοντως, μπορεις ανετα να χτισεις οτιδηποτε, πρωτα το φτιαχνεις εμπειρικα, και μετα υπολογιζεις (αν ειναι κυκλικο) το π. Οσο για το φ, μονο με την αισθητικη εχει να κανει.

  49. πρκλς said

    aristofilos είπε
    Μαΐου 29, 2009 στο 5:45 μμ

    Οπος σωστά είπε ο Καλλίμαχος ,Ασχολιόμαστε με τα νεατερνταλ, και όχι με τον Πουλιανό που το δικό του κρανίο είναι 1000000 ετών Όσο για τα Ορφικά στο βιβλίο του Ι. Πασσά ο Χασάπης ο αστρονόμος λέει ότι ο Ορφέας βάση αστρονομικών μετρήσεων είναι του 11860 παλιά εποχή Τώρα εάν και αυτόν τον βγάλετε ψεύτη τότε τα λόγια δεν έχουν νόημα! Οτι πουν οι ξένοι είναι σωστό ,και ότι πουν οι Έλληνες επιστήμονες είναι λάθος.(ξενολαγνία)

    ************
    Φίλε aristofilos,
    επειδή συμβαίνει να ανήκω σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που αφιερώνουν μπόλικο χρόνο μελετώντας «τι έχουν πει οι Έλληνες επιστήμονες», θυμόμουν καλά ότι κάνεις λάθος, αλλά δεν ήθελα να στο πω χωρίς να το τεκμηριώνω. Τώρα που βρήκα το σχετικό βιβλίο, θα το κάνω.
    Διότι ήθελα να σε πληροφορήσω ότι ο Κων/νος Χασάπης λέει ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ απο αυτό που εσύ λες:
    Απορρίπτει ΑΠΟΛΥΤΑ (μα εντελώς απόλυτα) την πιθανότητα οι αστρονομικές μετρήσεις των Ορφικών να έγιναν το 11860 π.Χ.
    Υποθέτω ότι δεν έχεις μπει στον κόπο να διαβάσεις τη μελέτη του (σε αντίθεση με μένα, που αυτού του είδους ο κόπος αποτελεί ευχαρίστησή μου).

    Αν λοιπόν μπεις στον κόπο να διαβάσεις τη μελέτη του (η οποία αποτελεί το πρώτο μέρος του βιβλίου του Ιωάννη Πασσά «Τα Ορφικά»), στις σελίδες 101 και 102 και στο κεφάλαιο Θ – «Η ηλικία των ορφικών ύμνων», θα διαβάσεις έκπληκτος την εξής φράση:

    «Εκ των δύο χρονολογιών (σσ: 1366 π.Χ και 11835 π.Χ), η 8 (σσ. η δευτερη, δηλαδή, το 11835 π.Χ) είναι ΑΝΑΝΤΙΡΡΗΤΩΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΑ εφόσον μεταθέτει τα γεγονότα κατά 10369 έτη προς το απώτερον παρελθόν, κατά το οποίον ουδεμία ένδειξις υπάρχει και επομένως ούτε πιθανότης δια να εγράφησαν οι ύμνοι. Συνεπώς το έτος 1366 είναι το έτος της αναφερομένης…»

    Τα ίδια επαναλαμβάνει ο Χασάπης και στο τμήμα 69 της μελέτης του, που έχει τίτλο «Η χρονολόγησις των ορφικών ύμνων» (σελίδες 107-110 στο βιβλίο του Πασσά «Τα Ορφικά»), όπου και πάλι καταλήγει σε μια χρονολόγηση γύρω στο 1366 π.Χ.)

    Μόνο οι υποσημειώσεις του ΜΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΟΣ Ιωάννη Πασσά (δημοσιογράφος, συλλέκτης, επαγγελματίας αντικομμουνιστής και μέλος της «συμβουλευτικής» της χούντας ήταν, απ’ όσο ξέρω, ο Πασσάς -δεν ήταν επιστήμονας), μόνο οι υποσημειώσεις του μη-επιστήμονος Πασσά, ξαναλέω, πιάνουν και θεωρούν ως δεδομένο αυτό το 11835 Π.χ. που Α-ΠΟ-ΡΡΙ-ΠΤΕΙ ο επιστήμων Κων/νος Χασάπης.

    Πίστεψέ με. Δεν έχω λόγο να σου πω ψέμματα, και είναι κρίμα να ζεις στην άγνοια: Ο Κων/νος Χασάπης ομιλεί για το 1366 π.Χ. και απορρίπτει (απορρίπτει Α-ΠΟ-ΛΥ-ΤΑ και επί λέξει) το 11835 π.Χ.
    Σου έδωσα και τον αριθμό της σελίδας, και το κεφάλαιο, και τον τίτλο κεφαλαίου. Μπορείς να το διαπιστώσεις μόνος σου, πλέον.

    Τέλος, επειδή ίσως σε παραξενεύει η επιμονή του Ιω. Πασσά να αποδείξει ντε και καλά ότι οι ορφικοί ύμνοι γράφτηκαν το 11.000 και κάτι π.Χ, να σου εξηγήσω και γιατί το κάνει:

    Όντας χριστιανός μονοθεϊστής ο ίδιος ο Πασσάς, όντας οπαδός του «Ελλάς-Ελλήνων Χριστιανών», ντρέπεται για το γεγονός ότι οι πρόγονοί του, οι Έλληνες, ήταν πολυθεϊστές.
    Και όντας αντισημίτης ο ίδιος, ζηλεύει το ότι στους σημιτικούς λαούς πρωτοεμφανίστηκε η ιδέα του μονοθεϊσμού.
    Κάνοντας την τρίχα τριχιά, λοιπόν, προσπαθεί να αποδείξει πως οι «ορφικοί» υπήρξαν οι πρώτοι μονοθεϊστές (πράγμα όχι και τόσο ψευδές: πράγματι οι ορφικοί φλέρταραν με τις ιδέες του μονοθεϊσμού). Αλλά επειδή όλα δείχνουν πως το 1366 π.Χ. στη Μέση Ανατολή οι μονοθεϊστικές ιδέες είχαν κάποια εξάπλωση, ο Πασσάς προσπαθεί να «δημιουργήσει» έναν ακόμα παλαιότερο ελληνικό μονοθεϊσμό -τον οποίο καλού-κακού τον τοποθετεί στο 11835 π.Χ, ώστε να είναι πρώτος χωρίς ανταγωνισμό.

    Ενδεικτική (απλώς ενδεικτική) η υποσημείωση του Πασσά -και όχι του Χασάπη- στη σελίδα 87: «Δύναται να θεωρηθή πλέον ως βέβαιον ότι οι Ορφικοί, εδέχοντο ένα και μόνο Θεόν και εδίδασκον ότι οι πολυώνυμοι θεοί και θεαιναί του λαού ήσαν αι εκδηλώσεις, ιδίως εν τη φύσει, του ενός και μόνου θεού»….

    Ο καθένας βέβαια, πιστεύει ό,τι θεωρεί σωστό. Απλά το αναφέρω, για όποιον ενδιαφέρεται…
    Και, κυρίως το αναφέρω επειδή η άποψη αυτή του μη-επιστήμονος Πασσά, έρχεται σε ΠΛΗΡΗ, ΟΛΟΣΧΕΡΗ και ΑΠΟΛΥΤΗ αντίθεση με τη γνώμη του αστρονόμου Κων/νου Χασάπη.

    (Ίσως κάποια στιγμή στο μπλογκ μου να κάνω μια πιο αναλυτική παρουσίαση σχετικά με τα ορφικά, τους ορφικούς, τον Πασσά, τον Χασάπη (αν θυμάμαι καλά, κι αυτός ανήκε κάπου) και γενικά μια παρουσίαση όλου αυτού του θέματος. Θα δούμε…)

  50. aristofilos said

    Φίλε Περικλή! Ουδίς αλάθητος! Αλλα για το D.N.A. αλλοι έχουν το πρόβλειμα όχι εμείς!

  51. aristofilos said

    Ο χασάπης Έδωσε δυο ημερομηνίες την μία την απέρριψε, αλλά δεν ξέρουμε τί τον ανάγκασε να το κάνει ,γιαυτό μέμνωσον απιστήν!

  52. Καλλίμαχος said

    Δημήτρη, οι φράσεις σου «Και να που φτασαμε και στο dna. Εντυπωση μου κανει οτι αργησαμε τοσο. Αν μη τι αλλο, υπαρχει καποια βελτιωση.» νομίζω πως δεν σέ τιμούν, και, μάλιστα, προσβάλλουν τη νοημοσύνη και τις προθέσεις των σχολιαστών…

    Σε σχέση τώρα με τις έρευνες για το D.N.A., να αναφέρουμε πως, πράγματι, γίνονται έρευνες που τείνουν στο συμπέρασμα ότι το D.N.A. του 80% των σημερινών Ελλήνων προέρχεται από την Μεσολιθική Εποχή, το δέ 20% από την απώτατη Παλαιολιθική. Οι έρευνες δεν έχουν τελειώσει ακόμη, έτσι, δεν μπορούμε να μιλούμε με απόλυτη ασφάλεια, πάντως, είναι τα πρώτα στοιχεία.

    Για λεπτομέρειες, αναζητήσ’τε τις έρευνες του καθηγητή Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, ο οποίος σύντομα θα έχει καταλήξει με τις έρευνές του και θα μιλήσει δημόσια, όπως είπε σε σχετική ομιλία του στο Παλλάδιον.

    Σάς παραπέμπω στους παγκοσμίου φήμης γενετιστές: Neil Risch (Πανεπιστήμιο του Stanford), Alberto Piazza (Πανεπιστήμιο του Torino), L.L. Cavalli-Sforza (Πανεπιστήμιο του Stanford) για σχετικές έρευνες.

    Τώρα, σάς παραθέτω στοιχεία που βρήκα σε video του YouTube (επίσης εκεί βρήκα τα ονόματα που αναφέρω στην προηγούμενη παράγραφο) με τίτλο: THE GREEK DNA, στην διεύθυνση: http://www.youtube.com/watch?v=FY-yJTDcOmc.

    “Έρευνες των Πανεπιστημίων του Stanford και της Pavia στην Ιταλία απέδειξαν ότι το D.N.A. των Ελλήνων είναι καθαρό. Αυτή η παγκόσμια επιστημονική μελέτη απέδειξε πως το Ελληνικό D.N.A. δεν έχει επιρροές από Σλάβους, Τούρκους, εγχρώμους. Παράλληλα, με αυτά συμφωνούν άλλες 7 μεγάλες επιστημονικές μελέτες Ευρωπαίων και Αμερικανών επιστημόνων. Σ’ αυτή την έρευνα συμμετείχαν ακόμη 5 εργαστήρια, από την Βαγδάτη μέχρι τη Μόσχα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο “US Magazine For Human Genetics”.

    Ο J. Lawrence Angel μελέτησε σκελετικό υλικό από τους Παλαιολιθικούς μέχρι τους σύγχρονους καιρούς, και συμμετείχε σε έρευνες σκελετικού υλικού σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Βρήκε πως οι μορφολογικοί τύποι, οι ήδη εδραιωμένοι την 3η χιλιετία π.Χ., εάν όχι πρίν, εμμένουν σε όλες τις επόμενες εποχές. Έτσι, έδωσε έμφαση στην φυλετική συνέχεια των Ελλήνων, δηλώνοντας επιγραμματικά: «Η φυλετική συνέχεια στην Ελλάδα είναι συγκλονιστική…»

    Μία Ανθρωπολογική-Εθνογραφική μελέτη πάνω στον Ελληνικό πληθυσμό που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας, από τον Δρ. Πουλιανό, υπό την επίβλεψη του διάσημου καθηγητή Ανθρωπολογίας F.G. Debetz, βασίστηκε στη μελέτη 70 ανθρωπίνων χαρακτηριστικών, όπως: ύψος, πλάτος προσώπου, χρώμα δέρματος, σχήμα ματιών, κ.ά. Η στατιστική επεξεργασία αυτών των χαρακτηριστικών έδειξε μαθηματικά την αδιάκοπη βιολογική συνέχεια των Ελλήνων καθ’ όλη τη διάρκεια των ιστορικών και προϊστορικών εποχών, που ανάγονται τουλάχιστον στη Μεσολιθική και απώτατη Παλαιολιθική Εποχή (15.000-30.000 έτη). Η ιστορική συνέχεια αποδεικνύεται επίσης από τη σύγκριση των μετρήσεων των κρανίων των σημερινών κατοίκων με αυτές των αρχαίων Ελληνικών κρανίων που στατιστικά δεν δείχνουν διαφορές. Η Ανθρωπολογική μελέτη έδειξε ότι ο πληθυσμός της Ελλάδος είναι βασικά ιθαγενής και ότι οι σημερινοί Έλληνες είναι απόγονοι των αρχαίων κατοίκων που έζησαν εκεί. Πάνω από 150 επιστήμονες του Πανεπιστημίου και της Ακαδημίας της Μόσχας συμφώνησαν απολύτως με τις επιστημονικές θέσεις του Δρ. Πουλιανού, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της έρευνας. Ο Dr. Tocaver, καθηγητής Εθνογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας, δήλωσε: «… οι κάτοικοι της σύγχρονης Ελλάδος είναι βασικά απόγονοι των αρχαίων πληθυσμών των Βαλκανίων και των νήσων του Αιγαίου».”.

    Όλα αυτά, που πήρα από το YouTube, δεν είμαι σε θέση να τά στηρίξω. Ωστόσο, χάριν αντικειμενικότητας και γενικής πληροφόρησης, τά παραθέτω και τά μοιράζομαι μαζί σας.

    Συγγνώμη για την έκταση του σχολίου…

  53. Δημητρης said

    Κι ομως, Καλλιμαχε, το σχολιο για το dna ηταν καλοπροαιρετο. Λογω επαγγελματος, κανω τετοιες συζητησεις εδω και πανω απο δεκα χρονια, και παλιοτερα το dna ερχοταν στη συζητηση πολυ πιο νωρις. Προσωπικα, το θεωρω ενα χαμηλης ποιοτητας επιχειρημα, οποτε οντως θεωρω βελτιωση του «χωρου» οτι πλεον δεν ειναι το πρωτο που ερχεται στο στομα.

    Γιατι χαμηλης ποιοτητας? Καταρχην, σε φιλοσοφικο επιπεδο, η αναφορα σε καθαροτητα μοιραια εμπεριεχει και το αντιθετο της, την ελλειψη καθαροτητας. Οι Ελληνες ειναι πολυ λιγοι ωστε να εχουμε την πολυτελεια να τους χωριζουμε σε καθαρους και μη. Επειτα, η υπονοια αυτης της θεωρησης ειναι οτι μονο οσοι εχουν «καθαρη» καταγωγη ειναι Ελληνες, κατι το οποιο εξαιρει σημαντικες προσωπικοτητες που ενω η καταγωγη τους δεν ηταν μονο ελληνικη, ωστοσο πολεμησαν και πεθαναν για την Ελλαδα. Μονο στην επανασταση του 21, για να μην παω πιο πισω, σκεψου ποσοι ηταν οι Αρβανιτικης καταγωγης μαχητες. Δεν θα αναφερω συγκεκριμενα ονοματα για να μην εκτρεψω τη συζητηση στο «μα τι λες, ο ταδε ηταν Αλβανος?». Και ενας ανωνυμος να υπηρχε, αρκει για την τεκμηρειωση μου. Αλλωστε, κανεις δεν επιλεγει τους γονεις του και την καταγωγη του, αλλα μπορει να επιλεξει το τι ζωη θα ζησει και το πως θα πεθανει, ιδιως δε το για ποιο σκοπο. Προσωπικα, θεωρω τον Σανταροζα, που πεθανε ωστε να ελευθερωθει η Ελλαδα, πιο Ελληνα απο τους Φαναριωτες που καθοντουσαν οταν το γενος ξεσηκωνοταν.

    Ο δευτερος λογος ειναι ο καθαρα επιστημονικος. Πρωτον, οι περισσοτερες μελετες μεχρι τωρα, λογω τεχνικων δυνατοτητων, εχουν γινει με τη μεθοδο HLA (human leukocyte antigen), μια μεθοδο της δεκαετιας του 80, με περιορισμενη ικανοτητα διακρισης αναμεσα σε συγγενικους πληθυσμους (πχ, δεν μπορει να ξεχωρησει αναμεσα στους Ελληνες και τους Αλβανους η τους Ισπανους και τους Πορτογαλλους). Επειτα, εχεις το προβλημα της συγκρισης. Για να πεις οτι καποιος ειναι «καθαρος», πρεπει να το συγκρινεις με ενα προτυπο. Ποιας εποχης Ελληνες θα παρουμε ως καθαρους, και ποιας περιοχης? Ενω απο την κλασσικη εποχη και εντευθεν εχουμε πολλους σκελετους, πιο πριν ειναι λιγοι, τοσο λιγοι ωστε να εχει προβλημα η στατιστικη αναλυση. Και βεβαια, που ξερεις αν ο σκελετος της μηκυναικης εποχης που εξεταζεις ειναι οντως μηκυναιος, και οχι, πχ, εμπορος απο αλλη χωρα? Το τελευταιο προβλημα αυτης της θεωρησης ειναι οτι τα αποτελεσματα της ισχυουν μονο για αυτο που αναλυθηκε, δεν μπορουν να επεκταθουν. Αν συγκρινεις 50 μοντερνους Ελληνες με δεκα μυκηναικους σκελετους, το μονο που μπορεις να πεις ειναι οτι αυτοι οι πενηντα εχουν η δεν εχουν καταγωγη απο εκεινους τους δεκα, δεν μπορει να γενικευτει.

    Στο θεμα των αποτελεσματων, εχεις και δικιο και αδικο. Οντως, μεταξυ 75 και 85% του σημερινου μας dna εχει συνδεση με τον πληθυσμο της αρχαιας Ελλαδας. Υπαρχει ομως και ενα κομματι το οποιο δεν εχει. Προσεξε, οχι το 15-25% των ατομων, αλλα του dna ΚΑΘΕ ατομου που εξεταστηκε. Για παραδειγμα, ο πληθυσμος της Κρητης εχει καποιους λιγους γενετικους δεικτες κοινους με τους Αραβες. Επισης, εχει εναν γενετικο δεικτη που δεν υπαρχει σε κανεναν πληθυσμο της Ευρωπης, της Μεσης Ανατολης και της βορειας Αφρικης. Αν δωσουμε μεγαλη βαρυτητα σε αυτο, σημαινει οτι οι Κρητες ηταν κατι ξεχωριστο απο τους υπολοιπους Ελληνες. Επισης, προβλεψιμα, εχει καποιους (λιγους) γενετικους δεικτες κοινους με τη βορεια Ιταλια και την Τουρκια. Την εργασια αυτη την ξερω πολυ καλα, γιατι το μεγαλυτερο αριθμο των δειγματων τα εκανα εγω για την πτυχιακη μου και δημοσιευτηκε. Και επειδη καποιοι προφανως δινουν μεγαλη αξια σε αυτα τα ποσοστα, το μεγαλυτερο ποσοστο «καθαροτητας» υπαρχει στα νησια του Αιγαιου, την ανατολικη Πελοπονησο και τη νοτια Θεσσαλια, με αυτη τη σειρα.

    Τωρα, πιο συγκεκριμενα, για τους ερευνητες που αναφερεις. O Risch δεν εχει δημοσιευσει εργασια για ελληνικο πληθυσμο. Ο Piazza εχει μια, του 2004, στην οποια εξεταζει τον συγχρονο πληθυσμο και δεν κανει καμια συνδεση με το παρελθον, απλα καταγραφει τη σημερινη συχνοτητα καποιων γενετικων δεικτων. Η Cavalli-Sforza επαναλαμβανει, ουσιαστικα, τα ευρηματα μας για την Κρητη, τονιζοντας οτι ο πληθυσμος της οντως εχει αυτο τον αγνωστο γενετικο δεικτη. Μια που την αναφεραμε, εχει επισης δουλεψει σε μια εργασια που εδειξε οτι οι Καλας, οι Παταν και οι Μπουρουσο, στο βορειο Πακισταν, δεν εχουν σημαντικα μεγαλη γενετικη συγγενεια με την αρχαια Ελλαδα, παρα τους ισχυρισμους τους οτι καταγονται απο τους στρατιωτες του Αλεξανδρου. Υποθετω οτι μολις τωρα απο εξαιρετικη καθηγητρια εγινε ανθελληνας… Ο Τριανταφυλλιδης εχει το ποσοστο που ειπες, περιπου 80%, ωστοσο, παρα τα λεγομενα του στη συνεντευξη τυπου που εδωσε, η τεχνικη του δεν ειχε την ικανοτητα να διαφοροποιησει σημαντικα τον πληθυσμο της Μακεδονιας απο αυτο των Σκοπιων. Και βεβαια, ειναι καλος επιστημονας, αλλα θα επρεπε να γνωριζει οτι τα επιστημονικα αποτελεσματα δημοσιευονται σε επιστημονικα περιοδικα με συγκεκριμενη μεθοδολογια, οχι σε συνεντευξεις τυπου, με θεαματικες αλλα κενες επικεφαλιδες.

    Οσο για τον Πουλιανο, ας πουμε, απλα, οτι το διεθνες επιστημονικο του κυρος ειναι αρκετα μικροτερο απο οσο νομιζει ο «χωρος».

    Φτου, κι αλλο μακρυναρι, συγγνωμη…..

  54. Καλλίμαχος said

    Φίλε Δημήτρη, τα σχόλιά σου είναι πράγματι άξια μελέτης.

    Πρέπει, όμως, να σού επαναλάβω πως πήρα και παίρνω σαφείς αποστάσεις από βιαστικά συμπεράσματα, είτε πρός τη μία, είτε πρός την άλλη θεώρηση (κάτι, που μάλλον δεν έχεις κάνει εσύ, αλλά ούτε κι ο Aristofilos)… Πρός το παρόν, περιμένουμε τα καταληκτικά συμπεράσματα των ερευνών.

    Πολλές φορές, επανέλαβες την λέξη «καθαρός» και «καθαρότητα». Είναι λέξεις που προσωπικά μέ ενοχλούν και κάνω συνειρμούς δυσάρεστους. Εκτός από αυτό, όμως, νομίζω πως σε όλη τη συζήτηση μόνον εσύ μίλησες για «καθαρότητα», από τη στιγμή που έθεσε το θέμα του D.N.A. ο Aristofilos… Μόνον εγώ τό έκανα, αλλά μία φορά και αυτή μεταφέροντας όχι δική μου θέση, αλλά το κείμενο του video στα Ελληνικά, στο σχόλιό μου. Σε καμμία στιγμή, κανέναν από τους σχολιαστές δεν τούς απασχόλησε η «καθαρότητα», που πρώτος και μόνος ανέφερες και επανέλαβες.

    Προσωπικά, και νομίζω πως μοιράζομαι κοινές αντιλήψεις με όλους τους Έλληνες (με τον όρο «Έλλην» εννοώ την θεολογική-πνευματική-φιλοσοφική επιλογή ενός ανθρώπου, είτε Έλληνα, είτε ξένου), δεν ενδιαφέρομαι για «καθαρότητα». Να θυμίσω, πως υπήρξαν άνθρωποι που έδωσαν πνεύμα, αλλά και πολεμική φλόγα και τη ζωή τους σε δικούς μας πολέμους, στους οποίους δεν ήταν υποχρεωμένοι να λάβουν μέρος (αναφέρομαι προφανώς στους Φιλέλληνες της Επαναστάσεώς μας), και υπάρχουν ακόμη, την ίδια στιγμή που υπάρχουν Έλληνες, τουλάχιστον στη καταγωγή, που δεν χάνουν ευκαιρία να φέρουν σύγχυση και χάος στη κοινωνία ή και να κάψουν τη Σημαία…

    Ο Έλλην, πάνω από όλα είναι φιλάνρωπος, αντιρατσιστής, φίλος της Φύσεως, φίλος της Ελευθερίας. Δεν έχει σχέση με αντιλήψεις που χωρίζουν τους ανθρώπους, με τον ένα, ή τον άλλο τρόπο…

    Απλώς, μοιράστηκα τις πληροφορίες μου χάριν αντικειμενικότητος και γενικής πληροφόρησης, όπως ξανα-ανέφερα…

    Τέλος, επίτρεψέ μου να σέ ξαναψέξω, για την φράση σου: «Υποθετω οτι μολις τωρα απο εξαιρετικη καθηγητρια εγινε ανθελληνας…». Αλήθεια , νομίζω πως κανείς στο ιστολόγιο δεν διακατέχεται από τέτοιες συμπεριφορές και συμπλέγματα…

    Όσο για τις εκτάσεις των σχολίων μας, τί να πώ;! Πρέπει να σταματήσουμε να απολογούμαστε, είναι νομίζω κάτι που κάνουμε δίχως να έχουμε επιλογή…!

    Έρρωσθε!

  55. Δημητρης said

    «Ο Έλλην, πάνω από όλα είναι φιλάνρωπος, αντιρατσιστής, φίλος της Φύσεως, φίλος της Ελευθερίας.»

    Για αυτη την ατακα, χαλαλι ολες οι αλλες διαφωνιες του κοσμου!

    Και οντως, ισως να ειδα το θεμα της αναφορας στο dna απο μεγαλυτερη σκοπια απο αυτη που ηθελες να του δωσεις. Οποιος καει στο χυλο ομως…

  56. Καλλίμαχε πως γίνεται ρε φίλε να είναι καταπληκτικά τα αποτελεσματα μιας έρευνας που δεν έχουν βγει ακόμη;

    Επίσης έχω κάψει πολλές σημαίες διαφόρων εθνικοτήτων ανάμεσα σε αυτές και ελληνικές. Το γιατί και το διότι μπορείς να το δείς εδώ συνοπτικά.
    http://kleitor.blogspot.com/2006/07/blog-post.html

  57. antithesi said

    Σήμερα διάβασα όλα τα σχόλια που γράφτηκαν γι’ αυτόν τον «περίεργο» ύμνο. Δημήτρη συγχαρητήρια!!! Πολύ καλές οι πληροφορίες που μας έδωσες -επιστημονικές και τεκμηριωμένες.

    Θα πρότεινα όμως στον Aristofilo αντί να αναφέρει κάποιους «απίθανους» για πηγές όπως Τζιροπούλου, Γεωργιάδη, Πλεύρη, Σημαιοφόρο κ.λπ. ας μάθει πρώτα να διαβάζει και να γράφει σωστά γιατί η ορθογραφία του σπάει κόκαλα. Καλό είναι πριν χωθούμε σε μια συζήτηση να έχουμε και τα κατάλληλα επιχειρήματα να αντιτάξουμε.

    Κλείτωρ: «(Η σημαία)εκφράζει την εύκολη σηματοδότηση και την επεκτατική πολιτική» Συμφωνώ απόλυτα!

  58. Ναπολεων said

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΓΝΩΣΗ ΑΠΟ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ,
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ.
    ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ,ΑΛΛΑ ΘΑ ΚΑΝΩ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΦΥΓΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ.
    ΚΑΤΑΡΧΗΝ, ΕΛΛΗΝ = ΦΩΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ,ΕΞ’ΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ Η ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΔΑΙΟΥΣ: ΠΑΣ ΜΗ ΙΟΥΔΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝ(ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ, ΟΠΟΥ ΟΤΑΝ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΘΕΟΣ,ΕΙΣΕΠΡΑΤΑΝ 666 ΟΒΟΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥΣ(ΕΤΗΣΙΩΣ) ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥΣ).
    ΔΕΥΤΕΡΟΝ: ΣΕ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΑΛΛΟΝΗΣΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΜΗΜΑ ΑΓΓΕΙΟΥ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΟ 4.500 Π.Χ.(ΑΡΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΦΟΙΝΙΚΙΚΟΥ ΑΛΑΦΑΒΗΤΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ «ΠΑΝΕ ΠΕΡΙΠΑΤΟ».
    ΤΡΙΤΟΝ:ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥ ΝΕΑΝΤΕΡΛΑΝΤ,ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΟΤΙ ΣΤΑ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
    ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΣΚΕΛΕΤΟΣ 700.000 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ.
    ΤΕΤΑΡΤΟΝ:ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ ΟΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΑΝΕΦΕΡΕ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΤΟ ΕΞΗΣ: ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΛΟΜΠΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ 1960 ΙΔΡΥΣΕ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΝ ΓΑΙΩΜΗΧΑΝΙΚΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΣΑΝ ΣΤΟΧΟ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ,
    Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΥΓΙΕΣΤΑΟΣ.ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ(ΡΙΝΙΣΜΑΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ,ΘΕΙΟ,ΒΑΡΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΕΝΤΕ ΧΗΜΙΚΑ…ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΕΡΙ ΜΗ ΦΟΒΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΠΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ.ΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΣΚΟΤΙΣΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ?
    ΓΙΑΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΤΟ ΜΙΣΟΣ, Ο ΠΟΝΟΣ,ΟΙ ΑΡΩΣΤΕΙΕΣ,Η ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ , Η ΓΝΩΣΗ , ΤΟ ΦΩΣ,Η ΑΓΑΠΗ,Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΤΡΑΒΑΝΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΚΕΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ (ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΣΥΝ ΕΝΑΣ )ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΧΕΔΟΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ?
    ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΠΟΤΕ ΜΟΙΡΑΖΑΝ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΓΝΩΣΗ ΦΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΝΩ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΟΠΛΑ, ΠΟΛΕΜΟΥΣ, ΔΙΧΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΚΛΑΒΙΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ?
    ΓΙΑΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΨΕΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΙΧΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ
    ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΕΥΚΟΛΑ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΠΑΙΤΗΤΕ ΠΟΛΥΣ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ?
    ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΩΤΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΟΥ ΜΑΣ – ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ- ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΩΤΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΜΑΣ?
    ΕΥΧΑΡΙΣΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ, ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΝ ΞΕΦΥΓΑ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ,
    ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ
    ΝΑ ΦΩΤΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΜΑΣ….
    ΓΙΑΤΙ Η ΨΥΧΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΟΛΩΝ!!!
    ΥΓ: ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΕΠΙΣΗΣ , ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ, ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΠΛΟ ΕΨΙΛΟΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ (ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΙΚΕΦΑΛΛΟΣ ΑΕΤΟΣ) ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΤΗΣ ΔΥΟ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΧΟΝΤΑΙ, ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΠΡΗ Η ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΙΕΣ ΕΝΟΣ, ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ.

  59. Δημήτρης said

    Καταρχην, καλο ειναι να μην γραφεις με κεφαλαια, ειδικα εκτατεμενα κειμενα, δημιουργει την εντυπωση οτι φωναζεις, και ενοχλει πολλους (εμου συμπεριλαμβανομενου).

    Οσο για τις θεωριες συνωμοσιας, να σε παραπεμψω στο μπλογκ του funel (http://funel.blogspot.com/), που μπορει να εχει κλεισει εδω και δυο χρονια, αλλα παραμενει παντα επικαιρο. Γιατι ο κεφτες γαρ βαρυς, οποτε +Ευλογησον+ +Γεροντα+. Οσο για το τμημα γεωμηχανικης της Οξφορδης, αν το βρεις, πες το μου κι εμενα. Παντως, το σαιτ τους (www.ox.ac.uk) δεν εχει καμια αναφορα σε τετοιο τμημα η τετοια σχολη, το μονο που εχει ειναι department of earth sciences και department of engineering. Για να σε βοηθησω, στα αγγλικα λεγεται geoengineering.

    Α, και κατι αλλο, αν δεν βαριεσαι, γραψε το μαθηματικο τυπο της συμπαντικης ενεργειας να τον μαθουμε κι εμεις, γιατι μονο την κινητικη, τη δυναμικη, τη θερμικη, τη χημικη, τη λανθανουσα και την ηλεκτρικη γνωριζω.

  60. παρακαλώ να αναρτηθεί ο βασικός τύπος της συμπαντικής ενέργειας. Με ενδιαφέρει επαγγελματικά και απορώ που δεν τον γνωρίζω. Αν είναι εύκολο θα ήθελα και τους επιμέρους των συμπαντικών ενεργειών αφού μάλλον είναι πολλές γι αυτό και ο πληθυντικός.

  61. Ναπολεων said

    ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ , ΑΛΛΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΥΦΟΣ.
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΩ ΣΑΝ ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΤΗΣ.ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΤΟ ΕΙΡΩΝΙΚΟ ΥΦΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΑΣΚΑ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΟΠΟΙΔΗΠΟΤΕ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΣΕ ΠΑΡΑΠΕΜΨΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΟΡΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΥΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΜΑΣ ΓΑΛΑΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΦΕΚΙΤΡΙΝΟ, ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ (ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ 2003 ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΝ ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΜΟΝΟ), ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΥΡΙΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΟ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΨΩ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΠΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΤΕ, ΣΕ ΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΣ ΣΧΕΔΟΝ 550 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ, ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΘΙΚΤΟ ΤΟ ΚΟΥΦΑΡΙ ΤΟΥ, ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟΥ ΕΞΗΝΤΑ ΚΑΙ ΠΟΝΤΟΥΣ.
    ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΚΥΡΙΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥ ΝΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΤΙ ΣΑΣ «ΕΧΕΙ ΠΕΙ» Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΑΣ , ΝΑ ΝΟΙΩΘΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΤΟΠΡΟΒΑΛΕΣΤΕ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΕΦΤΕΔΕΣ, ΦΑΤΕ ΤΟΥΣ ΟΣΟ ΑΚΟΜΗ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ(ΠΩΣ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΤΙΜΑ ΤΑ ΖΩΑ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ),ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΤΡΩΩ – ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗΝ ΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΧΩ ΕΙΔΗ ΠΟΛΥ ΒΑΡΙΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ-ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΑΠΕΜΣΩ ΠΡΩΤΑ ΕΔΩ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ ΜΑΛΑΚΑ ΚΑΙ ΜΙΛΩ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΛΑΚΙΝΣΗ ΤΟΥ ΕΓΓΕΦΑΛΟΥ, ΤΟΥ ΝΟΥ, (ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΩ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΕΣ) ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΑΘΗΣΗ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ.
    ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑ ΜΙΑ ΓΟΝΙΜΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ , ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΑΝΤΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΗΚΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ…
    ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ.
    ΦΩΣ!-ΑΛΗΘΕΙΑ!-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!-ΑΓΑΠΗ!

  62. Δημητρης said

    Μυστικοι αεροψεκασμοι ε? Τι μου λες? Φανταζομαι οτι για αυτο που λες δεν υπαρχουν καθολου στοιχεια, το οποιο φυσικα δειχνει ακριβως αυτο, οτι ειναι συνωμοσια, και ολα τα στοιχεια τα καταστρεψαν «αυτοι». Οσο για τον καφεκιτρινο ουρανο που «εχουμε», δεν ειμαστε ολοι Αθηναιοι. Να μην την ειχατε κανει την πολη χαβουζα, να μην ειχατε καφεκιτρινο ουρανο. Και αν θελεις να σταματησει, χρησιμοποιησε λιγοτερο το αυτοκινητο σου. Οσο για το χρωμα που περιγραφεις, προκυπτει απο τα οξειδια του αζωτου που εκπεμπουν, μεταξυ αλλων, τα παλια αυτοκινητα και οσα δεν εχουν λειτουργικο καταλυτη, καθως και απο το οζον, που οφειλεται επισης στα καυσαερια. Και η Αθηνα, δυστυχως, εχει τοσο πολυ και απο τα δυο, που κανενας ψεκασμος δεν θα μπορουσε να παραξει. Μονοι σας βγαλατε τα ματακια σας, δεν σας φταιει κανενας «μυστικος νυχτερινος ψεκασμος» και κανενα υποτιθεμενο αλλα ανυπαρκτο τμημα γεωμηχανικης της Οξφορδης.

    Α, και κατι επι προσωπικου. Ειναι μεγαλη μαγκια να βριζεις καποιον ανωνυμα στο ιντερνετ, κρυμμενος πισω απο την αποσταση και ενα ψευδωνυμο. Απο κοντα θα ειχες τα ιδια βαρια παντελονια ομως? Εχε το αυτο στο νου σου, και εχε υποψη σου οτι υπαρχουν ανθρωποι που θεωρουν οτι η βια, ειδικα η σωματικη βια, μπορει να αποτελεσει διεξοδο στις διαφορες.

  63. Καλλίμαχος said

    Μερικά σχόλια για τη Σημαία:

    Πρέπει να γνωρίζετε, πως η ύπαρξη των Εθνών σαν Ιδέα, εξυπηρετεί την ανωτερότητα της Φύσης του Ανθρώπου. Και εξηγούμαι:

    Μόνον όταν ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει μια Ιδέα ανώτερη από αυτόν, χάρη στην οποία δεν τόν ενδιαφέρει εάν πεινάσει, μείνει φτωχός, άπορος, υποφέρει, βασανιστεί, πεθάνει, μόνον τότε ο Άνθρωπος εξυψώνεται. Όταν υπάρχει κάτι το οποίο θα τόν κρατήσει δυνατό σε όλα τα επίγεια, τα εφήμερα, τα φθαρτά, αυτά που δεσμεύουν και φέρουν πόνο…

    Η Ιδέα του Έθνους λοιπόν, που εξυπηρετείται και από την Ιδέα της Σημαίας αυτού του Έθνους, συμβάλλει και αυτή σε αυτό. Ειδικά δέ, όταν έχουν προηγηθεί θάνατοι ανθρώπων, και, μάλιστα, και αλλοδαπών προς το Έθνος της Σημαίας για αυτήν, η τελευταία αποκτά αξία ακόμη μεγαλύτερη και βαρύτερη.

    Ίσως τώρα, λοιπόν, συνειδητοποιείτε τί σημαίνει καύση της Σημαίας ενός Έθνους. Προσβολή των Νεκρών, προσβολή των Ιερών Συμβόλων αυτού του Έθνους, προσβολή αυτών των πραγμάτων που εξυψώνουν τον Άνθρωπο.

    Η καύση της Σημαίας δεν είναι πράξη ηρωϊκή, αφού δεν συμβάλλει σε κανέναν ανώτερο σκοπό ή πόλεμο. Είναι μια πράξη δειλίας (αφού αυτός που τήν καίει δεν τά βάζει με τους εχθρούς του –που είναι δύσκολο και θέλει θάρρος να αντιμετωπίσει- παρά με κάτι που είναι τόσο εύκολο να καταστρέψει κάνοντας –τάχα- «επανάσταση»), είναι πράξη τρομοκρατική, πράξη βανδαλισμού και, τέλος, είναι μιά πράξη που φέρει τον Κόσμο πιό κοντά στην παγκοσμιοποίηση, αφού καταργεί την Ιδέα των Εθνών.

    Όσοι λοιπόν εδώ μέσα καίτε Σημαίες, ελπίζω με αφορμή τις γραμμές αυτές να προβληματιστείτε και να αλλάξετε στάση…

    Πολεμήσ’τε! Μήν βανδαλίζετε!

    Αγωνιστείτε! Μήν καταστρέφετε!

    Επαναστατήσ’τε! Μήν προσβάλλετε Ιδέες και Νεκρούς!

    Ο πόλεμος για το Φώς, τον Άνθρωπο, τον Πλανήτη, δεν σηκώνει λάθη, διαφωνίες και διχόνοιες!

  64. ΑΛΦΑΒΗΤΟ – ΑΛΦΑΒΗΤΑ – ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

    Από το Ετυμολογικό Λεξικό του Σταύρου Βασδέκη, το οποίο διατίθεται δωρεάν από τις ιστοσελίδες, athriskos.gr και anemologio.gr

    Άλφα (Α)

    Από τα άρ-ω, αραρίσκω, αρ-χίζω (τον λόγο) + φα- (ρίζα του φημί). Το πρώτο φώνημα κάθε ανθρώπου ανά την υφήλιο όταν εξέρχεται από την μήτρα της μητέρας του, το οποίο προφέρεται χωρίς καμμιά προσπάθεια. άρ-φα > άλφα (ρ>λ).
    (Στο λεξικό εξηγείται το πως και το γιατί το άρω προέρχεται από τη βασική ρίζα κα-, κάτι που ισχύει για όλες τις λέξεις που ετυμολογούνται στο λεξικό).

    Βήτα (Β)

    Από το βαίνω, μέλλον βήσ-ομαι (σ>τ). Επίσης μέλλοντες του βαίνω είναι και οι βέομαι και βείομαι που σημαίνουν θα ζήσω, εκ των οποίων και ο βίος. Πρόκειται για το γράμμα που δηλώνει την ζωή, το πορεύεσθαι.

    Γάμμα (Γ)

    Από το γαμ-έω (γάμ-μα). Αλλά κι από το γένος, γέν-μα > γένμα > γέμμα (νμ>μμ), διότι ο τύπος γέμμα είναι αρχαίος. Είναι το γράμμα που δηλώνει τα του γαμείν και γεννάν.

    Δέλτα (Δ)

    Από το δένδρον > δένδον > δέλτα (ν>λ, δ>τ). Είναι το σχήμα των κωνοφόρων αλλά και πολλών άλλων δέντρων.

    Έψιλον (Ε)

    Ε + ψιλόν σε διάκριση από το ήτα που δηλώνει το μακρό ε. Το ε είναι μια από τις είκοσι ρίζες της ελληνικής γλώσσας και ρίζα του ειμί. Αντιγράφουμε από το λεξικό: ειμί [ρίζα ε (έϊ, ει, η), το φωνήεν δια του οποίου απευθύνεται κανείς σε κάποιον συνάνθρωπό του, για να τον καλέσει ή για να προκαλέσει την προσοχή του. Οι γραμματικοί αποδέχονται ρίζα εσ- (εσ-τί) και το ειμί από το εσμί. Εάν αυτό αληθεύει, διότι υπάρχουν τύποι αρκετοί δίχως το σ (εντί, ειμέν, είναι, είω κ.ά.), τότε είναι πιθανόν να προέρχεται από το εε..σσ.., όπως και τώρα λέγεται, όταν καλούμαι έναν άγνωστο, έστω και αγενώς θεωρούμενο. Ας μη ξεχνάμε ποτέ ότι η γλώσσα ξεκίνησε την πορεία της, εξερχόμενη από στόματα πρωτόγονων ανθρώπων]- υπάρχω, είμαι σε κάποιον τόπο, επί περιστάσεων που έχουν συμβεί, ως το κατ’ εξοχήν υπαρκτικό ρήμα.

    Ζήτα (Ζ)

    Ζήτ-ω, προστακτική του ζάω, ζω. Το γράμμα που δηλώνει τα της ζωής.Το ζάω από το σαόω. Για το σαόω αντιγράφουμε από το λεξικό: σαόω [Οι βοσκοί για να διευθύνουν ή για να συγκεντρώσουν το κοπάδι τους φωνασκούν το επιφώνημα σσαα…σσα… (ζα, σσ>ζ), εντονώτερα δε όταν εμφανισθούν σαρκοβόρα (λύκοι). Σα είναι το ουδέτερο πληθυντ. του επιθέτου σως ( = σώος, ακέραιος, ο μη βλαφθείς). Και τώρα τα ζώα λέγονται ζα. Όλες οι σημασίες του σα-όω έχουν απόλυτη σχέση με την ασφάλεια του κοπαδιού. Πιθανώς το πάλαι ποτέ οι φωνασκίες σσαα…να απευθύνονταν προς σαρκοβόρα προς εκδίωξή τους, για απόκλεψη του συλληφθέντος υπ’ αυτών θηράματος. Σχετικό τυγχάνει το σου-σου, προς αποσόβηση πτηνών (ξιού-ξιού), επίσης τα σίττα, ψίττα και ψύττα, επιφωνήματα προς παρακίνηση ποιμνίου προς βοσκή ή προς αποδίωξη αυτού.]- σώζω από θάνατο, διατηρώ ζώντα, διαφυλάττω, διατηρώ κάτι ασφαλές, τηρώ, ενθυμούμαι (οι βοσκοί έπρεπε να θυμούνται όλα τα ζώα τους πολύ καλά, ώστε το βράδυ όταν τα μάντρωναν να παρατηρήσουν εάν έλλειπε κάποιο, δίχως να τα μετρήσουν.

    Ήτα (Η)

    Παρελήφθη από το Ιωνικό αλφάβητο, προς παράσταση του μακρού ε, στο Αττικό, επί άρχοντος Ευκλίδου (φιλέετω – φιλήτω, αιρέεσθαι – αιρήσθαι, αλλά και φιλείτω, αιρείσθαι). Δεν αποτελεί ρίζα και προέρχεται από μεταβολές σ’ αυτό των εε, α, εα, αι, ει, αε.

    Θήτα (Θ)

    Από το τί-θη-μι, θέτω, θήσω (σ>τ), πρόκειται για γράμμα διανοητικής και θυμικής φύσεως (θάκος, τίθημι = διευθετώ, κυβερνώ, νομοθετώ). Η εκ του τ καταγωγή του είναι εμφανής, βλ. τύπτω, θένω, θείνω = πλήττω, θάνατος (ταν-), θυεία, θίγω.

    Ιώτα, Γιώτα (Ι)

    Από το είμι, υποτακτική ιώ, το γράμμα που δηλώνει κίνηση, πορεία. Για το είμι αντιγράφουμε από το λεξικό: είμι [βλ. ίημι. Το ίημι κυρίως επί ζώων και αψύχων, ενώ το είμι επί της κίνησης των ανθρώπων (πορεύομαι), άνευ του γ (γ-ιά, βλ. ίημι). Υποτακ. ίω]- έρχομαι ή πηγαίνω, απέρχομαι, εισέρχομαι, πηγαίνω εις …, διέρχομαι.
    Επίσης για το ίημι: ίημι (δασ.) [Η προστακτική ί-ει και υποτακ. ί-ω (ωσάν από ρήμα ίω) δείχνουν ρίζα ι-. Το απαρέμφ. ιέ-ναι και η μετοχ. ιε-ίς δείχνουν ρίζα ιε- (ωσάν από ρήμα ιέ-ω). Το φωνήεν ι προφέρεται με σφιγμένες φωνητικές χορδές και απ’ όλα τα άλλα φωνήεντα εκφωνείται με την μικρότερη ένταση αλλά και με την μεγαλύτερη ταυτοχρόνως εμβέλεια. Πιθανόν να ήταν σύνθημα πρωτογόνων κυνηγών προς έφοδο επί θηραμάτων ή προς ρίψη βελών ή ακοντίων (ίημι = θέτω σε κίνηση, εξακοντίζω). Εάν έτσι έχει το πράγμα, ίσως να εκφέρονταν ως γι, γιέ, γιά, αναλόγως της ανάγκης του ποσού της εντάσεως. Από το γ δε η δασεία (βλ. σιγή). Το παρακελευσματικό ά-ϊ (άϊντε), μάλλον τυγχάνει αρχαιότατο (βλ. αΐσσω) και από αυτό πιθανόν το είμι (α>ε). Επίσης δια της κραυγής γιά.. πιθανόν να απομάκρυναν τα θηρία από το θήραμα για να το αρπάξουν]- θέτω σε κίνηση, εξακοντίζω, σπεύδω, πέμπω, προφέρω, ρίχνω, εκτινάσσω, αποστέλλω, κάνω κάτι να πέφτει κάτω, αναβλύζω

    Κάππα (Κ)

    Από τα κακκάζω, κακκαρίζω [από την φωνή των πτηνών (κότας, πέρδικας, κούκκου κ.ά.), δηλαδή κακακα… > κακκα- (βλ. μάμμα, πάππας). Το γράμμα κάππα ήταν κάκκα και έγινε κάππα χάριν ευφωνίας (κ>π, βλ. ίππος, όκκον), όπως και το κόππα (α>ο).

    Λάβδα, λάμβδα, λάμδα (Λ)

    Λάβδα, λάμβδα (β>μβ), λάμδα [λά-λη (= λαλιά)+ βάδην > βδα , διότι πορεύει, εκφέρει, οδηγεί τον λόγο. Αλλά και εκ του πατέω, πάτος (= οδός), δηλαδή λά-πατος > λάπτα > λάβδα ( πτ>βδ, όπως επτά – έβδομος).

    Μυ, μω (Μ)

    Μυ, μω [βλ. μά-μμα (α>υ), μύ-ω (υ>ω), μώ-μος, μυ λαλείν = εκπέμπει φωνή μόλις ακουστή, επίσης ως μίμηση του ήχου ανθρώπου που κλαίει με λυγμούς (μυμύ)].
    μάμμα [μα, η πρώτη συλλαβή του νηπίου μετά την εκφορά του α, η οποία αρχίζει με κλειστά χείλη. Μαμαμα… = μαμμά (γι’ αυτό τα δύο μ). Επειδή δε βρίσκεται συνεχώς με την μητέρα του, η οποία και το ταΐζει, φυσικώς συνδέεται το μα με την μα-μά, τον μα-ζόν, το μαμ ( = τροφή, θέλω να φάω), μαι-μά-ω, μα-ίνεται δε όταν πεινάει. Κατόπιν όταν κορεσθεί μα-ίεται (= εξετάζει) τα πάντα γύρω του διότι έχει έμφυτη την τάση προς μά-θηση.
    μύω [βλ. μά-μμα (α>υ), με κλειστό το στόμα (χείλη) και πάλση των φωνητικών χορδών, παράγεται ο ήχος μου…, όπως το μοσχάρι βοά (μουεί). Εκ του μου.. η μυ- (μυκάομαι, μυκάω)]

    νυ, νω (Ν)

    Νυ, νω, Από το νο-ός (ο>υ), νοός > νους (ου>ω), διότι δηλώνει παρουσία νοός (ναίω, νέω, νέμω, νεύω, νόμος, νοέω).

    Ξι, ξει, ξυ (Ξ)

    Ξι, ξει, ξυ [από τα κ, γ, χ + σ, από σκ (σκιφίας – ξιφίας)].

    Όμικρον (Ο)

    Ο + μικρόν. Προς διάκριση από το ω-μέγα. Παλαιώτερα εκαλείτο ου (βολά – βουλή). Δεν αποτελεί ρίζα και προέρχεται κυρίως από μεταβολές σ’ αυτό των α και ε.

    Πει, πι (Π)

    Βλ. πάππας (παπαπα…), π-α + ι- (ρίζα των ί-ημι και είμι = έρχομαι), επί της ροής του παπαπα… του νηπίου. Ότι δηλαδή ήλθε η προφορά του π στο στόμα του παιδιού, ως δείγμα προόδου του λέγειν. Κατ’ εξοχήν χαρμόσυνη τυγχάνει η προφορά του ρ, λόγω της αντικειμενικής δυσκολίας της. Ας μη ξεχνάμε ότι μερικοί λαοί αγνοούν την προφορά του ρ.

    Ρω (Ρ)

    Βλ. βρυχάομαι, ρίζα ρα-, το γράμμα που δηλώνει την ρήξη και την ροή, ρέω > ρω.
    βρυχάομαι [Εντυπωσιακή τυγχάνει η ποικιλία των σημασιών και εννοιών των λέξεων οι οποίες προέρχονται από την ρίζα ρα- [ρά-σσω, ρα-ίω, ρή-γνυμι (α>η), ρα-βάσσω, φ-ρά-σσω, ρά-βδος, β-ρά-ζω κ. ά.]. Ωστόσο τα ποικίλα αυτά υφάδια συνάπτονται αρμονικά στο στημόνι της εμπειρίας του πρωτογόνου ανθρώπου κυνηγού, απέναντι στα θηρία τα οποία σπα-ρά-σσουν την λεία τους.
    Το πώς φέρονται τα θηρία κατά την σύλληψη του θύματός τους (ρά-γα, ρα-ίω, ρά-σσω), κατόπιν το πώς σπα-ρά-σσουν το συλληφθέν ζώο [ρή-γνυμι (α>η), β-ρύ-κω (α>υ>), β-ρό-χω (α>ο), β-ρώ-σις (ρα-ω > ρω)] αλλά και το πώς οι άνθρωποι αποπειρώνται να αποσπάσουν την έτοιμη λεία δια ρά-βδων, δηλώνονται με τις λέξεις τις προερχόμενες από την ρίζα ρα-.
    Η ρίζα ρα- προέρχεται από το β-ρυ-χηθμό (α>υ) των σαρκοβόρων, τον οποίον εκβάλλουν κατά την ώρα της κατασπαράξεως της λείας τους. Προ παντός δε όταν επαπειλούνται από επίδοξους κλέφτες, αλλά και από τα υπόλοιπα μέλη της αγέλης τους.
    Διότι αδιαπραγμάτευτο τυγχάνει το ένστικτο του βιβ-ρώ-σκειν (β-ρώ-σις = φαγητό, ρα-ω > ρω), παρά το πρωτόκολλο που ορίζει την προτεραιότητα περί αυτού, το οποίο δια της βίας περισσότερο τηρείται παρά δια της υποταγής, συνοδευόμενο μετά μουσικής υποκρούσεως συνεχών βρυχηθμών και επιδείξεων μασελών.
    Μπορεί να παρατηρήσει κανείς, τα προαναφερόμενα σε ζώα (σκύλους, γάτες) ακόμα και οικόσιτα. Τα ζώα αυτά όταν αντιληφθούν απειλή απώλειας της τροφής τους, όπως ακριβώς και τα άγρια θηρία, εκφωνούν συνεχώς ένα συνεχόμενο βρρραγγγ… (βρυχώνται).
    Το ρήμα το οποίο δηλώνει τα περισσότερα από τα συμβαίνοντα κατά την προαναφερόμενη διαδικασία είναι το ρήγνυμι, αφού σημαίνει διαρρηγνύω, σπάζω, συντρίβω, σχίζω, κόβω, καταστρέφω, εγείρω, διεγείρω, κραυγάζω, κτυπώ κάποιον και τον ρίχνω κάτω, ξεφωνίζω και ποδοκρούω, όπως και τώρα κάνει κανείς προκειμένου να εκδιώξει άγριους σκύλους.
    Πιθανόν ο πρωτόγονος άνθρωπος, θηρευτής αλλά και κλέφτης της λείας των θηρίων, να μιμούνταν τον βρυχηθμό τους, για να τα αποδιώξει (αν μη και εκ της παλαιότατης συγγένειας μετ’ αυτών, φυσικώς εκφέροντας τον βρυχηθμόν αυτόν).
    Εκ του βρυχηθμού δε των σαρκοβόρων βρρρυγγγ… πιθανόν μπορεί να εξηγηθεί η διαπίστωση των γραμματικών ότι «το ρ εν αρχή λέξεως είχε προφοράν τοσούτον ισχυράν, ώστε ηδύνατο να καταστήσει το βραχύ φωνήεν της προηγουμένης λέξεως θέσει μακρόν».
    Εάν η προαναφερθείσα εκδοχή φαντάζει ως παρατραβηγμένη, αυτό συμβαίνει διότι αγνοεί κανείς ή ξεχνά εύκολα ότι οι άνθρωποι έζησαν, χιλιάδες επί χιλιάδων χρόνια ως άγρια ζώα, μεταξύ άλλων άγριων θηρίων. Δεδομένο αναμφισβήτητο από πάμπολλα αρχαιολογικά ευρήματα ανά την υφήλιο.
    Όπως και νά ’χει το πράγμα, αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι η λέξη αυτή (ρήγνυμι), αλλά και πολλές άλλες, σέρνει κυριολεκτικώς πίσω της ολόκληρη ιστορία, γι’ αυτό και η μεγάλη ποικιλία των σημασιών της]- κυρίως επί λεόντων βρέμω (υπήρχαν στα μέρη των Ελλήνων κατά την αρχαιότητα), μουγκρίζω, επί ταύρου, επί αγρίων θηρίων, επί της κραυγής των πληγωμένων, επί του βρυχηθμού των κυμάτων.

    Σίγμα (Σ)

    Από το σιγμός, σιγή. Σιγή [ονοματοποιία. Ακόμα και τώρα η εκφορά του σσ…, σσιι… (το ι άφωνο), απευθύνεται προς συνάνθρωπο μας είτε για να σιωπήσει είτε για να γυρίσει να μας δει, αλλά και για να ακινητοποιηθεί (επί κυνηγών, βλ. σίγυνος). Διότι το σσιι… και διαπεραστικότητα διαθέτει αλλά και ελάχιστη ένταση ήχου απαιτεί, ώστε να μη αντιληφθούν εύκολα τον ήχο οι παρακείμενοι. Μάλλον ήταν σι-ή και προς άρση της χασμωδίας έγινε σιγή με παρεμβολή του γ.

    Ταυ (Τ)

    Βλ. τύπτω, ρίζα ταF- (F>υ). Τύπτω [βλ. δάω. Εκ του ήχου του τύπτειν, βλ. α-τά-ομαι, ου-τά-ω, τα-ύρος, τά-μνω, πα-τά-σσω. Λέγεται: «τον έκανε τόπ-ι στο ξύλο», ταπ- > τοπ- > τυπ- (α>ο>υ). Η ρίζα αναφέρεται ως ταF- διότι αναλόγως του παραγομένου ήχου έχουμε τις ταμ-, ταφ-, τακ-, ταβ-, ταυ-, ταν-, τυπ-, τεκ- (α>ε), τικ- (ε>ι), βλ. καίω.
    δάω [αόρ. παθ. ε-δά-ην (ωσάν από ενεστ. δά-ημι), υποτ. δα-ώ, απαρ. δα-ήναι, ώστε η ρίζα είναι δα-. Μια από τις πρώτες συλλαβές, που εκφέρουν τα νήπια, μετά τις μα και πα, είναι η ντα. Ντα-ντά λέμε, όταν ελαφρώς κτυπάμε στην παλάμη το νήπιο, σε περιπτώσεις που ατακτεί. «Τι σου έκανε η μαμά;», «νταντά» απαντά το παιδί. Με τον τρόπο αυτόν λαμβάνει τα πρώτα διδάγματα (νταντάγματα). Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο υφίσταται αναδιπλασιασμό το δάω (διδάσκω) στον ενικό και πιθανώς αρχικά να προφέρονταν νταντάω. Φαίνεται δε ότι εκ του ήχου τατατα.., του τύπτειν προέρχεται το ντα (δα), ( βλ. ου-τά-ω, τύ-πτω, α>υ

    ύψιλον (Υ)

    Από το ύω. Ύω [μέλλ. ύσω, αόρ. ύσα, πρκμ. ύσμαι, η ρίζα φαίνεται υ-. Το υ εκ των άλφα και όμικρον προέρχεται (σάρξ – σύρξ, στόμα – στύμα, κοινός – ξυνός). Άω ( = χορταίνω, πληρούμαι), μέλλ. άσω (ύσω του ύω, α>υ), απαρέμφ. αορ. άσαι. Μάλλον το ύω εκ του άω προέρχεται με α>υ. Ακόμα και τώρα, μόλις κάποιος διψασμένος πιει νερό, μετά από μεγάλη δίψα, αμέσως εκφωνεί ένα μακρύ ααά, βλ. άρδω. Ο πρωτόγονος άνθρωπος ήταν συχνά διψασμένος διότι δεν είχε ακόμα ανακαλύψει σκεύη προς αποθήκευση ή μεταφορά νερού. Η βροχή ήταν για την δίψα του θείο δώρο.

    Φι, φει (Φ)

    Βλ. φάος, το γράμμα που δηλώνει το φύσημα, το φως και τη φωνή.
    Φάος [φάFος, ο πρωτόγονος άνθρωπος για να ανάψει φωτιά, αλλά και για να την διατηρήσει, έπρεπε να φυσά προς την εστία του πυρός τακτικά. Φουφού λέγεται ακόμα και τώρα η εστία του πυρός και το μαγκάλι. Μόλις δε ανάψει η φωτιά, φωτίζει (φά-ει) και φα-νερώνει τα γύρω της αντικείμενα. Γύρω από το φώ-ς της φω-τιάς αρχίζουν να ακούγονται οι φω-νές των ανθρώπων, για την περιγραφή των συμβάντων της προηγηθείσης ημέρας, φά-σκω = βεβαιώ, ισχυρίζομαι, προσποιούμαι (διότι η γλώσσα τους ήταν φτωχή και έπρεπε και δια προσποιήσεων να παραστήσουν κάποια συμβάντα). Η ρίζα φα- (φάσις = καταγγελία, λόγος και εμφάνιση) έχει την σημασία του φέρω στο φως, φανερώνω, φανερώνω δια του λόγου, καθιστώ γνωστό (βλ. φαίνω και φημί). Για τον λόγο αυτόν οι τύποι του παθητικού παρακειμένου του φημί και του φαίνω είναι ακριβώς ίδιοι. Το φαίνω συνδυάζει τα δύο ρήματα φάω και φημί, περιέχων και τις δύο έννοιες, αφού σημαίνει φέρω στο φως, δεικνύω, φανερώνω, παρέχω φως, εκθέτω (επί διανοημάτων), καταγγέλλω κάποιον, προδίδω, λέγω. Το φαύω (φάFω) παραπέμπει κατ’ ευθείαν στη φουφού, το φύσημα για το άναμμα της φωτιάς.

    Χι, χει (Χ)

    Βλ. χαίρω, χέω.
    Χαίρω [αόρ. ε-χά-ρησα, πρκμ. κε-χά-ρηκα, μέλλ. χα-ρήσομαι, χα-ρά, χά-ρις. Η ρίζα φαίνεται χα- + είρω ( = λέγω) > χαείρω > χαίρω, μέλλ. χαρήσομαι (του είρω, ει-ρήσομαι), πρκμ. κεχά-ρηκα (εί-ρηκα). Από τον ήχο του γέλιου χαχα..νίζω, χα-μογελώ. Η ακουστική διαπλοκή των ουρανισκόφωνων (κ, γ, χ) στο γέλιο των είναι χαρακτηριστική. Ακούγεται ως κακα… ιδίως από ώριμους άνδρες (κα-χάζω = γελώ ηχηρής, επ’ ανδρών).
    Χέω, επί στερεών σε μορφή κόκκων, χωμάτων, άμμου και σιτηρών, κατά την έκχυσή τους ακούγεται ο ήχος χχ…

    Ψι (Ψ)

    Προέρχεται εκ των πσ, φσ, φθ, βσ, υσ, χθ, σπ.

    Ωμέγα (Ω)

    Ω-μέγα. Εισήχθη επισήμως στην Αθήνα επί άρχοντος Ευκλίδου και δηλώνει το διπλό ή μακρό όμικρον.

  65. ΑΡΤΕΜΙΣ said

    ΣΤΑΥΡΟ, ΦΙΛΤΑΤΕ, ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΕΙΣ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ, ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΤΗΜΑ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΩΣ Ο ΑΡΧΕΓΟΝΟΣ ΙΕΡΟΣ ΥΜΝΟΣ – ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ… ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ..!!!!

  66. Δημήτρης said

    Αντιγραφω/μεταφραζω απο τη Γουικιπαιδεια (http://en.wikipedia.org/wiki/National_mysticism):

    Ο εθνικος μυστικισμος ειναι μια μορφη εθνικισμου που αναγει το εθνος σε αυθυπαρκτη πνευματικη οντοτητα η το θεοποιει. Το γνωστοτερο παραδειγμα ειναι ο Γερμανικος μυστικισμος, που γεννησε τον μυστικισμο των Ναζι στο τριτο Ραιχ. Η ιδεα του εθνους ως θεικης οντοτητας παρουσιαστηκε απο τον Johann Gottlieb Fichte. Ο εθνικος μυστικισμος εχει στενη σχεση με τον ρομαντικο εθνικισμο, αλλα παει περα απο τα ορια της ωραιοποιησης του ρομαντικου αισθηματος, μεχρι τη μυστικιστικη λατρεια του εθνους ως υπερβατικης οντοτητας. Συχνα συναντιεται με τον εθνοτικο εθνικισμο (ethnic nationalism) μεσω ψευδοιστορικων υποθεσεων για τις απαρχες μιας συγκεκριμενης εθνοτητας.

    Ο εθνικος μυστικισμος συναντιεται και σε πολλους αλλους εθνικισμους εκτος απο τον γερμανικο η τον ναζι μυστικισμο, και βρισκει εκφραση σε αποκρυφες, ψευδοεπιστημονικες η ψευδοιστορικες ιδεες για να στηριξει εθνικιστικες υποθεσεις, συχνα συμπεριλαμβανοντας μη ρεαλιστικες εικασιες για την αρχαιοτητα ενος εθνους (μανια της παλαιοτητας) η την υποστηριξη καθε εθνικου μυθου ως αληθινου με ψευδοπιστημονικα μεσα. Αξιοσημειωτες περιπτωσεις εθνικου μυστικισμου συμπεριλαμβανουν:

    [b]-τη θεωρια της γλωσσας-ηλιος, στον παντουρκισμο[/b]
    -τον πολωνικο σαρματισμο
    [b]-τον ελληνικο εψιλονισμο[/b]
    -το κροατικο ιλλυρικο κινημα
    -το ρουμανικο πρωτοχρονισμο
    -την ιδεα των γηγενων Αρειων του ινδικου εθνικισμου
    -ρευματα του εθνικισμου των Ταμιλ (πχ το Devaneya Pavanar)
    -μερικα ρευματα του αρμενικου εθνικισμου
    -τη μαχη του Κοσοβου σαν εθνικο μυθο του σερβικου εθνικισμου
    -ρευματα του ρωσσικου εθνικισμου
    [b]-καββαλιστικα ρευματα του θρησκευτικου Σιωνισμου[/b]

    [τελος παραθεσης]

    Αφηνω σαν ασκηση στον προσεκτικο αναγνωστη να βρει με ποιους «εχθρους» εχουμε το ιδιο ειδος χαζομαρας.

  67. Τοξοβόλα Άρτεμη, σ’ ευχαριστώ θερμά για τα καλά σου λόγια και για την υπεράσπιση που προέβαλες υπέρ εμού, όταν βλήθηκα αδίκως από στόμα θηλυκού, και εξ αυτού κατέστην άλαλος.
    Σου χρωστώ μεγάλη χάρη.
    Σε φιλώ και ασπάζομαι το πολεμικό σου μένος.

  68. LAZAROS said

    OLOI ESEIS POU ERXESTE SE ANTITHESH ME TO MEGALIO TOU ELLHNISMOU KALO THA HTAN NA ANAROTHTHEITE GIATI O MEGALYTEROS POLITISMOS THS GHS EKFONHTAI APO TOUS ALLOETHNEIS OS GRAICOI GREECE DHLADH SKLAVOI KAI TI KRYVETAI PISO APO AYTO

  69. Michael said

    Όντως τρία πουλάκια κάθονταν… η πολλή υπερηφάνεια βλάπτει τελικά.

  70. geodoom said

    Λάζαρε, με τα απαίσια γρηκλις, γιατί μετά το Γραικοί γράφεις «δηλαδή σκλάβοι» ; γραικοί αν γνωρίζω σωστά (παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος) είναι η ονομασία (ή μια ακόμα ονομασία) ελλήνων συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, όπως οι Αιτωλοί , οι Μακεδόνες κλπ. Μήπως μπερδεύεσαι με τους Σλαβους (που ίσως να θεωρείς οτι σημαίνει slaves και ίσως να υπονοείς οτι οι Ρωμαίοι τους χρησιμοποιούσαν ως δούλους κατά κόρον, κάτι που δεν γμωρίζω αν είναι αλήθεια) ;

  71. treno said

    στο ελληνικο αλφαβητο πρωτα ειναι το χι και μετα το ψι. τα τελευταια χρονια τουλαχιστον

  72. Ολγα Αχειμάστου said

    Καλά θα ήταν να μην γράφονταν σχόλια αν δεν γνωρίζομε !

  73. Σκ said

    Κυριε Δημητρη απλά ευχαριστώ που υπαρχεται μακάρι να σας γνώριζα προσωπικα.

  74. ΤΑ ΕΙΡΩΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΩΡΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ-ΟΣΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ-ΕΛΠΙΖΩ ΑΠΟ ΤΟ 2009 ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ 2014,ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ…ΚΑΙ ΛΥΠΑΜΑΙ…ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΛΥΠΑΜΑΙ…..

  75. Εφημερίδα Χάος said

    Το να γράψει ακόμα ένας κάτι για το κειμενάκι της «προσευχής» παραπάνω, σ’ αυτά που όλοι αυτοί οι «καθηγητάδες» περί των ελληνικών και μη ανέλυσαν με «πάνσοφο» και «αδιάσειστο» τρόπο, είναι παρωνυχίδα. Δυο-τρία πράγματα όμως, θέλω να τα πω. 1. Ποια επιστήμη, και ποιους επιστήμονες επικαλείστε, όταν η μισή Αμερικανική ακαδημαϊκή κοινότητα, αμφισβητεί ευθέως την προσσελήνωση του ΑΠΟΛΛΩΝ ΙΙ;
    2. Πόσο επιστήμονες βγαίνουν σήμερα αυτοί φοιτητές των πανεπιστημίων μας, της απεργίας, της καταλήψεως, του βανδαλισμού, και της εν γένει πρωτόγονης και απάνθρωπης πανεπιστημιακής συμπεριφοράς τους; ΟΙ ξένοι παίρνουν τα ντοκτορά τους διατρίβοντας σε εργασίες Βουντού.
    3. Πόσο επιστήμονες είναι ο Κουφός και ο Μελέντης, όταν μουλαρίσια και εντελώς εγωιστικά αμφισβητούν ΟΛΟΚΛΗΡΟ το έργο του Άρι Πουλιανού, το οποίο αποδέχεται και η συντριπτική πλειοψηφία της παγκοσμίου ακαδημαϊκής διάνοιας;
    4. Πόσο επιστήμονας είναι ο Παπαμαρινόπουλος, ο οποίος μαθήτευσε στον Αρι Πουλιανό, απήχθη από το ΝΑΤΟ, και τώρα είναι ο μέγιστος εχθρός του δασκάλου του;
    5. Πόσο επιστήμονες είναι οι ευφάνταστοι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ, όταν τα ανόητα έργα τους (ταινίες), στην Αμερική, πλασάρονται για αποδείξεις στις διάφορες εργασίες και παρουσιάσεις των επιστημόνων;
    6. Πόσο επιστήμονες είναι αυτοί οι «επιστημονικοί σύμβουλοι» των σκηνοθετών, οι οποίοι «βοηθούν» ώστε να μην παρεκτραπεί το σενάριο του ιστορικού κειμένου της ταινίας τους; (σ.σ.: στην Αμερική (ΗΠΑ), ότι λέει ο κινηματογράφος, είναι αδιάσειστα «ιστορία»).
    Και, το κράτησα τελευταίο, δεν είδα σε κανέναν από τους «σχολιαστές» και δοκησίσοφους εδώ περί της Ελληνικής Γλώσσης, να αναφέρεται έστω, όχι να το έχει διαβάσει, στον τίτλο του βιβλίου «Μάικλ Βέντρις: Αυτός που έσπασε τη Γραμμική Β», το οποίο πολέμησαν και πολεμούν με λύσσα, όλοι η ανόητοι «επιστήμονες» αρχαιολόγοι τουλάχιστον, μόνο και μόνο γιατί δεν τους κάθεται καλά, που ο Βέντρις ΔΕΝ ήταν αρχαιολόγος. Τους άρπαξε την δόξα!
    Στα εκατομμύρια των επιστημονικών συγγραμμάτων της υφηλίου σήμερα, δεν αποκλείεται, κάποια εκατομμύρια από αυτά να είναι ανοησίες; -που είναι.
    Η αλήθεια βρίσκεται στην αρχαία και νέα Ελληνική Γραμματεία. Την οποία (αρχαία), εγώ προσωπικά, όταν πήγαινα στο Γυμνάσιο δεν καταλάβαινα γρι, και τώρα διαβάζω τα κείμενα στο γνήσιο, από την Ελληνιστική περίοδο και μετά, δεν χρειάζομαι καν μετάφραση. Οι σημερινοί φοιτητές χρειάζονται μετάφραση για να καταλάβουν τον Παπαδιαμάντη. Τόσο επιστήμονες είναι… Αει σιχτίρ, με την σημερινή επιστήμη…
    Υ.Γ. Νομίζω ότι και ο “Πανελλήνιος” στο κείμενό του κάτι παρόμοιο λέει με άλλον τρόπο.

  76. ΑΘΗΝΑ said

    ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΔΙΑΣ
    ΣΥΜΦΩΝΩΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ ,ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΕΡΕΥΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΤΥΧΟΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΜΕ ΑΥΤΟ ΕΡΜΗΝΕΙΑ,ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΩΣ ΚΑΝΩΝ ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΛΕΚΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΤΕ ΚΑΙ ΩΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΝΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΟΠΩΣ ΤΟ Σ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣ ΑΛΛΑ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΙΓΜΑ ΑΡΑ ΝΟΗΜΑΤΙΚΩΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΥΡΟΣ ΣΙΓΜΑ, ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Σ.
    ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΘΗΝΑ
    ΣΤΟΝ ΑΛΦΑ(Α) ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΟΥΝ(Θ) ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ(Η) —ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΤΑ ΕΓΩ ΠΑΛΛΟΜΕΝΑ — ΧΩΡΙΣ ΝΥΞ—– ΜΗ ΝΥΞ (Ν) Ο ΜΙΚΡΟΝ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΟΣ ΣΙΓΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ Η ΨΥΧΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑ ΜΕΣΑ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ —– ΣΤΟΝ ΑΛΦΑ(Α)
    ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΔΙΑΣ
    Ο ΔΕ ΕΛΛΑΣ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ Ε ΨΙΛΟΝ (Δ) ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΩ (Ι) ΣΤΟΝ ΑΛΦΑ ΩΣ ΠΥΡΟΣΙΓΜΑ.(Σ)
    ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ :
    ΑΛΦΑ -ΒΗΤΑ-ΓΑΜΑ -ΔΕΛΤΑ-ΕΨΙΛΟΝ -ΣΤΙΓΜΑ-ΖΗΤΑ -ΗΤΑ-ΘΗΤΑ -ΙΩΤΑ-ΚΑΠΠΑ -ΛΑΜΒΔΑ-ΜΙ -ΝΙ-ΞΙ -ΟΜΙΚΡΟΝ-ΠΙ -ΡΟ-ΣΙΓΜΑ -ΤΑΥ-ΥΨΙΛΟΝ -ΦΙ-ΧΙ -ΨΙ-ΩΜΕΓΑ
    Ω ΑΛΦΑ(Ν)
    ———–ΤΟ ΦΩΣ ΧΩΡΙΣ ,ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑ (ΤΟ ΑΚΤΙΣΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΚΛΥΕΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΑΣ, ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΤΟ ΠΥΡ ΠΕΡΙΚΛΥΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΑΣ: Α ΣΤΕΡΗΤΙΚΟ +ΛΑ=ΠΕΤΡΑ +ΦΩΣ =ΦΩΣ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΛΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΜΑΣ .ΑΛΦΑΣ ΑΛΦΑΔΟΣ ΑΛΦΑΔΙ ΑΛΦΑΔΑ ΑΛΦΑ(Ν))— ———-
    ΒΑΔΙΖΕ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΙΑ ΣΟΥ (ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΒΑΔΙΖΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ) Ω ΕΛΛΑ(Ν) ΜΕ ΤΟ Ε ΨΙΛΟΝ
    ——ΕΛΛΑΣ ΜΕ ΔΑΣΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΙΣ-ΕΝΟΣ ΤΗΣ ΛΑΣ ,ΕΛΛΑΣ ΜΕ ΨΙΛΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΑ ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΜΕ ΔΑΣΕΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΕΛΛΑΣ ΜΕ ΨΙΛΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΕΝ ΠΟΥ ΠΑΛΙΑ ΗΤΑΝ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΡΗΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΜΕΣΑ +ΛΑ : Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ .ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΛΛΑΔΙ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΑ(Ν)—-
    ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ,
    NA EINAI
    ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΟΥΝ ΤΑ ΕΓΩ
    ΩΣΤΕ ΠΑΛΛΟΜΕΝΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΝΥΧΤΑ ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟΝ ,ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΓΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ,
    —-ΝΑ ΣΒΥΣΕΙ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΝΟΥ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΑΝΘΡΩΠΟ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ—–
    ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΝ
    (ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΓΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ,ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΥΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ )
    ΚΑΙ ΑΣ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ Η ΨΥΧΗ
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑ ΠΡΑΓΜΑ
    (ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ)
    ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΑΡΙΘΜΗΣΗ:
    1 (εν), 2 (δυω), 3 (τρια-εκ του θροια που ειναι εκ του θρους ,που ειναι το θρόισμα και μεταφορικα η συνομιλια των γενεων,ητοι τα παιδια μου ), 4 ( τεσσαρες ητοι με τις ευχες ), 5 (πεντε), 6 (εξ), 7 (επτα), 8 (οκτω), 9 (εννεα), 10 (δεκα).
    «εν δυω τρια (θροια εκ του θρους, ητοι τα παιδια μου) τας αρας(με τις ευχες μου) πεμπομενες εκ σεπτα οκτω (πλατωνικο οκταεδρο βαθμολογηκης καταταξης ορθοτητος απο το 10 εως το -10, που ειναι ιερη,σεπτή ), εν ναιει τε εκας—που βρισκεται μεσα τους αλλα και μακρυα τους ».
    ΤΟ ΕΙΚΟΣΙ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΚΩΣ ΕΙ ΑΡΑ ΟΛΗ Η ΑΡΙΘΜΗΣΗ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΟ ΕΙΚΩΣ ΕΙ
    1 (εν), 2 (δυω), 3 (τρια-εκ του θροια που ειναι εκ του θρους ,που ειναι το θρόισμα και μεταφορικα η συνομιλια των γενεων,ητοι τα παιδια μου ), 4 ( τεσσαρες ητοι με τις ευχες ), 5 (πεντε), 6 (εξ), 7 (επτα), 8 (οκτω), 9 (εννεα), 10 (δεκα).
    «εν δυω τρια (θροια εκ του θρους, ητοι τα παιδια μου) τας αρας(με τις ευχες μου) πεμπομενες εκ σεπτα οκτω (πλατωνικο οκταεδρο βαθμολογηκης καταταξης ορθοτητος απο το 10 εως το -10, που ειναι ιερη,σεπτή ), εν ναιει τε εκας—που βρισκεται μεσα τους αλλα και μακρυα τους »

  77. Καλησπέρα σας. Σχετικά με την ανάρτηση του κρυμμένου ύμνου πίσω από το ελληνικό αλφάβητο.. παρακαλώ επικοινωνήστε με το κανάλι των Φρυκτωριών, προκειμένου να σας αποστείλουμε με τεκμήρια το όνομα του συγγραφέα και να το συμπεριλάβετε στην ανάρτηση. Fryktories.net@gmail.com

  78. ΧΑΡΗΣ said

    Τελικά οι (Έλληνες )αν Τελικά έχουνε παραμείνει Έλληνες κάποιοι από μας είμαστε ή μεγάλοι μαλακές ή πολύ έξυπνοι. Χρόνια τώρα βαρέθηκα να βλέπω όταν κάποιος προσπαθεί να προβάλει κάτι το Ελληνικό όλοι οι ξερόλες και η ημιμαθείς να(ιδικά η γενιά του playstation του κινητού και της τσόντας τα καθοδηγούμενο ζόμπι της νέας τάξης πραγματων)το μόνο που ξέρουν είναι υρονευοντε τα στοιχεία ,που κάποιοι που έχουν λίγο πνεύμα Ελληνικό μέσα τους.Ρε μαλακές εσείς που ότι σας πούμε τα media το τρώτε όπως το χορτάρι τα πρόβατα
    Αφού δεν ξέρετε ούτε καν το λόγο ύπαρξης σας,αφήστε τουλάχιστον να ασχοληθούν αυτή που ξέρουν έστω και κάτι παραπάνω από σας.
    Ανταλλάσουμε απόψεις που βασίζονται πάντα σε ιστορικά γεγονότα και σιγά σιγά θα βρούμε την άκρη του νήματος .Και ναι βάση ιστορικών γεγονότων και ανακαλύψεων τα πάντα ήταν κάποτε Ελληνικά. Σίγουρα δεν ήμαστε ούτε θα γίνουμε όπως οι πρόγονοί μας,γιατί να είστε σίγουροι αν ζούσαν τώρα τους πρώτους που θα σκότωναν θα ήμασταν εμείς η ντροπή τους.Για τον αλα τον εξωγήινο ξέρει ο άλλος αν του πεις τη γιορτάζουμε την 28η ξέρει; Δεν θέλω να κάνω μαθήματα σε κανέναν, απλά εκφράζω τα συναισθήματά μου.Και στα αρ**δια μου αν με σχολιάσουν αρνητικά οι ανθέλληνες και και οι μη Έλληνες.

  79. Nicolaos De-Scou said

    Αχ…! Τόσο ωραία συζήτηση αλλά και τόσες πολλές ανακρίβειες. Θα έπρεπε να γράψω τόσα σχόλια όσα σχόλια υπαρχουν στη συζήτηση. Δεν θα το κάνω. Έχουν περάσει και 200 χρόνια από τότε και τα μυαλά, καθώς και οι γνώσεις, αλλάζουν. Αλλά θα σταθώ σε αυτό…
    Φίλε Δημήτρη, «Ο Εβανς δεν ηταν ουτε αρχαιολογος….»; Για την ακρίβεια, ο Sir Arthur Evans ήταν Αρχαιολόγος και πρωτοπόρος στη μελέτη του πολιτισμού του Αιγαίου στην Εποχή του Χαλκού και μάλιστα αποφοίτησε από το Brasenose College της Οξφόρδης. Ηγήθηκε των αασκαφών στο Aylesford, ανακάλυψε τον Μινωϊκό Πολιτισμό, αρνήθηκε να γίνει πρόεδρος της Εταιρείας Αρχαιοτήτων, υπήρξε μέλος και αξιωματούχος πολλών λόγιων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της εκλογής του ως Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, της εκλογής του ως ξένο μέλος της Βασιλικής Ολλανδικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, κέρδισε το μετάλλιο Lyell (σ.σ. ετήσιο επιστημονικό μετάλλιο που απονέμεται από τη Γεωλογική Εταιρεία Λονδίνου, με βάση την εξαιρετική συνεισφορά ενός επιστήμονα της γης στην έρευνα στην επιστημονική κοινότητα) και το μετάλλιο Copley (σ.σ. το πιο διάσημο βραβείο της Βασιλικής Εταιρείας, που απονέμεται «για διαρκή, εξαιρετικά επιτεύγματα σε οποιονδήποτε τομέα της επιστήμης»), ανακηρύχθηκε ιππότης από τον βασιλιά Γεώργιο Ε’ για τις υπηρεσίες του στην αρχαιολογία, ενώ το έργο του, «Scripta Minoa», θεωρείται σημαντικό δημιουργικό έργο.

    Πολλά δεν είναι για έναν μη Αρχαιολόγο ερασιτέχνη;

  80. Nicolaos De-Scou said

    Για πάρε ρε Δημήτρη και μία «υποτιθέμενη» και «ανύπαρκτη» γεωμηχανική της Οξφόρδης, αφού «δεν το έβρισκες», παρ’ όλο που υπάρχει από το 2009 (http://www.geoengineering.ox.ac.uk/www.geoengineering.ox.ac.uk/oxford-principles/history/)

    Το ότι δεν το έβρισκες, βέβαια, δεν ήταν απαραίτητα θέμα δικό σου (διότι αν ήταν, τότε δεν πληκτρολόγισες καν). Άλλωστε οι άσπρες γραμμές (όχι αυτές που εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού), δεν έκρυβαν τίποτα περίεργο, παρά ήταν το καύσιμο που παγώνει. Βλέπεις, το 2009 δεν ήταν τόσο έντονο το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής, οπότε δεν ήταν ακόμα η ώρα να μας τα ‘μολογάνε ευθαρσώς. Ετοιμάστηκε το έδαφος, τσουπ, γύρισε η μπιφτέκα. «Βοηθάμε στην κιματική αλλαγή» … «αααααα» λένε οι χάνοι και κοιτάνε και γελάνε και οι πέτρες. Ξέρεις πόσα από αυτά που αποκαλείς «θεωρίες συνωμοσίας» (σκέψη-ατάκα φυτευτή, βεβαιώς βεβαίως) έχουν επαληθευτεί στο παρελθόν; Και κάθε φορά, αυτοί που παπαγαλίζουν το κάθε συστημικό αφήγημα αναγκάζονται και οι ίδιοι να τη γυρίσουν…

    Επίσης, έχουμε έρθει από τους πιθήκους άσχετα αν όχι μόνο δεν υπάρχει σε καμία ιστορία οποιαδήποτε καταγραφή ανθρωπο-πιθηκοειδούς (διότι η αλλαγή δεν γίνεται μπαμ, θα πρέπει να συνυπάρχουν σε διάφορα εξελικτικά επίπεδα για εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια) αλλά ακόμα και σήμερα θα έπρεπε να είχαμε αυτά τα εξελικτικά επίπεδα. Τίποτα, όμως…! Αποδείξεις, δε, μηδέν! Δέξου, απλά το δόγμα. Γι αυτό εκπαιδεύεσαι (όχι εσύ, γενικά μιλάω). Άλλωστε, ως γνωστόν,η καμηλοπάρδαλη τέντωνε το λαιμό της για να φτασει τα ψηλά κλαδιά για να φάει και η ανθρωποπιθηκίνα έβγαζε τις τρίχες της για να αρέσει στο αρσενικό. Εδώ, πάντως, τρίχες υπάρχουν.

    Επίσης, εξαράγη ένας άψυχος βράχος και από κει προήλθαν εγκέφαλοι, αμέτρητα είδη ζωής, ζωντανοί οργανισμοί ολόκληρα πολύπλοκα εργοστάσια, με τρισεκατομμύρια κύτταρα ο κάθε ένας, μαθηματικά, ποίηση, λογοτεχνία, χορός, φιλοσοφία (μόνο για το ένα είδος αυτά, τα υπόλοιπα λειτουργούν σε άρστη αρμονία) και…. ολόκληρο βιβλίο μπορώ να γράψω αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει καν λόγος να το κάνω :)

Σχολιάστε