Θέσπις

Προσωπική δημιουργία, αναθεωρήσεις ιδεών και διαταράξεις ιδεοληψιών

Ανάσταση (4) «Κέντησαν» ή λόγχισαν τον Ιησού;

Posted by Thespis στο 20 Απριλίου, 2008

συνέχεια από εδώ

Πριν προχωρήσουμε σ’ αυτό το χωρίο του Ιωάννη, ας πούμε δυο λόγια για τις υπόνοιες που άφησα περί του ρόλου των Φαρισαίων στο όλο σκηνικό. Για την υποτιθέμενη «εχθρότητα» μεταξύ του Ιησού (Γιεσούα) και των Φαρισαίων, ρίξτε μια ματιά στους μεταξύ τους διαλόγους. Θα διαπιστώσετε ότι
α) ο Ιησούς τους βρίζει συνεχώς, δημοσίως, μπροστά σε κόσμο αλλά ωστόσο στις ιδιωτικές συνευρέσεις τους – επισκέψεις σε σπίτια τους όπου τραπεζώνεται και συντρώγει μαζί τους κλπ – είναι πολύ φιλικός.
β) Αυτοί δεν του επιτίθενται ποτέ φραστικά, αντιθέτως είναι ήπιοι απέναντί του
γ) Η κριτική που του ασκούν (δημοσίως) είναι επουσιώδης, και στην ουσία του δίνουν πάσες για να τους την κατηγορεί. Π.χ. επιμένουν στο πασιφανές ηλίθιο επιχείρημα του ότι «θεραπεύει» Σάββατο, πράγμα που τους καθιστά αντιπαθείς στον κόσμο.
Φαρισαίοι και Γραμματείς ήταν άνθρωποι με γνώσεις των γραφών, και όμως, παρατηρείς στα τέσσερα ευαγγέλια να ανέχονται να τους λούζει με ύβρεις, χωρίς να αναπτύσσουν ούτε ένα επιχείρημα της προκοπής στα όσα τους λέει και τους πάει κόντρα! Λες και πρόκειται για καθυστερημένους!

Σικέ παιχνίδι!

Φυσικά, για να δει κανείς όλες αυτές τις αντιφάσεις στη σχέση του με τους Φαρισαίους, θα πρέπει να κάνει τον κόπο να διαβάσει προσεκτικά τα κείμενα των συνοπτικών ευαγγελιστών και να μην παραμείνει στα όσα αφελή του έμαθαν στο σχολείο.

Υπάρχει ωστόσο ένα εδάφιο που φαινομενικά ανατρέπει όλη τη συλλογιστική αυτών των άρθρων που παρέθεσα: Το εδάφιο όπου τον Ιησού τον «κέντησε» με τη λόγχη του ένας Ρωμαίος στρατιώτης:
εις δε τον Ιησούν ελθόντες, ως είδον αυτόν ήδη τεθνηκότα, δεν συνέθλασαν αυτού τα σκέλη, αλλ’ εις των στρατιωτών εκέντησε με λόγχην την πλευράν αυτού, και ευθύς εξήλθεν αίμα και ύδωρ (Ιωάννης ΙΘ: 33 – 34).

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το σχετικό με το γεγονός της λόγχης το αναφέρει μόνον ο Ιωάννης. Πράγμα που το είχε εντοπίσει κι ο Έλληνας Πορφύριος (3ος αι. μ.Χ.), ο οποίος μάλιστα αμφισβητεί απερίφραστα τη σταύρωση αποκαλώντας την «ανύπαρκτη» στο έργο του «Κατά Χριστιανών»:
ΙΙ, 13. Σε άλλο κεφάλαιο θα δειχτεί ότι ολόκληρη η ιστορία του θανάτου του ήταν αποκύημα φαντασίας. Γράφει ο Ιωάννης: «Μα όταν ήλθαν στον Ιησού, βλέποντας πως ήταν ήδη νεκρός, δεν συνέτριψαν τα σκέλη του
: μόνο ένας από τους στρατιώτες εκέντησε με τη λόγχη τα πλευρά του κι αμέσως βγήκε αίμα και νερό».
Μόνο ο Ιωάννης το είπε αυτό. Κανείς από τους άλλους. Να γιατί θέλει να καταθέσει και την εξής μαρτυρία για να στηρίξει τα λεγόμενά του: «Κι εκείνος που τα είδε έχει δώσει μαρτυρία γι αυτά, κι είναι αληθινή η μαρτυρία του.» [Ιωάννης, 19.35]. Αυτή τη δήλωση, νομίζω, μόνο ένας ανόητος θα την έκανε. Πώς θα μπορούσε να ’ναι αληθινή μια μαρτυρία, όταν δεν αφορά σε πραγματικό συμβάν θανάτου; Οι μαρτυρίες δίνονται για πράγματα υπαρκτά. Για τα ανύπαρκτα τι μαρτυρία να δοθεί; (Μακαρίου Μάγνητος, Αποκριτικός προς Έλληνες ΙΙ 12- ΙΙ-15).

Μόνον ο Ιωάννης λοιπόν αναφέρει το γεγονός του «λογχισμού» και κανένας από τους άλλους τρεις ευαγγελιστές. Και για να ενισχύσει την αναφορά του αυτή ο Ιωάννης, βάζει αργότερα τον Ιησού να λέει στον Θωμά να θέσει το χέρι του και στο πλευρό του. Μόνο που και για το «γεγονός» αυτό (του Θωμά) κάνει λόγο και πάλι μόνον ο Ιωάννης! Οι υπόλοιποι ευαγγελιστές τρέφουν άγνοια! «Ίδετε τας χείράς μου και τους πόδας μου, ότι αυτός εγώ ειμι» λέει ο Λουκάς (ΚΔ 39), αναφέροντας τα χέρια και τα πόδια του αλλά όχι το τραύμα στα πλευρά.

Το γεγονός είναι επινοημένο – δεν έχω το χρόνο τώρα να μπω σε περαιτέρω ανάλυση, όποιος θέλει περισσότερα στοιχεία ας αγοράσει το βιβλίο του Καλόπουλου. Άλλωστε βλέπουμε ότι ο Ιωάννης διαλέγει προσεκτικά τη λέξη: δεν γράφει «λόγχισε» ή «τρύπησε», γράφει «εκέντησε με λόγχην την πλευράν αυτού».
Η λέξη «εκέντησε» προέρχεται από το κεντώ που μπορεί μεν να σημαίνει νύσσω, κεντρίζω, πλήττω, τραυματίζω αλλά ταυτόχρονα σημαίνει και αγκυλώνω, τσιμπώ, ενοχλώ όπως π.χ. «κεντρίζω τον ίππο» (χωρίς να τον τραυματίζω), εξ’ ου και η έκφραση «κεντήσαι τον Πήγασον ίππον Βελλερεφόντην».
Η λέξη λοιπόν είναι προσεκτικά διαλεγμένη ώστε να σημαίνει περισσότερο ένα ελαφρύ σπρώξιμο με λόγχη για να διαπιστωθεί η έλλειψη αντιδράσεων, παρά ένα θανατηφόρο διατρητικό χτύπημα.

Όπως όμως εξηγήσαμε με βάση τις επιστημονικές διατριβές από την αρχαιότητα, ο Γιεσούα έχοντας ποτιστεί με το μίγμα των προσεκτικά διαλεγμένων καρωτικών, μπορούσε να δεχθεί από κάψιμο μέχρι βαθύ κόψιμο χωρίς καμιά αντίδραση (μέχρι και εγχειρήσεις κρανίου ή αποκοπής χειρών είδαμε ότι έκαναν την εποχή εκείνη με τις ναρκωτικές ουσίες).

Οι συντάκτες λοιπόν του συγκεκριμένου ευαγγελίου που φέρει το όνομα Ιωάννης, απλώς δανείζονται στοιχεία απ’ την εικόνα αυθεντικού σταυρικού θανάτου μετά από πολυήμερη αναπνευστική ταλαιπωρία. Γι αυτό τοποθετούν το νερό (και ευθέως εξήλθε αίμα και ύδωρ), δηλ. το πνευμονικό υγρό στα πλευρά του Ιησού, ώστε να κάνουν ακόμη και τη δίωρη (το πολύ δίωρη) σταύρωση να φαίνεται όσο γίνεται πιο αληθινή!
Με άλλα λόγια το αίμα και ύδωρ, δηλ. το υγρό στους πνεύμονες (πνευμονικό οίδημα), όχι μόνο δεν επιβεβαιώνεται από σχετικά πειράματα αλλά δεν έχει καμιά πιθανότητα να εμφανιστεί στον ελάχιστο χρόνο της δίωρης (το πολύ) ταλαιπωρίας του Γιεσούα επάνω στο σταυρό.

Κανένας άλλωστε – σύμφωνα με όλες τις αρχαίες πηγές – δεν πέθανε ποτέ μετά από μιάμιση ή δύο ώρες στο σταυρό. Το φοβερό αυτό έθιμο της σταύρωσης ήταν μελετημένο ώστε να παρατείνει επί μέρες την αγωνία των καταδικασμένων… Θα σκεφτείτε ίσως ότι υπάρχουν και άνθρωποι που οι αντοχές τους είναι πολύ μικρότερες έως και μηδαμινές, λ.χ. οι καρδιοπαθείς. Δεν έχω απάντηση και δεν ξέρω τι αντοχές μπορεί να είχαν όσοι καταδικασθέντες έπασχαν από καρδιοπάθειες αλλά ποια σχέση έχει κάτι τέτοιο με τον Ιησού; Εκτός κι αν δεχθούμε ότι ο «τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος» ήταν καρδιοπαθής!

Οι δύο ληστές πέθαναν εντέλει από το σπάσιμο των σκελών τους αλλά όχι μόνον. Επειδή – δυστυχώς – δεν πεθαίνει κανείς αμέσως με το σπάσιμο των ποδιών (με το τσακισμα των σκελών κρεμιόταν αβοήθητο το σώμα και ο δυστυχής καταδικασμένος πέθαινε αργά από ασφυξία) κι επειδή έπρεπε να τους κατεβάσουν πριν νυχτώσει για να τους πετάξουν στο σκουπιδότοπο (η ταφή τους όπως δείξαμε απ’ το απόσπασμα του Κουϊντιλιανού απαγορευόταν), σίγουρα θα προχώρησαν στη συνέχεια σε ανασκολοπισμό (παλούκωμα – τρύπημα του σώματος με αιχμηρό ξύλο). Ο Γιεσούα… την γλίτωσε απ’ όλ’ αυτά τα οδυνηρά και βάρβαρα. Αν δεν τη γλίτωνε, η ανάστασή του θα ήταν αδύνατη.

Όσο για το πόσο ζει κανείς καρφωμένος στο σταυρό, γράφει ο διδάκτωρ Πατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Δ. Μπαλάνος: «ο θάνατος επί του σταυρού εβράδυνε συχνά τρεις και περισσότερες μέρες… άνθρωποι ισχυρής κράσεως πέθαιναν μετά πολυήμερη αγωνία απο πείνα και δίψα» (Η μεγάλη εβδομάς και το Πάσχα, σελ. 25 – 26).

Ένας νέος και υγιής άνθρωπος όπως ο Ιησούς ήταν σίγουρα ισχυρής κράσεως. Αν συνυπολογίσουμε οτι ήταν και «τέλειος άνθρωπος» τα ποσοστά αντοχής του μεγαλώνουν.

Υπάρχει όμως και σχετικό πείραμα αντοχής (πέρα από τους εκατοντάδες καθολικούς σε όλο τον κόσμο που κάθε Πάσχα καρφώνονται οικειοθελώς), όπως μετέφερε από ανταπόκριση ΤΟ ΒΗΜΑ:
«Ένα εκπληκτικό κατόρθωμα πέτυχαν δύο νεαροί Γάλλοι, εγκατεστημένοι στο Μόνρεαλ. Ο Πάτρικ Μπενισού και η γυναίκα του Μαρίτα, ιδρυτές σχολής γιόγκα, έμειναν σταυρωμένοι ενώπιον εκατοντάδων θεατών θέλοντας ν’ αποδείξουν ότι η πλήρης αυτοκυριαρχία μπορεί να κατανικήσει τον πόνο… Ο Πάτρικ κάρφωσε μόνος του τα πόδια του και το ένα του χέρι! Τέλος κάποιος ανέλαβε να χτυπήσει και το τελευταίο καρφί στο δεξί του χέρι! Στη θέση αυτή (σ.σ.: του σταυρωμένου) έμειναν ακίνητοι και σχεδόν μειδιόντες η Μαρίτα 22 ώρες, ο δε Πάτρικ (32 ετών) 30 ώρες!» (ΤΟ ΒΗΜΑ 21 Σεπτ. 1967 – Μόντρεαλ. Από το βιβλίο του Ιάσονα Ευαγγέλου «Το θρησκευτικό φαινόμενο» σελ. 75).

Η σταύρωση λοιπόν ήταν ειδικά επιλεγμένη για να σκοτώνει τους καταδικασθέντες αργά και βασανιστικά. Η ίδια η αφήγηση όμως της Κ.Δ. επιμένει στο ότι ο χρόνος παραμονής του Γιεσούα επάνω στο σταυρό ήταν εξωφρενικά μικρός!

Τι τον «σκότωσε» λοιπόν τον Γιεσούα;

Προφανώς το κατάλληλο όξος απ’ το σπόγγο του μανδραγόρα και των υπολοίπων καρωτικών που ειπώθηκαν. Αμέσως μετά την προκαθορισμένη γουλιά δηλητηρίων έπεσε στο βαθύ λήθαργο, ανάλογο ίσως μ’ αυτόν που έριχναν τους ασθενείς για εγχειρήσεις επώδυνες και επικίνδυνες. Τα αναφέραμε όλα αυτά εκτενέστατα.

Όλα τα υπόλοιπα είναι για τις γιαγιάδες και τους αφελείς. Άλλο να θέλει να πιστεύει κανείς στην τελική νίκη του θανάτου και σ’ έναν αναστάντα Θεό (μ’ αυτόν τον Ιησού, τον καθαρά προσωπικό του καθενός δεν έχω καμία αντίθεση, αντιθέτως), πράγμα απολύτως σεβαστό (δεκάδες άλλωστε οι μύθοι των λαών, ακόμη κι οι αρχαιοελληνικοί – Άδωνις, Διόνυσος, Περσεφόνη κλπ). Κι άλλο να δέχεται την υποδούλωσή του σ’ ένα σύστημα που οδήγησε στον ψυχικό εξανδραποδισμό και στην κατάλυση του πολιτισμού, καταπίνοντας αμάσητη την προπαγάνδα μιας αίρεσης του αρχαίου ιουδαϊκού ιερατείου για τον αρχιερέα τους – κατά τη τάξει Μελχισεδέκ όπου πρόδρομος υπερ ημών εισήλθεν Ιησούς κατά την τάξιν Μελχισεδέκ αρχιερεύς γενόμενος εις τον αιώνα» γράφει ο Εβραίος Σαούλ για τον Ιησού στην Προς Εβραίους ΣΤ: 20).

Όλα τα στοιχεία των τεσσάρων άρθρων με τίτλο «Ανάσταση» καθώς κι η εκπληκτική συλλογιστική που αναπτύσσεται, τα έχω δανειστεί απ’ το βιβλίο του Μιχάλη Καλόπουλου «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ» που κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Πάρτε το, θα σας λυθούν πάμπολλες απορίες για πάρα πολλά ζητήματα για το σύνολο της Καινής αλλά και της Παλαίάς Διαθήκης. Εγώ στα άρθρα αυτά παρέθεσα ελάχιστα μόνον από τα συγκλονιστικά στοιχεία που προσκομίζει ο συγγραφέας.

Advertisement

69 Σχόλια προς “Ανάσταση (4) «Κέντησαν» ή λόγχισαν τον Ιησού;”

 1. Anon said

  ade na anoi3ei ta matia tou o kosmos gt me exoun saphei oi gigiades….

 2. Anon said

  *saphei=saphsei

 3. Είμαι θαυμαστής και εραστής του αρχαίου ελληνικού πνεύματος. Το οποίο, με τον ορθολογισμό του, έφτασε σε μοναδικά για την ιστορία της ανθρωπότητας, επίπεδα. Και θεμελίωσε σε μεγάλο βαθμό την μετέπειτα εξέλιξη της επιστήμης και της φιλοσοφίας.
  Αυτό, που δεν μπορεί να κατανοηθεί από αυτούς, που δεν έχουν την εμπειρία της πίστης, είναι ότι η πίστη είναι φαινόμενο και πραγματικότητα άλλης τάξεως και φύσεως. Και δεν υπόκειται σε κανενός είδους ορθολογική ανάλυση.
  Είναι σάμπως να μιλούμε σε έναν τυφλό για την ομορφιά ενός τοπίου ή σε έναν κουφό για μια θαυμάσια μελωδία.
  Η διαφορά, για να χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα, είναι ανάλογη, ως ένα βαθμό, με τη διαφορά ανάμεσα στην ενορατική και τη διάμεση γνώση.
  Η κάθετη απόρριψη ένθεν κακείθεν του χριστιανισμού ή του αρχαίου ελληνικού πνεύματος οφείλεται-κατά τη γνώμη μου-στην ημιμάθεια ή την εμπάθεια των εκπροσώπων της μιας ή της άλλης πλευράς.
  Οι αληθινοί μύστες του πνεύματος βρίσκονται σε αρμονία και με το αρχαιοελληνικό και με το χριστιανικό πνεύμα. Και απολαμβάνουν την ομορφιά και τη γοητεία και του ενός και του άλλου. Που βλέπουν στις δυο αυτούς προασανατολισμούς τις δυο φτερούγες, που λειτουργούν συμπληρωματικά για τις πνευματικές πτήσεις, που οδηγούν στην-κατά το δυνατόν-ολοκλήρωση του ανθρώπου.
  Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο πιστός διαθέτει τέτοιες εμπειρίες, που είναι πιο χειροπιαστές, κι απ’ την πιο αυταπόδεικτη πραγματικότητα. Και συνεπώς οι οποιεσδήποτε αναλύσεις με βάσεικάποιες δήθεν επιστημονικές αποδείξεις κάποιων, που έχουν αναλάβει εργολαβικά την αμφισβήτηση του χριστιανισμού,τον αφήνουν παγερά αδιάφορο. Και δεν νιώθουν καμιά υποχρέωση ή ανάγκη να μπουν στην τροχιά ενός άσκοπου και άγονου φαύλου κύκλου.

  παπα-Ηλίας

 4. aristofilos said

  Χαιρε παπα-Ηλια! Εγω εχω μια ερωτηση. εαν υπαρχει ο Χριστος να κανη ενα θαυμα και να σταματησει τον πολεμο για μια μερα στην Γη.Εγω και πιστευω πολλα εκατομμυρια κοσμου θα ασπαστουν των Χριστιανισμο.Μεχρι τοτε αφησε μας να αμφιβαλλουμε,και να ακουλουθουμε των Ελληνικο τροπο σκεψης ο οποιος αμφισβιτει τα παντα μεχρι αποδειξεος του αντιθετου.Και σε παρακαλω να μας εξηγησεις τα ανθ-Ελληνικα χωρια της βιβλου και της καινης διαθηκης. Με φιλικους χαιρετισμους! -Αριστοφιλος-

 5. Δικαίωμα καθενός να αμφιβάλλει όσο θέλει. Και κανείς και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να τον υποχρεώσει να πιστέψει.
  Ο πόλεμος είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης αδηφαγίας καιεπιβολής. Και το σταμάτημά του εξαρτάται απ’ τον άνθρωπο.
  Δεν χρειάζεται το ένα ή το άλλο θαύμα, για να πιστέψουν οι άνθρωποι. Κολυμπάμε μέσα στο θαύμα, όπως τα ψάρια μέσα στο νερό. Άλλωστε ο κόσμος στον οποίο ζούμε τι άλλο είναι από ένα απέραντο θαύμα και μυστήριο. Αυτό, που χρειάζεται είναι ν’ ανοίξουν τα μάτια της πίστης…
  Ο ανθελληνισμός της Π. Διαθήκης, ως ένα βαθμό, μπορεί να δικαιολογηθεί απ’ τις ταπεινώσεις, που υπέστησαν οι Εβραίοι εκ μέρους των Ελλήνων. Στην Κ. Διαθήκη εκφράζει την διαφορετική οπτική στην αντιμετώπιση κάποιων θεμάτων.

  Πάντως ο ίδιος Ο Χριστός δεν φαίνεται να έχει προκαταλήψεις απέναντι στους Έλληνες.
  Αυτά με κάθε συντομία.

  φιλικά

  παπα-Ηλίας

 6. aristofilos said

  Μηπως μπερδευεις τους Ρωμαιους με τους Ελληνες? Και μιας και μιλας για των Χριστο, πως μπορεις να δικαιολογεις τα εγκληματα εις βαρος των Ελληνων? Οι πρωτοι Χριστιανοι καθοταν και τους τρωγαν τα λεονταρια χωρις να διαμαρτυρονται. Τι αλλαξε απο τοτε? Γιναν εξουσια οι χριστιανοι και ξεχασαν ολα οσα τους διδαξε ο Χριστος?

 7. Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι έχουν ο καθένας το μερίδιο της ευθύνης τους, για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
  Ο χριστιανισμός-κατά τη γνώμη μου-είναι αντεξουσιαστικός ή τουλάχιστο μη εξουσιαστικός.
  Συνεπώς η συμμετοχή ή διαχείριση της εξουσίας, αλλοτρίωσε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό το πνεύμα του χριστιανισμού και του Χριστού…

  παπα-Ηλίας

 8. aristofilos said

  Χαιρε παπα-Ηλια! Χαιρομαι που συμφωνεις μαζι μου,οτι η εξουσια αλλοτριωσε το πνευμα του Χριστιανισμου. Αλλα παρολα αυτα δεν δικαιολογειται ο διωγμος που υπεστησαν οι Ελληνες.Και μην ξεχνας οτι σκοτωσανε, βασανισανε τον προ-προ-παπουσου. Εαν σε αρεσει η φιλοσοφια οπως γραφεις τοτε να ξερεις οτι δεν συναδει με τον Χριστιανισμο γιατι ειναι καταδικαστεα απο τους προφητες. Δεν μπορεις να εχεις την πιτα ολακερη και τον σκυλο χορτατο,Δηλαδη να παιρνει καποιος οτι τον συμφερει απο τον Ελληνισμο και οτι θελει απο των Χριστιανισμο.Ειναι δυο διαφορετικες φιλοσοφιες!!Χαιρωμε επισης γιατι εισαι συζητησιμος και οχι φανατικος σαν μερικους.(για τα ορθογραφικα λαθη μου σου ζητω να τα παραβλεψης) ΑΡΙΣΤΟΦΙΛΟΣ

 9. Δεν δικαιολογείται ο διωγμός, αλλά εξηγείται:
  Σήμερα νοιαζόμαστε πολύ λίγο για το χριστιανισμό και τη φιλοσοφία. Ο Χριστιανισμός κατάντησε μια υπόθεση ρουτίνας και η φιλοσοφία περιθωριοποιήθηκε ή και αγνοείται τελείως.
  Τω καιρώ όμως εκείνω ήταν και τα δύο ζωντανά και δυναμικά στοιχεία. Και για όσο χρονικό διάστημα οι εθνικοί εκπρόσωποι του ελληνρωμαϊκού πολιτισμού είχαν το πάνω χέρι «περιποίηθηκαν» δεόντως τους χριστιανούς. Όταν όμως οι συσχετισμοί εξουσίας αντιστράφηκαν, αντιστράφηκαν και οι «περιποιήσεις».
  Εγώ φίλε Αριστόφιλε τα πάω μια χαρά και με το σκύλο και με την πίτα. Δεν με πειράζει, αν τρώω λιγότερη πίτα, αφού μπορείνα βολεύται κι ο σκύλος μου.
  Ο Ιουστίνος ο φιλόσοφος και μάρτυρας λέει πως «όσα καλά έχουν ειπωθεί, απ’ όπου κι αν έχουν ειπωθεί, είναι χριστιανικά».
  Εγώ τα ξανάγραψα, αλλά δεν τα πρόσεξες: Ότι, δηλαδή, το χριστιανικό και το ελληνικό πνεύμα είναι δυο φτερούγες, που όποιος τις φορέσει μπορεί να πάει πολύ ψηλά και πολύ μακριά. Γιατί όχι μόνο δεν αλληλοσυγκρούονται, αλλά και αλληλοσυπληρώνονται θαυμάσια.
  Τα περίδιαφορετικότητας τα λένε- με το συμπάθιο- όσοι αγνοούν τό ένα ή το άλλο πνεύμα ή και τα δυο ταυτόχρονα και αλληλοαποκλείουν ο ένας τον άλλο, χωρίς να ξέρουν γιατί.
  Αυτοί, που συζητούν με φανατισμό, απλά, όπως προανέφερα δεν ξέρουν για ποια πράγματα συζητούν. Και το μόνο που ξέρουν είναι ότι θέλουν να κατασπαράξουν οι μεν τους δε…
  «Τα σκυλιά, λέει ο Ηράκλειτος, γαβγίζουν το άγνωστο…».

  παπα-Ηλίας

 10. aristofilos said

  Χαιρε παπα-Ηλια! Μπορεις να εχεις την πιτα ολακερη και των σκυλο χορτατο αλλα οπως ξερεις απο εμενα καλλυτερα,οΧριστιανισμος εχει καποιους κανονες.Εαν τους παραβης σε θεωρουν αιρετικο,και σε βαζη να διαλεξης αναμεσα στον σκυλο και στην πιτα.Ενω η ελληνικη φιλοσοφια ειναι ελευθερη απο δογματα και ανανεωνεται συνεχως οπως η μερα με την νυχτα,γιατι τιποτα δεν ειναι σταθερο στο συμπαν.Γιαυτο αν και εισαι καλος ανθρωπος,δεν μπορει να λεγεσαι Χριστιανος (κατα την δικη μου γνωμη),αφου την φιλοσοφια την καταδικασε η ιερα συνοδος. ερρωσο!

 11. 7. ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΩΔΙΟ, ΠΟΥ
  ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΤΗΣ Ζ΄ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗΣ.

  1. Αυτούς που αποδέχονται τα Ελληνικά διδάγματα, ως αληθινά. ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ!

  2. Αυτούς που, υιοθετούν και διδάσκουν ότι, οι Ελληνικές αλήθειες, προέχουν του ορθοδόξου δόγματος. ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ!

  3. Αυτούς που, μαζί με άλλα μυθικά πλάσματα, αποδέχονται και τις ιδέες του Πλάτωνα και άλλων φιλοσόφων. ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ!

  4. Αυτούς που, λένε ότι, οι σοφοί των Ελλήνων, προηγούνται των ιεραρχών και των άλλων αγίων πατέρων της ορθοδοξίας. ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ!

  5. Αυτούς που, προτιμούν την μωρίαν των Ελλήνων φιλοσόφων, αρνούμενοι την μετεμψύχωση, την ανάσταση και την κρίση, για την αιώνια ζωή. ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ!

  6. Αυτούς που, επαγγέλονται τους ευσεβείς και προβάλλουν τα ασεβή διδάγματα των Ελλήνων, ως σοφότερα της ορθοδόξου και καθολικής εκκλησίας. ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ!

  7. Αυτούς που, αποδεχόμενοι την Ελληνική μυθολογία, αποδίδουν το σύ¬παν στην φύση, και αποποιούμενοι το ορθόδοξο δόγμα, κινδυνεύουν να περιπέσουν σε αθεΐα. ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ!

  ΠΑΝ ΕΛΛΗΝΙΟΣ

 12. ΟΙ ΛΑΟ-ΔΗΜΙΟΙ!
  Οι ηγέτες των παγκόσμιων οργανισμών, συνένοχοι στο έγκλημα!

  Η βάρβαρη γενοκτονία που συντελείτε πάλη στην Παλαιστίνη, άρχισε πριν από χιλιετίες με τον μύθο του Άβρααμ, ο οποίος ξεκίνησε από την γη Χαράν, πόλη Ουρ, και από τις όχθες του Ευφράτη, έφτασε στην Μέση Ανατολή. Εκεί κατά πως λένε στα πιστά ποίμνια της γης, ο θεός τους, έδωσε εντολή να εξοντώσουν τους κατοίκους της περιοχής και να μοιραστούν τις περιουσίες τους. Διότι εκεί θα τους φυτέψει για πάντα, και δεν θα φύγουν πια ποτέ. Πάντα κατά την Βίβλο:
  Γένεσις ιε΄ 18, «Την ημέραν εκείνην έκαμε διαθήκην ο Κύριος πρός τον Άβραμ, λέγων, Εις το σπέρμα σου έδωκα την γην ταύτην, από του ποταμού της Αιγύπτου έως του Ευφράτου».
  Έξοδος κγ΄ 23. «Άγγελός μου θα πορευθεί έμπροσθέν σου, οδηγώντας σε στους Χαναναίους και Χετταίους, ίνα καταστρέψεις και αρπάξεις τα υπάρχοντά τους».
  Αριθμοί λγ΄ 52. «Θα εκδιώξεις πάντες τους κατοίκους της Χαναάν, και κατοικήσεις την γην των. Εάν μείνουν, θα είναι κέντρο στα πλευρά και γυαλί στα μάτια σου».
  Δευτερονόμιο ζ΄ 2. «Όταν ο θεός σου σε φέρει στην γην αυτών, θα τους πατάξεις κατά κράτος, θα τους εξολοθρέψεις όλους, δίχως έλεος και συνθήκη, μαζί τους». Αυτές τις καταγεγραμμένες εντολές του θεού του, υλοποπιεί το Ισραήλ. Στις ατασθαλίες των οποίων συμμετέχουν όλοι οι ηγέτες των οργανισμών και οι λαοί της γης. Διότι δεν σταματούν το έγκλημα όπως και κατά τον α΄ και β΄ παγκόσμιο πόλεμο.
  Ένα εύλογο ερώτημα που γεννιέται αυτόνοα είναι, εφόσων η γενοκτονία γίνεται κατά εντολήν του θεού που δοξάζουν, γιατί δεν την αποδέχονται! Εάν πάλη ακυρώνουν τις εντολές του θεού της ιουδαϊκής μυθολογίας, τότε γιατί τον δοξάζουν οι «φωστήρες»;
  Τέτοια συμπεριφορά όμως, δεν είναι από οξύμωρη, μέχρι ηλίθια;

  παν ελλήνιος, κοσμοερευνητής και συγγραφέας. τηλ. επικοινων. 2310 93 97 83
  http: panelinios.blogspot.com, http: users.otenet.gr/~elinios/, elinios@otenet.gr

 13. Απορώ πώς εσείς ασχολείστεμε τέτοια πράγματα. Έχετε μήπως συνειδησιακό πρόβλημα; Πάντως προσωπικά δεν αισθάνομαι να έχω κάποιο τέτοιο πρόβλημα και προτιμώ ν’ ασχολούμαι με περισσότερο ενδιαφέροντα πράγματα…

  παπα-Ηλίας

 14. aristofilos said

  Δεν εχουμε συνειδησιακο προβλημα απλως θελουμε να πρυτανευση η αληθεια, και επισης δεν εχουμε αναγκη να πιστευουμε πουθενα για να κανουμε τα αυτονοητα, (να αγαπαμε την Φυσηκαι τους συν ανθρωπους μας).Ουτε πουλαμε ψευτικες ελπιδες,για πραγματα τα οποια δεν γνωριζουμε.
  Αλλα, οπως φαινεται οταν ποναει η αληθεια τοτε αλλαζουμε τροπαριο και αλλαζουμε συζητιση! Ας ειναι!! Ερρωσο!!!

 15. aristofilos said

  Εν οιδα οτι ουδεν οιδα!

 16. Απλά και καθαρά: Δεν μου αρέσουν οιεμμονές στις ατελέσφορες και απεραντολόγες παρελθοντολογίες. Μ’ ενδιαφέρει το εδώ και το τώρα, κάτω απ’ το πρίσμα του Ευαγγελίου.Που μπορεί για σας να είναι ψεύτικο, αλλά για μένα είναι αληθινό.
  Και σας εξήγησα σε προηγούμενα σχόλιά μου τους λόγους της διαφορετικής μας οπτικής γωνίας.
  Συνεπώς το τροπάριο το δικό μου είναι και παραμένει το ίδιο. Και το ψάλλω σε όλους τους ήχους και σε κάθε ευκαιρία.
  Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει. Κανείς όμως δεν είναι υποχρεωμένος να αρέσει σε όλους.
  Όποιος, πραγματικά, θέλει να καταλάβει περισσότερα, ας επισκεφτεί το μπλογκ μου: ΥΠΕΡΒΑΣΗ: (http://papailiasyfantis.blogspot.com

 17. aristofiloι said

  Χαιρε παπα-Ηλια! αφου θελεις να μιλησουμε για το σημερα και να μην παρελθοντολογουμε θα σου κανω και παλι την ερωτιση.Που ειναι ο Χριστος την ωρα που σκοτωνονται τα παιδακια στην Παλαιστινη???Που ειναι οταν πεθαινουν εκατομμυρια μαυρακια στην Αφρικη?? Ποια ειναι η χρησιμοτητα του Ευαγγελιου?Εαν ξερεις, σε καλω να μου απαντησης ς αλλα οχι με αοριστιες αλλα συγκεκριμενα.Η διαφορα του Ελληνικου τροπου σκεψεων με των ΧρΙστιανικο ειναι οτι ο Ελληνας ρωταει και ζηταει αποδειξεις και ψαχνει την αληθεια. Αυτη ειναι η βαση της Φιλοσοφιας την οποια εσυ ο ιδιος επικαλεισαι! Υ.Γ. επειδη εχουμε καταχραστει την φιλοξενια του Θεσπη ,σε καλω σε διαλογο στο aristofilos@mail.gr

 18. ΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΙΡΜΟΣ
  Συνήθως, οι πάσχοντες από σύνδρομα συνειδησιακών ατασθαλιών του παρελθόντος και υπαρξιακών ανασφαλειών του μέλλοντος, δεν μπορούν να διακρίνουν τις συνέπειες που προκαλούν τα ξενόφερτα δογματικά μεθοδεύματα που διακηρύττουν ανεύθυνα, και προσπαθούν να τα χρεώνουν σε άλλους. Αυτοί λογικά οδηγούν με τις ακάλυπτες υποσχετικές τους επιταγές και την πολιτισμική Ελλάδα στην σημερινή της κατάντια. Αυτό για να γίνει κατανοητό, απαιτεί φυσικά μια συγκροτημένη αντίληψη του κόσμου, βασισμένη σε διαλεκτικούς διαλογισμούς, που μόνον η Ελληνική γραμματεία κληροδότησε στην οικουμένη. Φυσική συνέπεια λοιπόν, οι κάθε είδους κατακριτές της, να γίνονται αυτόματα συνοδηπόροι της διανοητικής πενίας που επιβάλλεται στην ανθρωπότητα, μαστιγώνοντάς την με μοιρολατρικές ημιμάθειες!

  ΠΑΝ ΕΛΛΗΝΙΟΣ

 19. Καταλυτικό στοιχείο των πάσης φύσεως συζητήσεων είναι ο φανατισμός. Δυσκολευόμαστε να δεχτούμε και να σεβαστούμε αυτό, που είναι και πιστεύει ο καθένας συνάνθρωπός μας.
  Και βέβαια πάντα και για όλα φταίνε οι άλλοι. Και έτσι μπαίνουμε στο φαύλο κύκλο των ατέρμονων και ανούσιων αντιπαραθέσεων.
  Όπου πλεονάζουν οι αφορμές και οι αιτίες. Που κι αν λείπουν τις εφευρίσκουμε. Προκειμένου να αποδείξουμε ότι εμείς είμαστε και φαινόμαστε, ενώ οι άλλοι είναι έτσι κι αλλιώς…
  Κάποιοι, για παράδειγμα, ιδιοποιούνται κατ’ αποκλειστικότητα την ελληνικότητα. Και μπαίνει το ερώτημα: Που βρήκαν το ελληνόμετρο με το οποίο αυτοβεβαιώνονται ότι είναι πιο Έλληνες από κάποιους άλλους! Απ’ τους οποίους έχουν αφαιρέσει την ελληνική ιθαγένεια μια και διέπραξαν το ειδεχθές κακούργημα να είναι-ή έστω να πιστεύουν ότι είναι- χριστιανοί.
  Μα χριστιανός ήταν και ο Διάκος και ο Ρήγας κι ο Μακρυγιάννης. Είναιμήπως οι ελληναράδες αυτοί πιο Έλληνες κι απ’ αυτούς; Και θα αφαιρέσουν κι απ’ αυτούς την ελληνική τους ιθαγένεια!
  Ο λογικός συνειρμός και ο διαλεκτικός διαλογισμός αποδεικνύουν ότι τέτοιου είδους αφορισμοί και μονομέρειες είναι ανεδαφικές και παιδαριώδεις. Τουλάχιστο…
  Κι όσο για το πού είναι ο Χριστός όταν σκοτώνονται τα παιδιά της Παλαιστίνης και πεθαίνουν τα παιδιά της Αφρικής; Και σε τι χρησιμεύει το Ευαγγέλιο;
  Το θέμα δεν είναι πού είναι ο Χριστός. Γιατί ο Χριστός είναι το καθένα απ’ αυτά τα παιδιά. Που σταυρώνεται και ξανασταυρώνεται απ’ τους φαρισαίους τους χθεσινούς και τους σημερινούς.
  Και το Ευαγγέλιό του είναι πολύ ισχυρότερο απ’ τα οποιαδήποτε όπλα των δολοφόνων των λαών και των παιδιών. Αλλά εμείς όχι μόνο δεν το χρησιμοποιούμε, αλλά το πολεμάμε με όλες μας τις δυνάμεις. Μήπως τυχόν και καταστρέψει τον αγγελικό κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε.
  Συνεπώς το θέμα είναι πού είμαστε εμείς! Και τι κάνουμε εμείς;
  Το Ευαγγέλιο και ο ελληνικό πνεύμα κινούνται στο χώρο της ελευθερίας. Κι όσο εμείς μένουμε κλεισμένοι στις στρούγκες του φανατισμού μας, τόσο περισσότερο αποδεικνύουμε ότι δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη σχέση είτε με το ένα είτε με το άλλο…

 20. aristofilos said

  Χαιρε παπα-Ηλια! Εγω ενα εχω να ειπω ,ξεδιαλυστε πρωτα, ποια απο τα ευαγγελια ειναι κατα την γνωμη σας τα αληθινα και μετα τα λεμε.2009 χρονια χριστιανισμου και με τα ευαγγελια τοσο ισχυρα, δεν βλεπω των κοσμο να πηγαινει καλυτερα αλλα απο το κακο στο χειροτερο!!!Σε καλω να χρησιμοποιησης το ευαγγελιο για να σωσεις την ανθρωποτητα!!!Και θα σου το πω για πολλοστη φορα οτι τα ευαγγελια με τον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ δεν εχουν ουδεμια σχεση.Το ενα ειναι εβραικο κατασκεβασμα το αλλο ειναι Απολλωνιο φως!!!!!!!Ερρωσο!Υ.Γ. οσο για τον φανατισμο δεν ειναι Ελληνων ιδιοτητα,και το αποδυκνειη το παραδειγμα της σφαγης της μεγαλυτερης φιλοσοφου,της Υπατιας, το οποιο ειναι εργο των αγαθων Χριστιανων!

 21. Φίλε Αριστόφιλε

  Εμείς με το Ευαγγέλιο δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.Απ’ τη στιγμή, που μιλάει για αγάπη και δικαιοσύνη και ανθρωπιά είναι αληθινότατο. Το πρόβλημα το έχουν όσοι δεν τα πάνε καλά με τη δικαιοσύνη και την αλήθεια.
  Όπως επίσης πρόβλημα έχουν και εκείνοι, που δεν βλέπουν-άλλοτε από άγνοια και άλλοτε από προκατάληψη- την προσφορά του Ευαγγελίου, σε σύγκριση με τον προχριστιανικό κόσμο.
  Αν τόσοι και τόσοι το πολέμησαν κι αν εμείς οι, λεγόμενοι, χριστιανοί,κληρικοί και λαϊκοί, το προδώσαμε, δεν φταίει το Ευαγγέλιο.
  Και ασφαλώς για την ολοκλήρωση του ευαγγελικού ιδεώδους, θα χρειαστεί ακόμη πολύς χρόνος. Γιατί, όχι μόνο οι πολέμιοί του, αλλά και οι, λεγόμενοι, χριστιανοί ζούμε ακόμη στην προϊστορία του Ευαγγελίου. Και τα εξαγριωμένα πάθη μας και τα εξαχρειωμένα ήθη μας δεν μας αφήνουν να το ιδούμε σωστά και πολύ περισσότερο να το ζήσουμε.
  Στο βαθμό, που ο καθένας μας χρησιμοποιεί το Ευαγγέλιο προσφέρει και στους συνανθρώπους του και στην ανθρωπότητα. Κι όπως είπαμε και παραπάνω δεν φταίει το Ευαγγέλιο, αν εμείς είμαστε ά-Χριστοι και άχρηστοι. Κι όχι μόνο…
  Γιατί γινόματε-πολύ συχνά δυστυχώς- και επικίνδυνοι. Όπως στην περίπτωση της φιλοσόφου Υπατίας, που αναφέρεις. Και σε τόσες άλλες. Εξαιτίας του φανατισμού…
  Που βέβαια δεν χαρακτηρίζει μόνο τους χριστιανούς. Αλλά και πολλούς άλλους. Ακόμη και τους Έλληνες.
  Ή μήπως δεν ήταν οι Έλληνες, που έκαψαν τα βιβλία του Πρωταγόρα; Και εξόρισαν αυτόν και τον Αναξαγόρα. Και βέβαια θανάτωσαν το Σωκράτη. Και φίμωσαν τον Αρίσταρχο το Σάμιο με την ιεροεξεταστική τους απειλή, ώστε να μην υποστρίξει την μεγάλη του ανακάλυψη σετικά με το ηλιοκεντρικό σύστημα. Που την ιδιοποιήθηκε δυο, περίπου, χιλιάδες χρόνια αργότερα ο Κοπέρνικος. Κλπ,κλπ,κλπ…
  Που σημαίνει φίλε Αριστόφιλε, ότι όπως εκείνοι, που λιντσάρισαν την Υπατία, δεν είχαν καμιά σχέση με το ευαγγελικό πνεύμα, το ίδιο κι εκείνοι, που θανάτωσαν το Σωκράτη δεν είχαν καμιά σχέση με το ελληνικό πνεύμα. Όπως και όλοι οι άλλοι, που σκέφτονται ανάλογα και παρόμοια. Παρά τις κούφιες μεγαλοστομίες τους…
  Το ευαγγελικό και το ελληνικό πνεύμα είναι ομότροπα και ομόζυγα. Κι ΄σοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να το καταλάβουν θα μάθουν απ’ τα παθήματά τους. «Πάθος μάθος», λέει ο Αισχύλος…

 22. ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟΣ ΜΟΝΟΝ Ο ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ!
  Οι υποταγμένοι σε όποια δογματικά σύνδρομα, δεν κατανόησαν ποτέ την ιδιοτέλεια που υπηρετούν. Γι αυτό και στα δύσκολα, πλημμυρίζουν με συνειδησιακά σύνδρομα ατασθαλιών του παρελθόντος και υπαρξιακές ανασφάλειες του μέλλοντος. Έτσι προσπαθούν να χρυσώνουν το παρόν με υποσχετικές αυταπάτες. Διότι, ποτέ δεν μπόρεσαν να διακρίνουν τις φθορές που προκαλούν τα δογματικά μυθεύματα του αβρααμισμού που αποδέχτηκαν και διακηρύττουν σαν δικά τους. Γι αυτό και θέλουν να χρεώνουν τις ελλειματικές τους ημιμάθειες σε άλλους, με χαρακτηρισμούς μομφής. Αυτοί, όντας ταυτισμένοι με σιωνιστικά κηρύγματα, μέμφονται το μεγαλείο του Ελληνικού Λόγου, προσπαθώντας να τον ακυρώσουν, διότι δεν κατανοούν την νυχθήμερη διαφορά τους. Μερικά μόνο παραδείγματα από τα καταγεγραμμένα, και των ευαγγελίων της βίβλου, δίνουν αυτή την διάσταση, με όλη την τραγικότητα των συνομολόγων τους!
  – Ψαλμοί, ρλε΄ 21, «Ευλογητός ο Κύριος εκ Σιών, ο κατοικών εν Ιερουσαλήμ. Αλληλούϊα».
  – Ματθαίος, α΄ 1. «Της γεννεαλογίας του Ιησού, υιού του Δαβίδ, υιού του Αβραάμ…». «Ιακώβ δε εγέννησε τον Ιωσήφ τον άνδρα της Μαριάμ, εξ ης εγεννήθη ο Ιησούς, ο λεγόμενος Χριστός…».
  – Ιωάννης ιβ΄ 15. Μη φοβού θυγάτερ Σιών, ιδού ο βασιλεύς σου έρχεται καθήμενος επί πόλου όνου.
  – Ζαχαρίας, Θ΄ 13, «κι εξήγειρα τα τέκνα σου Σιών, κατά των τέκνων σου Ελλάς».

  ΠΑΝ ΕΛΛΗΝΙΟΣ

 23. Μετρον said

  Χαίρε και από μένα παπά Ηλία Υφαντή!
  Πως μπορεί να συγκριθεί και να συγκεραστει Ελληνισμός και ευαγγέλιο άνευ ποιητικής αδείας? Και για να θέσω ένα αντερώτημα δια
  ποιόν λόγο χρειάζεται το ευαγγέλιο την στιγμή που όλη η αρχαία γραμματεία βρίθει ηθικών διδαγμάτων τα οποία είναι προγενέστερα ,
  αντιγραμμένα και προσαρμοσμένα από τους «γραφιάδες» του Ευαγγελίου! Η ουμανιστική προσέγγιση στο τελευταίο σου μήνυμα βρίσκει
  σύμφωνο το πνεύμα και κυρίως το δόγμα σας? Συμφωνεί η Φιλοκαλία με αυτά που γράφεις? Οι ιερές συνοδοί τι θα λέγανε άραγε?
  Ποια ήτανε η αχ τόσο μεγάλη προσφορά της εφαρμογής του Ευαγγελίου που καταπίεσε όλες της φυσιολατρικές ανθρώπινες εκφάνσεις και στέλνοντας στην λήθη όλα τα επιτεύγματα των αρχαίων όπως π.χ την Ιατρική με αποτέλεσμα κατά του σκοτεινούς χρόνους να πεθάνουνε εκατομμύρια από αρρώστιες που είχανε εξαλειφθεί απλά μέσω της προσωπικής και κοινωνικής υγιεινής! Μήπως μέσω της αγάπης? Όπως αναδυκνειεται μέσω της Ιστορίας στη Χριστιανική ‘αγάπη’ οφείλονται πάρα πολλοί θάνατοι!

  Ο Έλληνας ήτανε και οφείλει να είναι Θεομάχος διότι χάρη σε αυτήν την ιδιαιτερότητα κατάφερε να αναπτύξει την λογική και της επιστήμες μέχρι που ήρθανε οι Θεόδουλοι και τα καταπνίξανε όλα με φωτιά και αίμα! Στην φύση του Έλληνα είναι να αμφισβητεί και να ψάχνει για την αλήθεια και όχι
  να δέχεται θέσφατα !

  Εν ενί λόγω , κάθε παπά Υφαντής που έρχεται σε μια Ελληνοκεντρική ιστοσελίδα για να κάνει το αγροτικό του θα πρέπει να γνωρίζει οτι υπερβατικός Θεός δεν νοείτε στην Ελληνική κοσμοαντίληψη η έστω ας δανειστώ τον όρο «Θρησκεία». Αυτά είναι μεσοποταμιακά ιερατικά εφευρήματα διότι για τους Έλληνες δεν υπάρχει αθανασία της ψυχής, δεν υπάρχει ένας άλλος μετά θάνατον βίος ανώτερος
  και οντολογικός καλύτερος. Ο άνθρωπος είναι θνητός και η λέξη θνητός σημαίνει άνθρωπος. Οι μόνοι αθάνατοι είναι οι θεοί, οι οποίοι
  όμως δεν είναι αιώνιοι ούτε παντοδύναμοι. Ούτε δημιούργησαν τον κόσμο και τον άνθρωπο και, συνεπώς δεν ενδιαφέρονται γι’
  αυτόν, δεν είναι υπεύθυνοι γι’ αυτόν, δεν του παρέχουν πρότυπα, εντολές, νόημα για τη ζωή του, δεν είναι πρότυπα ηθικής, αντιθέτως
  η συμπεριφορά τους είναι μη ηθική. Οι αντιλήψεις αυτές διαφαίνονται ήδη στα μεγάλα ποιητικά κείμενα του Ομήρου και του Ησιόδου,
  τα οποία περιέχουν και τους μύθους της αρχαιοελληνικής θρησκείας. Μόνο από τα άνωθεν διαφαίνεται ότι οι Θεοί είναι δημιουργήματα ποιητικής αδείας και μεταβαλλόμενη σύμφωνα με την πρόοδο την Πνευματική τον Ελλήνων. Το «ανάγκας και θεοί πείθονται» είναι κλασικό δείγμα που μόνο ένας Έλληνας θα μπορούσε να το γράψει διότι όπως προείπα οι Θεοί είναι δημιουργήματα του.
  Το «ευαγγέλιο» για τους Έλληνες ήτανε και πρέπει να ξαναγίνει η ελληνική μυθολογία στην οποία θα βρει κάποιος όλες της παν οικουμενικές αξίες και της αρετές της Ελληνικής κοσμοθέασης. Σήμερα προσπαθείτε από του λόγου σου και από άλλους μια επαναπροσέγγιση και εκφράσεις όπως «Γιατί, όχι μόνο οι πολέμιοί του, αλλά και οι, λεγόμενοι, χριστιανοί ζούμε ακόμη στην προϊστορία του Ευαγγελίου. Και τα εξαγριωμένα πάθη μας και τα εξαχρειωμένα ήθη μας δεν μας αφήνουν να το ιδούμε σωστά και πολύ περισσότερο να το ζήσουμε». Τι να καταλάβω από αυτά που γράφεις? Μήπως ότι δεν είδαμε τίποτα ακόμη? Ότι θα γίνεται καλύτεροι αμφιβάλω και δεν είμαι μόνος και επίσης μετα απο 1700 χρόνια εαν είσται ακόμη στην προιστορία του δεν αξίζει και πολλά.
  Υπό το φως της απαξίωσης που δέχεστε πλέον από το μεγάλο εύρος της κοινωνίας παγκόσμια και της ραγδαία φθίνουσας απήχησης σας να δώσετε λύσεις πέρα από μοιρολατρικές προσεγγίσεις , προσπαθείτε κάπου να αγκιστρωθείτε ,να ανακτήσετε το χαμένο έδαφος. Και οι τυπολάτρες όμως αρχίσανε να αμφιβάλουνε . Το τρίπτυχο «ΠΑΤΡΙΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ- ΟΙΚΟΠΕΔΑ» σας έδωσε τα ρέστα στην Ελλάδα και τώρα αρχίσατε της αμπελοφιλοσοφίες και όσο για το ομότροπο και ομόζυγο του Ελληνικού Πνεύματος με του Ευαγγελίου θα αστειεύεσαι φυσικά και προσπάθεια μέσω της Εγελιανής ρήσης μια σύνθεση με το ζόρι θα είναι ακόμη μεγαλύτερο ανέκδοτο γιαυτό ας σου απάντηση ο Κωστής Παλαμάς

  Των Ελλήνων την πατρίδα
  βάρβαροι την ατιμάζουν!
  Όπου ανθοπετούσαν οι Έρωτες
  παραδέρνει η νυχτερίδα.
  Στη νυχτιά μας μια πυγολαμπίδα,
  των αρχαίων η μνήμη, ψευτοφέγγει
  κ’ είναι μια νυχτιά που δεν τη διώχνεις,
  του παντοτινού μας ήλιου αχτίδα!
  Και πατρίδα και ψυχή ρουφάν
  βάρβαροι από βάθη και από ύψη.
  Κι όταν, μ’ ένα τρίσβαθο ωχ!
  των Ελλήνων θεέ, ρωτούμε σε:
  «Είσ’ εσύ ο ξανθός Απόλλωνας;»
  Αποκρίνεσαι:-«Είμ’ εγώ ο Μολώχ!»

  Φιλικά

 24. aristofilos said

  χαιρετω τους φιλους, συμωνουντες η διαφωνησαντες! Ευχαριστω τον Ελληνιο και τον Μετρονα,για την βοηθεια στο να δοθει στον παπα-Ηλια να καταλαβη την διαφορα της Ελληνικης φιλοσοφιας απ την εβραικη αντιληψη!

 25. Αγαπητοί φίλοι
  Απαντώντας στα σχόλιά σας θέλω να πω τα εξής:
  1. Το «αγροτικό» μου το έχω κάνει στα νεανικά μου χρόνια. Και μάλιστα με το…άροτρο του Ησιόδου. Τρώγοντας ψωμοτύρι και λάχανα. Κι όχι τσιοκολάτες, όπως κάποιοι άλλοι, που αμφιβάλλω, αν το έχουν δει ποτέ, έστω και ζωγραφιστό. Τώρα κάνω το «γεροντικό» μου. Που σημαίνει ότι περιέρχομαι «θεωρίης είνεκεν» τους ιστοτόπους, για να ιδώ πώς σκέφτονται αυτοί που βρίσκονται έστω και στους αντίποδες των δικών μου πεποιθήσεων.
  2. Μιλώντας για σύζευξη του ελληνικού με το χριστιανικό πνεύμα δεν αναφέρομαι φυσικά στο χώρο της θρησκείας. Αναφέρομαι στο χώρο της επιστήμης και της φιλοσοφίας. Όπου μέσα στα πλαίσια της ελευθερίας και της αλληλοαποδοχής αναπτύχθηκε στο παρελθόν απ’ τους Πατέρες της Εκκλησίας και θα συνεχιστεί και στο μέλλον η, χωρίς φόβους και φανατισμούς, διαλεκτική επικοινωνία.
  3. Προσωπικά δεν αισθάνομαι κανενός είδους απαξίωση. Αντίθετα μάλιστα αισθάνομαι ευχαριστημένος, απ’ αυτά, που πιστεύω. Και το γεγονός ότι έχει ενορχηστρωθεί τέτοιας εκτάσεως και τόσης σφοδρότητας πολεμική εναντίον του χριστιανισμού, μου δίνει να καταλάβω ότι κάποιοι άλλοι μάλλον πρέπει να νιώθουν απαξιωμένοι.
  4.Δεν μέμφομαι κανέναν. Σέβομαι την πίστη του καθενός, έστω κι αν αναφέρεται και στα πλέον απίθανα. Μέμφομαι τον φανατισμό, οπουδήποτε κι αν τον συναντήσω. Και αυτό, που θέλω να δώσω σ’ όσους θέλουν να καταλάβουν είναι ότι ο φανατισμός δεν είναι ούτε ελληνοκεντρικός ούτε χριστοκεντρικός.
  5. Κι όσο για την ταύτιση με τα σιωνιστικά κηρύγματα, παραπέμπω στην ιστοσελίδα μου. Όπου τα κείμενά μου μιλούν από μόνα τους. Σε αντίθεση με αυτούς, που με τους φανατισμούς τους τα υπηρετούν και με το παραπάνω μάλιστα. Έστω και ασυναίσθητα…
  φιλικά
  παπα-Ηλίας

 26. aristofilos said

  Χαιρε παπα-Ηλια!Εγω μπορεί να είμαι παιδι της τσοκολατας, αλλα ξέρω επίσης οτι η επιστήμη και η φιλοσοφία δεν έχει σχέση με τον Χριστιανισμο.Εχης δεχθει προπαγάνδα για τον Χριστο την ιδια προπαγάνδα έφαγε και ο πατερας μου για τον κομμουνισμό τυχαίνη να είναι και τα δύο εβραικά κατασκευάσματα για αυτο και σας κατανοώ.Εμείς οι νεότεροι μπορέσαμε και ξεφύγαμε λόγο της πληροφορισις που υπάρχη (ευτυχώς).Αμα μάθης κάτι απο μικρός δύσκολα το αλλάζης γιαυτό και ελάχιστοι ξεφέυγουν απο της ράγες αυτές.Σε καλώ να δεις την βιβλο και να μου πης σε τι διαφέρει απο τους σιωνιστές??Εαν δης καμία διαφορά, πες μου.Απο μια τους μέμφεσαι και απο την άλλη υπερετεις την βιλο,και υποτάσσεσαι,λιγο οξύμορο δεν νομίζεις? ΕΡΡΩΣΟ!

 27. Φίλε Αριστόφιλε

  Φοβούμαι πως δεν μπορείς ή δεν θέλεις να καταλάβεις.
  Η πίστη στο Χριστό δεν είναι υπόθεση προπαγάνδας, αλλά εμπειρίας. Που σημαίνει ότι ο χριστιανός έχει προσωπικά βιώματα, που δεν του τα εμφύτευσε καμιά προπαγάνδα. Κι ούτε μπορεί να του τα ξεριζώσει κάποια άλλη.
  Και θέλω να πιστεύω ότι ο πατέρας σου, όπως κι εγώ, δεν υπήρξαμε οπαδοί του συνθήματος: ¨Ελιά-ελιά και Κώτσιο βασιλιά», που έλεγαν οι παλιοί
  βασιλοφρονες. Μέχρι τώρα δεν έχω μπει και δεσμευτεί απ’ τη στρούγκα κανενός. Και πλήρωσα για την ανεξαρτησία μου πολλά και βαριά τιμήματα.

  Κι όσο για το τι διαφέρει ο Σιωνισμός από τη Βίβλο; Βρίσκονται σε δαμετρική αντίθεση! Που βέβαια δεν τη γνωρίζεις ή δεν μπορείς να την καταλάβεις, γιατί είσαι δέσμιος των προκαταλήψεων-ράγες τις λες εσύ- που έχεις σχετικά.
  Στην πραγματικότητα ο σιωνισμός δεν έχει καμιά σχέση με τη Βίβλο και προπάντων το Ευαγγέλιο:
  Το Ευαγγέλιο λέει να αγαπάμε τους εχθρούς μας. Ο Σωκράτης λέει να μην εκδικούμαστε αυτούς, που μας αδίκησαν. Ο μωσαϊκός νόμος λέει το γνωστό: «οφθαλμόν αντί οφθαλμού». Δηλαδή συνιστά την εκδίκηση, που θα είναι ισάξια του αδικήματος. Και τέλος ο Χαμουραμπί (βασιλιάς των Βαβυλωνίων)συνιστά τη διπλάσια ή και την τριπλάσια, κλπ εκδίκηση.
  Βάλε τώρα τους σιωνιστές, που γι έναν Εβραίο σκοτώνουν εκατό Άραβες, σ’ αυτή την ηθική αξιολογική κλίμακα. Ούτε καν με το μωσαϊκό νόμο, που υποτίθεται ότι είναι η βάση της ηθικής και της θρησκείας τους, συμφωνούν. Ούτε ακόμη και με το Χαμουραμπί.
  Κινούνται πέρα και έξω από κάθε ηθική και θρησκευτική δέσμευση. Και είναι κυριολεκτικά συνειδητά ασυνείδητοι. Το μόνο αντίστοιχό τους είναι ο ναζισμός. Και-κατά τη δική μου γνώμη: σιωνισμός =σατανισμός. Που σημαίνει ότι καλό γι’ αυτούς είναι η κακουργία και κακό η ανθρωπιά.
  Στο επικεντρο του Ευαγγελίου βρίσκεται ο άνθρωπος. Το επίκεντρο του σιωνισμού είναι ο μαμωνάς, που, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο είναι η άρνηση του Θεού και στο βωμό του οποίου οι Εβραίοι μπορούν να θυσιάσουν εκατόμβες ανθρώπων.
  Μέσο για την επίλυση των διανθρώπινων προβλημάτων είναι για το Ευαγγέλιο η αλήθεια και η δικαιοσύνη. Για τους σιωνιστές είναι η υποκρισία, το ψεύδος και η απάτη. Πάντα βέβαια σε βάρος των άλλων. Γι’ αυτό και ο Χριστός τους κατακεραύνωσε με τα περίφημα ουαί του (Ευαγγέλιο του Ματθαίου: Κεφάλαιο ΚΓ).
  Με λίγα λόγια: Θεος των Εβραίων είναι ο Μαμωνάς, που είναι το υλικό αντίκρυσμα του Σατανά. Θρησκεία τους ο καπιταλισμός. Και ηθική και αρετή τους η υποκρισία, η διαστροφή και η κακουργία. Που σημαίνει διαμετρική αντίθεση με με το Ευαγγέλιο.
  Βέβαια μαζί τους συμπορεύονται και οι Δυτικοευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι, λεγόμενοι, χριστιανοί. Και αυτουνών η ναζιστική νοοτρπία και τακτική δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με το Ευαγγέλιο.
  Εσύ πιστύεις ότι το Ευαγγέλιο δεν μπορεί να έχει καμιά σχέση με την επιστήμη και τη φιλοσοφία. Δικαίωμά σου. Και θα σου έλεγα ότι μαζί σου συμφωνούν και πολλοί, λεγόμενοι, χριστιανοί. Αλλά έχω κι εγώ δικαίωμα να πιστεύω το τελείως αντίθετο. Και με βάση την πίστη μου αυτή να ρυθμίζω τη σκέψη μου και τη ζωή μου…

  φιλικά

  παπα-Ηλίας

 28. Μετρον said

  Χαιρε παπα Ηλία Υφαντή
  Ξεκίνησα μια μακροσκελή απάντηση αλλα βλέπω απο τα λέγομενα σου στο τελευτέο σου μύνημα οτι έχεις κατα-νοήση και φέρει το ευαγγελιο οχι κυριο-λεκτικά αλλα ουσια-στικα στα μέτρα της δική σου αντίληψης.Με αυτό δεν διαμόρφωσε κυρίαρχα το Ευαγγέλιο την πίστη σου αλλά το αντίθετο.Ο κατά βάθος ηθικός ανθροπως κατα την γνώμη μου σε όποια πίστη και να ανήκη, θα παραμείνη ηθικός .

  Φιλικά

 29. aristofilos said

  Χαιρε παπα-Ηλια! Και ο Χριστός είπε να κάνετε φίλο σας τόν μαμονά κ.λ.π., αυτό σου θυμίζει τιποτα? Τελος πάντων δεν είμαι γνώστης της βιβλου και της καινής διαθήκης απλά αυτά ακούω και βλέπω να γράφονται στα ευαγγέλια.Φαντάζεσε με αυτήν την πλύση εγκεφάλου εγώ ο εν-θεος άθρησκος ξέρω παραπάνω την εβραική θρησκεία απο την Ελληνική γραμματεία.Δυστυχώς γιαυτό είμαστε σαν Ελλάδα σε αυτά τα χάλια,διοτι αντι να μας μαθαινουνε την προγονική μας γραμματεία μαθαινουμε εβραική παραμυθολογία!Οι ξένοι επιστήμονες εχουν παραδεχθή οτι με το βίαιο σταμάτημα της Ελληνικής επιστήμης απο τους -κακους Χριστιανούς για να μην παιρνη η μπόρα όλλους- έχουμε καθυστερίσει 1700 χρόνια την πρόοδο της ανθρωποτητας.Μια συμβουλή θα σου δώσω να δής το you tube www the zeitgeist.com για να καταλάβης επιτέλους απο πόσες θρησκείες έχει παρη ο Χριστιανισμός,και μια που το θυμηθηκα η ιστορία του Χριστου είναι δανεισμένη απο την ιστορία του Πρωμηθέα ο οποίος θυσιάστηκε για τους ανθρώπους, σου θυμίζη κάτι???ΕΡΡΩΣΟ! Υ.Γ. Εαν είναι θεική η καινή διαθήκη γιατί αντιγράφει τους Ελληνικούς μύθους??

 30. ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ
  Όταν η χαώδης σύγχυση αλλοιώνει τα νοήματα, χάνεται η ουσία!

  Επειδή η λέξη φανατισμός παρανοήθηκε, θα πω μερικές λέξεις για την αποκατάσταση της κατανόησης των δεδομένων.
  Φανατισμός δεν είναι, η καταγραφή γεγονότων, όσο έντονα και αν περιγράφονται, όταν εκφράζουν και αναπαριστούν την πραγματικότητα.
  Αντίθετα, φανατισμός είναι όταν κανείς εμμένει ισχυριζόμενος, για πρόσωπα και καταστάσεις χωρίς υπόσταση και τεκμηριωμένη οντότητα.
  Βεβαίως και υπήρχαν μεμονωμένα άτομα, που αν και παγιδευμένα στο ξενόφερτο δόγμα, ωφέλησαν την Ελλάδα κατά την τουρκοκρατία, ακόμα και σαν καλόγεροι. Αυτό όμως, δεν ακυρώνει το γεγονός ότι, όταν η πόλις εάλω, με τον Παλαιολόγο να αμύνεται στις επάλξεις της, με 7.500 χιλιάδες παιδιά και γέρους, στις 40 μονές του Άθω,συνωστίζονταν 72 000 μοναχοί, και στα 180 μοναστήρια της επικράτειας 500 000 καλόγεροι, για να μην στρατευτούν και φυλάξουν την πατρίδα.
  Βεβαίως και σε κάποια από τα υποσχετικά κηρύγματα, του ιουδαϊκού μύθου, χρησιμοποιούνται λέξεις και φράσεις όπως αγάπη και ειρήνη. Αυτές όμως δεν έχουν κανένα αυθεντικό δικό τους έρεισμα, αντίθετα είναι κλεμένες ρήσεις της Ελληνικής γραμματείας.
  Στις δυο χιλιετίες παρουσίας του, τι άλλο από σφαγές, σκοτωμούς και αφανισμούς μπορεί να μετρήσει κανείς, στο όνομα κάποιας αγάπης και ειρήνης;
  Το να λέμε και να ακούμε υποσχετικά κηρύγματα, χωρίς αντικειμενικό περιεχόμενο, είναι απλό, πόσο αληθινό είναι όμως, όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι νιώθει Ελληνικά, δοξάζοντας μοιρολατρικά τον φανερά μεθοδευμένο καταστροφέα της Ελλάδος;

  παν ελλήνιος, κοσμοερευνητής και συγγραφέας. τηλ. επικοινων. 2310 93 97 83
  http: panelinios.blogspot.com, http: users.otenet.gr/~elinios/, elinios@otenet.gr

 31. Θα ήθελα να κάνω μια αναδρομη σε κάποια, που πρωτύτερα λέει ο φίλος Μέτρον. Λέει, για παράδειγμα:

  «Ο Έλληνας ήτανε και οφείλει να είναι Θεομάχος διότι χάρη σε αυτήν την ιδιαιτερότητα κατάφερε να αναπτύξει την λογική και της επιστήμες» !
  Κι όμως!…Απ’ όσα εγώ τουλάχιστο γνωρίζω οι Έλληνες δεν ήταν θεομάχοι. Αντίθετα μάλιστα. ‘Ηταν-όπως διαπιστώνει και ο Παύλος, όταν επισκέπτεται την «κατείδωλον» Αθήνα- δεισιδαιμονέστεροι απ’ όσους είχε γνωρίσει.
  Η κλοπή απ’ τον Προμηθέα της φωτιάς δεν συνιστά θεομαχία.Όπως επίσης και η ανάπτυξη της φιλοσοφίας και της επιστήμης. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν τις πνευματικές δυνάμεις και τις υλικές προϋποθέσεις, για να ανπτύξει κάποιος το πνευματικό του πεδίο και το βιοτικό του επίπεδο του τα προσφέρει ο Θεός.
  Απλά συνιστά ξεπέρασμα της της λαθεμένης θρησκευτικότητας, που οφειλόταν στις πρωτόγονες προλήψεις και δεισιδαιμονίες.
  Κι ακόμη ο φίλος Μέτρον λέει:
  «Οι μόνοι αθάνατοι είναι οι θεοί, οι οποίοι όμως δεν είναι αιώνιοι ούτε πρότυπα ηθικής, αντιθέτως η συμπεριφορά τους είναι μη ηθική. Οι αντιλήψεις αυτές διαφαίνονται ήδη στα μεγάλα ποιητικά κείμενα του Ομήρου και του Ησιόδου».
  Μπαίνει το ερώτημα: Μπορεί οι αθάνατοι θεοί να μην είναι αιώνιοι;
  Κι ακόμη στον Όμηρο και στον Ησίοδο-απ’ όσο μπορώ να θυμάμαι- υπάρχουν πάμπολλα στοιχεία ηθικής:
  Οι σύντροφοι του Οδυσσέα, για παράδειγμα, και οι μνηστήρες χάνονται εξαιτίας των ατασθαλιών τους. Ο Αχιλλέας και άλλοι ήρωες πεθαίνουν, όταν ξεπερνούν το μέτρο. Ο Ησίοδος λέει ότι η Ευνομία και η Δίκη (=δικαιοσύνη) είανι θυγατέρες του Δία (του ονόματος του οποίου η ρίζα Δι είναι
  σχετική με το δίκαιο). Και υπάρχουν
  περιστατικά κατά τα οποία οι Θεοί τιμωρούν όσους παραβιάζουν το δίκιο. Ενώ βοηθούν και ευλογούν όσους το σέβονται.

  Εξάλλου ο φίλος Πανελλήνιος παρατηρεί σωστά:
  «Η πόλις εάλω, με τον Παλαιολόγο να αμύνεται στις επάλξεις της, με 7.500 χιλιάδες παιδιά και γέρους, στις 40 μονές του Άθω,συνωστίζονταν 72 000 μοναχοί, και στα 180 μοναστήρια της επικράτειας 500 000 καλόγεροι, για να μην στρατευτούν και φυλάξουν την πατρίδα».
  Η καλογεροκρατία είναι μία απ’ τις στρεβλώσεις του χριστιανισσμού. Γιατί, ενώ όσοι μοναχοί έζησαν και ζούνε σύμφωνα με το πνεύμα του Ευαγγελίου, προσέφεραν και προσφέρουν, το κοπάδι των άσχετων, που πήγαν, για να τεμπελιάσουν ή να αποφύγουν τους κινδύνους του πολέμου, αυτοί ασφαλώς έπαιξαν αρνητικό και επιζήμιο ρόλο.
  Το Ευαγγέλιο δεν συνιστά απλά και μόνο μια μεταφυσική πίστη. Προϋποθέτει σε κάθε περίπτωση τον κοινωνικό αγώνα. Όπως συνέβη και στα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού. Οπότε υπήρχε κοινοκτημοσύνη. Και κανένας φτωχός σεν υπήρχε ανάμεσά τους. Και, όπως αργότερα οι Πατέρες πάλεψαν, κάτω απ’ την απόλυτη μοναρχία των αυτοκρατόρων, να πετύχουν. Αλλά το πολύμορφο κατεστημένο -και μαζί του και το δεσποτικό- τους υπονόμευσε.
  Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο κανείς απ’ αυτούς , που αδιαφορούν για την κόλαση, που υπάρχει γύρω του εδώ στη Γη, δεν μπορεί να πάει στον παράδεισο.
  Και ακριβώς στο σημείο αυτό έγινε η παραχάραξη του χριστιανισμού. Κι αντί οι χριστιανοί να παλέψουν για έναν κόσμο με ανθρωπιά και δικαιοσύνη, λιποτάκτησαν και συμβιβάστηκαν.Και πέρα από κάποιες τυπικές και φαινομενικές αλλαγές, παρέμειναν το ίδιο ειδωλολάτρες, όπως ήταν και πωτύτερα
  Αλλά γι’ αυτό δεν φταίει ο Χριστός και το Ευαγγέλιο. Ούτε για τα 2.000 χρόνια, που πέρασαν ούτε για τα τις οίδε πόσα άλλα θα περάσουν. Κι ούτε θα ωφελήσουν σε τίποτε τα πισωγυρίσματα στο αδιέξοδο παρελθόν πολλών χιλιάδων χρόνων της ειδωλολατρείας.
  Κι όπως ξανάχω πει το Ευαγγέλιο δεν το αφήσαμε πίσω μας. Εμείς ζούμε στην προϊστορία του. Το Ευαγγέλιο βρίσκεται μπροστά μας. Και το όραμά του θα γίνει πραγματικότητα, όταν και εμείς αλλάξουμε πραγματικά και όχι επιδερμικά.

  παπα-Ηλίας

 32. ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑ
  Επειδή λέγονται, πολλά ακατανόητα και αλλοπρόσαλλα περί ειδωλολατρίας. Για να μπουν σε μια σειρά και τάξη, οι σκέψεις, τα νοήματα και η πραγματικότητα, υπογραμμίζεται ότι. Κάθε φωτογραφία, ζωγραφιά, σκιαγραφή και ομοίωμα του καθενός μας, αποτελεί είδωλο του προτύπου του.
  Επομένως, οι εικόνες, oi ζωγραφιές, τα αντικείμενα και τα αγάλματα που προσκυνούν οι πιστοί όποιας δοξασίας, είναι τα είδωλα των προτύπων τους;
  Δεν γίνεται λοιπόν φανερό ότι, αυτή η συκοφαντική παραποίηση της πραγματικότητας, που στην μια περίπτωση αποκαλούνται ειδωλολάτρες και στην άλλη όχι είναι μομφή εξαπάτησης; Δεν είναι προφανές ότι, οι χαρακτηρισμοί αυτού του είδους, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά, είτε για να υποβαθμιστεί μια επιλογή κάποιων, είτε από άγνοια της σημασίας των εννοιών; Κάτι φυσικά πολύ συνηθισμένο για τα Ελληνικά δεδομένα, που, μετά από δυο χιλιετιών αλλοιώσεις: ηθών, εθίμων, προτύπων, φιλοσοφικών διδαγμάτων, και αληθειών της Ελληνικής γραμματείας, επιβάλλεται ημιμάθεια. Μια σύγχυση που καλλιεργείται από τους Εφιάλτες και τους «Τυφλούς τα τ’ ώτα τον τε νουν τα τ’ όμματ’ ει». Η εμμονή αυτή στην ανεπίδεκτη άρνηση, για την άρνηση, είναι φανερό πόσο κατάστρεψε κάθε πολιτισμική ιδέα και φιλοσοφική αντίληψη του Ελληνικού τρόπου. Το δείγμα της σημερινής κατάντιας! ΠΑΝ ΕΛΛΗΝΙΟΣ

 33. 12thespis said

  Παπα Ηλία,

  κατ’ αρχήν σε συγχαίρω για την κοινωνική οπτική σε συνδυασμό με την πολιτική οξύνοια και την προσωπική σου παρεμβατικότητα, πράγματα που είναι εμφανή και στο ιστολόγιό σου αλλά και στα σχόλια που έχεις κάνει μέχρι τώρα σε άλλα φόρα και αγορές. Είναι σαν να συνεχίζεις την παράδοση ενός μέρους του κατώτερου κλήρου (εάν είσαι ιερέας) που – σε αντίθεση με το σύνολο της μονίμως υποκριτικής και απόλυτα εξουσιαστικής ιεραρχίας – πάντα στεκόταν στις επάλξεις των αγώνων και στο πλάι των λαϊκών στρωμάτων, είτε επρόκειτο για την επανάσταση του 21 είτε για την Κατοχή και αντίσταση, είτε ακόμη σε αγαθοεργίες κλπ.

  Εφόσον η προσωπικότητα του καθενός είναι σεβαστή, το ίδιο σεβαστές είναι και οι προσωπικές του δοξασίες και οι μεταφυσικές του ανησυχίες. Η κριτική που ασκούμε δεν έχει ως στόχο τις προσωπικές δοξασίες των συμπατριωτών μας αλλά το σύνολο της ιδεοληψίας που παράγεται ανά τους αιώνες απ’ τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς του Οργανισμού Εκκλησία ΑΕ. Στο βαθμό που η ιδεοληψία αυτή έχει γίνει αποδεκτή από συμπατριώτες μας, φυσικό είναι να μεταφέρεται η ιδεολογική σύγκρουση σε επίπεδο (λεκτικής και μόνον) αντιπαράθεσης μεταξύ μας, στα πλαίσια της αντιπαράθεσης των ιδεών.

  Έκανα τον πρόλογο για να μην νομίζεις ότι η στάση μας είναι εχθρική απέναντι στους συμπατριώτες μας που αντί για ελληνικές, έχουν διαποτισθεί από ιουδαïκού τύπου δοξασίες. Είναι άλλωστε φυσικό μετά από 1700 χρόνια συνεχούς εβραϊκής προπαγάνδας υπό τον μανδύα του ιουδαιοχριστιανισμού, να έχουν αλλοιωθεί (κατά τη γνώμη μας) τα αντανακλαστικά τους. Θεωρούμε χρέος μας να οξύνουμε αυτά τα αντανακλαστικά. Γι αυτό και ο αγώνας που κάνουμε.

  Στα πλαίσια λοιπόν αυτά και μόνον, θα μου επιτρέψεις ένα σχόλιο σε κάτι που έχεις καταθέσει στο παρόν ιστολόγιο:

  Αναφέρεις παραπάνω στο σχ. Νο 27, προκειμένου να τονίσεις ότι ο σιωνισμός δεν έχει καμιά σχέση με τη βίβλο, το εξής παράδειγμα διαφοράς μεταξύ ιουδαϊσμού και χριστιανισμού:

  «Στην πραγματικότητα ο σιωνισμός δεν έχει καμιά σχέση με τη Βίβλο και προπάντων το Ευαγγέλιο: Το Ευαγγέλιο λέει να αγαπάμε τους εχθρούς μας… Ο μωσαϊκός νόμος λέει το γνωστό: “οφθαλμόν αντί οφθαλμού”. Δηλαδή συνιστά την εκδίκηση, που θα είναι ισάξια του αδικήματος».

  Όμως Παπα Ηλία, και οι δύο αυτές εντολές, δηλ. και η φράση “οφθαλμόν αντί οφθαλμού” (Λευιτικόν ΚΔ 20) αλλά και η προτροπή περί «αγάπης» (δηλ. το «αγάπα τον πλησίον σου ως σεαυτόν»), προέρχονται όπως γνωρίζεις μέσα από τον ίδιο τον μωσαϊκό νόμο, δηλ. είναι και οι δύο εβραϊκές. Και μάλιστα απ’ το ίδιο βιβλίο της Π.Δ., δηλ. το Λευιτικόν!

  Αυτό δηλ. που αποφεύγουν να πουν ανοιχτά οι φίλοι μας οι χριστιανοί, είναι ότι η περιβόητη «αγάπη» ΔΕΝ λανσαρίστηκε από τον Χριστό και τα ευαγγέλια αλλά απλώς οι ευαγγελιστές έκαναν αυτούσια λογοκλοπή από τον ίδιο τον μωσαϊκό νόμο – χωρίς ν’ αλλάξουν ούτε κεραία! Θα σου θυμίσω ότι το περιβόητο «αγάπα τον πλησίον σου ως σεαυτόν» ΔΕΝ είναι φράση που πρωτοείπε ο Χριστός αλλά είναι κι αυτή φράση που βρίσκουμε μέσα στον μωσαϊκό νόμο και πιο συγκεκριμένα στο Λευιτικό: «και αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν» (Λευιτικό ΙΘ:18, μτφρ. Ο΄)!!

  Με άλλα λόγια, και οι δύο αυτές φράσεις που αναφέρεις, δηλαδή και το “οφθαλμόν αντί οφθαλμού” αλλά και το «αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν», βρίσκονται μέσα στο Λευιτικό! Δύο φράσεις που όλοι οι χριστιανοί φέρνουν ως παράδειγμα της δήθεν διαφοροποίησης του ευαγγελίου από την Π.Δ., είναι και οι δύο ξεσηκωμένες από το… ίδιο μάλιστα βιβλίο της Π.Δ. (το Λευιτικόν)! Μόνο που οι χριστιανοί ξεχνάνε να μας πουν ότι και την δεύτερη φράση (αυτήν περί αγάπης) την έχουν ξεσηκώσει μέσα απο την Π.Δ.!

  Εν ολίγοις δηλ., ο Χριστός και οι απόστολοί του δεν έφεραν τίποτα καινούργιο στην κοινωνία. Ούτε καν στην εβραϊκή κοινωνία! Ακόμα και το περιβόητο «αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν» το βρήκαν έτοιμο και το ξεσήκωσαν από την εβραϊκή βίβλο για να το παρουσιάσουν ότι δήθεν το πρωτοείπε ο Χριστός! Ενώ στην πραγματικότητα, κρύβει επιμελώς η εκκλησία από το ποίμνιό της το ότι σερβίρει αυτούσιες εβραϊκές δοξασίες και παραινέσεις του ίδιου του μωσαϊκού νόμου!

  Με άλλα λόγια, ακόμη και με γαρνιρισμένο τον ιουδαϊσμό με παραινέσεις περί «αγάπης», μας σερβίρουν ωστόσο αυτούσιο και 100% εβραϊσμό! Κυριολεκτικά 100% εβραϊσμό, βγαλμένο μέσα από τα σπλάχνα του περιβόητου μωσαϊκού νόμου!

  Όχι πως έχει καμία ιδιαίτερη σημασία αυτό για κάποιον που απριόρι έχει αποδεχθεί τις ιουδαϊκές δοξασίες. Ας μην έχει όμως τουλάχιστον την ψευδαίσθηση ότι ειπώθηκε κάτι διαφορετικό στα ευαγγέλια. Αφού το κυρίως επιχείρημα που χρησιμοποιείται ως κατ’ εξοχή διαφοροποίηση του χριστιανισμού απ’ τον μωσαϊκό νόμο, το περιβόητο «αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν», δεν είναι παρά αυτούσια φράση και εντολή του ίδιου του μωσαϊκού νόμου,δηλ. του ιουδαϊσμού, αιώνες πριν εμφανισθεί ο χριστιανισμός.

  Έχουμε άδικο λοιπόν να ομιλούμε περί «ιουδαιοχριστιανισμού»;

 34. Ο Πανελλήνιος έχει δίκιο σχετικά με την «ειδωλολατρεία». Χρησιμοποίησα τη λέξη με τον κοινόχρηστο τρόπο.
  Καθένας άνθρωπος, που δίνει συγκεκριμένο περιεχόμενο στην ουσιαστικά κατάληπτη έννοια του Θεού, είναι ειδωλολάτρης. Με την έννοια ότι λατρεύει ένα είδωλο, που ό ίδιος φαντάστηκε ή κάποιοι άλλοι του σέρβιραν. Κι εμείς οι χριστιανοί σε ένα μεγάλο βαθμό είμαστε ειδωλολάτρες….

  Ο φίλος Θέσπης δεν πρόσεξε δύο σημεία:
  Το ένα είναι ότι το Ευαγγέλιο λέει να αγαπάμε, όχι απλά τον πλησίον μας, αλλά ακόμη και τους εχθρούς μας. Πράγμα που δεν το λέει ομωσαϊκός νόμος. Ο οποίος με το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» υπολείπεται ακόμη
  και της σωκρατικής διδασκαλιάς, σύμφωνα με την οποία «ου δει αδικούμενόν τινα αμταδικείν».
  Το άλλο σημείο είναι ότι ο σιωνισμός δεν έχει καμιά σχέση, όχι μόνο με το Ευαγγέλιο, αλλά ούτε καν με το μωσαϊκό νόμο, που υποτίθεται ότι είναι η βάση της ηθικής του και της θρησκείας του. Γιατί, όπως λέω στο σχετικό σχόλιό μου βρίσκεται πέρα απ’ το οποιοδήποτε, έστω και πρωτόγονο ηθικό μέτρο. Εφαρμόζοντας αυτό, που ο Νίτσε ονόμασε μεταξίωση των αξιών. Και, όπως φαίνεται, εφάρμοσαν οι ναζιστές Γερμανοί και οι οι νεοναζιστές Αμερικανοί και Εβραίοι…
  Αρχή του χριστιανισμού είναι να μην απορρίπτεια οτιδήποτε, απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχεται. Αρκεί αυτό να μην έρχεται σε αντίθεση και σύγκρουση με τη διδασκαλία του. Γιατί και μέσα στην Π.Διαθήκη βρίσκει κανείς θαυμάσια κείμενα, όπως ειναι τα προφητικά (σχετικά με την κοινωνική δικαιοσύνη), οι ψαλμοί, Παροιμίες, Εκκλησιαστής, κλπ.
  Με τα οποία δεν έχει καμιά σχέση ο σιωνισμός, ο οποίος όπως προανέφερα, είναι ουσιαστικά η ενσάρκωση του σατανισμού. Της παραδοχής, δηλαδή, της κακουργίας και της υποκρισίας, ως αρετής και της ανθρωπιάς και δικαιοσύνης ως κακίας και ελαττώματος…

  παπα-Ηλίας

 35. ΠΑΝ ΕΛΛΗΝΙΟΣ είπε
  Ιανουαρίου 29, 2009 στο 8:54 πμ
  ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟΣ ΜΟΝΟΝ Ο ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ!
  Οι υποταγμένοι σε όποια δογματικά σύνδρομα, δεν κατανόησαν ποτέ την ιδιοτέλεια που υπηρετούν. Γι αυτό και στα δύσκολα, πλημμυρίζουν με συνειδησιακά σύνδρομα ατασθαλιών του παρελθόντος και υπαρξιακές ανασφάλειες του μέλλοντος. Έτσι προσπαθούν να χρυσώνουν το παρόν με υποσχετικές αυταπάτες. Διότι, ποτέ δεν μπόρεσαν να διακρίνουν τις φθορές που προκαλούν τα δογματικά μυθεύματα του αβρααμισμού που αποδέχτηκαν και διακηρύττουν σαν δικά τους. Γι αυτό και θέλουν να χρεώνουν τις ελλειματικές τους ημιμάθειες σε άλλους, με χαρακτηρισμούς μομφής. Αυτοί, όντας ταυτισμένοι με σιωνιστικά κηρύγματα, μέμφονται το μεγαλείο του Ελληνικού Λόγου, προσπαθώντας να τον ακυρώσουν, διότι δεν κατανοούν την νυχθήμερη διαφορά τους. Μερικά μόνο παραδείγματα από τα καταγεγραμμένα, και των ευαγγελίων της βίβλου, δίνουν αυτή την διάσταση, με όλη την τραγικότητα των συνομολόγων τους!
  – Ψαλμοί, ρλε΄ 21, «Ευλογητός ο Κύριος εκ Σιών, ο κατοικών εν Ιερουσαλήμ. Αλληλούϊα».
  – Ματθαίος, α΄ 1. «Της γεννεαλογίας του Ιησού, υιού του Δαβίδ, υιού του Αβραάμ…». «Ιακώβ δε εγέννησε τον Ιωσήφ τον άνδρα της Μαριάμ, εξ ης εγεννήθη ο Ιησούς, ο λεγόμενος Χριστός…».
  – Ιωάννης ιβ΄ 15. Μη φοβού θυγάτερ Σιών, ιδού ο βασιλεύς σου έρχεται καθήμενος επί πόλου όνου.
  – Ζαχαρίας, Θ΄ 13, «κι εξήγειρα τα τέκνα σου Σιών, κατά των τέκνων σου Ελλάς».
  Μα… επί τέλους και μπροστά στα μάτια μας πια ! ! !

  ΠΑΝ ΕΛΛΗΝΙΟΣ

 36. aristofilos said

  Χαιρε παπα-Ηλία! Ας υποθέσουμε οτι έχεις δίκαιο,ο Ελληνισμός τί σχέση έχει με όλα αυτά?Τί απο όλα αυτά που είπε ο Χριστός δεν είπαν οι προγονοι μας? Μόνον το αγάπα τον εχθρό σου δέν είπαν γιατί το θεωρουσαν ουτοπία,εγώ το λέω μαζοχισμό,η βλακεία!Τί άλλο είπε ο Χριστός? Εγώ είμαι ο τσομπάνος και εσείς τα πρόβατα.Εγώ δέν ήρθα να σάς μονιάσω αλλά να σας διχάσω!Η διδασκαλεία μου είναι για τα μωρα κ.λ.π. Φέρτε τους εχθρούς μου να τους σφάξω στο γόνατο μου! Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε !! Προτιμούμε την Ελληνική κοσμοθεώρηση που είναι Φυσιολατρική .Υ.Γ. επειδή η συκιά δεν βλάστισε εκτός εποχής ο Χριστός την ξέρανε.Αυτα όλα απο τα ευαγγελια,για να ξέρουμε τι λέμε. ΕΡΡΩΣΟ!

 37. ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑ
  Επειδή λέγονται, πολλά ακατανόητα και αλλοπρόσαλλα περί ειδωλολατρίας. Για να μπουν σε μια σειρά και τάξη, οι σκέψεις, τα νοήματα και η πραγματικότητα, υπογραμμίζεται ότι.
  Κάθε φωτογραφία, ζωγραφιά, σκιαγραφή και ομοίωμα του καθενός μας, αποτελεί είδωλο του προτύπου του.
  Επομένως, οι εικόνες, τα αντικείμενα και τα αγάλματα που προσκυνούν οι πιστοί όποιας δοξασίας, είναι τα είδωλα των προτύπων τους;
  Δεν γίνεται λοιπόν φανερό ότι, αυτή η συκοφαντική παραποίηση της πραγματικότητας, που στην μια περίπτωση αποκαλούνται ειδωλολάτρες και στην άλλη όχι είναι ψεύτικη μομφή; Δεν είναι προφανές ότι, οι χαρακτηρισμοί αυτού του είδους, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά, είτε για να υποβαθμιστεί μια επιλογή κάποιων, είτε από άγνοια της σημασίας των εννοιών; Κάτι φυσικά πολύ συνηθισμένο για τα Ελληνικά δεδομένα, που, μετά από δυο χιλιετιών αλλοιώσεις: ηθών, εθίμων, προτύπων, φιλοσοφικών διδαγμάτων, και αληθειών της Ελληνικής γραμματείας, επικρατεί ημιμάθεια. Μια σύγχυση που καλλιεργείται από τους Εφιάλτες και τους «Τυφλούς τα τ’ ώτα τον τε νουν τα τ’ όμματ’ ει». Η εμμονή αυτή στην ανεπίδεκτη άρνηση, για την άρνηση, είναι φανερό πόσο κατάστρεψε κάθε πολιτισμική ιδέα και φιλοσοφική αντίληψη του Ελληνικού τρόπου. Το δείγμα της σημερινής κατάντια!

  – Ψαλμοί, ρλε΄ 21, «Ευλογητός ο Κύριος εκ Σιών, ο κατοικών εν Ιερουσαλήμ. Αλληλούϊα».

  ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ
  – Ευαγγέλιο Ματθαίου, α΄ 1. «Της γεννεαλογίας του Ιησού, υιού του Δαβίδ, υιού του Αβραάμ…». «Ιακώβ δε εγέννησε τον Ιωσήφ τον άνδρα της Μαριάμ, εξ ης εγεννήθη ο Ιησούς, ο λεγόμενος Χριστός…».
  – Ευαγγέλιο Ιωάννη ιβ΄ 15. Μη φοβού θυγάτερ Σιών, ιδού ο βασιλεύς σου έρχεται καθήμενος επί πόλου όνου.
  ΠΑΝ ΕΛΛΗΝΙΟΣ

 38. Ευχαριστώ για τη συζήτηση, που είχα μαζί σς. Ήταν ενδιαφέρουσα.
  Φοβούμαι όμως ότι από ένα σημείο και μετά επαναλμβανόμαστε. Οπότε και η συζήτηση καταντάει ρουτίνα. Δεν νομίζετε;

  παπα-Ηλίας

 39. aristofilos said

  Χαιρε παπα-Ηλια! Θα επαναλαμβανόμαστε εώς ότου δωσεις της απαντήσεις που σέ ρωτάμε. Αλλά μάλλον κολύεσαι η δυσκολεύεσαι να απαντήσης στις καίριες ερωτήσεις.Εγώ σε ρωτάω εάν αυτά που σου γράφω τα είπε η δέν τα είπε ο Χριστός?Εάν ξέρανε η δέν ξέρανε την συκιά? Ξαναδιάβασε της ερωτήσης στην παράγραφο 36,και επιπλέον είπε η δέν είπε να αρνηθέιτε τους γονιούς σας το οποίον εφαρμόζουνε τη σήμερον οι καλόγεροι? αυτά τα ολίγα,τα υπόλοιπα άλλη φορά! ΕΡΡΩΣΟ!

 40. Φίλε Αριστόφιλε

  Ο Χριστός γέμισε τη Γη από πάσης φύσεως φυτά και ζώα. Με τα οποία έθρεψε και τρέφει, όχι μόνο τους ανθρώπους, αλλά και όλη την πανίδα. Κι απ’ τα οποία εμείς κόβουμε και σφάζουμε και καίμε και τρώμε. Όμως αυτοί, που κουβαλάνε την άρνηση στο μυαλό τους κολλάνε στη συκιά, που ξέρανε ο Χριστός. Και σε άλλα παρόμοια. Δικαίωμά τους. Και κανείς δεν τους υποχρεώνει «να πάρουν» απ’ αυτά, που δίδαξε αυτός ο κακούργος, που ξέρανε τη συκιά. Και που καλά κάμανε και τον σταυρώσανε οι οικολόγοι φαρισαίοι…
  Αυτό το «φέρτε τους εχθρούς μου να τους σφάξω στο γόνατό μου», δεν το έχω συναντήσει πουθενά. Μήπως μπορείτε να μου πείτε από πού το «ψαρέψατε»;
  Σχετικά με τα «πρόβατα» για την ακρίβεια λέει: «Εγώ είμαι ο τσοπάνος ο καλός». Που σημαίνει ότι δεν είμαι, για παράδειγμα, σαν τον Μπους. Και τόσους άλλους μπούφους. Που σας ληστεύουν και σας μακελεύουν. Αλλά νοιάζομαι, για να ’χετε επάρκεια στη ζωή σας και περισσεύματα. Και να σας προστατεύω απ’ τους πάσης φύσεως λύκους. Αλλά βέβαια οι «έξυπνοι» τον σταύρωσαν και χειροκροτούν και ζητωκραυγάζουν τους πάσης φύσεως χασάπηδες και λήσταρχους. Και τρέφουν από πάνω και την αυταπάτη ότι δεν είναι ηλίθια πρόβατα και κοπάδι άθλιο.
  Για το «διχασμό»; Όταν λες και ξαναλές σε κάποιους-που μπορεί να είναι και συγγενείς σου- ότι εδώ είναι το φως κι εκεί το σκοτάδι, κι εκείνοι αρνούνται το φως και προτιμούν το σκοτάδι, είναι φυσικό και εύλογο κάποια στιγμή να τους αφήσεις «να ζουν στον κόσμο τους». Άλλωστε-όπως και ο λαός λέει- «μ’ όποιους δεν ταιριάζουμε, δεν συμπεθεριάζουμε».
  Ο χωρισμός δεν σημαίνει διχόνοια ή ρατσισμό κοινωνικό, φυλετικό, κλπ. Σημαίνει διαφορετικό πνευματικό προσανατολισμό. Γιατί μέσα στο χριστιανισμό η αγιότητα και η μεγαλοσύνη χαρακτηρίζει και σοφούς και αγράμματους. Ακόμη και μωρά. Και αποκλείει αυτούς, που ζούνε μέσα στο σκοτάδι της «ύβρης», της «ιερής νόσου», όπως τη χαρακτηρίζει ο Ηράκλειτος. Και που συχνά έχουν την απαίτηση να οδηγούν τους άλλους, όντας οι ίδιοι θεόστραβοι…
  Ασφαλώς και είναι πανάθλια και ολέθρια η συμπεριφορά κάποιων καλόγερων, όταν ασκούν ψυχολογικό καταναγκασμό σε ανθρώπους με αβουλία, προκειμένου να επανδρώσουν τα μοναστήρια τους. Αλλά, αν κάποιος από μόνος του θέλει να καλογερέψει κανείς δεν έχει δικαίωμα να τον εμποδίσει.
  Κι όσο για την αγάπη των εχθρών; Είναι το ψηλότερο σκαλοπάτι της ηθικής κλίμακας. Κι αν για κάποιους άλλους μπορεί να είναι μαζοχισμός και βλακεία; Δικαίωμά τους! Άλλωστε, με την ίδια λογική, βλακεία και μαζοχισμός είναι και το «ου δει αδικούμενόν τινα ανταδικείν» του Έλληνα Σωκράτη.
  Όπως βλέπετε,δεν είχα κανένα κώλυμα να απαντήσω στις ερωτήσεις σας. Και δεν τρέφω ψευδαισθήσεις ότι θα μπορούσα με τις απαντήσεις μου να σας πείσω. Επιλέξατε αυτό, που σας εκφράζει. Όπως είναι δικαίωμά σας. Όπως είναι και δικό μου δικαίωμα να πιστεύω να πιστεύω τις μαζοχιστικές μωρίες του Ευαγγελίου.

  φιλικά

  Παπα-Ηλίας

 41. ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ
  Ό,τι τελεί-υπόκειται, στους απαράβατους φυσικούς νόμους!

  Αν πάρουμε πειραματικά ένα παράδειγμα της ζωής, όπως αυτή λειτουργεί, και συγκροτήσουμε μιαν ομάδα, από έναν ηγέτη, αρχηγό, ιδεολόγο ή και μέντορα, κάθε τάσης, θα διακρίνουμε πολλά κοινά μεταξύ τους. Οι εκπρόσωποι, όποιου δόγματος: θρησκείας, παράταξης, αίρεσης και ομίλου, ενεργούν με τον ίδιο περίπου τρόπο. Εκτός από την φιλοσοφική προσέγγιση της ζωής, που αυτοανανεώνεται!
  Εκείνο που με πολύ ευκρίνεια θα παρατηρήσουμε, είναι ότι, όλοι τους προσπαθούν να πείσουν πως, τα δικά τους πιστεύω και υποσχόμενα είναι καλύτερα, ο δικός τους θεός αληθινότερος, η δική τους σκέψη σοφότερη, ο δικός τους κόσμος ωραιότερος.
  Χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων είναι, που, δεν αφήνουν καμιά ευκαιρία στον διαφορετικά σκεπτόμενο, να διαλογιστεί, να συγκρίνει, και να επιλέξει, κάποιον από όλους, ή και κανέναν. Αντίθετα τον θέλουν ανεπιφύλακτα, παραδοτέο άνευ όρων, που αποδέχεται και εισχωρεί στο δικό τους ποίμνιο, με ότι αυτό συνεπάγεται.
  Το πιο σημαντικό για όλους, ίσως είναι που, η εμμονή τους ακυρώνει την ελεύθερη βούληση κάθε συνομιλητή, με σκοπό να τον υποτάξουν στην δική τους ομήγυρη.
  Όμως, αυτό είναι νομοτελειακή συμπεριφορά της ζωής, που προσπαθεί πάντα να επιβάλλει την παρουσία της, σε όποιους συναπαντά, είτε να τον καταβροχθίσει για να παρατείνει την δική του ζωή, είτε να τον υποτάξει στις προσδοκίες, άρα και τις προτιμήσεις του. Κάτι που λειτουργεί ανάλογα με το αποτύπωμα της εγκεφαλικής δομής του καθένα.
  Αυτό προσπαθούσε να εμπεδώσει στο κοινωνικό σύνολο, η πολιτισμική ιδέα των στοχαστών φιλοσόφων, η οποία πηγάζει μόνον από την Ελληνική γραμματεία, προσπαθώντας να μεταπλάσσει τον άνθρωπο σε συνειδητό πολίτη. Είναι κάτι που δεν μπορούν ακόμα να κατανοήσουν η αρνητές του! ΠΑΝ ΕΛΛΗΝΙΟΣ

  παν ελλήνιος, κοσμοερευνητής και συγγραφέας. τηλ. επικοινων. 2310 93 97 83
  http: panelinios.blogspot.com, http: users.otenet.gr/~elinios/, elinios@otenet.gr

 42. aristofilos said

  Χαίρε παπα-Ηλία! Πρίν γεμίσει ο Χριστός την πλάση υπήρχε ζωή για εκατομύρια χρόνια και υπήρχαν αλλοι θεοί πρίν απο αυτόν, γιατι σύμφωνα μέ την βίβλο η γή είνε 5000 ετών,ενώ η επιστήμη λέει4,5 δισ.χρ.Καί βέβαια στεναχωριέμαι για τους φίλους και συγγενείς μου που είναι πλανεμένοι (κατα την γνώμη μου) σε ξένα προς Ελλήνων δόγματα!Εγώ προσπαθώ να τους μεταπείσω μέ λόγια και διδαχές ειρηνικά,δημοκρατικά γιατι το θεωρώ καθήκον μου.Δέν κερδίζω τίποτα μόνον χάνω πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα που λέγεται κατεστημένο.Όσο για το ψάρεμα ,διάβασε κατα Λουκάν κεφ.19 παράγραφος 27 (πλήν τούς εχθρούς μου εκείνους,τους μή θελήσαντας με βασιλεύσαι επ αυτούς,αγάγετε ώδε και κατασφάξατε αυτούς έμπροσθέν μου.)Υπάρχουν και άλλα χωρία κατα τών ανθρώπων που δεν υπακούνε, .λ.χ.κατα Ματθαίον,κεφ.ι’ παρ.34. Έχω ακόμη μια ερώτηση ,αφού τα γράφουν τα πάντα τα ευαγγέλια την Ελληνικη φιλοσοφία τι την χρειάζεστε? Θα μου πεις η μία συμπληρώνη την άλλη,ναι αλλά η μία είναι θεϊκή και άρα δέν χρειάζεται συμπλήρωμα, η μήπως χρειάζεται????? ΕΡΡΩΣΟ!

 43. Γεώργιος Καπλάνης said

  Φίλτατε παπά – Ηλία Υφαντή.
  Γράφω με το όνομά μου και δεν αρέσκομαι σε ετέρμονες συζητήσεις. Μη θεωρήσεις αγένεια να επισημάνω οτι αυτονόητες απορίες και επισημάνσεις απλώς μένουν αναπάντητες από αυτούς που ασπάζονται το Ευαγγέλιο. Αναπάντητες μένουν και από εσένα και θα μείνουν γιά πάντα αναπάντητες.
  Υπάρχει ένα εδάφιο που όπως φαίνεται δεν έτυχε να το διαβάσει κανένας θεολόγος, κανένας ιερέας, κανένας Χριστιανός. Αναφέρομαι στις Πράξεις των Αποστόλων κεφ. ΙΓ στιχ.17- 19.
  «ο Θεός του λαού τούτου Ισραήλ . . .εκ της Αιγύπτου εξήγαγεν αυτούς. . .και ως τεσσαράκονταετή χρόνον ετροποφόρησε αυτούς εν τη ερήμω και καθελών έθνη επτά εν γή Χαναάν κατεκληρονόμησεν αυτοίς την γήν αυτών. . .»
  Πολύ ξεκάθαρα δηλαδή λέει οτι ο Θεός προέβη σε γενοκτονίες. Και συγκεκριμένα σε επτά γενοκτονίες. Αυτό ακριβώς σημαίνει το «καθελών έθνη επτά».
  Προσέξατε αξιότιμε παπά – Ηλία: Οταν γράφει » κατεκληρονόμησε», αυτό σημαίνει οτι την κληρονομιά αυτή δεν θα βρεθεί κάποιος να την αμφισβητήσει, δηλαδή σκότωσε και τα μωρά στην κούνια γιά να μη προβάλουν αξιώσεις όταν μεγαλώσουν.
  Ο ασεβής που έγραψε αυτά τις πράξεις των Αποστόλων, απέδοσε στον Θεό ιδιότητες ταγματάρχη των Ες-Ες.
  Οι Ισραηλινοί προσπαθούν να κάνουν κάτι τέτοιο αλλά δεν τα πολυκαταφέρνουν. Πάντως κινούνται μέσα στο πνεύμα του Ευαγγελίου (οι Ισραηλινοί).
  Σεβαστέ φίλε δεν θα δόσεις απάντηση. Θα τα κουκουλώσεις όπως όλοι. Γιατί αλλοιώς πρέπει να αναποδογυρίσεις πολλά.
  Να ξέρεις όμως οτι κάθε διαμαρτυρία γιά τους Παλαιστίνιους είναι υποκριτική, έστω και αν δεν το καταλαβαίνεις. Γιατί ή θα καταδικάσεις όλες τις γενοκτονίες ή καμμία.

 44. ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ
  Οι λανθασμένες πληροφορίες, κατά κανόνα, οδηγούν σε αδιέξοδα.

  Μια ουδέτερη τοποθέτηση και απαλλαγμένη από κάθε μοιρολατρική σύγχυση, όμως άμεσα σχετική με τα δεδομένα που απασχολούν την ανθρωπότητα, συμπεραίνει ότι:
  Αν λείπουν οι αντικειμενικές πληροφορίες από τα κύρια και βασικά δρώμενα, που ρυθμίζουν την ζωή των ανθρώπων, είναι απολύτως βέβαιο αλλά και λογικό, να μην κατανοούνται οι εκάστοτε εξελίξεις και αλλαγές προς κάθε κατεύθυνση, όπως:
  1. Ποιοι ρυθμίζουν την οικονομική διαχείριση της οικουμένης!
  2. Ποιοι κατευθύνουν τα παγκόσμια μέσα μαζικής πληροφόρησης!
  3. Πόσες και ποιες είναι βασικές θρησκευτικές δοξασίες της υφηλίου!
  4. Τι σημαίνει δόγμα και ποιες είναι οι διαφορές τους με την φιλοσοφία!
  5. Ποια η προέλευση, αλλά και αφετηρία των δογμάτων και παρατάξεων!
  6. Σε ποιους είναι τόσον καιρό, καταχρεωμένα όλα τα κράτη της υδρογείου!
  Διότι, αυτά είναι από τα βασικά ζητούμενα των καθημερινών ενασχολήσεων. Όμως,
  είναι αποδεδειγμένο πως, όσο και αν δεν γίνεται αντιληπτό με την πρώτη ματιά, όσοι δεν έχουν σαφή αντίληψη τουλάχιστον αυτών των δεδομένων, τότε αυτόματα μένουν, εκτός τόπου, χρόνου και πραγματικότητας. Για το μόνο πράγμα που μπορούν να είναι βέβαιοι είναι ότι, «η άγνοια και η ευτυχία τους είναι δίδυμα». ΠΕΡΙΚΛΗΣ

 45. Θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο στον Περικλή, που με την παρέμβασή του επισημαίνει το άγονο και ατελέσφορο κάποιων συζητήσεων, που γίνονται εδώ πέρα. Πράγμα που συνέβαινε και κατά την εποχή της οξείας αντίθεσης μεταξύ χριστιανισμού και ελληνισμού (4ος-6ος κυρίως αιώνας). Που επιτέλους οφείλονταν- «τω καιρώ εκείνω»- στη συγκρουσιακή συγκυρία, με τους εκατέρωθεν διωγμούς και την συνακόλουθη ιδεολογική διαπάλη.
  Και είναι αξιοπερίεργο τουλάχιστο, σήμερα, που κάποιοι, αντί να ασχολούνται με τα φλέγοντα προβλήματα της εποχής μας, ξεθάβουν άγονες αντιθέσεις και αναλίσκονται σε δονκιχοτικές αναμετρήσεις, που αφορούν παρωχημένες εποχές. Και ασφαλώς όχι, για να βρεθούν λύσεις, αλλά για να βρισκόμαστε σε κουβέντα, χωρίς σκοπό και νόημα.
  Και πάνω σ’ αυτόν τον καμβά κινούνται κάποια απ’ τα «φοβερά» ερωτήματα που θέτουν κάποιοι απ’ τους θαμώνες του εδώ σάιτ. Όπως για παράδειγμα το σχετικό με το εδάφιο όπου ο «ασεβής» συγγραφέας των Πράξεων των Αποστόλων (:κεφ: ΚΓ, στ: 17-19) «αποδίδει στο Θεό ιδιότητες ταγματάρχη των ες-ες». Αφού κάνει λόγο για τη γενοκτονία εφτά εθνών απ’ τους Εβραίους, κάπου 13 αιώνες πρωτύτερα. Που, αν δεν τις καταδικάσω ο υποφαινόμενος (παπα-Ηλίας), μόνο υποκριτικά μπορεί να είναι όσα ύστερα από 33 αιώνες γράφω σχετικά με τη γενοκτονία σε βάρος των σημερινών Παλαιστινίων….
  Ή το άλλο το σχετικό με το κατα Λουκάν κεφ.19 παράγραφος 27 («πλήν τούς εχθρούς μου εκείνους, τους μη θελήσαντας με βασιλεύσαι επ αυτούς,αγάγετε ώδε και κατασφάξατε αυτούς έμπροσθέν μου».). Ή το κατά Ματθαίον,κεφ. 10, στ.34 («Μη νομίσητε ότι ήλθον βαλείν ειρήνην επί την γην. Ουκ ήλθον βαλείν ειρήνην, αλλά μάχαιραν. Ήλθον διχάσαι άνθρωπον κατά του πατρός αυτού….»).
  Τα γραφόμενα στο πρώτο εδάφιο (Πράξεων: ΚΓ:17-19) ειπώθηκαν, παρεμπιπτόντως, στην προσπάθεια απλής αναδρομής στο ιστορικό παρελθόν του εβραϊκού έθνους, προκειμένου να εισαγάγει τους συμπατριώτες του στην καινούργια εποχή του Ευαγγελικού πνεύματος. Που ασφαλώς είναι πολύ διαφορετική από εκείνη της Π. Διαθήκης και δεν έχει καμία σχέση με γενοκτονίες και άλλα συναφή. Όπως τη βίωσε και την περιγράφει στις επιστολές του ο Παύλος. Και όπου μόνο πνεύμα απέραντης αγάπης υπάρχει. Που φθάνει ακόμη και μέχρι τη θυσία της ίδιας του της ζωής. Εφ’ ω και οι Εβραίοι, όχι μόνο δεν αποδέχτηκαν τα λεγόμενά του, αλλά μεθόδευσαν και την απέλασή του από την Αντιόχεια της Πισιδίας.
  Το δεύτερο εδάφιο (Λουκά: Κεφ:19,στ.27) προέρχεται από παραβολή (των ταλάντων) του Χριστού. Και βέβαια εννοεί το αυτονόητο: Ότι, δηλαδή, όσοι δεν δέχονται να βασιλεύει στη ζωή τους η δικαιοσύνη, αλλά η αδικία και η αρπαγή και η βία, θα υποστούν τα επίχειρα του φαύλου κύκλου της απανθρωπιάς τους. Και ο βαθμός και το μέτρο της τιμωρίας τους δεν είναι επιλογή του Θεού, αλλά η επιλογή της κακουργίας, που οι ίδιοι επέβαλαν για τους συνανθρώπους τους.
  Το τρίτο εδάφιο (Ματθαίου: Κεφ:10, στ. 34) αναφέρεται στην καθημερινή συμπεριφορά μας, απέναντι στους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν διαφορετικό από μας πνευματικό προσανατολισμό. Έστω κι αν ακόμη είναι συγγενείς μας. Που δεν είναι βέβαια οι συγκρούσεις και τα μαχαιρώματα, αλλά η εμμονή στη δική μας διαφορετικότητα, εφόσον εκείνοι επιμένουν στη δική τους…
  Και θα ’θελα τέλος να ρωτήσω αυτούς, που βρίσκουν υποκριτικό το δικό μου ενδιαφέρον για τους Παλαιστινίους: Αυτοί-οι ευθείς και ειλικρινείς- τι έκαμαν στην προκειμένη περίπτωση, που να αποδεικνύει την ευθύτητα και την ειλικρίνειά τους;

 46. aristofilos said

  Χαίρε παπα-Ηλία! Πολύ ωραία μας τα λές ,εάν είσουν δικηγόρος ίσως κέρδιζες την δίκη,γιατι το μάυρο το κάνης άσπρο.Είπαμε αγράμματος είμαι,όχι αμόρφωτος!!Η ελληνική γλώσσα αυτά που λέει τα εννοεί και είναι σαφής.Δέν μπορείς να αλλάζης το νόημα όπως βολεύει γιατι έτσι θα χάσουνε οι λέξεις το νόημα τους.Αν το μαχαιρι το βαφτίζουμε διαφορετικότητα,την δολοφονία αγάπη,τί άλλο θά δούν τα μάτια μας?? Αυτά Ελληνικά ,τα ονομάζουμε παράλογίες!!Αυτά μπορουν να λεγονται σε παιδιά κατηχιτικού αλλά, ΟΧΙ σε σκεπτόμενο Ελληνα! Εάν θέλεις να συνεχιστη η συζήτηση να μήν υποτιμάς την λογική τον άλλων. Φιλικά!

 47. ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΑ Οι δογματικές εξουσίες οδηγούν στην μοιρολατρική κατάντια!

  Η έλλειψη της αντικειμενικής κριτικής ικανότητας των εξουσιαζόντων, κάθε διάστασης και προσανατολισμού, διαμορφώνει την κοινωνική βάση. Οι τρόποι προβολής των γεγονότων, αποπροσανατολίζουν και τους πιο εξειδικευμένους στα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτισμικά δρώμενα της οικουμενικής σκακιέρας. Οι θολές κοινωνικές δυσπραγίες, σε παγκόσμια εμβέλεια, καταδεικνύουν τις αιτίες των οικονομικών ατασθαλιών. Είναι τα δρώμενα που μεθοδεύονται πάντα από τους «αόρατους» διαχειριστές των νομισματικών αξιών της γης, τον έλεγχο των Μ.Μ.Ε. και την μοιρολατρική κατάντια των δογματικών δοξασιών, οδηγώντας και τους τελευταίους αιώνες, στις σκοτεινές ιστορικές παρωδίες του Μεσαίωνα. Οι οποίες, ενοχλούν μεν φανερά τους πάντες, συναινούν δε όλοι στην συνέχισή τους! Αυτά είναι μερικά από τα κύρια στοιχεία που διαμορφώνουν τα σύγχρονα τεκταινόμενα και οδηγούν στις οικονομικές κρίσεις, όπως του 1910, η οποία εκτονώθηκε με τον Α΄ παγκόαμιο του 1914-18, του 1930 που οδήγησε στον Β’ παγκόσμιο του 1940-45, και του 1970 που έστησε την εξαήμερη σύρραξη του 1973, σαν εισαγωγή του Γ΄ παγκόσμιου. Στα οποία συμμετέχουν δραστήρια με κάθε δύναμη και τα κατευθυνόμενα δοξαστικά δόγματα εξυπηρετώντας το κατεστημένο που τα συντηρεί. ΠΑΝ ΕΛΛΗΝΙΟΣ

 48. ΟΙ ΘΕΟΙ
  Ο λόγος για την θεογονία-καταγωγή και προέλευση των θεών!

  Επειδή λέγονται πολλές ανευθυνότητες περί θεοτήτων, αγάπης ειρήνης βοηθείας προστασίας και ότι άλλο ευχαριστεί τον καθένα, θα διατυπωθούν τα εξής:
  1.Ο ορισμός του θεού είναι Ελληνικός, και σημαίνει, ο θεών, ελέγχων, κατευθύνων, και ρυθμίζων τα πάντα, εξ ου και το «πανταχού παρών».
  2. Το πρώτο πράγμα που θεοποιήθηκε από τους στοχαστές φιλοσόφους, ήταν η Γαία, πιο πριν υπήρχαν μόνον μάντες, προφήτες, και μάγοι.
  3. Ανάγκη του ανθρώπου να επινοήσει τους θεούς, ήταν η ζωική ανασφάλεια, που προκύπτει από τον ορατό, σκληρό και αναπόφευκτο θάνατο.
  4. Κανείς ποτέ και πουθενά δεν συναπαντήθηκε με κάποιον θεό, διότι, όλοι τους είναι αποκυήματα αναγκών, αβεβαιότητας και φαντασιώσεων.
  5. Όλοι οι άλλοι θεοί, έπονται της Γαίας και του Ουρανού, είτε σαν απόγονοι, είτε ως αντιγραφές, απομιμήσεις και πλαστογραφίες.
  6. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με τους θεούς της ανατολής, του χριστιανισμού, και του μωαμεθανισμού, των οποίων κανένα πρόσωπο δεν είναι ούτε ιστορικό, ούτε πραγματικό.
  Διότι, τα ιστορικά πρόσωπα, έχουν ταυτότητα, έχουν δηλαδή καταγεγραμμένη ημερομηνία γεννήσεως από την ιστορία. Της οποίας η εγκυρότητα, απαιτεί κάποιες προϋποθέσεις που είναι, χρόνος, τόπος και πρόσωπα. Διαφορετικά είναι ιστορήματα, διηγήσεις, διηγήματα, μυθιστορίες και παραμύθια. ΠΕΡΙΚΛΗΣ

 49. elzin said

  Καλησπέρα στους εκλεκτούς συμποσιαστές!

  Η αγάπη για τον εαυτό μας προϋποθέτει
  και την βαθιά γνωριμία με τον εαυτό
  μας και μόνο τότε έχει νόημα,
  να απευθύνεται και προς τους άλλους.

  Αν έχεις καταντήσει τον εαυτό σου ένα «άρρωστο άνθρωπο»
  καλύτερα να την αφήσεις
  …και να μη «τον αγαπήσεις πολύ»
  …τον άλλον γιατί μάλλον κακό θα του κάνεις, όχι καλό.

  Το «γνώθι σαυτόν»…είναι πιο ουσιαστικό και
  πιο ασφαλές από
  τα δημαγωγικά λόγια… «αγάπης» των εκμαυλιστών της εξουσίας,
  οπως και το «μέτρον το άριστον».

  Και είναι απαραίτητη προϋπόθεση, για την αγάπη,
  η ελευθερία,
  ακόμη και να μη σε αγαπήσει
  ο άλλος…
  Ο χριστιανισμός δόμησε μια τυραννική εξουσία,
  συνεπώς,
  δεν άφησε τέτοια περιθώρια επιλογής,
  γιατί ενθρονίστηκε σφετεριστικά
  και ζει παρασιτικά σε βάρος των λαών.

 50. Γεώργιος Καπλάνης said

  Αξίοτιμε παπά-Ηλία.
  Φυσικά και δεν απαντάς. Η ερώτηση δεν ήταν ιστορικού περιεχομένου, όπως τάχα δήθεν την εξέλαβες, αλλά ηθικού περιεχομένου. Σβύνω όμως τις ατέλειωτες και ατέλειωτα αναπάντητες ερωτήσεις. Οταν γράφει η Καινή Διαθήκη οτι ο Θεός (ο Θεός της Καινής Διαθήκης) έκανε 7 γενοκτονίες , μπορείς να δόσεις όποια δικαιολογία και όποια εξήγηση θέλεις. Το να βγάζεις όμως το συμπέρασμα οτι αυτός είναι ο Θεός της αγάπης, παραείναι . . . άστο δεν το λέω. Εκτός αν ο Θεός άλλαξε τον χαρακτήρα του εν τω μεταξύ. Ισως να έκανε και την αυτοκριτική του. . .
  Εξακολουθώ να θεωρώ την στάση σου υποκριτική.
  Και το εξηγώ:
  Ο «πνευματικός» σύμβουλος του Μπούς, ένας ηγέτης των Ευαγγελιστών, που όταν μιλάει τον ακούν 80 εκατομμύρια Αμερικανοί, μιλώντας στην τηλεόραση ,μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, έβαλε κυριολεκτικά τα πράγματα στην θέση τους. Είπε τα εξής:
  Ο Θεός υποσχέθηκε την Παλαιστίνη στο Ισραήλ. Οσοι πιστεύουν στον Θεό πρέπει να βοηθήσουν να γίνει το θέλημά του. Πρέπει όσοι πιστεύουν στον Θεό να βοηθήσουν το Ισραήλ.
  Τόσο απλά. Η στάση του ήταν συνεπέστατη. Αυτά μας δίδασκαν και οι θεολόγοι στο σχολείο. Οτι την γή εκείνη την υποσχέθηκε πράγματι ο Θεός στα τέκνα του Ισραήλ. Και μας έβαζαν να χαιρόμαστε γιά τα εγκλήματα του Σαμψών και των άλλων ληστών και δολοφόνων που επιτελούσαν το θεάρεστο έργο της εξαφάνισης των Φιλισταίων. Αυτό ισχυρίζονται και οι Ισραηλινοί σήμερα, οτι δικαιούνται την Παλαιστίνη γιατί τους την υποσχέθηκε ο Θεός.
  Αυτή είναι η «ΗΘΙΚΗ» βάση της γενοκτονίας των Παλαιστινίων.
  Εσύ την ηθική αυτή βάση την δέχεσαι γιατί περιλαμβάνεται στα Ιερά κείμενα που πιστεύεις.
  Δεν εγκρίνεις όμως τα αναγκαία αποτελέσματά της!!!!

 51. Γεώργιος Καπλάνης said

  «ΠΕΡΙΚΛΗΣ είπε

  Οι λανθασμένες πληροφορίες, κατά κανόνα, οδηγούν σε αδιέξοδα.

  Μια ουδέτερη τοποθέτηση και απαλλαγμένη από κάθε μοιρολατρική σύγχυση, όμως άμεσα σχετική με τα δεδομένα που απασχολούν την ανθρωπότητα, συμπεραίνει ότι:
  Αν λείπουν οι αντικειμενικές πληροφορίες από τα κύρια και βασικά δρώμενα, που ρυθμίζουν την ζωή των ανθρώπων, είναι απολύτως βέβαιο αλλά και λογικό, να μην κατανοούνται . . . .»

  Συμφωνώ με αυτά που γράφει ο Περικλής. Πρώτα εξετάζεται η φύση των πραγμάτων.
  Προτείνω το βιβλίο «Ποιός απειλεί τον διαφωτισμό» εκδόσεις Θύραθεν.
  Αναφέρεται τι πρέπει να γίνει μέσα στις σημερινές συνθήκες. Δεν υποστηρίζει ιδεολογίες ούτε εξουσιαστικές σχέσεις. Θεωρεί την γνώση της αλήθειας ως βάση.

 52. ΟΞΥΜΩΡΑ
  Μωραίνει ο νους, όπου η πνευματική πενία, κυριαρχεί!

  Σχετικά με την προβολή του καθένα, σαν πιο: λόγιος, ξύπνιος, αλάθητος, μέχρι και σοφός. Χωρίς εσωτερική δύναμη κρίσης των λεγομένων. Διότι, οι πράξεις δεν συνάδουν με την λογική που μανιωδώς προτάσσει, όπως:
  1. Ενώ προεκλογικά ακούει από τους αυτούς υποψήφιους, τις ίδιες υποσχέσεις, τους επιλέγει πάλη για να συνεχίσουν την ταλαιπωρία του. Συνήθως, παραπονούμενος για τους άλλους, ποτέ για την επιλογή του!
  2. Δεν μελετά το περιεχόμενο του δόγματος, ή της παράταξης που υπηρετεί, προσδοκώντας να υλοποιηθούν ασυζητητί, οι ευσεβείς πόθοι που ονειρεύεται!
  3. Αποδέχεται σαν αληθινές τις «θεόπνευστες» διδασκαλίες, χωρίς να τις έχει διαβάσει. Φτάνει που, έστω, του υπόσχονται μεταθανάτια συνέχεια!
  4. Κι ενώ, ο θεός που δοξάζει, με μια λέξη φτιάχνει κόσμους ολάκερους, δεν πλάθει και μια σύντροφο να γεννά τα παιδιά του, σαν κοινωνικό παράδειγμα. Αντίθετα αναρτεί εντολές όπως, «μη μοιχεύσεις» κι εγγαστρώνει Μαριγούλες για να φέρει τον κανακάρη του στη γη, σαν δάσκαλος που δίδασκε. . .!
  5. Και ενώ κανένας ιστορικός δεν καταγράφει την «θεογέννηση», οι διαφημιστικές παραστάσεις επαναλαμβάνονται πυρετωδώς, για να παραμείνει η ανθρωπότητα υποταγμένη, σαν ποίμνιο στον δεσπότη του!
  6. Παράλληλα, ενώ ο προβαλλόμενος θεός, σαν πανάγαθος πατέρας παντοκράτορας, διαλαλεί «ειρήνη υμήν», αδιαφορεί για τα «παιδιά του» που αλληλοσφάζονται σαν κοτόπουλα στον βωμό εξουσίας των εκπροσώπων του!
  «Μακάριοι οι φτωχοί τω πνεύματι, κληρονόμοι της βασιλείας των ουρανών»!

 53. Εντιμότατε κ. Καπλάνη!

  Εάν δεν υπήρχε η δική μου υποκρισία, πώς θα αστραποβολούσε, η δική σας εντιμότητα!…
  Αλλά απορώ ωστόσο, γιατί η εντιμότητά σας δεν έστερξε να απαριθμήσει τα εχέγγυα της ευθύτητάς της. Ώστε να παραδειγματιστούν και «οι λοιποί των ανθρώπων», όπως θα ’λεγε κι ο φαρισαίος της ευαγγελικής παραβολής του τελώνου και του φαρισαίου…
  Κι όσο για την κουτοπόνηρη ερώτησή σας; Με βάση τα δικά μου κριτήρια, δεν είναι ηθικού, αλλά πολλαπλά ανήθικου και υποκριτικού περιεχομένου. Διότι:
  1. Είναι υποκριτικό και ανήθικο να ψάχνει κάποιος «ψύλλους στ’ άχυρα» και «παλιά ξινά κομμάτια» σε άλλες εποχές, όταν κλείνει το στόμα του μπροστά στα όργια και τα κακουργήματα, που γίνονται ΕΔΩ και ΤΩΡΑ. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν διαβάλλει την οποιαδήποτε σχετική προσπάθεια κάποιων άλλων ως υποκριτική. Επειδή δεν τρώνε το κουτόχορτο της δικής του στρούγκας..
  2. Είναι υποκριτικό και ανήθικο να γίνεται σαφάρι αναζήτησης κάποιας σκόνης, μέσα στο Ευαγγέλιο. Που, όταν δεν βρίσκεται, εφευρίσκεται, προκειμένου να αποδειχθεί ότι το Ευαγγέλιο είναι συνήγορος των γενοκτονιών, που οι Εβραίοι, αιώνες πριν, διέπραξαν. Και πάσης άλλης κακουργίας. Όταν το Ευαγγέλιο είναι πακτωλός σοφίας και πνευματικής μυσταγωγίας στο δρόμο για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Που ασφαλώς δεν μπορούν να αντιληφθούν όσοι είναι τυφλωμένοι απ’ τα δοκάρια του φανατισμού και της υποκρισίας.
  3. Η αξία του Ευαγγελίου φαίνεται, πέραν των άλλων, και από το γεγονός ότι είναι, μακράν των άλλων, το πρώτο σε αναγνωσιμότητα, βιβλίο. Επειδή ακριβώς δίνει καίριες απαντήσεις και λύσεις στα ζωτικά και φλέγοντα προβλήματα των ανθρώπων και της ανθρωπότητας. Για την μη εφαρμογή των οποίων λύσεων φταίει το γεγονός ότι-όπως ξανάχω πει- ζούμε (χριστιανοί και μη) στην προϊστορία του Ευαγγελίου.
  4. Ο Παύλος, για τον οποίο γίνεται λόγος, αναφέρεται στην καταβολή των εφτά εθνών, όπως κάποιος Έλληνας θα αναφερόταν στα κατορθώματα του Αλεξάνδρου. Σε μια εποχή, που χαρακτηριζόταν από την άμπωτη και την παλίρροια των πολλαπλών κατακτήσεων και μεταναστεύσεων. Πράγμα, που δεν δικαιολογείται σήμερα, οπότε τα όρια των εθνών έχουν κατά το μάλλον ή ήττον παγιωθεί.
  5. Και, για να γίνει αντιληπτή η διαστρεβλωτική προσπάθεια παραπέμπω στην «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» του Παπαρρηγόπουλου. Όπου, μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Πως να μην εκπλαγώμεν υπο του θηριώδους πένθους, του καταλαβόντος, δια τον θάνατον του Ηφαιστίωνος, τον Αλέξανδρον, όστις δεν εύρισκε παρηγορίαν, ειμή εξρχόμενος επί θήραν και κυνηγεσίαν ανθρώπων; Και έθνος ολόκληρον, το Κοσσαίων έθνος, κατέσφαττεν ηβηδόν»!
  6. Ο Παύλος είναι ο Αλέξανδρος του χριστιανισμού. Κι όπως ο Αλέξανδρος μετέφερε τον ελληνικό πολιτισμό στην Ανατολή, ο Παύλος μετέφερε τον χριστιανικό στη Δύση. Αλλά ο Παύλος δεν χρησιμοποίησε ως μέσο κάποιο οποιοδήποτε όπλο, παρά μόνο τη δύναμη του λόγου του. Χωρίς να διαπράξει ή να υπαγορεύσει καμιά γενοκτονία και χωρίς να χύσει σταγόνα αίματος κανενός συνανθρώπου του. Παρά μονάχα το δικό του…
  7. Σχετικά με το Θεό της αγάπης; Διαφέρει απ’ το Θεό της Π. Διαθήκης, όσο και ο Χριστός από το Μωυσή. Μάλιστα το ηθικό επίπεδο του Σωκράτη με το «ου δει αδικούμενόν τινα ανταδικείν» βρίσκεται σε ψηλότερο, απ’ τη μωσαϊκή ηθική, επίπεδο. Που σημαίνει ότι δεν είναι θέμα αλλαγής ή αυτοκριτικής του Θεού, αλλά του πώς και πόσο μπορούσαν να συλλάβουν ο καθένας τη θεϊκή οντότητα. Και ασφαλώς το Ευαγγέλιο ούτε έχει καμιά σχέση ούτε υπαγορεύει σε κανέναν κανενός είδους γενοκτονία. ‘Όπως διαστρέφοντας την πραγματικότητα διατείνονται οι συκοφάντες του…
  8. Που σημαίνει ότι ο πνευματικός σύμβουλος του Μπους, οι σταυροφόροι, οι ιεροεξεταστές και οι πάσης φύσεως μακελάρηδες των λαών δεν έχουν καμιά σχέση με το Ευαγγέλιο. Αφού με τα έργα τους υπογραμμίζουν την αντιχριστιανική τους ταυτότητα. Πράγμα για το οποίο δεν φταίει βέβαια το Ευαγγέλιο. Όπως υποκριτικότατα αφήνεται να υπονοηθεί.
  9. Κι όσο για την «ηθική» βάση της γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων; Είναι απλά ο σατανισμός. Γιατί κατά τη γνώμη μου σιωνισμός= σατανισμός. Που έχει θεοποιήσει την κακουργία και έχει ως πρακτική του τα ναζιστικά αντίποινα. Και βρίσκεται, σε κάθε περίπτωση, στον αντίποδα του Ευαγγελίου.
  10. Κατόπιν όλων αυτών είναι βαθύτατα υποκριτικό και απέραντα ανήθικο να εγκαλείται κάποιος για υποκρισία, επειδή δεν συμμερίζεται τα αλλοπρόσαλλα και κουτοπόνηρα παρασκευάσματα, που η απροκάλυπτη εμπάθεια και ο αχαλίνωτος φανατισμός υπαγορεύουν. Πράγμα που, όσοι διαβάζουν τα όσα γράφονται εδώ ή οπουδήποτε αλλού, αντιλαμβάνονται-ελπίζω- πλήρως…

  Παπα-Ηλίας

 54. 12thespis said

  Μια διευκρίνιση προς τους αγαπητούς φίλους: τα θέματα που συζητάτε σχετίζονται περισσότερο με το άρθρο που εδώ και μέρες έχω ανοίξει (το Προς τον αγαπητό και συμπαθέστατο Παπα Ηλία ) παρά με το αρχικό άρθρο αυτού του θέματος το οποίο σχετίζεται με την απομυθοποίηση της λεγομένης «Αναστάσεως» του Χριστού. Για την οποία «Ανάσταση» βεβαίως δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κανένας αντίλογος στα όσα συγκλονιστικά παρατίθενται στα 4 άρθρα, τα στοιχεία των οποίων έχω πάρει από το εκπληκτικό βιβλίο του Μιχάλη Καλόπουλου «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ».

 55. aristofilos said

  Φιλε παπα-Ηλία! Περιμένω απάντηση σου στο άρθρο (πρός αγαπητό και συμπαθέστατο παπα Ηλία) του Θέσπη που εξηγει ,απο πού πήρε ο Χριστός τά λόγια αγάπης καί συμπόνιας γιά να μάς τα ξανασερβίρει πολύ αργότερα σέ νέα έκδοση.

 56. ΠΟΣΟ ΑΝΤΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ! «παλαιότερη ανάρτηση» Υπενθύμιση, στους ψιττακίζοντες απερίσκεπτα, σχετικά με την Μαριγούλα!

  Είτε μας αρέσει, είτε όχι, είτε μας ξινίζει ή μας γλυκίζει, τόσο οι «Εφιάλτες», όσο και οι «Τυφλοί τα τ’ ώτα τον τε νουν τα τ’ όμματ’ ει», υπάρχουν και κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Όπως αυτοί που έγδαραν ζωντανή την Υπατία, που κατέσφαξαν κατά χιλιάδες τους Έλληνες, που έκλεισαν την ακαδημία του Πλάτωνα, που ακύρωσαν τους Ολυμπιακούς για 1.500 χρόνια, που κατεδάφισαν την Ολυμπία, τους Δελφούς και τον Παρθενώνα, και κάθε άρπαγας Ελγίνος!
  Εάν λοιπόν κάποιος νιώθει την ανάγκη να ταυτίζει εαυτόν με τα καταγραφόμενα, συνειδησιακά τοποθετείται, εκεί που ταιριάζει.
  Τα γραπτά μνημεία όμως, αυτό αποδεικνύουν, ότι εδώ υπάρχει θέμα, υφίστανται τεκμήρια που αν κανείς, από την μια ταυτίζεται με αυτά και από την άλλη τα αρνείται, ή τα ωραιοποιεί, χαρακτηρίζει αυτόματα μόνο τον εαυτό του. Διότι κανείς δεν προσδιόρισε προσωπικά και δεν χρεώνει σε κάποιον τις ατασθαλίες της ιουδαϊκής μυθολογίας που κάποιοι τις αποδέχτηκαν και με αυτές καταστρέφουν επί χιλιετίες, ότι σημαντικό κατάφερε η ανθρωπότητα, δια του Ελληνικού τρόπου σκέψης ζωής και συμπεριφοράς, τον Ελληνισμό, Εύγε λοιπόν στους αδαείς!

  Σχετικό με την Μαριγούλα, από το ευαγγέλιο του Ματθαίου, α΄ 20, για όσους φυσικά έχουν διαβάσει, έστω μερικές σειρές, χωρίς αναμασήματα!
  «ΤΟΥ δε Ιησού Χριστού η γέννησις ούτω ήτο, αφού ηραβονίσθη η μήτηρ αυτού Μαρία μετά του Ιωσήφ, πριν συνέλθουσιν, ευρέθη εν γαστρί, έχουσα εκ πνεύματος αγίου. Ιωσήφ δε ο ανήρ αυτής δίκαιος ων, και μη θέλων να θεατρίση αυτήν ηθέλησε να απολύση αυτήν κρυφίως. Ένώ δε αυτός διελογίσθη ταύτα, ιδού άγγελος Κυρίου εφάνη κατ΄όναρ εις αυτόν, λέγων, Ιωσήφ, υιέ του Δαβίδ, μη φοβηθής να παραλάβεις Μαρίαν την γυναίκα σου, διότι το εν αυτή γεννηθέν είναι εκ πνεύματος αγίου» Βοήθειά σας!

 57. Τα περί Υπατίας, πλατωνικής Ακαδημίας,καταστροφής των αρχαίων θησαυρών πνευματικών και καλλιτεχνικών, έχουν καταδικαστεί αλλεπάλληλες φορές από πάμπολλους χριστιανούς και από τον υποφαινόμενο. Ο οποίος έψαξα και βρήκα το μοναδικό θεατρικό κείμενο, που υπήρχε σχετικά με το λιντσάρισμα της Υπατίας, το οποίο και παρουσιάστηκε από μαθητές του Λυκείου, στο οποίο υπηρετούσα.
  Το πιο σημαντικό όμως είναι πως ο Γρηγόριος ο Θεολόγος παραιτήθηκε απ’ τον πατριαρχικό θρόνο τη Κων/πολης, μεταξύ άλλων και εξαιτίας του διωγμού εκ μέρους των ορθόδοξων χριστιανών εναντίον των αιρετικών και των εθνικών.
  Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι χριστιανοί, κατά τους τρεις αιώνες, που προηγήθηκαν, έζησαν σ’ έναν κόσμο «όμορφο και ηθικό και αγγελικά πλασμένο». Και ότι ότιδεν γνώρισαν τη φρίκη φοβερών βασανιστηρίων, με εκατομμύρια θυμάτων.
  Και ασφαλώς εκείνα τα περί «Μαριγούλας» του κ Πανελλήνιου συνιστούν πανάθλιους κατινισμούς.
  Κι όσο για τα γραφόμενα του κ. Καλόπουλου έχω και πρωτύτερα πει ότι χρησιμοποιεί αταίριαστα μέτρα για ατσίριαστα πράγματα. Που είναι άλλη φύσεως και άλλης τάξεως.
  Και τέλος για την απορία του κ. Αριστόφιλου (και του κ. Θέσπη;) σχετικά με το πού βρήκε ο Χριστός τα περί αγάπης; Ασφαλώς και δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Αφού ο ίδιος είναι η ενσάρκωση της αγάπης. Και μάλιστα της υπέρτατης. Αφού, όπως και ο ίδιος λέει: Κανένας δεν έχει πιο δυνατή αγάπη απ’ αυτόν, που θυσιάζει και την ίδια του τη ζωή για τους συνανθρώπους του.

  παπα-Ηλίας

 58. aristofilos said

  Χαιρε παπα-Ηλία! Λες οτι κανεις δέν έχει πιό δυνατή αγάπη από τόν Χριστό που θυσιάζεται γιά τους συνανθρώπους του.Εδώ κάνεις ένα πολύ μεγάλο λάθος!!Νά σε θυμίσω τών ΠΡΟΜΗΘΕΑ??? που είταν ο πρώτος που θυσιάστηκε γιά τους ανθρώπους. Οποια λόγια του Χριστού από πίσω υπάρχουν Ελληνες που τα πρωτοείπαν η τα πρωτοέκαναν. Οτι και να λές όπως και να το λές πάλι πίσω απο αυτά βρίσκονται οι Ελληνες φιλόσοφοι και η Ελληνικοί μύθοι!!Βλέπουμε και την αγάπη που τρέφει πρός τον Παλαιστινιακό λαό και τούς λαούς του κοσμου ο παντοδύναμος θεός τής αγάπης.Δέν αναρωτηθικες ποτέ, τόσες προσευχές που γίνονται γιά ειρήνη γιατί δέν εισακούστηκαν ποτέ?????? Απλούστατα κάτι το οποίο δέν υπάρχει δέν ακούει ποτέ! Ευχωμαι να κάνω λάθος και κάποτε να διαψευστώ! Μέχρι τότε μέμνοσο απιστείν!!!

 59. η κουκούλα της δυσνομίας…

  Ανοιχτή επιστολή προς τους κ.κ. Βουλευτές

  Κύριοι Βουλευτές,

  Σας ακούμε συχνά να κάνετε λόγο περί ευνομίας.
  Και, όπως φαίνεται, δεν πολυκαταλαβαίνετε για ποιο πράγμα μιλάτε.
  Ή τουλάχιστο πιστεύετε ότι ο λαός, που σας ακούει, δεν καταλαβαίνει…
  Γιατί και κάποιος πρώην υπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καταλάβει ότι το νόμιμο δεν είναι πάντοτε ηθικό.
  Ή μάλλον πιο σωστά, κατά τη γνώμη μου, ότι η νομιμότητα φαίνεται να έχει πολύ μικρή σχέση με τη δικαιοσύνη…
  Γιατί οι νόμοι, ως γνωστόν, είναι κατασκευάσματα της εκάστοτε άρχουσας τάξης.
  Και αποσκοπούν στη συστηματική αφαίμαξη του λαού και την αποθησαύριση πλούτου απ’ την οικονομική ολιγαρχία.
  Πράγμα, που συνέβαινε με τους βασιλιάδες και τους τσιφλικάδες άλλοτε. Και, όπως η πραγματικότητα φωνάζει, συμβαίνει και με το παραπάνω μάλιστα και τώρα με τους βουλευτάδες.
  Που σημαίνει πως, όταν κάνετε λόγο περί ευνομίας, δεν εννοείτε-σύμφωνα με το νόημα της λέξεως- κάποια νομιμότητα, η οποία θα είναι σύμφωνη με τη δικαιοσύνη.
  Αλλά μάλλον το αντίθετο.
  Την επιβολή της τερατώδους και ληστρικής αδικίας με τους μηχανισμούς της αυθαίρετης και καταχρηστικής-συχνά- εξουσίας.
  Και αυτό βέβαια δεν χρειάζεται μεγάλη φιλοσοφία, προκειμένου να αποδειχθεί.
  Αφού η καθημερινή πραγματικότητα, με μύριες γλώσσες, το φωνάζει. Παρά τους απατηλούς και κούφιους περί κοινωνικής, προς τους οικονομικά ασθενέστερους, ευαισθησίας παπαγαλισμούς σας.
  Αλλά υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις τόσο εξοργιστικής αδικίας και απληστίας, που ξεπερνούν και τα όρια και της πλέον νοσηρής φαντασίας.
  Και δεν εννοούμε μόνο τη δική σας και των δικαστικών λειτουργών προνομιακή μισθοδοσία, με τις προκλητικές αυξήσεις και τα δυσεξαρίθμητα καθυστερούμενα, που εισπράττετε πολύ συχνότερα απ’ όσο στο λαό προσφέρετε τα όποια ψίχουλα.
  Εννοούμε τις περιπτώσεις κάποιων χρυσοκανθάρων, που παίρνουν τερατώδεις μισθούς και μπόνους.
  Και μάλιστα, όπως λέγεται, για επιζήμιες συχνά υπηρεσίες, που προσφέρουν κάποιοι. Ιδιαίτερα σε βάρος του λαού.
  Που τον ξεζουμίζουν και τον σπρώχνουν στην έσχατη ένδεια και απελπισία!
  Γεγονός, που αποδεικνύει ότι, όχι μόνο δικαιοσύνη δεν υπάρχει, αλλά ούτε ίχνος στοιχειώδους αιδούς.
  Ή μήπως, για να αναφέρω ένα παράδειγμα, ( όπως δημοσιεύεται στο μπλογκ SOTSOT36 του Intrnet) δεν αποτελεί επίδειξη αναισθησίας το να παίρνει κάποιος, με τα σημερινά δεδομένα, 50 000 ευρώ το μήνα;
  Που σημαίνει,( σύμφωνα με την ανάλυση του προαναφερόμενου μπλογκ) ότι παίρνει 2350 ευρώ την ημέρα και αντίστοιχα 100 χιλιάδες δρχ. την ώρα!
  Όταν υπάρχουν άνθρωποι, που το μηνιαίο τους εισόδημα αντιστοιχεί στο 1/7 του ημερομισθίου των χρυσοκανθάρων αυτών!
  Και, όταν χιλιάδες νέων μαραζώνουν στην ανεργία και βιώνουν την απόγνωση!…
  Ποιοι έχουν φιλοτεχνήσει την κουκούλα του ληστρικού αυτού καθεστώτος, που εκτρέφει την καλπάζουσα και κραυγάζουσα αυτή αθλιότητα;
  Δεν είναι οι βουλευτές;
  Και μάλιστα η πλειοψηφία τους, που ψηφίζει τα εκάστοτε νομοσχέδια!
  Που στα τελευταία πενήντα και πλέον χρόνια είναι σαρξ εκ της σαρκός των συμπληγάδων του εναλλασσόμενου και αλληλοσυμπληρούμενου δικομματισμού!
  Ο οποίος κάθε φορά κάνει τα έσχατα του ελληνικού λαού χείρονα των πρώτων!…
  Και, αν το σκότος της δύσνομης αυτής νομιμότητας-όπως θα ‘λεγε κι ο Χριστός- είναι τόσο και τέτοιο, μπορεί ο καθένας να φαντασθεί πόσο σκοτεινότερο είναι το σκοτάδι της παρανομίας.
  Η οποία όμως συγκαλύπτεται επιμελώς.
  Αλλά και, αν συμβεί να αποκαλυφθεί, υπάρχει και εδώ η προνομιακή κουκούλα της ασυλίας. Για βουλευτές και υπουργούς.
  Όταν φτωχοί άνθρωποι, για ασήμαντες αφορμές, καταδικάζονται, χωρίς οίκτο και έλεος…
  Έτσι ώστε η τωρινή πολιτική πραγματικότητα να μοιάζει με την «Κόλαση» του Δάντη, που στην είσοδό της προειδοποιούσε τους νεοεισερχόμενους ότι οι φιλοξενούμενοι στα ανοικτίρμονα σπλάχνα της, θα έπρεπε να εγκαταλείψουν κάθε ελπίδα…
  Που σημαίνει ότι η μόνη αμυδρή ελπίδα μας είναι ν’ αποφασίσει, επιτέλους, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων να βγάλει απ’ τη Βουλή την κουκούλα της δυσνομίας του δικομματισμού…

  Με τιμή

  Παπα-Ηλίας Υφαντής

  Υ. Γ. Για ν’ αλλάξουμε λίγο το τροπάριο. Κι απ’ το μύθο να ρθούμε στην πραγματικότητα. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στη σύγκριση του Προμηθέα με το Χριστό. Ο μύθος του Προμηθέα, είναι ένς εξαίσιος μύθος. Αλλά η στάυρωση του Χριστού είναι μια πιο εξαίσια πταγματικότητα.
  Ειναι-ενδεχομένως για σας- η σταύρωση του Χριστού ένας μύθος; Δικαίμά σας. Όπως δικαίωμα δικό μας είναι να πιστεύουμε ότι είναι πραγματικότητα.

  παπα-Ηλίας

 60. aristofilos said

  Χαιρε παπα-Ηλία! Δέν μου απάντησες στην ερώτηση μου γιατί δέν εισακούγεται η προσευχή σου και η προσευχές χιλιάδων κληρικών στο να φέρει ειρήνη στόν κόσμο ο κατα τα άλλα πραγματικός και ζωντανός Χριστός??Είναι πολύ απλή ερώτιση,εάν μου απαντίσης και μπορείς να δώσεις λογική εξήγηση θα ήμουνα ευτυχής.Και σέ τί χρειάζεστε εσείς οι κληρικοί αφού δέν εισακούγεστε στο να υπάρχη ειρήνη σέ όλο τον Κόσμο?? Εάν ήταν πραγματικότητα ο Χριστός θά σου έδινε όλες της απαντήσης γιά όλες της ερωτίσεις. Όσο γιά τον μύθο του Προμηθέα,το λέει η λέξις απο μόνη της.Μύθος στα Ελληνικά σημαίνη γεγονότα που συνέβησαν στό απώτατο παρελθόν,και είναι αληθινά,πρό της κατεγεγραμμένης ιστορίας.Παράμυθος σημαινη παρά του μύθου, άρα έχει ορισμένα στοιχεία αληθινά και άλλα μή αληθινά. Σάν φιλόσοφος που λές οτι είσαι έπρεπε να το ξέρεις!!ΕΡΡΩΣΟ!

 61. Δεν είπα ποτέ και σε κανέναν ότι είμαι φιλόσοφος. Λέω ότι μ’ αρέσει η φλοσοφία. Κι αυτό είναι άλλο πράγμα.
  Μύθος στα ελληνικά σημαίνει λόγος. Και ασφαλώς οι μύθοι κρύβουν μεγάλους πνευματικούς θησαυρούς και περιέχουν αρχετυπικά μηνύματα. Αλλά δεν είναι αυτοί καθεαυτροί γεγονότα.
  Οι προσευχές των κληρικών εισακούονται. Αλλά αυτό εσύ δεν πρόκειται ποτέ να το καταλάβεις, σφού δεν πιστεύεις. Και εισακούονται, όταν υπάρχει αντίστοιχα σωστή ζωή. Που σημαίνει ζωή με δικαιοσύνη.
  Γιατί ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς δικαιοσύνη. Ούτε δικαιοσύνη, χωρίς την εφσρμογή του Ευαγγελίου.
  Το οποίο βέβαια εσύ πρώτος και καλύτερος απορρίπτεις. Κι ύστερα περιμένεις απ’ τα παλιούρια να τρυγήσεις σταφύλια.
  Δηλαδή, γκρεμίζεις το σπίτι σου και ύστερα διαμαρτύρεσαι, γιατί ο Χριστός δεν σε προστατεύει απ’ τις καιρικές συνθήκες και τις άλλες δυσμενείς συνέπειες…

 62. elzin said

  Έχεις δίκιο καλέ μας Θέσπη!

  Το θέμα είναι… «η ανάσταση»!
  Μόνο που αυτό ανάγεται σε… θέμα πίστης πάντοτε!
  Και η πίστη του καθενός είναι πάντα σεβαστή και αποδεκτή,
  ιδίως αν δεν είναι κερδοφόρα, είναι κάτι παραπάνω από αξιοσέβαστη!
  Αυτοί όμως που ομίλησαν και ομιλούν συνεχώς για την πίστη με πολλά λόγια
  δεν είναι συνεπής με τα πιστεύω τους.
  Η πίστη είναι πάντα ένα προσωπικό βίωμα και πεποίθεση.
  Δεν μπορεί να αποδειχτεί με λογικά επιχειρήματα και δεν άπτεται λογικού διαλόγου.
  Συνεπώς είναι προτιμότερο να σιωπούν , μη μετέχοντας σε αυτό και να γίνονται έτσι πιο αξιόπιστοι.
  Ούτε δύνανται να υπηρετούν δύο κυρίους ταυτόχρονα.

  Όσον αφορά τώρα τα παραδείγματα, θυσίας και αγάπης,
  έχουμε θαυμάσιους μύθους σαν χώρα και ιστορία, και εξαίσιες πραγματικότητες, σεβόμενοι και των άλλων φυσικά λαών!

  Δεν χρειαζόμαστε και, πάντα σε πρώτο ρόλο «σούπερ σταρ», τις υποδείξεις και τις κατηχήσεις του Εβραίου θρησκευτικού ηγέτη και τον προγόνων του.
  Ο Λεωνίδας και οι πολεμιστές του, στις Θερμοπύλες είναι ένα …χαρακτηριστικό!
  Ούτε έκλαιγαν, ούτε θρηνούσαν που θα θυσιαζόταν και θα πέθαναν την άλλη ημέρα,
  μόνο… τραγουδούσαν και χτενιζόταν.
  Και δεν ήταν «επίγειοι θεοί», ούτε ιδρύθηκε κάποια κερδοσκοπική επιχείρηση και εξουσία …στο όνομα τους και γι αυτή την ηρωική τους θυσία, χάριν ίσως στην οποία,
  κάποιοι μπορούν να μιλούν ακόμη,
  -ακόμη και για την πίστη τους σε ένα άλλο θεό,
  του Αβραάμ και του Ισαάκ-
  …στην χώρα των ηρώων αυτών
  και δεν είναι υπήκοοι… ενός Μήδου -Δαρείου;)

 63. ΝΟΥΝΟΞΥΝΕΣ
  Επικοινωνία νόησης και διατύπωσης = «μέτρον άριστον»!

  Ο εγκέφαλος, το εγώ των όντων και ιδιαίτερα του ανθρώπου, έχει τέτοια δομή που χωρά κάποια δεδομένα. Όταν πληρωθεί, με ότι αποδέχεται, σταματά, τα υπόλοιπα ξεχειλίζουν. Ό,τι όμως δεν εκφράζει τις ανασφάλειες όποιων, παρεξηγείται! Όμως:
  1. Όταν κάποιος μιλά για πολιτική και δεν φροντίζει να μάθει, ποιος ο ορισμός, τι εκφράζει, σε τι χρησιμεύει, και γιατί θεσπίστηκε; Ποια τα καθήκοντα των πολιτικών και γιατί δεν αποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους; Τότε, ο αδαής τι μπορεί να λέει!
  2. Όταν η αναφορά είναι για θέματα φιλοσοφίας, και δεν φροντίζει να μάθει τι είναι, ποιος ο ορισμός της, ποιο το κύριο και βασικό θέμα της, σε τι εξυπηρετεί, από που ξεκίνησε και ποιοι την καταστρέφουν; Τότε ο στεγνός, τι μπορεί τάχα να λέει!
  3. Η ανθρωπότητα μιλά για την πολιτισμική ιδέα ολάκερης της υφηλίου που γέννησαν οι πρόγονοι αυτού του τόπου, την οποία όμως καταστρέφουν οι Εφιάλτες, υποταγμένοι σε βασιλείες των ουρανών. Και τότε οι «συνομόλογοι» τι να λένε!
  4. Όταν είναι πλέον προφανές ότι, στην παιδεία βασίζεται κάθε: πνευματική, διανοητική, διαλογισμική και διαλεκτική αναβάθμιση του ανθρώπου, και οι δογματικά στείροι καλλιεργούν μοιρολατρία. Τότε ο διοξύνους τι μπορεί να λέει!
  5 Όταν πρόκειται για θεϊκές δοξασίες, χωρίς γνώσεις, όπως, ποιες και πόσες είναι οι κύριες θρησκείες, ποια η προέλευσή τους, γεμάτες φαντάσματα, δεισιδαιμονίες, φοβέρες, κηρύγματα, και άγριο φανατισμό; Τότε ο «μακάριος», τι μπορεί να λέει!
  6. Και όταν οι «φωστήρες» της γης, που εκτός από την παγιδευμένη φαντασίωσή τους σε υποσχετικές επιταγές χωρίς αντίκρισμα, συμπορεύονται με καταστροφείς των κληρονομημάτων τους, τότε η ανθρωπότητα πώς να μην οδηγηθεί στην κατάντια της!

  «Ο νουνεχής αναζητά επώνυμα, την αρχή της αλήθειας στη γνώση, όχι αεράτα»!
  παν ελλήνιος, κοσμοερευνητής και συγγραφέας. τηλ. επικοινων. 2310 93 97 83
  http: panelinios.blogspot.com, http: users.otenet.gr/~elinios/, elinios@otenet.gr

 64. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μονοπωλεί την ελληνικότητα και να αφαιρεί από τους άλλους Έλληνες την ελληνική ιθαγένεια.
  Στις Θερμοπύλες, εκτός από το Λεωνίδα και τους τριακόσιους του, πολέμησε και θυσιάστηκε κι ο Διάκος με τους δεκαοχτώ λεβέντες. Που, όπως λέει και το δημοτικό τραγούδι «γεννήθηκε και πέθανε γραικός».
  Ποιο τσουτσέκι του καναπέ και του φραπέ και της τσιοκολάτας μπορεί να έχει τόση αδιαντροπιά, ώστε να του αφαιρέσει την ελληνική ιθαγένεια! Και να πει ότι ήταν υπήκοος ενός…Μήδου Δαρείου!
  Κι όσο για την πολιτική και τη φιλοσοφία και την παιδεία και την ελληνική πολιτισμική ιδέα, κλπ, ιδού η Ρόδος!
  Γιατί κάποιοι σούπερ-Έλληνες δίνουν την εντύπωση ότι δεν ξέρουν κατά πού πάνω κάτω πέφτει η Ελλάδα…

 65. elzin said

  Ο Διάκος …ναι!
  Ο Ιησούς όμως, ο Αβραάμ ο Ισαάκ και Ο Μωυσής, ο Παύλος
  στο όνομα των οποίων,
  παραληρούν και παραμιλούν κάποιοι…όχι!

  Και ίσως, να μη χρειαζόταν η θυσία του παλικαριού και πολλών άλλων,αδικοχαμένων
  αν μερικοί θερμόαιμοι πιστοί, δεν μας είχαν καταντήσει «γραικούς»,
  αναζητώντας άνωθεν και έξωθεν σωτηρίες κάθε φορά,
  προσκυνώντας και φορτώνοντας μας,
  με εισαγόμενους βασιλείς και μεσσίες,
  που μας κάθονται στο σβέρκο…

  Μερικοί…
  χριστιανόφιλοι, αμερικανόφιλοι, αγγλόφιλοι, γαλλόφιλοι κλπ «παλικαράδες» και ιερομάρτυρες ,
  που ξέρουν κατά που πέφτει… η Ελλάδα,
  αλλά πιο πολύ ξέρουν κατά που πέφτει η Ιερουσαλήμ…
  και η Ουάσιγκτον.

  Υ.Σ
  Καλό είναι επίσης να μη παρεκτρέπονται οι ίδιοι,
  όταν στριμώχνονται και χάνουν την ψυχραιμία τους,
  απαντώτας άλλα για άλλα…
  Τα πιστεύω τους και τα Ευαγγέλια τους
  δεν μας ενδιαφέρουν ούτε μας αφορούν.
  Να τα κρατήσουν για τον εαυτό τους και να τα εφαρμόσουν πρώτα εκεί όλοι τους και να αφήσουν τα κηρύγματα,
  από άμβωνες…προσπαθώντας να τα επιβάλλουν με το αζημίωτο!

  Αρκετά κέρδη τους έχουν αποφέρει και θησαυρούς επί της γης…
  εκτός από τα αθώα αγαθά και αφελή θύματα τους.

 66. aristofilos said

  Χαίρε παπα-Ηλία! Δέν κατάλαβες καλά,εγώ δέν θέλω να βοηθήσει εμένα γιατι γιά εμένα δέν υπάρχει Χριστός!Νά βοηθήσει τούς καλούς Χριστιανούς,που χριάζονται την βοήθεια του. Γι’αυτούς τί έχεις να πεις? Μήπως δέν υπάρχουν? Καί εάν υπάρχουν γιατι δέν τους προστατεύει??… Τα όσα ισχυριζεσαι μήν περιμένης να τα πιστέψει κανένας που σκέφτεται έστω και λίγο Ελληνικά! Όσο για τους καλόγερους και της μοναχές που αρρωσταινουν και πεθαινουν πρίν την ώρα τους μήπως δέν εφαρμόζουν σωστά το ευαγγέλιο? Και εάν είναι σωστοί γιατι δέν τους βοηθάει?Και πάλι θα σου πώ κάτι το οποίο δέν υπάρχη, παρά μόνον στο μυαλό τών ανθρώπων και λέγετε φαντασίωση=πίστη!!ΕΡΡΩΣΟΝ!

 67. ΧΡΗΖΕΙ ΝΟΥΘΕΣΙΑ;
  Η παλινδρομική σκέψη είναι προβληματική! Ποια είναι τί!

  Σύγκριση χαρακτηρισμών, την μια με παραδοχές και την άλλη με κατινιές.

  ΘΕΠΝΕΥΣΤΑ ΠΕΡΙ ΜΑΡΙΓΟΥΛΑΣ
  «ΤΟΥ δε Ιησού Χριστού η γέννησις ούτω ήτο, αφού ηραβονίσθη η μήτηρ αυτού Μαρία μετά του Ιωσήφ, πριν συνέλθουσιν, ευρέθη εν γαστρί. Ιωσήφ δε ο ανήρ αυτής δίκαιος ων, και μη θέλων να θεατρίση αυτήν ηθέλησε να απολύση αυτήν κρυφίως. Ένώ δε αυτός διελογίσθη ταύτα, ιδού άγγελος Κυρίου εφάνη κατ΄όναρ εις αυτόν, λέγων, Ιωσήφ, υιέ του Δαβίδ, μη φοβηθής να παραλάβεις Μαρίαν την γυναίκα σου, διότι το εν αυτή γεννηθέν είναι εκ πνεύματος αγίου» Ευαγγέλιο Ματθαίου α΄ 20

  ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟΣ ΜΟΝΟΝ Ο ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ
  – Ψαλμοί, ρλε΄ 21, «Ευλογητός ο Κύριος εκ Σιών, ο κατοικών εν Ιερουσαλήμ. Αλληλούϊα».
  – Ματθαίος, α΄ 1. «Της γεννεαλογίας του Ιησού, υιού του Δαβίδ, υιού του Αβραάμ…». «Ιακώβ δε εγέννησε τον Ιωσήφ τον άνδρα της Μαριάμ, εξ ης εγεννήθη ο Ιησούς, ο λεγόμενος Χριστός…».
  – Ιωάννης ιβ΄ 15. Μη φοβού θυγάτερ Σιών, ιδού ο βασιλεύς σου έρχεται καθήμενος επί πόλου όνου.
  – Ζαχαρίας, Θ΄ 13, «κι εξήγειρα τα τέκνα σου Σιών, κατά των τέκνων σου Ελλάς».

  ΠΑΠΑ ΗΛΙΑΚΑ
  Εξάλλου ο φίλος Πανελλήνιος παρατηρεί σωστά, λέγοντας:
  “Η πόλις εάλω, με τον Παλαιολόγο να αμύνεται στις επάλξεις της, με 7.500 χιλιάδες παιδιά και γέρους, στις 40 μονές του Άθω,συνωστίζονταν 72 000 μοναχοί, και στα 180 μοναστήρια της επικράτειας 500 000 καλόγεροι, για να μην στρατευτούν και φυλάξουν την πατρίδα”.

  Ο Πανελλήνιος έχει δίκιο σχετικά με την “ειδωλολατρεία. Με την έννοια ότι λατρεύοντας ένα είδωλο, που ό ίδιος φαντάστηκε ή κάποιοι άλλοι του σέρβιραν. Κι εμείς οι χριστιανοί σε ένα μεγάλο βαθμό είμαστε ειδωλολάτρες….

  ΠΑΝ ΕΛΛΗΝΙΑΚΑ ΠΟΣΟ ΑΝΤΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ!
  Εάν λοιπόν κάποιος νιώθει την ανάγκη να ταυτίζει εαυτόν με τα καταγραφόμενα, συνειδησιακά τοποθετείται, εκεί που ταιριάζει. Τα γραπτά μνημεία όμως, αποδεικνύουν, ότι εδώ υπάρχει θέμα, υφίστανται τεκμήρια που αν κανείς, από την μια ταυτίζεται με αυτά και από την άλλη τα αρνείται, ή τα ωραιοποιεί, χαρακτηρίζει αυτόματα μόνο τον εαυτό του.

  Ο ΟΥΝΟΞΥΝΕΣ
  Επικοινωνία νόησης και διατύπωσης = «μέτρον άριστον»!

  ΝΟΥΝΟΞΥΝΕΣ
  «Ο νουνεχής αναζητά επώνυμα, την αρχή της αλήθειας στη γνώση, όχι αεράτα»!

  ΕΙΔΩΛΟΛΟΤΡΙΑ
  Οι εικόνες, oi ζωγραφιές, τα αντικείμενα και τα αγάλματα που προσκυνούν οι πιστοί όποιας δοξασίας, είναι τα είδωλα των προτύπων τους;
  ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ
  Όταν η χαώδης σύγχυση αλλοιώνει τα νοήματα, χάνεται η ουσία!

  Οι σκεπτόμενοι θα βγάλουν συμπέρασμα, οι «μακάριοι», θα παλινδρομούν και πάλι με ανεμώνες!

 68. Αυτά, που λέτε,δεν έχουν καμιά σχέση ούτε με τους Έλληνες ούτε με τον πολιτισμό τους. Θα έλεγα πως τους προσβάλλουν,αν δεν πίστευα ότι βρίσκονται πολύ ψηλά, για να τους φτάσει η προσβολή του οποιουδήποτε. Και βέβαια αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για την Παναγία. Για την οποία με περισσή αναίδεια εκφράζεστε. Πράγμα που αποτελεί μέτρο του πνευματικού επιπέδου σας…
  Δεν βλέπω πουθενά ούτε φιλοσοφική ούτε πολιτική σκέψη. Απογοήτευση…
  Ζητώ συγνώμη για την ενόχληση. Αποχωρώ. Και ο, τι πείτε από και πέρα θα αφορά εσάς και μόνο εσάς…

 69. elzin said

  Στο καλό παπά Ηλία!
  Μη στεναχωρείσαι και μη κουράζεσαι να υπερασπίζεις…ένα θεό!
  Κανένας αληθινός θεός, δεν είχε ούτε έχει ανάγκη από υπερασπιστές και δικηγόρους.
  Αυτό να σκέφτεσαι!
  Ο θεός των ανθρώπων μιλάει μέσα από τα έργα των ανθρώπων,
  όχι… από τα λόγια τους.
  Εσύ είσαι παλικάρι και τα κίνητρα σου διαφαίνονται καθαρά και ανιδιοτελή.
  Ο Πυθαγόρας , ο μεγάλος αυτός δάσκαλος την ανθρωπότητας, έλεγε στους μαθητές του;
  Μη μιλάτε για τον θεό στους ανθρώπους, δεν χρειάζεται!
  Ο Πλάτων έγραφε:
  Δώστε στους ανθρώπους ένα θεό και θα χάσουν την αθωότητα τους!
  Η Υπατία ,όμως υποστήριζε:
  Αφήστε τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι τους ολοκληρώνει!

  Δεν πειράζει που είσαι χριστιανός.
  Αυτός ο ταλαιπωρημένος τόπος όλους… μας χρειάζεται.
  Σημασία έχει να είμαστε…’Έλληνες, πολίτες όλου του κόσμου,
  Αλλά πρώτα και στο κέντρο Έλληνες, η Ελληνική σκέψη, σε πρωταγωνιστικό ρόλο και γύρω τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα συμπληρώματα…
  Χρειάζεται να πατάμε κάπου γερά και να αντλούμε δύναμη και γνώση.
  Και αυτός είναι ο τόπος μας και ο πρωταρχικός πολιτισμός μας.
  Όλα τα «εισαγόμενα» να μη επισκιάζουν την πρωτογενή σπουδαία κληρονομιά μας.
  Να την υποσκελίζουν
  να την διαβρώνουν, να την παραποιούν,να την καπηλεύονται και να την καταστρέφουν.
  Πρώτα είμαστε Έλληνες, απόγονοι του Ομήρου, του Αριστοτέλη του Πυθαγόρα, του Λεωνίδα. του Αλέξανδρου, μετά χριστιανοί ,
  Διάκοι, Φερραίοι, Νεκτάριοι, Μπελογιάννηδες και
  οτιδήποτε άλλο καταλαβαίνουμε καλύτερα και μας βοηθάει να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, χρήσιμοι στην πατρίδα, στον κόσμο και τους συνανθρώπους μας.
  Καλή σου μέρα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: