Θέσπις

Προσωπική δημιουργία, αναθεωρήσεις ιδεών και διαταράξεις ιδεοληψιών

Περί των νέων Σκοπιανών ταινιών

Posted by Thespis στο 30 Νοεμβρίου, 2009

When all else fails
we can whip the horse’s eyes..

Πηγή: Macedonia Hellenic Land

Νέο χτύπημα κάτω από τη μέση στην Ελλάδα με την κυκλοφορία τρέιλερ της υποτιθέμενης ταινίας Ellada-The other Greece (Nick Stoyan), το οποίο δημοσιεύθηκε  πρόσφατα μέσα από το youtube από σκοπιανά κανάλια και διαφημίστηκε έντονα – αν και για εντελώς διαφορετικούς λόγους – από όλους τους έλληνες μπλόγκερ στο διαδίκτυο.

Και λέμε υποτιθέμενη γιατί απλά το τρέιλερ αυτό, εκτός από μια αναφορά στην παραγωγό εταιρία Stairway productions – που πολύ αμφιβάλουμε αν υπάρχει – δεν αναφέρει κανέναν συντελεστή (σκηνοθέτη, ηθοποιούς κτλ). Λίγη έρευνα μας βοήθησε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως η ταινία αυτή δε θα προβληθεί ποτέ γιατι πολύ απλά δεν υπάρχει.

Το τρέιλερ αυτό αποτελεί  θρασύτατη δυσφήμιση της Ελλάδας ακόμη και για τα Σκοπιανά δεδομένα,  και θεωρούμε πως θα πρέπει να σταματήσει να διαδίδεται από τις ελληνικές ιστοσελίδες, εφόσον κάθε αναφορά σε αυτό βοηθά στην εξάπλωση της δυσφήμισης της Ελλάδας.

Αυτό που θα πρέπει όμως πραγματικά να μας ανησυχεί είναι η ταινία με τίτλο ‘A name is a name’ που έχει ήδη προβληθεί στο υποτιθέμενο «Μακεδονικό φεστιβάλ» στο Τορόντο.

Δε θα προχωρήσουμε στην περαιτέρω διαφήμιση της. Αντίθετα, θα σκάψουμε λίγο βαθύτερα για να βρούμε ποιοί βρίσκονται πίσω από τη χρηματοδότηση και προώθηση της ταινίας αυτής που αποτελεί μια ακόμη σταγόνα στις μύριες της προσπάθειας για την ανάδειξη του κρατιδίου των Σκοπίων και της υποτιθέμενης καταπάτησης του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού των Σκοπιανών από την Ελλάδα.

Η έρευνα μας οδηγεί σε ένα νεοσυσταθέν ίδρυμα, το With Macedonia.org, του οποίου στόχος είναι να προσελκύσει προσωπικότητες του εγχώριου αλλά και ξένου επιχειρηματικού και καλλιτεχνικού χώρου οι οποίοι θα βοηθήσουν τα Σκόπια είτε αναδεικνύοντας τον πολιτισμό και τα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας, είτε υποστηρίζοντας την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων της. Όπως δηλώνει το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος, η παγκόσμια ανάδειξη του ζητήματος της ονομασίας από τους παράγοντες αυτούς, θα βοηθήσει άμεσα την επίτευξη των επιδιώξεων των Σκοπίων.

Το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος αποτελείται από τους:

Jason Miko, ο οποίος ασχολείται με τα Σκόπια και τα Βαλκάνια τα τελευταία 16 χρόνια, έχει ασχοληθεί εκλεκτικά με λογιστική, δημόσιες σχέσεις, λόμπι, πολιτική, οικονομική και διεθνή ανάπτυξη καθώς και με αρκετές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όμως δηλώνει συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αριζόνα και έλκει τη μισή του καταγωγή από την Ουγγαρία..η άλλη μισή καταγωγή του αποσιωπείται.

Aleksandar Bilbilov, ο οποίος έχει εργαστεί στους τομείς της οικονομικής ανάπτυξης, τεχνολογίας και εκπαίδευσης, στις δημόσιες σχέσεις και, όπως ο Jason Mico, στον κόσμο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Missko Karadzoski, μηχανικός κατ’εκπαίδευση και επάγγελμα, αλλά ασχολείται από τα μέσα της δεκαετίας του 90 με την προώθηση μουσικών συγκροτημάτων. Εργάζεται για την Avalon Productions, που εδρεύει στα Σκόπια και προωθεί καλλιτέχνες στην πΓΔΜ και σε όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το πρώτο «σχέδιο» του ιδρύματος είναι η ταινία A Name is a Name, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την γενναιόδωρη υποστήριξη ατόμων, εταιριών και ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο. Φυσικά δε πρέπει να αποτελέσει έκπληξη το γεγονός ότι δεν ονομάζουν τους χρηματοδότες τους.

