Θέσπις

Προσωπική δημιουργία, αναθεωρήσεις ιδεών και διαταράξεις ιδεοληψιών

Κυκλοφόρησε το νέο ΙΧΩΡ – τεύχος 96

Posted by Thespis στο 14 Ιουλίου, 2009

Κυκλοφόρησε το νέο ΙΧΩΡ

τεύχος 96

SMALLixorweb

Πληροφορίες: ΙΧΩΡ Κοσμος ΙΧΩΡ τ.96, Ατλαντίδα και Πλάτων


ΘΕΜΑΤΑ:

Η Ατλαντίδα και το άγνωστο μυητικό ταξίδι του Πλάτωνα στην Κρήτη

του Μηνά Δ. Τσικριτσή

Εσθήρ και Ξέρξης

Ο ιστορικός Βιβλικός δόλος

του Μιχάλη Καλόπουλου

«Αγαπάτε αλλήλους»

Η άλλη όψη του νομίσματος

του Ιωάννη Ρούσσου

ET-IN-ARCADIA-EGO

Οι ποιμένες της Αρκαδίας

Το Αρκαδικό υπόγειο υψηλό μαγνητικό ρευστό

του Ελευθερίου Διαμαντάρα

Οντολογική λήθη

του Μάριου Γιαννακόπουλου

Ελληνικά συμπαντικά ονόματα

του Ιωάννη Α. Κουλούρη

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Προμηθεύς Πυρφόρος»

και ορισμένες θέσεις για το θεσμικό πλαίσιο των συλλόγων

του Γιώργου Φωτεινού

Απο τη θεματολογία του τεύχους

SMALLixor2webΜε αφορμή τη δημιουργία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Προμηθεύς  Πυρφόρος» ο Γιώργος Φωτεινός επεκτείνεται σε προτάσεις που αφορούν το νομικό αλλά και θεσμικό πλαίσιο των αρχαιοπρεπών συλλόγων.

Αναφέρεται στις καταστατικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών, στη διαφωνία και στο δικαίωμα του μέλους να την εκφράζει ανοιχτά κι ελεύθερα, στην αποφυγή ιεραρχικών δομών που ευνοούν την παγίωση προσωποπαγών εξουσιών και την προσωπολατρεία, πράγμα που οδηγεί σε θλιβερές καταστάσεις κλειστών συστημάτων με «ιερατικού» τύπου ηγεσίες, με «χειροκροτητές» και με «αυλές»… Αναφέρεται όμως και στη σημαντικότητα της στήριξης των ηγεσιών, όπως επίσης και στην αντιμετώπιση εμβόλιμων και εχθρικών ενεργειών από εγκάθετους υπό την  καθοδήγηση τρίτων κ.α.

«…Δεν είναι μεν ιδιοκτησία των εκάστοτε προέδρων οι σύλλογοι, αλλά και ούτε αποστερούν από τις εκλεγμένες ηγεσίες τη δυνατότητα πρωτοβουλιών. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι σε κάθε ενέργεια, οι ανθρώπινες μονάδες είναι που κάνουν τη διαφορά. Ο Έλληνας ενεργούσε πάντοτε ατομικά θέτοντας τη σφραγίδα της προσωπικότητάς του σε κάθε του ενέργεια, και εκφραζόταν δια μέσου του συνόλου συλλογικά. Αν αποστερήσεις τον Έλληνα από την ατομική πρωτοβουλία, του αποστερείς την προσωπικότητα και τον μετατρέπεις σε άβουλο ον μιας πλαδαρής και άνευρης μάζας»…
…………………………………………………………………………………………………………………………….

SMALLixor3webΗ «ΕΣΘΗΡ» είναι ένα απο τα εκπληκτικότερα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης γιατί αναφέρεται σε γεγονότα που άπτονται των ιστορικών χρόνων. Πώς κατόρθωσαν οι Ιουδαίοι να κατασφάξουν μέσα σε δύο ημέρες δεκάδες χιλιάδες κατοίκων της περσικής αυτοκρατορίας;

«Και οι άλλοι Ιουδαίοι, που ήσαν στις επαρχίες τού βασιλιά, συγκεντρώθηκαν… και φόνευσαν απ’ αυτούς που τους μισούσαν 75.000 » (Εσθήρ Θ:16, μτφρ. Φίλου).

«Και ο βασιλιάς είπε στη βασίλισσα Εσθήρ: Στα Σούσα, τη βασιλική πόλη, οι Ιουδαίοι φόνευσαν και εξολόθρευσαν 500 άνδρες… στις υπόλοιπες επαρχίες τού βασιλιά τι έκαναν; Τώρα, ποιο είναι το ζήτημά σου; Και θα σου δοθεί· και ποιο είναι ακόμα το αίτημά σου; Και θα γίνει » (Εσθήρ Θ:11, μτφρ. Φίλου).

Ποια ήταν η Εσθήρ, η «ηρωίδα» των Εβραίων που εκπαιδευμένη σε ικανότατες σεξουαλικές επιδόσεις, κατάφερε να πείσει τον Πέρση βασιλέα να επιτρέψει στους ομοεθνείς της να προβούν σε εκτεταμένες σφαγές μέσα στην αυτοκρατορία και να αρπάξουν τις περιουσίες των θυμάτων τους; Ποιοι ήταν οι «εκπαιδευτές» και οι εντολείς της Εσθήρ, των οποίων τυφλά υπάκουγε τις υποδείξεις; Γιατί από τις βίβλους που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν αφαιρεθεί σημαντικά εδάφια που βρίσκονται στη μτφρ. των Εβδομήκοντα (Ο΄); Για ποιο λόγο το όνομα «Αρταξέρξης» που αναφέρει η μτφρ. των Ο΄ το έχουν αλλάξει στο περίεργο «Ασουήρης»; Ποια σχέση έχει ο «Αρταξέρξης» του βιβλίου της Εσθήρ με τον Ξέρξη, τον βασιλέα που επιτέθηκε στην Ελλάδα το 480 π.Χ. (προ Χατζήδων) και ποια σχέση υπάρχει μεταξύ της Εσθήρ, των εντολέων της και της επίθεσης του Ξέρξη κατά της Ελλάδος;

Ο Μιχάλης Καλόπουλος, χωρίς να απομακρύνεται καθόλου από το γράμμα και το πνεύμα του βιβλίου της Εσθήρ, προβαίνει σε μια εκπληκτική ερμηνευτική αναφορά ξεσκεπάζοντας το δόλο που το βιβλίο αυτό εμπεριέχει καθ’ όλη την έκτασή του.

2 Σχόλια to “Κυκλοφόρησε το νέο ΙΧΩΡ – τεύχος 96”

  1. http://www.ixorcosmos.gr/ic1/el/bibliopoleio?page=shop.product_details&flypage=garden_flypage.tpl&product_id=150&category_id=17

  2. [Πώς κατόρθωσαν οι Ιουδαίοι να κατασφάξουν μέσα σε δύο ημέρες δεκάδες χιλιάδες κατοίκων της περσικής αυτοκρατορίας;]

    Ποιούς αλήθεια κατέσφαξαν;
    Σίγουρα,όχι Πέρσες!Ήταν δυνατόν ο βασιλιάς των Περσών,να δεχθεί κάτι τέτοιο;
    Ήταν δυνατόν ο Αμάν,αν ήταν Πέρσης να εναντιωθεί κατά των Εβραίων,τους οποίους είχαν υπό την προστασία τους οι Πέρσες βασιλείς,από την εποχή του Ναβουχοδονόσορα;Όλους σχεδόν τους «προφήτες» τους,τους είχαν κάνει μέχρι και αντιβασιλείς!
    Επειδή ο Αμάν ήταν Έλληνας,του έπαιξαν τέτοιο παιχνίδι,ώστε ο Ξέρξης έρμαιο πλέον της Εσθήρ,τον παλούκωσε και έδωσε το ελεύθερο να κατασφάξουν οι Εβραίοι,σχεδόν όλους τους Έλληνες που διέμεναν στα πέριξ της Βαβυλώνας…Πολλοί,τότε,έφτασαν μέχρι του σημείου να περιτέμνονται και να γίνονται προσύλητοι,για τον…»φόβο των Ιουδαίων»,ρήση που ακούγεται μέχρι σήμερα!
    Αμήν!

Σχολιάστε