Ο Ελληνικός σύνδεσμος του Πανεπιστημίου της Utah (Hellenic League of America), έχει αναφέρει πως ανάμεσα σε άλλους, η ταινία έχει χρηματοδοτηθεί από την Σκοπιανή κυβέρνηση αλλά και από το Ουράνιο Τόξο. Οι «υποψιασμένοι» ανάμεσα μας, γνωρίζουν καλά σε ποιά άτομα, εταιρίες και ιδρύματα αναφέρονται.

Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Sigurjon Einarsson, Ισλανδός στην καταγωγή, ο οποίος σκηνοθέτησε μια ταινία για το Ανατολικό Τιμόρ, όταν αυτό προσπαθούσε να αποσχιστεί από την Ινδονησία ως ανεξάρτητο κράτος. Ο Einarsson υποστηρίζει πως το θέμα δεν είχε λάβει τη δημοσιότητα που του άξιζε και γι’αυτό αποφάσισε να ρίξει τον προβολέα πάνω του, όπως έκανε και τώρα με τη «Μακεδονία» και το ζήτημα της ονομασίας. Ο Einarsson συγκινήθηκε, όπως λέει, από το γεγονός ότι υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες» εδώ και πολύ καιρό, και που όμως στον 21ο αιώνα υπάρχει μια χώρα (την Ελλάδα εννοεί) η οποία τους λέει πως δεν μπορούν να αποκαλούνται όπως θέλουν, πράγμα το οποίο ο ίδιος θεωρεί λάθος, διότι κανείς δε μπορεί να υπαγορεύσει σε κανέναν το όνομα του και την ταυτότητα του..

Λυπόμαστε πολύ για τον Sigurjon Einarsson και τις παιδιάστικες απόψεις του, οι οποίες φανερώνουν τη φαινομενικά αδικαιολόγητη προκατάληψη του πάνω στο ζήτημα, αλλά και την ηθελημένη άρνηση του να δει το ζήτημα από την Ελληνική πλευρά, ώστε να αποκτήσει μια αντικειμενικότερη άποψη.

Συνήγοροι του διαβόλου δε θα γίνουμε.. όμως είναι σύμπτωση άραγε που ο George Soros βρίσκεται σημαιοφόρος και στο Ανατολικό Τιμόρ (Transparency Can Alleviate Poverty), όπως και στα Σκόπια;

Ο δε παραγωγός της ταινίας Jason Miko (ο οποίος όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος With Macedonia.org) δηλώνει πως η ταινία εστιάζει στην ανάδειξη της «Μακεδονίας» επειδή η χώρα χρειάζεται τη δημοσιότητα λόγω του ζητήματος της ονομασίας.

Ανάμεσα στους χρηματοδότες της ταινίας είναι οι Tinex, MZT Pumpi, Nova Makedonija, Agro-Kanat, Diag, Sarteks, Ading, καθώς και αρκετοί ΑΝΩΝΥΜΟΙ δωρητές. Το ίδρυμα ελπίζει πως θα προσελκύσει ακόμη περισσότερους ωστε να επιτύχει τους στόχους του.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν πιστεύουν πως η ταινία θα λύσει το ζήτημα της ονομασίας, ούτε να δημιουργήσει τέτοιες προσδοκίες. Ελπίζουν όμως, όπως δηλώνουν, πως θα δώσει δημοσιότητα στο ζήτημα, καθώς το ακροατήριο στο οποίο στοχεύουν είναι η υφήλιος. Δε στοχεύουν δηλαδή στους απλούς ανθρώπους που ίσως γνωρίζουν για το ζήτημα, αλλά σε αυτους που δημιουργούν πολιτικές και λαμβάνουν αποφάσεις σε πόλεις όπως η Ουάσινγκτον, η Νέα Υόρκη, οι Βρυξέλλες, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο, η Καμπέρα, η Οτάβα, πόλεις δηλαδή οι οποίες επιβάλουν την πολιτική των χωρών τους σε άλλες, μικρότερης σημασίας χώρες..

Εν ολίγοις, στηριζόμενο στις πλάτες των γνωστών υπόπτων το ίδρυμα αυτό, ως ένα ακόμη πλοκάμι της Λερναίας Ύδρας των Σκοπίων, ξεχύνεται σε νέα κούρσα προπαγάνδας, ενώ η φωνή της Ελλάδας πνίγεται από τους ίδιους τους ηγέτες της, οι οποίοι θαρρείς και είναι πληρωμένοι από τις ίδιες αυτές πλάτες..

Τι και αν το δίκαιο μας πνίγει, τι και αν τρίζουν τα κόκκαλα της Ιστορίας .. Ποιός θα αγοράσει την αλήθεια όταν το ψέμα πουλάει μισοτιμής;

Δ.Σ.

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: